Door Wilbert de Vries

Tweakers past webwinkelspelregels voor shopreviews aan

02-10-2013 • 12:10

78 Linkedin

Tweakers heeft de balans opgemaakt van een proef die is gehouden om te proberen het aantal door tweakers geplaatste shopreviews te verhogen. De conclusie is dat de pilot zo goed is bevallen dat we ermee doorgaan, maar niet zonder de spelregels voor webwinkels een beetje aan te passen.

De Pricewatch is een enorm krachtige prijsvergelijker, al zeggen we het zelf. Een van de krachten is de mogelijkheid voor users om niet alleen hun ervaringen met gekochte producten te delen via een productreview, maar ook hun mening te geven over de winkel waar ze dat product hebben gekocht. We merken dat de algehele mening van eerdere klanten over een winkel voor steeds meer mensen een rol speelt bij hun aankoopbeslissing.

We waren daarom eerder al gestart met een pilot om het aantal shopreviews op Tweakers te verhogen. Ook hebben we in samenwerking met Dixons en MyCom voor de zomer al een proef gedaan waarbij users die een shopreview achterlieten, in aanmerking kwamen voor een vorm van vergoeding. Daarover is de nodige discussie gevoerd in het Pricewatch Forum en daarmee zijn we erg geholpen.

Wat we geleerd hebben is dat we dit soort dingen voldoende van te voren en zo breed mogelijk moeten communiceren. Daarom nu ook een .plan in plaats van een topic. We hebben namelijk de balans opgemaakt en besloten dat we het belonen van tweakers voor het achterlaten van een shopreview toestaan, maar wel volgens onze voorwaarden :)

In de praktijk betekent dit dat de voorwaarden van Tweakers waaraan Pricewatch-winkels moeten voldoen, worden aangepast. De belangrijkste wijziging is dat als er een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld, deze aan álle reviewers moet worden gegeven. De beloning staat dus los van de inhoud van de review: samen uit, samen thuis. Ook mag de beloning niet buitensporig hoog zijn. Tweakers heeft het plafond vastgesteld op tien euro; alles daarboven is wat ons betreft geen redelijke vergoeding meer voor je inzet. Bovendien kunnen webwinkels alleen een winactie opzetten na akkoord van Tweakers, waarbij Tweakers bovendien bepaalt wie de winnaar is.

We vinden de onafhankelijkheid van de shopreviews belangrijk. Daarom herhalen we nog eens dat het webwinkels nog steeds verboden is om jullie te beïnvloeden. Een vergoeding voor een review is een beloning voor de moeite, niets meer en niets minder. Daarbij zal altijd het uitgangspunt zijn dat iedereen die een shopreview plaatst, in aanmerking komt voor de acties, waarbij het niet uitmaakt of de review positief of negatief is.

Reacties (78)

Wijzig sortering
Krijg je dan niet een beetje scheefgroei tussen de webshops die dat wel kunnen betalen, en die die dat niet kunnen (en dus nog lagere prijzen hebben)?
Je hebt namelijk per definitie spontaan meer negatieve dan positieve meldingen normaal gesproken, omdat als alles in orde is er minder intrisieke motivatie is om tijd aan een review te besteden. Dat wordt dan voor een deel gecompenseerd door de beloning, die ervoor zorgt dat het ook in dat geval loont om het toch te doen.

Een ander punt wat ik me kan bedenken is dat het in de overgrote meerderheid van de gevallen goed gaat. Op het moment dat een shop dus een grotere beloning geeft, krijgt het (veel) meer reviews, en wordt de gemiddelde score dus hoger en wordt het eveneens moeilijker om de graverende gevallen eruit te filteren. Persoonlijk kijk ik namelijk inhoudelijk naar de reacties, om alle 'boehoehoe ik bestelde gisteren en ik zou het vandaag krijgen maar het is er nog niet, ontzettende k*twinkel is dit' reacties te negeren.

Ik kan me dan ook voorstellen dat een puntensysteem, in beheer bij Tweakers, een eerlijkere verdeling mogelijk maakt - desnoods gekoppeld aan het moderatiesysteem. Een soort van Tweakerscredit, wat je bij aankoop van electronicaproducten bij aangesloten shops in kunt wisselen tegen korting. Het is daarmee voor shops laagdrempeliger om aan de actie mee te doen, omdat ze makkelijker marge kunnen inruilen tegen reviews, en ze ook zelf kunnen bepalen hoeveel credits voor hoeveel korting zorgt.
Kan je wel denigrerend doen tegenover mensen die klagen over een niet op de afgesproken bezorgdag geleverde bestelling, met je boehoehoe, maar dat is gewoon een valide punt.

Als een webshop belooft, voor tijdstip x besteld, volgende dag bezorgd, dan baseer je je besluit om bij dat bedrijf tot aankoop over te gaan wellicht daarop. Als ze dat dan niet nakomen is dat een goed punt in een shopreview, ook al hecht jij er dus blijkbaar geen waarde aan of een bezorgafspraak niet of wel nagekomen wordt.
Daarbij geen rekening houdend met het feit dat het 9 v/d 10 keer TNT of een andere bezorger is die zich niet aan de bezorgtijd houdt?

Ja bezorgtijd is essentieel bij webaankopen. Maar ik heb vaak al een bevestiging dat het pakketje is aangeleverd bij TNT en kan dan alsnog een paar dagen wachten op mijn bestelling omdat er iets mis gaat, ik niet op het tijdstip thuis ben etc...

En hoewel Buggle misschien generaliseert zijn er wel veel van dat soort reacties. Wanneer deze omgeven worden door een grote hoeveelheid andere argumenten is het een goede review. Wanneer de levertijd het enige is waar over geschreven wordt ben ik het met Buggle eens.
Ik als consument heb niets te maken met de methode van verzending. Al kwamen ze het te paard afleveren verkleed als clown. De verantwoordelijkheid voor juiste en tijdige levering ligt voor 100% bij de verzender. Gefaal bij TNT zal vast een prima verklaring voor late levering zijn, maar dat maakt het nog geen rechtvaardiging. Als TNT structureel te laat levert dan zoeken ze maar een andere pakketbezorger, bezorgen ze het zelf, of passen ze hun beloften daar op aan.
Je hebt helemaal gelijk, dat kan een relevant punt zijn, maar is het niet altijd.
Ik chargeer een beetje, maar waar het mij om gaat is het als zeer slecht beoordelen van shops puur en alleen omdat het pakketje niet binnen 24 uur bezorgd is. Dat is slechts een van de punten waarop je een onderneming kunt beoordelen.
Los daarvan is mijn persoonlijke mening trouwens dat je altijd een slag om de arm moet houden met dit soort dingen. Als je iets zo snel nodig hebt, ga dan (als dat mogelijk is) gewoon langs de plaatselijke computerboer. Het lijkt me voor doorsnee electronica-aankopen sowieso niet zo gezond als die dag extra een kritieke variabele is. Stel nou dat het een DOA is, of een verkeerde versie, of weet ik wat. Dat moet dan ook opgelost worden.
Mijn idee is dat Tweakers af en toe (1 keer per kwartaal, 1 keer per maand) de verloting doet onder alle (niet afgekraakte) shop reviews. En dat de shops daar dan prijzen voor aanleveren. Dat laatste kan dan nautuurlijk van alles zijn uit hun product-reeks of eventueel zelfs reklame artikelen
Mijn idee is dat Tweakers af en toe (1 keer per kwartaal, 1 keer per maand) de verloting doet onder alle (niet afgekraakte) shop reviews.
Nee natuurlijk niet op die manier !
Wanneer alleen positieve reviews meedingen naar beloningen krijg je een stortvloed aan onterechte positieve reviews. Dat moet je echt niet willen.

Back-on-topic:

Het komt op mij over dat tweakers hier in ieder geval goed over heeft nagedacht en dit bovendien heeft getoetst in een pilot voordat word overgegaan op invoering,
Dat is dus een heel goed begin.

De echte vraag is of leveranciers hier toch nog truukjes / workarounds op zullen weten te vinden om onterecht positief in beeld te komen in de reviews.......?
We hebben al de review van de maand beloning, @ random in telkens 4 categorieën. We zijn momenteel bezig om een modus te verzinnen om jullie de beste review van maand X te laten aanwijzen en ook die reviewer te belonen. Dat zal allemaal vanuit Tweakers worden gedaan. De enige rol van een winkelier in deze trajecten is het ter beschikking stellen van prijzen. ;)

Workarounds? Ik weet het niet. Maar als je het idee hebt dat iets niet in de haak is: tip ons. :)
Dat van die review vd maand beloning en Ad random wist ik niet, wel een leuk initiatief.

Voorbeelden van vreemde shopreviews heb ik al eens eerder in een topic geplaatst, dubbele reviews, reviews in het Engels, extreem hoge percentages van reviews op de dag van inschrijving zonder enige verdere activiteit, etc. Daarmee is niet bewezen dat het fraude is, maar het riekt er wel stevig naar......

Ik heb inmiddels begrepen dat jullie Mods daar instrumenten voor hebben waar wij eenvoudige tweakers geen kennis van hebben. Maar toch heb ik met enige regelmaat het sterke vermoeden gehad dat sommige shops een loopje namen met reviews.....

Tot slot blijf ik van mening dat het uitsluitend weergeven van reviews / feedback in groene sterren ipv groen/geel/rood de onterechte indruk wekt dat 1 groene ster matig positief is terwijl het in feite sterk negatief is. Dit heb ik bij diverse .plan onderwerpen en in het forum tevergeefs getracht aan de kaak te stellen.

Wanneer er ergens iets niet goed gaat, en al helemaal wanneer dat systematisch is, dient dat in 1 oogopslag duidelijk te zijn imho. Aan de andere kant wanneer een shop of tweaker het heel goed doet, zou dat ook meteen duidelijk moeten zijn. Dat laatste werkt prima, het eerste helaas niet.
Dat van die review vd maand beloning en Ad random wist ik niet, wel een leuk initiatief.
Jazeker, zie hier: http://tweakers.net/acties/review
Voorbeelden van vreemde shopreviews heb ik al eens eerder in een topic geplaatst, dubbele reviews, reviews in het Engels, extreem hoge percentages van reviews op de dag van inschrijving zonder enige verdere activiteit, etc. Daarmee is niet bewezen dat het fraude is, maar het riekt er wel stevig naar......

Ik heb inmiddels begrepen dat jullie Mods daar instrumenten voor hebben waar wij eenvoudige tweakers geen kennis van hebben. Maar toch heb ik met enige regelmaat het sterke vermoeden gehad dat sommige shops een loopje namen met reviews.....
Daar zijn we buitengewoon fel op. Ik ga niet vertellen hoe we het doen, maar reken er maar op dat we na bijna 15 jaar een forse portie eraring hebben in het opsporen en herkennen van dat soort nepreiews. ;)
Tot slot blijf ik van mening dat het uitsluitend weergeven van reviews / feedback in groene sterren ipv groen/geel/rood de onterechte indruk wekt dat 1 groene ster matig positief is terwijl het in feite sterk negatief is. Dit heb ik bij diverse .plan onderwerpen en in het forum tevergeefs getracht aan de kaak te stellen.

Wanneer er ergens iets niet goed gaat, en al helemaal wanneer dat systematisch is, dient dat in 1 oogopslag duidelijk te zijn imho. Aan de andere kant wanneer een shop of tweaker het heel goed doet, zou dat ook meteen duidelijk moeten zijn. Dat laatste werkt prima, het eerste helaas niet.
Tsja, we hebben juist na heel veel klachten besloten om de sterren allemaal groen te houden. Het is ook nooit goed. :+
Kijk niemand is vies van geld, toch vraag ik me af wat Tweakers hier mee wil bereiken, de shopreviews komen nu binnen op een geheel vrijwillige basis, en zullen daarom ook naar eer en geweten geschreven zijn.

Is een zaak goed dan zal dat in de feedback naar voren komen, Het fijne van dit systeem is dat de leverancier kan reageren op een (negatieve) feedback, en kan op die manier de verhoudingen corrigeren.

Persoonlijk zit ik niet te wachten op 10Euro, ik wil gewoon krijgen wat ik heb besteld, en/ of dat mijn klachten netjes worden afgehandeld.
De vrijwillige basis is zeker iets waar je veel vertrouwen in kunt plaatsen.
Echter, het probleem dat nu wordt aangepakt is IMHO dat er meestal (dus niet altijd) meer shopreviews worden geschreven met negatieve shopervaringen. Kopers met een slechte koopervaring hebben nl. meer motivatie om hun beklag te doen dan de tevreden kopers. Je krijgt dan een scheef beeld van de webshop. Het beloningssysteem zou dit moeten rechttrekken.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 2 oktober 2013 13:41]

Je hebt wel een punt, maar je vergeet een ding, dat de shopreviews zijn niet in het leven geroepen voor de leveranciers, maar voor ons, consumenten. En natuurlijk zul je eerder geneigd zijn een review te schrijven als er iets niet goed is. Maar zoals ik al zei, het is maar net wat de desbetreffende Webshop er mee doet. (En nogmaals, die 10 Euro werkt bij mij alleen maar vraagtekens op).
Je hebt wel een punt, maar je vergeet een ding, dat de shopreviews zijn niet in het leven geroepen voor de leveranciers, maar voor ons, consumenten.
Nee, dat vergeet ik helemaal niet ;)
Als een shop een goede dienst levert, mag (moet?) dat ook gezegd worden - net zo hard als een slechte dienst. En dat is ook nodig als je een echt objectieve kijk op de prestaties van een winkel wil hebben.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 2 oktober 2013 14:01]

Maar vaak gaat een goede dienst niet veel verder dan vandaag besteld, morgen geleverd.. valt nou ook niet zoveel over te zeggen verder ;)
Sorry maar dat maakt de drempel wel lager om de shop te beoordelen.
Ik kan me indenken als je een slechte ervaring schrijft je een motivatie moet neerpennen, maar als alles goed is gegaan vind ik een motivatie al minder zinvol. Ook de reden voor mij om vaak geen review te schrijven als alles goed is gegaan. Als de motovatie dan niet nodig is kan je toch snel even een beoordeling geven.
Als er straks een overvloed aan reviews is, dan is er een redelijke kans dat er op jou slechte review niet eens meer gereageerd word.
Wat dus ook de kans kan verkleinen dat ze alsnog je probleem op zullen lossen om reputatie verlies te vermijden.
Dat is nog maar de vraag, want in Tweakers' shopreviews wordt default alleen de laatste drie maanden getoond. Dat is op zich al een soort filter voor de lezer en zou kunnen helpen om bedrijven scherp te houden.
Om wildgroei aan reviews te voorkomen en eigenbelang te ondervangen zou het ook interessant kunnen zijn om, in plaats van een persoonlijke vergoeding, te kiezen voor een bijdrage aan een goed doel.

Hiermee blijft het plaatsen van een review een bewuste eigen keus, er is immers geen fianciele prikkel. Om een goed doel vast te stellen zou zelfs de community nog kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld door een half jaarklijkse poll.
Ik heb onlangs een onderzoeksrapport geschreven (en gehouden op kleine schaal) naar de effecten van belonen tegen over het vrijwillig ondernemen van actie. Hieruit kwam naar voren dat mensen veel eerder geneigd zijn een actie te starten als hier een vorm van beloning tegenover staat (hoewel ik daarbij verschillende randvoorwaarden ook onderzocht en beschreven heb).

Ik kan me voorstellen dat een beter systeem geweest zou zijn om mensen bijvoorbeeld te belonen met punten. Hoe deze punten dan ingezet kunnen worden om je beloning op te halen is een tweede, maar daar zijn binnen deze community vast wel goede ideeën voor.
Anoniem: 539986
2 oktober 2013 12:15
Gaat dit niet zorgen voor een overvloed aan kwalitatief slechte revieuws?
Ik ben er eerder bang voor dat we straks een stortvloed aan informatie krijgen waar een gemiddelde gebruiker amper nog doorheen kan kijken. Het wemelt straks van de shop-reviews, goede én slechte. Daarom vraag ik me ook af of dit het doel van de Pricewatch uiteindelijk niet voorbij schiet.

Naar mijn mening was het prima zoals het was; de mogelijkheid om een product te beoordelen en de mogelijkheid om een webshop te beoordelen. Ik weet niet of het in het vooruit stellen van beloningen de juiste manier is om mensen over de streep te trekken een review te schrijven.

Ondanks dat het een nobel streven is dat webshops je niet mogen beïnvloeden loert het gevaar (zeker in deze financiële tijden) dat bepaalde webshops mogelijk achteraf met een extra korting aan komen zetten mits je een positieve review schrijft. Zoiets valt heel moeilijk te controleren, tenzij mensen zin hebben om voor klokkenluider te gaan spelen.
Het gevaar wat je nu hebt is dat mensen alleen bij een slechte of uitzonderlijk goede ervaring een shopreview achter laten. De mensen die wat gekocht hebben waar het gewoon goed was zul je nooit horen. Wellicht dat zo'n beloning voor wat voor review dan ook er ook wat meer middelmatige cases zullen komen?

Het gevaar dat bedrijven een positieve review gaan belonen bestond vroeger ook al, en gezien hoe snel het topic liep toen de mycom actie begon denk ik dat er genoeg tweakers klokkenluider willen spelen.
Precies, we willen juist dat er een eerlijke afspiegeling komt van ervaringen. Daarom gekozen oor de twee modellen van 'iedereen krijgt iets' of 'een grote prijs', maar dan geselecteerd door Tweakers.

In de praktijk werden al jaren beloningen uitgedeeld voor reviews. Formeel was dat niet toegestaan bij ons maar we kwamen er niet of nauwelijks achter. En dan nog, wat kun je er aan doen? Daarom hebben we -mede met de ervaring van de dixons actie- gekozen om het open, transparant en met een van de inhoud onafhankelijke beloning in onze regels toe te staan.
Als je alle positieve en negatieve ervaringen bij elkaar telt krijg je toch een heel aardig gemiddelde. Persoonlijk heb ik er geen behoefte aan om dan nog een keer middelmatige beoordelingen te lezen.

Je zult toch je eigen mening moeten beelden. Hoe meer informatie je krijgt, des te lastiger het is.

In eerste instantie kijk ik naar de prijs. Dan het aantal sterren van de webshop; dit moeten er tenminste 4 zijn. Vervolgens kijk ik of de betreffende shop 24-uurs service aanbiedt. Indien aan die criteria niet voldaan kan worden pak ik de volgende uit het rijtje, ook al kost me dat enkele euro's meer.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 2 oktober 2013 19:36]

Je begrijpt dat het hier gaat om shopreviews en niet de productreviews? ;)
Ook bij shop reviews kan je nutteloze posts maken.. laat ze dan op zijn minst alleen goed onderbouwde reviews belonen.
Nee, die willekeur hebben we juist willen voorkomen. Want als de winkelier gaat beslissen wie wel en wei geen beloning krijgt, dan wek je juist in de hand dat het allemaal happy de peppie verhalen worden. Dus iedereen krijgt een beloning, ongeacht de inhoud. Daarnaast de 'winnende' review met een grote prijs ipv allemaal max 10 euro. Die winnaar kiezen wij als Tweakers. Om de onafhankelijkheid te waarborgen.

Slechte reviews zijn van alle tijden, en we krijgen al bijna 15 jaar dagelijks signalen van jullie als er iets niet in de haak is. Daarom ben ik niet bang voor een stortvloed aan slechte reviews. Bij de proef die we deden bij Dixons zagen we ook dat het zo sporadisch was dat het nauwelijks of geen invloed had op de winkelscore.
Ben ik ook bang voor, ik lees liever reviews waar mensen de moeite nemen er eentje te schrijven om de rest te helpen dan mensen die reviews schrijven omdat ze ervoor worden betaald en dan maar een hoop onzin opschrijven om even snel die beloning te kunnen incasseren.
Je kunt je afvragen wat dan de reden is dat mensen de moeite nemen om zo'n review te schrijven, meestal is dat uitzinnige vreugde over het net binnengekomen product binnen de verwachte levertijd, of een hele slechte ervaring (kan net zo goed een incident zijn). Dat heeft zeker toegevoegde waarde, maar geeft geen goed beeld van de echte service van een bedrijf.
Precies wat ik altijd zeg:

De hoeveelheid slechte reviews moet je afwegen tegen de omzet/aantal bestellingen van een bedrijf. Als ik mensen moest opleiden op mijn werk zei ik altijd: 'Het gaat er niet om dat er fouten maakt worden, het gaat erom hoe ze opgelost worden (zo zei ik dat ook tegen klanten, fouten worden nu eenmaal gemaakt).

Als voorbeeld hier, neem ik Pixmania. Pix komt qua beoordeling beroerd uit de bus. Vreemd, want ik doe al jaren bestellingen bij Pix en ik heb er nooit problemen mee gehad. Dat wil zeggen: Ik heb wel leveringsproblemen gehad, maar die zijn altijd netjes (ik durf zelfs uitermate netjes te schrijven) opgelost. Kijk ik in de reviews over dit bedrijf, dan zie ik ook altijd bij een klacht een reactie van Pixmania zelf staan met het verzoek te mailen. Schijn-/blijkbaar klagen de reviewers niet altijd bij Pixmania zelf, maar wel op Tweakers...

De klanten waarbij alles naar tevredenheid is afgewikkeld komen nooit terug naar een winkel om te zeggen hoe goed ze zijn geholpen, ook niet op internet... In de tien jaar dat ik bij de creditcardmij. mensen hielp kreeg ik ook maar één keer een bedankkaartje.
Precies wat ik altijd zeg:

De hoeveelheid slechte reviews moet je afwegen tegen de omzet/aantal bestellingen van een bedrijf. Als ik mensen moest opleiden op mijn werk zei ik altijd: 'Het gaat er niet om dat er fouten maakt worden, het gaat erom hoe ze opgelost worden (zo zei ik dat ook tegen klanten, fouten worden nu eenmaal gemaakt).

Als voorbeeld hier, neem ik Pixmania. Pix komt qua beoordeling beroerd uit de bus. Vreemd, want ik doe al jaren bestellingen bij Pix en ik heb er nooit problemen mee gehad. Dat wil zeggen: Ik heb wel leveringsproblemen gehad, maar die zijn altijd netjes (ik durf zelfs uitermate netjes te schrijven) opgelost.
Niet helemaal waar. Je hebt een kern van waarheid te pakken, maar als je structureel hetzelfde probleem bij een bedrijf tegenkomt, dan kan de oplossing nog zo netjes zijn, maar dan is die oplossing toch niet echt een oplossing. Als je keer op keer met leveringsproblemen kampt, maakt het niet uit hoe vaak je een gelijkwaardig of zelfs duurder, wel te leveren product van eenzelfde kwaliteit zonder bijbetaling aanbiedt ter vervanging, je hebt nog steeds een probleem dat wederkeert.
Kijk ik in de reviews over dit bedrijf, dan zie ik ook altijd bij een klacht een reactie van Pixmania zelf staan met het verzoek te mailen. Schijn-/blijkbaar klagen de reviewers niet altijd bij Pixmania zelf, maar wel op Tweakers...

De klanten waarbij alles naar tevredenheid is afgewikkeld komen nooit terug naar een winkel om te zeggen hoe goed ze zijn geholpen, ook niet op internet... In de tien jaar dat ik bij de creditcardmij. mensen hielp kreeg ik ook maar één keer een bedankkaartje.
Dat heeft ook een beetje te maken met bepaalde verwachtingen. Als de klant op de webshop een bestelling doet, dan wordt daar een verwachting geschept (product X voor bedrag Y, binnen 3 dagen op de deurmat), dan dient dat gewoon op die manier afgehandeld te worden, en dan moet dat niet product Z worden, of bedrag >Y, of pas na een week. Op dat moment zal de klant inderdaad het gevoel hebben te kort gedaan te worden, en de aard van het beestje zegt dan REVENGE!

Voldoen aan verwachtingen is niets speciaals, ervan afwijken wel. Dat is de gedachtegang van klanten. En mensen zijn nu eenmaal een stuk sneller met het zich negatief uitlaten over een ander dan positief, en de drempel om daar tijd en moeite in te steken is dan ook lager.
Met jouw redenatie kan er gesteld worden dat Apple of Microsoft dus eigenlijk een waardeloos bedrijf is en nooit aan de verwachtingen voldoet... Wij weten beide dat er evenveel voor- als tegenstanders zijn voor hun producten...

Het is algemeen bekend dat een negatieve ervaring simpelweg langer blijft hangen dan een positieve en dat negatieve reacties veelal schromelijk overdreven worden.

Als je een bedrijf hebt zo groot als Pixmania dan kan je er ook niet vanuit gaan dat alles op rolletjes loopt. Het lijkt mij dan ook meer dan redelijk om te stellen dat het niet de fout is waar mensen zich op moeten concentreren maar op de oplossing. Ik heb vaker moeten zeggen en bekennen dat ik een fout maakte, maar er is nooit iemand die ontevreden was met mijn oplossingen.

Nogmaals: Ik zie Pixmania bij ontevreden klanten reageren en vragen contact op te nemen, ik heb geen enkele van de klagers een afloop zien plaatsen (ik schreef dat ook al in mijn eerste post dat nagenoeg niemand dat doet).
Waarom zou het? Tweakers wijst de winnaar aan, dat kan net zo goed een negatieve review zijn. De prestaties van een webshop liggen niet helemaal vast, maar zijn natuurlijk ongeveer normaal verdeeld. Door meer reviews kom je dichter bij de waarheid. Je noemt "slechte reviews", maar waarschijnlijk bedoel je hier reviews mee als "was zeer tevreden, 5 sterren". Wat daar slecht aan is zie ik totaal niet in. Het misschien heel saai om steeds goede reviews te lezen, maar het geeft wel het beste beeld van de webshop an sich.
kwalitatief slechte reviews zullen sowieso worden afgestraft door de beoordeling van de reviews door de andere gebruikers, dus die zullen niet snel in aanmerking komen
We hebben het hier over shopreviews, geen productreviews die je omhoog of omlaag kunt modden. Shopreviews zijn niet te modereren!!!

Dus iedereen kan een bullshit review plaatsen zonder dat deze wordt downgemod, om maar ff snel in aanmerking te komen voor een beloning.
Rechtsbovenin bij het artikel is te lezen:

"Wilbert is hoofdredacteur van Tweakers. Hij stuurt de redactie aan, probeert de journalistieke uitstraling van Tweakers te verbeteren (...) ".

Persoonlijk vraag ik me af of een stelsel van reviews gebaseerd op beloningen de journalistieke uitstraling (en dan doel ik met name op onafhankelijkheid en onpartijdigheid) van Tweakers ten goede komt.

Zoals boven eerder al gezegd: Het lijkt me goed als er per review duidelijk wordt gemaakt of deze beloond is of niet.
Wilbert is hier vooral bij betrokken domweg omdat hij als hoofdredacteur ook verantwoordelijk is voor de communicaties van onszelf die we op onze eigen frontpage plaatsen :P

De leden van de redactie zijn er zelf nog veel minder bij betrokken. Dus van de redactionele reviews hoef je je sowieso niet te gaan afvragen of er wel of niet een beloning tegenover stond (buiten het loon dat de redacteur kreeg staan er geen beloningen tegenover onze redactionele reviews).

Afgezien daarvan is het altijd moeilijk te voorspellen of shopreviews waar gebruikers een beloning voor (konden) krijgen toch alleen al door dat feit beinvloed werden.
Ik ben verantwoordwoordelijk voor de redactionele inhoud, maar houd me vanuit oogpunt van communitymanagement ook bezig met dit soort communicatie. De zaken waar deze .plan over gaat, hebben alleen betrekking op shopreviews, wat onder de Pricewatch valt. Geen reden om je zorgen te maken over de journalistieke uitstraling van Tweakers dus :)
Ik heb het topic getikt, Wilbert de .plan geplaatst. Zo rollen wij bij Tweakers. ;)
Jammer, dacht ik eindelijk rijk te kunnen worden. ;)

Toch ben ik geen voorstander voor het belonen van shopreview, objectiviteit verdwijnt snel, net zoals de kwaliteit overigens, ondanks dat ze aan de voorwaarden moeten voldoen. Nog maar over de concurrentie te zwijgen, de één gaat wel betalen, de ander niet.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 2 oktober 2013 12:37]

Je zal toch eerst een aankoop moeten doen om een shopreview te kunnen schrijven, dus je zal er alleen maar hard op achteruit lopen als je dat doet. Tenzij je natuurlijk reviews gaat schrijven van blikjes tomatenpuree.
Blikjes tomatenpuree ... plus had eens een actie per eigenmerk product 1 zegel, 4 zegels gratis naar Snow World. Ik denk dat ik wel een hele pallet tomatenpuree gekocht heb ik die periode. Ontzettend grappig om de kassiëre verbaast te zien kijken naar de hoeveelheid tomatenpuree en ineens een lichtje zien branden als ze "zegeltjes?" vraagt _/-\o_
Wordt er dan ergens gecontroleerd of je daadwerkelijk een aankoop hebt gedaan?
Waar staat dat? Ik kan gewoon een shopreview invullen zonder aankoop te hebben gedaan via Tweakers hoor.
Klopt, maar je moet natuurlijk wel een soort van onderbouwing hebben. En als jij een "uitgebreide" review wilt schrijven is dat lastig om alles te verzinnen.
Geloof me dat is het echt niet, zoek naar een Engelse shopreview, vertaal het, en je bent al klaar.
blijft een hellend vlak maar past wel in de commercialisering van tweakers die door de persgroep ingezet is. Begrijpelijk maar wel met een dubbel gevoel.
FYI we zijn al sinds 1999 een bedrijf met winstoogmerk. We hebben alleen gemeend om wat al lang gebeurde (reviews belonen) nu in onze regels te zetten, juist om excessen te voorkomen. Ik vind bijvoorbeeld 25€ beloning voor een shopreview echt te ver gaan.
10 euro is nu ook niet al te veel, spaart je net de verzendkosten uit... Geef het dan inderdaad aan een goed doel. Spaar het op voor een maand of jaar en laat de gebruikers beslissen waar het naar toe gaat.
10 euro vind ik redelijk voor de tijd die je in een review kan steken. Meer gaat me te ver. Maar dat is iets tussen winkel en klant, niet tussen Tweakers en klant.

Natuurlijk zou ik het toejuichen als winkeliers een optie 'doneer aan het goede doel' zouden gebruiken. Maar dat kunn je nu eenmaal niet verplichten.
Dat mensen gekocht worden (of werknemers van het bedrijf) gebeurt toch al dus dit zal niet veel uitmaken. je ziet zo vaak reviewers die helemaal niets op Tweakers, Budgetgaming , kieskeurig , name it. doen behalve één review schrijven die vol lof staat over een bepaalde winkel.

Op een paar uitzonderingen na gaat echt niemand zich apart aanmelden om positief over een bedrijf te schrijven. Mensen moeten getriggerd worden en dat is of door irritatie (slechte ervaring) of door de beloning die er tegenover staat.

Voor mij zegt een winkelbeoordeling dan ook helemaal niks als het niet door een actief lid is geschreven en zelfs dan kan je nog je bedenkingen hebben natuurlijk.

Zo had ik pas een slechte ervaring met Gamediscounter ( als stuurde ze na de review ineens het spel wel op :p) en stond er een dag later op budgetgaming een 100 % goed review achter door iemand die zich net had aangemeld. Het blijft zelf opletten dus.
Ik heb bij één van de door jou genoemde sites gewerkt (nee, niet Tweakers.net ;) ) en zolang je een kritische massa haalt, hebben dit soort ego-reviews weinig tot geen invloed. Het komt ook wel eens voor, dat er positieve reviews over het eigen bedrijf/product en erg negatieve reviews over een concurrent/concurrerend product worden geplaatst door dezelfde persoon. Aangezien ik daar toen onderzoek naar gedaan heb, kan ik je zeggen dat het overgrote deel daarvan heel makkelijk herkenbaar is. Danwel door de tekst, danwel door de manier van posten.

Uiteraard ga ik hier niet uitleggen hoe die controle wordt gedaan, maar andere usernames, andere ip-adressen helpen niet: er zijn meer dan genoeg manieren om deze fraude uit te vinden.
Is het niet mogelijk voor Tweakers om een review API te maken? Waarbij jij toestemming geeft aan de webwinkel om aan Tweakers door te geven dat je inderdaad een product hebt gekocht bij hen? Dan is het dus altijd zeker dat jij een product hebt gekocht bij die winkel en is er minder kans op fraude.
Heb je dan niet de kans dat een winkel jou slechte review (tijdelijk) tegen kan houden door te zeggen dat je niks hebt gekocht.. en eventueel later bij problemen gewoon zeggen dat er een foutje gemaakt was?
Bovendien kunnen webwinkels alleen een winactie opzetten na akkoord van Tweakers, waarbij Tweakers bovendien bepaalt wie de winnaar is.
Werkt dit niet in hand dat bepaalde winkels bevoordeeld worden ten opzichte van andere, kleinere ondernemingen? Betekend dat dus ook dat bij de volgende keer dat Tweakers en Bol.com e-readers weggeven, Tweakers beslist wie er wint en Bol.com dus niet meer? De laatste keer was dat namelijk niet het geval: plan: Bol.com en Tweakers geven vijf e-readers weg

Stukje uit de spelregels van de actie:
 • Bol.com selecteert de winnaars op basis van hun inzending
Dat is een ander soort actie. Dit gaat om de "schrijf een shopreview n.a.l. je aankoop en win een tegoedbon van 5 euro voor je volgende aankoop"-acties.

Waar jij naar verwijst is een "meld je aan en win misschien een e-reader, maar als je 'm wint moet je wel een productreview schrijven".

[Reactie gewijzigd door ACM op 2 oktober 2013 14:40]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee