Door Wilbert de Vries

Tweakers.net start met redactionele productscores

15-11-2010 • 10:24

45 Linkedin

De redactie van Tweakers.net test allerhande hardware, televisies, camera's en mobieltjes. We doen daarbij ons best om een zo goed mogelijk oordeel over het geteste product te geven. Onze reviews verschijnen natuurlijk op de Frontpage, maar duiken ook elders op, zoals op de Pricewatch-pagina van de producten.

Al langer had de redactie de wens om de beoordelingen in een eenvoudig en helder overzicht weer te geven. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, hebben we daarom bestaande functionaliteit ingezet: net als onze bezoekers kunnen ook de redacteuren vanaf maandag een rating aan een product hangen.

Met een productrating wordt met behulp van sterren een oordeel over een product en enkele belangrijke eigenschappen daarvan gegeven. Deze eigenschappen verschillen per productcategorie, zodat de getoonde ratings altijd relevant zijn.

De redactie van Tweakers.net kan de door haar toegekende score eenvoudig onder een review plaatsen, zodat mensen snel kunnen zien hoe wij over het product denken. De redactiescore zal daarnaast op de productpagina in de Pricewatch worden getoond, maar zal ook op andere pagina's figureren.

Goede producten verdienen het volgens ons om op te vallen. Er is daarom een verschil tussen de redactierating en de ratings van bezoekers: we hebben twee logo's ontworpen, die worden getoond bij producten die vier of vijf sterren verdienen. Daarmee hopen we het ons publiek weer iets makkelijker te maken om in de consumentenjungle het juiste pad te vinden.

Redactierating in PW

Fictief voorbeeld

Lees meer

Reacties (45)

45
44
34
1
0
3
Wijzig sortering
Er wordt in het artikel nergens gesproken over terugwerkende kracht? Ik denk dat met niet bijzonder veel moeite een aantal (20 meest bekeken?) producten van deze rating voorzien kan worden, zou bijzonder fijn zijn.

Overigens verder een prima initiatief, een makkelijke eerste indruk.
De redacteuren zullen hun laatst geteste producten nog even voorzien van een score.
De redacteuren zullen hun laatst geteste producten nog even voorzien van een score.
Hebben jullie dan wel een lijst met criteria, waaraan een product moet voldoen om bijvoorbeeld 4 of 5 sterren te krijgen? Zo nee, dan is het dus natte vinger werkt en zegt het aantal sterren nog minder over het product, wat wellicht niet eens de bedoeling is. ;)

Begrijp me niet verkeerd, ik waardeer het initiatief, maar pas wel op dat hierdoor producten misschien te goed of juist te slecht bestempeld worden, want hij heeft toch een of meerdere sterren? Het laat ook weer zien, dat T.net als nieuwssite steeds professioneler word!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 november 2010 12:13]

Een dergelijke lijst is er niet. We vertrouwen op de expertise en ervaring van de redacteuren, die doorgaans meer dan genoeg vergelijkingsmateriaal hebben om over een product een oordeel te vellen.
Een dergelijke lijst is er niet. We vertrouwen op de expertise en ervaring van de redacteuren, die doorgaans meer dan genoeg vergelijkingsmateriaal hebben om over een product een oordeel te vellen.
Wellicht een idee om er dan in ieder geval afspraken over te maken, anders is het zonde geweest om deze functie te introduceren, want dan is de geloofwaardigheid nihil (omdat het natte vinger werk is), ondanks dat je uitgaat van de expertise van de reviewer. Zo voorkom je namelijk dat een product bijvoorbeeld 3 sterren krijgt en een ander (vergelijkbaar) product, terwijl de review praktisch hetzelfde zegt, maar 2 of 4 sterren. Je krijgt dan dus consistentie en elimineert dan dus ook een zekere voorkeur.

Hierdoor kunnen ook andere personen een dergelijke review produceren: er zijn afspraken gemaakt, en weet men dus waar een review of een productscore aan moet voldoen voor welk cijfer / aantal sterren.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 november 2010 13:36]

Ik denk dat je nu de professionaliteit van onze redactie zwaar onderschat ;)
Ik denk dat je nu de professionaliteit van onze redactie zwaar onderschat ;)
Ik probeer alleen mee te denken, om het juist nóg professioneler aan te pakken, dat wil niet zeggen dat ik momenteel van mening ben dat de redactie niet professioneel zou zijn. Plek voor verbetering / groeien is er altijd, om een betere 'feel' te hebben met de doelgroep (van t.net).
Redacteuren hebben 'eigen' categorieën waaruit ze producten reviewen. Dit om te zorgen dat ze er zoveel mogelijk van weten en ook de geschiedenis kennen. In de gevallen waar een andere redacteur een dergelijk product test, wordt er uiteraard overlegd.
Bij elk aantal sterren staat wel wat het ongeveer inhoudt:
1 ster: zeer slecht
2 sterren: slecht
3 sterren: voldoende
4 sterren: goed
5 sterren: zeer goed

Het lijkt me dat je daar als reviewer al aardig wat mee moet kunnen, wat elk aantal sterren dan ongeveer betekent is dan wel duidelijk. Is iets niet geweldig maar is het ook weer niet strorend -> voldoende. Is iets beter dan gemiddeld -> goed. Scoort een product echt top in een categorie -> zeer goed.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 24 november 2010 18:34]

Vind het design van de "award" zelf wat uit de toon vallen, maar goed intiatief! Zoals eerder aangehaald hierboven geeft het een korte eerste indruk zodat je gelijk weet wat je in de review kan verwachten.

En uiteraard de hopelijk adverterende kracht die er vanuit gaat :)
Ik vind het ook niet mooi, want ik haat schildjes. :N Het ziet er véél te gesponsord uit.
Gewoon T.net logo en 4 of 5 sterretjes lijkt me meer doe-maar-gewoon-dat-is-al-gek-genoeg.

[Reactie gewijzigd door Barleone op 15 november 2010 11:48]

Inderdaad een beetje meer in de huidige stijl/kleuren van tweakers zou het veel beter staan. Nu moet ik meteen denken aan Zelda :P

Wel een heel leuke feature in ieder geval! :)
Vind het design van de "award" zelf wat uit de toon vallen, maar goed intiatief! Zoals eerder aangehaald hierboven geeft het een korte eerste indruk zodat je gelijk weet wat je in de review kan verwachten.
Ja, dat heb ik ook wel een beetje, al ga ik er vanuit dat daar heus nog wel aan gesleuteld gaat worden, zodat het beter past in de website.
Mij waren de schilden ook opgevallen, maar het idee van de sterren en dat dit alleen voor 4-5 sterren geldt niet. Ik begrijp het nu pas na het lezen van dit artikel!

Wat ik mis is de vergelijking, in het overzicht kan ik namelijk gemakkelijk zien wat 4 sterren betekenen, maar van het schild niet.

Misschien duiden silver en goud wel beter het nut aan. Daarbij is dan ook gelijk duidelijk dat alles wat daaronder valt er niet toe doet; m.a.w. het valt niet in de top-categorie.
Waarom moet een tweakers.net review meer opvallen? Ik denk dat ik soms meer heb aan een user review dan een redacteur review. Als dit doorgevoerd wordt, dan moet het voor de bezoeker van tweakers ook mogelijk zijn om een rating aan te geven hoe goed de kwaliteit is van de review. Dat kan nu ook voor de user review. De reden is dat ik een aantal reviews van tweakers gelezen heb die voor mij toch enigzins onder de maat zijn en ik op zoek moet naar betere reviews (bijvoorbeeld op hardwareinfo).
Als dit doorgevoerd wordt, dan moet het voor de bezoeker van tweakers ook mogelijk zijn om een rating aan te geven hoe goed de kwaliteit is van de review.
Ik zou überhaupt niet anders verwachten.

Het is namelijk onmiskenbaar dat in veel gevallen de expertise en kunde van specifieke users die van specifieke redactiemedewerkers echt voorbij streeft. Maar, andersom ook, en daar kunnen we momenteel al wèl ons oordeel over vellen middels het waarderen/afkeuren van user reviews.
Daar hebben we de reacties voor ónder de review of als we echt blunderen Geachte Redactie :)
Dat zou ik dan niet voldoende vinden. Ik vind dat je dan ook de kwaliteit van de review moet kunnen aangeven door een sterren systeem, zoals dat ook voor userreview gebeurt. Je geeft toch zelf aan dat het eenvoudiger moet zijn om een product op te laten vallen? Dan moet het ook eenvoudiger zijn om de kwaliteit van de review te bekijken. In dit geval gelijke monnikken, gelijke kappen.

Ik zou het logo wel kleiner maken. Het is zo opvallend dat het op die maneier dan ook wel duidelijk is.
Gaaf idee. Maar graag zou ik ook zien dat de punten op 1 of andere mannier verouderen. Neem de iPod als voorbeeld (zoals hier boven): De eerste iPod zou ook een uitmuntende score gekregen hebben. Maar ondertussen is ze al enkele jaren oud. Daarom zo er (bijvoorbeeld) per jaar 1 punt vanaf moeten gaan zodat we een beetje reëel de perfecte producten van nu met die van vorig jaar kunnen vergelijken.
Een productreview is altijd tijdgebonden. Hoewel HET WIEL nog steeds +5 zou scoren ;)
Als je een product zoekt, moet je simpelweg filteren op datum ofzo. Dat zullen de meeste mensen doen, en snappen. (Vaak zijn oude producten ook niet eens meer te koop)

[Reactie gewijzigd door Barleone op 15 november 2010 15:00]

Wordt dit ook met terugwerkende kracht ingevoerd voor oudere reviews? Hoeft natuurlijk geen 10 jaar terug te gaan, maar bijvoorbeeld voor producten die nog algemeen te koop zijn?
Dat zou inderdaad wel nice zijn. Verder een goed idee over het algemeen lijkt me :)
Kijk, hier kunnen we wat mee. Nu hoeven we niet langer perse de review te openen om een eerste indruk te krijgen van het desbetreffende product.
Kijk, hier kunnen we wat mee. Nu hoeven we niet langer perse de review te openen om een eerste indruk te krijgen van het desbetreffende product.
Kijk jij dan over de conclusies heen, die altijd op de laatste pagina van de review staat?

Op zich leuk deze nieuwe 'feature', maar het zegt imo weinig en het is altijd discutabel of het dat aantal sterren wel waard is. Net als het cijfer bij de games, die vaak in verhouding niet kloppen tov andere games of wat de werkelijkheid is. Zie bijvoorbeeld de review van CoD:BO, scoort een 9,5, maar hij is dat zeker niet waard.

edit: Jammer dat mensen met kritiek naar beneden gemod moeten worden...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 november 2010 00:00]

Je weet dat het recenseren van games een vrij subjectieve aangelegenheid is? ;) Ik vind de 9,5 voor Black Ops namelijk wel terecht. Ik vermaak me uren met de multiplayer en de single player is naar mijn mening kort maar krachtig.
Eens! Je kunt het nooit eens worden over zo'n cijfer. De redactie geeft echt wel een zo objectief mogelijk cijfer, maar dan nog is het de mening van de auteur van het artikel.

(Ik vermaak me trouwens ook met Black Ops.. 9,5 zeker waard!)
Want jij wil niet lezen wat anderen over een apparaat van een euro of vijfhonderd vinden, jij kijkt gewoon hoeveel sterretjes er staan en schaft het dan aan?
Want jij wil niet lezen wat anderen over een apparaat van een euro of vijfhonderd vinden, jij kijkt gewoon hoeveel sterretjes er staan en schaft het dan aan?
Nee, maar je kunt wel op basis van de sterren een eerste shifting maken tussen de spelers in het veld.

Uiteindelijk ga je dan kiezen tussen de 5 - sterren devices.
Hij heeft het over een eerste indruk, niet zo zeuren.
Zo krijgt iedereen weer wat meer vrijheid. Tweakers is goed bezig.
Het viel me enkele dagen geleden al op, dat logo. Zo krijg je toch wat meer zekerheid over een product.

TIP:

Misschien is het ook een leuk idee om videoreviews te maken? Tekstgebasseerd is ook goed, maar misschien in een later stadium? :)
Ik vind videoreviews toch altijd minder fijn dan gewoon tekst. Een review kan je snel doorheen scrollen, en meteen naar de pagina's springen die je interesseren, bij video's moet je dan een beetje met je silder-balkje gaan gokken waar ongeveer jouw stukje zit. Ook plaatjes en zo zijn dan niet zo gemakkelijk meer te vinden.

Dit gaat echter wel over volledige reviews, bij bijvoorbeeld games is het best interessant om een paar korte filmpjes in een tekst-review te stoppen om te laten zien wat er nou in de tekst wordt bedoeld. Of een filmpje met audio-opnames om het geluid van een koeler te laten horen of zo.
Leuke feature maar zoals CptChaos al zei is het wel gebaseerd op een check list of word er gewoon wat verzonnen in dat geval is het niet egt een toevoeging, maar ik vertrouw er op dat tweakers het goed zal aanpakken dus keep up the good work.
In de user review wordt ook de prijs meegenomen. Aangezien we die zelf natuurlijk makkelijk kunnen vergelijken vraag ik me ook af of jullie dat ook meenemen.
Dus wordt het een prijs/kwaliteit beoordeling, of alleen kwaliteit?
Erg handig! Ik vind zo'n productscore altijd makkelijk als samenvatting van een review.

Weet iemand of er nu ook redactionele reviews komen die alleen uit een productscore bestaan (zoals je wel vaker ziet in de Pricewatch)?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee