Door René Wichers

Eindredacteur

Overklokwedstrijd: wie drijft de 9500GT tot het uiterste?

03-03-2009 • 16:30

58 Linkedin

Met enige regelmaat worden er in het OC-forum van Gathering of Tweakers wedstrijden georganiseerd, waarbij het steevast het doel is om te zien hoe hard een cpu of een gpu nou echt kan werken. De nieuwste wedstrijd heeft als doel om uit te vinden waar de top van de Sparkle 9500GT ligt. Deze videokaart is opgetrokken rond de op 55nm gebakken G96-gpu van Nvidia, die op 550MHz draait, en die is uitgerust met 512MB ddr2-ram, dat een standaard kloksnelheid van 800MHz heeft. De shaders ten slotte zijn op 1350MHz afgeregeld.

Deze snelheden zijn voor een beetje overklokker natuurlijk eerder een uitdaging dan een specificatie. Ook de passieve koeling van de Sparkle zal in de meeste gevallen direct tot presse-papier worden gedegradeerd, om plaats te maken voor logge koelblokken met grote fans, waterkoelers, prommies, cascades, vloeibare stikstof en wat dies meer zij. Ook voedings- en voltmods zijn toegestaan om de 9500GT maar zo snel mogelijk door de Nature-test uit 3DMark01 heen te jakkeren: voor de hardwaremodificaties geldt maar een regel, en dat is dat er geen regels zijn. Voor de softwaremods zijn wel een paar grenzen gesteld; zo mag bijvoorbeeld geen gebruik worden gemaakt van mipmap- of wireframe-hacks. De precieze details zijn terug te vinden in de topicstart van Sparkle 9500 Contest.

De gekozen Nature-benchmark zorgt er verder voor dat alle deelnemers gelijke kansen hebben: de prestaties van cpu, moederbord en geheugen hebben in deze test geen invloed op de uiteindelijke testresultaten. Ook leuk is dat deelname relatief goedkoop is: webwinkel dollarshops.eu levert de kaarten voor een zeer schappelijke 35 euro (exclusief verzendkosten).

Meten is weten!

Bijzonder is dat deze contest niet alleen openstaat voor leden van GoT. Organisatoren mrbigfield en Snot_Aap nodigden de bezoekers van bouweenpc.nl, hardware.info, madshrimps.be, overclocking-holland.nl en techzine.nl uit. Dat betekent uiteraard dat de eer van Tweakers.net op het spel staat. Hoewel de tussentijdse ranglijst op het moment van schrijven wordt aangevoerd door Tweaker thijsz0r, die met stockkoeling al dik 282fps uit de kaart kreeg, laten met name de bezoekers van overclocking-holland.nl zich niet onbetuigd en we hopen dat jullie daar eens even verandering in gaan brengen.

De inschrijving sluit op 8 maart, aanstaande zondag, waarna de deelnemers de hele maand mei de tijd hebben om hun Sparkle te laten vlammen. Op 31 mei om middernacht zal dan duidelijk zijn waar de beste overklokkers met de bruutste koelers gehuisvest zijn. We rekenen op jullie!

Update, 17:45: de inschrijving is met drie dagen verlengd. Er kan nu tot zondag 8 maart in plaats van tot 5 maart worden ingeschreven.

Reacties (58)

Wijzig sortering
Waarom geen categorieen
A air cooled
B liquid cooled
C nitrogen cooled
Ik zou zeggen, leg het aan Snot_Aap voor. Dm / PM hem, stuur hem een mailtje!
Het idee is prima, maar het ligt er maar net aan wat voor verwachtingen er zijn.

Zou je dan voor elke subcatogorie een prijs voor 1 /2 /3 willen?
Eerste met AIR is minder prestigious dan Nitrogen / Dice oid.

Snap het dus wel, maar het is de bedoeling het zo extreem mogelijk te maken,
En er doen genoeg mensen met AIR mee, maar imo is dat niet helemaal het idee.

Hoe extremer, hoe beter. Niemand is daartoe verplicht natuurlijk, maar ik heb een beetje dubbele gevoelens bij eerste plek met AIR. Het zou dan eerder anders ingedeelt moeten worden, beginners / experts & zo.. :)
ik ga het niet voorleggen want ik ben zelf geen deelenemer.
Prijzen per categorie lijken me niet nodig.

Het lijkt me gewoon dat tweakers niet allen beschikken over de spullen om nitrogen te gebruiken.
Als je een liquid cooling hebt wilt je misschien ook wel een meedoen en de prestatie van je koelsysteem eens tonen en meten met anderen die dat ook gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 9 maart 2009 15:42]

Is opzich een leuk idee. Dan kan iedereen mee doen die niet tot extreme koeling bereid is.
Geen prijzen te verdienen?
Winnen doe je voor eeuwige roem en eer, niet voor het geld.
Anoniem: 87832
@Janusch4 maart 2009 08:08
Kunnen ze op GoT geen soort achievements systeem invoeren? Speciale plek voor kleine icoontjes in de post, naast of onder je naam ofzo, alwaar de GoT-mods een speciaal 16x16 gifje voor je achievement kunnen plaatsen. Op die manier is er tenslotte ook écht eeuwige roem en eer ;) Totdat GoT ooit eens stopt natuurlijk.
Mwa, dat moeten m.i. dan wel achievements zijn die iedereen zou kunnen halen. Niet iedere tweaker is een overclocker, net als dat niet iedere tweaker kan programmeren.
Als iedereen ze kan halen, heeft het imo weinig nut om zoiets in te voeren.
Ik denk eerder dat hij bedoeld dat er op ieder gebied "iets" te halen moet zijn
een 9500GT voor 35 euro is geen mooie prijs?

Al zul je hem waarschijnlijk toch wel kapot maken :p
Dat is nog een verrassing ;)
Een heel erg interessante contest, de minder kapitaalkrachtige tweaker kan zijn/haar kennis dan ook eens meten met de tweaker die zich normaal gesproken bezig houdt met het overklokken van voornamelijk meer high-end spul en de bijkomende kosten voor de benodigdheden. Dit soort wedstrijden moeten er meer komen, niet alleen maar wedstrijden voor de tweakers die het 'dure spul' kunnen betalen :) Als nu ook nog een aantal 'underdogs' hoge ogen weten te gooien, direct winnen is misschien wat overdreven maar een goede topnotering en het wordt helemaal interessant voor anderen die eerst nog twijfelden. 2 duimen omhoog voor deze wedstrijd.

Kom nu ook maar op met een wedstrijd voor de minder kostbare cpu's, heb hier zat 'testsystemen' om eens flink mee te oefenen :) Ik heb mij er nooit echt mee bezig gehouden omdat ik het zonde van mijn geld vind, maar als ik voor rond de €200,- cpu/mobo/ram aan een wedstrijd mee kan doen :D Waar kan ik mij inschrijven? :p

Misschien een idee om een soort competitie-model op te zetten? Een soort van hoofdklasse, eerste en eredivisie?Dus een klasse voor het budget, midrange en highend systemen? Of noobs, gevorderde en expert? Ik zie er wel wat in...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 3 maart 2009 18:44]

@MicGlou
Dan stel ik ook voor om een underclock wedstrijf te organiseren: Wie krijgt er een bepaald systeem zo zuinig en stil mogelijk?

Dit kan natuurlijk ook prima in die verschillende klassen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken wie het stilste 1080P af kan spelen(als een simpel voorbeeldje)
Niet zo lang geleden was er de Athlon LE-1640 contest, een budget cpu van 3 tientjes. De bedoeling was om de hoogste PI-score te halen, samen met Superpi 1M en 4M. Niet alleen de CPU was van invloed maar ook het setje moederbord , geheugen, timingen en dergelijk. Ben zelf tot 3.83GHz gekomen met die cpu, maar wegens gebrek aan een voltmod voor op mijn moederbord moest ik helaas staken op 1.55V, ik was van mening dat 4GHz of zelfs hoger wel haalbaar was, mits ik maar meer stroom had.
@S1k - Je kan er natuurlijk meerdere kanten mee op :) Ook een erg goed idee idd, Of nog een stapje verder, zoveel mogelijk prestatie met zo min mogelijk verbruik. Misschien zelfs wel interessanter ipv met een hoop vermogen prestaties neerzetten, zeker vandaag de dag.

Overigens is 1080p zonder herrie afspelen niet moeilijk :p Heb hier een bijna volledig passief systeem welke het in principe aankan (alleen voeding niet), plus een passief gekoelde NMT :D Het enige wat je hoort is het ratelen van de HD's :)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 3 maart 2009 19:30]

Dus nog even een SSD erin en je hoort um helemaal niet meer toch?
Niet dat ik zo heel er behendig ben met computers, maar dit soort dingen vind ik wel heel leuk om vanaf de zijlijn te volgen.

Ik moet het wel vanaf de zijlijn volgen want mijn P4P800s mobo-tje heeft enkel een 8x agp slot :X

Maar ik kan gewoon Tweakers.net kijken, dus ik vind het helemaal niet zo erg.

Voor alle deelnemers: Heel veel succes en moge de beste (dat is een van GoT natuurlijk) winnen!
In hoeverre moet je "serieus" meedoen? Ik wil die kaart wel voor €35, en dan wil ik er ook best nog wel even een fannetje opzetten en 3Dmark runnen met iets hogere settings, maar dan ga ik hem natuurlijk niet mollen. :+

[edit]Heb misschien toch nog een ideetje om wat te doen, al kan ik natuurlijk nooit winnen gezien ik geen water/stikstof heb.. Ga straks even kijken en misschien inschrijven. :)

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 7 maart 2009 09:02]

Sweet :D

En ja, ook ik zal mn best doen met het kaartje :)
Hmmm een risico nemen zonder tegenprestatie, ik sla dit keer over jammer dat de winnaars niet beloond worden.
Jongens, je krijgt wel eeuwige roem als je wint! :)
Het gaat hier natuurlijk meer om de lol van het overklokken dan om iets te winnen. Als je het alleen zou doen om iets te winnen kan je denk ik beter niet mee doen.
Het gaat hier natuurlijk meer om de lol van het overklokken dan om iets te winnen. Als je het alleen zou doen om iets te winnen kan je denk ik beter niet mee doen.
Het is wel een mooie motivatie om écht je best te gaan doen. Plus haal je meer mensen over de schreef om mee te gaan doen.
Anoniem: 87832
@CH4OS4 maart 2009 08:10
Kan dollarshops.eu niet iets weggeven? Tenslotte krijgen ze uit bovenstaande artikel ook gratis reclame. (tenminste, ik neem aan dat het gratis is).
Dollarshops.eu sponsort ook al de grafische kaarten tegen een zacht prijsje, dat staat er toch mooi tegenover?

Zoals aangegeven; het gaat om het plezier en tenslotte kost een 9500GT je ook de kop niet :+
Het gaat niet om het winnen, maar om het meedoen ;)
Hmmm, qua hardware modificaties gelden er geen regels. Nu vraag ik mij af, aangezien het PCB van deze kaarten redelijk bekend is, en erg dicht in de buurt ligt van hun grotere broers, zal er iemand zijn met een handigheid in de fijnsoldeerder die de complete GPU weet te transplanteren voor een ander exemplaar met een soortgelijke pin layout?
Als dat je lukt, en de kaart werkend houd en er een goeie score mee neer weet te zetten ben je wat mij betreft de terechte winnaar.
Hoeveel pinnetjes moet je dan wel niet solderen?
Dat gaat je niet lukken met een soldeerbout alleen.
Met een verfafbrander kan je in een keer alle verbindingen los solderen. Dus zo heel moeilijk is het niet om de chip van de PCB te halen. De chip er weer op solderen is een stuk lastiger.
Transplanteren van een BGA-chip is erg lastig, een nieuwe BGA chip bemachtigen daarintegen kan het relatief makkelijk maken.
Gooi hem dan gewoon in een oven, stuk veiliger. (zet alleen niet de magnetron stand aan ;) )


Maar ik betwijfel dat de G92, G94 en G96 pin compatible zijn. G92 in ieder geval zeker niet wegens de 256bits geheugenbus. Er zijn dus geen betere borden om hem op te solderen, tenzij je er zelf één maakt...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 4 maart 2009 21:46]

Hoelang moeten de kaarten eigenlijk in leven blijven?

Is een simpele bevestiging van de scores genoeg of moet het ook meerdere malen getoont worden?
Een simpele bevestiging is natuurlijk genoeg.
Ik kan tegenwoordig zonder problemen een stikstofvaatje meenemen op werk, zit er bijna over te denken een kaartje aan te schaffen :D

Goede oude tijd dat overclocken.. begon voor me met mijn pentium 90, PII350, Celeron 600, XP1600+, P4 3.2 (nooit overclocked) en nu mijn E8400 welke niet op stock draait :P Om niet te spreken over alle GPU's, moosite van allemaal was de TI4400 welke zich goed liet overclocken.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 3 maart 2009 17:47]

Helaas, de kaart haalt maar tot -50 :P Erna is die coldbugged.
Anoniem: 9942
@Jism3 maart 2009 18:14
Helaas, de kaart haalt maar tot -50
Wat uiteraard slechts betekent dat het kaartje zichzelf van -196 naar -50 moet opstoken ;)
Ik heb nooit gezegd dat de kaart op -50 een coldbug heeft.
Ik heb gezegd dat de kaart in ieder geval tot -50 geen coldbug heeft. ;)
Kouder gaat m'n mach namelijk niet

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee