Door Roelant Kooij

Uitbreiding Privacybeleid

16-02-2009 • 16:53

23 Linkedin

In november vorig jaar lanceerden we een vernieuwd exemplaar van ons Privacybeleid. Een tweetal punten ontbraken echter en die zijn er per vandaag aan toegevoegd. De nieuw toegevoegde onderdelen geven tekst en uitleg over het gebruik van Google Analytics en Direct Messages.

Google Analytics

Tweakers.net maakt al geruime tijd gebruik van Google Analytics, een statistiekentool die ons helpt om het gebruik van de website beter in kaart te brengen. Dit betekent echter dat je bij ieder bezoek aan onze website ook een klein bezoekje brengt aan de website van Google Analytics: je haalt de zogenaamde 'tracking code' op die Google in staat stelt je bezoek voor ons te registreren.

Om je hierover te informeren biedt Google in zijn eigen gebruiksvoorwaarden voor Analytics een tekst aan, waarin wordt uitgelegd wat consequenties van het gebruik van Google Analytics voor je privacy zijn. Deze tekst hebben we ter verduidelijking toegespitst op de situatie bij Tweakers.net, maar zoals de gebruiksvoorwaarden van Google voorschrijven, is de tekst in essentie hetzelfde gebleven.

Direct Messages

Ook de service Direct Messages verdient een plekje in het Privacybeleid. In tegenstelling tot veel andere websites verkondigen wij de dienst al niet als 'privé berichten' - want naar de letter zijn het dat immers niet.

In geval van misbruik behouden we ons het recht voor om kennis te nemen van de inhoud van de berichten. Ook als een gesprekspartner of jij zelf iemand aan de conversatie toevoegt, kunnen de berichten iemand anders onder ogen komen zonder dat de ander daar invloed op heeft. Kortom: alle aanleiding om duidelijk uit te leggen hoe privé Direct Messages daadwerkelijk zijn.

Per direct online

De volledige uitwerking van bovengenoemde items zijn per direct terug te vinden in het aangepaste Privacybeleid - en natuurlijk raden we iedereen van harte aan om hier kennis van te nemen.

Lees meer

Reacties (23)

Wijzig sortering
Niet meer dan logisch dat jullie dit doen. Privé bericht is inderdaad een foute term, alles buiten email om (wat ook niet altijd privé is) en gehost wordt op websites zoals deze Direct Messages hoeft ook niet privé te zijn. Tweakers.net is immers verantwoordelijk voor de content op de website waar DM's dus ook onder vallen. Als dat niet zo was kon en mocht je hier makkelijk illegale torrents uploaden, en andere rotzooi uitvreten.

Op mijn website heb ik ook al geruime tijd een stukje in het privacybeleid over Google Analytics staan. Deze service is in principe als de Google servers snel zijn onzichtbaar voor de bezoeker, maar het is wel een service die lekker alles over je loopt te collecteren: beeldschermresolutie, GeoIP locatie, browser, bezochte pagina's, interesses... Iets wat voor website beheerders bijzonder interessant is en makkelijk omdat het gratis is en je geen eigen statistieken programma hoeft bij te houden danwel ontwikkelen. Jan Modaal, en zowieso de meeste mensen hebben er geen weet bij, en daarom heb ik het ook in het privacybeleid gezet om ze er wel op te attenderen.

Hoe dan ook pluimpje voor T.net dat ze dat er ook bijgezet hebben.
Hoe dan ook pluimpje voor T.net dat ze dat er ook bijgezet hebben.
En niet meer dan terecht als je het mij vraagt. Het staat zelfs in de voorwaarden van Google Analytics dat je jouw bezoekers daar over moet informeren. Ik weet dit zelf ook nog maar sinds kort, nadat ik de weblog van een moderator had zitten lezen, maar er zijn een hoop websites die dit niet vermelden.
8.1 U mag gegevens afkomstig van Uw eigen Website(s) niet combineren (of derden toestaan gegevens afkomstig van hun eigen website(s) te combineren) met persoonlijk identificeerbare informatie uit welke bron dan ook. U dient zich te houden aan alle van toepassing zijnde privacy wet- en regelgeving met betrekking tot Uw gebruik van de Service en het verzamelen van informatie van bezoekers van Uw websites. U dient op een prominente plaats op Uw Website een adequaat privacybeleid op te nemen (en U daaraan te houden). U dient ook redelijke inspanningen te leveren om de aandacht van websitegebruikers te vestigen op een verklaring die in alle wezenlijke opzichten als volgt luidt:
(En nee, ik heb op mijn eigen website ook Google Analytics, maar ik licht mijn bezoekers daar ook niet over in. Ga ik nog wel doen als m'n hele website eens op de schop gaat. :+)

[Reactie gewijzigd door dev10 op 17 februari 2009 00:08]

Met Firefox Add-On NoScript kan je Google Analytics trouwens gewoon blokkeren, mocht je dat willen.

[Reactie gewijzigd door Davio op 16 februari 2009 18:53]

Is het legaal tweakers te bezoeken als je dat doet? ad-blockers zijn toch ook verboden?
Waarschijnlijk niet. Ad-blockers zijn interdaad ook verboden, daarvoor zijn de abonnementen.
Is google analytics reclame dan? noscript blokkeert de uitvoer van javascript, niet advertenties.
Het is geen reclame maar wel een misleiding. Tweakers.net denkt de goede informatie te hebben, maar als een aantal gebruikers Analystics blokkeren, krijgt Tweakers.net dus foutieve informatie door.

Uit de AV:
In het bijzonder zal het lid:
geen Content van Tweakers.net of andere Leden wijzigen, wissen of onbruikbaar maken;
Door het blokkeren van Analystics maak je de gegevens dus onbruikbaar (de Crew heeft er dus niets meer aan als de info niet klopt.)
Het zuiver en alleen blokkeren van Analytics (dan wel door een hostsfile aan te passen, dan wel via een plugin) zou ik daar niet onder willen scharen.

Ik kan er niet zo veel moeite mee hebben als mensen het oprecht nodig vinden om Google Analytics te blokkeren. Persoonlijk zie ik er de noodzaak niet van in, maar het is ze goed recht. We kunnen en willen mensen niet verplichten om zich te laten meten door een derde partij.

Dat het onze cijfers marginaal vertekend... Tja. Echt 100% nauwkeurig zullen ze door een scala aan oorzaken toch nooit zijn. Enige "jammere" daaraan is dat in bijvoorbeeld in de advertentiemarkt in de regel juist meer waarde wordt gehecht aan cijfers die door een 'onafhankelijke derde' zoals Google zijn gemeten, dus tot op zekere hoogte "moet je wel" als commerciële webite.

Als het blokkeren van Adsense (danwel bewust, danwel door onkundigheid) tot gevolg heeft dat advertenties ook niet worden weergegeven - daar worden we uiteraard minder gelukkig van. Ik denk dat ons standpunt daaromtrent nagenoeg wel bekend zou moeten zijn. ;)
Het is niet zo zeer een kwestie van kunnen en willen maar eerder een kwestie van mogen. Albert Heijn is destijds niet voor niets flink op de vingers getikt door het CBP omdat zij ineens wel allerlei verplichtingen gingen opleggen en gegevens gingen verzamelen. Je mag namelijk van de wetgever niet zonder meer een shitload aan gegevens verzamelen en mensen verplichten daar aan mee te doen. Je hebt dus een kans dat bij een verplichting je de privacy wetgeving in Nederland overtreed. Buiten dat ontketen je daarmee ook een fikse ethische discussie met name met het publiek wat tweakers.net trekt. Met name dat laatste is niet iets wat je wilt.
Als het blokkeren van Adsense (danwel bewust, danwel door onkundigheid) tot gevolg heeft dat advertenties ook niet worden weergegeven - daar worden we uiteraard minder gelukkig van.
Ik denk dat je daar ook te ver in kunt gaan hoor. Als jullie ads afhankelijk zijn van Javascript en ik zet dat, om welke reden dan ook, uit in mijn browser is dat mijn zaak. Niet die van jullie.

Of gaan er bij jullie ook alarmbellen af als iemand de site bezoekt met Lynx of een andere simpelere browser zonder JS-ondersteuning?

(Abo hier btw dus niet direct op mij toepasbaar :P)
Tuurlijk niet. Je geeft perfect bruikbaar data door. Er kan via de access.log van tweakers.net bekeken worden welke data wanneer en door welk netwerkadres is aangevraagd. Google krijgt hetzelfde. Die data samen geeft aan dat netwerkadres X op tijd Y wel data van tweakers.net heeft aangevraagd, maar niet van google. Tweakers krijgt geen foute informatie door, maar stelt verkeerde conclusies bij de aanname: google-aanvragen == tweakers aanvragen.

Je vraagt bestand X aan. Dat de meeste browsers standaard ook alle geinclude bestanden in Y opvraagt maakt iemand die dat niet doet opeens een 'illegale' browser.
De advertenties op Tnet (en veel andere sites) zijn ook javascript-afhankelijk. Hoewel noscript in beginsel niet expliciet bedoelt is voor het blokkeren van banners kan het daar wel voor gebruikt worden (door expliciet bepaalde scripts wel toe te staan en andere niet).
legaal is het sowieso, maar of t.net jou dan nog je info wilt geven is een ander verhaal ;)
Met Firefox Add-On NoScript kan je Google Analytics trouwens gewoon blokkeren, mocht je dat willen.
En zo zullen er vast wel andere uitbreidingen ook zijn. Ook kan je bijvoorbeeld www.google-analytics.com verbieden in je router of je past het aan in de HOSTS file. :)

Ligt het trouwens aan mij:
In tegenstelling tot veel andere websites verkondigen wij de dienst al niet als 'privé berichten' - want naar de letter zijn het dat immers niet.
Of is deze zin gewoon ontzettend krom bij het vetgedrukte? Ik kan er niet veel van maken in ieder geval.
Neem het woord 'Prive' letterlijk. Dat zou willen zeggen dat het alleen leesbaar is door jouw en je correspondent. Niet dus :) De zin klopt.
Of is deze zin gewoon ontzettend krom bij het vetgedrukte? Ik kan er niet veel van maken in ieder geval
.

Dat ligt aan jou, ja :P Naar de letter van de term 'privébericht' (wat trouwens één woord is, t.net redactie!) is een DM geen privé bericht. Dat houdt dan ook weer niet in dat 't publiek is, maar de mogelijkheid bestaa dat zonder grote moeite (een serveradmin die direct in de db zit te snuffelen, dat soort gein) iemand van t.net meeleest. En dat is meteen de reden dat DM's bij mij uitstaan, wat inhoudt dat alleen die mensen van t.net ze me kunnen sturen.
In je HOSTS file even de regels
127.0.0.1 www.google-analytics.com
127.0.0.1 www.googleanalytics.com
127.0.0.1 google-analytics.com
127.0.0.1 googleanalytics.com

opnemen en je hebt nergens last meer van. Wellicht af en toe nieuwe namen toevoegen, that's it.
Jullie zijn tenminste duidelijk met je privacybeleid, hartelijk dank.
'k wou dat facebook dat 2 weken ook had geweest toen ze hun T.O.S. hebben veranderd.
Wat heeft Facebook gedaan?
Anoniem: 216762
@Snake16 februari 2009 19:21
"De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook stellen dat de sociale netwerksite letterlijk alle informatie bezit die u erop achterlaat. Zelfs wanneer u uw account stopzet, mag het bedrijf uw gegevens doorverkopen aan andere bedrijven. U verliest alle rechten op die informatie."

lees hier: http://www.zdnet.be/news.cfm?id=98520&mxp=220
Echt een schande inderdaad hoe Facebook bezig is. Ik heb er zojuist een artikeltje aan gewijd op mijn blog om dit onderwerp wat meer in de aandacht te brengen. Niet normaal hoe zo'n grote organisatie als Facebook dit zomaar kan doen zonder dat er een massaal protest komt van de gebruikers. Dit zeker omdat het voorheen ook als zo belabberd was.

Hopen dat er nu weer een petitie komt van de gebruikers van Facebook...
Al heeft Facebook het omstreden privacybeleid alweer terug gedraait naar hun oude privacybeleid.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee