Door Tino Zijdel

Senior developer

Nieuwe forumlayout - live

25-09-2008 • 12:08

356 Linkedin

In dit lustrumjaar voor Tweakers.net is er al het een en ander geschreven over de geschiedenis en ontwikkeling van Tweakers.net waarbij ook de evolutie van de frontpage-layout aan bod is gekomen. Naast de frontpage hebben we natuurlijk ook nog steeds ons forum waarvan de layout door de jaren heen een soortgelijke evolutie heeft doorgemaakt, zij het op een wat lager tempo.

In feite is het forum jarenlang wat uiterlijk en werking betreft afwijkend geweest ten opzichte van de frontpage. Het uiterlijk werd voor het eerst een beetje gelijk getrokken in 2004 toen na een lange 'paarse' periode het forum zijn eerste grote metamorfose onderging en daarmee een beetje op de frontpage begon te lijken. Na die tijd was het echter nog steeds noodzakelijk om je apart voor het forum te registreren en was er buiten het uiterlijk nog steeds geen echte eenheid tussen de frontpage en het forum. Er werd toen echter al gesproken over het samenvoegen van de gebruikersdatabase, maar de uitvoering van die plannen liet ook na de vernieuwde layout op zich wachten, dusdanig lang zelfs dat 'de merge' een bijna mythische status had verkregen tegen de tijd dat hij uiteindelijk toch nog werd uitgevoerd.

GoT paarse layoutGoT huidige layout
'Paarse' layoutHuidige layout

Met de merge was de eerste stap naar integratie met de frontpage een feit geworden. De frontpage kreeg echter in de 2 jaar daarna tot twee keer toe een layout-upgrade, waardoor het forum feitelijk steeds meer een buitenbeentje is geworden wat uiterlijk betreft.

Daar komt nu verandering in! Na de introductie van de laatste layout-update van de frontpage, onder de codenaam 'NGv2', zijn we hard aan de slag gegaan om het forum ook weer eens een make-over te geven met als doel een volledige integratie te bewerkstelligen. We denken dat we daar best aardig in zijn geslaagd:

GoT nieuwe layout
Nieuwe forumlayout

Doordat we vorig jaar de broncode van de React forumsoftware voor eigen gebruik hebben afgekocht hebben we nu veel meer mogelijkheden om de forumsoftware naar eigen hand te zetten. De nieuwe layout gaat dan ook gepaard met een vergaande technische integratie waarbij ons frontpage 'framework' als front-end bovenop de forumsoftware is gebouwd. Daarmee hebben we de beschikking over alle functionaliteit die dat framework biedt en die voorheen enkel op de frontpage beschikbaar waren.

GoT nieuwe layout quicksearch
Quicksearch geïntegreerd in het menu

Zo kan het forum een vaste plek krijgen binnen het menu dat er zowel op het forum als op de frontpage identiek uitziet en kan de welbekende 'update-tracker' ook op het forum ingezet worden. De onderverdeling van de content op de frontpage in rubrieken is ook op het forum doorgezet door de verschillende forum categorieën te koppelen aan de hoofdrubrieken.

Naast de aanpassingen van de layout en de technische integratie waarbij 'onder de motorkap' veel gesleuteld is hebben we ook tijd gevonden om een aantal nieuwe features te maken. Zo kan de update-tracker op het forum ook aan de rechterkant geplaatst worden of zelfs uitgeschakeld worden en is de functionaliteit van het 'Direct Messages' systeem uitgebreid met de mogelijkheid om discussies als ongelezen te markeren en om notificatie van nieuwe berichten in een discussie op discussie-basis uit te zetten.

GoT nieuwe layout forumpost tracker linksGoT nieuwe layout forumpost tracker rechts
Tracker linksTracker rechts

Aanstaande donderdag, 25 september, zal de nieuwe forum-layout worden ingevoerd waarbij deze voor alle gebruikers zal worden geactiveerd. De oude (huidige) layout blijft bestaan en deze zal beschikbaar blijven voor alle ingelogde gebruikers. Aangezien database-aanpassingen voor deze implementatie noodzakelijk zijn zal de invoering gepaard gaan met enige downtime. Rond 10 uur 's ochtends zal het forum daarom enige tijd onbeschikbaar zijn en we verwachten rond het middaguur het nieuwe forum in vernieuwd jasje aan iedereen te kunnen presenteren.

Update 25-09 - zoals velen al gemerkt hebben is de implementatie een feit. Ruim binnen de begrote tijd is het ons gelukt de nieuwe layout online te zetten. Voor degenen die het nog niet gezien hebben: de 'Forum'-tab boven in het menu brengt je rechtstreeks naar ons forum.

Bugmeldingen mogen overigens in Lieve Devvers.

Reacties (356)

Wijzig sortering
Mooie layout, maar ik heb nog wel een paar opmerkingen.

Het eerste wat me opviel is dat de beschrijvingen onder de forums weggelaten / gehaald zijn. Voor mijzelf is dat niet zo erg, aangezien ik de fora allemaal wel ken en de namen zelf ook goed beschrijvend zijn voor de inhoud - maar ik weet niet hoe dat voor nieuwe mensen / gewone mensen is. Je zou de beschrijving kunnen laten zien met een knoppie of een instelling, of een korte beschrijving als alt-tekst voor de links in kunnen stellen.

Maar zelf vindt ik de minder drukke layout wel koel... maar daar staat weer tegenover dat er allerlei statistieken staan (ik doel op de topics / reacties-count). Ik spreek in dit geval voor mezelf dat ik dat soort statistieken nooit bekijk, en dat het voor de meesten ook niet echt nuttige informatie is. Ik zou die informatie optioneel houden, op een andere pagina zetten, of het weergeven van die informatie een instelling maken.

Zelfde idee met het 'laatste reactie' veld. Als de twee statistieken (topic count / post count) weggehaald worden, is er meer ruimte voor het laatste reactieveld, zodat die gegevens aangevuld kunnen worden met, bijvoorbeeld, een volledigere datum (25 Sept / September 2008 ipv 25-09-2008), of met een andere stijl - X minuten geleden, X uur geleden, gisteren om die-en-die tijd, en voor later een volledige datum.Dat is voor mij persoonlijk, en waarschijnlijk voor de meesten, eenvoudiger om te lezen - zo hoef je niet zelf te gaan rekenen wanneer de laatste post precies was (is dat nu vandaag of gister?).

Tenslotte de moderators-kolom. Deze gegevens zijn dan weer wel handig, maar wat als er nu later in een forum ineens 6, 7 of 8 moderators komen, allen met nogal langere namen? Ook zou ik eens kijken of de lijst met moderators in ruwweg dezelfde volgorde zichtbaar kan zijn - ik doel op de Programming en de SE&A fora, welke dezelfde moderators hebben, maar in een andere volgorde. Of dit moet wel met opzet zijn, :+.
Ik vind juist de topic/reactie totalen wel nuttig. Dat is voor mensen die ons forum niet zo goed kennen een leidraad om aan te geven of er uberhaupt discussie ergens over is, of dat je beter een ander forum kan opzoeken.

De moderators allemaal in dezelfde volgorde vond ik iig erg lelijk, meer uitleg zie je hier.
...maar daar staat weer tegenover dat er allerlei statistieken staan (ik doel op de topics / reacties-count). Ik spreek in dit geval voor mezelf dat ik dat soort statistieken nooit bekijk, en dat het voor de meesten ook niet echt nuttige informatie is.
Amen _/-\o_
Imho is de overzichtelijkheid nu beter dan eerst (ik had topicbeschrijving trouwens toch al uit staan), maar het is zonde dat die voor een deel teniet gedaan wordt door (nutteloze?) stats.
Ik moet zeggen dat ik deze layout bij voorbaat erg mooi vind voor zover ik deze heb gezien in de beta. De integratie met de FP is heel netjes gelukt moet ik zeggen en ergens verwacht ik bij deze upgrade minder tegenstand dan bij de voorgaande upgrades, omdat de meeste mensen inmiddels aan de FP gewend zijn en het forum op zich hetzelfde blijft, behalve dat het dan nu netjes is geïntegreerd in dezelfde FP layout.

Wordt het nu ook mogelijk als je een abo hebt custom CSSen te bouwen die ook voor het forum gelden?
Ja, de abo custom-css werkt in deze nieuwe opzet voor zowel forum als frontpage
Dat is mooi, dan ga ik de CSS files eens fixen die ik voor de vorige FP update gemaakt had. Ik mis het MariekeRoze theme op de FP namelijk, die had ik vrij aardig nagemaakt :P.
danny, vergeet het niet te delen met de community dan he? :P
mariekeroze _/-\o_

het nieuwe forum ziet er zeer gelikt uit lui!
ik neem mijn baret af voor jullie!

[Reactie gewijzigd door un1ty op 25 september 2008 14:07]

Het is erg mooi dat de twee sites ook duidelijk qua structuur naar elkaar toegroeien;
ook de indeling in verschilende 'core', 'pro, 'games' e.d. gedeeltes ook in het forum doorgevoerd is.

Wat ik me dan echter wel afvraag is of er ook daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van de direkte 'koppeling'' ..
dat bv ook makkelijker forumthreads gekoppeld kunnen worden aan items uit de product-survey, pricewatch en andersom..

waardoor je een betere kruiswerking krijgt ..... zoiets zou eigenlijk ook gebruikt kunnen worden om bepaalde 'problemen' van de 'Grote Threads' op het forum op te lossen, die deels ook bestaan uit bv gebruikservaringen
Het is inderdaad de bedoeling om later ook op content-niveau koppelingen mogelijk te maken :)
Was dit niet hét moment om de twee profielwijzigpagina's samen te voegen?

Je hebt nu http://tweakers.net/my.tnet/profile en http://gathering.tweakers.net/forum/edit_user die ook nog eens afwijken qua vormgeving, browsertitel en ook de veldnamen zijn gelijk.

Ook zie je op veel plekken nog ongestylede buttons :)
Vind m erg mooi geworden, ook hierbij mijn complimenten :)

Paar kritiekpuntjes:
- als je de tracker links hebt, staat op het forum de tekst wel erg ver naar rechts omdat links van een bericht ook nog de gebruikersgegevens staan. Op het forum is daarom de tracker rechts beter dan links; op de frontpage andersom
- Ik mis de forum-omschrijvingen in het categorieënoverzicht
- Ik vind het jammer dat nu de hoeveelheid topics & berichten en de datum/tijd van het laatste bericht er (weer) staan. Op een actief forum zoals GoT vond ik het juist wel mooi dat dit er niet stond omdat elk forum bijna elke minuut ge-update wordt en de hoeveelheid topics & berichten enorm zijn.

edit:

Nog 2 puntjes :)
- Bij het inklappen van een hoofdcategorie (Core, Pro etc) flikkert het beeld (Fx3, OSX) (nvm :))
- Als de hoofdcategorieën zijn ingeklapt staat er nog steeds (topics, reacties, laatste reactie), terwijl er geen berichten meer onder staan :)

[Reactie gewijzigd door SImmenga op 25 september 2008 13:44]

ziet er goed uit!

Ik heb niet alle 330 reacties doorgelezen, dus misschien dat deze feature al door anderen is genoemd, maar ik mis eigenlijk nog het kunnen sorteren op categorie (zoals dat in met het menu op de FP kan)

lijkt me erg geslaagd als jullie dat nog in elkaar kan smeden :)
Ziet er goed uit, ik vind alleen de blauwe balk boven een post wat raar gekozen (klik). Blauw komt helemaal nergens terug in de tweakers layout en ik moet zeggen dat ik het ook niet erg mooi vind daar.
Verder: keep up the good work _/-\o_
Die blauwe header is een feature waarmee je je eigen posts kan 'highlighten'. Normaal is de header een grijze gradient.
Wat gaat er gebeuren met de ruimte voor tekst / afbeeldingen. Nu zijn de regels om maximaal 600px brede afbeeldingen te plaatsen, maar is dit op de nieuwe layout vergroot of hetzelfde gebleven?

Ben ik wel benieuwd naar, omdat ik namelijk bijna altijd in het fotografie forum zit te kijken/posten.

En als ze breder mogen, is er dan een mogelijkheid om een auto-resize naar 600px breed in te stellen, aangezien voor sommige monitoren (1440x900px) bv. het nu soms al krap wordt met de foto's (de hoogte bedoel ik dan). En om een goede indruk van een foto te krijgen moet je hem toch helemaal kunnen zien.
Er komt zo'n 40 pixels bij voor de contentbreedte
Het ziet er allemaal heel erg uit, ik ben heel blij dat het er zo leuk uitziet. Ik zie er al bijvoorbeeld al heel positieve dingen in:
 • Het is geïntegreerd in de site zelf, dus je moet niet springen tussen forum en T.Net zelf
 • Het ziet er allemaal heel mooi uit en de kleuren die gebruikt worden zijn grafisch gezien heel correct
 • Het ziet er allemaal heel speels uit
 • Je ziet nog altijd de onderscheiding tussen de forum en de gewone site omdat de forum een beetje meer afgeronde randen heeft, terwijl T.net nog altijd redelijk rechthoekig is
 • Vanuit het standpunt van webdesigner moet ik wel zeggen dat het een heel succesvol idee is, dat zeker heel veel mensen bevalt, en wie het niet bevalt kan nog naar de oude layout gaan
Dus daaruit kun je zeker besluiten dat het een heel goed initiatief is en ik kan er alleen maar lof over uitspreken!

Ik vraag me dan ook nog af of deze ook redelijk veel AJAX bevat of blijft het nog redelijk klassiek?
En is het met alle browsers compatibel? Ik weet vooral dat er veel problemen zijn met IE7 bij het designen...

[Reactie gewijzigd door Dima_2005 op 23 september 2008 18:29]

En is het met alle browsers compatibel? Ik weet vooral dat er veel problemen zijn met IE7 bij het designen...
Alle moderne browsers en IE6+ worden ondersteund waarbij zeg maar 'vorige versie browsers' (dus bijvoorbeeld IE6 en Firefox 2) op basis van best-effort.

De afgeronde hoekjes zie je overigens alleen in browsers die CSS border-radius (al dan niet experimenteel) ondersteunen, daar zit IE niet bij.
IE7 is niet het grootste probleem.. IE6 dat is de moeder aller nachtmerries.
Verder zie ik zelf nog wel iets wat me niet lekker "in het oog" ligt:

Op deze http://tweakers.net/ext/i/1222170569.png valt de kleur van de lichtgroene infobar boven de post me erg tegen, strookt totaal niet met de rest van de layout..

Ik snap wel waarom, het is handig deze balk wat onderscheid te geven.. alleen kan dat niet beter met een kleur die al in het palet van de site zit? Donkergrijs zou hier denk ik niet misstaan..

Verder niets dan mijn complimenten! Erg goed uitgevoerd!
Die blauwe header is een feature waarmee je je eigen posts kan 'highlighten'. Normaal is de header een grijze gradient.
:)
Die groene kleur is om snel je eigen posts terug te zien. Aangezien crisp deze feature aan heeft staan in zijn prefs en hij tevens dat screenshot heeft gemaakt zie je hier dus die groene kleur. Geloof me maar, alle andere posts hebben een "normale" kleur header :)
Die lichtgroene kleur heb je standaard niet, dat is als je je posts highlight zoals crisp hier uitlegt: http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2759648

Standaard is het gewoon grijs (iets donkerder dan de post zelf).
Ik heb anders veel en VEEL meer problemen met IE6 en designen dan IE7.
Hmmm, daar gaat nog meer breedte. Op het oude forum viel er nog te werken op 800 breedte, ongeveer alles wordt gebruikt voor tekst, en eventueel je update tracker. Dit ziet eruit alsof je net als op de FP maar een breedte van 600 pixeltjes overhoudt op maximale resolutie om je berichten in te lezen. Dat betekent heel veel scrollen, en raad eens waar ik niet blij mee ben? Daarnaast, 600 puntjes, op een breedte van 1600 is wel heel erg krap. Op moment is 2/3 van m'n beeld grijze/witte balken. Wellicht valt daar iets aan te doen, want grote monitoren worden steeds normaler. (heck, met al dat breedbeeld begin ik zelfs al aan de kleine kant uit te komen, hoewel m'n hoogte nog steeds normaal is :P )
Dat is een nadeel bij een layout met veel lappen tekst. Je kunt het wel opfleuren met andere elementen (zoals een tracker), maar des te breder algemene sites worden, des te smaller zal een tekst-layout lijken.

Je kunt het ook niet veranderen, simpelweg omdat er een bepaalde regel-lengte is die lekker leest. Te lang is niet goed, dat kost namelijk veel meer inspanning om te lezen. Dit is prima bij één blokje tekst, maar al iets anders als je even een heel topic door leest.

Ontopic:

Ik zie nog wat kleine schoonheidsfoutjes, zoals de posts die er niet uit zien als de posts op de frontpage. Ipv de score kunnen rechts in het blokheader de icoontjes staan, en rechts in de tekst kan de usericon staan, dan komt het meer overeen met de rest van de layout. Verder is die rare kleur (is het blauw? groen? teal?) in de header van de TS erg afwijkend. Ook is de tekst 'GoT' in het logo raar gespatiëerd, ik zie dan liever 'gathering' of simpelweg 'forum'.

Afgezien van die kleine schoonheidsfoutjes na, ziet het er prima en zeer leesbaar uit. Goed werk crisp! :)

Edit:
"Die blauwe header is een feature waarmee je je eigen posts kan 'highlighten'. Normaal is de header een grijze gradient."
-Lezen DiS, Lezen! 8)7

[Reactie gewijzigd door DiSiLLUSiON op 24 september 2008 06:52]

Je kunt de tracker inklappen, dat scheelt al een stuk natuurlijk, dan heb je al minder breedte nodig volgens mij :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 20

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee