Door Femme Taken

Architect

Postlimiet op reacties in Vraag & Aanbod

05-02-2008 • 17:12

162 Linkedin

Naar aanleiding van het commentaar op het uitschakelen van de reactiemogelijkheden in Vraag & Aanbod en daaraan voorafgaand de opkomst van ongewenste, bemoeizuchtige reacties in ons advertentiehoekje, hebben we nader gekeken naar de herkomst van deze reacties. Hieruit bleek dat een kleine groep gebruikers, bestaande uit 10 procent van het totaal, verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de maandelijkse reacties in Vraag & Aanbod. Dit heeft ons tot de conclusie gebracht dat het instellen een postlimiet voor Vraag & Aanbod-reacties een mogelijke oplossing is om de ongebreidelde bemoeizucht van bepaalde personen in te dammen.

De reacties in Vraag & Aanbod zijn bedoeld om geïnteresseerden en adverteerders een snel en eenvoudig middel te geven om vragen over een advertentie te stellen en antwoorden te delen. Er gelden een aantal regels die duidelijk worden weergegeven op de advertentiepagina's. De belangrijkste van deze regels is dat het enkel de bedoeling is om te reageren als je concreet interesse hebt in het kopen of leveren van het aangeboden of gevraagde object. Prijsonderhandelingen zijn een zaak van de koper en verkoper. Tweakers.net biedt meer dan voldoende hulpmiddelen voor kopers en verkopers om een rechtvaardige prijs te bepalen. Bemoeizuchtige reacties van derden zijn daarom niet gewenst.

Bij wijze van proef is het vanaf heden weer mogelijk om te reageren in Vraag & Aanbod. Er geldt een beperking van vijftien reacties in de afgelopen maand, uitgezonderd de reacties op eigen advertenties. Reacties die reeds in de afgelopen maand zijn geplaatst, worden meegeteld. De proef zal een maand duren, daarna zal besloten worden of de reacties gehandhaafd kunnen blijven. Intussen zal streng toezicht gehouden worden op naleving van de policies.

Update 7-2-2008 - vanaf heden is het ook mogelijk om direct vanuit een V&A advertentie contact met de adverteerder op te nemen via de direct messaging functionaliteit van ons forum. Hiervoor moeten zowel adverteerder als geïnteresseerde wel deze mogelijkheid aan hebben staan in hun forum voorkeuren.

Direct messaging support in V&A
Direct messaging support in V&A

Reacties (162)

Wijzig sortering
Ik blijft erbij dat reacties op de prijs wel handig kunnen zijn. Zeker daar niet alles in de pricewatch te vinden is. Als meerdere mensen het je melden kun je als verkoper sneller de conclusie trekken dat je prijs te hoog is (en hoef je niet eerst 3 dagen te wachten om er achter te komen dat niemand reageert).
Als potentiële koper is het ook prettig als iemand je op de waarde wijst, als je deze niet kunt vinden in de pricewatch (of het aantal vermeldingen erg klein is... of als er juist iets met het product is, waardoor een hoge prijs gerechtvaardigd blijkt).
Ik wil graag bij mijn advertenties de optie dat men wel mag wijzen op een verkeerde prijs! Verder vind ik het een goede ontwikkeling dat er wel enige controle is op ongefundeerde waardeloze zeik reacties. Maar een onderbouwde reactie waarom een prijs goed of slecht is, heb ik nog steeds totaal geen problemen mee.
Behulpzame reacties die goed zijn beargumenteerd zijn nog steeds welkom. Wat we we niet willen zijn one-liners zoals "te duur" waar elke verklaring in ontbreekt. Deze ongefundeerde bemoeizuchtige reacties zorgden voor veel irritatie onder bezoekers en een grote stroom klachten in het meldpunt.

Hopelijk blijkt na een maand dat de reacties goed functioneren en we mogelijk af kunnen met een hogere limiet.
Een beetje rare 'oplossing'. Behulpzame reacties zijn welkom, maar niet meer dan een x-aantal per maand :?
Het aantal reacties dat iemand plaatst zegt niets over de inhoud (behulpzaam of ongewenst) van die reacties. Maar hier wordt geredeneerd dat iemand die veel reageert, allemaal ongewenste reacties post.
Daar zit ook een probleem die iedereen onderkent, maar wat is het alternatief.
Het probleem is dat een kleine groep een groot aantal berichten plaatst waarvan een groot deel ongewenst is.
Het weg modden en verwijderen heeft in het verleden geen oplossing geboden!
Door het beperken van het aantal berichten zorg je er voor dat die 10% van de gebruikers niet meer dan 10% van de berichten kan plaatsen waardoor je dus een afname van 40% van de berichten realiseerd!
Dat hierdoor de goeden onder de kwaden leiden is een probleem dat je heel vaak tegen komt.
Een mogelijke oplossing is het aanvragen van een hoger quota voor mensen die zich hebben weten te gedragen. Of het op vergroten van de quota's als de verkeerde mensen zijn afgehaakd.
Ook ik ben zeer tevreden met de oplossing, wel hoop ik op een iets soepelere tollerantie (toekomst zal het moeten laten zien) en hoop dat er rekening gehouden is met "even een extra account aanmaken om te reageren" niet mogenlijk is (1e 10 dgn niet kunnen reageren o.i.d.)
En geen ad plaatsen de eerste maand lijkt me ook zinvol
Dit zijn 2 goede ideeën die V&A volgens mij aanzienlijk zouden verbeteren!
Dit klinkt mij goed in de oren. Misschien is het nog een idee om d.m.v. een moderatiesysteem mensen met veel nuttige bijdragen ook extra reactiemogelijkheden te geven. Dat een positieve beoordeling leidt tot een extra reactie op de limiet o.i.d. Mensen die graag een nuttige bijdragen leveren (je kunt je altijd afvragen of ze niets beters te doen hebben, maar dat terzijde... het is misschien ook wel een vorm van hobby/ontspanning) mogen van mij wel die kans krijgen. Het draagt er immers aan bij om de kwaliteit van de advertenties hoog te houden.
Als ik het goed inschat dan hebben de meeste veroorzakers van "het probleem" (waaronder ik zei de gek) de komende maand niet de gelegenheid tot reageren (bij niet eigen advertenties). Het lijkt me dat de proefmaand bij voorbaat succesvol afgesloten zal kunnen worden, nietwaar?

Overigens kan ik me prima vinden in de geboden oplossing.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 5 februari 2008 18:37]

Ik heb de afgelopen maand 20 keer gereageerd, en nu kan ik dus 30 dagen niet reageren, of tenminste niet todat ik weer onder de 15 zit binnen die 30 dagen, dus als dit echt als test bedoeld is kan ik alvast zeggen dat de test zal slagen, omdat de veroorzakers niet meer kunnen reageren.

Dus pas als alles gereset wordt, want de reacties zijn ook verwijderd, dan pas kan de test als representatief beoordeeld worden, ik vindt het dus een domme actie om nu gelijk al de mensen die 30 dagen en 15 post limiet te doen, laat het vanaf nu ingaan, dat is veel beter.

[Reactie gewijzigd door painkill op 5 februari 2008 18:29]

Is dat zo?
Ik zie namelijk alle reacties onder mijn ads nog gewoon staan hoor! ;)

OT: Ik ben blij dat ze weer terug zijn.
15 is een mooi aantal om het leuk te houden. Typisch dat sommige mensen een neurotische dwang tot reageren in V&A hebben. Ga toch eens buiten spelen ;)
Goed punt, misschien moeten ze voor de mensen die nu al boven de drempel zitten de mogelijkheid in eerste instantie uitschakelen en voor de andere 90% wel direct activeren. Dan kunnen ze gewoon vanaf nu iedere dag mensen met meer dan 15 reacties in de afgelopen maand eruit gooien. Net zoiets als de ModBot, bij te sterke afwijking van de norm deactiveren. Wil je weer kunnen reageren, dan moet je dat aanvragen en aangeven dat je je nu wel zult gedragen (beetje overdreven, maar iets van die strekking), waarna je vanaf dat moment weer vanaf 0 reacties begint. Tweede keer een waarschuwing, derde keer semi-permanent uitgeschakeld. De dreiging van de ModBot heeft al vele mensen benauwd gemaakt met modereren, misschien werkt die 'dreiging' van deactivatie hier dan wel positief uit omdat het niet nodig is te reageren via de site en mensen het bij twijfel dus zullen laten en naar de e-mail zullen grijpen :)

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 5 februari 2008 18:41]

Lekker kortzichtig ben jij zeg !!! Ik probeer ook via V&A mensen te helpen b.v. bij vraag ik zoek dat en dat bord. Reaktie kijk eens bij die en die shop, hebben ze leuke RMA borden oid. Ook intressant voor andere mensen. Ja dan kom je gauw aan 44 reakties in 30 dagen zoals in mij geval. Of ik zoek I/O shield voor dat type. Reaktie: model X past er ook op kijk bij...
En als je mijn reakties zou kunnen zien dan weet je dat dat waar is !

Jij gaat er vanuit dat er allemaal gemeld wordt , te duur, mail,bla bla bla.
Volgens mij heb je het nu met name over 'gevraagd' advertenties.
Dit soort (goeie!) tips kun je prima gewoon aan de koper melden via de 'reageer' knop.
Als de koper geholpen is met de tip, kan hij meteen zijn advertentie laten vervallen.
Als je het in een reactie zet voegt dat weinig toe aan V&A, want ook dan zal de advertentie snel vervallen en heeft verder niemand meer iets aan jouw reactie.
En wat nu als ik ook iets dergelijks zoek? Wat heb ik er dan aan als ie een reactie via de mail stuurd? Want het leuke aan tweakers is dat ze alle V&A gewoon nog blijven staan, ook als ze afgelopen zijn. Wat dus een hele grote resource is als je informatie zoekt over een product.
Ik vind het juist handig om dat gewoon in een ad te zetten zodat iedereen dat kan zien. Vaak is het bij een gevraagde ad zo dat er mogelijk meer mensen naar op zoek zijn enzo, en ook handig als iemand weet dat het al genoemd is, zodat je niet 17 keer dezelfde tip binnenkrijgt.
Dus ik ben het niet met je eens dat niemand wat aan je reactie heeft.
Goed geconcludeerd. :Y) Beetje jammer dat ze de teller dus niet even op nul zetten nu om het een beetje objectief te houden.
waar ik eigenlijk weinig over hoor is de kwaliteit van de advertenties. Regelmatig zie ik hier advertenties voorbij komen die op marktplaats niet zouden mistaan (bijvoorbeeld een 486 nu voor 250 euro, prima om mee te internetten!!) ik zelf post daar een reactie bij om zo de verkoper te ontmoedigen.

waarom? omdat ik persoonlijk tijd nog zin heb om pagina's vol "troep" door te lezen waar men veelste veel voor wil hebben. Ik ben erg bang dat handelaren in 6e hands pc spul hier anders pagina's gaan vullen met "zgan nieuwe" p3 systemen etc.

kwaliteitsverbetering bereik je niet met gelimiteerde aantallen posts. er zal meer naar de inhoud gekeken moeten worden. helaas is dit heel lastig en nog lastiger om dit door bots te laten doen.

mijn moderatie rechten op tweakers ben ik inmiddels kwijt door de befaamde modbot en wel met 2 redenen. ten eerste was ik een paar weken op vakantie (en dus niet actief) dus ik was niet frequent genoeg :P tevens, en dat vond ik erger, week mijn mening af van de algemene mening en dus weg rechten.. jammer want in de faq stond toendertijd dat men mensen zocht die naar de inhoud keken en niet naar de opinie.

Zo zou ik iemand, die een goed argument geeft in het voordeel van microsoft, omhoog schoppen omdat hij wat toevoegd aan de discussie. helaas zijn er genoeg mensen die hem naar beneden schoppen omdat zij een hekel aan microsoft hebben. gevolg: de modbot grijpt in en je krijgt dus nog alleen de opinie, geen afwijkende meningen meer.

hel gehele moderatie en commentaar zal altijd een lastig vraagstuk blijven, ik hoop alleen dat we in de toekomst ook de afwijkende meningen en commentaren nog behouden :)
waar ik eigenlijk weinig over hoor is de kwaliteit van de advertenties. Regelmatig zie ik hier advertenties voorbij komen die op marktplaats niet zouden mistaan
Wellicht dat er een soort moderatie op de V&A zelf moet komen, om dit soort advertenties te voorkomen? Verder denk ik niet dat veel mensen op dit soort advertenties in zullen gaan - als je dus erg veel van dit soort onzinnige advertenties geplaatst heb zou je een (tijdelijke) V&A ban kunnen uitdelen oid.
Zo zou ik iemand, die een goed argument geeft in het voordeel van microsoft, omhoog schoppen omdat hij wat toevoegd aan de discussie. helaas zijn er genoeg mensen die hem naar beneden schoppen omdat zij een hekel aan microsoft hebben. gevolg: de modbot grijpt in en je krijgt dus nog alleen de opinie, geen afwijkende meningen meer.
Als er echt goede argumentatie aan een reactie ten grondslag licht (hetgeen helaas niet altijd objectief te beoordelen is) dan zou er een super-mod plaats moeten vinden. Op die manier kunnen dus goede reacties die onterecht weggemodereerd zijn toch zichtbaar blijven.

Ik kan me echter niet voorstellen dat als je diverse reacties (dus niet alleen de MS related - of welke voorkeur je ook hebt) moderreert, dat je dan je mod-status ontnomen zal worden. Op het grote geheel is de kans namelijk groter dat je het met andere moderators eens bent...
lees anders reactie van Femme op het forum, er werd massaal gemodded op basis van wat er al gegeven was om zo de modbot te vermijden (papagaai houding ofzo). vond het ook opeens erg raar dat ik geen mod rechten meer had
Anoniem: 201824
5 februari 2008 21:33
IMHO is vraag&aanbod gewoon om eens in de zoveel tijd iets te kopen of verkopen, en niet een of andere bloeiende handel te voeren. Daarvoor hebben ze webwinkels uitgevonden ;) Dus is het ook niet nodig om meer dan 15 berichten te plaatsen, lijkt me.
Er worden misschien weinig gebruikte artikelen aangeboden in de webshops?

Hier op Tweakers gebeurt dit wel tegen vaak goede prijzen. Ik weet natuurlijk niet hoe het bij de gemiddelde Tweaker is maar ik word vaak gevraagd naar goedkopere hardware omdat ik blijkbaar wat beter de weg hierin weet te vinden.
Ik koop dus regelmatig op verzoek van een ander die nieuw net wat te duur vind en deze aankopen zijn dus niet voor mezelf. Maar misschien ben ik een uitzondering in deze?

Ik zal natuurlijk spaarzamer met mijn reacties om gaan springen en daar is ook niets mis mee. Een behulpzame opmerking of vraag is natuurlijk geen must en ik zal dit nu vaker via de mail gaan doen indien het echt nodig mocht zijn.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 6 februari 2008 00:44]

Ik vind het helemaal ok, dat er zo een test wordt gedaan en er geluisterd is naar het vele positieve en negatieve commentaar hierover..

Wordt er aan het eind van de periode een soort van balans weergegeven met daar bijvoorbeeld in hoeveel mensen een ban hebben gekregen etc? Ben benieuwd naar het effect van deze regel!
Ik vind het (zoals velen) erg goed dat de crew blijft luisteren naar de leden. Ook al is dit maar en test en menen sommige dat 15 post te weinig is vind ik het eigenlijk al erg goed dat de crew nog een oplossing heeft willen proberen. Ik ben dan wel zelf niet zo vaak (lees: nog nooit iets gepost, want ook nog nooit serieus interesse gehad) bij V & A maar 15 post lijkt me toch wel genoeg, normaal gesproken. Verder alles beter dan niets, toch? :) Dit laat mensen ook echt beter nadenken voordat ze posten. Dit lijkt me eigenlijk een prima (tijdelijke?) oplossing.
Ik vind dit echt een goede oplosssing, alleen wat ik niet snap zijn de mensen die nu al lopen te zeuren over het limiet van 15 tuurlijk het is niet erg veel, maar dat moet uit de verder maar uit de test blijken.

Wees blij dat je weer reacties mag plaatsen, door die eerst maatregel konden we niet eens meer reageren!
Een snelle kijk in de V&A leert dat er alsnog ongewenste posts voorkomen. Een systeem van 15 posts/30 dagen zal bijdragen, maar het kan in potentie nog 15xaantal users aan ongewenste posts opleveren. Daarnaast bestraf je de mensen die wél goed gebruik maken van het V&A-gedeelte. Een íets slimmer systeem lijkt me dan wenselijk. Een aantal voorbeelden

-zorg dat nieuwe users (<1 maand, <10 reacties) geen reacties kunnen plaatsen of spullen aanbieden
-laat het aantal posts afhangen van het aantal aangeboden apparatuur in de laatste 6 maanden ( aantal posts += 5 x aantal aangeboden apparatuur)
-Wanneer een reactie als negatief wordt beoordeeld wordt het aantal posts/maand met 1 naar beneden gebracht voor eeuwig (dus bij het systeem van 15/maand bij 8 negatieve reacties maar 7 mogelijk per maand. Of wanneer de aanbieder het als negatief beschouwd kan hij de reactie verwijderen + aantal mogelijke reacties terugbrengen.
-breng de tijdsduur naar beneden. Waarom 15 per 30 dagen? Dan kan iemand dus 15 negatieve posts bijdragen voor hij/zij wordt gestopt. 5 per 10 dagen lijkt logischer.

Niet dat ik het de afgelopen jaren heb gebruikt, maar zo'n vreemd systeem vraagt om een reactie :)
Hoewel je motieven wellicht oprecht kunnen zijn is het bijzonder storend.
Als ik een product koop op V&A, dan hoef ik me echt niet de les te laten lezen door iemand die mij wel eventjes vertelt wat iets waard is of niet.

Ik kan 3 dingen doen;
- Pricewatch
- Google
- Kieskeurig
- Vergelijkbare producten zoeken op marktplaats of iets dergelijks.

Het enige wat jij op levert is; Ruis.
Ruis in de beslissing van de koper, ruis in de verkoop van de verkopende partij, ruis in de interesse van eventueel andere gegadigden, ruis ruis en nog eens ruis.

En kan je mij een voorbeeld geven van "de wildgroei" van Marktplaats advertenties? Ik zie ze namelijk nooit. En aangezien Tnet wat moeilijker toegankelijker is door de registratie waar je niet even een fake emailadres, of één of andere gratis emailprovider voor kunt gebruiken, lijkt mij de kans op een "wildgroei van marktplaatsadvertenties" zéér onwaarschijnlijk.

Het enige wat ik tot nu toe zie zijn contact/sociaal gehandicapte mensen die niet normaal op advertenties kunnen reageren en denken dat ze veilingmeesters zijn die het publiek wel fijn eventjes zal vertellen wat hij/zij wel niet van een advertentie vind.

Ik heb nog nooit een advertentie geplaatst, maar sommige reactie irriteren mij als potentiele koper al bijzonder, lees de volgende reactie eens;

V&A aangeboden: Complete PC, C2D 6600, 2GB, 500GB HD

Dat verdient een ban imho.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 7 februari 2008 00:45]

Het zou natuurlijk best is kunnen dat we hier aan moeten wennen. Er word al weer meer gereageerd op V&A's dan toen de regel net van kracht werd.. Nu iedereen 'met de schrik bekomen is' vind ik het wel prettig zo..

De opmerkingen die er zijn hebben bijna altijd toegevoegde waarde. En anders kun je door zelf een vraag te stellen voldoende reacties (lees helderheid) krijgen. Bij mij werkt het dus als: Indien ik niet geintresseerd ben reageer ik niet maar als mensen iets vragen waar ik met zekerheid het antwoord op weet, dan zal ik daar (indien nodig) het antwoord gewoon op geven. Zelf heb ik de afgelopen periode niet boven de 4 posts gestaan dus 15 is voor mij voldoende.

Ik hoop dat Tweakers.net besluit dit systeem te handhaven!

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee