Advertorial

Door Tweakers Partners

‘Back 2 school’ met MSI: welke laptop raadt de community aan?

21-08-2023 • 08:00

45

Of we een zwoele nazomer krijgen, is nu nog een grote vraag. Eén ding is echter zeker: na deze onstuimige maanden dienen school en studie zich onherroepelijk weer aan. Voor velen is dat het moment bij uitstek om hun laptop te vervangen. MSI claimt dat het voor ieder type student een passende laptop in het assortiment heeft. Hoe denkt de tweakers-community daarover?

MSI (wat staat voor Micro-Star International) is een van de grotere spelers op het gebied van laptops. De fabrikant bedient al decennialang uiteenlopende gebruikers, van zakelijke professionals tot studenten en gamers. Het bedrijf staat bekend om het integreren van diverse technologieën in zijn producten, zoals de eigen Cooler Boost-koeltechniek, True Color Technology en Nahimic Audio. Voor het ‘Back 2 school’-seizoen heeft het bedrijf naar eigen zeggen voor ieder type student een laptop, te weten de Thin GF63 12UDX, de Cyborg 15 A12VF en de Raider GE68HX 13VG. Deze modellen zijn respectievelijk gericht op de uitwonende student annex levensgenieter, de eeuwige student en de hardwerkende, uitslovende student.

Zijn deze laptops inderdaad de beste keuzes voor deze specifieke gebruikersgroepen? Ruim 70 procent van de tweakers geeft advies aan hun omgeving. Aan wat voor type student of mede-tweaker zouden zij de drie laptops adviseren? En wat vinden de tweakers van de configuratie van deze drie modellen? Laat in de comments onder dit artikel weten wat jij van het trio MSI-laptops vindt. Als je ook meteen de poll invult, maak je kans op een van de twee Steam-tegoedbonnen van 50 euro die we weggeven.

De uitwonende student met de instap-laptop: Thin GF63 12UDX

MSI kenmerkt de uitwonende student als een levensgenieter. Hij heeft een laptop die basic taken kan uitvoeren en waar een lichte game op kan worden gespeeld. We spreken over een casual gamer die wat basale programma’s nodig heeft om zijn studieactiviteiten naar behoren uit te kunnen voeren. Het gaat hier dus niet over iemand die avonden achter elkaar achter zijn laptop doorbrengt; het studentenleven heeft immers ook veel te bieden.

De Thin GF63 12UDX-610NL is een instap-laptop met een Intel Core i7-processor, 16GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte. Als videokaart is de Nvidia GeForce RTX 3050 ingebouwd. De student waar we het over hebben, speelt lichte games op het 15,6 inch grote full hd-beeldscherm met een refreshrate van 144Hz. Daarbij blijven spellen als League of Legends en Fortnite prima overeind. Verder zijn basic taken, zoals documenten maken en fotobewerking, prima op deze laptop uit te voeren.

MSI artikel v1

De eeuwige student met de laptop uit het middensegment: Cyborg 15

De eeuwige student neemt zijn tijd, want studeren is er anno 2023 niet per se makkelijker op geworden. Hij zet zijn beste beentje voor, maar er zijn ook veel andere zaken die tijdens het studentenleven aandacht verdienen. Desalniettemin is de gear belangrijk voor de eeuwige student. Hij heeft een laptop nodig die lang meegaat en waar hij uiteenlopende taken op kan uitvoeren.

Ten opzichte van de Thin GF63 12UDX-610NL wordt met de Cyborg 15 A12VF-229NL een stapje omhoog gezet in prijs, maar in ruil daarvoor krijgt de student wat krachtigere hardware. Zo is de MSI Cyborg 15 A12VF-229NL uitgerust met een Intel Core i7 12650H. Deze twaalfde generatie Intel i7-processor is uitgerust met zes Performance- en vier Efficient-cores. Het is een configuratie die niet alleen geschikt is voor intensief gamen, maar ook de gelijktijdige uitvoering van lichtere toepassingen mogelijk maakt. De echte kracht van het systeem wordt geleverd door de RTX 4060-videokaart. Dit is een Nvidia-gpu met 8GB vram die ervoor moet zorgen dat ook de wat zwaardere games als een zonnetje lopen.

Wat het geheugen betreft, is de Cyborg 15 uitgerust met een 512GB grote ssd en 16GB DDR5-ram. De combinatie van een ssd en DDR5-ram belooft een naadloze en snelle reactie van programma's. Het 15-inchscherm heeft een full hd-resolutie met een refreshrate van 144Hz. Het geïntegreerde ips-paneel biedt grote kijkhoeken, snelle reactietijden en kleuraccuraatheid, wat moet zorgen voor een scherpe, snelle beeldweergave.

Verder is deze laptop voorzien van een verlicht toetsenbord met opvallende wasd-toetsen en intuïtieve bediening. Hij heeft genoeg aansluitmogelijkheden aan boord: USB-C, USB 3.0, HDMI 2.1 en een ethernetingang.

MSI artikel v12

De hardwerkende en hardcore gamende student met de high-end laptop: Raider GE68HX

De hardwerkende student is van het type ‘work hard, play hard’. Hij neemt zijn studie uitermate serieus, maar dat doet hij ook met zijn hardware. Die moet dan ook veel aankunnen, zware taken zonder problemen kunnen uitvoeren en niet van slag raken wanneer er verschillende programma’s tegelijkertijd draaien. Na een dag (of nacht) hard studeren, is het tijd voor ontspanning. Dat doet deze student door de laatste high-end games te spelen. Vandaar de keuze voor deze zware laptop.

De Raider GE68HX 13VG-218NL is uitgerust met een Intel Core i9-processor van de 13e generatie. Dit is een geavanceerde chip die geoptimaliseerd is om de meest veeleisende games te kunnen draaien. Deze processor is geïntegreerd met verbeterde AI, wat een aanzienlijk langere accuduur en hoogwaardige prestaties belooft. De laptop beschikt daarnaast over een Nvidia GeForce RTX 4070-gpu. Deze grafische kaart heeft 8GB GDDR6-videogeheugen en meer dan 5100 vernieuwde CUDA-cores, en ondersteunt 2e generatie raytracing- en DLSS-functionaliteit. Dit stelt gebruikers in staat om games te spelen op hoge tot ultrahoge instellingen met een resolutie van maximaal 4k, waarbij de beeldweergave een meeslepende en realistische ervaring moet bieden.

De laptop is voorzien van 16GB werkgeheugen en een geïntegreerde 1TB grote ssd. Daarmee is er voldoende opslagcapaciteit voor ongeveer twintig games van 50GB elk, of 110 uur full hd-videomateriaal. Het 16-inchscherm heeft een qhd-beeldschermresolutie - die is vier keer scherper dan full hd - en een verversingssnelheid van 240Hz. Dat laatste is vooral gunstig voor games waarbij snelheid en reflexen van cruciaal belang zijn, zoals shooters en racegames. Er zijn eigenlijk geen zware taken die deze laptop niet kan uitvoeren; ook voor zaken als 3d-ontwerp en videorendering draait deze machine zijn hand niet om.

De aanschaf van een goede laptop en de bijbehorende software is natuurlijk een kleine aanslag op het studentenbudget. MSI wil aanstaande scholieren en studenten een klein handje helpen. Aan twee gelukkige tweakers wordt een Steam-waardebon van 50 euro voor de aanschaf van games weggegeven. Om hier kans op te maken, hoef je alleen maar de vraag in de poll juist te beantwoorden.

Welke laptop weegt nét geen twee kilogram?

Poll


De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden actie

  • Je Tweakers-account moet voor 20 augustus 2023 geactiveerd zijn.
  • Meedoen kan tot en met 28 augustus 23.59 2023, alleen via de poll. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
  • Winnaars krijgen uiterlijk 29 augustus 2023 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
  • Winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
  • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
  • Medewerkers van Tweakers en MSI zijn uitgesloten van deelname.
  • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden, kunnen worden uitgesloten van deelname.
  • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net worden ingediend.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij MSI en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (45)

45
44
18
3
0
15
Wijzig sortering
Kleine disclaimer, we commenten hier natuurlijk op een advertorial :) En die zijn altijd marketing poep, maar toch:
Zijn deze laptops inderdaad de beste keuzes voor deze specifieke gebruikersgroepen? Ruim 70 procent van de tweakers geeft advies aan hun omgeving. Aan wat voor type student of mede-tweaker zouden zij de drie laptops adviseren? En wat vinden de tweakers van de configuratie van deze drie modellen?
Ik zou deze laptops bijna niemand aanraden. Voor school doeleinden kun je beter een lichte, dunne 14 inch laptop hebben zonder te zware cpu en zonder dGPU. Dan gaat hij een stuk langer mee tijdens de les en betaal je een stuk minder.

Wil je gamen, dan kun je een stuk beter een console of een instap game pc van 500-600 euro er naast kopen.
Een xbox series s heb je al vanaf 280,-

Tenzij je een kind met gescheiden ouders bent en dus continu heen en weer moet met je game systeem, is zo'n laptop nooit een goede keuze.

Bij een school laptop zou je aan het volgende moeten denken:
uitvoering: Lenovo IdeaPad 1 14AMN7 (82VF003XMH)
uitvoering: Lenovo IdeaPad 5 14ALC05 (82LM00U0MH) (grote accu)

En sowieso zijn msi laptops goedkope slecht gebouwde plastic rotzooi die niemand zou moeten kopen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:46]

Ik zou deze laptops bijna niemand aanraden. Voor school doeleinden kun je beter een lichte, dunne 14 inch laptop hebben zonder te zware cpu en zonder dGPU. Dan gaat hij een stuk langer mee tijdens de les en betaal je een stuk minder.
Ik ben het niet volledig met je eens, aangezien dit sterk afhangt van je specifieke gebruikssituatie en de omgeving waarin je de computer gaat gebruiken. Gedurende mijn schoolloopbaan van mijn bachelor- en masteropleiding heb ik twee à drie high-end systemen gehad (na elkaar). Dit bood als voordeel dat ik altijd aan mijn projecten kon werken zonder afhankelijk te zijn van beschikbare computers, schooltijden en het toenmalig onbetrouwbare netwerk(opslag) via platforms als Blackboard en andere software die regelmatig offline waren.

Mijn laptops waren behoorlijk zwaar (4,5+ kg), maar ik heb het gewicht nooit als een probleem ervaren. Dit kwam mede doordat veel MBO, HBO en universiteiten tegenwoordig hand-outs, papers, modulenboeken en readers gebruiken die niet altijd nodig zijn. Hierdoor had ik zelden een overvolle tas. De boeken die we gebruikten waren vooral input voor huiswerk, voorbereiding op hoorcolleges of voor de (eind)toetsen. Dus de situatie: "Tas waar ga je met dat jongetje heen?" heb ik nooit gehad.

De collegezalen waarin ik studeerde, waren voorzien van voldoende stroomaansluitingen aan de muur, rondom de klas. Alleen de twee middelste rijen tafels hadden geen toegang tot de muuraansluitingen. Een lesuur duurde 40-55 minuten, met soms een dubbel uur over dezelfde stof. Hierdoor moest ik maximaal 80-110 minuten zonder opladen kunnen werken. Als iemand onverwacht moest opladen en iemand anders redde het wel, was het geen probleem om van plaats te wisselen.

De werkplekken in het gebouw en de bibliotheek hadden altijd voldoende stroompunten per werkplek, dus dat was ook geen zorg. Helaas hadden alleen de desktop bakken een scherm en was er voor de laptop geen mogelijkheid om die aan te sluiten op een externe monitor. Wat betreft het schermformaat, zou ik daarom, mits onveranderd, minstens een 15 inch scherm aanraden (op basis van mijn gebruikssituatie destijds). Voor dit soort studie- en werkactiviteiten zou ik echter persoonlijk een 17 inch scherm aanbevelen en die gebruikte ik zelf dus ook. Het extra schermoppervlak bood mij de mogelijkheid om meer informatie te zien en efficiënter te werken. Geen van mijn klasgenoten die een 17 inch laptop hadden, stapten over naar een kleiner scherm. Sommigen gingen juist naar grotere schermen na hun mindere ervaringen met 13 inch en 15 inch laptops. Let trouwens ook op de reputatie het merk omtrent batterij levensuur. Ik heb klasgenoten gezien die nieuw enkele uren konden werken op een acculading maar in het eindjaar amper van plek konden verwisselen als ze de pc aanlieten omdat die in de tussentijd uit kon vallen.

In mijn optiek zou ik iedereen die werkzaamheden voor zijn of haar studie moet verrichten, aanraden om een krachtige laptop te kopen en minder nadruk te leggen op het gewicht. In veel gevallen blijkt dat de functionele aspecten zwaarder wegen en dat niet goed kunnen werken aan je opdrachten door een trage laptop met beperkte prestaties, of een laptop die door oververhitting terugschakelt, een groter probleem is dan het gewicht van de laptop die je kunt dragen (met twee strips) op je rug.

Gedurende mijn studie voerde ik taken uit als CAD/GIS, programmeren, modelleren, landkaarten maken, het ontwikkelen van low code Spatial ETL-pipelines, werken met de Unreal Engine, geografische gegevensverwerking en -analyse met vaak omvangrijke datasets, het opschonen en analyseren van puntenwolken, en bewerkingen in de Adobe Suite. Ook hield ik me bezig met (remote sensing) foto- en videobewerking, classificatie en atmosferische correcties.

Samengevat: Kies een laptop die geschikt is voor de taken die je wilt uitvoeren, let daarna op de accuduur en pas als laatste op het gewicht. Als je prioriteit bij het gewicht ligt, loop je het risico dat het lastig wordt om een betaalbare laptop te vinden die geschikt is voor je taken, goede prestaties levert en een accuduur heeft die lang genoeg is om ten minste twee lesuren door te komen. Kijk ook naar repareerbaarheid en upgradebaarheid. Mocht je onverhoopt iets stuk gaan of willen upgraden dan zou het fijn zijn dat je dit (zelf) kunt repareren.

En bijkomend voordeel, de meeste laptops voor dit werk geven ook een prima game ervaring.

Apple laptops kunnen voor sommige een goede keus zijn, kijk dan wel of alle programma die gebruikt worden bij je opleiding ondersteund worden. Samenwerken in een groep waarbij eentje een afwijkend OS heeft kan soms voor wat kleine (opmaak- en) comptabiliteitprobleempjes zorgen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:46]

In mijn optiek zou ik iedereen die werkzaamheden voor zijn of haar studie moet verrichten, aanraden om een krachtige laptop te kopen en minder nadruk te leggen op het gewicht.
Gedurende mijn studie voerde ik taken uit als CAD/GIS, programmeren, modelleren, landkaarten maken, het ontwikkelen van low code Spatial ETL-pipelines, werken met de Unreal Engine, geografische gegevensverwerking en -analyse met vaak omvangrijke datasets, het opschonen en analyseren van puntenwolken, en bewerkingen in de Adobe Suite. Ook hield ik me bezig met (remote sensing) foto- en videobewerking, classificatie en atmosferische correcties.
Samengevat: Kies een laptop die geschikt is voor de taken die je wilt uitvoeren, let daarna op de accuduur en pas als laatste op het gewicht.
Je beschrijft in je reply heel erg uitgebreid waarom jouw ervaringen niet relevant zijn voor het overgrote deel van de studenten. Jij had behoefte aan een mobile workstation in plaats van een doorsnee school laptop. Dat is een ander segment.

99% van de studies gebruiken hun laptop om te webbrowsen, tekstverwerken en mailen. Je moet altijd je laptop afstemmen op wat je er mee gaat doen, maar jouw usecase is uitermate zeldzaam.
Je hebt ook vrouwelijke studenten natuurlijk en die gebruiken vaak geen rugzak maar een hand- of schoudertas. Die gaan ook geen laptop van 4 kilo mee zeulen, hoe weinig er verder ook in de tas zit.

Als je jouw stappenplan volgt kom je voor de meeste studies gewoon uit op de laptops die ik linkte. Die heb ik namelijk uitgekozen op, 8GB RAM, 256GB storage, accu >50 Wh merk lenovo, prijs oplopend.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:46]

@youridv1 Mijn specialisatie was misschien wat zeldzamer, maar de door mij gebruikte programma's zelf werden ook gebruikt door de andere opleidingen maar dan alleen de basics. Zelfs een Hippische Bedrijfskunde opleiding had te maken met CAD lessen (waarom weet ik nit maar heb ze les gegeven). Waarbij ik weet van vrienden die een IT of elektrotechniekopleiding volgde blij waren met wat meer kracht. Je claim dat 99% van de studenten alleen wat webbrowsen, tekstverwerken en mailen durf ik daarom ook in twijfel te trekken.

Een mooi overzicht met aanraders voor studiejaar 2023-2024:Note: De WUR geeft zelfs aan dat bij sommige studies de verwachting is dat de laptop na twee jaar vervangen moet worden. Zie ook:
minimaal het Power Model uit de LaptopShop aan te schaffen of een zwaarder model. Het Power of gelijkwaardig model zal voor 1 of 2 jaar afdoende zijn voor (relatief) probleemloos werken. Maar zal wellicht niet de hele studie mee gaan.
HBOMBO is te verdeeld om echt gemakkelijk een goed beeld te krijgen (maar veel ICT opleidingen vragen wel een degelijke mid tot high-end). MBO waarbij CAD gebuikt wordt vragen de studenten ook een betere laptop dan hun standaard advies aan te kopen. Al met al dus een grotere groep en zeker meer dan die 1% die jij in eerste instantie aangeeft.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 14:46]

Aan de TU/e heb ik zelf gestudeerd. Die laptop nemen mensen alleen maar omdat hij zo goedkoop aangeboden wordt. Het sporadische zware werk wordt door de meeste studies niet lokaal gedaan.
Niemand koopt een eigen laptop als je voor minder dan 800 euro een mobile workstation kunt krijgen.
Bovendien is een ZBook Power helemaal geen 4-5KG baksteen, maar een 15 inch, 2 kilo compacte laptop.
Mijn ZBook had in 2017 8GB RAM en 256GB Storage en een cpu die door een moderne i3 voor veel workloads in zijn gezicht gespuugd wordt. poeh poeh, wat een workstation was dat. (is dat, ik heb 'm nog)

Je haalt wel direct universiteiten aan. Dan zit je dus al aan max 14%. Technische studies zijn daar weer een subgroep van. Alleen mensen die worden opgeleid tot ingenieur, of het nou ing of ir is, hebben wat aan zo'n laptop en daar zijn er nou niet zo heel erg veel van.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:46]

Als we hier allemaal zo kritisch zouden reageren op advertorials met een prijsvraag, hebben we straks geen advertorials met een prijsvraag meer... Cadeaubonnen voor Steam om even de Raider GE68HX aan te klikken zijn toch welkom hoor.
Ik ga gewoon in op de inhoud, zet er een disclaimer bovenaan en bekritiseer nergens het feit dat tweakers advertorials houdt.

En ja, onderin in het klein staat mijn ongezouten mening over msi laptops, maar ik denk niet dat msi zich dat erg aantrekt.

Goed, ik zal ook een msi model linken onder de MSI advertorial:
uitvoering: MSI Modern 14 C12M-475NL
Ik heb me nooit verdiept in budget msi laptops en heb geen flauw benul hoe goed deze dingen zijn, maar de specs voor de prijs zijn in ieder geval in lijn met een vlotte school laptop

En voor de linux gebruikers/programmeurs onder ons, kijk eens rond bij:
https://nl.starlabs.systems/

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:46]

Jij mag vaker mee doen, meer kans voor anderen om te winnen. ;)
Ik hoop dat er meer mensen zijn die niet zelf kijken en de comments volgen dan andersom :D
Als student MSI gehad (nu meer als 5 jaar geleden) en een aantal mede studenten hadden ook MSI maar we zijn allemaal overgegaan op andere merken, de case van hun laptops ging te snel kapot en we hadden allemaal software problemen. Nu heb ik al 5 jaar een Acer Predator en nog altijd tevreden ervan, ben wel stilletjes aan aan het kijken voor iets nieuws nu maar MSI staat in mijn geheugen gegrift met alleen slechte ervaringen. Ooit wil ik wel eens terug opteren voor MSI maar bij de volgende aankoop gaat het vooral afwegen zijn van wat ik nodig heb.
Volgens mij vergelijk je hier wel appels en peren, die Acer Predator waar je het over hebt klinkt me niet als een studentenlaptopje maar meer als een gaming monster. Je had de situatie waarschijnlijk ook andersom kunnen hebben - goedkope Acer wegwerp laptop als student, die zweer je dan af en koop je een MSI laptop uit het duurdere segment waar je helemaal tevreden mee bent.

Elk merk produceert prullen.
Nee hoor, ze kwamen allebei uit dezelfde zware gaming klasse. En het ik heb ook slechte ervaring met Acer maar dat was een inderdaad een goedkoper model, als ik deze als vergelijking had genomen dan waren we wel appels met peren aan het vergelijken.
Vooral de batterijduur is belangrijk naast het gewicht. Opladen tijdens de les of tussen lessen door is vaak niet mogelijk terwijl bijna alle lessen op de middelbare school de laptop nodig hebben.
Sorry, ik denk dat de community toch andere opties voor ogen heeft. Ik zou persoonlijk een (al dan niet refurb) MacBook Air met M2 aanraden. Dat focust net wat meer op wat een student nodig heeft: namelijk stilte (geen opstijgende straaljager in de klas), een goede batterij en een lekker stevige behuizing, gepaard met goede performance voor dingen die je echt nodig hebt.
De goedkoopste MacBook Air M2 (via Surfspot) is €1145 (8c, 8GB RAM, 256GB storage), de goedkoopste laptop hier is €899 (10c, 16GB RAM, 512GB storage, RTX3050). Meer cores, meer RAM, meer storage en meer grafische power. Wel anderhalf keer zo zwaar als een moderne MacBook Air. Ik kan geen reviews vinden over dit specifieke model, maar nadelen die ik over deze serie kan vinden:
- Tegenvallen scherm
- Tegenvallende batterijduur
- Single-channel memory
- annoying bloatware

En wat nog veel belangrijker is, wat voor software moet je gebruiken de komende 4-5+ jaar, is deze beschikbaar op Mac en/of onder WIndows? Wat adviseert/eist je opleiding? Als je hier in beperkt wordt, kan een Mac geen optie zijn. Dit hoeft voor veel opleidingen geen issue te zijn, maar dat was wel een issue bij een aantal technische opleidingen.
Niet de bouwkwaliteit vergeten. De higher-end MSI laptops zijn prima, maar de GF63‐lijn is rommel. Deze is dun en licht gemaakt door te besparen op bouwkwaliteit en materialen. Iedere dag in en uit je tas voor 2 jaar en er mee aan de sleep gaan gaat die geen goed doen.
nvm

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 22 juli 2024 14:46]

Dat software compatibel moet zijn is inderdaad een punt, maar tenzij je heel specifieke software nodig hebt is dat zelden een probleem. Laat duidelijk zijn: ik heb mijn IT-opleiding afgerond op een MSI gaminglaptop en dat was een enorme tegenvaller. Als ik kijk naar wat een aangename ervaring een laptop met M2 biedt, sluit dat veel beter aan bij de workload van een student.
Inderdaad, ik zou de meeste studenten, behalve de informaticastudenten waarvoor de x86 emulatie niet goed genoeg werkt, de M2 MacBook (Pro) aanraden in plaats van zo’n bulky MSI advertorial laptop met veel lawaai en die altijd aan een elektriciteitskabel moet hangen, en niet zoals de MacBook waarmee je 10 of 20 uur lang op een accu still mee kan studeren, en waar ook makkelijk een USB-C powerbank op kan…

[Reactie gewijzigd door Weicool op 22 juli 2024 14:46]

Ik denk dat in de meeste gevallen een tweedehands MB Air M1 prima voldoet
None of the above. Neem een Framework laptop, kun je de komende jaren vooruit en hardware updaten wanneer dat nodig is.
Even voor de duidelijkheid, de drie MSI laptops waarnaar gelinkt wordt kosten:
€899
€1299
€2499
Dat zijn pittige bedragen, zeker voor een VO scholier die 90 procent van de tijd in een browser zit en 10 procent in Word... Dan adviseer ik geen i7 processor als Tweaker.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 14:46]

Zijn er ook details hoe het scherm-scharnier functioneert?

https://www.youtube.com/watch?v=1RP0XCOhrYs
Twee msi laptops gehad... beide binnen het jaar kapot en via verzekering vernieuwd ipv gerepareerd. Beide driver problemen icm windows.. nooit meer msi voor mij.
Asus voor msi gehad en geen problemen. Na msi weer asus gehad en ook geen problemen. Nu mijn laatste asus heeft problemen met warmte. Staat ook in de specs: of videokaart of cpu gebruik max.

Vraag mij dus af of er nog high performance modellen mogelijk zijn met die steeds dunner wordende behuizingen.

Volgend model voor mij, custom build desktop. Alleen is dat wat onhandig voor studenten :)
Duidelijk een verhaaltje geschreven door de marketing-afdeling van MSI, en niet door een Tweakers-redacteur. Ik weet niet in welk universum een i7 een instap-CPU genoemd wordt, maar ik gok dat Intel het daar in ieder geval niet mee eens is.

Om eerlijk te zijn zie ik weinig verschil tussen de eerste twee genoemde laptops qua specs; de derde is dan ineens zoveel duurder dat ik niet verwacht dat een student die ooit gaat kunnen betalen van zijn bijbaantje.

Zoals hierboven al genoemd wordt door @youridv1 zou ik voor een student geen van deze drie laptops aanraden. Niet omdat ze slecht zouden zijn, maar voor standaard studiewerk en een spelletje Fortnite voldoen nog goedkopere laptops prima. Als je ook nog iets stevigs wilt, zou ik zelfs naar een refurbished zakelijk model met dedicated GPU kijken.

Wel apart dat de linkjes niet naar de pricewatch doorsturen, maar naar webwinkels waar de specs niet volledig bij staan en het vergelijken ook lastig is. Hierbij de pricewatch linkjes:
uitvoering: MSI Thin GF63 12UDX-610NL (vanaf € 899)
uitvoering: MSI Cyborg 15 A12VF-229NL (vanaf € 1299)
uitvoering: MSI Raider GE68HX 13VG-218NL (vanaf € 2499)
En alledrie op een rijtje:

[Reactie gewijzigd door gwystyl op 22 juli 2024 14:46]

Om te reageren op de vraag van de actie “welke van de drie zou jij aanraden?” Ik zou, uit deze drie laptops, de MSI cyborg kiezen voor de randzaken die ik leuk vindt op een pc en voor SOG (studie ontwijkend gedrag) zou deze perfect lijken 😎. Het meest efficiënt studeer je immer als er een goed balans is tussen inspanning en ontspanning. Daarbij raad ik aan om de 50 euro te gebruiken voor een game waar je bv pvp kan gamen in potjes van ongeveer 5 min zodat je even steam kan afblazen. Daarbuiten heb je ook de MSI modern 15 serie, daarmee kom je rond de 500 euro echt ver mee als je studeert en echt op de centen moet letten.

[Reactie gewijzigd door bauke1984 op 22 juli 2024 14:46]

Persoonlijk nog niet echt problemen gehad met MSI laptops (Pulse GL66), afgezien dat deze wel vrij warm werd en kort met de accu deed. Was overigens in de meeste lessen geen probleem door voldoende stopcontacten.

Denk dat ik van deze 3 voor de cyborg zou gaan qua specs, prijs en formaat. Ben geen fan van kleiner dan 15" door het ontbreken van de numpad.

Neemt niet weg dat gamen op een desktop beter blijft, vooral ivm koeling.
Als de laptop elke dag meegezeuld wordt naar en van school dan is de bouwkwaliteit één van de belangrijkste punten, voornamelijk de scharnieren zijn een puntje wat bijzonder moeilijk lijkt te zijn voor laptopfabrikanten om goed te implementeren. Vaak is het een combinatie van (te) stroeve scharnieren welke een zeer klein draagvlak binnen de behuizing hebben. Naarmate de scharnieren ouder worden hebben ze de neiging om stugger te worden wat de levensduur van dit soort constructies niet echt bevordert.

Kijk bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de scharnieren van de Thin GF63, designed to fail zou je bijna zeggen en daardoor zekers niet geschikt als back2school laptop:
https://youtu.be/1RP0XCOhrYs?t=262

Iet wat niet enkel bij de GF63 voorkomt:
https://youtu.be/NorX0xq17Ls?t=173

Ook andere merken hebben er een handje van, dit verschilt echter per model. Acer heeft recent het ontwerp van de Nitro 5 verbeterd waardoor deze veel geschikter is voor mobiel gebruik, het kan dus wel:
https://youtu.be/PBjGMo_zdtE

Heb laatst nog een 2 jaar oude Asus Vivobook Flip gerepareerd waarbij de scharnieren enkel waren vastgelijmd in de schermbehuizing. De (kleine hoeveelheid) lijm was losgebroken, heb het opnieuw vastgelijmd met een royale hoeveelheid lijm waarna het probleem vooralsnog niet meer is teruggekeerd. Ook heb ik een tijdje terug een ~3 jaar oude MSI (school) laptop opnieuw in elkaar moeten lijmen omdat de scharnieren waren losgebroken. Dit was zodanig gebroken dat ik de laadpoort heb moeten verplaatsen en nieuwe stukken plastic heb moeten 3D printen om er nog enige sterkte in te krijgen.

[Reactie gewijzigd door auto660 op 22 juli 2024 14:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.