Advertorial

Door Tweakers Partners

Een blik op het cloudteam van Deloitte: wat gebeurt er op technologisch gebied?

21-03-2024 • 08:00

22

Deloitte maakt gebruik van geavanceerde technologieën en biedt volop kansen voor zowel jonge als ervaren IT-professionals. In dit artikel leggen we uitgebreid uit waar Deloitte op technologisch gebied en als werkgever voor staat. "Met 125 cloudprofessionals maken we de end-to-end-reis van on-premise legacysystemen naar de cloud mogelijk, van ontwerp tot implementatie. De focus ligt hierbij altijd op diepgaande samenwerking met een concreet resultaat, zoals de volledig nieuwe propositie van een product of dienst.”

Jimmy Smits (senior consultant cloud engineering) en Marieke van Beek (senior consultant cloud strategy & transformation) werken allebei vijf jaar bij Deloitte. Die jaren zijn verre van saai geweest, dankzij verschillende uitdagende projecten waar ze aan meewerkten en de kansen die ze bij Deloitte initieerden en kregen.

Van afstuderen naar carrière maken

Marieke trapt af: “Jimmy en ik zijn als afstudeerders gestart bij Deloitte en hebben onze scriptie hier geschreven. Inmiddels houd ik me bezig met de strategische kant van de cloud en de bijbehorende transformaties. Mijn huidige werkplek bevindt zich voor een periode van achttien maanden in Toronto, Canada.”

Jimmy is na zijn afstudeerperiode binnen verschillende projecten aan de slag gegaan, onder andere als architect en technisch productanalist, en later als engineering manager. “Ik werd betrokken bij grotere projecten, waarbij soms wel met vijftig collega’s een nieuw product of nieuwe dienst voor een klant werd gebouwd. Dat is echt heel gaaf. Het klikte goed met andere developers, en zo ben ik bij Cloud Assets & Industry Solutions terechtgekomen. Hier werk ik nu ruim anderhalf jaar.”

Hoe ziet de cloudafdeling van Deloitte Nederland eruit?

Het Cloud Engineering-team bestaat uit ruim 125 professionals die de bedrijfstransformatie van klanten naar de cloud definiëren, ontwerpen en versnellen. De afdeling bestaat uit drie pijlers:

  • Strategy & Architecture: Hier ligt de focus op de strategische waarde van de cloud en de bijbehorende architectuur- en implementatievraagstukken.
  • Assets & Industry Solutions: Op deze afdeling wordt, bijvoorbeeld middels ontwikkelde systemen, platformintegratie of applicatiemodernisering, gewerkt aan het creëren van oplossingen voor klanten.
  • Engineering & Integration: Deze afdeling is verantwoordelijk voor het implementeren van core-cloudoplossingen, het bewerkstelligen van grote transformaties bij klanten en het stimuleren van innovatie.

Jimmy: “Onze klanten bestaan voornamelijk uit corporate organisaties, van financiële instellingen tot grote industriële bedrijven. We werken vaak op projectbasis, maar daarnaast bieden we ook de ondersteuning die nodig is om succes te boeken op de lange termijn.”

De dagelijkse praktijk: drie voorbeelden

1. Een lending-engine voor een grote bank, als volledig nieuwe propositie

Een project waar Jimmy bij betrokken is geweest, is het bouwen van een lending engine voor een grote bank. Hij vertelt: “De vraag kwam vanuit de bank zelf. Hun marktaandeel in leningen voor mkb’ers liep terug vanwege de doorlooptijd van de achterliggende processen. Een lening aanvragen kon in uitzonderlijke gevallen tot wel twee maanden duren en ondernemers moesten soms fysiek naar kantoor komen om papieren aan te leveren. Ook waren er veel opkomende FinTechs: het werd dus tijd voor een digitaal tegenoffensief.”

“We kregen het vertrouwen om te kiezen voor de allernieuwste technologieën die destijds beschikbaar waren.”

Geavanceerde technologie
“Het mooie was dat we het vertrouwen kregen om dit project vanaf de grond op te bouwen en te kiezen voor de allernieuwste technologieën die destijds beschikbaar waren”, vertelt Jimmy enthousiast. “Het platform is gebouwd op AWS, op basis van een gecontaineriseerde microservice-architectuur die wordt georkestreerd via Kubernetes, waarbij de microservices door event-gedreven patronen via een event-bus asynchroon communiceren. Ook is de gehele infrastructuur vastgelegd in scripts, ook wel infrastructure as code.”

Jimmy verduidelijkt: “Wat vier jaar geleden op technologisch gebied geavanceerd was, is vandaag de dag vaak alweer achterhaald. Als je kijkt naar waar wij als team nu mee bezig zijn, dan hebben we vooral een verschuiving gemaakt in het gebruik van opensource naar cloudnative componenten. Ook zijn we meer gaan focussen op serverless en het automatiseren van de CI/CD-pijplijn.”

Successen en uitdagingen
“Het leukste was dat ik van een grote groep mensen verschillende dingen kon leren. Ik werkte samen met collega’s van de strategie, designers, UI/UX, branding, compliance en risk. Het initiële project duurde dertien weken. De tijdspanne was de grootste uitdaging. Na deze periode stond er een digitale oplossing waarmee mkb’ers binnen vijftien minuten konden zien of en hoeveel ze konden lenen.” Uiteindelijk is het platform steeds verder uitgebreid en zijn er verschillende extra proposities ontwikkeld, zoals payment-based lending en digitale ondersteuning voor ondernemers in financiële nood.

2. Frontline staff efficiënter laten werken door het gebruik van (low-code) apps

Marieke werkte aan een project bij een oliemaatschappij. In de rol van information and digital technology advisor onderzocht ze hoe ze frontline staff efficiënter kon laten werken door het gebruik van digitale applicaties. Ze vertelt: “De medewerkers gingen nog altijd met papiertjes het veld in en schreven daar de benodigde data op om die vervolgens in een computer in te voeren. Dat kon een stuk efficiënter.”

Ze heeft samen met de klant ingezet op het gebruik van tablets in het veld en lowcode-apps zoals PowerBI, PowerApps en PowerAutomate. Deze tools maken het mogelijk om snel en eenvoudig aangepaste oplossingen te bouwen en te implementeren, zonder dat daar diepe technische vaardigheden voor zijn vereist. “Met de implementatie van ‘citizen development’ stimuleerden we collega’s in de business om zelf applicaties te ontwikkelen voor problemen waar ze dagelijks tegenaan lopen, zonder afhankelijk te zijn van de IT-afdeling. Dit kan helpen de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen.”

Ze vervolgt: “Vaak werken we bij Deloitte in teams van consultants die een afgebakend project afleveren bij een klant. In dit geval was ik in mijn eentje geïntegreerd in een team bij de klant. Ik vind het erg leuk dat ik die kans heb gekregen. Je ziet alle ins en outs van een bedrijf; een ervaring die heel relevant is.”

3. Smart factory (Industry 4.0) in Canada

Marieke verblijft sinds oktober 2022 in het Canadese Toronto, in het kader van een uitwisseling. Hier werkt ze mee aan het opzetten van een smart factory in Montreal. Ze vertelt: “Dit is een belevingscentrum met geavanceerde technologie die is gericht op het optimaliseren van het productieproces en de opslag van productiegoederen in een magazijn. Het is een plek waar klanten naartoe kunnen komen om te zien wat de nieuwste innovaties en uitvindingen op dit gebied zijn.”

Samen met haar team implementeert Marieke use cases die Deloitte zelf heeft gebouwd, zoals AI 4 Animals, een AI-computerconcept dat gebruikmaakt van AWS Panorama en is gericht op het verbeteren van dierenwelzijn. Verder werkt het team met diverse partners samen om de nieuwste innovaties en technologieën toe te passen, en klanten te kunnen blijven inspireren met mogelijkheden om hun processen te optimaliseren. “Zo ben ik bijvoorbeeld samen met een van onze partners bezig met de implementatie van een Industrial Edge Device. Dit is een apparaat dat bestand is tegen extreme omstandigheden en is ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen.”

Edge computing wordt gebruikt om lokaal gegevens te verzamelen, te verwerken en te analyseren, waardoor het mogelijk is om processen in realtime te monitoren en te controleren, en om afwijkingen of storingen te detecteren. In Deloitte’s smart factory wordt een vulproces van flessen gesimuleerd zodat de overall equipment effectiveness - lees: beschikbaarheid, kwaliteit en prestatie - en het energiegebruik van het proces kunnen worden geanalyseerd.

Marieke: “Hierdoor krijgen we meer inzicht in assets en processen, zodat we ze kunnen verbeteren. Verder ben ik bezig om samen met telecoms een privaat 5G-netwerk op te zetten. Met een 5G-netwerk kunnen we onze robots, sensoren en apparaten sneller en efficiënter laten communiceren en realtime machinelearning toepassen, waardoor de productiviteit en veiligheid in fabrieken nog verder kan worden geoptimaliseerd.”

Oprechte interesse en voldoende kansen voor jong talent

Jimmy: “De kansen die Deloitte biedt voor afstudeerders zijn echt uniek. Je kunt je volledig focussen op je onderzoek en het schrijven van je scriptie, en krijgt veel ondersteuning. Een junior begeleider helpt je dagelijks en een senior begeleider kijkt om de twee weken mee. Ook mag je gebruikmaken van alle contacten die Deloitte heeft. Ik heb veel gesprekken kunnen voeren bij organisaties waar ik anders niet was binnengekomen.”“De kansen die worden geboden, maar ook de kansen die je zelf kunt creëren, maken van Deloitte een hele fijne werkgever."

Volgens Jimmy kenmerkt Deloitte zich door slimme, jonge mensen die oprecht interesse tonen en erg open zijn. “De kansen die worden geboden, maar ook de kansen die je zelf kunt creëren, maken van Deloitte een hele fijne werkgever. Denk bijvoorbeeld aan de groei die ik in korte tijd heb doorgemaakt, en het feit dat Marieke zelf heeft geregeld dat ze in Canada kon gaan werken. Er wordt hoog ingezet op leren en persoonlijke ontwikkeling, en er is veel mogelijk in het volgen van trainingen. Ook is er plek voor allerlei soorten rollen. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Specialist track’, gericht op functies zoals platform- of devops-engineer.”

Marieke vult aan: “Deloitte heeft me supergoed ondersteund in het proces van verhuizen naar het buitenland. Ze zorgen dat je spullen vervoerd worden en regelen de eerste maand huisvesting. Wat ik verder top vind, is dat het cloudteam bestaat uit heel veel nationaliteiten en verschillende persoonlijkheden. Dat voegt voor mij echt waarde toe.”

Wil je meer weten over werken bij Deloitte en ben je benieuwd of er vacatures openstaan die passen bij jouw profiel? Check het hier.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Deloitte en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (22)

22
22
8
0
0
10
Wijzig sortering
Wat verdient je in een dergelijke rol met dat aantal jaren ervaring?
Een héél stuk minder dan de ongetwijfeld extravagante bedragen die Deloitte zal factureren voor jouw inzet ;) Aan jou om daar zoveel mogelijk van te krijgen.
Je verdient wat je denkt dat je waard bent. Dat onderbouw je en onderhandel je uit. Take it or leave it. ;-)
Dit is zo een onzinnig verhaal wat iedereens tijd verdoet. Ongeveer elk bedrijf heeft gewoon een range voor wat ze willend zijn om te betalen voor een rol bij een vast arbeidscontract. Door dit niet publiek te maken is het bedrijf onnodig tijd aan het verdoen van zowel zichzelf and de sollicitant.

Bijvoorbeeld hier bij Deloitte:
1. Ik moet een CV insturen
2. Ik moet een cijferlijst insturen
3. Ik moet een motivatiebrief schrijven
4. Dan wordt ik mogelijk uitgenodigd om een assessment te maken
5. Daarna heb ik pas een interview met een recruiter waarbij ik vragen kan stellen over het loon.

Al deze stappen kosten geld en tijd van beide partijen en dat is compleet onzinnig als het vervolgens toch gegarandeerd al klapt op het salaris.
Een Senior Consultant bij Deloitte zit in de range van ~3600 t/m ~4800 bruto per maand (daarna ga je richting Manager). Voor het salaris moet je niet naar Deloitte gaan. Wel als je wilt leren hoe je goede powerpoints maakt.
Voor dat geld ben je Senior Consultant!? En dan wordt je dus voor (ik gok maar even) 100 euro per uur weggezet bij een klant? Tjeeminee ...
Lol. Senior Consultants gaan ergens tussen de 180 en 250 euro per uur weg volgens mij. Ik werk er zelf niet meer, maar als je vervolgens promotie wil maken naar Manager moet je echt wel de uren er in stoppen (en ja, dat is bovenop je 40 uur bij de klant). Dat betekent heel veel werken aan je zichtbaarheid in de avonduren. Dan zit je al heel snel zo ff aan de 45 a 50 uur per week.

Wie kan rekenen (niet iedereen kan partner worden) en tegelijkertijd op z'n vrije tijd is gesteld houdt het na Senior Consultant voor gezien en gaat lekker voor het salaris van een Senior Manager van 6200 euro p/m lekker bij een bank of verzekeraar werken. Kan je gewoon je laptop vrijdag om 17.00 dichtklappen.
Vermoeiend antwoord, en ook tegenstrijdig dat je verdient "wat je denkt dat je waard bent" maar dat "onderhandel je uit". Ofwel, je verdient naar hoe goed je kan onderhandelen.

Hier heb je meer aan: https://www.glassdoor.nl/...rissen-E2763_D_KO9,23.htm

€3k tot €8k dus.
Ik ben zelf zzper, dus doe niet anders.
Schaal 10 en 11 bij de rijksoverheid voor cloud engineer. Hier is een tabel. 10 voor juniors, 11 voor mediors, en je start op hogere tredes als je senior bent.

Bron: werk in cloudteam van overheidsagentschap.
Intressant! Stel nu dat je 3 jaar junior bent (schaal 10); en je wordt medior, beweeg je dan naar de 0 van schaal 11 (en blijft je salaris dus gelijk) of naar de 3 van schaal 11 en ga je er dus flink op voorruit?
Over het algemeen is in CAOs vastgelegd dat je bij een promotie niet in salaris omlaag mag gaan, vaak ook een minimale verhoging van loon. Maar dit is niet gekoppeld aan het niveau in de schaal, oftewel je wordt ergens in de hogere schaal gezet waar jouw loon past icm jaren ervaring.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 22 juli 2024 21:44]

Bij defensie ga je 1 trede (salarisnummer) omhoog als je een bevordering krijgt, ik verwacht dat dit bij meerdere ministeries zo werkt. Dus als je op deze tabel van schaal 10 trede 7 naar schaal 11 gaat, dan begin je op trede 5.
Dat verschilt volgens mij ook of je bij SSC-ICT of DICTU werkt. Die hebben een ander functiehuis waardoor DICTU een hogere schaal heeft voor hetzelfde werk
Het platform is gebouwd op AWS, op basis van een gecontaineriseerde microservice-architectuur die wordt georkestreerd via Kubernetes, waarbij de microservices door event-gedreven patronen via een event-bus asynchroon communiceren
Valt dit ook onder wollig taalgebruik? :+
Het klinkt vooral wat geforceerd in het Nederlands.

Dit is een vrij standaard “Cloud Native” architectuurtje.

(ed. Niet dat je ongelijk hebt in de zin dat de advertorial een bijzonder hoog aantal buzzwords weet te verwerken per zin)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 21:44]

In ieder geval een hoog gehalte van vernederlandste Engelse termen, wat ik echt een vreselijk trend vind. Verbaasd me eigenlijk dat 'event-gedreven' niet als 'event-driven' was verwoord.
Het verbaast me dat er niet ‘evenement-gedreven’ staat.
Als ze mensen hadden willen trekken hadden ze misschien iets beter rekening kunnen houden met de doelgroep, en even daadwerkelijk wat technologieën kunnen benoemen die nuttig zijn voor ontwikkelaars.

Bijvoorbeeld (hier vul ik wat in): "Het platform is gebouwd op EKS en bestaat uit microservices die met elkaar praten over een NATS bus. Dit wordt allemaal opgespind en bijgehouden via terraform."

Namelijk, "waarbij de microservices door event-gedreven patronen via een event-bus asynchroon communiceren", is niet iets cloud-unieks en dit bestaat ook op stokoude Oracle frameworks. Daar noemen ze het alleen M/SOA.
Ik dacht dat Deloitte enkel een accountant bedrijf was?
Alle accountants kantoren zijn inmiddels uitgegroeid tot advieskantoren met specialisten op uiteenlopende gebieden. Van accountancy tot cybersecurity, salarisadministratie, arbeidsjuristen etc.
Ik ben momenteel ook een accountant dat bezig is met een carrièreswitch. Had ik bij Deloitte gestart was ik waarschijnlijk sneller in de Cybersecurity geraakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.