Door Tweakers Partners

Mesh-wifikenners gezocht: test de Linksys Atlas 6 en Atlas Pro 6

02-03-2023 • 08:00

162

Linksys houdt zich al 35 jaar bezig met hardware voor datanetwerken en is een grote speler op dit gebied. Met diverse mesh-wifisystemen die uit modulaire nodes zijn samengesteld, claimt de fabrikant dat hij een oplossing voor ieder type huis biedt.

Wil je zelf ervaren hoe je ook bij jou thuis naadloos en snel wifi in meerdere kamers kunt realiseren? Tweakers Partners en Linksys organiseren een testpanel waarin twee Linksys-modellen in stelling worden gebracht: de Atlas 6 AX3000 en de Atlas Pro 6 AX5400. Hiervoor zijn we op zoek naar acht tweakers die deze wifisystemen willen testen. Leuke bijkomstigheid: na het testen en reviewen kan het wifisysteem lekker zijn werk blijven doen, want je mag het houden. Enthousiast geworden? Meld je dan snel aan in de poll onderaan dit artikel.

Met de hedendaagse technologie is het in principe mogelijk om overal in huis een goed draadloos wifi-signaal te ontvangen. Tegelijkertijd hebben we steeds meer apparaten die gebruikmaken van draadloos internet. Videovergaderen, gamen, 4k-streaming, overal in huis muziek luisteren: hoe ‘zwaarder’ de content, hoe zwaarder het netwerk wordt belast. Mesh-wifisystemen zouden ervoor moeten zorgen dat je in meerdere ruimtes van snel internet kunt profiteren. Met name wanneer je gebruikmaakt van meerdere nodes in je huis en er Wi-Fi 6-apparaten aan koppelt, zou draadloos internet soepel en probleemloos moeten fungeren.

Veel of minder veel apparaten koppelen aan je mesh-systeem

Het Linksys Atlas Pro 6 (AX5400) mesh-wifisysteem wordt geleverd in verpakkingen met één, twee of drie nodes. Elke node heeft de vorm van een denkbeeldige moderne torenflat, met scherpe randen en een vierkante vorm. Op de achterkant vinden we de voeding, een gigabit-wan-ethernetpoort en drie gigabit-lan-poorten.

Dankzij roaming (middels EEE802.11KRV) wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt.

De Linksys Atlas Pro 6 (AX5400) biedt een dualband Wi-Fi 6-netwerk, maakt gebruik van Velop Intelligent Mesh en kan behoorlijk wat vierkante meters dekken. Hij heeft een 2,4GHz-kanaal en een 5GHz-kanaal met 160MHz. Per node kun je meer dan dertig verschillende apparaten tegelijk aansluiten. Dankzij roaming (middels EEE802.11KRV) wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt. Zo belooft het systeem overal een stabiele en naadloze verbinding. De technische specificaties variëren, afhankelijk van het aantal nodes. Met een 2-pack is het bereik van je mesh-wifisysteem logischerwijs groter dan met een 1-pack, en met een 3-pack vergroot je de oppervlakte en de hoeveelheid te koppelen apparaten nog verder. Een extra node levert grofweg tussen de 150 en 200 vierkante meter extra bereik.

Linksys Atlas 6

Installatie gaat via de Linksys-app en zou eenvoudig en snel moeten verlopen. Je ziet direct hoeveel apparaten met je netwerk zijn verbonden en kunt de naam van elk apparaat zien. Met de app kunt je een gastnetwerk inschakelen, je wifiwachtwoord en netwerknaam wijzigen, een snelheidstest uitvoeren en een lijst maken met de apparaten waaraan je voorrang wilt geven. Via een dashboard regel je desgewenst ouderlijk toezicht. Je kunt individuele apparaten selecteren en er de internettoegang voor pauzeren en inplannen wanneer ze weer toegang hebben. Je kunt ook bepaalde websites blokkeren. Installatie geschiedt via de Linksys-app en zou eenvoudig en snel moeten verlopen.

Woon je alleen of met zijn tweetjes, of heb je minder apparaten die een draadloze internetverbinding gebruiken, dan zou je ook uit de voeten moeten kunnen met de Linksys Atlas 6 (AX3000). Dit instapsysteem komt ook in 1-, 2- en 3-packvarianten. Voor de test is een 2-pack beschikbaar gesteld. Net als de Atlas Pro 6 maakt dit dualbandsysteem gebruik van het Qualcomm Immersive Home-platform met een dualcore 1GHz-soc, 512MB werkgeheugen en 256MB flashopslag.

Doe mee met het Tweakers-testpanel en maak kans op de Atlas 6 (Pro)

Tweakers Partners en Linksys geven de Tweakers-community de mogelijkheid een review te schrijven over de Atlas 6 en Atlas Pro 6. In totaal worden acht tweakers geselecteerd - vier testers per model - die thuis een mesh-systeem met Wi-Fi 6 mogen realiseren. De sets worden opgestuurd, waarna ze twee weken onder handen kunnen worden genomen. Na afloop van de test mogen de deelnemers hun set houden, als bedankje. Afhankelijk van de grootte van je huis wordt een 2-pack of 3-pack opgestuurd. Het is dus handig als je aangeeft hoe groot je behuisd bent.

Laat jij deze actie aan je voorbijgaan, maar ben je wel benieuwd naar de prestaties en mogelijkheden van deze mesh-wifisystemen van Linksys, deel dan in de comments onderaan dit artikel wat jij graag wilt teruglezen in het testverslag.

Wil jij een van de twee Linksys Atlas mesh wifi systemen twee weken reviewen?

Poll


De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden voor acties

  • Je Tweakers-account moet voor 27 februari 2023 actief zijn.
  • Meedoen kan tot en met 8 maart 2023, alleen via de poll.
  • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
  • Iedereen die in Nederland woonachtig is, kan deelnemen aan de actie.
  • De winnaars krijgen uiterlijk 20 maart 2023 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
  • De winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in de twee weken na ontvangst het product te testen en een uitgebreide review te publiceren in de Tweakers Pricewatch.
  • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
  • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
  • Medewerkers van Tweakers en Linksys zijn uitgesloten van deelname.
  • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Linksys en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (162)

162
162
42
3
0
117
Wijzig sortering
Heel jammer om te lezen dat ook hier "mesh" wordt gelinkt aan "wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt"

Elk topic die op het forum wordt geopent over "Ik wil een Mesh set" eindigt in "Je haalt de term Mesh en Roaming door elkaar."

Mesh is de techniek de de (draadloze) backhaul beschrijft.
Roaming is de techniek (protocol) die het naadloos overschakelen tussen verschillende accesspoints beschrijft.
Roaming wordt vaak bij de client geregeld, en niet per definitie bij het netwerk.

Zorg aub dat deze info op de juiste manier beschreven wordt om dit soort misverstanden te voorkomen!

Voorbeelden:
forumtopic: Mesh Wifi
forumtopic: Mesh netwerk om inhouse roaming/handovers te verbeteren?
forumtopic: Switch met meerdere poorten OF Mesh Routers OF ... ?
forumtopic: Is Mesh soft- of hardware?
forumtopic: Mesh via Fritzbox
forumtopic: Netwerk dat automatisch verbindt met het sterkste punt

[Reactie gewijzigd door dragonhaertt op 22 juli 2024 23:20]

Fast roaming is wel degelijk iets dat aan de netwerk kant wordt geregeld en in het geval van consumentenproducten doorgaans enkel wordt ondersteund door "mesh" capable apparaten. Ik snap de verwarring wel aangezien non-mesh routers en access points meestal dus ook geen fast roaming ondersteunen. (ik heb het dus niet over zakelijke access points)
Uiteraard moet de cliënt het ook ondersteunen, maar de access points zullen in het geval van fast roaming ook invloed hebben op naar welk access point de cliënt overstapt en dat de verbinding in stand wordt gehouden bij het overstappen naar het andere access point.
De ondersteuning van EEE802.11R wordt inderdaad aan de netwerk kant geregeld, maar ik had even geen tijd om alles volledig uitgebreid te beschrijven ;)
In het kader van juiste info:
De mesh backhaul is niet per definitie draadloos. Nodes kunnen ook bedraad verbonden zijn.
idd en voor mij is bedraad ook de enige manier om een degelijke setup te bouwen.

goed topic trouwens over roaming en mesh, is een probleem van de volksmond zoals ze dat zeggen. Je hebt natuurlijk wel mesh nodig om roaming te kunnen doen :)

edit: voor de keuken, tuin, huis gebruiker oplossing is mesh de evidente manier om een roaming setup te verkrijgen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 23:20]

Je hebt natuurlijk wel mesh nodig om roaming te kunnen doen
Nee dat is dan weer niet het geval. Mesh houd in dat de verbinding vanuit de bron (router) via verschillende access points (bedraad of draadloos) uiteindelijk bij de cliënt uitkomt. De access points communiceren dus met elkaar.

In het geval van de meeste zakelijke netwerken heb je een traditionele setup met switches en access points die direct op die switches zijn aangesloten. Dit is dus geen mesh netwerk, maar kan wel fast roaming ondersteunen. Fast roaming werkt enkel als er één centraal beheerpunt voor het netwerk is en of de access points in dat netwerk zich in een mesh opstelling op traditionele opstelling bevinden maakt dan niet uit.
Mesh en roaming is niet hetzelfde maar mesh is dus een vereiste als je fast roaming wilt gebruiken zonder een apart centraal beheer punt voor je ap’s te hoeven opzetten vanuit het centrale (mesh) aansluit punt kan dit dan geregeld worden.

Mesh is eigenlijk een consument vriendelijke manier om meerdere access points centraal aan te sturen zonder verdere instellingen te hoeven doen op de nodes. Leuk voor een simpele eindgebruiker maar ik beheer liever mijn ap’s per stuk al dan niet vanuit een centraal beheer punt, dan heb ik meer controle over de kanalen en SSID’s.
Ook niet helemaal correct. Consumenten mesh sets hebben feitelijk de controller zoals een ubiquiti cloud key of tp-link omada controller ingebouwd zitten, het werkt gewoon op de zelfde manier, alleen in een gebruiksvriendelijker jasje. De eerste mesh node wordt ook gelijk de controller. Mesh is niet exclusief voor consumenten, veel zakelijke access points ondersteunen het ook, het is bijvoorbeeld heel handig op plekken waar wel stroom ligt maar waar je niet overal een netwerkkabel heen kan trekken, denk aan boerderijen, campings etc. Het verkeer zoekt dan via de access points de optimale route. Zakelijke access points vereisen inderdaad de controller, dat is vooral om de kosten van de access points omlaag te brengen, er hoeft dan minder ram en flash in en de processor hoeft minder snel te zijn. Voor consumentensets is gemak belangrijker en hebben de meeste fabrikanten gewoon 2 of 3 de zelfde apparaten in een verpakking zodat de gebruiker niet hoeft te emmeren met wat nou de hoofdunit is.
En dat is precies het misverstand wat veel mensen hebben.
Mesh en Roaming staan volledig los van elkaar en zijn niet van elkaar afhankelijk.
Je kan prima Roamen met 3 bedrade AP's die als een sternetwerk zijn aangesloten. Mesh topologie is daarbij niet nodig.
Correct! Daar had ik even niet over nagedacht.
Wireless mesh is dan de juiste term hier.
Niet per definitie. Heb thuis de Linksys velop. Heb alle drie de units bedraad aangesloten. Alleen als je hem niet aansluit op bestaande netwerk infrastructuur zal hij het mesh netwerk vormen via WiFi.
Roaming is de techniek (protocol) die het naadloos overschakelen tussen verschillende accesspoints beschrijft.
Roaming wordt vaak bij de client geregeld, en niet per definitie bij het netwerk.
De standaard heet 802.11r. Roaming is inderdaad niets nieuws.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 23:20]

Heel jammer om te lezen dat ook hier "mesh" wordt gelinkt aan "wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt"
Mesh en roaming hebben feitelijk niks met elkaar te maken, maar gebruikers verwachten dit wel van een mesh-set, dus zit het ook op vrijwel elke mesh-set.

Roaming is iets wat de client doet, maar middels IEEE802.11R wordt snel schakelen tussen nodes gefaciliteerd, waardoor je telefoon niet met 1 streepje bereik op de woonkamer node blijft hangen maar overschakelt naar de zolder met 4 streepjes bereik als je even naar boven loopt.
Bedankt voor je comment. N.a.v. je reactie hebben we besloten om het anders neer te zetten en de zin 'Omdat het een mesh-netwerk betreft, wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt.' aan te passen naar: 'Dankzij roaming (middels EEE802.11R) wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt.'
Dankje!
Ik had ook een feedbacktopic geopend, maar die mag dan wel weer gesloten worden.
Dat is al een hele verbetering maar klopt nog niet helemaal.
De meeste mensen storen zich aan verbonden zijn met het verkeerde AP. Dat lost 802.11r niet op, r zorgt ervoor dat tijdens het roamen je verbinding sneller is hersteld.
Roaming is vrij complex maar ik zou hem dan hier opschrijven als 802.11KRV ipv 80211R
Fijn dat iemand dit even benadruk. Je ziet dit vrij vaak fout gaan.

En nog even ter volledigheid staat mesh in principe ook los van draadloos of niet. Je kan prima een bedraad mesh netwerk opzetten. (je kan meerdere switches prima allemaal met allemaal verbinden, waarna een bepaald protocol bijvoorbeeld de meest efficiente route kan zoeken. Ik noem maar een zijstraat)
Maar ook draadloos wordt de term mesh regelmatig verward met 'accesspoints draadloos met elkaar verbonden'. (dus ook als je bijvoorbeed twee access points hebt)

En offtopic maar hetzelfde idee:
offtopic:
Hetzelfde zie je met de term 'snelheid' als het gaat om een internetverbinding. Snelheid wordt in de wetenschap in meter per seconde uitgedrukt. (daarmee is glasvezel dus ongeveer even snel als een koperverbinding. Beide gaan 'ongeveer' de snelheid van het licht)

Wat men bedoeld is bandbreedte, en daar zit echt een wereld van verschil in. Het feit dat mijn router/switch een bandbreedte heeft van 5Gbps is, wil niet zeggen dat ik dit per se met één apparaat 'kan' halen. Als die bandbreedte wordt verdeeld over alle poorten (elk 1Gbps), dan is de router prima in staat om 5Gbps te verwerken, alleen merkt mijn desktopje daar niks van :)
Een beetje zoals al die accesspointfabrikanten marketen dat hun accesspoint 6Gbps 'speed' aan kan zoals de Netgear wax630 en als je in de datasheet kijkt dat het gaan 'om aggregate throughput' van 6Gbps gaat, wat toch echt heel wat anders doet suggereren :) )
(wezenijk het klassieke voorbeeld van de hoeveelheid stroken op de snelweg. Als je 10 stroken hebt, gaat één auto niet 10x zo hard rijden (sommige mensen proberen het wel, maar dat is een andere discussie ;-) ), maar je bandbreedte (of het autoweg-equivalent ervan is wel (ongeveer) 10x zo groot geworden.


Edit: Anders opgebouwd

[Reactie gewijzigd door lenwar op 22 juli 2024 23:20]

Ik ben het helemaal met je eens dat mesh ten onrechte aan roaming wordt gelinkt maar in dit artikel lees ik dat niet. Wat ze wel stellen klopt echter ook niet:
Dankzij roaming (middels EEE802.11R) wordt automatisch tussen je verschillende apparaten geschakeld terwijl je door je huis loopt
Dat is helemaal niet waar, dat doet 802.11r helemaal niet. Dat doet voornamelijk de client en een ap kan het een BEETJE sturen dmv 802.11k/v, niet r. r zorgt er alleen voor dat ALS de client roamt, de downtime van bv 1sec naar 300ms gaat. Het zorgt er niet voor dat clients automatisch roamen
Dat komt omdat het onderhand aangepast in het artikel, zie ook de reactie van @DSmorenburg hierboven.
ah helder! dat had ik gemist
Nou dan hebben ze het wel fout aangepast (zie mijn eerdere opmerking over 802.11r)
Leuk hoor al die "mesh" producten - en hoewel ik ze graag test ze zijn allemaal redelijk basaal en missen op gebied van security veel te veel om de prijzen te rechtvaardigen.

Voorbeelden:
1) wel access control op basis van Mac adressen maar geen vlans om verkeer te scheiden te houden (ik hou graag mijn werkkamer spullen gescheiden van rest van het netwerk)...
2) guest access wat alleen op 1e basisstation werkt - en niet op rest van mesh...pfff
3) Kid control: alleen maar internet aan en uit kunnen zetten en geen snelheidsbeperking
4) Geen social media beperkingen kunnen instellen.
5) Geen VPN/Wireguard client
6) Geen fatsoenlijk ondersteuning van alle UNII bands

en zo kan ik nog wel even doorgaan - bovenstaande is allemaal geen rocket science en redelijk standaard in het kleine bedrijven/geavanceerd home netwerk - verbaas me er over dat er vrolijk tussen de 500-1000 euro voor hardware gevraagd word die die allemaal niet aan boord heeft. E.e.a heeft mij iig doen besluiten om thuis naar mikrotik//unify etc netwerk te gaan.
Ik ben bang dat jij niet de doelgroep bent van de meeste mesh type oplossingen. Ik zelf gebruik ook Unifi omdat ik dan meer kan configureren (en ik denk dat ik technisch ook snap wat ik aan het doen ben :+ )

Voor veel mensen moet het toch plug-and-play zijn, anders lukt ze het nooit. Zolang het maar werkt, en hun favoriete site benaderbaar is (en snel werkt).

[Reactie gewijzigd door UTMachine op 22 juli 2024 23:20]

Uiteraard. Dat is zeker waar. Maar dan staan de bedragen wel heel erg uit verhouding wat mij betreft.

Als je echt een plug&play iets wil hebben als 'gemiddelde consument': Ga dan naar je ISP toe:
Bijvoorbeeld Ziggo: Dan ben je 100 euro klaar en heb je twee apparaatjes erbij (dus inclusief je modem heb je dan drie punten) die het domweg in één keer op je bestaande Ziggo modem doen. Je kan ze zelfs huren voor 2,50 per maand om te kijken of ze wel voldoen.
https://www.ziggo.nl/internet/smartwifi/pods

KPN heeft hetzelfde met hun 'SuperWiFi' apparaten die je erbij kan kopen (100 euro per stuk) of als je zo'n Fritz-ding hebt, verkopen ze ook een 'FRITZ!Repeater' voor 80 euro. (dus als je er twee nodig hebt 160 euro)
https://apparatuurvoorthu...0/2-kpn-superwifi-punten/

T-mobile heeft 'Wifi Plus' (weet even niet hoe duur dat is),
Edit: 2,50 per maand per access point lees ik net
5 euro per maand = 60 euro per jaar * 4 jaar = 240 euro. (zit je precies tussen de twee varianten die worden aangeboden in :) )

Een concreet voordeel hiervan is, is dat je 'nooit' NAT achter NAT krijgt of dat je NOG een (stroomgebruikend) kastje in huis hebt als je apparaat eventueel in bridgemodus staat. Plus dat je gewoon ondersteuning van je ISP hebt. Je hebt dus nooit het gezeur van 'Ja, maar meneer/mevrouw, onze verbinding doet het gewoon. Uw apparatuur is verkeerd ingesteld')

[Reactie gewijzigd door lenwar op 22 juli 2024 23:20]

Ja, ik ben ermee eens, als je geen verstand ervan hebt, gewoon die dingen van de provider nemen en "klaar".
Voor veel mensen moet het toch plug-and-play zijn, anders lukt ze het nooit. Zolang het maar werkt, en hun favoriete site benaderbaar is (en snel werkt).
Laten we wel zijn: dat is toch het belangrijkste?
Je wilt overal snel en betrouwbaar internet, op je telefoons, tablets, computers, mediaspelers, ..., overal bij jou thuis, op elke verdieping?
Daarnaast moet het kunnen werken op alle modems en media-adapters. Zaken als het in kunnen stellen van VLAN's behoort dan ook tot minimum eisen.
De "mesh-producten" zijn dan natuuriljk veelal alleen accesspoints die met elkaar verbonden zijn. Veel (niet alle) van de zaken die je noemt zijn meer bedoeld voor een router.

Maar ik ben het met je eens dat ze schandalig veel geld vragen voor middelmatige functies (en dan druk ik mezelf voorzichtig uit :) ). Ik heb zelf ook alles van Unifi. Zeker niet zaligmakend/foutloos/perfect, maar voor mij werkt het werkt wel en het kost niet zo veel (naar verhouding)

Het enige is dat je in praktijk wel (ongeveer) moet weten waar je mee bezig bent. Aan de andere kant. Dat zal je ook moeten als je die functies op andere hardware zou willen gebruiken.

Edit:
N.B. Uiteraard zijn de producten van dit artikel wel routers met (een) extra Access Point(s).

[Reactie gewijzigd door lenwar op 22 juli 2024 23:20]

Het is inderdaad raar maar feit is dat al deze opties de meeste consumenten geen bal interesseert en ze gewoon een zo eenvoudig werkende Wi-FI netwerk willen hebben zonder enig uitval of consessies qua snelheid/bereik. En precies op die combinatie speelt veel consumenten spul in.
Unifi bedoel je, ja die heeft wel VLAN support. Deze niet dan??? VPN maak ik met router. Qua 'guest access' heb ik op Unifi 2x 2,4 GHz en 2x 5 GHz. Waarvan de helft voor gasten en IoT spul is. En op een andere VLAN zit. Ik hang mijn IoT troep het liefst niet aan internet (of heel af en toe middels LTE van telefoon hotspot). Als het vereist is, zoals bij een Nvidia Shield, dan via VLAN. Eigenlijk vrij basaal voor een thuisgebruiker. Maar hetzelfde vind ik ook van ECC RAM (en vond ik 20 jaar geleden ook al). Toch is het niet standaard. Microtik is proprietary OS, komt er hier niet in. Ik snap niet hoe men daarover enthusiast kan zijn. Voor mij is het iig een dealbreaker.
Nou heb ik maar een huis van 130m2, maar ik heb hier toch echt in het verleden naar een 3 pack moeten gaan. Grootte van een huis bepaalt niet echt hoeveel access points je nodig hebt, dat bepaalt het gebruikte materiaal. Ik heb hier 2 verdiepingen waar een access point nauwelijks door het plafond heen komt.
Maar mss leuk om te kijken of deze dat wel kan :)

Kunnen ze ook bekabeld hun mesh netwerk opbouwen?
Precies, isolatie en vloerverwarming kunnen de signalen van WiFi erg goed blokkeren. Moderne eengezinswoning/ rijtjeshuis van 120m2 met leef-zolder heeft al minimaal 3 nodig. Ook hier. En dan heb ik buiten nog niet eens bereik, want coating op de hr++ glas voorkomt ook dat WiFi bereik heeft.
Herkenbaar.
Had hiervoor ook zoiets, 135m2, en echt wel 3 wifi punten nodig. Allemaal gewapend beton, dat houd een hoop tegen volgens mij.
In de tuin had je nog 2 streepjes. En dat was een klein tuintje.

Nu met dezelfde 3 wifi punten een huis van 260m2 plus nog een gastverblijf in een apart gebouw.
Zelfs in de grote tuin overal goed bereik.
Allemaal hout skelet, en heb overal perfect wifi.
Materiaal maakt een hoop uit.

Uiteraard zal de afstand tot buren ook meehelpen. Gezien je elkaars netwerk minder wegdrukt.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 22 juli 2024 23:20]

Kunnen ze ook bekabeld hun mesh netwerk opbouwen?
Je kunt dan discussiëren of het een mesh-netwerk is, maar ja, je kuntde nodes bedraad op elkaar aansluiten.
Het was leuk geweest als het product net op de markt was gekomen. Maar dit product is al bijna 2 jaar op de markt.. Wil niet ondankbaar klinken hoor, dat terzijde zijn er van beide producten ook geen enkele review te vinden. Dus is dit een poging vanuit linksys om er tweaker reviews voor te krijgen?
Is dat niet altijd de reden van zo een actie? Ze geven die dingen niet uit liefdadigheid ;) Win-Win lijkt me. De gekozen Tweakers mogen de apparaten houden en Linksys krijgt wat reviews.
Snap ik wel, maar het product is al 2 jaar op de markt. Persoonlijk als ik een tech product koop zoals een router, ga ik niet een product uit 2021 kopen als het 2023 is. Uitzonderingen daar gelaten, maar een router kan na 1 jaar al technisch achterhaald zijn.
Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg mensen die al 10 jaar hetzelfde kastje in huis hebben en die het niet erg vinden om "achterhaalde" hardware aan te schaffen omdat ze niet zo veeleisend zijn.
Ik heb ook aangegeven het product aan mij voorbij te laten gaan. Ze hebben niet van iedereen een review nodig. Maar altijd goed voor producten om iets te doen om duidelijker te krijgen wat ze kunnen bieden.
Met 2 personen zitten wij thuiswerkend op de werkkamer op de 1ste verdieping, deze is goed ingericht maar omdat wij samen thuiswerken gebeurd het regelmatig dat 1 van ons in een zoom/teams call zit wat een beetje overlast geeft voor de andere, zeker als we beide een gesprek ontvangen.

Wat 1 van de 2 dan doet is de laptop dan oppakken en naar de huiskamer vertrekt om de call af te maken. Het vervelende hier is, is dat ons plafond van de huiskamer voorzien is van een stalen profiel constructie waardoor het bereik van de antenne er niet doorheen gaat, roaming is hierdoor een must in dat geval en tijdens het lopen (terwijl de call al bezig is) moeten wij dus overspringen van de ene antenne naar de andere.

snelle roaming tussen de antenne's, zonder packetloss is hiervoor een absolute must om de gesprekken goed te kunnen horen zonder hapering. een 2-pack zou prima volstaan om dit te overbruggen,ik zou deze graag testen!
Niet flauw bedoeld maar als je met een teams/zoom gesprek in de problemen komt met je WiFi is het niet goed ingericht. (( die tools gebruiken echt niet veel bandbreedte en zijn redelijk ook redelijk robuust gebouwd als het gaat om zwakke verbindingen ))

Goed inrichten doe je op basis van je eisen. Wat je hebt is dus niet voldoende.
Ik heb persoonlijk op iedere verdieping een access point van Unifi. (Bekabeld aangelegd).
Ik heb echt nooit problemen met m’n WiFi. ‘Het is zo vanzelfsprekend als de stroom uit de muur geworden’

Edit: De post compleet verkeerd geïnterpreteerd. Excuus :)

[Reactie gewijzigd door lenwar op 22 juli 2024 23:20]

Waar lees jij dat ik nu problemen heb? Sorry, maar dat is een verkeerde aanname

Die problemen had ik wel toen ik nog 2 losse APs had, nu heb ik sinds ongeveer begin van het vele thuiswerken een setje van Netgear (Orbi) met een bekabelde backhaul waarmee ik prima en zonder problemen roam door het huis heen. Het setje is al wat ouder en heeft geen WiFi 6 waardoor ik niet optimaal gebruik kan maken van mijn internet aansluiting als ik draadloos werk.

Mijn netwerk hangt vol met WiFi apparaten, goede dekking is belangrijk, uiteraard de bewegende apparaten zoals de laptops en telefoons, als wel de apparaten met een vaste locatie zoals de deurbel, voersysteem voor de huisdieren, meerdere wireless sensoren op arduino bordjes voor stroom/gas verbruik, cv installatie en temperatuur sensoren, de tv/chromecast en radio allemaal draadloos, het is bij tijden best druk op ons netwerk.
Excuus. Ik interpreteerde:
dat 1 van ons in een zoom/teams call zit wat een beetje overlast geeft voor de andere
met overlast op het WiFi-signaal (( tunnellezen. Een beetje dom besef ik nu, als ik het nog een keer lees ))

Mijn WiFi is ook WiFi 5, maar ik gebruik niks wat een snellere verbinding nodig heeft. videobellen/streamen/enz is tenslotte maar een paar mbit (5 à 15 als je daar al op komt) per sessie, en dat zijn zo’n beetje de zwaarste dingen die ik doe. En blijkbaar doen al m’n apparaten het ook prima. Ik zou niet eens weten hoeveel ik in huis heb, maar alles doet het eigenlijk altijd.

Toch even gekeken :) : ik ben nu alleen thuis en er staan dus ook wat apparaten uit en ik heb 19 apparaten op de WiFi die nu op enige wijze actief zijn. (Inclusief m’n telefoon die ik nu in m’n handen heb dus)
Installatie gaat via de Linksys-app
ik vind het tegenwaardig jammer dat er altijd een app nodig is, desalniettemin wil ik graag testen.
Heb voor een familielid de D-Link set gekocht van de Action (29,95) https://www.action.com/nl...terkers-ac1200-dual-band/, tot mijn verbazing heeft die set gewoon een webinterface (http://covr.local./). Ik heb zelf TP-Link Deco en daar heb je ook een app voor nodig.

[Reactie gewijzigd door djcasl op 22 juli 2024 23:20]

die heb ik ook, en voor die app moet je je tot nog grotere ergernis registreren
mijn oplossing was toen openwrt
Laatste versie blijkbaar niet, ik heb geen account aangemaakt, log in met een password vanuit de app op deze apparaten en datzelfde password werkt ook in de web interface. Dus denk dat beleid is gewijzigd.

Nadeel van deze oplossing is wel dat het alleen vanuit het netwerk is aan te passen en niet via internet op afstand. Kan voor sommigen ook een voordeel zijn denk ik.

[Reactie gewijzigd door djcasl op 22 juli 2024 23:20]

Via het internet is een leuke optie, maar zou dan wel standaard uit moeten staan. Gezien alles en iedereen wordt gehackt deze dagen :o
Aangegeven hoe de huis-situatie is: 3 verdiepingen waarop gewoond, gewerkt en gegamed wordt...
Uit ervaring weet ik dat een 2-mesh systeem voor onze woning te krap bemeten is. Ik heb al uitdagingen met mijn orbi-pro 3-node netwerk.
Niet omdat mijn huis zo groot is, maar omdat er zoveel wifi netwerken om ons heen zijn van anderen.
Gave actie. Ben al lang opzoek naar een mesh systeem.

Ben erg benieuwd naar de prestaties van linksys. Succes iedereen.
Nou ja, laat ik nu net op V&A op zoek zijn naar een mesh wifi set (Netgear Orbi was ik naar aan het speuren). Dus kom maar op met deze set. Ik heb een veeleisend gezin, dus geloof mij maar dat alle kritieke punten bloot gelegd zullen worden (of niet als het echt heel goed blijkt te zijn).
Hier ook een veeleisende situatie: op het gelijkvloers worden heel wat apparaten gebruikt, het merendeel IoT maar ook twee laptops en een Nvidia Shield. Op de eerste verdieping wordt remote gewerkt en op de tweede verdieping wordt al eens de VR headset gebruikt. Ben benieuwd hoe een modern mesh-systeem zich verhoudt tot de huidige oplossing met losse AP's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.