Advertorial

Door Tweakers Partners

Partnership Philips TV en Bowers & Wilkins levert een complete oled-tv-ervaring

09-02-2023 • 08:00

26

Wie een Philips Ambilight-televisie in het hogere segment aanschaft, geniet ‘automatisch’ van speakers van Bowers & Wilkins. De samenwerking tussen het bekende Engelse audiomerk en TP Vision startte in 2018 en staat nog altijd als een huis, ondanks de verschillende culturen van beide technologiebedrijven. “We bieden zo een complete televisie-ervaring”.

Toen TP Vision in 2012 de licentie voor Philips-televisies onder zijn hoede nam, was de doelstelling duidelijk: de allerbeste televisies ter wereld maken. Met Ambilight, dat nog altijd een feature is die gebruikers waarderen, design en hoogwaardige beeldkwaliteit wist TP Vision zichzelf nadrukkelijk te positioneren, maar het wilde meer. Diederik Houtman, Head of Product Management Europe TV & AVA bij TP Vision en sinds 2017 werkzaam vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam: “De 800-serie kon destijds rekenen op goede reviews op het gebied van beeldkwaliteit, maar op het gebied van geluid was nog de nodige vooruitgang mogelijk. Het geluid van de OLED 803 was eigenlijk al heel goed, zeker ten opzichte van dat van zijn voorgangers, maar het kon nog steeds beter. Onze ambitie was en is groot, en televisie moet een totaalbeleving zijn. Daarom gingen we op zoek naar een hoogwaardige partner. Een Philips-televisie moest drie keer raak zijn: perfect beeld, perfect Ambilight, perfect geluid. Daarmee bieden we een complete televisie-ervaring.”

Die partner werd Bowers & Wilkins, de Britse luidsprekerfabrikant die in 1966 werd opgericht door John Bowers. “In het begin moesten we behoorlijk aan elkaar wennen. Je zou zelfs kunnen spreken van een cultuurschok voor beide partijen”, lacht Houtman. “Waar TP Vision jaarlijks tientallen tot honderd nieuwe schermen ontwikkelt, voert Bowers & Wilkins een keer in de vier of vijf jaar een nieuwe line-up aan geluidsystemen door. Toen we met elkaar in zee gingen en deadlines van de productie ter sprake kwamen, werden er wel wat wenkbrauwen gefronst. Bowers & Wilkins wilde zijn naam echter niet aan het geluidssysteem van een televisie verbinden als het niet aan hun strenge eisen zou voldoen.” Het resultaat van de samenwerking leverde uiteindelijk de Philips OLED+-serie op.

Philips Testlab

Het verschil tussen de Philips OLED 803- en Philips OLED+ 903-series (uit 2018) laat zien dat Bowers & Wilkins direct een aantal zaken anders heeft aangepakt. Zo waren de frontspeakers van de OLED 803-serie uitgerust met ‘papieren’ middenfrequentie-luidsprekers voor de creatie van natuurlijk stemgeluid en ‘silk’ koepeltweeters voor de hoge frequenties. Aan de achterkant bevonden zich een dubbele passieve radiator voor nauwkeurige en precieze basafstemming en laag geluidsniveau, en zogenaamde triple ring long throw woofer-luidsprekers voor diepe bas. Bij de OLED+ 903 zorgde Bowers & Wilkins bij de frontspeakers voor carbon middenfrequentieluidsprekers voor natuurlijk en nauwkeuriger stemgeluid, en titanium tweeters voor uitgebreid hoogfrequentie-geluid. De veel grotere achterspeaker had een ontwerp met een dubbele passieve radiator voor een nauwkeurigere en preciezere basafstemming en een beter laag geluidsniveau. De wooferluidsprekers hadden een grote diameter en realiseerden een krachtige, diepe bas.

Als naar de verschillen tussen de Philips OLED+ 903- en de huidige OLED+ 907-serie (2022/2023) wordt gekeken, valt op dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet op het gebied van zowel beeld als geluid. Het vermogen van het geluidssysteem is van 50 naar 80 watt gegaan en de woofer is groter geworden. Met betrekking tot de beeldkwaliteit is het aantal nits - en daarmee de lichtopbrengst - enorm toegenomen. Daarnaast is de inputlag van 40 naar 8 milliseconden gegaan, analyseert de P5-engine het beeld veel slimmer, en kunnen gebruikers dankzij wifi en DTS Play-Fi-integratie hun eigen thuisbioscoop creëren door desgewenst nog meer speakers of een of twee losse woofers aan hun televisie te koppelen.

(Geen) Rattle and Hum

In het testlab bij TP Vision nemen we de proef op de som, met een 65 inch grote Philips OLED+ 903 en eveneens 65 inch grote Philips OLED+ 907. Bij de eerste snelle blik zou je bijna denken dat de televisies identiek zijn, maar als je goed kijkt, zie je wel degelijk verschil. Bij beide modellen gaat het geïntegreerde geluidssysteem naadloos over in het scherm, maar dankzij een stevige draaibare voet zweeft dat scherm bij de OLED+ 907, terwijl het bij de OLED+ 903 op pootjes rust. De afmetingen van het geluidssysteem verschillen slechts subtiel; vooral bij de ingebouwde speakers is flinke progressie geboekt. Zo is het OLED+903-geluidssysteem 2.1, met een linker- en rechterspeaker en achter in het scherm een woofer. De OLED+ 907 heeft een linker-, rechter- en middenspeaker en aan de achterkant een woofer. Opvallend is dat de speakers van de OLED+ 907 aan de voorkant op het eerste gezicht te groot lijken om fysiek in de behuizing van het geluidssysteem te passen. De omvang van de speakers is de afgelopen jaren flink toegenomen, en daarmee ook het bereik en de kracht ervan.

Philips Speakers

“Optisch bedrog”, zegt Houtman, zichtbaar in zijn nopjes. “De speakers hangen er gedeeltelijk schuin achter, om toch te passen en zonder brom het geluid te verspreiden.” Die brommende trilling, ook wel bekend als rattle, hoor je soms in speakers of apparaten met een speaker als ze op bepaalde holle kasten staan, te dicht tegen de muur zijn gepositioneerd of uit te veel onderdelen zijn samengesteld.

Wanneer de Philips OLED+ 903 vol aan wordt gezet met in beeld de videoclip van Easy On Me van Adele of tijdens een korte kijksessie van Denis Villeneuve’s Dune in 4k, hoor je overduidelijk een trilling. Bij de Philips OLED+ 907 is deze trilling volledig afwezig. Houtman: “De speakers zijn hier veel losser gemonteerd; ze hangen als het ware als een schommeltje in het systeem.” Verder is het overall geluid duidelijk voller en veel meer gelaagd bij de OLED+ 907. Kijk je het NOS Achtuurjournaal, dan zal het verschil in geluid je niet opvallen, maar bij de explosies en eigenzinnige muziek in Dune is het verschil ontegenzeggelijk aanwezig.

Nieuwste high-end oledmodellen: Philips OLED+937 en Philips OLED+907

In september 2022 kondigde TP Vision zijn nieuwe oledmodellen aan. De OLED+937, beschikbaar in 65- en 77-inchformaat, is overduidelijk het vlaggenschip, met een los speakersysteem dat aan de tv is bevestigd. De televisie heeft een verbeterde versie van de AI Dual Engine-verwerking van Philips, waarbij het beeld wordt weergegeven via het nieuwste OLED EX-paneel. Aan de hand van zijn speciale warmtesynchronisatie biedt de set een lichtopbrengst van 1300 nits. Naast de speciale AI-functies bevat de 2022-versie van de P5 AI Intelligent Dual Engine-beeldverwerking. Dit is een geavanceerde functie die de hdr-prestaties optimaliseert door content frame per frame in beeld te brengen, in plaats van per scène een gemiddelde te nemen. Het Bowers & Wilkins-geluidssysteem is voor het eerst voorzien van speciale links- en rechtsgerichte drivers om een echte 5.1.2-configuratie te creëren. In combinatie met een verhoogd uitgangsvermogen van 95 watt belooft dit een kamervullend, meeslepend en nauwkeurig geluid te bieden.

Zoals gezegd, integreert de Philips OLED+907 het Bowers & Wilkins-geluidssysteem op discrete wijze in het algehele silhouet van de televisie. De beeldkwaliteit komt tot stand door een combinatie van de zesde generatie P5 AI-verwerking met de Royal-versie van het nieuwste OLED EX-paneel. Verder is dit model voorzien van een geïntegreerd koellichaam en biedt het een pieklichtopbrengst van 1300 nits op de 55-inch en 65-inchsets met driezijdige Next Generation Ambilight Next. De geluidskwaliteit wordt verzorgd door het 80W 3.1-geluidssysteem van Bowers & Wilkins, met zes aan de voorzijde gemonteerde drivers die rechtstreeks op de luisteraar zijn gericht, in een speciale opstelling voor links, midden en rechts (LCR). Zo belooft dit systeem een extra breed geluidsbeeld met heldere dialogen. De bas wordt verzorgd door een grote, aan de achterkant gemonteerde subwoofer die wordt ondersteund door vier passieve radiatoren.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij TP Vision/Philips en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (26)

26
26
14
0
0
11
Wijzig sortering
Alleen is het goedkoper om een dedicated receiver met top-end 5.1 systeem te kopen met een losse OLED TV, dan zo'n alles in 1 oplossing.

Zo kun je een topset (bang-for-buck) voor onder de 1500,- krijgen. Beetje receiver kost 500,-. Prijsniveau's waarbij je je al kan afvragen of je het verschil wel echt kan horen tegenover een 500-1000 euro 5.1 speakerset met een 2-300,- receiver, maar goed... Dan zou je nog een 1000-2000,- over hebben voor een OLED televisie waarbij dan alleen beeldkwaliteit relevant is en niks anders dan beeldkwaliteit.

Bedenk ook dat een losse speakerset van deze prijsniveau's makkelijk 14-21 jaar mee gaat, zelfs aan de meer 'budget' kant zoals een wharfedale/taufel set op basis van enkel boekenplank speakers en geen grote staande speakers.
Mogelijk kun je er zelfs langer mee uit; geluidstechniek ontwikkeld trager dan halfgeleidertechnieken, samen met gebrek aan perceptie in het verschil gaan veel speakers simpelweg mee tot ze kapot gaan. Vandaar dat veel opa's en oma's dezelfde speakers hebben als 60 jaar geleden.
Maakt het mogelijk initieel goedkoper om een losse aankopen te doen, maar zeker heel heel veel goedkoper over de lange termijn.


Dus benieuwd wat hun visie is om dit product interessant te maken. Komt er ook een 937- (zonder speakers) evenals een 947- 957- 967- etc etc? Zodat je de komende 15-20 jaar garantie hebt dat de speakers gewoon plug-n-play kan overzetten voor hergebruik?

Ook bijzonder dat er wordt gesproken over het super waanzinnig inbegrepen geluidssysteem, maar niet hoe deze met een app benadert en gebruikt kan worden. Zodat je de speakers ook daadwerkelijk kunt gebruiken als... nouja.. speakers?
Als je dit prijsniveau neerlegt voor het geluid, wil je toch ook gewoon youtube/spotify muziek kunnen aanzetten op afstand terwijl het scherm uit blijft staan - net zoals een receiver/speaker combinatie dat mogelijk maakt met 1 druk op de knop.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 13:35]

Een 937 zonder speakers is de 907.

Een 65 inch 937 gaat voor 2800 over de toonbank. OLED TVs van een vergelijkbare kwaliteit gaan ook al snel over de 2000 euro. Een 937 is geen LG C2 ofzo hè. De normale modellen zitten in de 700 en 800 series.

Overigens is deze soundbar ook makkelijk uit te breiden met achterspeakers en een woofertje, dan heb je gewoon je 5.1 setje.

Je vergelijkt appels met peren.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 13:35]

Ja de beeldkwaliteit van de ene OLED is niet hetzelfde als de andere OLED - maar dat geld ook voor de speakers!

Je mist alleen het punt van perceptie. De vraag is niet wat bijvoorbeeld de meting zegt van kleurbalans op de TV, of de curve van het speaker gedrag. De vraag is of je dat verschil ziet danwel hoort op dit soort prijsniveau's.
In de praktijk is dat antwoord best simpel: nee. De verschillen in geluid en beeld zijn zo klein, dat men rustig een LG C2 in je woonkamer kan neerzetten en jou vertellen dat het en 937 is, je dan naar het beeld kijkt en denkt 'damn ja, mooi ding zeg'.

Het valt misschien op als ze naast elkaar staan bij HiFiKlubben (geluid) of mediamerkt (beeld), maar in de woonkamer heb je een andere omgeving in combinatie met N=1. Dan blijkt dat afgezien van een zeer select groepje (zoals mensen met perfect gehoor) het snel opvalt dat de verschillen te klein zijn om een verschil te maken.


Dus dat als ik niet de (ik vond hogere prijzen voor de 937) 2800 uitgeef maar 2000? Denk ik dat de 65" OLED, speakers en receiver dusdanig zijn dat jij niet zal doorhebben dat ik bijna 30% minder heb uitgegeven EN dat de losse tv met losse speaker combinatie aanzienlijk langer mee zal gaan.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 13:35]

Een 937 heeft bijvoorbeeld een hogere helderheid en krijgt positieve reviews op de beeldkwaliteit. En natuurlijk de heat sink, die komen bij concurrenten ook alleen op de duurdere modellen.

Als jij dat verschil niet interessant vind is dat best, maar dan ben je simpelweg niet de doelgroep voor de luxere oled TVs. Ook niet van andere merken. Pak gewoon het instapmodel van LG of TP Vision en klaar. Zelf ben ik wel de doelgroep en ik merk zeker wel verschil, vooral met HDR. Ik heb een LG C serie gehad en vervangen door een TP Vision uit een hogere serie omdat de beeldkwaliteit en software daarvan beter op orde was.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 13:35]

Hogere helderheid is leuk, totdat je bedenkt dat men thuis juist een veel lagere helderheid instelt. Er is een reden dat TV's vaak een hoge helderheid modus hebben voor in showrooms, en een lage helderheid modus genaamd 'film'.

Sterker nog, te hoge helderheid kan zelfs averechts werken in hele donkere scenes of wanneer donker/licht elkaar afwisselen (zoals nacht-dag omzetten, of een explosie, of visuele effecten) omdat je ogen zich niet zo snel kunnen aanpassen.


Hoge helderheid is vooral relevant bij veel direct zonlicht. Ironisch genoeg doet men bij films kijken vaak de gordijnen dicht of kijkt savonds/snachts. Ironisch genoeg is direct zonlicht ook slecht voor OLED dus zal een liefhebber deze sowiezo niet op een locatie installeren waarbij hoge helderheid relevant is.
Als het over helderheid gaat, gaat het niet altijd over het hele beeld, ik heb het over HDR. Dat heeft niets met jouw hele verhaal te maken.

HDR gaat om piekhelderheid en de goedkopere oleds falen daar. Die kunnen op 3% soms net de 600nits aantikken maar op 5 of 10% zakt dat al 100 tot 200 nits terug en dat kost je flink detail in heldere delen. In scenes met een felle lucht met wolken ben je zo alle details kwijt in die wolken als je tv die range niet weer kan geven. Oleds zijn daar heel slecht in en de upgrade naar een high end oled met heatsink maakt voor mij heel veel verschil.

Ik weet niet hoe je bij het belachelijke idee komt dat iemand het hele beeld 1000 nits wil hebben, maargoed, hdr blijft voor veel mensen verkeerd begrepen techniek blijkt maar weer. Hdr is dynamic range he, zowel naar boven als naar beneden en OLED is heel slecht in de range naar boven. Maar je moet hdr goed gecalibreerd hebben en gezien hebben op een higher end tv om dat te zien en snappen. OLED is niet slecht, maar verre van perfect.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 13:35]

Je mist een stukje in je hdr uitleg.Hdr is niet alleen maar piekhelderheid maar contrast speelt ook een belangrijke rol en dat is dus ook de reden dat een oled veel beter hdr weer kan geven dan een led tv bij dezelfde helderheid.Er zitten bij oled veel meer tussenstappen tussen het helderste wit en donkerste zwart.En trouwens hdr kan je niet kalibreren...de kleuren juist wel 😉
Ook bijzonder dat er wordt gesproken over het super waanzinnig inbegrepen geluidssysteem, maar niet hoe deze met een app benadert en gebruikt kan worden. .
Het blijft wel een advertentie hè.
Verder met je eens. Ik heb genoeg aan een uit de kluiten gewassen "monitor" Geen smart functie (zit in mijn Nvidia Shield) en geluid doe ik via de soundbar en sub.
WAF...
Ik (en partner) zit tegenwoordig niet meer te wachten op een 5.1 set met dikke zuilen. Zeker als je gewoon 'normale' TV kijkt of een serie. Dan is de TV altijd het primaire geluidssysteem zijn.
Vraag je eerst af of je een oled 15-20 jaar kunt hebben.
Maffe vraag, maar zou je de center speaker ook kunnen gebruiken en los daarvan m'n receiver zodat alleen de center vanuit de TV komt? Ik heb alleen een center en front speakers (dus geen sub of rear) en zou graag alleen een TV aan de muur hebben zonder m'n oversized center speaker.
Helaas kan ik dat niet op mijn oled 936 , ik zie niet de optie om de tv luidspreker als standalone centerspeaker te gebruiken.
Met een soundbar onder je TV moet dat geen probleem zijn.
Dit werkt niet. De tv zie dit als compleet ander geluidsysteem. Je kan geen audio naar een receiver sturen als intern geluidsysteem 'soundbar' actief is
Ik heb een soundbar onder mijn TV welke optisch gekoppeld is aan de TV. Als ik met mijn telefoon via bluetooth connectie maak met de soundbaar neemt deze gewoon het geluid over. Er is ook een optie voor een AUX in maar die moet je handmatig inschakelen.
Op mijn Philips OLED (807) kan dit helaas niet. Dit leek mij ook een goede oplossing namelijk.
Nee. Lukte bij mij niet. Dus met mijn B&W 5.1 set op een Denon receiver is nu de Soundbar permanent uit. Het is OF intern geluidsysteem OF extern geluidsysteem.
Hoeveel goedkoper kunnen highend televisies worden als ze het geluid gedeelte beperken tot optische/hdmi outpuit (geen eigen versterker en speakers)?
Voor mensen met een 5.1 of soundbar installatie misschien een leuke optie!
Of helemaal geen geluid. Wie gebruikt de tuner van de TV nog?
Toch liever geluid via de TV ivm synchronisatie
Ja, dat zou een reden kunnen zijn, maat de beeldvertraging van settopbox --> TV is een constante. Geluidsvertraging bij de settopbox is handmatig in te stellen.
Ik heb de 907 aan de muur gehad. Voor twee dagen. Naast dat het scherm eruit ziet alsof iemand er met twee golfballen tegenaan geramd heeft en dat door Philips als 'normaal' werd beschouwd en Ambilight in de fabriek verkeerd gemonteerd was waardoor de bovenste strip alleen de binnenkant van de TV kon verlichten, was het geluid ook meer dan matig.

Het geluid was bij mij ook uit sync. De lipsync was om te huilen en het was met de instelbare delay niet goed te krijgen. Ook na een volledige reset bleef dit probleem bestaan. Daarnaast kun je verschillende geluidsmodi instellen op deze TV, maar dat bood ook geen soelaas.

Maar vooral het geluid, dat toch een paradepaardje moet zijn van deze modellen. Het geluid kwam zó gericht van onder de TV vandaan dat het voor mij gewoon vreemd was om aan te horen. Bij de meeste sound bars wordt het geluid toch zodanig geprojecteerd dat het voor je gevoel qua richting klopt. Maar bij de 907 was het net alsof de mensen op TV aan het buikspreken waren en er iemand onder de TV op de grond lag waar het geluid daadwerkelijk vandaan kwam.

Speel je muziek af op de 907, bijvoorbeeld via de Spotify app, dan is het helemaal een drama. Verwacht dus niet dat je iets fatsoenlijks krijgt qua geluid uit die speakers.

Ik heb nu een LG G2 aan de muur hangen, waar piepkleine downfiring speakers aan de achterkant zitten, maar de positie van het geluid van deze LG klopt veel beter dan de 907 van Philips.

[Reactie gewijzigd door GuiltyNL op 22 juli 2024 13:35]

Ik heb de oled 936, maar dts-fi voor surround achter is een drama (lag) , ik was er vanuit gegaan dat ik deze tv kon voorzien van extra speakers , maar ik voel me ernstig bedrogen ....
Ik heb 2 jaar geleden de 55PUS8804 gekocht als uitlopend model voor 799,- voor in de woonkamer op een one for all wm7481 vrijstaande standaard. Het ziet er veel mooier uit dan een losse soundbar en levert voor een tv meer dan goed geluid. Ik heb altijd Home cinema sets gehad zoals de HTS9800 en de fidelio E5 maar deze ga ik niet meer inzetten in de woonkamer door de goede kwaliteit van deze tv.

De grootste winst is al dat het geluid naar voren is gericht ipv naar achter of beneden. Ik zal de volgende keer toch

De tv in de woonkamer is voor dagelijks gebruik, voor films en muziek heb ik nog een aparte B&W opstelling in een andere ruimte.
Doelgroep voor dergelijke TV's wordt gevormd door hen die zowel goed beeld als goed geluid willen hebben, zonder de 'clutter' van een heleboel speakers in de kamer.
Kijk dan in ieder geval ook naar de Panasonic LZW2000 serie, die dezelfde doelgroep aanspreekt.
Mijn advies kijk niet naar Philips. Service is drama en gaat via een extern bedrijf die alleen langskomt als je ervoor betaald. Het issue is niet opgelost en valt niet onder garantie. Hoekje versmolten in de rechter onderhoek door hitte. De Android TV wordt standaard niet geupgrade en staat bij mij op Android 8 en update's van de TV of verbetering zie je ook niet terug.

Ik geef Philips wellicht de schuld, maar volgens mij is het TP vision in naam van en die besparen zoveel mogelijk uit door nog geen twee jaar support te geven op een Televisie. De apps draaien nog, maar ik heb wifi problemen met de tv, De apps draaien niet altijd even lekker.

De TV die ik heb is de Philips 903 met B&W speakers en bij lancering meteen aangeschaft via een deal

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.