Door Tweakers Partners

'Home Assistant is steeds makkelijker te gebruiken'

17-08-2022 • 08:00

150

"Home Assistant is allang niet meer alleen een systeem voor de meer technisch onderlegde smarthome-enthousiasteling; ook zonder programmeerkennis kun je een lamp of koelkast aansluiten." Bram Kragten, lead frontend voor het project, vertelt op de Tweakers Smarthome Meet-up op 3 september over de nieuwe functionaliteiten, en zelfs over nieuwe hardware.

Home Assistant is al ruim een decennium een gevestigde naam in de smarthome-wereld. In 2012 werd het bedacht door de Nederlander Paulus Schoutsen, die nog steeds leiding geeft aan het project. Het oorspronkelijke doel is nog altijd hetzelfde: een oplossing bouwen om zoveel mogelijk smarthome-systemen met elkaar te integreren. De software is opensource en gratis te gebruiken, en de ontwikkeling ervan is inmiddels ondergebracht in het bedrijf Nabu Casa, dat ook Home Assistant Cloud aanbiedt. Deze abonnementsdienst maakt het gebruikers eenvoudig de integratie met Google Assistant en Amazon Alexa te regelen, op afstand bij het systeem te komen en text-to-speech-diensten te gebruiken. Voor het eerst heeft Nabu Casa daarnaast een hardwaresysteem gebouwd, Home Assistant Yellow, wat mogelijk werd gemaakt middels een crowdfundingcampagne.

MeetUp_Smarthome22_SprekerGroot_BramKragten

Lead frontend Bram Kragten: "We zijn nu met z'n zeventienen. We zitten over de hele wereld en werken allemaal remote. We zijn bijna allemaal begonnen als vrijwilliger bij Home Assistant. Op een gegeven moment was dat niet meer goed te managen, daarom zijn we met Nabu Casa begonnen." De inkomsten van het bedrijf komen vooral uit Home Assistant Cloud. De ontwikkeling van hardware is een nieuwe stap naast softwareontwikkeling, maar wel indicatief voor waar het team naartoe wil. "We willen de eerste stap van hardware weghalen voor een bredere groep gebruikers. Home Assistant staat bekend als technisch en soms zelf moeilijk. Vroeger was het dat ook wel. We zijn ooit begonnen met een vrij technische doelgroep en die had minder behoefte aan een eenvoudige userinterface. Niet iedereen zit er echter op te wachten om iets alleen via een command-line te kunnen regelen. Onze userbase is aan het veranderen, daarom investeren we om Home Assistant toegankelijker te maken voor een breder publiek."

Privacy-focused en geen vendor-lock-in

Als lead frontend werkt Bram aan de userinterface van Home Assistant. Een belangrijke reden waarom mensen Home Assistant gebruiken, is volgens hem het lokale aspect. "Onze gebruikers willen niet afhankelijk zijn van het internet en ook niet van een externe partij. Zelfs als wij er morgen mee zouden stoppen, blijft je systeem gewoon werken. Je data blijft ook lokaal. Het systeem is privacy-focused en er is geen vendor-lock-in; wij werken met alles en iedereen. Mocht je een integratie niet kunnen vinden, dan helpt de community je meestal wel aan een oplossing."

De focus om de drempel steeds verder te verlagen voor gebruikers is zichtbaar in elke nieuwe release. "Wat we bijvoorbeeld hebben gereleased, is een Repairs-dashboard. Dit kan aangeven waar problemen in je installatie zitten en geeft je door middel van een wizard de mogelijkheid om ze vervolgens zelf op te lossen." De samenwerking met de community is hierbij cruciaal, stelt Bram. "Wij hebben een flow gebouwd en leggen daarmee de basis. Daarna is het aan de koppelingen met de verschillende merken om hem te integreren in hun producten. Daar zit nog een hoop werk in. Onze vrijwilligers - we noemen ze de code owners - beheren de integraties. Wij leveren de bouwblokken, zodat ze het makkelijker kunnen doen."

Ondersteuning voor nieuwe protocollen

Wie Home Assistant Cloud gebruikt, krijgt daar zoals gezegd gebruiksgemak voor terug, maar ook de text-to-speech-dienst is een reden waarom mensen ervoor kiezen. "De echt goede text-to-speech-engines zijn betaald. Wij gebruiken die van Microsoft; met behulp van machinelearning is dit een heel natuurlijke taal, waardoor hij heel goed klinkt. Je krijgt hem er gratis bij als je Home Assistant Cloud gebruikt." Gebruikers van de dienst steunen bovendien de ontwikkeling van Home Assistant, ESPHome en Z-Wave JS. Met ESPHome is het mogelijk om zelf software te schrijven voor ESP-chips, zonder te programmeren maar met behulp van configuratiebestanden. De software gebruik je daarna op deze chips, die weinig energie gebruiken en overal in de smarthome-wereld zijn te vinden. "Van lampen tot schakelaars; je komt ze overal tegen. ESPHome werkt heel goed samen met Home Assistant. Met Nabu Casa hebben wij het project overgenomen en we ontwikkelen het door.”

Home Assistant gebruikte lange tijd het project Open Z-Wave om met de draadloze technologie Z-Wave te communiceren. Inmiddels is gekozen voor een andere implementatie, Z-Wave JS. Waarom eigenlijk? "We zagen dat Open Z-Wave niet werd doorontwikkeld. We hebben daarom de overstap gemaakt naar Z-Wave JS. Veel sensoren en apparaten, waaronder home-automation-systemen, werken ermee en we zijn er heel tevreden over. Om de continuïteit van Home Assistant met Z-Wave JS te garanderen, hebben we de hoofdontwikkelaar van Z-Wave JS inmiddels in dienst genomen. Hij werkt nog steeds louter aan Z-Wave JS en dat is ook ons doel. We willen niet concurreren met andere systemen, maar samenwerken. Dat is altijd het idee geweest van Home Assistant: als de makers van verschillende smarthome-systemen hun krachten bundelen, hebben we echt iets goeds en vets."

USB-stick en hardware-hub

Een nieuwe ontwikkeling is dat Nabu Casa werkt aan een USB-stick met ondersteuning voor Zigbee en Thread. Daarmee kan de stick in de toekomst ook de nieuwe Matter-standaard ondersteunen. "Als je bijvoorbeeld een Raspberry Pi hebt, dan stelt de stick je in staat om eenvoudiger en ook energiezuiniger vanuit je smarthome-hub te communiceren met al je apparaten. Deze technologie zit overigens al ingebouwd in Home Assistant Yellow, dat is een plug&play-systeem dat standaard praat met al je devices, ook met Matter en Zigbee." Een voordeel van het hardwaresysteem is volgens Bram dat je als smarthome-gebruiker niet langer tijd kwijt bent aan het zoeken van hardware en het downloaden en flashen van systemen. "En je hebt geen SD-kaartjes meer die elke keer kapot gaan, want dat is een groot probleem met Raspberry Pi's. De meeste gebruikers kiezen voor goedkope kaartjes die eigenlijk niet gemaakt zijn om veel naar te schrijven."

Home Assistant Yellow is voornamelijk gericht op mensen die nog moeten beginnen met een smarthome of het allemaal wat meer fancy willen. "Het is in principe dezelfde hardware als bij een Raspberry Pi 4, het is alleen allemaal wat hipper. Je hebt geen USB-stick nodig voor Zigbee en Matter, maar in technisch opzicht is het verder geen enorme upgrade. Dat is het trouwens wel als je wil upgraden vanaf een Raspberry Pi 2 of 3."
Wie voor het eerst aan de slag gaat met Home Assistant of wil uitbreiden, doet er trouwens ook goed aan om naar de energetische kant van het smarthome-verhaal te kijken. "Daarom hebben we vorig jaar ons Energy Dashboard geïntroduceerd. Je hebt hiermee makkelijk inzicht in je elektriciteitsverbruik en ziet meteen wat de echte energieslurpers in je huis zijn. Als je het goed instelt, zou een smarthome je een lager energiegebruik op moeten leveren. Het is bijvoorbeeld leuk om te proberen het verbruik van je apparaten af te stemmen op de opbrengst van je via zonnepanelen zelf opgewekte stroom. Zeker in de toekomst zal dat steeds interessanter worden."

Eigen smarthome-project

Op de Meet-up kan iedereen een demo of korte presentatie laten zien van zijn of haar eigen project, om zo informatie te delen of juist om uitdagingen en vragen neer te leggen bij mede-tweakers. Misschien hoor je zo dingen waar je helemaal nog niet aan had gedacht. Ook kun je bij deze stand met verschillende sprekers praten. Ben jij bezig met je eigen smarthome en laat je dat graag zien, of wil je meer weten over hoe je dingen kunt aanpakken? Aarzel vooral niet en neem een USB-stick mee met alle informatie die jij kunt en wil delen.

Meet-up

Meet-up

Reacties (150)

150
150
112
0
0
25
Wijzig sortering
Ik heb het op m'n Nas draaien in een VM. Super stabiel al anderhalf jaar op dezelfde versie. Zodra ik op die update knop druk bricked de hele zooi zich en komt het niet meer up (dus zet steeds VM image backup maar terug uit noodzaak). Draait alleen lokaal dus boeit verder niet zoveel maar mijn ervaring met updates is zeer matig :p
is de enige reden waarom ik ermee gestopt ben op mijn NAS, ik ben iemand die een update verslaving heeft maar bij HA kon ik zelfs na de kleinste updates weer uren sleutelen.
Ik volg het nog steeds op maar zoalng het updaten praktisch altijd een hele boel stuk maakt verbrand ik mijn vingers er niet meer aan.
Draai je het nu op een andere manier of helemaal gestopt?
Ik ben er volledig mee gestopt, ben op zich wel van plan dit ooit nog eens op te starten met een nucje ipv via een nas. Op dit moment lees ik echter met enige regelmaat dat er bij de gebruikers het een en ander stuk gaat na een update.
Op zich is dat niet zo erg als je netjes een snapshot neemt elke periode, maar het zou toch niet mogen vind ik.
Mijn installatie draait vanaf 2018 in een VM en heeft een verhuizing overleeft. Ik wacht meestal met bijwerken tot de 2e revisie. Alleen de overstap van open-zwave naar zwavejs heeft wat meer werk gekost. Verder gaat er bijna nooit iets stuk, als er iets veranderd (breaking change) dan staat dat in het changelog netjes vermeld en kan je afwachten of aanpassen. Ik heb ook een periode heel weinig geüpdatet, elke 3/4 maanden en dan is het wat meer werk om te kijken of alles werkt.

Mijn vader gebruikt ook HA, en daar doe ik de update maximaal 1x half jaar. Hij gebruikt geen spannende zaken, hoofdzakelijk z-wave en presence detectie en daar is nog nooit iets kapot gemaakt.

Dus, als je als Tweaker elke kleine update wilt dan zul je inderdaad vaker moeten sleutelen, maar als dat je daadwerkelijk uren kost dan doe je denk ik zelf iets fout.
hangt vooral af van welke integraties je gebruikt vermoed ik, zeg ook neit dat het 100% aan HA ligt uiteraard :)
Hier draait al een paar jaar een tweedehands NUCje zonder problemen. Ongeveer één keer per maand doe ik alle updates. Vanzelfsprekend maak ik ook snapshots bij updates, maar deze nog niet nodig gehad.
Hoe lang was dat geleden? Dat het helemaal niet meer werkt is bij mij al minstens 2 jaar niet meer voorgekomen, daar zijn enorme stappen in gemaakt. Zo is er nu een 'safe modus' waarin je HA nog gewoon opstart met de laatst werkende config en je de kapotte dingen kan fixen.
Ik volg het nog steeds op maar zoalng het updaten praktisch altijd een hele boel stuk maakt verbrand ik mijn vingers er niet meer aan.
Het is een product dat sterk in ontwikkeling is (zoals veel moderne software werkt). Helaas zorgt dit ervoor dat soms zaken herschreven of geschrapt moeten worden. Ik zie het zelf als een goed iets, je kunt geen vooruitgang maken zonder grote beslissingen. Andere fabrikanten doen dat door een grote nieuwe versie uit te brengen maar denk dat bijvoorbeeld openHAB een beter product voor jou is. Die zijn veel conservatiever met updates.

Het is echter iets waar HA ook wel van bewust is. Daarom zie je vanaf nu voordat je update de dingen die gaan 'breaken'.
Altijd de changelog lezen! Wat ik altijd doe is via een addon via googledrive een backup maken (hij doet dat elke 3 dagen standaard). Na een update als het dan al mis gaat (is bij mij al zeker een jaar niet meer gebeurd!) install je HA opnieuw, installeerd de addon en zet de laatste backup terug. Als je een beetje een normaal systeem hebt zoals een i3-i5nuc is hij binnen 5 minuten online met al je oude instellingen!
Herkenbaar, ik heb een zwave-usb stick die via een zwave server npm module gekoppeld is aan HA. Na updaten van HA niet meer aan de praat te krijgen. Dus ook maar weer een snapshot van de VM teruggezet.
Wat @MsG zegt heb ik ook ervaren. Gewoon wat vaker updaten en probeer zoveel mogelijk "hippe" en onnodige addons te elimineren. Dit kan je een hoop ellende besparen.

Wat betreft de USB stick. Ik heb een conbee II stick en sinds ik deze in een aparte VM draai met Debian, heb ik nooit meer last gehad. Het grote voordeel is ook dat alles qua lampen blijft werken als je Home Assistant reboot, of er uit ligt.
Kun je die inrichting toelichten? Je HA installatie moet toch je stick kunnen zien vanuit dezelfde VM lijkt mij om 'm te gebruiken?

En als je HA reboot of eruit ligt, hoe werken je lampen dan nog door in dit geval? Want de besturing wordt toch juist geregeld vanuit HA?
Ja hoor.
  • Maak eerst een backup van je Conbee stick
  • Je maakt een aparte VM aan waar je Debian op installeert
  • Je installeert deCONZ in de Debian omgeving
  • je stelt je netwerk in (in Debian) zodat hij een vast ip adres krijgt.
  • Je voegt de integratie toe aan Home assistant en verwijst naar het ip adres en poort van de Debian omgeving met deCONZ
Dit is even heel kort door de bocht hoe het werkt.

Dat de lampen (hier) werken als HA eruit ligt. Heeft te maken dat alles hier op Zigbee werkt. En al deze gegevens/communicatie is opgeslagen op de Zigbee stick. Dus al druk ik een knop in (Zigbee knop), dan communiceert hij met de Zigbee stick en communiceert hij weer met de Zigbee lamp. Hier komt (naar mijn weten) Home Assistant helemaal niet bij kijken. HA doet pas zijn werk als je automations wilt gebruiken.
Dan heb je al je logica dus in deCONZ gezet ipv in Home Assistant. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar alleen een keus. Dan heb je dus je logica op twee plaatsen.

Ik gebruik zelf de Conbee stick echt alleen als Zigbee-gateway en al m'n logica zin in HA. Mocht HA er mee stoppen dan gebeurd er inderdaad niks meer.
Ja klopt @spokje ik doe dus alle basis dingen configureren in de Hue essentials app. Wellicht is dat nog handig om te vermelden. Dit werkt voor mij veel makkelijker om basisfuncties in te stellen.

Het verhaal staat nog wel los van de problemen die je verder ervaart. Dus hoe je het went of keert, je Conbee in een aparte VM zetten is echt aan te raden.
Ik gebruik zelf de HA Deconz/Conbee add-on (dus die draait dan in een container naast HA), maar ik gebruik hem dus puur en alleen om 'groepen' te maken, zodat ik in HA alleen een 'virtuele lamp' aan te sturen (HA ziet het als een lamp)

Maar goed. Zoveel wegen naar Rome.

Wat ik al elders schreef heb ik echt nooit problemen. De stick zit in een Odroid die HassOS draait. (voorheen op een pi die ook HassOS draaide).
Zo heb ik de set-up ook, maar alle automations in HomeAssistant ingesteld.
Ik gebruik geen Conbee stick maar een de CC2652RB development stick van "slae.sh". Dit weer in combinatie met Zigbee2MQTT.

Ik moet zo wanneer ik thuis ben maar eens kijken of Zigbee2MQTT ook dergelijke dingen kan instellen, tot nu toe alleen gezien dat je de "network-map" kan inzien en groepen kan aanmaken en heel veel debug opties. Maar het instellen van automations niet langs zien komen.

Want zoals ik je begrijp het lijkt mij ook een goed idee om de "simpele" schakelingen (aan/uit knoppen) in deze omgeving in te stellen en de "echte" automations wel uit te voeren via HomeAssistant.
Ik denk niet dat de logica in Deconz zit maar dat je je lampen dan gewoon eenvoudig kan bedienen. Dus enkel aan en uit.
Waarom zet je de stick niet in passthrough ?
Kun je dit verder uitleggen? Voor het eerst dat ik hiervan hoor.....
Hangt van de hypervisor af, zelf gebruik ik Proxmox en daarin kan ik 1 usb poort (of 1 apparaat uit een scanlijst op de host zijn usb controllers) dedicated op 1 vm in passthrough zetten. In HA's geval ziet hij hem dan net alsof de usbstick direct in geplugged zit.
Met VMware ESXi ook mogelijk, ik heb diverse USB devices op passthrough staan op verschillende VMs. O.a. RFXcom, conbee, zwave stick, P1 meter en USB HDD en werkt probleemloos.
Ah zo ja. Ik wist niet dat je met een integratie kon verwijzen naar een andere machine waar de stick aan hangt. Nice. Thanks.
Ja het is echt een aanrader. Ik had voorheen altijd dezelfde problemen. Sinds ik het heb omgezet (circa 1.5 jaar geleden) nog geen problemen ondervonden, zelfs niet met een reboot van de NAS o.i.d.
Idem hier (al draait deCONZ in een docker-container, en niet in een VM). Het nadeel van de deCONZ-addon van HASS (uiteindelijk ook gewoon een docker-container) is dat er geen volume wordt aangemaakt om je eigen DDF/json-bestanden in te plaatsen. Die mogelijkheid heb je wel echt nodig om nog-niet-ondersteunde apparaten toe te voegen. Door deCONZ uit HASS te trekken lukt dat wel.
Dank voor je toelichting. Dit is inderdaad (denk ik) de reden dat HA de stick er soms ineens uitgooid in je VM. Door het apart te draaien is dat probleem volledig weg.
Ben toevallig vorige week van 2021.10 naar 2022.8 gegaan, sinds 2021.10 niks geupdate dus. Uiteraard eerst goede backups gemaakt, maar eigenlijk bleef alles gewoon werken, geen enkel probleem ondervonden.
Hangt helemaal af van je integraties. Er hebben genoeg breaking changes plaats gevonden in die periode.
Juist als je lang wacht en je best wat integraties hebt kan je beter periodiek updaten in plaats van een jaar lang niet. Dat is een eeuwigheid met dit soort projecten. Je hebt wel een configuratie checker addon die laat zien over welke configuratiedelen HomeAssistant gaat struikelen bij een update.
Probeer te updaten in kleinere stappen. Als je zo ver achterloopt (elke maand is er een nieuwe major) dan ben je gedoemd om tegen breaking changes aan te lopen (die dan lastig te vinden zijn doordat er zoveel zijn geweest in de tussentijd). Ik pak elke maand even een momentje om de release notes te lezen (voornamelijk breaking changes; zijn immers toch weergeven per integratie) en dan even de updaten. De laatste maanden (denk het laatste jaar) heb ik eigenlijk geen problemen gehad met het updaten.

Doordat het lokaal draait is het risico natuurlijk beperkt. Maar als er straks wel iets kapot gaat of als je je oog laat vallen op een nieuwe functionaliteit is het natuurlijk balen!
Als je na anderhalf jaar een keer update is het niet zo gek dat er iets stuk gaat... HA wordt erg actief ontwikkeld in een rap tempo.

Ik draai HA nu een jaar of twee en update regelmatig, nooit problemen. Misschien zal het met sommige integrations minder goed gaan, maar daar is altijd een oplossing voor.

Je kunt in de console logs zien wat er precies mis gaat en dan is het zeker weten te fixen.

[Reactie gewijzigd door thePiett op 23 juli 2024 08:50]

Geen enkel issue gehad met updates met homeassistant in docker.

Je moet alleen wel de release notes en je logs even checken. Daar geven ze netjes aan wat de breaking changes zijn. Dat doen ze bij homeassistant gelukkig heel netjes.

Ik update dan ook wel regelmatig dus de changeset is daardoor ook lekker behapbaar.

[Reactie gewijzigd door Barsonax op 23 juli 2024 08:50]

Draai het in een Debian KVM op mijn homeserver en dat gaat bij mij eigenlijk vlekkeloos.

Maar het is wel zo dat er veel beweegt in dit project.
Als er een nieuwe update is ros ik die er altijd gelijk in zodat de veranderingen veel incrimenteler zijn.

Als je anderhalf jaar achterloopt wordt dat wel een dingetje om uit te zoeken waar het stuk ging.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 08:50]

Inderdaad, ik update wel zodra er eentje uit is, maar elke update wordt er van alles stuk gemaakt. Ik merk ook steeds meer dat ze 'moeilijke' dingen willen afstoten. Zoals recent de GPIO opties op de raspberry pi, daar willen ze niet meer aan. Nu kan je het wel doen via HACS maar compleet unsupported.

Ze verwijzen dan naar ESPHome maar dat is lang zo betrouwbaar niet. Regelmatig zijn mijn ESPHome sensoren even 'unavailable'. GPIO werkt altijd.

Ik vind het jammer dat het gaat van een platform voor technische gebruikers naar eentje die voor mij te veel mainstream gericht wordt. Want de echte mainstream is hier toch niet in geinteresseerd, die gebruikt wel HomeKit of Alexa. Maar het is echt een richting die ze bewust opgaan:
We zijn ooit begonnen met een vrij technische doelgroep en die had minder behoefte aan een eenvoudige userinterface. Niet iedereen zit er echter op te wachten om iets alleen via een command-line te kunnen regelen. Onze userbase is aan het veranderen, daarom investeren we om Home Assistant toegankelijker te maken voor een breder publiek."
Vooralsnog gebruik ik het nog wel maar voor het geval het te "glossy" gemaakt wordt in de toekomst (of er teveel gemonetiseerd gaat worden) ben ik al een beetje op zoek naar iets dat nog echt voor en door de techneut gemaakt wordt :) Persoonlijk ben ik daar toch altijd het gelukkigst mee.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:50]

Ik draai HA op in een VM in een Docker Container, container wordt automatisch geupdate via watchtower. Nooit issues, draai altijd op de nieuwste versie.
Met HA is het belangrijk bij te blijven. Ik heb het een paar jaar gedraaid en hield braaf de versies bij én checkte de changelogs voor breaking changes. Dat was voor mij de enige manier om het stabiel te houden.

Dat is ook deels de reden geweest dat ik na een verhuizing geen HA meer heb. Ik had geen zin om alles voor het nieuwe huis in te regelen en vervolgens weer onderhoud te moeten doen op de installatie.
Ik heb van de week een update gedaan, en inderdaad ook zo'n beetje opnieuw moeten beginnen.
Home Wizard zit ineens in de interne repo, dus nu ben ik van mijn Energy sockets en P1-meter alle data kwijt binnen Home Assistant. De LocalTuya app is sinds versie 4 niet meer via YAML te configureren en de configwizard is zo brak als een Amsterdamse eerstejaarsstudent op zondagochtend, dus mijn op Tuya gebaseerde sockets kunnen zo'n beetje de prullenbak in.

Sommige dingen werken dan wel weer een stuk beter en stabieler, maar jammer dat het altijd zo'n gerommel is.
Ik draai HA Core op docker in Unraid en herken dit totaal niet. 2 jaar geleden wel, toen waren er echt vaak grote breaking changes. Maar sinds anderhalf jaar ofzo is dit echt stukken minder. Heb in al die tijd 1 breaking change gehad en ik heb echt geen zuinige setup met veel verschillende merken door elkaar.

Het probleem is dat veel mensen veel te lang wachten met updaten, waardoor dat ene kleine dingetje, nu ineens 20 kleine dingetjes zijn.

Updates zijn bijna wekelijks en dus vind ik de updates verre van matig, maar gewoon zeer goed te noemen.
Ik draai het ook al geruime ruim tijd op een vm
Maar kan prima updates installeren.
Longshot:
Waar het soms mis ging is op het ip-adres van de deconz container. Die krijgt dan een ander adres. Als je die in de config file aanpast naar de hostnaam van de container blijft dat goed gaan. Weet natuurlijk niet of het daar bij jou ook mis gaat.
"host": "core-deconz"
Waar normaal het ip adres staat in
config/.storage/core.config_entries.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @spokje21 augustus 2022 14:24
Dat is inderdaad een bekend nadeel. Wat je kan proberen is meerdere minor upgrades te doen en goed te letten op de releasenotes. HA kent diverse breaking updates.
Die problemen ook allemaal gehad, in de laatste versies gaat het steeds beter en heb ik eigenlijk al een halfjaar geen crashes meer gehad
Mooi verhaal. Toch twijfel ik nog steeds tussen Home Assistent en Domoticz.
Ik heb net een Home Assistant werken en het voelt te log en zwaar. Het eigen HASS OS op een Raspberry Pi 4, waar 9 partities (!) nodig zijn.

Het compacte en stabiele van Domoticz spreekt mij nog steeds meer aan. Gewoon met Rasperry OS, en meer beheersbaar, waaronder voor cloud backups. Alleen minder fancy uiterlijk, tenzij je met Grafana gaat werken.

Het zou mooi zijn als er ook een Home Assistant Lite zou komen.
Kleiner, compacter en stabieler, een LTS / met minder updates. O+
Probeer het eens in een Docker container - mega simpel. Ik weet niet of de Pi dat trekt maar dat zal toch wel? Is ook fijn als het gaat om updaten.
Ik heb Home assistant met zigbee2mqtt in een docker-compose op mijn RPi 3b draaien. Werkt als een zonnetje!
Nog een plus1 voor docker en docker-compose. Lange tijd heb ik mijn docker containers op een Raspberry Pi 3B+ gedraaid. Nadat mijn Pi 3 het (door een eigen fout) begeven heeft ben ik overgestapt op een Intel NUC.

Ook is het updaten elke maand heel eenvoudig. Ik ga altijd even door de breaking changes in de release notes en daarna is het een kwestie van "docker-compose pull" en "docker-compose up -d".

[Reactie gewijzigd door AdeZ op 23 juli 2024 08:50]

HASSOS (of nu "home assistant supervisor" geloof ik) is helemaal gebaseerd op docker ja, ik denk dat @Corrigan dat bedoelt met 9 partities: 9 docker containers.

Wel vind ik het jammer dat veel addons niet beschikbaar zijn op ARM platformen. Zoals de VS Code addon of die van Ubiquity. Vreemd ook, omdat HA Zelf de Yellow gaat verkopen nu (een eigen hardware box gebaseerd op de raspberry pi 4 compute module). En waar dus niet alles op gaat werken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 08:50]

Kijk ook eens naar OpenHab. Vrij licht en superveel bindings / addons.
Ben van HA naar OpenHAB overgestapt nooit spijt van gehad.

Net even gekeken, draait nu 217 dagen aan één stuk op mijn Raspberry met een lage load
09:34:13 up 217 days, 3:45, 1 user, load average: 0.19, 0.20, 0.38
Met 120 Things en 493 Items inclusief MQTT, Grafana, Zwave, Hue en Zigbee
Hoe ziet je voorkant er uit dan om dit te beheren? Had dit zelf ook gedaan, lange tijd terug, maar ik wil het dan op bepaalde manieren hebben wat we niet lukt qua style. Daarna weer teruggezet naar HA :P
In OpenHAB 3 is het redelijk eenvoudig.
Met de overstap van versie 2 naar 3 heb ik wel de originele tekstbestanden meegenomen.

Het een uitgebreide sitemap waarmee ik op zowel PC als telefoon alles bedienen kan.
Grafana heb ik op een smartMirror zodat ik gegevens die ik vaak wil zien redelijk live zie veranderen,
Bedankt voor de tip!
OpenHab klink voor mij beter dan HA als ik de vergelijkingen zo lees.
Betere stabiliteit /minder vaak updates klinkt goed. Ik ga het eens een kans geven.
Het eigen HASS OS op een Raspberry Pi 4, waar 9 partities (!) nodig zijn.
HassOS is zover ik weet bedoeld om een dedicated device (in jouw geval een pi4) tot een soort domoticahub om te toveren. Het wordt dan dus een eigenlijk een appliance/blackbox. Dan maakt het toch niet zo veel uit hoe ze het voor elkaar krijgen, zolang het maar stabiel (en als het even kan snel) draait? Of ze nou 1, 2 of 9 of 30 partities maken (even gechargeerd). Flauw gezegd. Maakt het uit hoeveel partities de boordcomputer van je auto gebruikt? Als ie het maar doet toch?

Ik was ooit begonnen met Hassio (toen het nog zo heette) op een pi2 die ik nog had liggen, om te kijken naar een alternatief voor m'n Athom Homey waar ik nooit echt tevreden over ben geweest. Dit was wel echt heel traag (ongeveer even traag als de Athom Homey van toen), maar wel stabiel. Daarna naar een pi4 gegaan. Nooit enig probleem gehad. Nu ondertussen naar een wat robuuster apparaatje, aangezien m'n huis er aan gekoppeld is. Ik draai nu alles op een Odroid N2+ (Home Assistant Blue, maar dan niet de versie van HA zelf, want die was nergens te koop).
Het systeem werkt gewoon stabiel bij mij. Ik heb echt nooit problemen.
Ik heb eenmalig een probleem door een update gehad en moest ik die dus terugdraaien (m'n lampen deden het niet meer :), wat niet optimaal was ;-) ). Nou kan ik natuurlijk mazzel gehad hebben. Uiteraard veranderd er bij iedere update best een boel en moet je effectief altijd de changelogs doornemen. Dit is wel echt een minpuntje.

Dit wordt wel minder naarmate je meer in de GUI en minder zelf in yaml-bestanden doet. De zaken die je in de GUI zet worden steeds vaker goed gemigreerd bij een update. Ze zijn er nog niet helemaal, maar ze zijn in mijn optiek goed onderweg.

Nou ben ik ben ik ook zeker niet zonder kritiek op Home Assistant:
Wat mij betreft is de interface het allerzwakste stuk van Home Assistant. Mooie/gebruiksvriendelijke dashboards maken heb ik erg veel moeite mee. Zeker als je daadwerkelijk veel/alles er in wil hebben, wordt het al snel een grote chaos (althans. ik kom er niet goed uit, misschien ligt het aan mij).
Ik gebruik geen blueprints (heb er geen gebruik voor), maar elke keer als ik een automation maak, moet ik wel langs dat schermpje. Zonde van klik. Verder ogen die stukjes van de interface erg rommelig en zijn ze duidelijk gemaakt door een techneut en niet door iemand die mooie interfaces kan maken :)

Ook de iOS app ervaar ik als erg zeer zwak. Ook hier heb ik veel gedoe met de interface/bediening. Hij zoomt steeds in op vervelende momenten waardoor je stukje beeld mis en je weer moet uitzoomen (knijpen), dat soort zaken.
Inderdaad, de iOS app is eigenlijk alleen om zaken te bekijken en een lampje aan of uit te zetten. Automations maken bv is zeer lastig doordat de drop down menu’s gewoon amper werken. Je typt wat, de interface maakt het af maar reageert niet op de tap op het juiste device bv.
De notificaties ben ik juist wel erg blij mee, die doen het altijd. Zijn trouwens ook wel wat lastig in te stellen.
Je zou eens kunnen kijken naar shortumation custom addon. Lees vrij veel positieve verhalen, vooral dat het automations een stuk makkelijker weet te maken.

Voor mij gaat het misschien node red vervangen
Wat maak het uit dat een OS 9 partities "nodig" (het kan vast ook met minder) heeft?
Ik heb jarenlang Domoticz gedraaid, en daar moest ik juist heel veel aan sleutelen. Ging bij een update altijd wel wat stuk. Met name op het gebied van add-ons. Werkte ineens zwave niet meer, want ineens een python update. Dan ging rfxcom weer stuk dan weer wat anders. Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee. Vaak waren add-ons weer geport vanuit HA. Duurde vaak een eeuwigheid voordat nieuwe hardware beschikbaar was in domoticz.
Ben toen HA er naast gaan draaien en na een paar weken was ik om, alles werkte soepeler dan in domoticz met meer mogelijkheden. Draai HA in proxmox en gebruik HASSOS met supervisor en zwave, sonoff zigbee(2mqtt), hue, mqtt, rfxcom en nog veel meer. Updates zijn vrijwel altijd goed gegaan, altijd even goed naar de breaking changes kijken, dan kom je niet voor verrassingen te staan,
Heb expres gekozen voor de HASSOS versie zodat ik een supported installatie heb wvb afhankelijkheden e.d.
Domoticz krijgt 1 of 2 updates per jaar. Geen mooie nieuwe features, geen grote community, geen support. Vergeleken met HA is Domoticz eigenlijk al dood. Dat iets 'log en zwaar' aanvoelt vind ik maar een vreemd argument, het is niet alsof je daar ook maar iets van merkt ook al zou het zo zijn.
Domoticz reageert veel sneller dan HA op de pi 4. En is veel compacter en werkt op standaard Raspberry OS.

Zolang er regelmatig updates komen is het niet bijna dood. Anders zou Debian ook nagenoeg dood zijn. :+
Domoticz reageert veel sneller dan HA op de pi 4. En is veel compacter en werkt op standaard Raspberry OS.
Kun je dit ook kwantificeren? Reageert sneller in wat? Wat betekend 'veel compacter'? Zolang je de ruimte hebt maakt het geen bal uit toch? Een pi 4 is geen high density server ruimte waar je iedere MB moet tellen.
Zolang er regelmatig updates komen is het niet bijna dood. Anders zou Debian ook nagenoeg dood zijn. :+
1 of 2 updates per jaar noem ik niet regelmatig, eerder telleurstellend weinig. Bij HA is dat eens per 2 weken en tussen versies komen om de paar dagen. Maarja ook wel logisch als je meeneemt dat domoticz 337 contributors heeft versus 2894 voor Home Assistant.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 23 juli 2024 08:50]

Bedankt, dit maakt het voor mij al duidelijker dat HA niet voor mij de beste keuze is. Ik hoef geen iedere 2 weken een update of zeker niet om de paar dagen. Mijn voorkeur heeft een LTS versie, weinig updates, hoge stabiliteit. Zoveel verandert er ook niet als alles is geinstalleerd. Waarom dan steeds meer updates.
De laatse HA upgrade heeft nu bluetooth. Ik heb het niet gemist. Dat HA logger en trager is kan ik niet beter omschrijven dan het is.

Voor mij zijn deze applicaties nog nieuw. Ik probeer er eerst meerdere uit.
Domiticz en Home Assistant inmiddels geprobeerd en op dit moment loopt de installatie van openHAB. Ik ben benieuwd. Voor nu is het 1:0 voor Domoticz. ;)
Bedankt, dit maakt het voor mij al duidelijker dat HA niet voor mij de beste keuze is. Ik hoef geen iedere 2 weken een update of zeker niet om de paar dagen.
Je hoéft niet te updaten he. Je kunt prima een stabiele versie kiezen en die 2 jaar lang niet updaten, ik ken er die dat doen en dat werkt prima.
Mijn voorkeur heeft een LTS versie, weinig updates, hoge stabiliteit. Zoveel verandert er ook niet als alles is geinstalleerd. Waarom dan steeds meer updates.
Omdat de devices waarmee je integreert wél regelmatig updaten. Het gebeurt zo vaak dat een device of cloud service een API change of vergelijkbaars introduceert. Daarnaast brengen de updates ook echt nieuwe features, zoals nieuwe en of betere automatisering opties.
De laatse HA upgrade heeft nu bluetooth. Ik heb het niet gemist. Dat HA logger en trager is kan ik niet beter omschrijven dan het is.
Ik wel. Ik kan nu mijn hele huis en de tuin dekken met een USB bluetooth stick van twee tientjes, fantastisch. Sensoren op BLE gaan jaren mee op een enkele batterij. Ik heb zelf 8x Xiaomi BLE temp/hum sensoren. Die liggen in de tuin, vriezer, koelkast etc.
Voor mij zijn deze applicaties nog nieuw. Ik probeer er eerst meerdere uit.
Domiticz en Home Assistant inmiddels geprobeerd en op dit moment loopt de installatie van openHAB. Ik ben benieuwd. Voor nu is het 1:0 voor Domoticz. ;)
Wacht maar tot je straks support nodig hebt of een niche device wilt integreren. Dan ben je maar wat blij dat je voor Home Assistant hebt gekozen ;)
Ha, zo zie je maar. Iedereen heeft andere prioriteiten. Ben erg benieuwd naar openHAB. De community en de ondersteuning aan devices is daar ook groot.

Zit nu midden in de installatie daarvan en gelijk allemaal nieuwe termen. The concepts of Things, Channels, Bindings, Items and Links ;)
Kijk ook nog even naar native mobile apps. Die van HA is fantastisch, alles wat op de desktop kan eigenlijk ook in de app.
Thnx. :) Ik heb HA een nieuwe kans gegeven en ben helemaal opnieuw begonnen met een verse Install. Nu vanaf een snelle USB-stick op de Raspberry Pi en met MariaDB.

Het draait nu allemaal goed met de slimme meter en Philips Hue lampen, motion sensors met trigger id's. De Youtube video's van Smart Home Junkie hebben daarbij goed geholpen.
Top! Als je ooit hulp nodig hebt, we zijn hier vrij actief op de Nederlandse HA discord: https://discord.com/invite/Ee5X7T7
Thnx. Ik heb HA een week de kans gegeven maar gebruik weer Domoticz.
HA is mij te uitgebreid met te vaak updates. openHAB draaide op java, waar ik geen fan van ben.

Ik mis bij HA ook de vrijheid van een Linux distro in eigen beheer. De packet manager apt is er niet, rclone voor cloud backup idem. Of je moet met apk in docker gaan lopen frutten, zover ben ik niet meer gegaan.

Domoticz is compact en bloedsnel. En met Dashticz ziet het dashboard er nu ook fraai genoeg uit. :P
https://github.com/Dashticz/dashticz
Foute keus waar je spijt van gaat krijgen, maar hé ieder z'n ding natuurlijk :)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan20 augustus 2022 22:22
Ik wel. Ik kan nu mijn hele huis en de tuin dekken met een USB bluetooth stick van twee tientjes, fantastisch. Sensoren op BLE gaan jaren mee op een enkele batterij.
Ja maar de dekking van BLE is dermate klein dat je echt geen dekking in je hele huis haalt. In nieuwbouw kan je dekking op bv een hoger of lager liggende verdieping vaak al vergeten.
Ik heb zelf 8x Xiaomi BLE temp/hum sensoren. Die liggen in de tuin, vriezer, koelkast etc.
Bijzonder. Naast een koelkast vrijwel een metalen kooi, heb ik helemaal geen bereik. De Xiaomi BLE temp/hum sensoren hebben geen denderende dekking. Dit klinkt echt te mooi om waar te zijn. Of woon je in een houten / gipsplaten huis oid?

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 08:50]

Met de long range stick (ZEXMTE BT-505 Long Range) kan ik 3 verdiepingen + de hele tuin dekken. Waar ik vroeger één ESP32 per verdieping+tuin nodig had kan dat nu met een enkele USB stick, wel ff verlengkabeltje voor kopen ivm USB 3 storing. Fantastisch ding!
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan20 augustus 2022 22:24
Wacht maar tot je straks support nodig hebt of een niche device wilt integreren. Dan ben je maar wat blij dat je voor Home Assistant hebt gekozen ;)
Daar is vrijwel geen verschil met bv Domoticz? In beide gevallen ben je veelal aangewezen op community support.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan20 augustus 2022 22:31
Je hoéft niet te updaten he. Je kunt prima een stabiele versie kiezen en die 2 jaar lang niet updaten, ik ken er die dat doen en dat werkt prima.
Vanuit beveiliging is dit veelal niet aan te raden. Updates en patches brengen meer dan alleen nieuwe features.
Home assistant kan volledig afschermd van het internet werken, dus dat hoeft niet perse een probleem te zijn. Ik ken er genoeg die het draaien op een aparte VLAN waar alle poorten naar buiten gesloten zijn.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan21 augustus 2022 09:50
1 of 2 updates per jaar noem ik niet regelmatig, eerder telleurstellend weinig. Bij HA is dat eens per 2 weken en tussen versies komen om de paar dagen.
Dan mag je er wel bij vertellen dat daar zaken bij zitten die al lang in bv Domoticz aanwezig zijn en bij HA updates met regelmaat zaken stuk gaan. Er zijn met regelmaat breaking updates en ook getuige de reacties hier op Tweakers zijn er mensen die om deze reden liever niet updaten of dat veel minder vaak doen.
Dan mag je er wel bij vertellen dat daar zaken bij zitten die al lang in bv Domoticz aanwezig zijn en bij HA updates met regelmaat zaken stuk gaan.
Zoals wat? Welke features missen? Veel features zijn eerst door de community ontwikkeld en worden vervolgens geïntegreerd als 'core' of 'officiële' integratie en vanaf dat moment is er een code owner, acces control, unit tests etc. Gewoon zoals het hoort, allemaal erg professioneel. Een mooi voorbeeld is de BT integratie, veel van de device support komt van een populaire community addon en die merged dus nu met de officiële code base voor nog betere support.

Ik gebruik HA al 7 jaar, er gaat zelden tot nooit meer iets kapot, zeker de afgelopen 3 jaar niet meer sinds praktisch alles nu via de GUI kan.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan20 augustus 2022 22:36
Domoticz krijgt 1 of 2 updates per jaar. Geen mooie nieuwe features, geen grote community, geen support.
Domoticz is dan ook al iets meer uitontwikkeld. Dood is het zeker niet. HA wordt vaak geüpdatet maar daar breekt ook met regelmaat iets. Het een is wat mij betreft niet beter dan het andere maar vooral persoonlijke voorkeur. Support komt in beide gevallen vooral op de community neer.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 08:50]

Domoticz is dan ook al iets meer uitontwikkeld.
Home automation is nooit 'uitontwikkeld'. Voor HA komen continue nieuwe en nodige verbeteringen, binnenkort komt er bijvoorbeeld support voor matter en thread. Ik verwacht dat dan de laatste mensen van domoticz overstappen op HA. HA is aantoonbaar beter dan domoticz, dat het persoonlijke voorkeur is ben ik het niet mee eens. Kijk bijvoorbeeld naar de grootte van de community, wat feiten op een rij:

Forum:
HA: 2.0M posts, 142k users, 160k topics.
Domoticz: 0.2M posts, 31k users, 20k topics.

Reddit:
HA: 187k members
Domoticz: 0.9k members
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan20 augustus 2022 22:52
HA is aantoonbaar beter dan domoticz, dat het persoonlijke voorkeur is ben ik het niet mee eens.
Toon maar aan dan zou ik zeggen. Reddit stats zeggen erg weinig. Bij HA breekt er bv met regelmaat iets waar Domoticz veel stabieler is. Ja er wordt meer aan HA ontwikkeld maar dat maakt het product mooi niet per definitie beter toch?
Bovenste is al genoeg. Verder heeft HA bijna 10x meer contributors, 4x zoveel commits, heeft de 'officiële' app van domoticz veel minder features en een abonnement nodig, HA heeft meer integrations en ga zo maar even door.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan21 augustus 2022 09:31
Het bovenste is niet genoeg. Je noemt wat randzaken maar daaruit blijkt niet dat de ene beter is dan de andere. Jouw voorkeur is overduidelijk maar heel objectief vind ik het niet. Een ander heeft wellicht voorkeur voor Domoticz of een van de andere oplossingen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en alle oplossingen hebben hun eigen plus- en minpunten.
Wat wil je dan horen? Ik benoem statistieken en feiten, objectiever dan dat wordt het niet.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan21 augustus 2022 14:21
Je noemt stats die niet direct onderbouwen dat het een beter is dan het ander. Het zijn hooguit een popularisteitscijfers. Het zegt niets over kwaliteit, betrouwbaarheid etc.
Home Assistant heeft een full time, betaald, core development team van ondertussen 17 man. Die werken aan frontend, OS, core, hardware, etc. Wat heeft domoticz?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Corrigan21 augustus 2022 14:27
Domoticz kan je eenvoudig een meer modern ogend uiterlijk geven met bv Dashticz of een van de andere alternatieven zodat je flexibel bent.
Ik gebruik al jaren Home Assistant en zie dat ze inderdaad blijven groeien, integreren met allerlei systemen. De UI wordt inderdaad steeds makkelijker, ben echter niet zo blij met constant dat geshuffle bij het Configuration menu. Maarja, het zij zo. Waar ik me de meeste zorgen om maak is of het gratis blijft. Want ja... ze zien ook dat er steeds meer mensen HA gaan gebruiken. Als je eenmaal de markt in handen hebt dan verandert dat meestal allemaal.
De UI wordt inderdaad steeds makkelijker
Wellicht voor de doorgewinterde HA gebruiker, maar voor doorsnee consumers is dit geen gebruiksvriendelijke interface, alles zit op verschillende plekken, klik hier, klik daar, rare "entity" concepten, laat staan er geld voor te gaan vragen.
De UI kan inderdaad beter voor de beginnende gebruiker. Ik zou me klasseren onder de iets gevorderde gebruiker en loop soms ook wat verloren in de UI (zeker in dingen die je niet elke dag nodig hebt). Wil je er de kracht uit halen, dan moet je wat code schrijven (meestal wel wat copy paste werk). Wat wel enorm helpt is wat YouTube kanalen volgen die hier en daar wat thema's aan bod laten komen en dit op een eenvoudig manier uitleggen en dan gewoon ook uitvoeren. Voor zij die er weinig interesse in hebben is het systeem niet en ik zou het niet echt kunnen aanraden voor kennissen die er weinig moeite in willen steken.
Moet wel zeggen dat het wel zeer laagdrempelig is. Spotgoedkope setup en je kan best nog eenvoudig een paar basis dingen gaan doen (lampjes beheren, speakers toevoegen,...) en zo gaandeweg uitbreiden (zo heb ik het althans gedaan). Is het toch niets voor jou, dan heb je weinig geld buiten gegooid (misschien een Pi die je prima voor iets anders kan gebruiken).

Ervoor betalen zou ik wel nog doen om het project wat te steunen, al zou ik niet meteen een abonnement gaan nemen (hun grootste troef daar van voice bediening moet ik toch niet hebben), maar eerder in de vorm van bijvoorbeeld gevalideerde hardware (ik kijk toch uit naar hun Skyconnect). Ik vind de software immers zeer krachtig en kan er een pak meer uithalen dan commerciële domotica die snel duizenden euro's kosten. Vooral de zeer brede ondersteuning van toestellen, geen lock-in, de mogelijkheid om al die dingen met elkaar te laten werken en de zeer geavanceerde automatisaties die je kan instellen spreken me enorm aan.
Een product in de markt zetten wat volledig afhankelijk is van youtube en forums word geen succes. Nog erger, 2 versies later is de boel weer geheel anders en werkt het niet meer zoals daar uitgelegd.

Ik heb HA meerdere keren geprobeerd, ik vind het zeer omslachtige software. Draai nu alleen nog node-red, dat kan alles net zo goed en meer, volledig open source zonder breaking changes tussen versies. Waar HA in uitblinkt tov node-red is de state-machine maar dat zou voor mij dan het enige zijn. Maar goed mijn doel is automatiseren en niet een dashboard met allerlei knopjes. Ik snap de appeal, maar wil m'n tijd anders besteden.
Klopt, constant die verhuizingen is ook een doorn in het oog. Het restoren van backups (tijdens de installatie) was weken niet mogelijk. Het is nog van alle kanten buggy. En nu ook weer die onzin dat Esphome in een andere store zit.
Wat vind je raar aan entities?
Voor de meer technische gebruikers is het ook alleen maar achteruit gegaan, het wordt steeds moeilijker/onmogelijk om je config in plan text te doen, echt super irritant. Helemaal zonde als het dan in ruil daarvoor niet eens een bruikbare versimpeling oplevert voor niet-technische gebruikers.
Hier een beginner en ik vind HA anders behoorlijk onoverzichtelijk. Al weet ik niet hoe het vroeger was natuurlik. Ik mis een duidelijke opbouw. Dit is zo'n een typisch groeiproject waar steeds wat bij aan is geplakt.

Neem bijvoorbeeld het verschil tussen een apparaat en entiteiten. Ehmm, waarom dat onderscheid? Het Energy dashboard waar je niets op kunt aanpassen en andere dashboards weer wel. Het verschil tussen administrator en die super user. Waar zit de herstart knop. Waar zit de Linux terminal, SSH. Dat heeft mij best tijd gekost.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @z1rconium21 augustus 2022 09:39
HA is niet beginner vriendelijk, evenmin voor de doorsnede consument. De GUI is vaak niet heel duidelijk en hoe sommige zaken geregeld moeten worden is vaak niet intuïtief. Hoe vaak ik mensen zie prutsen in de interface is al niet meer op een hand te tellen.
Wat me blijft verbazen is dat iets simpele zoals "Sensor A < Sensor B" nog steeds Yaml vereist.

Ik ben groot fan van Home Assistant, maar op dit gebied moet ik zich Homey herkennen als de betere interface.
Yes, dat is voor mij ook de reden plus een aantal plugins die echt alleen bij Homey zitten. Homey bevalt me prima. Blijf wel altijd met een oog kijken naar HA 😀
idem hier... de Homey staat er al, dus kosten heb ik er niet aan (tenzij ik advanced flows wil)
Helaas zijn er heel wat goedkope ali zaken die niet werken op de homey waardoor ik nu en dan toch overweeg over te stappen op HA. Echter vraagt het zo enorm veel werk om alles dan opnieuw te moeten maken dat ik die overstap pas zal maken als HA super stabiel en gebruiksvriendelijk is.
Waarom zou het niet gratis blijven? Ze hebben toch niet voor niets Nabu Casa opgericht om inkomsten te genereren. En aangezien alles open source is denk ik dat er dan heel snel een fork komt.

HA is zo goed omdat ze precies het tegenovergestelde van de hele iot industrie doen. Daar hebben ze een enorme en actieve community mee opgebouwd die van levensbelang is voor het project. Die gaan ze echt niet tegen de haren in strijken.
Ik heb Home Assistant 2 maand geleden geïnstalleerd gehad om verbruik van zonnepanelen realtime in te kunnen zien met P1 kabel. Maar om de dag, was het hele programma in de soep en werkte het niet meer. Ondanks het niet gebruiken van commandlines is dit zeker niet geschikt voor de gemiddelde nederlander. Daarvoor zit het echt te ingewikkeld in elkaar.
Naar mijn weten kun je je productie van zonnepanelen via de P1 niet afmeten. Je ziet alleen maar wat je netto teruglevert (nadat je het hebt verbruikt).
Ik heb HA net 2 weken geleden geinstalleerd (RPI 3b+, docker) met tot nu toe als enige onderdeel de slimmelezer+ en het werkt fantastisch tot nu toe. Ik heb een klein huis dus veel dingen heb ik nog niet nodig (al is het altijd leuk om met nieuwe dingen te spelen) .

Zoals gezegd, ik wou hier ook wat positief tegenwoord geven.
Er is vast een reden dat de boel "in de soep" loopt. Je geeft nu heel makkelijk HA de schuld, maar gezien je zelf al aangeeft dat je HA te ingewikkeld vindt (wat het totaal niet is) kan het maar zo zijn dat je zelf iets niet goed hebt gedaan :)

Je kunt in de log files of console logs makkelijk zien wat er precies niet goed gaat en met een beetje common sense en wat hulp op internet de bron van het probleem vinden.
Ik heb Home Assistant 2 maand geleden geïnstalleerd gehad om verbruik van zonnepanelen realtime in te kunnen zien met P1 kabel. Maar om de dag, was het hele programma in de soep en werkte het niet meer.
Ik draai HA op een Pi 3 B, en het draait bij mij nu al heel lang stabiel en zonder problemen. Het is waarschijnlijk dat er een reden is buiten HA om waarom 'het hele programma in de soep was'. De meest waarschijnlijke oorzaken zijn een slechte voeding voor de Pi, of problemen met de microSD kaart.
Op beiden had ik wel goed gelet. Het programma was dan vaak niet bereikbaar, of het deel van de energiegegevens raadplegen was gestopt, waardoor je niet kon terugkijken. Heel vervelend.
Heeft jouw omvormer geen modbus? Ik heb zo'n SMAS inverter en eens opgezet, since die dag niet meer naar gekeken.. Wel via OpenHAB maar modbus is zeer betrouwbaar...
Poeh, geen idee wat je precies bedoeld :) Zoveel verstand heb ik er dus niet van.
ik lees sinds enige tijd mijn solaredge via de modbus uit omdat ik soms via domoticz met het uitlezen middels een API van solaredge geen complete data van de hele dag binnen kreeg (data sloeg vast halverwege de dag en er kwam de volgende dag pas weer data binnen, waarschjnlijk het max aantal uitlezingen overschreden).

met die modbus heb je realtime info van je omvormer tot je beschikking, ik dacht elke 5 seconden
ah, dat had ik ook. Dan had miste ik ook gewoon dagen, totdat ik de HA weer opnieuw opstartte en het weer opnieuw begon. Maar blijkbaar heb ik er te weinig verstand van om dit tot in detail uit te zoeken.
Waarom doe je dit niet met de P1 Monitor?
(ook een Nederlander)

https://www.ztatz.nl/
Die heb ik ook geprobeerd. Dat werkte wel goed, maar wilde er wat meer uithalen als het gaat om grafieken icm gebruik van apparaten en smarthome.
Of gebruik dsmr-reader,

https://github.com/dsmrreader/dsmr-reader

of de Slimmelezer van Marcel zuidwijk+ dsmr reader zodat je meerdere programma's dezelfde dat uit kan laten lezen.

https://www.zuidwijk.com/product/slimmelezer-plus/

Er is zelfs een home assistant add-on. Dat zou allemaal gewoon via de user interface moeten kunnen zonder commandline

https://github.com/sanderdw/hassio-addons

Zelf heb ik ook een alternatief voor de slimmelezer, Die zou gebruiksvriendelijker moeten worden, maar dat is allemaal heel erg WIP. Dus dat kan ik afraden

https://github.com/mjkl-gh/esp-dsmr
"Onze gebruikers willen niet afhankelijk zijn van het internet en ook niet van een externe partij. Zelfs als wij er morgen mee zouden stoppen, blijft je systeem gewoon werken. Je data blijft ook lokaal. Het systeem is privacy-focused en er is geen vendor-lock-in; wij werken met alles en iedereen. Mocht je een integratie niet kunnen vinden, dan helpt de community je meestal wel aan een oplossing."
Deels waar. Als HA ermee stopt kan een ander het zo oppakken, maar je zal nog steeds wijzigingen moeten doen aan je eigen installatie om hem 'werkend' te houden. Anders raakt je installatie verouderd en mag je alsnog tijd en/of geld in wat anders steken.

Verder zijn niet alle integraties onafhankelijk van 'da cloud'. Waar HA (als project, met name hun website met integrations) mee helpt is uitzoeken wat lokaal en onafhankelijk van derden ondersteund wordt en wat niet. Als je echter al een bestaand systeem hebt dat niet werkt zonder een online verbinding naar een derde partij, dan gaat HA niet helpen om daar vanaf te komen.

Overigens is niet alles rozengeur en maneschijn, en zal je alsnog flink zelf aan de bak moeten om bepaalde zaken te automatiseren. Al wil je bijvoorbeeld iets simpels als twee of meer schakelaars synchroon houden met elkaar (één aan, de ander aan, één uit, de ander uit), dan is het nodig om handmatig configuratiebestanden te bewerken. Veel kan met HA, maar het is de community die er het beste uithaalt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:50]

Binnen de HA Community wordt er toch hard gezocht naar achterpoortjes en reverse engineering van "cloud only" apparatuur. Die zal je dan wel enkel binnen HACS terugvinden als custom integrations.

Een andere optie is door middel van DNS aanpassingen een apparaat te laten praten met je eigen server als een soort man-in-the-middle. Men zou gerust een framework kunnen bouwen om wat horden weg te nemen die hier komen bij kijken (SSL).

Voor Bluetooth is men nu ook (eindelijk) wat dingen aan het implementeren zodat het als developer zonder veel kennis van Bluetooth mogelijk is om sensors enzo te gaan uitlezen.
Binnen de HA Community wordt er toch hard gezocht naar achterpoortjes en reverse engineering van "cloud only" apparatuur. Die zal je dan wel enkel binnen HACS terugvinden als custom integrations.
En dan valt het niet meer onder:
Als je echter al een bestaand systeem hebt dat niet werkt zonder een online verbinding naar een derde partij, dan gaat HA niet helpen om daar vanaf te komen.
Een andere optie is door middel van DNS aanpassingen een apparaat te laten praten met je eigen server als een soort man-in-the-middle. Men zou gerust een framework kunnen bouwen om wat horden weg te nemen die hier komen bij kijken (SSL).
OK, en leg dat nu eens uit aan een niet-tweaker. ;)
Voor Bluetooth is men nu ook (eindelijk) wat dingen aan het implementeren zodat het als developer zonder veel kennis van Bluetooth mogelijk is om sensors enzo te gaan uitlezen.
Vergis je niet, ik gebruik HA ook en vind dit soort ontwikkelingen geweldig. Echter willen gebruikers zonder veel kennis van Bluetooth ook sensoren uitlezen. Er zijn een stuk meer gebruikers dan ontwikkelaars. ;)

Dat is dan ook de kracht en zwakte van Home Assistant. Het kan zoveel, maar er wordt voor bepaalde zaken meer gedacht vanuit het perspectief van ontwikkelaars en niet vanuit gebruikers. Dat is een kracht omdat een beetje tweaker er heel veel uit kan halen (zeker met hulp van andere tweakers/power users), en een zwakte omdat het voor niet-tweakers niet kan concurreren met gebruiksvriendelijke, gesloten ecosystemen (die na een paar jaar de stekker eruit trekken).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:50]

Misschien doelt hij op het volgende: ik heb een Xiaomi stofzuigerrobot. Normaliter praat die robot met een server, onder andere om de LiDAR map van je woning te genereren, en de laatste X kaarten op te slaan.

Ik heb die robot voorzien van open source stofzuigersoftware voor dit type stofzuigers, die er enerzijds voor zorgt dat de robot nu met zichzelf gaat praten (dat is de DNS-aanpassing), en voorts draait er nu een extra service op de robot om de kaarten te genereren. Daar had de robot blijkbaar genoeg capaciteit voor.

De robot is nog steeds via z'n native API bereikbaar binnen het LAN, en dus heb je een prima werkende integratie in HA zonder cloud afhankelijkheid.
Misschien doelt hij op het volgende: ik heb een Xiaomi stofzuigerrobot. Normaliter praat die robot met een server, onder andere om de LiDAR map van je woning te genereren, en de laatste X kaarten op te slaan.

Ik heb die robot voorzien van open source stofzuigersoftware voor dit type stofzuigers, die er enerzijds voor zorgt dat de robot nu met zichzelf gaat praten (dat is de DNS-aanpassing), en voorts draait er nu een extra service op de robot om de kaarten te genereren. Daar had de robot blijkbaar genoeg capaciteit voor.
Ik begrijp wat @WhiteDog bedoelt. Lees nog eens opnieuw wat je zelf hebt moeten doen om je robotstofzuiger los te koppelen van Xiaomi. Een gewone gebruiker (niet-tweaker) kan dat niet, en HA kan daar een gewone gebruiker niet in assisteren. Dat is mijn punt. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:50]

Ja, dat klopt: HA kan niet, en zou ook niet moeten, assisteren bij dit soort oplossingen. Dat zou een juridische ramp zijn. HA doet het enige goede, en dat is dat ze een eigen marketplace met vendor integraties aanbieden. Dat waren over het algemeen integraties gemaakt door HA, naar de officiële vendor API's en services.Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de leverancier al naar compatibiliteit met HA zoekt en zelf met een plugin komt.

Hoe dan ook, HA heeft ook een plugin voor een soort extended marketplace, HACS. Hier krijgt de community een podium om hun integraties te showcasen en beschikbaar te stellen. De integraties komen in verschillende kwaliteiten, maar de integraties en voornamelijk hun documentatie is vaak van zulke hoge kwaliteit dat ze een commerciele integratie overtreffen.

edit: en ja, volgende keer moet ik niet random door de lijst van comments scrollen, een interessante comment compleet lezen en daarop reageren zonder eerst de complete historie van die comment te lezen.

[Reactie gewijzigd door DrClaw op 23 juli 2024 08:50]

Al wil je bijvoorbeeld iets simpels als twee of meer schakelaars synchroon houden met elkaar (één aan, de ander aan, één uit, de ander uit), dan is het nodig om handmatig configuratiebestanden te bewerken.
Dit kan tegenwoordig middels een blueprint(Synchronize states) die je kunt downloaden, vervolgens kies je in een automation die blueprint en de twee devices die je wilt synchroniseren. Of je ook kunt kiezen om eentje aan en dan de andere uit te doen, of meer dan twee devices weet ik eerlijk gezegd niet. Twee devices gelijk houden kan zonder config te kloppen/editten.
Dit kan tegenwoordig middels een blueprint(Synchronize states) die je kunt downloaden, vervolgens kies je in een automation die blueprint en de twee devices die je wilt synchroniseren. Of je ook kunt kiezen om eentje aan en dan de andere uit te doen, of meer dan twee devices weet ik eerlijk gezegd niet. Twee devices gelijk houden kan zonder config te kloppen/editten.
Gebruiker (met wellicht enkel een smartphone of tablet): 'Downloaden'?

Dat is niet voldoende. Je zal het blueprint nog steeds toe moeten voegen aan en gebruiken in HA, en hopen dat het blijft werken in toekomstige versies. Het blueprint is immers veelal statisch, terwijl HA blijft evolueren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 08:50]

Klik op import en je wordt vanzelf naar je HA-app geleid waar ie geïmporteerd wordt. Verder geef ik je gelijk hoor: dit zou eigenlijk een onderdeel van het OS moeten zijn en op die manier onderhouden/bijgehouden moeten worden.
Werkend houden lijkt me geen probleem. Updates kunnen maar zijn niet noodzakelijk. Ik heb bijvoorbeeld honderden devices ondertussen aan ha hangen. Waarvan op een na alles lokaal wordt aangestuurd. Deze devices blijven ook werken als nabu casa er morgen mee stopt. Ik heb geen updates nodig daarvoor. Sterker nog deze updates slopen vaak meer dan dat ze toevoegen. Heb je echter alles in de cloud hangen dan is het een ander verhaal. Ik liep constant te kloten met mijn Panasonic airco's die vanuit een cloud integratie in ha hingen. Uiteindelijk een gast gevonden die een eigen project was gestart en een custom wifi module maakte op basis van esp. Nu kan ik de airco's gewoon lokaal aansturen zonder dat ik bang hoef te zijn dat Panasonic morgen weer een API veranderd waardoor alles stopt met werken.
HA is inderdaad redelijk toegankelijk geworden, echter is het systeem niet mijn voorkeur. De systeembronnen (geheugen, grootte en cpu gebruik) vind ik bij HA te hoog. Zeker in vergelijking tot domoticz. Ik heb indruk dat bij HA veel meer 'magic' is op de achterkant, daar wat domoticz informatiever en duidelijker is wat er gebeurd.

daarlangs heeft HA die remote/cloud dienst welke semi-vereist is, die functies kan ik met domoticz ook zonder bijkomende kosten

zaken als IFTTT zijn in theorie leuk voor simple setup, maar onderaan de streep creeer je -weer- een overbodige afhankelijkheid van een 3rd party, en dan heb ik t nog niet eens gehad over de latency/vertraging

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 08:50]

Alles wat Nabu Casa kan (de clouddienst) kan je zelf ook inregelen met add-ons.
Wat bedoel je met semi? Ik ben echt geen programmeur, maar kon vrij simpel dezelfde functies krijgen zonder hun cloud dienst.

Er zijn daarnaast verschillende addons waarmee je makkelijk ifttt achtige functies kan maken

Overigens weet ik niet of domoticz beter of slechter is. Heeeeel lang geleden dat ik daarnaar gekeken heb sinds ik HA heb draaien in een VM
Wat bedoel je met semi-vereist? Ik kan alles draaien zonder hun cloud gebeuren.
mijn Home Assistant met intel J4125 - 8 GB ram en 128GB SSD verbruikt ongeveer 5W per uur

het Energy Dashboard is mooie aanvulling.
ik zag dat ik een klein constant gasverbruik ergens had, dit kwam van mijn CV ketel af.
nadat ik wat technische informatie had opgezocht van deze ketel zag ik dat in deze ketel
een kleine waterboiler zat van 15 liter en deze was niet uitschakelaar. via een (comfort stand)
dus hiervan kwam mijn 20 Euro gasverbruik per maand vandaan als de CV niet werd gebruikt.

als oplossing heb ik een slimme stekker ertussen gezet.
dus als ik even warm water nodig heb zet ik de CV even aan met de slimme stekker.

Eind deze maand krijg ik een nieuwe CV ketel ook weer met een Boiler nu met 6 liter
deze is wel geheel uitschakelaar met de comfort stand of zelf op Eco stand te zetten.
als de comfort stand uitstaat duurt het iets langer 15/20 sec voordat je warm water hebt .
maar bespaart je wel hoop gas

veel CV ketels in Nederland staan standaard op de Comfort stand en verbruiken onnodig gas.

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 23 juli 2024 08:50]

5 Watt per uur? 1 Watt is 1 Joule per seconde. 5 Watt per uur is dus 5 Joule per seconde per uur... wat is dat?

on-topic: Ik draai nu een jaar of 4 Home Assistant, in een docker container (naast wat andere services, zoals zwave-js en mosquitto), en kan wel beamen dat het onderussen een stuk stabieler is geworden. Ook de migratie naar zwave-js is een hele verbetering, alhoewel het wel even door de zure appel bijten was om te migreren.

Updaten is nu zo simpel als docker-compose pull && docker-compose up -d --no-deps. Hoe makkelijk wil je het hebben?

Erg tof hoe je alles kunt aanpassen, en ook zelf components toevoegen is een eitje als je een beetje Python kunt.

Trouwens, ook een aanrader is het HA topic op GOT. Zitten redelijk wat ervaren mensen daar ;)

[Reactie gewijzigd door borft op 23 juli 2024 08:50]

Klopt, ik kwam er met een slimme P1 meter recent ook achter dat er iedere 2 uur sluip gasverbruik was. En kwam er na wat puzzelwerk ook achter dat het inschakelen van een "koffer" setting dit verbruik verdween. Inderdaad werd er een voorraadje water op 60 graden gehouden om sneller warm water te krijgen. Volstrekt onnodig want ik douche in de zomer sowieso koud en de afwas gebeurt in een vaatwasser, warm water heb ik helemaal niet nodig.

Scheelde toch 12 cent per dag met de huidige gasprijs.
Een belangrijke reden waarom mensen Home Assistant gebruiken, is volgens hem het lokale aspect. "Onze gebruikers willen niet afhankelijk zijn van het internet en ook niet van een externe partij.
Hier zit de crux, Nabu Casa is een commerciele partij met werknemers die allemaal een boterham willen en de cloud brengt deze boterham, hier zit de incentive. Het is financieel niet sustainable om lokaal beheer prioriteit te laten behouden. Geef het wat tijd en er komen VC's met een bak geld en andere agenda's.
HA cloud geeft je, onder andere, eenvoudig remote access. Maar die kun je ook zelf regelen. De communicatie tussen jouw HA en je apparaten verloopt gewoon lokaal.

Natuurlijk willen ze zo veel mogelijk cloud abonnees, daar verdienen ze hun geld mee. Maar dit is heel iets anders dan de cloud diensten van Tuya, Xiaomi of weet ik veel wie gebruiken.

Ik schat de kans erg klein dat HA de kant van b.v. MySQL of OpenOffice opgaat.
Ik zeg niet dat het nooit gaat gebeuren, maar so far so good.

Er is een duidelijke, gratis oplossing beschikbaar die niet tegen gewerkt wordt. Mocht er iets kapot gaan, dan zal waarschijnlijk wel eerst de cloud gefixt worden. Snap ik best :)

Daarnaast zijn ze nu ook bezig met een partner systeem. Partners ondertekenen een contract waarin ze vastleggen een bepaald level van ondersteuning te geven in ruil voor het gebruik van de HA badge. Het zou me verbazen als dit voor casa ook geen financiële vergoeding oplevert.
Enorm veel respect voor dit prachtige project. Niets is perfect maar de ontwikkelaars en community krijgen echt veel voor elkaar, dat is heel knap. Bijna alles werkt met HA en wat niet out of the box werkt is vaak heel eenvoudig werkend te krijgen via addons.

Als we toch op deze tour zijn, misschien leuk om eens een artikel aan zigbee2mqtt te wijden? Ook Hollandse trots toch?
Correct, zigbee2mqtt is van @Koenkk hij zal op 3 september ook een presentatie geven: https://gathering.tweaker...message/72366572#72366572
Waar ik vooral benieuwd naar ben, waarom is zigbee2mqtt niet samen gegaan met home assistant maar dat ze iets zelf hebben ontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 323326 op 23 juli 2024 08:50]

Misschien om zigbee2mqtt ook toegankelijk te houden voor andere systemen?
Ik wist niet dat het team zo groot was. In ieder geval betaal ik met plezier de maandelijkse bijdrage. Home Assistant is bijna onmisbaar geworden voor ons gezin door de automatisaties, energiebeheer, controle op afstand, … dus voor ons is het elke euro waard

[Reactie gewijzigd door MitchVL op 23 juli 2024 08:50]

Helemaal mee eens. Ik hikte eerst wel tegen een abonnement aan maar het is het waard. Dankzij HA verwarmen we veel efficiënter en besparen we al een tijd veel gas, dan is de maandelijkse bijdrage goed te verantwoorden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.