Advertorial

Door Tweakers Partners

Cloudmigratie Stichting BKR: “Een goed moment om te breken met oude gewoonten”

04-05-2022 • 08:00

73

Stichting BKR houdt sinds jaar en dag kredietverplichtingen in Nederland bij in het Kredietregister. Minder bekend zijn de andere taken die BKR doet, zoals op het gebied van fraudebestrijding en schuldhulpverlening. De afgelopen jaren moderniseerde de organisatie de IT-systemen: de mainframe-omgeving is ingeruild voor Azure, systeembeheerders werden developers en de manier van werken binnen productteams is inmiddels nagenoeg test-driven.

Waarom we eigenlijk een Kredietregister nodig hebben? “In 1965 reed boer Harmsen op zijn fiets naar de plaatselijke bank om geld te lenen. Vervolgens reed hij door naar een ander filiaal voor nog meer krediet, en dit herhaalde hij nog een paar keer. De banken wisten dit niet van elkaar en ondertussen had Harmsen te veel hooi op zijn vork genomen.” Aan het woord is Dirkjan van Zoelen, devops-expert bij Stichting BKR, een organisatie die al bijna zestig jaar geleden in het leven werd geroepen om verantwoorde kredietverstrekking mogelijk te maken, op basis van het Kredietregister. Nog altijd is dit een van de strategische domeinen van de stichting, naast het voorkomen van identiteits- en financiële fraude. Daar is vroegsignalering van financiële problemen bijgekomen, en het schuldhulpregister. BKR trekt daarbij op met gemeenten en schuldeisers om problematische schuldontwikkelingen bij huishoudens vroegtijdig te signaleren, aan de hand van signalen van zorgverzekeraars en gas-, water- en elektriciteitsbedrijven.

Bijna de helft van alle medewerkers is IT’er

Stichting BKR is voor Nederlandse kredietinstellingen onmisbaar, en in het functioneren van BKR is IT onmisbaar. “In Nederland kan niet op een verantwoorde manier krediet worden verstrekt als wij uit de lucht zijn. Kredietverstrekkers moeten kunnen controleren welke financiële verplichtingen een klant al heeft, om hem goed te kunnen beoordelen. Wij zijn een soort nutsinstelling. Naast het Kredietregister voeren we echter ook andere systemen, waarmee banken onder andere kunnen toetsen op fraude, oplichting en witwaspraktijken.” Inmiddels is ongeveer de helft van de 135 medewerkers tellende organisatie in het Gelderse Tiel IT’er. Deze IT’ers zijn met name verdeeld over een aantal zogeheten ‘BizDevOps’-teams en teams voor Enterprise Data Warehousing en Business Intelligence.

“Data-analytics vinden wij heel interessant, maar we houden er wel een duidelijke visie op na. We zijn wars van big data; data verzamelen omdat je toevallig informatie tegenkomt, gebeurt hier niet. We werken met Society Trusted Data, zoals wij dat noemen binnen BKR; door BKR verwerkte data is feitelijk, objectief en altijd herleidbaar naar de bron. Vanwege strenge richtlijnen, waaronder de AVG, maar ook omdat we hier zelf van overtuigd zijn. We verzamelen alleen de data die echt nodig is, en niet omdat we toevallig eens een Twitter-feed hebben gescraped om er de kredietwaardigheid van mensen van af te kunnen leiden. Andere bedrijven doen dat misschien wel, maar laat ik het zo zeggen: daar vinden we iets van.”

Veel zelfgebouwde systemen

De BizDevOps-teams ontwikkelen producten binnen de vier strategische domeinen (kredietregistratie, identiteitsfraude, financiële fraude en schuldhulpverlening) en zijn daarmee steeds meer scrum- en agile-minded. Dirkjan: “Dit groeit binnen onze organisatie, dus we werken met backlogs, user stories en sprints, en leveren ook producten op met automatische release pipelines en bij voorkeur zonder onderbreking van de dienstverlening. Denk daarbij aan databasesystemen, webservices en api’s, maar ook aan frontend-functionaliteiten en -portalen. We zijn vooral een Microsoft-huis. Eén van onze principes is ‘Microsoft, tenzij’ en daar houden we ons zoveel mogelijk aan. Daarom kiezen we nu bijvoorbeeld ook voor Azure als cloudoplossing. Het merendeel van onze backend, maar ook middleware- en frontend-systemen, bouwen we zelf. We hebben een buy before make-beleid, maar een systeem zoals het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) koop je niet zomaar op de markt, dat moet je zelf bouwen.”

“Doordat Microsoft zijn strategie wijzigde naar cloud-first wisten we: daar moeten wij ook naartoe.”

Van on-premises naar de cloud is de laatste jaren de belangrijkste IT-ontwikkeling bij BKR. Sinds kort draaien het Kredietregister en alle bijbehorende applicaties in Azure. “We zijn in 2017 echt begonnen met het loslaten van onze mainframe-architectuur”, zegt Dirkjan. "Wij wilden hier geen lift & shift-scenario, maar direct de moderne Microsoft Azure-bouwstenen benutten. De architectuur is dus meteen vernieuwd." Dirkjan werkt inmiddels dertien jaar bij BKR; aanvankelijk als tester, inmiddels als chapter lead van de testafdeling, devops-expert en change manager. “We werkten op een verouderd platform waarvan de leverancier al had aangegeven dat hij uit de hardwaremarkt wilde stappen. Nu was het niet zo dat het platform niet functioneerde - een mainframe krijg je niet zomaar onderuit - maar het kostte ons wel heel veel moeite om er moderne interfaces op te ontwikkelen.” In eerste instantie werd gedacht aan het zelf bouwen van een platform in .NET en was de cloud nog niet de doelomgeving. Nadat verschillende IT-medewerkers van BKR een leerpad in continuous delivery aan de Universiteit Utrecht hadden gevolgd, veranderde deze visie. “We zagen dat deze wereld zich keihard ontwikkelde. Daarbij kwam dat ook Microsoft zijn strategie heeft gewijzigd naar cloud-first. Dat betekende voor ons dat wij daar ook naartoe moesten, als we wilden profiteren van nieuwe ontwikkelingen.”

Verkennen van nieuwe trends

Na enkele pilots verdween langzaam de ‘cloudwatervrees’ die aanvankelijk bestond als het ging om de cloud. “De vragen zoals ‘wat is het, waar staan onze systemen dan en is het wel veilig genoeg?’ zijn we inmiddels wel voorbij. Inmiddels zijn we met ons kernsysteem overgestapt naar een hypermoderne architectuur in de Azure-cloud. Onze oude omgeving hebben we in november uitgefaseerd. Dat was op dat moment al geen echt fysiek mainframe meer, maar een virtueel mainframe in een VM op een hyper-V-host. Enkele andere systemen volgen nog. Daarvoor kijken we nu of we ze op dezelfde manier willen onderbrengen, of daar nog nieuwe dingen voor willen proberen. Containers vinden we bijvoorbeeld een interessante ontwikkeling. Daar hebben we nu nog niks mee gedaan, omdat de overstap van ‘old-school’ Microsoft en mainframe naar Azure al groot genoeg was. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en die willen we natuurlijk wel verkennen. Ik denk dat we wat dat betreft leuke jaren tegemoet gaan.”

“We dagen onszelf uit om alles met pipelines te doen en met infrastructure-as-code te werken”

De vraag is of er nog nadelen aan de cloudmigratie kleven. “Sinds november is onze terminalkennis aan het wegzakken”, lacht Dirkjan. Wat serieuzer vertelt hij: “Het is ons duidelijk geworden hoeveel moderner de nieuwe omgeving is. Vergelijk het met een proefrit met een nieuwe auto. Tot het moment dat je erin stapt, denk je misschien dat je al die jaren in een leuke auto reed, maar dan zie je ineens hoeveel beter uitgerust een moderner type is. Bij Azure gebruiken we bijvoorbeeld Application Insights om te zien wat er met onze software gebeurt. De migratie is ook een goede manier geweest om te breken met oude gewoonten. We dagen onszelf uit om alles met pipelines te doen en met infrastructure-as-code en desired state configuration te werken. Dat is anders dan we gewend waren, en je ziet dat de systeembeheerdersrol in de cloud meer naar die van een developer beweegt. Dat vind ik ook leuk om te zien bij mijn collega’s, die op zoek gaan naar manieren om slimmer te automatiseren en daar ook heel enthousiast over zijn. Het zorgt echt voor een frisse wind in de organisatie.”

Geen AI als black box

Containerization, automated testing en analytics zijn enkele gebieden waar BKR de komende jaren vol mee aan de slag gaat. Door de nieuwe manier van werken is dat goed mogelijk. “Sinds vorig jaar hebben we componenten in ons Kredietregister draaien om datamatching mogelijk te maken, waardoor gegevens aan de juiste personen worden gekoppeld. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren, met een matchingbrein waarvan we weten hoe het werkt, dus geen AI als ‘black box’. Vanwege onze maatschappelijke relevantie hebben we verschillende analytics-toepassingen gebouwd, waaronder de Hypotheekbarometer en de Schuldenmonitor. Daarbij kijken we verder naar mogelijkheden met onder meer Microsoft Synapse en datalakes, waarbij we rekening moeten houden met principes zoals grondslag en doelbinding die in de AVG zijn beschreven. Daarnaast is er nog de manier waarop we ontwikkelen in onze teams, die inmiddels al dicht tegen test-driven aanzit. Op sommige gebieden zetten we SpecFlow in, een automation framework voor .NET, en we gebruiken Tosca als tool om testen te automatiseren voor UI-componenten en api’s. Dat is belangrijk, want kwaliteit staat hoog in het vaandel voor BKR. We moeten immers een betrouwbare partner zijn voor onze klanten.”

Meer weten over Stichting BKR, of benieuwd of er vacatures openstaan die passen bij jouw profiel? Check het hier.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij BKR en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (73)

73
70
36
11
1
25
Wijzig sortering
Het zou fijn zijn als tweakers een beetje integriteit toont en dit soort partijen weert van adverteren.
Er is een hele goede reden dat de tekst begint 'maar we doen ook andere dingen', de waarheid is dat het bedrijf zijn bestaan te danken heeft aan het dwarszitten van mensen.
Ze zijn meerdere malen op niet smakelijke manieren om het nieuws gekomen, waaronder directe leugens als 'nee we kunnen echt geen registratie verwijderen' etc.
Heb meerdere levens volledig verstooort zien worden door deze partij.
Dus om ze nu als een goedwillend overheidsorgaan naar voren te schuiven is misselijkmakend.
Dit. Helaas zelf ook aan den lijve ondervonden: Foutje gemaakt door de bank bij het aanmaken van een codering. Er was sprake van een restschuld met afbetalingsregeling, maar de bank gaf een codering aan BKR door die aangaf dat ik een enorme achterstand had en de betaling ineens opgeëist zou zijn. Dat is echt de meest ongelukkige die je maar kunt hebben en je komt er pas achter op het moment dat je bijvoorbeeld (en in mijn geval) een huis wil kopen. Maar goed, een foutje kan gebeuren, maar dan begint het: Je kon toen (2015 ffs...) in ieder geval niet ergens een account maken en inloggen, nee, je moest je gegevens opvragen, dan een bedrag betalen en pas na betaling kreeg je twee weken(!!!) later pas eens een overzicht van je gegevens. BKR wilde niet doen, ondanks een toegezonden overzicht van alle betalingen (overigens allemaal netjes en op tijd betaald) en een getekende betalingsovereenkomst. Gelukkig kon de bank toen zelf die codering nog aanpassen, maar het is te bizar voor woorden dat je als partij zomaar zoiets heftigs aan kan maken zonder enige vorm van controle op hoe terecht het is en of alles wel klopt.

Dan zijn er nog wat onfrisse zaken zoals een smeercampagne tegen Dynamiet Nederland en 'incidenten' als het opkopen van daaraan gelijkende domeinnamen door eh... 'Bezorgde werknemers' van BKR, met als enige doel om mensen te 'waarschuwen' voor Dynamiet Nederland en deze partij compleet zwart te maken.

Die parasieten bij het BKR verdienen echt deze aandacht niet, ongeacht wat ze er voor hebben betaald en ze mogen wat mij betreft zo snel mogelijk opgedoekt worden.

En nee, het BKR is 100% zeker GEEN overheidsorgaan.
Dus de bank maakt een fout maar het is de schuld van BKR? Ga toch fietsen.

De bank/kredietverstrekker is verantwoordelijk voor het toevoegen én verwijderen van de codering, niet BKR (behoudens wat uitzonderingen zoals bij faillissement van de kredietverstrekker etc).
Ik snap dat begrijpend lezen moeilijk is, of dat het cool is tegendraads te zijn, maar dat is letterlijk niet wat hij zegt. Hij kon de melding pas na 2 weken en betaling een kopie krijgen van zijn kredietoverzicht. Ga jij maar uitleggen hoe het niet onethisch is dat een instantie die schulden registreert een betaling vraagt voor een overzicht die je kan helpen uit die schulden te komen.
Het is de verantwoordelijkheid van BKR dat hun administratie op orde is. Er kan namelijk niet zomaar verantwoordelijkheid afgeschoven worden, terwijl men bestaat om die verantwoordelijkheid.
Maar de bank gaf toch de verkeerde gegevens door? Hoe kan BKR daar nou wat aan doen?

Ja het is klote om zo met een partij te moeten communiceren maar de enige die de registratie kan aanpassen en corrigeren is (je raad het nooit) de financiële instelling die de registratie heeft gemaakt.
Wat kan je er nu zelf aan doen dat je verkeerde gegevens gaat en blijft accepteren en niet wil(de) corrigeren maar wel (laat) gebruiken?
Je draait de verantwoordelijkheden mooi om zo: niemand had de oprichter verplicht om die tent te beginnen. Dat is in tegenstelling tot mensen die een registratie hebben, die komen er niet onderuit om geld aan ze te besteden omdat ze anders hun situatie niet inzichtelijk kunnen krijgen. Dat is afpersing.

Als ik social media trolls ga inzetten om jouw imago te vernietigen en alleen stop als je me betaald, dan kan ik me ook wel verdedigen met "mijn schoorsteen moet ook roken". Dat maakt het nog steeds niet oké.
>niemand had de oprichter verplicht om die tent te beginnen.

Jawel. Financiële instellingen moeten van de overheid de burger beschermen tegen overkreditering. Die verplichting is er dus wel. Je zit er helemaal naast.
De manier waarop je die wens 1:1 vertaalt naar het BKR zegt genoeg natuurlijk, van begin af aan ben je al bezig om selectief dan wel overgesimplificeerd te redeneren.

Dat er controle moet zijn betekent niet dat er een BKR moet bestaan. En dat het BKR een stichting is betekent niet dat ze voor alles geld moeten kunnen vragen. Ze krijgen terecht een hoop kritiek, de enige reden dat je daar tegen bent is omdat je graag tegendraads doet. Iemand met een oprechte mening had niet dit soort tactieken gebruikt.
Niet helemaal mee eens; de banken hebben dit opgericht om zichzelf te beschermen tegen wanbetalers (laat je niks anders wijsmaken), maar je in volledig buiten het maatschappelijk verkeer belanden als je hier verkeerd in staat.

Best veel macht, en dan aan degene die je het leven verkloot ook nog geld vragen om te kunnen checken of ze daadwerkelijk je leven verkloten..
Je leest nu wel heel erg selectief natuurlijk. De bank maakt de fout, maar BKR maakt het je ontzettend moeilijk om ten eerste te achterhalen wat er gebeurd is en ten tweede om een fout te corrigeren, want dat was ook bij de bank niet bepaald een eenvoudig traject. Kijk, fouten kunnen gemaakt worden hoor, maar als je een partij hebt die de boel opzettelijk frustreert, dan gaat er toch echt iets niet goed.

Daarbij ben ik van mening dat je als partij met zo'n impact de plicht hebt om te controleren of alle gegevens kloppen voordat je zoiets doorvoert. En ik vind ook dat er op zijn minst een melding van het aanmaken van zo'n codering naar het 'slachtoffer' toe moet gaan. BKR gaat er zonder hoor of wederhoor en zonder pardon gelijk van uit dat alles klopt en je staat als consument gelijk met 10-0 achter, of dat nou terecht is of niet. Dát is het probleem.
De controletaak ligt bij de kredietverstrekker.
Is het niet logischer als de BKR degene die het betreft actief zou informeren over de registratie? Dan kan diegene het zelf controleren.

Overigens vermoed ik dat de meeste fouten dan wel onredelijke registaties niet bij de BKR vandaan komen maar van de kredietverstrekkers zelf. Het BKR neemt verzoeken van kredietverstrekkers tot registratie van burgers toch één op één over? En als je de controletaak vervolgens aan diezelfde kredietverstrekkers overlaat, doet me dat denken aan "Wij van WC-Eend..."

[Reactie gewijzigd door pmeter op 23 juli 2024 17:11]

Dat is ook wat er aan de hand is. En de meeste problemen met onterechte registraties ontstaan doordat kredietverstrekkers (of in het verleden, providers van telefoonabonnementen) door administratieve fouten mensen als wanbetaler hadden aangemerkt bij het BKR. En de kredietverstrekker intussen failliet is gegaan of overgenomen is door een andere partij die van niets weet.

BKR zegt dan, wij registreren alleen en voor het aanpassen of verwijderen van een registratie moet U bij de kredietverstrekker zijn, maar daar vang je natuurlijk bot als die kredietverstrekker niet meer bestaat. En dan mag je bij het aanvragen van een hypotheek maar hopen dat de bank je situatie begrijpt en coulance toont, in plaats van "Helaas, hier staat een code, dus computer says no."

Eigenlijk hoort het BKR dus de legitimiteit van gemelde coderingen gewoon te controleren omdat de impact van zo'n codering behoorlijk groot kan zijn.
Is het niet logischer als de BKR degene die het betreft actief zou informeren over de registratie? Dan kan diegene het zelf controleren.
Dat is wel hoe het in Zwitserland gebeurt; registraties, wijzigingen en inzage door derden worden actief (en gratis) gemeld aan diegene die het betreft. En zo hoort het ook.
Of ga jij ook klagen bij de RDW als de autogarage de sloop van je auto niet goed geregistreerd heeft? Nee toch?
Dan ga ik niet klagen bij de RDW maar dan ga ik ze wel (met de juiste bewijsstukken) vriendelijk doch dringend verzoeken om dat foutje weer recht te zetten.

Als ze dan zeggen "Jamaar dan moet je bij de garage zijn, en het is niet ons probleem als die failliet is, prettige dag verder" dan werkt de RDW je toch echt bewust tegen.
Precies, zo heb ik een keer een verkeerde km registratie moeten laten aanpassen omdat de garage 2 cijfers omgedraaid had, waardoor het geen logisch opvolgende stand meer was.

Netjes gemeld bij RDW en zonder problemen en kosten werd het opgelost, zo zou het bij de BKR ook moeten.
Waar in de wet staat volgens jou dat BKR dan geen verantwoordelijkheid heeft om hun administratie op orde te hebben?

Dat ze hun technische mogelijkheden hier promoten is omdat ze de administratie zelf opgezet hebben, laten gebruiken en onderhoudplicht hebben. Dan kan het niet zo zijn dat als je kan weten dat het niet klopt je dat maar laat blijven gebruiken omdat je dat zelf makkelijker uit komt en je liever eigen regels toepast waardoor anderen gedupeerd (kunnen) worden.
Jij moet echt van de BKR zijn als je alles recht en correct probeert te kletsen. Fouten kunnen gemaakt worden maar dat moet écht wel gecorrigeerd worden en laat dat nou net een onderwerp zijn waar instanties simpelweg geen gehoor aan (willen) geven. Het is een pingpong wedstrijd waarbij de klant altijd de dupe van wordt.
Ik misken helemaal niet wat de taak van het BKR is, ik geef aan dat er juist in het goed en eerlijk uitvoeren van die taak enorm veel mis gaat. Je moet er wel voor zorgen dat de informatie die je verwerkt klopt natuurlijk. Wat heb je nou aan partij die onjuiste informatie registreert, als het enige doel van die partij het correct registreren van informatie is?
Precies.
BKR lijkt ook vooral een verlengstuk van de financiële sector te zijn om mensen onder druk te zetten, zodat zij bij conflicten zo min mogelijk kosten hoeven te maken en hun standpunten kunnen forceren.

Ik heb bijvoorbeeld met een creditcard maatschappij een conflict gehad over een afschrijving die niet terecht was.
Zij dreigden met een BKR registratie als ik niet zou betalen ( en opzegging van de card, wat ik zelf al had gedaan overigens na dit vertoon van de cc maatschappij )
Gelukkig ging het om een bedrag van onder de €250, waardoor deze niet geregistreerd mag worden, maar stel je eens voor als het erboven was geweest...
Aangezien BKR zelf niet aan bemiddeling doet ga je niet echt veel kunnen doen tegen zo'n registratie als die er komt - met alle gevolgen van dien - en is de enige logische optie dan nog om maar gehoor te geven aan de eisen van de financiële instelling.
Uiteindelijk heeft de cc maatschappij nog wel doorgezet met een incassobureau en deurwaardersbureau die een rechtszaak gingen starten, maar nog de mogelijkheid boden hierop te reageren voordat zij hem daadwerkelijk zouden uitvaardigen.
Dit gedaan en hierna nooit meer iets gehoord.
de waarheid is dat het bedrijf zijn bestaan te danken heeft aan het dwarszitten van mensen.
Dat is hetzelfde als roepen dat de politie er alleen maar is om achter bomen te staan om op die manier zoveel mogelijk bonnetjes uit te kunnen schrijven: doet het goed in de kroeg maar slaat de plank wel heel erg mis. Is ook te gemakkelijk.

De Stichting BKR is met een reden in het leven geroepen. Dat er fouten worden gemaakt is natuurlijk zwaar k*t, zeker voor de getroffenen. Dat er zaken beter kunnen: ongetwijfeld. Ik heb nog geen organisatie gezien waar geen verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.
De politie is een staatssysteem die verantwoording aflegt aan uiteindelijk de minister. Deze club is een privéorganisatie met een afschuwelijk lange invloedsarm, zonder verantwoording aan de burger te hoeven geven. Dat dat een probleem is is al keer op keer getoond.
De politie is een staatssysteem die verantwoording aflegt aan uiteindelijk de minister. Deze club is een privéorganisatie met een afschuwelijk lange invloedsarm, zonder verantwoording aan de burger te hoeven geven. Dat dat een probleem is is al keer op keer getoond.
Dat is overigens ook één van de knelpunten bij een particuliere stichting zoals het BKR, net zoals bij BREIN. Ze hebben aan de ene kant een bepaalde mate van gezag en ze hebben een maatschappelijke handhavingsfunctie, maar omdat ze particulier zijn, handelen ze ook in eigen belang en zijn ze geen verantwoording schuldig naar het parlement.

Juist omdat dit soort stichtingen een behoorlijke maatschappelijke impact kunnen hebben (in het geval van het BKR kunnen ze letterlijk de huizenmarkt doen omvallen, als ze dat willen) horen ze een publiek orgaan te zijn, bijvoorbeeld onder het ministerie van Financiën.
Beetje overdreven niet?

Tuurlijk gaat er wel eens iets mis bij een BKR registratie. Maar de meeste fouten in registraties komen door de geldverstrekkers, niet door het BKR zelf. De hele reden dat het BKR bestaat is om een goede reden met de beste intenties: Overmatig lenen voorkomen, zodat mensen minder snel in de financiële problemen komen.

BKR zit niemand dwars. BKR houdt gegevens bij van de lening die je hebt. Niet meer dan dat. De BKR weigert geen leningen, de BKR toetst geen leningen. Als iemand jou geen lening wil verstrekken om een BKR registratie dan is dat de keuze van de geldverstrekker. Niet van het BKR. BKR toetst ook jouw betalingsmoraal niet, dat doet de geldverstrekker.

Zonder BKR waren er veel meer mensen in de problemen gekomen dan met het BKR.
Als iemand jou geen lening wil verstrekken om een BKR registratie dan is dat de keuze van de geldverstrekker.
Niet helemaal natuurlijk, sinds ook die voorwaarden centraal worden afgedwongen, in ieder geval als het om hypotheken gaat. Een bank die zich daar niet aan houdt, kan een bezoekje verwachten van de AFM.

Al helemaal als het om een NHG hypotheek gaat. Vergeet niet dat het niet kunnen krijgen van een hypotheek een enorme impact heeft op iemands leven, juist doordat de woningmarkt daar zo enorm afhankelijk van is.
Die voorwaarden worden misschien centraal afgedwongen, maar niet door het BKR. Het zijn de banken die onderling richtlijnen overeengekomen zijn, zodat de eisen grotendeels identiek zijn. Dat is gewoon concurrentie.

En die partijen zijn er ook wel (die leningen verstrekken ondanks een BKR vermelding), maar daar betaal je ook voor. Dat geldt voor NHG ook.

Het komt er op neer dat wanneer je zelf je financien niet op orde hebt, dat partijen wantrouwend zijn. Als je dan alsnog wil lenen, dan kan dat, maar dat kost je meer. Jij bent immers een groter risico. Dus daarom krijg je bv. geen NHG, waardoor je hogere rentelasten hebt. Dat is alleen maar een goede zaak.
Nou, het is al ruimschoots gezegd, maar BKR is niet meer dan een bedrijf wat zich dictoriaal opstelt naar degene toe welke in hun database voorkomen. Er is niks lolligs aan dit bedrijf en er is helemaal niks lolligs aan hetgeen waar ze voor staan en agressief verdedigen door te roepen dat het de schuld is van degene die staan in hun database welke uiteraard is opgezet door andere geld uitlenende bedrijven/wolven welke hoge woekerrentes hanteren en overduidelijk mensen aannemen hun leningen af te nemen terwijl hun inkomen er niet van in verhouding is.

Op geen enkele manier worden dit soort bedrijven dwars gezeten en nu plaatst T.net ook nog eens een advertentie van ze waarin ze zichzelf ophemelen als de good guys in de wereld van kredieten. Terwijl die wereld al zeer bedorven is met hun aanlokkelijke kredieten. Kredieten zouden verboden moeten worden. Alleen dan kan je spreken van het beschermen van mensen. Het feit dat een telefoonabonnement al wordt opgenomen in het BKR systeem toont al aan wat hun bedoelingen is van dit systeem. Het nog verder verstrikt raken in de wereld van schulden ten gunste van deze geldwolven.
BKR is niet meer dan een bedrijf wat zich dictoriaal opstelt
Niet alleen naar de mensen in hun database, maar ook naar hun 'klanten' toe, de bedrijven die dat register moeten raadplegen. Als je aan het begin van deze eeuw als ITer bij een bank werkte die leningen verstrekte als primaire bezigheid, dan had je een vaste plek op de muur die er redelijk bloederig uitzag... |:(

Het BKR heeft net als de KVK een heel naar bijsmaakje bij velen door bepaalde incidenten uit het verleden, maar het zij absoluut essentiële diensten. Juist in het begin van de 21ste eeuw hadden heel veel kredietverstrekkers/banken het issue (als ze al heel lang actief waren op de markt) dat ze eigenlijk heel dicht in de buurt kwamen om opgedoekt te worden, juist omdat men in het verleden langlopende leningen had afgesloten die niet goed waren gecheckt. Waarbij de lokale filialen te makkelijk geld konden uitlenen aan boer Harmse die ze al hun hele leven konden, welke het uiteindelijk niet (geheel) kon terug betalen. Ik kan me deadlines herinneren dat als er niet binnen x jaar minstens 4% winst werd behaald, de toko dicht kon (uit het tijdperk dat je 4% rente op een rekening kon krijgen)...

Wat velen ook lijken te vergeten is dat er heel, heel veel fraude is in het 'lenen' circuit, niet alleen met mensen die het geld direct willen stelen, maar ook indirect door zich nog verder in de schulden willen steken, terwijl dit eigenlijk niet zou kunnen/mogen. Waardoor men uiteindelijk persoonlijk failliet zou (kunnen) gaan...

Wat een hoop mensen vergeten is dat het BKR er niet is voor de burger, maar voor de bedrijven, dat zijn hun klanten. Als je kijkt naar het verhaal van @Smuey dan heeft het BKR zoiets van "Wat moet ik met die afschriften, hoe verwacht je dat ik die kan controleren op echtheid? En ga jij mij betalen voor het controleren van die gegevens?". Nee, de bank kan die gegevens daadwerkelijk controleren, die heeft ze in 'hun' systeem dan ook fout gezet en zal het moeten fixen (wat ze ook hebben gedaan). Je stapt toch ook niet naar Postnl als de inhoud van een brief niet klopt die is gestuurd via de post? Of naar je ISP als je het niet eens bent met de inhoud van een ontvangen email... Het BKR faciliteert alleen de communicatie tussen verschillende bedrijven door een central register bij te houden. Is het ideaal? Absoluut niet! Maar het is absoluut beter dan niets!
Het BKR faciliteert alleen de communicatie tussen verschillende bedrijven door een central register bij te houden.
Prima, zolang BKR elke nieuwe registratie ook actief communiceert aan degene over wie het gaat. Als ze dat niet doen, dan is dat wat mij betreft foute boel. Want na enkele jaren kun je het tegendeel minder makkelijk bewijzen. Of nog erger: de krediteverstrekker die de melding heeft gedaan kan niet meer bestaan. Dan kun je de melding onmogelijk meer in laten trekken.
Wat een onzin post...
verdedigen door te roepen dat het de schuld is van degene die staan in hun database
Hoe is dit niet waar dan? BKR registreert slechts leningen en achterstanden daarop. Als jij er in staat met een achterstand dan is dat alleen aan jou zelf toe te schrijven. Daar moet je het BKR niet de schuld van geven.
geld uitlenende bedrijven/wolven welke hoge woekerrentes hanteren en
Welke woekerrentes? De rente is al jaren erg laag. En ben jij als afnemer zelf niet bij de keuze om een lening af te nemen? Je kunt gewoon geen lening aanvragen en/of gewoon nee zeggen. Niemand verplicht je om een lening te nemen, laat staan eentje met een woekerrente.
mensen aannemen hun leningen af te nemen terwijl hun inkomen er niet van in verhouding is.
Het BKR gaat er niet over of een geldverstrekker wel of geen lening verstrekt. Dat doet een bank. Een bank is er niet bij gebaat om iemand een lening te verstrekken die iemand niet kan terugbetalen. Dat kost de bank namelijk geld, want dan moet de lening worden afgeschreven.
Kredieten zouden verboden moeten worden.
Oke, dus niemand meer een koophuis. Top idee!
Ondernemers kunnen geen grote investeringen meer doen.
Startkapitaal is geen optie meer.

Nee, klinkt heel goed.
Het feit dat een telefoonabonnement al wordt opgenomen in het BKR systeem toont al aan wat hun bedoelingen is van dit systeem. Het nog verder verstrikt raken in de wereld van schulden ten gunste van deze geldwolven.
Een telefoonabonnement is een schuld (financiele verplichting) en dus terecht opgenomen in het BKR. Door die vermelding raak je juist minder snel in een wereld van schulden. Omdat een nieuwe lening geweigerd kan worden als je al een telefoonabonnement hebt dat hoog is in verhouding tot je inkomsten.

Maar laten we even jouw relaas voor waar aannemen. Het BKR is het grote kwaad, dus dat schrappen we volledig. Geen BKR meer. Financiele instellingen hebben dus geen idee meer wie waar welke lening heeft lopen. Gevolg is dat iemand die slecht is met geld gaat shoppen bij 10 banken, daar elk 10.000,- gaat lenen en dus 1 ton aan schuld heeft. Dat kan hij vanzelfsprekend niet betalen, dus raakt in de financiele shit. BKR voorkomt dit. Hoe is BKR in deze de slechterik?

[Reactie gewijzigd door Tozz op 23 juli 2024 17:11]

Sorry hoor, maar wat is nu het nut van dit gebrabbel?
Dat is belangrijk, want kwaliteit staat hoog in het vaandel voor BKR. We moeten immers een betrouwbare partner zijn voor onze klanten.”
Ja dat is ook duidelijk te merken ja.... (Voor het geval dat jullie het missen: Sarcasme)
Realiseer je ook dat de 'klanten' van het BKR geen consumenten zijn maar de banken en geldverstrekkers.

De consumenten zijn het product.
BKR is de (ex-) partner die je niet wil, maar je gewoon blijft stalken en roepen dat je nog een relatie hebt. En ze doen echt hun best er wat van te maken hoor, jij bent gewoon degene die niet wil ;(

Mooi om te lezen dat er zorgvuldig een hoop bla bla is opgeschreven om er nog wat van te maken, maar dat iedereen die tent liever ziet verdwijnen :+
Probeer eens in te loggen om je gegevens in te zien, ze willen dan alsnog je naam en email, zogenaamd in het rapport naar toe te sturen. Nergens voor nodig, zeker omdat ze alle relevante gegevens al hebben via de idin inlog

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 17:11]

Het nut van een advertorial?
Een advertorial/advertentie is om mensen warm te maken over je product/bedrijf. Dit doet verre van dat...
Jij kent alle mensen? 🤷🏼‍♂️

Iemand heeft dit bedacht en iemand heeft dit goedgekeurd. Dat jij en ik (en nog meer mensen) het niks vinden, zegt niks over andere mensen. De wereld is groter dan jij en ik.
Wat een boel buzzwords en opgedirkte functie titels voor wat systeembeheers, ontwikkelaars en vooral veel tussenlagen aan management...
Ik wilde niet als eerste reageren maar je hebt helemaal gelijk….

Een heleboel flauwekul aan tekst om iets proberen neer te zetten wat het niet is. En als je naar de openstaande vacatures kijkt |:(

Volgens mij komt het er op neer dat ze een paar VM’s naar Azure hebben verhuisd.

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 23 juli 2024 17:11]

Volgens mij komt het er op neer dat ze een paar VM’s naar Azure hebben verhuisd.
Ik denk dat dan je misschien je hand hebt zitten lezen i.p.v. het artikel. Er staat duidelijk in dat het geen lift & shift is. En het herimplementeren van functionaliteit die oorspronkelijk op een mainframe draaide is nogal ver verwijderd van verhuizen van wat VM's.
De realiteit bij dit soort migraties is helaas vaak dat tegen het einde van het project er toch maar voor een lift-and-shift scenario gegaan wordt, omdat het oude hosting contract afloopt of afgelopen is.

Daarna weten dit soort grote bedrijven er in de cloud alsnog een potje van te maken omdat ze de oude processen los laten op de nieuwe 'hostingomgeving' en de potentie van public cloud compleet om zeep helpen.
Je kan de technologie wel veranderen, maar als de mensen, de processen en de cultuur niet meebewegen wordt het niets ;)
Ze proberen er iets heel interessants van te maken in de tekst, maar veel meer dan ik aangeef is het niet..

Dat ze containers een “interessante ontwikkeling” vinden zegt eigenlijk alles over deze organisatie.

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 23 juli 2024 17:11]

Maar nu realistisch.. Welke partij is nou wel interessant?

Wijzigingen in IT infrastructuur gebeuren dagelijks. Platformen veranderen, applicaties wijzigen.. Integraties tussen applicaties onderling veranderen.. SOAP, JSON, WebSockets, middleware.. bedenk het allemaal maar.

Voor technici zijn het gewoon stapjes.. Het is telkens herimplementeren van functionaliteit op een ander systeem. Dat is de realiteit. En dat is niet anders bij BKR.

IT'er zijn is nou eenmaal eigenlijk best wel een beetje saai. Je zit elke dag achter dezelfde computer naar hetzelfde scherm te loeren.
Ik bedoelde eigenlijk dat je wel heel laat bent als je nu pas naar containers/microservices gaat kijken… Daar moet je al volop in zitten… Dat is al lang geen innovatie of nieuwe techniek meer, en bij cloud i.c.m. CD wel heel erg fijn om mee te werken….

Al kan ik me voorstellen dat wanneer je vooral MS gebruikt, docker ver van je bed is.
Ow, en de thuisgebruiker zit elke dag ander een andere computer met een ander scherm? Wat een aparte conclusie van wat een ITer is lol.
Waar lees je precies iets over managementlagen? Ik lees veel technische/developer-termen (moet kunnen op Tweakers), maar kan weinig over managementlagen vinden in het stuk.
Dirkjan werkt inmiddels dertien jaar bij BKR; aanvankelijk als tester, inmiddels als chapter lead van de testafdeling, devops-expert en change manager.
Drie buzzwords en drie functies bij één persoon? Dan weet ik al genoeg over de organisatie van deze partij...
En dan ook nog “lead” van een test afdeling en DevOps “Expert”…. |:(

Wat gaat hier fout?

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 23 juli 2024 17:11]

Mij viel vooral de foto op
Het eerste vak de inkomende opdrachten, denk ik. staat 'vol' met ideeën
De rest is "leeg" en het volgende wat wél goed bezet is, is de toog achterin....

Lijkt me een prima werkgever :+
Aan de ene kant is het wel een mooi idee dat je als mislukte IT’er altijd nog bij BKR een carrière kunt faken met een hoop kletspraat. Aan de andere kant, wat een verderfelijke organisatie. Maar goed, ze zullen het wel rechtvaardigen met verdraaiingen als “we doen het om mensen tegen zichzelf te beschermen, dat geeft zoveel voldoening”.
ICT’ers die nergens meer aan de bak kunnen, mogen altijd nog bij het BKR terecht. Dat is een geruststelling. Voor iedereen die nog een beetje fatsoen heeft raad ik aan: blijf weg bij deze ballentent. Dat geldt ook voor Experian. Ze bouwen voort op het zwartmaken van burgers. Dat roept bij mij ook gelijk de vraag op: waarom registreert de overheid je kredieten niet in MijnOverheid?
Azure wordt nu verkocht als een soort van next gen iets waardoor ik zou moeten denken: "Woopie! Daar wil ik werken?"

Ze zijn redelijk laat.

Ben werkelijk niemand tegen gekomen die op meerdere cloud omgevingen gewerkt heeft Azure als de beste partij aangewezen heeft. Tot nu toe hoor ik dat de keuze voor Azure altijd een management keuze geweest is (ik hou van excel en word dus we gaan azure gebruiken, dat niveau) en niet op basis van resultaten en beoordelingen door personeel. Azure is eigenlijk heel goed in 2 dingen: MSSQL databases hosten omdat ze het zelf bouwen en Windows machines hosten omdat ze het zelf bouwen.

Werk nu al 8 jaar in AWS, Azure en GCP en elke keer als ik die cli moet gebruiken, die interface moet bedienen of te maken heb met de API denk ik elke keer weer: Waarom nou. Deze week ook weer toen ik die interface van APIM moest gebruiken. Onoverzichtelijk, langzaam... Af en toe krijg ik het idee dat ze het express doen zodat ze die certificeringen kunnen verkopen want je vind je weg niet zonder een cursus te hebben gevolgd.

[Reactie gewijzigd door init6 op 23 juli 2024 17:11]

Ik ben het helemaal met je eens…. Ze zijn zeker erg laat… Zegt al meer dan het artikel zelf..

Wij gebruiken al jaren naar grote tevredenheid containers op K8S en ECS. Inmiddels draaien onze eerste producten al serverless….

Wij hebben onze (zelf organiserende) teams de keuze laten maken. En daar kwam gek genoeg geen Azure uit ;)

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 23 juli 2024 17:11]

serverless? rofl over buzzwords gesproken.
Je draait een stukje code, dat stukje code volgt de guidelines van een star framework, en dat framework draait op een server, die server is niet van jou, en doordat de guidelines strak zijn hoef je hem niet te configgen en kan die code makkelijk naar een andere server (maar niet persee naar een nieuwere versie van dat framework) worden geduwt.
Is dat serverless? Of is dat eigenlijk gewoon een laagje abstractie wat een leuk opgedirkte naam heeft gekregen om te verbloemen dat het niet heel spannend is en feitelijk vooral beheer van het framework externalisteert en een vaak hoge huurprijs van de servers per $eendheid oplevert.
Nee, serverless is iets heel anders…
Nee, het punt van serverless is dat het OS wordt gemanaged door de leverancier (zij het Docker, Azure App Services of Kubernetes). Dit betekent dat je alleen de applicatie beheert.

Schaalbaarheid
Containers heeft als voordeel dat je de applicatie makkelijk kunt repliceren (= schalen), wat als voordeel heeft dat je op basis van de load kunt op- en afschalen. Je kunt op die manier onbeperkt schalen, en zo blijft je applicatie werken, óók als iedereen op hetzelfde moment iets (belastingaangifte) wilt doen. Ondertussen bespaar je op de kosten als er weinig gebruik wordt gemaakt van je applicatie (zij het 's nachts of in het weekend).

Het grappige is, virtuele machines hebben óók die schaalbaarheid, maar dan werk je niet met een config, maar met een image die je deployed. Dat is minder flexibel.
In alle gevallen gaat het, zoals killercow al aangeeft, steeds om een abstractielaag...

Dat je server (hardware) niet ziet (beheert) betekent niet dat deze er niet is..
Dat je met containers makkelijk kunt op- of afschalen zal ook niemand ontkennen.

Maar het idee dat je *onbeperkt* kunt opschalen geeft wel aan dat je het niet begrijpt. Elke container heeft resources nodig en die zijn niet onbeperkt. Uiteindelijk worden deze resources geleverd door de server (hardware) en je raadt het al die zijn ook niet onbeperkt: er staan er net zoveel als dat er gekocht zijn...
Ongewenste reclame noemen wij toch doodgewoon SPAM
“De afgelopen jaren moderniseerde de organisatie de IT-systemen: de mainframe-omgeving is ingeruild voor Azure, systeembeheerders werden developers en de manier van werken binnen productteams is inmiddels nagenoeg test-driven.”

De teams veranderen naar “value-driven” lijkt me een leuke eerste taak voor de nieuwe SM die het BKR zoekt… Al heeft de omschrijving in de vacature niet zo heel veel te maken met de werkzaamheden en verantwoordelijkheid van een SM.

[Reactie gewijzigd door Blommie01 op 23 juli 2024 05:28]

Waar ik verbaasd over ben dat ze zulke gevoelige data van nederlanders neerzetten bij een Amerikaans bedrijf. Ze zullen vast een boel encrypten (hoop ik toch), maar toch.
Ik zie in het hele artikel niet een keer het woord security of privacy staan…

Wel BizDevOps ipv DevSecOps ;)
Er zijn genoeg organisaties (ziekenhuizen, overheden) die hun data bij Azure in Middenmeer (Noord-Holland) plaatsen. Contractueel kun je vastleggen dat je data niet buiten die zone gaat. Alleen de meta-data wordt op dit moment nog in de VS opgeslagen; vanaf 2023 is dat ook alleen in Europa.
En dit is volgens mij iets wat niet waar is. En daar zijn een hoop juristen het over eens. Microsoft blijft een Amerikaans bedrijf en de uiteindelijke eigenaar van het datacenter. En zij vallen onder de patriot act. Dus als de Amerikaanse overheid opdracht geeft die data te delen zullen ze wel moeten :).

[Reactie gewijzigd door bassiej19 op 23 juli 2024 17:11]

Ik denk het wel, want waarom migreert het Gelre (bijna) alles naar Azure? Ref. https://www.axians.nl/con...-datacenter-as-a-service/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.