Door Kees Hoekzema

Serverbeheerder

Server- & netwerkstatusmeldingen VIII

19-12-2007 • 09:00

94 Linkedin

Problemen met de servers en de netwerkverbinding van Tweakers.net worden in deze .plan gemeld. De laatste informatie over de serverloads en -uptimes kun je volgen op de deze bug. Om last van deze bug te hebben moet je aan een aantal randvoorwaarden voldoen, meer dan 4GB geheugen: check, 64bits kernel: check. Adaptec raid: check.
Oftewel: die raidcontroller loopt te bokken. En vandaag wat erger dan gisteren, want vandaag kapte 'ie er helemaal mee. Er staan in de bugreport wel een aantal semi oplossingen die we op dit moment achter de schermen aan het bespreken zijn om te zien welke oplossing ons probleem op zal lossen.

 • 22-11-2007 Ongeveer een half uur geleden zijn er wat trubbels geweest op de ams-ix, KPN kan hier blijkbaar (nog) niet helemaal mee overweg waardoor er wat rare problemen optreden naar verschillende sites, waaronder dus de onze, helaasch. Het probleem manifesteert zich in een goede traceroute naar ons toe, maar terug hebben de pakketten wat moeite met de route terug te vinden. We hopen uiteraard dat het probleem zich zo snel mogelijk oplost

 • 04-10-2007 Langer dan 2 maanden zonder een serverfuckup kan natuurlijk niet, dus vandaag was het weer zover: een van de webservers ging over de zeik. Dit hoort normaliter totaal geen impact te hebben op de site, maar blijkbaar zit ergens in onze loadbalancing scripting een fout waardoor de loadbalancer ervan was overtuigd dat apache nog draaide op Aphaea, terwijl wij er toch van waren overtuigd (en ps aux ook ) dat apache keidood was. Anyways, na een crashcourse linuxvirtualserver doen de sites het inmiddels weer. Nu alleen nog achterhalen waarom Aphaea de nfs mount opeens niet meer kan vinden..

 • 31-07-2007 Een maand later dan gepland, maar vannacht zijn de nieuwe loadbalancers toch in gebruik genomen. De reden dat de vorige keer de loadbalancers het na enkele minuten begaven bleek in de Linux kernel te liggen. Deze bug was alleen te vinden op SMP-systemen, en trad slechts zeer sporadisch op. (Hij trad alleen op als de server veel verkeer van verschillende IP adressen aan het verwerken was terwijl de configuratie aangepast werd.) Maar als hij wel optrad zorgde hij ervoor dat de kernel het volledige systeem met zich meetrok en nergens meer op reageerde. Door een kleine patch te schrijven is het euvel uiteindelijk opgelost en hebben we de nieuwe loadbalancers in gebruik genomen, hetgeen gepaard ging met een downtime van iets meer dan 4 seconden voor de slave, en 30 seconden voor de master.

 • 19-07-2007 Tegen het eind van de ochtend, begin van de middag zal GoT even down gaan in verband met wat on site onderhoud aan Apollo, de database server. Dit zal (hopelijk ) ongeveer maximaal een kwartiertje duren.
  Update 15:39: We bennuh klaor, en we gaon naar huus.

 • 03-07-2007 De arethusa die nu in EUNetworks hangt (eigenlijk de oude achelois die we een tijdje geleden uit Redbus hebben meegenomen naar kantoor voor een herinstallatie) doet nu irc enzo, alleen ging het niet zo soepel als we gehoopt had, waardoor de downtime iets langer was dan een +/- 0.5 minuten die we in het hoofd hadden

 • 01-07-2007 Nadat we gisteren zijn verhuisd, bleek een van onze nieuwe loadbalancers stuk te gaan. Helaas reageerde de kvm-over-ip niet helemaal zoals we wilden zodat we iemand moesten instrueren om eerst dat te fixen. Inmiddels werkt het weer, en morgen, als we weer helder in dem Kopf zijn, gaan we zoeken wat er nu precies gebeurd is.
  Update 14:31 Blijkbaar is er iets mis met de nieuwe loadbalancers, dus as we speak racet Daniel naar Redbus toe om daar een oude loadbalancer weer aan te zetten zodat dit knipperlicht gedoe hopelijk over is
  Update 14:58 Inmiddels is een van de oude loadbalancers in Redbus zo vriendelijk geweest (met wat hulp van Daniel ) om zijn oude taak nog even waar te nemen.

 • 10-6-2007 Even wat kort onderhoud om ervoor te zorgen dat mysql hopelijk wat beter presteert op de frontpage, helaas werkt de maintenance-popup niet helemaal tof, waardoor iedereen een postlaunch-scherm kreeg te zien

 • 5-6-2007 Zoals je kunt zien hebben wij een nieuwe layout, deze is echter af en toe behoorlijk traag. Dit komt doordat onze bezoekers massaal de nieuwe site willen bekijken, en dat trok het serverpark niet helemaal. De boosdoener bleek voornamelijk de loadbalancer te zijn die op de nominatie staat om vervangen te worden. Een 2GHz celeron is niet meer genoeg om de pieken op te vangen in ons dataverkeer. Dit dataverkeer was overigens extreem hoog. Ter vergelijking; op een normale dag pieken wij rond de 500 requests per seconde. Toen de site echter 5 minuten in de lucht was hadden we er al meer zeshonderdduizend requests op zitten, oftewel meer dan 2000 requests per seconde. In eerste instantie trok de nieuwe apache configuratie dit niet helemaal, maar na enkele aanpassingen deed deze het weer. De loadbalancer begon het toen te begeven. Zijn CPU bleek te licht te zijn. Meerdere minuten van 100% CPU gebruik was geen uitzondering, en hierdoor vertraagde het netwerkverkeer aanzienlijk. Op dit moment draait de loadbalancer behoorlijk 'uitgekleed' en ontdaan van niet kritieke processen, en in deze mode kan hij het maar net volhouden getuige zijn stats:
  procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- -system-- ----cpu----
  r b swpd free buff cache si so bi bo in cs us sy id wa
  2 0 0 442524 4704 21740 0 0 0 0 18173 14 0 99 1 0
  0 0 0 442524 4704 21740 0 0 0 0 18566 37 1 97 2 0
  1 0 0 442524 4704 21740 0 0 0 0 18203 22 0 97 3 0
  2 0 0 442268 4704 21740 0 0 0 0 45101 29 1 99 0 0
  dataverkeer na launch

 • 19-05-2007 De verbindingen naar Apollo liepen wat vol waardoor het forum een niet zo toffe foutmelding gaf, nadat we mysql een schop onder z'n kont op de door mysql.org aangeraden manier hebben herstart werkt het weer, eerste paar hits zullen wat langzaam zijn omdat hij z'n cache even moet vullen.

 • 02-05-2007 It happens to the best: Onze React testomgeving ging over z'n nek en was zo stom om wat l33te mysqlpasswords te lekken naar een kleine groep gebruikers, en dat was uiteraard niet de bedoeling. Vandaar dat we even rap wachtwoorden moesten aanpassen. Alleen vergaten we dat we nog gedeeltelijk oude password-typen gebruiken waardoor de frontpage en het forum even de weg kwijt waren. Het was wel binnen 5 minuten opgelost, maar netjes is anders, sorry

 • 28-03-2007 Aanstaande vrijdag zijn wij van plan de mailserver te upgraden. Zoals je al eerder in verschillende .plans hebt kunnen lezen staat deze vervanging al een tijdje op stapel. Komende vrijdag is het dan eindelijk zover en vervangen we de oude Appro door een gloednieuwe Sun bak met up-to-date soft- en hardware. De mailservices zullen vanaf 13:00 voor ongeveer 2 uur minder goed bereikbaar zijn.
  Update: Het een en ander liep nogal uit, maar vanaf een uur of 19:00 zou alles weer moeten werken, zo niet, jullie weten ons vast wel te vinden

  * Januari 2008 - statusmeldingen IX

  * Serverstatus (5 minuten vertraagd)

 • Lees meer

  Reacties (94)

  Wijzig sortering
  BC4 hadden we al gehad, de SATA kabel lag er toen uit opeens, waarna de database van het forum corrupt was.
  Deze is hersteld met een backup, meen ik..

  Dus als er wat mis gaat, is dit BC5...

  Edit
  En up :), en niet leeg :)

  [Reactie gewijzigd door AW_Bos op 19 juli 2007 15:34]

  Tegenwoordig doen we niet meer aan loadbalancers? Beide staan uit...
  de statscode is alleen ff stuk, zoals altijd op nieuwe servers :P
  Hmm vaag, waarom staan er nog loadbalancers in Redbus als alle andere meuk in EU networks staat?
  Omdat onze ips nog niet zijn omgezet van Redbus naar EUNetworks, dat gaat in de loop van morgen gebeuren, hetgeen een downtime van maximaal een minuut zal veroorzaken volgens True.
  is er iets mis met de irc server?
  irc doet het wel gewoon :S
  Tweakers IRC bestaat uit 2 servers (correct me if wrong), arethusa en osiris. Als je connect zul je in je server window zien dat je connect naar Osiris.parse.nl.
  arethusa.tweakers.net/irc.tweakers.net/irc.fok.nl doet het prima hoor, XplodingForce heeft gelijk, dat stomme programma stuurt niets naar de database en daardoor lijkt Arethusa down, ik ga ff kijken waardoor dat komt :)
  Het is al een tijdje zo, ik weet ook niet waarom. Misschien iets mis met het monitoring progje?
  als adonis is vervangen, eergisteren waarom staat er dan in de tabel dat ie al 19 dagen draait?
  ik weet dat het script een vertraging heeft van 5 minuten, maar dat is toch al voorbij? :+

  of draait hij al 19 dagen en zijn alleen de services nu overgenomen door de sun bak?
  Omdat we hem al even geleden hebben opgehangen? -> plan: Fotoverslag serveronderhoud 09-03-2007
  Hij draait inderdaad al 19 dagen en de services zijn nu pas overgenomen. Het is een stuk makkelijker werken vanuit de burostoel dan in een lawaaierige serverruimte, daarom proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat we andere dan fysieke handelingen moeten doen als we met de servers bezig zijn.
  Gaat die oude Appro echt met pensioen (Vraag en Aanbod \o/), of krijgt hij een andere functie, en vindt er een grote doorschuifronde plaats?

  @onder: Typo :/
  Waarschijnlijk gaat deze appro aeolus in ons testpark vervangen, Aeolus is een prima machine, maar de mensen die ernaast zitten klagen dat 'ie teveel herrie maakt :P
  Aeolus zal dan waarschijnlijk verpatst worden :)
  Naam en machine vervangen door naam en collega en hetzelfde is mss ook wel waar :+
  Die server gaan ze gebruiken als spelfoutenchecker zodat "oude" niet meer als aude geschreven kan worden.
  Dit is helemaal geen slecht idee (serieus!). Er zijn op Tweakers en GoT zo veel mensen die "echt" als "egt" schrijven.. werkelijk waar tenenkrommend. En als je mensen er op wijst door middel van een posting krijg je een uitbrander van een modje. :/ (Tsja.. doe er dan ZELF wat aan, ffs!)
  Sorry, ik ben niet blind, doof of stom (no flame ;))

  Maar wtf is fonetisch?¿?
  Van Dale, here i come...

  EDIT
  En die zegt dit:
  fo·ne·tisch (bn.)
  1 betr. hebbend op de vorming van de spraakklanken => fonisch

  [Reactie gewijzigd door hp197 op 19 december 2007 09:18]

  Lekkere bug. Als ik dan lees: Dell PowerEdge 1650 with Dell PowerEdge Expandable RAID Controller 3/Di

  Bevestigd het wel weer m'n vooroordelen over dell server hardware.
  Heeft denk ik weinig met Dell te maken, maar de combinatie van hardware. Kan jou met je zelfbouw ook gebeuren. Het betreft hier aacraid module, die de Adaptechardware aanstuurt (de Dell Perc).
  In ons geval is het zelfs een IBM machine met dezelfde kaart ;)
  Tijd om de config van Adonis up te daten in het tabelletje ;).
  Zo beter Kuikentje? :>
  Prima moto'tje... over de serverpark review zal ik maar niet klagen O-) snap ook wel dat het een bitch is om steeds bij te houden :>
  Mjah, tis meer de vorm waarin het nu staat die me niet echt aanstaat, en ik heb nog geen ideeen om het beter op te zetten waardoor het automatisch up-to-date wordt gehouden.
  En rethusa draait vandaag net 1 jaar..

  Laat die taart maar komen !
  Eerder voor een nieuwe kernel :P
  Zeg, zijn die loadbalancers gerebooted?
  Of is het een fout in het script?
  Zijn gereboot, nieuwe kernel gekregen, oude was nog < .16 dus vandaar dat je ze niet kon pingen :)

  Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

  Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

  Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.  Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


  Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

  Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
  Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee