Advertorial

Door Tweakers Partners

Geen smartphone op zak: een dag op stap met de Apple Watch & T-Mobile Multisim

22-12-2021 • 08:00

66 Linkedin

Is er iemand die weleens lange tijd zonder zijn smartphone van huis gaat? Waarschijnlijk niet, al zouden we soms best een dag zonder smartphone willen doorbrengen. Met de Apple Watch Series 7 Cellular met T-Mobile Multisim kun je je iPhone thuislaten en toch (bijna) alles doen waarvoor je normaliter je mobiele telefoon zou gebruiken. Mark Wijsman probeerde het voor Tweakers Partners een dagje uit.

T-Mobile is op dit moment de enige telecomaanbieder in Nederland die de Apple Watch Series 7 Cellular ondersteunt. Om de watch van connectiviteit te voorzien, heeft T-Mobile Multisim ontwikkeld. Het betreft een abonnementsvorm waarmee gebruikers de 4G-versie van een Apple Watch koppelen aan een bestaand T-Mobile abonnement. Wat preciezer gezegd: een abonnement en telefoonnummer zijn gekoppeld aan twee (e)SIMs, zodat een iPhone en Apple Watch Cellular een telefoonnummer en abonnement delen. Op deze manier kun je, zonder een iPhone op zak te hebben, blijven bellen of gebeld worden, berichten versturen en ontvangen, e-mails bijhouden, je smarthome desgewenst op afstand bedienen of je gezondheid monitoren door middel van het tracken van sportieve prestaties.

Koppelen van Multisim aan Apple Watch: een fluitje van een cent

Hoe koppel je Multisim nu aan je Apple Watch? Goed nieuws: het is verre van ingewikkeld. Binnen een paar minuten is het gepiept. Het koppelen kan op twee manieren. Als je nog niet gepaired bent met je iPhone, open je de Watch-app op je iPhone en doorloop je de pairing-stappen. Tijdens de stap ‘Dataplan koppelen’ log je in op je My T-Mobile-account. Nadat je bent ingelogd, krijg je een overzicht te zien met actieve eSims. Je selecteert nu de eSims die je wilt koppelen en voltooit het pairing-proces. Je Apple Watch is nu verbonden met 4G en bereikbaar op hetzelfde mobiele nummer als dat van je iPhone.

Als je je Apple Watch al hebt gepaired met de iPhone, open je de Watch-app op je telefoon, ga je naar Instellingen en kies je voor ‘Dataplan’. Daar kies je ‘Dataplan toevoegen’. Vervolgens word je doorverwezen naar je My T-Mobile-account. Nadat je bent ingelogd, krijg je een overzicht te zien van actieve eSims. Je selecteert nu de eSims die je wilt koppelen en voltooit het pairing-proces. Ook nu is de Apple Watch verbonden met 4G en bereikbaar op hetzelfde mobiele nummer als dat van je iPhone. Een kind kan de was doen.

De Apple Watch Series 7 Cellular in combinatie met een Multisim-abonnement is sinds 5 november beschikbaar in ons land. Mark Wijsman nam een dagje de proef op de som.

Een dagje waterpret zonder smartphone

Tijdens het dagje testen navigeerde Mark op de fiets naar het zwembad, streamde hij onderweg muziek (uiteraard in transparantiemodus, want veiligheid voor alles) en liet hij zijn Apple Watch vol meegenieten in de vreugde van het zwemplezier (want waterdicht is ‘ie ook). De Apple Watch deed verder dienst als agenda, als pinpas om een snack mee af te rekenen, als fitnesstracker en, jawel, als telefoon.

Overigens hoef je niet per se over de nieuwste iPhone of nieuwste Apple Watch te beschikken om net zo’n dag als Mark te beleven. Gebruikers die de Apple Watch Cellular met T-Mobile Multisim willen gebruiken, moeten over een generatie SE iPhone, een iPhone 6s of een nieuwer toestel beschikken, met een besturingssysteem vanaf iOS 15.1. Gebruikers kunnen Multisim gebruiken met alle cellular Apple Watches (te herkennen aan de rode ring of rode stip op de draaiknop).

Zou jij best een dag zonder je mobiele telefoon kunnen? Laat het weten in de comments onderaan dit artikel.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij T-Mobile en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (66)

66
66
22
8
0
44
Wijzig sortering
Wat me pas echt lekker lijkt is een dag zonder smartphone én zonder smartwatch.

Ik wens iedereen fijne kerstdagen met je naasten en weinig afleiding :)!
Als het jou lekker lijkt (daaruit maak ik op dat je het niet doet), wat weerhoudt je er dan van om het te doen?
We snappen je punt, maar de leuke momenten vastleggen met de mobieltjes is wat mij betreft onmisbaar. We zitten altijd weken na te genieten door de foto's van de kleine tijdens dit soort dagen met familie en vrinden.

Fijne dagen! :)
Er zijn zeker leuke momenten die het waard zijn vast te leggen, maar als je kijkt hoeveel momenten er tegenwoordig vastgelegd worden, bij sommige bijna dagelijks dan vraag je je af wat zijn dan de echt speciale momenten. soms lijkt het er op dat het vastleggen belangrijker is dan het moment.
Inderdaad. Maar dit is al heel lang. Weet je nog die tijd dat er heel veel concerten waren?

Toen zag je ook al mensen die zo'n beetje het hele concert aan het filmen waren. Je mist zo helemaal het moment en in de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat je deze filmpjes daadwerkelijk nog of hooguit sporadisch kijkt. Op die manier mis je alles dus in feite twee keer.
True, dat foto's maken is meer automatisme geworden voor velen en daarbij wordt t moment vergeten. Kortom, kijk met je ogen en beleef t moment ipv weer eens druk met een scherm bezig zijn... 🙄
Er zijn ook andere apparaten waarmee je kiekjes kunt maken hoor. Ik denk wat @pietje63 bedoelt is dat je ook niet-connected een dag kunt doorbrengen.
Ik snap wat hij bedoelde, ik had gehoopt dat men de mijne er ook uit kon halen. Het heeft puur met jezelf te maken; een beetje zelfbeheersing. Pak dat ding tijdens de feestdagen als je een kiekje wilt schieten en leg hem gewoon weer weg (overigens ook als je doorgaans in het jaar op de bank zit met je partner...).

Ik heb geen fototoestel nodig om foto's te maken, ik pak de iPhone en leg hem weer weg...
Gewoon een ouderwetse camera meenemen, een Coolpix maakt al betere foto's dan 9/10 telefoons waar mensen mee rondlopen.
Ik doe dat wel met enige regelmaat. (wel niet ver van huis maar toch :P)
Providers hebben hier veel te lang over gedaan.
Dit is echt jaren te laat.
Ik had in 2014 al multi sim van t-mobile, hebben ze dat daarna weer uit gezet ofzo?
Multi sim en esim zijn niet hetzelfde. Je kan geen simkaart in een watch doen. Dit gaat digitaal via de esim.
Ah, duidelijk, bedankt.
Ik prefereer toch dagen op pad zonder smartphone en smartwatch. Af en toe heerlijk om te doen.
Dit is mooi. Is T-Mobile van plan om Apple Family te implementeren. Dan zou ik mijn zoon een Watch kunnen geven ipv een iPhone. Die raak je minder snel kwijt
Enige nadeel dat hij na een halve dag leeg is als hij constant op cellular staat. Het constant verbinding houden met het mobiele netwerk kost veel meer energie dan een low powered BT connectie met je telefoon. Het is dan vooral een toevoeging op je telefoon zodat je deze tijdens sommige activiteiten thuis kan laten.
Dat vind ik wel een beetje dramatisch hoe je het brengt..
12 uur is voor mij meer dan genoeg tijd.
Lader ligt in de auto en met een blokje van 20watt is hij met een uurtje van 10% naar 100% (heb 7 cellular).
Dus als het echt moet kun je makkelijk volledig zonder telefoon een weekendje weg (neem papieren QR code mee).
Laatst nog gedaan en dat ging prima.
Stuur jezelf met iMessage een berichtje met Google.nl link en je kunt ook gewoon surfen.
Maar die 12 uur haalt hij niet als je ook gaat bellen, sporten, navigeren etc. Natuurlijk heb je vaker momenten dat je kan laden, maar ik ken niemand die een watch lader in zijn auto heeft (iig niet standaard). Om dus een telefoon te vervangen door enkel een Watch kan ik nog niemand aanraden.
Nee, sporten doe ik niet dus daar kan ik niks over zeggen. Maar in die 12 uur doe ik gewoon bellen, veel iMessage appen en muziek luisteren, navigeren doet mijn auto.

Er zijn genoeg mensen die een telefoon kabel in de auto hebben liggen, kabeltje voor Watch is dan toch ook niet raar?

Ik kan het mis hebben maar volgens mij wonen wij in Nederland veel dichterbij bij zendmasten dan in Amerika. Bij die kerel in het filmpje gaat het echt veeeeel sneller dan hier bij mij.

Edit:
Ik doe regelmatig zelfs 18 uur op cellular.

[Reactie gewijzigd door yannienl op 22 december 2021 09:46]

Zo'n draadloze lader voor telefoons werkt toch ook gewoon voor de Watch? bij mij wel iig, die in de auto zal dat dan toch ook wel doen (nog niet geprobeerd want ik laad m 's nachts op, maar het zou in theorie wel moeten werken)?
Nee draadloze laders van een telefoon werken niet op de watch. De watch charger heeft een veel kleinere coil. Dat is in elk geval zo voor de Samsung en Apple watches
Interessant! Straks even proberen :) ben benieuwd of dat voor alle laders hier in huis geldt.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 23 december 2021 08:25]

Persoonlijk heb ik wel moeite met een horloge dat 12 uur meegaat. Gevalletje nog even alleen voor de 'early adopters', wat natuurlijk prima is.
Ik ben speciaal naar T-Mobile overgestapt om dit experiment aan te gaan: iPhone thuislaten, en alleen nog maar 'Watchen.
Mijn bevindingen tot nog toe (Apple Watch Series 3):
 • Batterij is echt geen probleem, want in de praktijk zijn er altijd wel bekende WIFI-netwerken in de buurt. (Vergelijk met die goede oude tijd toen we nog 'illegaal' met de eerste iPhone rondliepen)
 • Alles gaat een stuk slomer dan op een iPhone. Als ik tegen Siri zeg: "Speel NPO Radio 1", dan is de opdracht snel begrepen, maar de uitvoering kan zomaar 30 seconden duren. Dat is jammer, maar tegelijkertijd ook op de juiste manier ontmoedigend.
 • Het geeft een enorm gevoel van vrijheid om met de watch en AirPods rond te wandelen en te fietsen
 • Veel minder in mijn ogen nutteloze schermtijd kwijt aan SocMed, spelletjes en nieuwsdiensten. Wereldnieuws wordt naar je toegepusht, dus je hoeft niets te missen. Die angst bestaat wel degelijk, maar het is ontluisterend, of verheugend om te zien hoe weinig, namelijk niks, je hebt gemist als je weer achter je phone of laptop zit.
 • Als je berichten binnenkrijgt, is het onnatuurlijk om een antwoord te dicteren, zeker als je geen oortjes inhebt. Dan kun je gebruik maken van ingebouwde antwoorden als 'Oké' en 'Ik ben bezig, ik bel je later', maar vooral door de jeugd wordt dat als een afwijzing beschouwd. (Hun probleem)
 • Is het jammer dat je geen foto's kan maken? Waarschijnlijk.
Ik begrijp dat dit een advertorial is, dus, even dit:
 • 4G is goed genoeg, en de technologie werkt. Ik weet niet of de hierboven beschreven sloomheid door het netwerk komt, maar als het allemaal is opgestart, dan werkt het goed. Geen gestotter bij audiostreaming.
 • ik vind het totaal belachelijk dat T-mobile hier 5 euro per maand voor vraagt. Ik hoop dat De Concurrent snel instapt, en dat multisim binnenkort een standdaarddienst is.
Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar tot nog toe bevalt het me uitstekend.

[Reactie gewijzigd door Sjakelien op 22 december 2021 12:43]

Batterij is echt geen probleem, want in de praktijk zijn er altijd wel bekende WIFI-netwerken in de buurt.
Deze opmerking lees ik vaker, maar:
 • Ik ben voorzichtig met openbare netwerken vanwege o.a. bedrijfsmail op telefoon
 • Vaak is er een inlogpagina waar je voorwaarden moet accepteren. Hoe werkt dat dan?
 • Het lijkt me heerlijk om bijv. met een dagje mountainbiken de telefoon in de auto of het huisje te kunnen laten. Wifi is dan geen optie en 12 uur accuduur vind ik persoonlijk dan wat krap voor je enige communicatiemiddel.
Hierbij nog buiten beschouwing latend dat de accuduur na verloop van tijd verslechtert. De Apple Watch 6 van mijn vrouw redt nu al het eind van de dag niet.
Ik sla deze dan ook nog even over tot de accuduur voldoende verbeterd is. Ik begrijp echter ook dat dit persoons- en situatie-afhankelijk is.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 22 december 2021 19:57]

Bedankt voor je post, fijn om zo'n ervaring te lezen. Ik wil dit ook wel graag maar ben tot nu toe te lui om over te stappen :)

Hopelijk komt KPN volgend jaar ook een keer met deze dienst, anders zijn ze me kwijt als klant zodra ik mijn tegenzin om hier moeite voor te doen kan overwinnen. Belachelijk dat het zo lang geduurd heeft voor dit in NL kan en dan nog maar bij één provider.

Dat ze er een paar euro voor willen hebben stoort mij dan trouwens weer totaal niet, je krijgt tenslotte een extra dienst.
Wifi als je aan het wandelen bent of sporten bent ergens? Misschien ergens een openbaar netwerk waar je liever geen gebruik van maakt ivm veiligheid.

In de tijd van de eerste iphones had je gewoon al abonnementen met onbeperkt data voor minder dan 10 euro per maand.
Heb je persoonlijke ervaring?

Kan hij ook automatisch overstappen op cellular als de telefoon niet in de buurt is? Of is de accu voortaan altijd sneller leeg ook al is je telefoon in de buurt?
Geen persoonlijke ervaring, maar er zijn verschillende youtube video's waarop personen proberen hun telefoon thuis te laten. Voorbeeldje: https://www.youtube.com/watch?v=ntWR4wGAeS8

Hij schakelt automatisch over, dus ben je weer bij je telefoon dan ben je ook weer connected via je telefoon en andersom natuurlijk ook.
Apple Family moet eerst worden geactiveerd door Apple en de kans dat dit snel zal gebeuren is klein aangezien de afstanden hier in Nederland relatief kort zijn naar bewoonde werelden in vergelijking met de Verenigde Staten.

Ik zie het ook heel graag komen omdat het een geweldige functie is maar ga er zelf vanuit dat dit nog lang kan duren.
Wat heeft Apple family met afstand te maken?
Ik vermoed dat @royvs98 bedoeld: In NL rijd je wat makkelijker naar elkaar toe om momenten te delen, in de VS kan dat andere koek zijn.
Waarom je daar Apple Familly voor nodig hebt is mij ook een raadsel.
Ja want berichten sturen in de glijbaan is echt essentieel.... begrijp me niet verkeerd, ik heb hem ook met het multisim abbo, maar dat is eigenlijk alleen voor het hardlopen en verder zijn er echt 0 scenario's waarbij het handig is...
En zelfs met hardlopen kan ik meer dan prima zonder, want dan heb ik mijn mobiel bij mij.
Ja zonder telefoon loopt misschien iets prettiger, maar gewoon wat muziek download op de watch kan je prima muziek luisteren en hardlopen.
Dat downloaden voor offline gebruikt is niet echt prettig, syncen duurt een eeuwigheid, en Siri (hoe brak het ook is) kunnen gebruiken is wel prettig.
Downloaden valt best mee maar ik gebruik eigen gedownloade muziek dan, 1 of andere mixtape van youtube ofzo(Welke ik op de iphone heb gezet).
Van Spotify zet ik idd niks offline maar gebruik ik ook amper tot niet, maar dat offline zetten duurt idd echt lang.
Sinds een maand maak ik gebruik van Multisim. Het koppelen was niet appeltje-eitje, omdat ik een zakelijk abonnement had en dus een andere inlog moest maken. Uiteindelijk lukte het de klantenservice niet (na verschillende belletjes), maar kreeg ik hulp van een andere Twitter-gebruiker die me door het proces loodste.

Verder ben ik het eens dat het eigenlijk voornamelijk voor hardlopers interessant is. Ik loop 2-3 keer in de week en dan is het heerlijk om bereikbaar te zijn (zonder telefoon mee te nemen). Vooral in 'noodsituaties'. Afgelopen zaterdag werd ik in het donker achterna gezeten door een hond en mocht er dan echt wat gebeuren, dan kun je altijd iemand bellen. Of bij bijvoorbeeld een val of iets dergelijks.

Met zwemmen kan het interessant zijn, in specifieke use cases. In gezinnen met jonge kinderen kan het zijn dat de man met een kind gaat zwemmen en de vrouw even iets anders gaat doen met een ander kind, dus dan kun je toch makkelijk even bellen of contact houden als je moet afspreken buiten het zwembad.
Ik heb exact hetzelfde probleem en trouwens dezelfde usecase (hardlopen). Wat was de oplossing?
Je moet per nummer een individueel nieuw account maken via: https://t-mobile.nl/my/registreren
Belangrijk: kies 'zakelijk' bij het account aanmaken (dus niet prive)

Nummer erin, token via SMS en wachtwoord zetten.
Daarna kan je via de Apple Watch app naar Mobiel Netwerk / Cellular gaan en daar het process volgen met het net aangemaakte account.
Ben ook benieuwd hoe je dit hebt opgelost. Ik vind het wel ontzettend idioot van T-Mobile dat zakelijke gebruikers geen multisim en ook geen visual voicemail kunnen gebruiken.
Bovenstaand stappenplan werkt (reactie op Tazzzz), maar inderdaad alleen met 'Go' abonnement. Heb je een Work abonnement, dan gaat het helaas niet.
Dat gaat het niet werken, ik heb een @work abbo en geen 'Go. Echt schraal dit. Ga wel even met onze accountmanager schakelen. Sowieso komt dit allemaal wel erg traag op gang in NL.
Een dag zonder smartphone....Nou, dat gaat mij heel makkelijk af. Ik heb niks met mobieltjes. Heb er 1 , maar eens in de paar dagen kijk ik of er een sms-je is. Heerlijk zo, om mijn hoofd vrij te houden.
Ik heb ook de AW 7 + eSim via T-Mobile.
Erg tevreden mee!

Enige wat ik jammer vind momenteel, qua berichten sturen is het alleen mogelijk om Engelse autocorrect in te stellen, dus bericht typen in het Nederlands op de Apple Watch is geen doen.

Wel lekker altijd al mijn muziek onderweg kunnen beluisteren, zonder telefoon mee, alleen AW+headset.
Is je batterij niet dood na 5 uur?
Advertorials prima, maar wat een verschrikkelijke schrijfstijl! Of ben ik nou de enige die hier jeuk van krijgt?

En dan nog zijn afsluitende vraag tbv de user engagement.. maargoed het geld is weer verdiend en dat gaat het om.

Toch nog ff on topic: afgezien dat het niets toevoegd en onpraktisch is qua batterijduur, is dit toch iets wat je jaren geleden al had mogen verwachten?
Staat me iets van bij dat er meerdere Chinese/aziatische merken rond 2014 phonewatches hadden. Kon je dus gewoon een simkaart in doen en gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee