Advertorial

Door Tweakers Partners

SandboxVPS: voor een klein bedrag een laagdrempelige IPv6-only vps voor testers

16-12-2021 • 08:00

29

De adoptie van IPv6 blijft achter in Nederland. Om de opvolger van IPv4 een zetje in de rug te geven, introduceert TransIP met SandboxVPS een IPv6-only vps. Het is tegelijkertijd een laagdrempelige oplossing voor developers die snel code willen testen om hem eventueel op een later moment heel eenvoudig naar een productieomgeving te brengen.

Dat de voorraad IPv4-adressen opraakt, is inmiddels een bekend gegeven. Met de opvolger, IPv6, gaat het echter nog niet heel hard. Veel grote partijen ondersteunen het broodnodige nieuwe protocol nog niet out-of-the-box, en in sommige gevallen (zoals GitHub) zelfs helemaal niet. De adoptie van IPv6, toch noodzakelijk voor de toekomst van het internet, blijft ook in Nederland achter. Dit is onder meer gebleken uit onderzoek door SIDN, beheerder van het nl-domein.

Extra zetje

Ondanks alles zijn er ook in Nederland veel diensten beschikbaar die het nieuwe protocol ondersteunen of zelfs een stap verder gaan en 'IPv6-only' zijn. Binnenkort komt TransIP bijvoorbeeld met SandboxVPS, een IPv6-only vps die vooral gericht is op het testen van code. Waarom doet het bedrijf dit eigenlijk? Bernd Hoeksma, productmanager vps bij TransIP, legt het uit. "IPv4 raakt op en wordt duur. Je betaalt hoge bedragen voor een IPv4-adres, want er zijn er niet genoeg. Met onze productieomgeving, BladeVPS, hebben we al heel lang een vps die volledig IPv6-ready is. Nu wilden we een extra zetje geven aan de adoptie van het nieuwe protocol en een vps aanbieden die IPv6-only is."

Geluisterd naar developers

Behalve idealisme als drijfveer, zit er een pragmatische kant aan de lancering van SandboxVPS zoals de dienst nu is vormgegeven. "Wij horen veel van developers dat zij snel, eenvoudig en goedkoop een VM willen hebben om code te testen. Dat is heel begrijpelijk. Je hebt iets gemaakt, wilt kijken of het werkt en dan weer door. We hadden natuurlijk al BladeVPS en PerformanceVPS, maar dat zijn volledig opgetuigde productieomgevingen met alle toeters en bellen, zoals automatische back-ups, monitoring en nog meer. Het instapbedrag daarvoor bedraagt momenteel 10 euro per maand. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is wel een stap als je snel iets wilt testen."

Artikel visual

Laag instapbedrag

Om die stap aantrekkelijker te maken, bedachten Bernd en zijn team van productontwikkelaars hoe ze de kosten van een vps voor het testen van code konden verlagen. SandboxVPS bevat daarom geen back-ups en monitoring, omdat beide strikt gezien niet noodzakelijk zijn voor het doel van de oplossing. Snapshots zijn daarentegen wel mogelijk. "Dat is wel zo handig, want als iets stuk gaat, kun je snel weer terug naar een eerdere staat van je code. Omdat het niet strikt noodzakelijk is, hebben we ook IPv4-ondersteuning voor dit product losgelaten, want het is duur om die adressen te kopen. Ook daardoor valt SandboxVPS goedkoper uit dan een productieomgeving. Dat merk je in de prijs, want je hebt al een eigen testmachine voor 3,03 (inclusief btw) euro per maand."

Cloudintegratie

Een uitdaging die voor het IPv6-only SandboxVPS geldt, is dat het, om echt nuttig te zijn voor de doelgroep, wél met door developers veelgebruikte platformen zoals GitLab, GitHub en Docker Hub moet kunnen werken. "Toen we begonnen met het ontwikkelen van SandboxVPS ondersteunde alleen GitLab IPv6 out-of-the-box. Sinds oktober geldt dat ook voor Docker Hub in een nieuwe bètaversie; dat kwam voor ons als een prettige verrassing." Github is én blijft echter een knelpunt, geeft Hoeksma toe. "Dat is veruit het grootste cloudplatform waarop developers hun code wegzetten en delen." Om de incompatibiliteit van GitHub met VM's die op IPv6 draaien te adresseren, is besloten een aantal proxyservers op te zetten die verkeer van SandboxVPS-omgevingen naar GitHub vertalen naar IPv4. "Dit is een klusoplossing die we zo hebben ingericht omdat GitHub belangrijk is voor developers. SandboxVPS is een omgeving waarmee mensen kunnen testen en daarvoor is GitHub wel vaak nodig, daarom hebben we er iets voor gebouwd. We kunnen er alleen geen garantie op bieden, het is een 'best effort workaround'. Het zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat GitHub de IP-adressen van onze proxyservers blokkeert als er ineens veel verkeer via deze adressen gaat lopen. Vooralsnog is het een tijdelijke oplossing. Tegelijkertijd hopen we ook maar dat GitHub binnen afzienbare tijd IPv6 wél zal ondersteunen."

Met een druk op de knop naar productie

Met in totaal 340 sextiljoen (340.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000) mogelijke combinaties zal de voorraad IPv6-adressen niet snel opraken. SandboxVPS is echter vooral dankzij een aantal andere karakteristieken interessant voor testomgevingen, zoals de mogelijkheid om met een druk op de knop naar een volwaardige productieomgeving inclusief back-ups en monitoring te kunnen gaan. TransIP zet in dit geval een exacte kopie van de VM op BladeVPS, dat draait op ssd's in een shared architectuur, of op PerformanceVPS waarbij je beschikt over NVMe-storage en fysieke cores die je helemaal voor jezelf hebt. "Wat wij vooral willen doen, is het de developer makkelijk maken om op een laagdrempelige manier in te stappen, waarbij hij later de keuze kan maken om code op een eenvoudige manier naar een productieomgeving te brengen", zegt Hoeksma.

Visual artikel 2

Voordelen van BladeVPS

SandboxVPS draait op het BladeVPS-platform. Dit platform biedt, net als PerformanceVPS, onder meer de mogelijkheid om je firewall vanuit het controlepaneel te configureren. "Je bepaalt zelf welke poorten je openzet voor verschillende soorten inkomend verkeer, waardoor je heel eenvoudig je vps beveiligt." Het testplatform ondersteunt daarnaast het uitvoeren van zogeheten fast installs, waarbij je vps al tijdens de installatie met je dotfiles wordt geconfigureerd. Om SandboxVPS eenvoudig op te kunnen nemen in de bestaande infrastructuur is er eveneens ondersteuning voor private networking, big storage, load balancing en HA-IP. HA-IP ondersteunt zowel IPv4 als IPv6. Omdat SandboxVPS IPv6-only is, zal HA-IP in combinatie met dit product uiteraard alleen met IPv6 werken.

Je data staat (en blijft) in Nederland

Een nog niet genoemd voordeel is dat je bij TransIP kunt beschikken over een vps die gewoon in Nederland draait. "Dat is waardevol, vind ik. Op zich is een vps niet heel uniek, het is uiteindelijk gewoon compute power online. De schaalgrootte van bijvoorbeeld Amerikaanse cloudbedrijven gaan wij niet benaderen. Een voordeel dat je bij ons hebt, is dat al je data in Nederland staat en je altijd terug kunt vallen op een dijk van een supportteam dat je tickets snel beantwoordt, in het Nederlands. De meerwaarde die wij bieden, zit in mooie producten, goede service én het gegeven dat we een lokale speler zijn. Zelf vind ik het in elk geval tof dat we zoveel mogelijk mooie producten voor developers aanbieden en dat gewoon op Nederlandse bodem kunnen doen."

Meer weten over TransIP en de nieuwe SandboxVPS-dienst? Lees hier meer over de specificaties of maak direct een VM aan en ervaar het zelf!

*edit: 2,50 aangepast naar 3,03 omdat een advertentie de prijs inclusief BTW bevatten.

**edit: titel aangepast naar "SandboxVPS: voor een klein bedrag een laagdrempelige IPv6-only vps voor testers" in plaats van "SandboxVPS: voor 3,03 euro een laagdrempelige IPv6-only vps voor testers.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij TransIP en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (29)

29
29
23
5
0
6
Wijzig sortering
Ik vind het een interessant concept, en met de stijgende prijzen van IPv4-adressen denk ik dat steeds meer hosters dit in de toekomst gaan doen. Ik vermoed zelfs dat op termijn IPv4 een extra feature zal worden. Veel serverarchitectuur is gemaakt voor backend <-> backend, en voor dat verkeer is IPv6 vaak al lang aanwezig. Consumenten bij achterlopende ISP's hebben nog steeds een IPv4 endpoint nodig, maar lang niet alle services die tegenwoordig aan het internet hangen, moeten echt per se IPv4 capable zijn.

Ik had eigenlijk wel verwacht dat ze een 6to4 proxy zouden opzetten zodat fallback naar IPv4 uitgaand in elk geval nog wel mogelijk is, al dan niet op een beperkte snelheid en capaciteit. Wellicht komt dit nog zodra de IPv6-only-machines meer dan testbakken zullen zijn.

Als je puur een testmachine wilt, zou ik eerder voor Oracle's gratis servers gaan. Daar krijg je voor de prijs van één gesprek met een telemarketeer:

- 2x een server met een halve EPYC core
- 4x een ARM core met wel 6GiB of RAM per stuk, onderverdeelbaar in diverse machines of te combineren tot een cloudmonster
- Eén publiek IPv4 adres, een routable IPv6 subnet en "floating" publieke IPv4 IP's voor je machines

Je krijgt ook nog tegoed dat een maand houdbaar is, maar daar hoef je niks mee te doen. Als dat eenmaal verloopt wordt je gebeld door een salesmannetje, leg je vriendelijk uit dat je niet van plan bent te gaan betalen en kun je je gratis servers gewoon houden. Oracle probeert overduidelijk de wereld te vertellen dat ze óók bestaan.

De nadelen zijn overduidelijk: je zet geen belangrijke informatie op een server die je gratis krijgt, je moet je gegevens aan Oracle afstaan (yuck), je zit vast aan hun nodeloos complexe cloudsysteem (lijkt een beetje op dat van Amazon) en beschikbaarheid is beperkt. Aan de andere kant is het wel een uitstekende manier om met Cloud te spelen.

Wil je ergens daadwerkelijk spul in de cloud zetten, dan zou ik nog eerder voor een budgetpartij als Contabo gaan (voor twee keer de prijs veel meer waarde in mijn ogen).
Als je puur een testmachine wilt, zou ik eerder voor Oracle's gratis servers gaan.
Persoonlijk zou ik zoveel mogelijk wegblijven van Oracle. Niets is bij hun gratis (bijna nergens overigens) en voordat je het weet heb je een extra rekening in je bus.

Het is tegenwoordig goed oppassen waar je iets afneemt, bij de meeste kun je als het goed is een budgetcap instellen, wat ik ook bij een gratis variant zou doen (indien mogelijk).
Persoonlijk zou ik zoveel mogelijk wegblijven van Oracle. Niets is bij hun gratis (bijna nergens overigens) en voordat je het weet heb je een extra rekening in je bus.
Dat is natuurlijk kul. Als er één bedrijf is waar de achterliggende gedachte altijd geld is, dan is het Oracle, maar dat betekent niet dat het ongeloofwaardig is als ze zeggen dat het gratis is.

MySQL is ook gratis. VirtualBox en Oracle Linux evenzo. Dit aanbod ook.

Nog wat tips in aanvulling op @GertMenkel
  • Je hebt een creditcard nodig ter verificatie.
  • Je plan is expliciet niet facturabel tenzij je dat later omzet - dwz. je kunt alleen de trial credits en/of free tier gebruiken.
  • Als je je telefoonnummer niet geeft dan vallen ze je ook niet lastig.
  • Na de trial gooien ze (tegenwoordig) alle machines weg. Daarna kun je opnieuw machines aanmaken met de limieten die gelden voor de free tier
  • De 'halve' EPYC core bij x86 is geen halve core, maar slechts 1/8 'Oracle CPU'. Bespaar je de moeite. Ik heb nog nooit zo'n trage machine gezien.
  • Het ARM-aanbod is (indien beschikbaar!) prima, de 6 GB per machine is daarnaast vrij riant.
De enige hiaat in het systeem die ik heb kunnnen ontdekken is dat je eigenlijk geen kosten zou moeten kunnen maken, maar dat wel kan door de storagelimiet te overschrijden. Je hebt 200 GB storage quota, per VM minimaal 50 GB: als je 4x ARM en 2x x86 spawnt dan verschijnt er 100 GB aan storage use op het kostenoverzicht per maand (maar: geen rekening).

Je account is niet billable en bij alle andere zaken krijg je een foutmelding als je iets probeert te spawnen dat geld kost, maar ik vermoed dat dit laatste een schoonheidsfoutje is. Nooit een rekening gezien voor die paar euro, en ik verwacht er ook geen, maar dat is wel iets waar je inzake Oracle wel terughoudend mee wilt zijn.

[Reactie gewijzigd door Thralas op 22 juli 2024 13:28]

MySQL is ook gratis. VirtualBox en Oracle Linux evenzo. Dit aanbod ook.
Dat is al vaker langsgekomen, dat komt door het voormalige Sun niet Oracle.

Oracle is echt een verschrikkelijk bedrijf als het op Enterprise aankomt. Ik heb er zelf ervaring mee (opeens betalen voor extra cores o.a.) en het internet staat er (helaas) vol mee hoever ze gaan. Alles wat ze aanraken heeft brakke licenties en goed geld verdienen is voor hun core business (voor iedereen, maar Oracle in het bijzonder).

Nee, dan ga ik tig keer liever na een TransIP (of andere 'lokale boer') - zelfs AWS/Azure/Google, dan dat ik bij hun een machine afsluit.
Laat ik in één ding duidelijk zijn: blijf als bedrijf minstens 50 kilometer uit de buurt van een contract met Oracle. Ze hebben de naam One Rich Asshole Called Larry Ellison niet gekregen omdat hun contracten zo goed zijn. Dit is tenslotte het bedrijf dat ij opspraak kwam omdat hun supportafdeling hun klanten erop aansprak dat de footer van support-email niet aan de juiste eisen voldeed!

Voor persoonlijke projecten is het prima platform. Als bedrijf kun je maar beter een heel leger advocaten klaar hebben staan voor je de telefoon van ze opneemt. Oracle Enterprise is een soort thuisbezorgd die rechtszaken en contractuele boetes bezorgt, je weet niet wanneer ze komen maar je weet dat het er aankomt!
Ik moest destijds mijn telefoonnummer opgeven, anders kon ik geen account maken. Als je je om die eis heen weet te werken, is dat alleen maar goed beter natuurlijk!

Die x64 cores zijn inderdaad niet veel, maar genoeg om een blog of website op te zetten. Je moet overigens echt de voorgeïnstalleerde Oracle-daemon verwijderen, want die vreet gewoon een kwart van je beschikbare CPU op! Ik heb ook niet bijster veel vetrouwen de hier geadverteerde VPS met 10GiB opslag, het is maar welke beperking je verkiest. De echte kracht zit hem in de ARM cores, die best wel vaak nog wel eens op geraken. Die amd64 cores beschouw ik als gratis alternatieven voor een Pi Zero die je aan je WiFi hangt.

Je trialconfiguratie wordt inderdaad weggegooid zodra de trial voorbij is, ik vind dat heel raar. Je zou zeggen at je (voor een prijsje) de optie zou bieden aan klanten die je platform testen om hun test om te zetten in productie als het bevalt.

Ik zou echter nooit de business features van Oracle gebruiken voor meer dan de trial puur vanwege het feit dat je dan een betaalrelatie aangaat met Oracle. Alle driehonderd euro aan trialtegoed bleef een maand op mijn account staan, daar maakte hun telemarketeer nog een opmerking over. De machines die binnen de free trial passen, blijven echter nog wel gewoon bestaan!

Het niet billable zijn van je account vind ik, als klaploper, een goede feature. In tegenstelling tot AWS en Google die je opeens een rekening sturen, kun je bij Oracle niet over je free trial heen gaan. Overigens moet je oppassen met de ARM-machines, je krijgt een budget per maand dat momenteel precies past. Zodra die prijzen ooit stijgen, kan het zijn dat je boven je gratis uren uitkomt! Als je de kleine lettertjes leest, weet je dat natuurlijk al, maar er zullen vast genoeg mensen zijn die zelfs bij Oracle hun contracten niet lezen…
Er zijn nog wel betere alternatieven hoor. Op Lowendtalk vind je al IPv6 VPS voor een paar euro per jaar en dan heb je vaak nog NAT IPv4 support, zodat je toch nog een aantal poorten hebt om via IPv4 bijv te SSH-en.

Nu is TransIP wellicht betrouwbaarder, maar als het toch maar om een test VPS-je gaat is dat ook niet zo boeiend waar en bij wie die staat.
..maar als het toch maar om een test VPS-je gaat is dat ook niet zo boeiend waar en bij wie die staat.
mja maar ook voor persoonlijke taken zoals een eigen nextcloud zou dit misschien wel eens kunnen werken als je ergens (bijvoorbeeld bij een vpnboer zoals pia) ook 6to4 kunt krijgen

Je data kun je dan voor een tientje ofzo op big storage zetten maar dit soort servertjes zijn wellicht ook nuttig als webserver achter een cdn lekker goedkoop
Ik heb de kleine lettertjes doorgelezen maar nergens hebben ze een poot om op te staan om ineens geld te eisen. Je moet zeker geen business grade Oraclesoftware draaien, maar dat weten we hopelijk allemaal al wel.

Oracle geeft Virtualbox en Mysql gewoon gratis weg. Dat komt omdat ze er bij bedrijven flink aan verdienen, natuurlijk, maar dat is hier ook! Iedere IT'er heeft wel een keer gekeken naar AWS onderhand en veel van ons hebben al eens in hun achterlijk moeilijke managementsysteem wat opgezet. Oracle wil ook die markt in, maar aangezien niemand de tooling kent, is dat heel onaantrekkelijk voor veel IT-afdelingen. Door gratis spul weg te geven, kunnen ze professioneel gebruik stimuleren.

Oracle heeft bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in ARM-CPU's, maar iedereen neemt nog gewoon amd64 af. Door die ARM-cores gratis weg te geven, worden ze vaker gebruikt en krijgen ontwikkelaars een reden om hun tooling (container images etc.) daar naartoe te porten. Dat levert Oracle met haar aanbod aan goedkoop ARM op termijn een hoop geld op, als alles goed gaat.

Dit is allemaal dezelfde tactiek die Apple, Google en Microsoft ook aanhouden. Zij stimuleren vooral studenten, waar Oracle zich meer richt op IT'ers die in hun vrije tijd bezig zijn. Daar is niets weldadigs aan, maar dat neemt niet weg dat het product niet betaling te gebruiken is.
Dit heb ik zelf net gestart bij oracle, eerste maand is bijna voorbij. Ben benieuwd of ik een rekening ofzo krijg aan het eind van maand 2.
Een 6to4 tunnel geeft veel te veel gezeik voor TransIP, die ip's zijn binnen no time "vuil" en ze hebben hun handen vol aan abuse meldingen
Vanaf je IPv6-server verbinden met IPv4 lijkt te kunnen (laatste paragraaf).

[Reactie gewijzigd door Z-Dragon op 22 juli 2024 13:28]

Bij PCExtreme hebben ze dit al een lange tijd, goedkoper (€1,21 per maand) en meer opslag 25GB ipv 10GB. https://pcextreme.nl/cloud-servers/standard
Of dezelfde specs als deze SandboxVPS voor €1.50 per maand en dan wel een IPv4 adres
https://pcextreme.nl/cloud-servers/starter
Ik gebruik zelf ook de Standard VPS van PCExtreme met alleen IPv6 en het is prima voor kleine hobby dingetjes :)
Ik lees alleen geen garantie dat je data in Nederland blijft en ze hebben ook locaties in de V.S.

Heb alleen dit kunnen vinden op de website:
Om onze diensten te kunnen verlenen, kunnen wij jouw persoonsgegevens verstrekken aan partijen die zijn gevestigd buiten de Europese Economische Ruimte (EER).
Aangezien Tweakers.net zich niet alleen op bedrijven richt maar ook op particulieren moet een advertentie de prijs inclusief BTW bevatten. Of beter gezegd, als consument zijnde mag er niet van je verlangd worden dat je zelf gaat rekenen wat het netto bedrag is.
Kortom, de aanbieding in dit geval betreft 3,03 euro per maand inclusief BTW. Zou wel zo netjes zijn als dat duidelijk vermeld wordt.
Inderdaad en nog kwalijker van Transip is dat er nergens gerept wordt over btw (zelfs geen *sterretjes) totdat je 3 pagina's verder bent in het bestelproces. Dit is het geval in ieder geval als ik op de link in de advertentie klik.

Vind dat laatste tijd wel storend, in Nederland kon je altijd vanuit gaan van incl. Btw prijzen. Tegenwoordig moet je echt goed kijken of de btw erin zit of niet.
@slaay thanks en we hebben het aangepast!
niet alleen op bedrijven richt maar ook op particulieren
Zal toch voornamelijk particulieren zijn...
Tweakers is gewoon met open ogen in de marketing truc van TransIP getuind...
Anoniem: 454358 16 december 2021 09:12
blade vps vind ik een fijn producht, erg stabiel, alleen wel wat duur ivm de bekende budget hosters.
Maar dit? Voor test dingen is een ultra goedkope vps toch genoeg? Of evt een simpele oude computer of raspberry?
Grappig eerst was het 2,50 nu is het al 3.03 euro.

De inflatie gaat snel!
ik was nog niet eens het hele artikel langs gegaan, en was het al meer dan een halve euro meer geworden 8)7
We hebben een edit in het artikel gedaan (*edit: 2,50 aangepast naar 3,03 omdat een advertentie de prijs inclusief BTW bevatten.) De reden staat hier.
Met alle respect voor TransIP, maar zijn partijen als scaleway niet veel interessanter voor een dev als je iets wilt testen? Je kan per uur afrekenen, en hebt voor €0.0025 cent per uur al een prima VPS met NVMe SSD, en IPV4 + 6 adres. En wil je wat zwaarders dan kan dat ook, en evenals per uur.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 13:28]

Klinkt interessant, zeker omdat IPv6-only nog echt maar beperkt beschikbaar is. Het meeste is nog dual-stack. Genoeg (legacy) applicaties die nog altijd moeite hebben met IPv6.

Het bedrag (2,50 p.m.) is niet veel en TransIP levert ook goed support (persoonlijke ervaring).

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 13:28]

Nee, dankjewel ...
TransIP is mijn domainhoster op het moment, maar na het debacle van Stack, en de uitgetrokken stekker, ga ik hier mijn 'testen' niet meer uitvoeren

Regelmatig zijn er linode of DO vouchers te vinden, die je bijna een half jaar gratis laten prutsen op dit niveau
Ook Oracle en Amazon hebben een free tier ( al dan niet tijdsgebonden )
Transip... jaren erg tevreden over geweest maar na wat issues konden ze mij niet helpen. Ze konden niet met mij mee kijken op de server wat er nou werkelijk aan de hand was. Ze zeiden dat het probleem niet aan hun kant lag, en ik het maar zelf moest uitzoeken. En contact is alleen via mail! Telefonisch is onmogelijk.
Na een paar dagen downtime toch het probleem kunnen vast stellen, blijkt het toch aan transip te liggen waarbij ook transip de fout toegaf!! De support denkt dat je als klant echt geen verstand van beheer van servers hebt.

Toen besloten om een vps partij te vinden die je wel telefonisch kan bereiken als er storing is, en eventueel betalen als je hulp nodig hebt!

Transip lijkt een betrouwbare partij maar als je telefonisch niet bereikbaar bent, dan zegt dat wel genoeg. Niks erger dan als je servers eruit liggen en je moet wachten op een mailtje (waarbij de eerste vragen zijn cookies verwijderen, andere browser, probeer vpn, reboot eens.... en je dus weer een aantal uren verder bent qua mails)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.