Advertorial

Door Tweakers Partners

Logi Bolt: veilige wireless oplossing voor drukke omgevingen

15-12-2021 • 12:00

21 Linkedin

Om (rand)apparatuur optimaal met elkaar te laten communiceren, is een sterk en veilig signaal cruciaal, zowel in kantooromgevingen als op thuiswerkplekken. Logitech brengt Logi Bolt op de markt, met technologie die gebaseerd is op Bluetooth Low Energy 5.0. Dit nieuwe product moet ervoor zorgen dat je gemakkelijker werkt met randapparatuur zoals muizen, trackballs en toetsenborden.

Op de website van Logitech staat een vrij generieke tekst als beschrijving van het nieuwe product Logi Bolt: “Logitech developed Logi Bolt to overcome IT challenges that can arise whether users are in the office or working remotely.” Dat klinkt veelbelovend, maar welke uitdagingen worden precies bedoeld? En hoe worden ze middels Logi Bolt opgelost? Navraag bij de fabrikant leert dat de ontwikkeling van Logi Bolt al begon vóór de uitbraak van de coronapandemie, maar dat het hybride werken de introductie ervan inmiddels relevanter heeft gemaakt dan ooit. Juist nu IT-gebruikers op verschillende (flex)locaties werken, willen bedrijven meer vat krijgen op hoe wireless apparatuur zich gedraagt. Of, wat preciezer geformuleerd, op de problemen die wireless apparatuur al dan niet veroorzaakt. Zo zijn er veel zorgen rond security, maar ook over de prestaties van randapparatuur in ‘noisy’ omgevingen met veel draadloos verkeer. Daarnaast moet rekening worden gehouden met het feit dat allerlei compatibiliteitsproblemen extra kosten voor IT-support met zich meebrengen.

Logi Bolt: Ergo K860 split keyboard for business

Niet alleen voor gebruikers

Logi Bolt is een geavanceerd wireless protocol dat ontworpen is om tegemoet te komen aan de toegenomen eisen die organisaties hanteren als het gaat om security. Het is dus niet alleen een oplossing voor gebruikers, maar juist ook voor IT-beheerders. Zij krijgen onder meer de beschikking over een applicatie waarmee ze instellingen kunnen forceren en updaten. Logi Bolt combineert Bluetooth Low Energy (BLE) wireless technologie (mode 1, security level 4 van de FIPS-regulering) met extra veiligheidsmaatregelen. Hiermee wordt bij devices die zijn gekoppeld met een Logi Bolt USB-receiver het aantal kwetsbaarheden gereduceerd. Het protocol is ontwikkeld om - onder meer door toepassing van frequency hopping - betrouwbaar te verbinden in uiteenlopende omgevingen, ook waar interferentie aanwezig is door wifi-toegangspunten of andere draadloze apparatuur. De nieuwe receiver, die via een USB-A-poort moet worden aangesloten, levert een ‘drop-off-free’-verbinding tot tien meter, met tot acht keer lagere latency dan bij andere op de bedrijfsvloer veelgebruikte wireless protocollen. Een nadeel voor wie al Logitech-producten gebruikt, is dat Logi Bolt niet kan pairen met de Logitech Unifying USB-receiver en vice versa. Wel kun je Logi Bolt en Unifying wireless producten gewoon gebruiken op dezelfde host.

Out-of-band authenticatie

Logi Bolt: nieuw logo

Het nieuwe protocol is er voor verschillende ‘for Business’-producten van Logitech, waaronder MX Keys-toetsenborden, MX Anywhere-muizen en de ERGO M575-trackball. Ze zijn herkenbaar aan het nieuwe logo dat Logitech hanteert voor Logi Bolt. Om tegemoet te komen aan de toegenomen eisen die zakelijke gebruikers hanteren met betrekking tot wireless producten, zijn in het protocol verschillende maatregelen doorgevoerd die de veiligheid vergroten. Zo voorkomt de toepassing van authenticatie bijvoorbeeld man-in-the-middle-aanvallen, afluisteren en code injection. Doordat het gebaseerd is op BLE kan het protocol gebruikmaken van out-of-band-authenticatie met een passkey entry (zes tekens voor een keyboard en tien kliks voor muizen en trackballs). Daarnaast zorgt toepassing van Logi Bolt voor minder productieverlies door wegvallende verbindingen. Het sterke signaal werkt zelfs goed in drukke ruimtes (zowel op kantoor als bij remote thuiswerkers) waar veel wireless signalen aanwezig zijn.

Frequency hopping

Een van de verbeteringen ten opzichte van eerdere generaties propietary wireless technologie van Logitech is het gebruik van een chip met een groter RF-budget. Naast dit verbeterde radiosignaal is er ook het voordeel van BLE, een technologie die gebruikmaakt van frequency hopping. Logitech heeft hier nog een - propietary - algoritme aan toegevoegd dat de efficiëntie van frequency hopping in omgevingen met veel RF-verkeer vergroot. De verbinding is effectiever en veiliger dan via een directe bluetooth-verbinding, omdat Logitech met de Logi Bolt-receiver beide kanten van de communicatie afhandelt. Logi Bolt hoeft geen rekening te houden met specifieke eisen aan de compatibiliteit van de host en kan daardoor alleen het hoogste veiligheidsniveau (security mode 1 - level 4) accepteren.

Logi Bolt: Ergo M575 wireless trackball for business

Versleuteld signaal

Security mode 1, level 4, houdt voor gebruikers van Logi Bolt in dat hun signaal versleuteld wordt verstuurd met de encryptiemethode AES-CCM die een 128-bit encryptiesleutel hanteert. BLE gebruikt standaard meerdere keys voor verschillende doeleinden, zoals het beschermen van de vertrouwelijkheid van data en het authentiseren van een device. Deze sleutels worden gegenereerd tijdens het pairen van een dongle (in dit geval de Logi Bolt-receiver) en een wireless device. De technologie gebruikt in deze modus een unieke key voor een sessie; voor elke sessie wordt een nieuwe key aangemaakt.

Getest voor gebruik in drukke omgevingen

Dit klinkt allemaal veelbelovend, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat apparatuur met Logi Bolt in praktijksituaties goed presteert: the proof of the pudding is in the eating. Hoeveel wireless devices kunnen bijvoorbeeld in één ruimte worden gebruikt zonder dat ze elkaar dwars zitten? Volgens Logitech zorgt niet zozeer het aantal devices in een ruimte, als wel de onderlinge afstand tussen alle gebruikers voor een uitdaging. In testopstellingen werkten onderzoekers binnen afstanden van een halve en anderhalve meter tegelijkertijd onder meer met twee traditionele bluetooth- en drie BLE-devices. Ook werd binnen deze drukke omgeving getest met drie wifi-toegangspunten binnen twee meter afstand.

Logi Bolt

Koppel tot zes devices aan één receiver

Logi Bolt wireless devices gebruiken BLE 5.0 of hoger. Volgens de fabrikant benutten zij alle security-mechanismen die in de specificaties van de 4.2-versie van de technologie zijn geïntroduceerd. Waar het gaat om backwards compatibility is het zo dat Logi Bolt-devices kunnen communiceren met hosts die gebruikmaken van BLE 4.0 of hoger via een directe bluetooth-verbinding. Producten met Logi Bolt zijn ‘pre-paired’ met hun Logi Bolt USB-receivers, wat zorgt voor een ervaring die plug-and-play is. In zakelijke omgevingen is dit een voordeel omdat het de druk op de helpdesk helpt te verminderen. Ook is het mogelijk om tot zes Logi Bolt wireless devices te koppelen met één receiver, waardoor je als gebruiker USB-poorten vrijhoudt en met randapparatuur tussen verschillende werkomgevingen kunt schakelen.

Aanpassen mogelijk met Logitech Options

Tot slot is het heel eenvoudig om je Logi Bolt-devices naar eigen smaak of behoefte te configureren. Dit gaat via Logitech Options, een applicatie waarmee je bijvoorbeeld de instellingen van knoppen aanpast of bepaalde trackpadbewegingen die je veel gebruikt reproduceert. Met app-specifieke instellingen haal je meer uit apps zoals Zoom en Microsoft Teams. Begin of beëindig bijvoorbeeld een online call met de ‘volgende’-knop van je ERGO M575, of druk op de ‘vorige’-knop om de microfoondemping in of uit te schakelen. Een andere feature van Logitech Options is Logitech Flow, waarmee je twee of drie computers gebruikt. Je verplaatst je muiscursor naar de rand van het scherm om tekst, afbeeldingen of bestanden over te dragen.

Meer weten over Logi Bolt en de devices die het nieuwe protocol ondersteunt? Check het hier.

Logi Muis Specs Button

Logi Keyboard Specs Button

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Logitech en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (21)

21
21
21
2
0
0
Wijzig sortering
Ze maken niet echt duidelijk wat specifiek het voordeel is tov standaard bluetooth-specificaties. Het voornaamste punt lijkt beveiliging te zijn volgens Security mode 1, level 4 als norm. Maar is dat niet iets dat gewoon eigen is aan LE privacy dat deel is van de BLE-spec?

Verder vind ik het ook vreemd dat ze precies dezelfde hardware met en zonder Bolt-ondersteuning verkopen.
Als ik het goed begrijp zijn Logitech draadloze muizen en toetsenborden tot op heden onveilig. En wordt dat ook niet opgelost met verbeterde firmware + driver.

Daarnaast begrijp ik dat deze nieuwe apparaten geen gebruik weten te maken van bluetooth + driver maar een eigen USB dongle vereisen.

Wat maakt dit een advertorial? Ik zie alleen maar dingen waar ik van schrik!
Heb je het artikel gelezen? Of was je meteen zo geërgerd toen je een Ad zag dat je gelijk bent gaan reageren?
Daarnaast begrijp ik dat deze nieuwe apparaten geen gebruik weten te maken van bluetooth + driver maar een eigen USB dongle vereisen.
In het artikel staat igg het antwoord:
Logi Bolt wireless devices gebruiken BLE 5.0 of hoger. Volgens de fabrikant benutten zij alle security-mechanismen die in de specificaties van de 4.2-versie van de technologie zijn geïntroduceerd. Waar het gaat om backwards compatibility is het zo dat Logi Bolt-devices kunnen communiceren met hosts die gebruikmaken van BLE 4.0 of hoger via een directe bluetooth-verbinding.
Verder kwa veiligheid... Ze bedoelen natuurlijk veiliger. Maar het is en blijft een advertentie. De marketing afdeling wil ook iets te doen hebben en Tweakers wil geld verdienen zodat wij kunnen blijven komen.
Ik heb dat gelezen :). Maar is dat het antwoord? Ik maak daar niet uit op dat het zonder die eigen dongle (redelijk) werkt. Ik lees "kan communiceren", wat op z'n best klinkt als "YMMV". En waar het om security gaat, merk je natuurlijk pas dat het fout zat als je met een flink gevolg wordt geconfronteerd.

@dafallrapper hieronder. :? Serieus? Heb je het zelf wel gelezen? In de regel ervoor staat 5.0 vereist, oftewel: het gaat niet volledig werken zonder.. En als je je zelfs al in een marketing stuk verplicht voelt dat toe te geven, dan gaat 't niet veel zijn.

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 15 december 2021 18:43]

Nogmaals:
Waar het gaat om backwards compatibility is het zo dat Logi Bolt-devices kunnen communiceren met hosts die gebruikmaken van BLE 4.0 of hoger via een directe bluetooth-verbinding.
Daarnaast begrijp ik dat deze nieuwe apparaten geen gebruik weten te maken van bluetooth + driver maar een eigen USB dongle vereisen.
Dit maakt toch wel duidelijk dat je het artikel niet hebt gelezen, hooguit een beetje doorheen gescrolld en 4 woorden opgevangen, er staat namelijk letterlijk in dat de apparaten ook via Bluetooth werken.

Dus als je hier van schrikt dan heb ik slecht nieuws, Logitech heeft al jaren lang een eigen dongle alleen ze hebben dus nu het protocol veranderd. Dus je schrik komt zo'n 10 jaar te laat, en nog misplaatst ook want als jij lekker Bluetooth wilt gebruiken kan dat (zoals je dus had gezien als je het artikel had gelezen).
Nu nog een USB-C dongle variant.
Dit. Ik snap oprecht niet dat Logitech anno 2021 aan komt zetten met een nieuwe standaard, en dan geen USB-C dongel kan leveren.
Helemaal gezien DIY-perks nog geen 1.5 jaar geleden al een video maakte waarin getoond werd hoe je een bestaande USB-A kan omtoveren in een USB-C poort. Zie deze video: https://www.youtube.com/watch?v=V-vFtiDYiIw
de gemiddelde business laptop heeft 1 usb-c aansluiting en doorgaans 2a3 usb-a,
pak me niet op mijn woorden, er zijn er ook bij met 2 usb-c uiteraard :-)
mag ik ook de gemiddelde business desktop, een small form factor zoals een elitedesk erbijnemen?
deze hebben meestal ook maar 1 usb-c en 6a8 usb-a poorten.

wil je de laptop uitbreiden met een docking is dit bij voorkeur al een usb-c poort
harddisks met usb-c zijn ook meer en meer voorkomend,
net zoals usb-c ook vaker de voorkeur geniet om je gsm snel op te laden.

nee ik ben overtuigd dat er een logitech wel degelijk de keuze heeft gemaakt en de markt onderzoekt.
Hoe kan ik zien welke apparaten hier gebruik van maken?
Als ik bijvoorbeeld naar pricewatch: Logitech Ergo K860 for Business (Qwerty US) kijk dan zie ik daar nergens Bolt staan (of überhaupt Unifying, de oude versie). Hetzelfde geldt voor pricewatch: Logitech M575 Ergo Wireless trackball for Business Grafiet.

Edit: Zelfs als ik via de 'vergelijk muis specs' link naar het product ga en dan op pricewatch: Logitech M575 Ergo Wireless trackball Grafiet klik dan kom ik op een muis uit waar op de afbeeldingen heel duidelijk een Unifying receiver te zien is, geen Bolt. Lekker duidelijk allemaal zo..

[Reactie gewijzigd door Oon op 15 december 2021 12:55]

Dat zijn de producten die ik gelinkt heb, mijn laatste link komt letterlijk uit dit artikel..

Edit: Inmiddels beide producten kunnen vinden bij CentralPoint:E
https://www.centralpoint....-920-010352-num-13674333/
https://www.centralpoint....-910-006221-num-13674319/

Kan alleen niet vinden of hier de Bolt dongle ook bij zit, en het blijkt nu dus dat Tweakers deze versie van de producten helemaal niet indexeert? Ook als ik op bijv. EAN 5099206097131 zoek laat Tweakers Bluetooth 4.0 zien, dus dat is de verkeerde, maakt het allemaal niet duidelijker..

[Reactie gewijzigd door Oon op 15 december 2021 15:12]

Het instelprogramma Logitech Options bestaat voor Windows en Mac.

Welke functies van de Logitech Bolt-lijn worden er ondersteund in Linux?
Toetsenbord en muis zullen zeker werken in Linux.

Maar wat de IT-afdeling in grote bedrijven moet doen -- apparaten koppelen met een ontvanger -- daarvoor is waarschijnlijk de Windows of Mac software voor nodig.
Navraag bij de fabrikant leert dat de ontwikkeling van Logi Bolt al begon vóór de uitbraak van de coronapandemie, maar dat het hybride werken de introductie ervan inmiddels relevanter heeft gemaakt dan ooit.
Wat een dom verhaal weer...alsof dit stuk door iemand anders dan Logitech geschreven is.

Wij van wc-eend doen navraag bij wc-eend.

Daarnaast,

En daarnaast...het is niet relevanter dan ooit...alsof mensen nu ineens een toetsenbord of muis gaan gebruiken... |:(

[Reactie gewijzigd door Mike2k op 15 december 2021 13:33]

En daarnaast...het is niet relevanter dan ooit...alsof mensen nu ineens een toetsenbord of muis gaan gebruiken... |:(
Nee, het is relevanter omdat iedereen nu thuis werkt en de buren je BLE verbinding hacken.
nu nog de ansi versie van de toetsenborden aub....
Eens! Ik irriteer me helemaal kapot aan het feit dat ik niet een "normaal" toetsenbord kan kopen hier in Nederland. Ik had de MX for Business combi op mijn lijst staan, maar die kan ik dus alleen uit de US halen. En die verzend- en importkosten gaan me toch net iets te ver... dus voorlopig maar weer op een Dell keyboard rammen.
Kan iemand even: `sed 's/security/beveiliging/g'`
Heb altijd errors in mijn hoofd als mensen half engels praten/schrijven "ya know".

Over beveiliging gesproken:
Security mode 1, level 4, houdt voor gebruikers van Logi Bolt in dat hun signaal versleuteld wordt verstuurd met de encryptiemethode AES-CCM die een 128-bit encryptiesleutel hanteert.
Blijkbaar kan je dat verstoren: https://wiki.newae.com/AES-CCM_Attack
Waarom er niet is gekozen voor AES-GCM of de nog beter (X)ChaCha20-Poly1305 is mij een raadsel

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 15 december 2021 13:28]

Zit hier een feature in dat niet gewoon in de BLE standaard zit? Al deze opgeklopte lucht had in samengevat kunnen worden met

“Ohja BLE is toch wel handiger en veiliger dan ons propitiatory protocol waar we 5 jaar te lang aan hebben vastgehouden en je bovendien een dongle voor nodig hebt. En laten we het maar een speciale naam geven in de hoop dat een deel van de mensen toch denkt dat ze in ons ecosysteem vast zitten”

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee