Advertorial

Door Tweakers Partners

Nerds bij Belgische Federale Gerechtelijke Politie op handen gedragen

09-12-2021 • 12:00

32

Het bestrijden van cybercriminaliteit en digitaal sporenonderzoek door de Belgische Federale Gerechtelijke Politie ondergaat grote veranderingen. Typerend voor de nieuwe aanpak is een andere rekruteringsstrategie om IT-ers met uiteenlopende achtergronden te werven. "Niemand kijkt hier nog raar op als je begint over blockchain, NFT, AI, IoT, VR, ML of DnD."

De Computer Crime Unit (CCU) van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen bestaat al sinds 2001, maar bij het bestrijden van cybercrime en digitaal sporenonderzoek zijn er de laatste jaren grote veranderingen geweest. Van reactief politiewerk (dat meestal begint met een aangifte waarna onderzoek volgt) verschuift het werk naar het proactief dwarszitten van criminelen met alle mogelijke - digitale - middelen. Een operatie die gezien kan worden als de katalysator van deze verschuiving is Operatie SKY. Deze operatie ontstond vanuit de noodzaak een antwoord te kunnen bieden op het toenemende gebruik van beveiligde telefoons (cryptofoons) door criminele organisaties. Met behulp van verschillende IT-specialismen werd het mogelijk om onder meer grote hoeveelheden drugs te onderscheppen, arrestaties te doen en criminele netwerken in kaart te brengen.

''SKY staat voor waar wij naar toe willen. Een proactieve aanpak waarbij we criminaliteit op een andere manier gaan bestrijden''

VAP: Very Annoying Policing

Details over de gebruikte technieken en methodes kan Christophe van Bortel adjunct-diensthoofd van de CCU van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (FGP Antwerpen), niet geven. "De zaak loopt nog en we kunnen de operatie en onze collega's niet in gevaar brengen." Wel kan hij zeggen dat operatie SKY bij uitstek het voorbeeld is van hoe 'de nieuwe CCU' gaat werken. Iets wat de unit overigens absoluut niet alleen doet; vanuit afdelingen van de volledige Federale Gerechtelijke Politie is er een bijdrage geleverd aan het succes en ook zijn er internationale samenwerkingen, onder meer met collega's van de Nederlandse politie. "SKY staat voor waar wij naar toe willen. Een proactieve aanpak waarbij we criminaliteit op een andere manier gaan bestrijden. Ik zou dit het principe van 'very annoying policing' willen noemen, waarbij we constant strategieën ontwikkelen om criminelen een hak te zetten. Bijvoorbeeld door systemen te ontwikkelen waarmee we terugslaan naar cyberaanvallers die phishing gebruiken.

"Ik knutsel in mijn vrije tijd graag met dingen zoals microcontrollers, 3D printers en verdiep me in programmeren."

Geek pur sang

Typerend voor de nieuwe aanpak is een andere rekruteringsstrategie. "Anno 2021 is criminaliteit volop in beweging, zeker op het vlak van cybercrime", zegt Christophe, "Daarom vragen we volop legal hackers en andere digitale experts. Maar ook in andere niches zijn gedreven of gespecialiseerde kandidaten welkom. Onze ervaring uit onder meer Operatie SKY is dat we ze allemaal hard nodig hebben." Ook Christophe zelf heeft geen typische politie-achtergrond. Na een studie Informatica en eMedia koos hij voor een carrière in de private sector, waarin hij multimediatoepassingen maakte voor onder meer het Vlaamse tv-productiehuis Woestijnvis. Omdat hij meer afwisseling en voldoening zocht in zijn werk, maar ook een maatschappelijk verschil wilde maken met zijn technische kennis, begon hij aan een opleiding tot politie-inspecteur. Na dit werk enkele jaren gedaan te hebben liet hij zich verder omscholen tot rechercheur gespecialiseerd in cybercrime. In hart en nieren blijft hij naar eigen zeggen een geek. "Ik knutsel in mijn vrije tijd graag met dingen zoals microcontrollers, 3D printers en verdiep me in programmeren."

Versterking nodig in de cyberoorlog

Waar moeten ICT'ers bij de politie aan voldoen? "Niet alleen vakkennis is een must, ook stressbestendig zijn en een scherp oog hebben voor elk digitaal detail is cruciaal." Een 'arsenaal aan extra professionals', zowel op Master- als Bachelor-niveau, is nodig stelt Christophe. "Denk maar aan IT-talenten, data-analisten, security- en Open Source Intelligence-specialisten en ontwikkelaars. Niet alleen Belgen, maar ook specialisten met Nederlandse credenties zijn van harte welkom. Een klassieke politieopleiding volgen is geen vereiste, gevoel hebben voor ICT en technische know-how wel. De strijd tegen cybercrime is complex. Als CCU is het onze grootste uitdaging om cybercriminelen een stap voor te zijn. Daarom ontwikkelen we onze eigen tools. Een recent voorbeeld is de bouw van een WiFi-sniffer - waarvoor de credits overigens niet naar CCU Antwerpen gaan, maar dat wel illustratief is voor wat we doen - met zelf ontworpen hard- en software. Het is hier zeker geen uitzondering wanneer we aan de slag gaan met Raspberry Pi's of Arduino-controllers in het uitwerken van nieuwe technieken. En we staan nu ook op het punt om een 3D-printer aan te schaffen om onze eigen behuizingen daarvoor te maken."

politie
Beeld: Politie

Samenwerken tegen professionele tegenstanders

De strijd tegen cybercrime is complex. Criminelen gaan vaak geraffineerd te werk, geholpen door de snelle evoluties op het vlak van technologische mogelijkheden. Daarnaast is de professionaliteit die zij inmiddels laten zien, in niets meer te vergelijken met enkele jaren geleden. "Iedereen loopt het risico om slachtoffer te worden. We zien onder meer de trend dat professionele cybercriminelen hun diensten te koop aanbieden, wat maakt dat andere criminele organisaties gemakkelijk hun weg vinden naar cybercriminaliteit." Om deze reden bundelt de Federale Gerechtelijke Politie haar krachten met diverse partners, zoals federale overheidsdiensten, lokale politiezones en verschillende andere binnen- en buitenlandse medespelers. "Zoals gezegd werken we met onze Nederlandse politiecollega's bijvoorbeeld nauw samen. Vanwege de gedeelde taal vinden we elkaar gemakkelijk en op technisch en operationeel niveau wordt er heel snel technische informatie uitgewisseld. Van tips en adviezen tot bepaalde scripts die wij of zij zelf hebben geschreven."

''Het mooiste is als je criminelen op een bepaald moment een stap voor bent. Dat je, zonder dat ze het doorhebben, een voet tussen de deur hebt gekregen.''

Op zoek naar digitale broodkruimels

Digitaal rechercheren is permanent zoeken en constant bijleren, vertelt Christophe. "Je komt steeds weer voor nieuwe dichte deuren te staan. En die moeten dus wel open. Het mooiste is als je criminelen op een bepaald moment een stap voor bent. Dat je, zonder dat ze het doorhebben, een voet tussen de deur hebt gekregen. Cybercriminelen te slim af zijn op hun eigen speelterrein, dat is heel leuk." Het onderzoek voor SKY was daar een mooi voorbeeld van, aldus het adjunct-diensthoofd van de CCU. "We moesten al onze technische kennis aanspreken om de digitale broodkruimels die verdachten achterlaten bij hun communicatie over het internet, tastbaar te maken. Daarvoor hebben we nieuwe strategieën ontwikkeld aan de hand van innovatieve technieken. Wat de job zo boeiend maakt, is een combinatie van kunnen werken met gelijkgezinden - mensen met een passie voor technologie - en die gedeelde passie kunnen inzetten om de bad guys een hak te zetten. Daar komt nog bij dat niemand hier raar opkijkt wanneer je begint over blockchain, NFT, AI, IoT, VR, ML of DnD!"

Oubollige organisatie? Welnee!

Het als ICT'er tegen elkaar afwegen van de voordelen van werken in de private sector tegenover de publieke sector herkent Christophe maar al te goed. "Zelf heb ik, deels uit idealisme, de stap naar de politie gemaakt. Ik ken ook mensen die van de politie naar het bedrijfsleven zijn gegaan en die terugkeerden ondanks de soms zeer goede arbeidsvoorwaarden in de private sector. Ze halen toch meer voldoening uit het feit dat ze een maatschappelijke bijdrage leveren." Baanzekerheid is een groot pluspunt, beaamt de politieman. Er zijn veel inspanningen geleverd om qua loon competitief te zijn met de private sector, telewerk is mogelijk en als werknemer krijg je per jaar 34 vakantiedagen.

Werken in Antwerpen

"We hebben een heel degelijk statuut dat ons beschermt, dat ons heel wat mogelijkheden biedt en een mooie balans toelaat tussen ons privé- en professionele leven”, zegt Christophe. “Je werkt in een uitdagende internationale context en in een mooie stad, Antwerpen. Bovendien worden nerds bij de politie op handen gedragen, omdat ze met hun expertise echt meerwaarde bieden in alle operationele onderzoeken." Tot slot dan nog de vraag: wat is de grootste misvatting over werken bij de Federale Gerechtelijke Politie? Christophe. "Dat ons werk niet tastbaar is. Er worden dagelijks fantastische dingen gerealiseerd en grootschalige onderzoeken gedraaid. Een vonnis kan ook een vorm van succes zijn. Er wordt wel eens smalend gedaan over de politie, namelijk dat we een oubollige organisatie zouden zijn. Maar ook de politie innoveert. Sterker nog: we moeten ons zelf wel opnieuw blijven uitvinden om criminelen bij te blijven."

Wanted! Specialisten die 'gebeten' zijn door IT en techniek. Van softwareontwikkelaars tot programmeurs en van data scientists tot software architects en database adminstrators. Wil jij een job met impact en maatschappelijke betrokkenheid? En ben je alert op trends en evoluties op het gebied van cybersecurity? Ontdek dan snel of er vacatures openstaan die passen bij jouw profiel! Klik hier voor de website van de Federale Gerechtelijke Politie BE.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Politie en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (32)

32
32
21
3
0
7
Wijzig sortering
Wow, ze gaan binnenkort zélf een 3d printer kopen?!

Is dit geschreven door iemand die wil voorkomen dat andere IT'ers de zelfde fout als hem doen?
Beetje vreemd om een pejoratieve term als 'nerd' te gebruiken in een advertorial op Tweakers. Dit lijkt me niet bijdragen aan de manier waarop gekeken wordt naar ICT'ers in het algemeen, en al helemaal niet bij de Belgische Politie (als potentiele werkgever)

[Reactie gewijzigd door boe.i op 24 juli 2024 06:38]

Weet je wat grappig is, als ik in België mensen van de federale Politie spreek hoor ik 1 ding, geldgebrek, de federale politie heeft gebrek aan geld en middelen.
Vraag me dan ook al wat ze een nerd gaan betalen en waarvan. De nerd moet dan wel veel hart hebben voor opsporing om voor weinig nerd te worden bij de politie,
Het loon is om te huilen want je krijgt loon naar je diploma ... Dat is is niet slecht, maar in de privé maakt een bachelor master geen verschil uit op de meeste plaatsen. Er is ook een speciaal programma waarmee je iets meer krijgt, maar dat is nog altijd peanutes in vergelijking met privé. Met een master is dit al wat anders, maar met een bachelor zoals ik heb, nee bedankt. Dit gaat pas na zoveeeeeel jaren wat gelijk lopen, het ding is das leuk, maar als je een huis etc allemaal hebt, dan ga je niet voor minder ergens anders werken. Tenzijn het echt vlak om de hoek is ofzo
Vraag ik me ook af. Ze kunnen niet concurreren met de private sector.
Gewoon met de NFT's die ze van de criminelen afpakken natuurlijk. :P
Als Vlaming vind ik het ook wel een vrij stigmatiserende term. Slechte keuze om zo "reclame" te maken.
Misschien dat de term in Nederland "minder erg" is.
Vermoed zomaar dat Tweakers deze benaming niet heeft gekozen, lijkt me erg apart dat je je belangrijkste gebruikersgroep wegzet als nerds. Hele vreemde keuze van de Belgische Politie
Er kunnen inderdaad nerds tussen zitten, maar de meesten zijn gewoon vaklieden.
Komt op mij over dat een 'manager' ff een stukje geschreven heeft, vooroordelen tja :P
Komaan mannen, ooit al van een Dysfemisme gehoord (= tegengestelde van eufemisme)? Naar de Nerdland podcast luisteren toch ook niet alleen maar nerds?
Toch wel een subtiel verschil dat zij zelf hun naam hebben gekozen en niet toegewezen kregen door een andere.

Dat jij jezelf moddervet noemt, ook een dysfemisme, is ook heel wat anders dan wanneer een willekeurig persoon op je afloopt en je moddervet noemt.
Verre van hetzelfde
Jezelf Tweaker noemen werkt ook in de meeste Engelssprekende landen niet goed.. Met name in Amerika, waar een "tweaker" over het algemeen een benaming is voor iemand die aan de crack cocaine / methamfetamine zit :+)
Heb er een topic van gemaakt want heb exact dezelfde gedachtegang als @boe.i Nerds bij Belgische Federale Gerechtelijke Politie op handen

[Reactie gewijzigd door Slavy op 24 juli 2024 06:38]

Pff... Iemand riep op straat nerd naar me en ik vroeg me af hoe hij mij en mijn collega's kende. Er moest een collega aan te pas te komen om uit te leggen dat het als belediging bedoeld was.

Het verschil in aanzien is vooral wat je met het woord associeer. Zo associeer ik er heleboel positieve eigenschappen aan een nerd. Je raakt mij harder door te zeggen dat ik geen nerd ben ;)
Dan krijgt deze persoon van mijn "een toek op zijn bakkes" :)
Ach joh, ik vind hem wel leuk. Mijn aandacht werd getrokken, dus het werkt ook nog eens. Denk niet dat we zo hoeven te struikelen om definities, is gewoon een grapje
Ik denk dat ze gewoon dachten ''hip'' te wezen met die term, blunder als je het mij vraagt.
Ach, je moet een beetje tussen de regels door lezen. Je gaat echt niet boeven vangen met 3d-printers. Je moet ertegen kunnen om in een sterk hiërarchische en bureaucratische organisatie voor een mager loon je uit de naad te werken, en een beetje groepsgevoel en plichtsbesef door gebruik van een geuzennaam en patriottisme helpt misschien mensen uit idealisme over de streep.
Zinsgeving in je werk vinden is voor iedereen anders. Ik werk ook voor een overheidsinstantie, want - schrik niet - sommige mensen worden niet gelukkig van targets, sales, pingpongtafels, vrijmibo's en gekke-stropdassen-woensdag. Dat commerciële Google-gedoe waarbij arbeiders als kinderen behandeld worden is voor mij niet weggelegd.
Dat ben ik niet helemaal met je eens.

De typering verandert niet door termen te verbieden of verhulling, juist de aanvulling en belichting van positieve aspecten humaniseert de persoon achter de 'nerd' en maakt de term minder karikaturaal.

Nerds kunnen tegenwoordig ook helden zijn.

Of HR/werkgever dat daadwerkelijk ook zo ziet en zijn werknemers neemt zo als ze zijn met hun beperkingen en kwaliteiten is een andere vraag.
Nerds kunnen tegenwoordig ook helden zijn.
Noem ze dan helden, en niet zo’n denigrerende afzeik-naam.
Ik heb hier eens achter geïnformeerd en het grootste struikelblok vind ik dat je een opleiding van inspecteur moet volgen. Dit duurt vrij lang, vereist ook fysieke proeven met medische keuring en betaalt verre van wat je met je huidige job verdient.

Daarna kan je aan de slag voor de overheid, d.w.z.: barema's. Je verdient dus afhankelijk van je diploma, niet je skills. En laat IT nu net een richting zijn waar sommigen met "maar" een bachelor of zelfs geen diploma rondjes programmeren rond iemand met een master.

Tot slot is er ook sprake van werken op locatie, terwijl corona nu toch net wel geleerd heeft dat het meeste IT-werk prima remote kan. Als je met gevoelige data bezig bent, snap ik dat je eventueel nog fysiek in een beveiligd gebouw aanwezig moet zijn, maar dat zal toch niet elke dag van de week het geval zijn?

Dus ja: Ik wou mijn steentje bijdragen aan de maatschappij, maar de negatieve punten zijn gewoon te veel: Minder loon, meer uren, op locatie werken en een lange politieopleiding volgen om achteraf vaak "toch maar aan een bureautje te zitten".
Dan heb je niet goed geïnformeerd; Loon is zeker niet slecht te noemen, al moet je wel de 'bonussen' meenemen; (bv 2talig) daarnaast kan je binnen de politie zeker doorgroeien, maar je start zoals bij veel openbare diensten wel in je barema.

Overigens wordt er ook bij de politie van thuis gewerkt. Zeker als IT'r, al hangt dat een beetje van je chef af natuurlijk.

Het probleem ligt volgens mij in de inhoud : je krijgt door de hand 1 taak : devices uitlezen. (computers, phones, ...) dat is 97% van het werk, de andere 3 % zijn dan eens een sniffing naar eventueel andere hidden devices op het netwerk, ...

Wat ik hoor is dat er een grote uitstroom is. Overigens is geld één zaak, maar ik merk dat er bij de politie een nogal fout gevoel is dat het loon bij privé stukken hoger ligt. De werkdruk ligt ook een pak hoger bij de privé en bonussen zijn er niet omdat je 2 talig bent bijvoorbeeld.

Mag ik de titel van het stuk een klein beetje kleinerend vinden ? Niemand noemt zichzelf een nerd omdat je met technologie bezig bent, en "op handen gedragen" maakt het dan helemaal af. Alsof je zeker niet gepest gaat worden als je bij de politie gaat.... #sarcasme ?

[Reactie gewijzigd door svennd op 24 juli 2024 06:38]

Fysieke proeven ... ja. Maar ken er zo genoeg die daar in de verste verte niet voor slagen en er toch werken. Het hangt gewoon af wat/waar
Het is hier zeker geen uitzondering wanneer we aan de slag gaan met Raspberry Pi's of Arduino-controllers in het uitwerken van nieuwe technieken.
Beetje hobby-bobby :')
Nerds onderling mogen elkaar nerds noemen, maar zodra een buitenstander dat doet....

Waar doet mij dit toch aan denken? Oh, ik weet het al! :X
Misschien is het een generatieding, ik vind het geen probleem mezelf als nerd te zien en vat het niet automatisch als pejoratief op - toch niet als het op een positieve manier uitgesproken wordt zoals hier wel het geval lijkt. Maar ik ben dan ook van de jaren '80.

Als de politie/defensie echt specialisten in IT wil recruteren dat gaat ze ze wel beter moeten betalen dan de gemiddelde postdoc aan de universiteit. Als dat niet lukt, blijven de echte klasbakken gewoon aan de unief of gaan ze de (al dan niet zelfstandige) consultancy in.

Pay peanuts, get monkeys!
Als geld jouw primaire motivatie is, dan zijn er een hoop beroepsgroepen die al snel af gaan vallen.
Zelfde met zorg en onderwijs. Als de werkdruk ook maar enigszins toeneemt gaat men mekkeren voor meer salaris. Zelfde bij politie. Grote tekorten aan hoog opgeleid personeel met de juiste skills.
Dan moet je er wel heel veel geld tegenaan gooien om die mensen over de streep te trekken.
… cyberoorlog …
En ondertussen producten van oa Microsoft, Google (android) en in mindere mate Apple gebruiken 🙄


Moment dat je niet afkaderd en duidelijk maakt dat dergelijke producten een groter risico zijn waar veel meer belangen mee spelende veiligheid op 2de of 3de plaats komt,
dan is deze “oorlog” niet meer of minder dan een zwaardgevecht met schilmesjes.
Ach shoot, gezakt.. Iemand hier die wel het hele rijtje kent? ML zegt mij namelijk niet zo veel..

*update
Gevonden!
ML niet mega liter maar machine learning...

[Reactie gewijzigd door lulkoekje op 24 juli 2024 06:38]

Als je in de éérste zin al voor “nerd” uitgemaakt wordt wil je écht geen personeel werven. Walgelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.