Door Tweakers Partners

Acht sfeermakers gezocht voor Philips Smart LED met WiZ Connected-testpanel

28-10-2021 • 08:00

55

Slimme verlichting raakt steeds meer ingeburgerd en met Philips Smart LED brengt Signify - voormalig Philips Lighting - uiterst laagdrempelige slimme verlichting op de markt. Je hoeft geen volledig uitgerust smarthome te hebben om van deze slimme lampen te genieten. Draai de lampen in, download de WiZ-app en start met het instellen en bedienen van je lichten. Wil je zelf ervaren hoe eenvoudig de WiZ- en Philips Smart LED-lampen zijn te installeren en hoe gemakkelijk je extra sfeer toevoegt in huis? Tweakers is voor een testpanel op zoek naar acht communityleden die hun licht hierover willen laten schijnen. Meld je snel aan!

Een groot misverstand over slimme verlichting is dat je over een volledig uitgeruste smarthome-opstelling moet beschikken om de boel werkend te krijgen. Niets is minder waar. De filosofie rondom de Philips Smart LED-lampen (al beschikbaar vanaf 9,99 euro) die zijn te bedienen met de WiZ-app is juist dat iedereen ze binnen een mum van tijd heeft geïnstalleerd en ermee aan de slag kan, dankzij de eenvoudige bediening. Volgens de makers is het echt een kwestie van een slimme lamp indraaien en de WiZ-app installeren; meer niet. Zo kent de app tal van kant-en-klare voorinstellingen en is de verlichting daarna gemakkelijk te bedienen. De gebruiker kan kiezen tussen aan/uit, dimmen, de lichtkleur van warm naar koel veranderen, en kiezen voor wit licht of een van de zestien miljoen kleuren. Je hoeft geen account aan te maken en hebt geen extra bridge of hub nodig, dankzij de aanwezige wifi-koppeling met bluetooth-ondersteuning.

Routines en ritmes

Voor wie al wat meer bekend is met alle mogelijkheden van een smarthome, zijn de Philips Smart LED-lampen goed te integreren in bestaande opstellingen. Zo is de verlichting te besturen met je stem, kun je hem koppelen aan andere slimme apparaten en zijn er tal van routines - voor elk moment van de dag - om mee samen te werken. De makers beloven dat het instellen van ritmes, schema’s en timers eenvoudig is. Zo kun je bijvoorbeeld een 24-uurs ritme instellen dat ervoor zorgt dat je s ’morgens wakker wordt met koel licht om met wat extra energie aan de dag te beginnen, terwijl het s ’avonds laat warmer licht laat zien. Uiteraard zijn ook vooraf ingestelde dynamische lichtscenes, die uiteenlopen van sfeervol tot functioneel, van de partij, net als de mogelijkheid om je lichten automatisch aan en uit te laten gaan tijdens vakanties.

Doe mee met het Tweakers-testpanel en maak kans om de WiZ- en Philips Smart LED-lampen te reviewen

Tweakers Partners is benieuwd waar jij deze lampen voor zou gebruiken. Zou je de slimme verlichting inzetten om een romantische- of Kerstsfeer te bewerkstelligen, of ga je puur voor gemak door nooit meer op een knop te drukken en tegen de lampen te praten via Google Assistant? Deel je gedachten hierover met ons, via concepts@tweakers.net. Aan de hand van de inzendingen selecteren wij de acht tweakers met de leukste ideeën. Alle acht gekozen communityleden krijgen vervolgens een kit met slimme lampen die ze mogen houden. Hiermee ga je aan de slag om je ingestuurde idee uit te voeren. Nadat de reviews zijn geschreven, gaan wij bij drie van de acht testers langs om het resultaat te filmen.

Laat jij deze actie helemaal aan je voorbijgaan, maar ben je wel benieuwd naar de prestaties en mogelijkheden van WiZ- en Philips Smart LED-lampen die te bedienen zijn met de WiZ-app? Deel dan in de comments onderaan dit artikel wat jij graag zou willen teruglezen in een test.

Wil jij de WiZ - en Philips Smart LED-lampen die te bedienen zijn met de WiZ-app reviewen?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden acties

  • Je Tweakers-account moet voor 27 oktober 2021 actief zijn.
  • Meedoen kan tot en met 4 november, alleen via de poll en via het sturen van een e-mail. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
  • Winnaars krijgen uiterlijk 5 november 2021 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
  • Winnaars worden geselecteerd op basis van de ingezonden ideeën via de mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in de twee weken na ontvangst het product te testen en een uitgebreide review te publiceren in de Tweakers Pricewatch.
  • Winnaars zijn bereid om de filmcrew te ontvangen voor video-opname. Bekijk hier de video van een vergelijkbare campagne.
  • Winnaars mogen als dank voor het testen de WiZ- en Philips Smart LED-lampen na afloop houden.
  • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
  • Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
  • Medewerkers van Tweakers en Signify zijn uitgesloten van deelname.
  • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
  • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Signify en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (55)

55
55
21
5
0
29
Wijzig sortering
Anoniem: 39993 28 oktober 2021 08:19
Nee, bij mij thuis wordt er geen commerciëel beeldmateriaal geschoten. Nouja, in ieder geval niet voor een paar lampjes t.w.v. 100 euro. :)

Ik vermoed trouwens dat deze lampen helemaal niets meer doen, als je de schakelaar in de muur op "uit" zet. Tenminste, ik zie dat niet gebeuren zonder armaturen en bedrading aan te passen. Wel leuk voor een staande lamp of leeslampje misschien.

Smart verlichting is pas "Smart" als je het kan bedienen op de traditionele manier op het moment dat je controller uit staat en je Wifi het toevallig net even niet doet. En dan ook op een manier, dat als je het licht "traditioneel" uit zet, je het daarna "Smart" weer aan kan zetten.
Verlichting wordt pas smart als je geen schakelaars of app meer hoeft te gebruiken. Daarom staat er ook een Homey hier in huis.
Verlichting wordt pas smart als je geen schakelaars of app meer hoeft te gebruiken. Daarom staat er ook een Homey hier in huis.
Klopt. En dan is het wel "verrekte irritant" dat je dochtertje van 5 met een ouderwetse schakelaar in de muur je Smart verlichting onklaar kan maken. En die schakelaar is een verplicht item, WAF stelt dat het ook traditioneel bediend moet kunnen worden "if everything else fails".

Of je nou Homey, Fibaro, Domoticz gebruikt voor je logica, dat doet er niet zoveel toe. Ik gebruik Domoticz, voldoet voor mij. Maar er zijn maar weinig mensen buiten Tweakers die ik Domoticz aan zou raden. Doe dan maar een Homey inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 39993 op 24 juli 2024 09:47]

Ik heb om die reden simpelweg tape over de schakelaars geplakt.. op die manier gebruik je die niet per abuis maar zijn ze nog wel te gebruiken als overrule :)
En op veel plekken heb ik naast de originele hardwired schakelaars ook een smart knop hangen zodat je nog steeds met een schakelaar op de normale plek lampen aan/uit kan doen :)
Anoniem: 39993 @ToolkiT28 oktober 2021 13:11
Tape over de schakelaars? Dat ga ik niet eens voorstellen. :)
Waarom niet, als je de juiste tape gebruikt is het amper te zien..
Omdat het pauper gedrag is? Gewoon netjes de schakelaar uitbouwen en een plaatje er voor is wel het minimale toch? Waarom de schakelaar laten zitten als je hem toch niet meer gaat gebruiken?
Omdat je de schakelaar dus nog wel wil kunnen gebruiken als overrule..
Maar je kan er natuurlijk ook een mooie oplossing voor maken door een rocket launcher switch cap te 3D printen en overheen doen (dit idee https://www.turbosmart.co.../TS-0105-3005-600x401.jpg )
Maar dat is me te veel moeite.. dus een subtiel stukje tape werkt prima :)
Ik heb bij de plek van de meeste schakelaars een Hue Tap schakelaar hangen. Dat vergroot de acceptatiegraad erg en maakt bijsturen op de programma's of apps mogelijk.
Oude schakelaars zitten er meestal ook nog, met tape over de schakelaar. Deze zijn niet per ongeluk uit te zetten dus maar je hebt wel in geval van (smart)storing een backup lichtschakeling.
Grootste nadeel van deze setup is dat de Hue Tap's en Philips Hue Dimmer Switch redelijk duur zijn.
Kijk eens naar Shelly. Je kunt dan de schakelaar blijven gebruiken, door een webhook naar je domotica te sturen (of mqtt of wat je wilt). Of je de stroom wil schakelen hangt van je type lamp af. Hier tientallen Shelly’s in huis achter elke (puls)schakelaar. Alles werkt automatisch, maar je kunt alles overrulen. En Homey bepaalt dan wat je wilt. Simpel voorbeeld: toilet gaat automatisch aan op 1% als iedereen slaapt. Korte druk op de knop is vertrouwd “uit”, maar met een lange druk gaat de lamp feller aan.
En dat is uiteraard allemaal prima te maken met Friends of Hue spul (ik heb overal Gira spul in mijn wandcontactdozen gepropt, die vervolgens alles prima aansturen. De Hue lampen staan permanent op spanning)
Anoniem: 39993 @skai2128 oktober 2021 09:08
Dat doe ik met mijn Z wave spul ook. Maar dat is dus precies wat ik bedoel. Je moet aanpassingen doen aan je installatie om dit écht goed te laten werken. Je bent er niet als je gewoon een dozijn van dit soort lampen koopt en die overal in draait. Sterker nog: als het goed is zet je het licht uit als je een lamp vervangt. Zonder het licht daarna met de schakelaar weer aan te zetten, gaat het spul niets doen.

Ik vervang de schakelaars door pulsdrukkers en plaats een module in de voet van de lamp. Schakeldraad vanuit de pulsdrukker gaat naar de schakelaar ingang van de module. Nul en Fase aftakken in de centraaldoos om de module te voeden. De lamp krijgt dan zijn Fase vanaf de module. De module is dan dus te bedienen met de knop (zoals altijd het geval was) én Smart.
Sterker nog: als het goed is zet je het licht uit als je een lamp vervangt.
Nou dat is toch niet zo moeilijk? Ik heb hier alle schakelaars verwijderd en netjes overheen behangen. zitten dus geen schakelaars meer in het huis.

lampje vervangen betekent dan of niet zeuren en gewoon doen (ben niet zo bang voor schok bij het vervangen van een kunststof lamp) of ff de automaat in de meterkast uitzetten.

pulsdrukkers werkt ook.

Ik heb per verdieping een aantal scenes gemaakt die met een hue button aan te sturen zijn.

Als het niet werkt komt het vaak door de hub die ik eigenlijk niet lekker geplaatst heb (in een 12" server kast van metaal) en de button boven de boel niet kan bereiken, maar dat is dus mijn eigen schuld. Zigbee werkt vrij vlekkeloos verder.
Dat wil ik dus niet. Ik wil een oppas gewoon bij mij thuis kunnen laten zitten, zonder eerst uit te moeten leggen "hoe het werkt". Ik wil na een stroomstoring niet door mijn oppas gebeld worden, omdat ze de lampen niet kan bedienen als <<insert random apparaat>> niet opkomt of geen verbinding maakt. Als je een bepaalde lamp aan of uit wil hebben, dan druk je op de schakelaar die al sinds 1937 op die plek zit (al was het vroeger waarschijnlijk zo'n bakelieten draaischakelaar). Dat dat dan toevallig een pulsdrukker is, die een Fibaro dimmer bedient en dat je kunt dimmen door hem ingedrukt te houden etc.... don't care. Het werkt zoals mijn opa het zou verwachten als hij nog zou leven. Maar het werkt óók zoals ík het wil.

En als je je verlichting slim genoeg hebt, dan zullen inderdaad heel veel mensen de schakelaars niet of nauwelijks aanraken.
Dat dat dan toevallig een pulsdrukker is, die een Fibaro dimmer bedient en dat je kunt dimmen door hem ingedrukt te houden etc.... don't care.
En dat is allemaal zigbee spul? Dat betekent dus dat het op exact dezelfde manier werkt als dat ik net beschrijf. Alleen heb jij er dure switches voor opgehangen en ik een aantal goedkopere knopjes.

Alles zit hardwired aan 230V dus bij een stroomstoring gaat alles netjes weer "aan" bij herstel van breaker.
En hoe zie je dat dan precies voor je? Dus dat je de stroom fysiek met de schakelaar op de muur van een lamp afhaalt, dat je die weer aan kunt zetten met een app vervolgens? En vind je zoiets als Hue ook niet smart?
Anoniem: 39993 @hiostu28 oktober 2021 09:23
Dat eerste moet je dus niet doen, want zonder stroom werkt je Smart oplossing niet meer. Daar zul je dus iets moeten veranderen. Als ik een lamp opneem in home automation, dan wordt de schakelaar in de muur dus vervangen door een pulsdrukker, waarmee ik de lamp module óók kan bedienen. Die module heeft dus permanent stroom. Uitgangspunt is hier, dat een lamp ALTIJD te bedienen is, ook als het internet plat ligt en mijn ESXi host toevallig net overleden is.

Ik ken Hue niet echt. Maar aangezien het een veelgebruikt (en geprezen) produkt is, lijkt mij dat ze hier bij Hue ook gewoon een oplossing voor hebben.

Ik doe het dus met pulsdrukkers, omdat ik dan geen Nul naar mijn schakelmateriaal hoef te brengen. Zeker in een oud huis kan dat weleens een probleem zijn, als je geen WCD naast je schakelmateriaal hebt zitten. Plus... mochten we ooit over willen stappen op klassiek jaren 30 bakeliet schakelmateriaal (Berker draaischakelaars bijvoorbeeld), dan zijn daar ook gewoon puls binnenwerken voor te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 39993 op 24 juli 2024 09:47]

Dat eerste moet je dus niet doen, want zonder stroom werkt je Smart oplossing niet meer.
Dat wilde ik dus even checken, want ik kreeg juist de indruk dat je dat wel bedoelde. Hue werkt wel zonder wifi, aangezien het gewoon op basis van Zigbee werkt en dus de schakelaars dus direct kunnen communiceren. Zodra je met je telefoon wilt werken zul je wel wifi moeten hebben, of je kunt via internet als je externe toegang hebt aangezet (via bedrade bridge). Dus ligt je internet eruit dan kun je de lampen alleen via schakelaars of eventueel je domotica bedienen (bedraad aangesloten naar je Philips hub of eigen zigbee zender). Je kunt er voor kiezen om je fysieke schakelaars te vervangen door hue schakelaars of door er losse schakelaars naast te hangen.
In de afbeelding zie ik alleen maar lampen die in het stopcontact gaan.
Ben je nou echt een 'winnaar' als je een product moet testen en een filmcrew je huis moet laten filmen? Klinkt meer als een 'medewerker'.
Tenzij je de crew van tweakers eens thuis wil ontmoeten :)

Tenzij het van Philips is of een externe partij….

[Reactie gewijzigd door AiR60 op 24 juli 2024 09:47]

Brengen ze bier en bitterballen mee? :9
Het wordt ook EEN crew van Tweakers, Femme en andere bekenden gaan echt niet mee hoor :)
Waarom zou je dat willen?
Snap niet zo goed waarom je Wiz zou nemen als je nu voornamelijk Hue hebt. Dus in het artikel zou ik wel terug willen lezen wat de verschillen zijn en waarom combineren.
Vraag het me ook af. Waarschijnlijk is het als tegenhanger van o.a. de goedkope Action-lampen die voor weinig te krijgen zijn en volgens hetzelfde principe werken. Dus zonder bridge maar direct met een app via wifi.
Wat is een "wifi-koppeling met bluetooth-ondersteuning"?
Als de lamp van stroom is voorzien moet hij eerst een wifinetwerk vinden. Je telefoon communiceert eerst via bluetooth met je lamp om de wifi-credentials te delen. Vervolgens gaat je lamp rechtstreeks het internet op om verbinding te maken met een clouddienst. De bediening gaat dus ook via die clouddienst.

Althans, zo werken al die lampen. Ik doe maar even de aanname dat dat hier ook zo is.
Ik heb al een paar jaar de WiZ lampen.
Doen prima wat ze moeten doen. Bedienen met app of via de stem.

Fijn dat na de overname van Philips ze de WiZ lampen weer een beetje in het daglicht zetten. Er is heel lang geen lamp te koop geweest.

Ook hoop ik dat ze met nieuwe dingen als wandschakelaars komen. Deze hebben ze al ondertussen jaren beloofd, maar nog niet gekomen.
Fijn dat na de overname van Philips ze de WiZ lampen weer een beetje in het daglicht zetten.
Dan heb je ze niet nodig hé...
Anoniem: 30722 28 oktober 2021 08:07
Hou het wel op HUE ;)
Ik vind het een beetje verwarrend wat je nu moet doen om mee te kunnen doen?
Moeten we alleen de poll invullen, of moeten we een motivatie sturen?
Deel je gedachten hierover met ons, via concepts@tweakers.net. Aan de hand van de inzendingen selecteren wij de acht tweakers met de leukste ideeën.
Even verderop
Winnaars worden geselecteerd op basis van de ingezonden ideeën via de mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
Lijkt me dat de poll een indicatie is van hoeveel mailtjes Tweakers mag verwachten.
Misschien mis ik iets, maar wat is nu het verschil tussen deze (schijnbaar nieuwe) Philips Smart LED lampen en de HUE lampen die al een tijd in omloop zijn?

Waarom kost een Philips Smart LED E27 color 17,99 en een Hue E27 color 54,99? Zeker aangezien ze beide van Signify komen :?

En waarom zou ik HUE lampen blijven kopen als dit er nu is? Of omdat deze lampen niet met een HUE bridge werken?

[Reactie gewijzigd door kleautviool op 24 juli 2024 09:47]

Precies wat ik me ook afvraag; waarom nou toch een andere serie die hetzelfde doet? Ik heb net even gekeken of de Wiz app dan tenminste met mijn Hue lampen werken maar dat is me niet gelukt.
Het verschil in prijs komt door het verschil in kwaliteit. Als je een kleuren lamp van Wiz hebt zijn sommige kleuren niet goed, zoals wit licht dat een beetje gelig blijft, maar ook groen lijkt meer op geel (of andersom). Bij Hue merkte ik dat niet.
En waarom zou ik HUE lampen blijven kopen als dit er nu is?
Omdat de kwaliteit van HUE lampen over het algemeen een stuk beter is. en dan met name op het gebied van bedieningsstabiliteit.
Maar ik heb al een “slim” huis dus voor mij denk ik niet geschikt. Ze zoeken toch kandidaten die nog niks hebben en het “slimme” willen ontdekken?

“Smart” of “slim” leuke marketing term, maar wat is er nou eigenlijk zo slim? Omdat je hem met een smartphone kan bedienen?

Ik vind er niks slims aan :)

Ik heb een stukje home automation die dingen doet op basis van condities en voorwaarden. Daar is niks slims aan, gewoon geautomatiseerd :)

Maar misschien zie ik dit nu wel niet slim :)
Mijn thermostaat is "slim". Hij "leert" op basis van een bewegingssensor of er iemand in huis is.
Dus iedere zaterdag is het lekker warm, doet hij vanzelf omdat we dan thuis xijn.
Totdat je een keer op vakantie gaat wat hij nog niet weet, dan is het huis lekker warm terwijl er niemand is.
Dus die functie gelijk weer uitgezet om energie te besparen 😅.

De termen "slim" of "smart" kan je beter zien als "ik ben te lui om op te staan" functies.
Mja hij past waarschijnlijk het tijdprogramma aan obv de gedetecteerde beweging.

Mijn thermostaat gaat savonds op 16°C.
En overdag alleen aan als ik em aan zet :)
En dat kan dan ook met de telefoon. (Of de bediening aan de muur, die ook zonder internet werkt)

Ik zou allemaal dingen met sensoren enzo kunnen doen. Maar dit werkt ook. :P

[Reactie gewijzigd door proditaki op 24 juli 2024 09:47]

Ik heb sterk het vermoeden dat dit het Tuya platform gebruikt...
Wiz is created by TaoLight and rebranded to Philips which, to my knowledge, is in no way affiliated with Tuya and doesn't use the Tuya Cloud for communication.
Op reddit gevonden. Had eerst ook mijn bedenkingen, maar alles wijst erop dat dit dus geen TUYA product is! dat bied op zich al mogelijkheden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.