Advertorial

Door Tweakers Partners

Eneco maakt warmtenetwerk slimmer met eigen gateway en iot-platform

08-09-2021 • 09:00

17

Op eigenzinnige wijze werkt Eneco aan het verslimmen van het warmtenetwerk, aan de hand van met partners ontwikkelde apparatuur en een Azure iot-platform. Na een succesvolle pilot is het systeem inmiddels uitgerold naar 12.000 devices op verschillende punten in het energienetwerk en worden er dagelijks vijf miljoen berichten verwerkt. Het zorgt nu al voor een besparing in CO2-uitstoot, maar de mogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput.

Het verslimmen van het warmtenetwerk is een project waar energiebedrijf Eneco veel aan is gelegen. Met de groei in de vraag naar duurzame warmte is het belangrijk dat er efficiënt wordt omgaan met de huidige geproduceerde warmte. "Het is van belang om een goed begrip te hebben van wat in een netwerk gebeurt en daarop te kunnen sturen", aldus Paolo Herdé. Als manager Asset Innovation & Transformation bij Eneco werkt hij daarvoor samen met verschillende collega’s, waaronder een technisch productmanager, performance engineer, IT-projectleider en business & data analyst. "We moeten zorgen dat we niet méér leveren dan wat onze klanten nodig hebben, maar ook zeker niet minder. We willen onze belofte aan de klant waarmaken en dat op een duurzame en efficiënte manier doen." Het team werkt in het kader van dit project op een agile manier aan het ontwikkelen van alle middelen die nodig zijn om het resultaat te realiseren. “Daarbij gaat het er dus om dat we ervoor zorgen dat we alle data binnenkrijgen, de algoritmes ontwikkelen om optimale ‘setpoints’ vast te stellen, en alle hardware en software ontwikkelen die daarachter zit. Dit doen wij met het team, in samenwerking met verschillende partners.”

Nieuwe mogelijkheden door iot

Besloten werd moderne technologie toe te passen voor het project. "Ten opzichte van het traditionele netwerkbeheer is het gebruik van internet of things goedkoper en efficiënter, en het geeft ons meer mogelijkheden in de richting waar de energiemarkt naartoe gaat, bijvoorbeeld als het gaat om het zelf opwekken en terugleveren van energie aan het netwerk door klanten. Uiteindelijk gaat het om veel meer dan alleen warmte, het gaat ook om wind- en zonne-energie." Het verslimmen van het warmtenetwerk omvat twee deelprojecten. Het eerste omvat het installeren van slimme meters bij alle zakelijke en particuliere klanten. Het tweede betreft het benutten van de data die is gegenereerd bij klanten en door verschillende extra meetpunten binnen de warmtenetten."

Voor het verslimmen van het warmtenetwerk is de Eneco Connect Module (ECM) ontwikkeld, een gateway die Eneco verbindt aan zijn duurzame bronnen (meters, afleversets, CV-ketels, zonnepanelen). De ECM maakt een koppeling met geïnstalleerde meters en communiceert met het iot-platform dat alle data samenbrengt. Ook omvat het project de ontwikkeling van een algoritme (met behulp van partner Gradyent) dat de benodigde energievraag op ieder moment berekent aan de hand van de gegenereerde data. Het project omvat tegelijkertijd echter meer dan alleen de technische componenten, zegt Peter Dreschler, als Technisch Productmanager IoT betrokken bij het verslimmen van het warmtenetwerk. "Het draait ook om een standaardisatieslag in het ict-landschap om data goed te verzenden en te gebruiken, wat het project toekomstvast maakt. Behalve onszelf willen we ook 130.000 warmteklanten op individueel niveau inzicht geven in hun energiegebruik. We moeten zorgen dat de security goed is ingeregeld en de klant moet zelf kunnen aangeven welke data hij wel of juist niet wil delen."

Flexibele gateway in plaats van slimme meters

De ECM is een belangrijk onderdeel van het project. Wanneer je het over het slim gebruik van data hebt, begint het natuurlijk met het genereren en versturen ervan. Bij de start van het project in 2018 waren er verschillende slimme meters op de markt, maar Eneco koos bewust voor een andere oplossing. "We hebben meerdere assets die we willen ontsluiten", zegt Dreschler. "In een huishouden is dat een meter, maar ook een afleverset die warmte aan het net teruggeeft. En misschien wil je in de toekomst ook nog andere devices aansluiten. Om efficiënter met onze middelen om te gaan, zochten we één punt om alle data samen te brengen en te versturen. Zo kwamen we op het idee van een flexibele gateway, met genoeg mogelijkheden om hem op een later moment uit te breiden met nieuwe connecties en protocollen."

Samen met TWTG werd de ECM ontwikkeld, een communicatiemodule die voor warmtemeters het MBUS-protocol ondersteunt, evenals de OpenTherm-standaard voor thermostaten en cv-ketels. Peter: "Voor verschillende sensoren is er een OneWire-aansluiting, waardoor we verschillende meetwaarden kunnen ontsluiten en via LTE-M verbinden met het iot-platform." Data wordt daarbij verzonden over een beveiligde verbinding op basis van MQTT en met certificaten. In het kastje zitten onder meer een microcontroller met werkgeheugen en opslag. Voor de toekomst is er ruimte overgehouden om eventueel nog een expansiebord te plaatsen en zo nieuwe protocollen en connecties te ondersteunen. "Nu hang je hem bij je warmtemeter, maar we zijn ook al bezig met toepassingen voor cv-ketels en warmtepompen."

Iot-platform

Het installeren van het apparaatje is overigens eenvoudig. De monteur hoeft het alleen aan te sluiten. De ECM zet automatisch een beveiligde LTE-M-verbinding op en meldt die aan op het platform. "Dit gebeurt trouwens altijd op initiatief van de klant. Hij kan kiezen om geen data te delen of alleen voor administratieve toepassingen zoals facturatie. Het liefst hebben we natuurlijk dat de klant kiest voor het zogeheten 'intervalmandaat', met ieder kwartier een nieuwe meting waardoor zowel de klant zelf als wij kunnen optimaliseren. Overigens is er één soort data die we altijd doorsturen. Dat betreft de status van het apparaat zelf. Daardoor kunnen we direct reageren op een foutcode en meteen een afspraak maken voor een servicemonteur."

Het platform is in samenwerking met Conclusion gebouwd met standaard Microsoft Azure-componenten en -functies. Het bevat twee databases, voor telemetrie en metadata. "In deze databases slaan we onder meer de kenmerken van de devices zelf en de aansluitingsgegevens op", zegt Peter. "De database voor metadata is PostgreSQL, voor de andere gebruiken we InfluxDB. Die laatste willen we op termijn vervangen, omdat we een beweging maken naar standaard Microsoft-datadiensten zoals Azure Data Explorer. Qua beheer is dat eenvoudiger en je kunt meer data combineren vanwege de native koppelingen met Azure-functies." Het platform geeft voor klanten individueel inzicht in het energiegebruik, en voor Eneco geeft het stuurinformatie. Een belangrijk aspect is dat het platform bi-directioneel is: het verwerkt niet alleen inkomende data, maar verzendt ook data naar devices. "We kunnen op afstand configuraties van apparaten aanpassen en firmware updaten. Zo kunnen we ingrijpen wanneer dat nodig is."

Duurzaamheidsslag

Met de data uit het platform kan Eneco algoritmes optimaliseren en de betrouwbaarheid van het netwerk vergroten. Door signalen terug te sturen op individueel niveau is vraag en aanbod binnen het netwerk beter te balanceren. Inmiddels is het systeem geïnstalleerd in drie van de in totaal twaalf warmtenetten van Eneco. In de eerste maanden is het al gelukt om de gemiddelde temperatuur in één van deze warmtenetten met 5-10 graden Celsius te laten dalen. "Dit betekent een besparing in warmteverlies van tussen de 5 en 7,5 procent, wat een directe reductie betekent in de CO2-uitstoot. We zijn ervan overtuigd dat we het warmteverlies in de toekomst nog verder kunnen terugdringen."

Het doel van het project, dat inmiddels is genomineerd voor een Computable Award in de categorie Grootzakelijk Project, is om de komende vier jaar het iot-systeem grootschalig uit te rollen. Binnen die periode moeten alle 130.000 klanten zijn aangesloten en binnen de komende twee jaar het volledige warmtenetwerk. De 'groeimindset' die achter het project steekt is interessant, vindt Paolo. "Onze ambitie gaat veel verder dan het middel iot. We hebben als Eneco een duidelijke doelstelling om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Het verslimmen van het energienetwerk draagt daaraan bij. We zoeken dan ook nog nieuwe collega's, waaronder projectleiders en een change team lead om dat doel te helpen realiseren."

eneco
Paolo Herdé - Eneco

Nieuwe mogelijkheden

"Het leuke is dat, nu het platform eenmaal draait, er allerlei nieuwe mogelijkheden naar voren komen", vult Peter aan. "We hebben in onze sector bijvoorbeeld te maken met schaarste aan technologisch personeel. Daar kunnen we mee omgaan door assets te monitoren en voorspellend onderhoud toe te passen. Dat maakt dat we onze monteurs slimmer kunnen inzetten op de momenten waarop en de plekken waar ze nodig zijn. Ook in het oplossen van de mismatch tussen vraag en aanbod van energie zal iot een grotere rol spelen, bijvoorbeeld door energie te routeren of lokaal op te slaan en de productie te verlagen of te verhogen wanneer dat nodig is. We hebben iot-technologie knetterhard nodig voor de toekomst." De duurzame impact die op deze gebieden is te maken, zorgt voor zeer gedreven collega's binnen Eneco. Paolo: "Iedereen heeft hier het gevoel dat hij of zij een bijdrage kan leveren. Welke uitdagingen we onderweg ook tegenkomen, het enthousiasme dat ik overal om me heen zie, zorgt ervoor dat we steeds weer verder gaan en naar creatieve oplossingen zoeken. Het is waanzinnig om in zo'n cultuur te werken."

Het Asset Innovation & Transformation-team van Paolo groeit! Het heeft verschillende vacatures openstaan. Meer weten over werken bij Eneco en benieuwd welke IT-vacature bij jou past? Check het hier.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Eneco en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen.

Reacties (17)

17
16
10
2
0
4
Wijzig sortering
Ik zie vooral veel voordelen voor Eneco en maar een beperkt aantal voor de klant.

Is het systeem naar de klant toe voorzien van open API's, zodat de klant er bv in combinatie met Home Assistant ook wat mee kan, door bv gericht verwarmingen open en dicht te zetten afhankelijk van de bezetting van een agenda, of het automatisch inschakelen van verwarmingen in ruimtes waar het licht langer dan 30 secondes aan is?

Zonee, dan zal de acceptatie hiervan in de praktijk lelijk achterblijven.

Of betreft het de zoveelste eiland oplossing mbt domotica? Zonder koppelingen tbv de klant zie ik dit na een paar jaar weer afsterven omdat de volgende eiland oplossing op komt.
Dat lijkt inderdaad te kloppen...

Ik ben een tijdje terug een middag bij TWTG langs geweest, en ze maken mooie spullen. Voor Eneco dus een op afstand aan te sturen boiler, zodat Eneco in kan spelen op de door-de-dag heen wisselende elektriciteitsprijs. Er zijn gevallen bekend dat er meer aanbod van elektriciteit was dan vraag, zodat de elektriciteitsprijs tijdelijk negatief werd: je wordt betaald om elektriciteit te gebruiken. Gerucht dat ik hoorde was dat onderin windmolens op zee grote spoelen in het zeewater hingen om eventueel overtollige energie in te dissiperen.
Maar een grote set boilers is min of meer hetzelfde als een in zeewater gehangen spoel: op commando kunnen die allemaal aan, of uit. Als een boiler 2 kW energie uit het stopcontact trekt, dan haal je met 12.000 van die boilers zomaar 24 MW energie uit de markt, tegen een lagere prijs. Geef een deel van die winst terug aan de consument, en iedereen is blij :)
Spoelen in zeewater klinkt als zeewater opwarmen. Dat kan natuurlijk nooit goed zijn voor het klimaat.
Wel slim. Dan moeten we nog meer in zetten op groene energie om de opwarming tegen te gaan. Soort van je eigen werk creëren..
Het probleem met een warmtenet is dat je met gemak 20 minuten tot meer vertraging hebt.
Immers als je een industriële boiler hebt en je wilt daar meer stoom of warmte uit waarbij je harder gaat stoken dan kan het 10-15 minuten duren voor je daadwerkelijk output hebt. Dan moet het warm water of stoom nog naar de huizen.

Maar die 20 minuten beginnen pas te lopen vanaf het moment je weet dat de warmtevraag gestegen is, hoe kom je daarachter? Als de retour van je warmtenet te koud begint te worden wat wilt zeggen dat je het pas weet als je stoom of water door het volledige circuit is gegaan. De vertraging loopt dus nog verder op.

Om dat op te vangen moet je dus continu te hard stoken en je retour warmte te hoog houden zodat als er plots veel warmte opgevraagd word de retour warmte normaal word ipv meteen te laag. Dan ga je harder stoken maar opgelet, door de vertraging kan het goed zijn dat tegen dat de warmte bij de huizen is de warmtevraag alweer gezakt is.

Dat is de winst die Eneco nu behaald, nu hebben ze in detail warmtesensoren over heel hun distributie alsook weet men de continu de actuele warmtevraag waardoor men de boiler effeciënter kan regelen en minder verlies moet nemen om altijd warmte te kunnen garanderen.

Heeft de consument daar iets aan? Ik neem aan als de boiler nu effeciënter werkt en er minder verbruik is, of indien er meer huizen aangesloten kunnen worden met de vrijgekomen capaciteit voor hetzelfde verbruik, dat de consument dan ook minder moet betalen.

In een vervolgstap zou de slimme thermostaat zijn voorspellend verbruik kunnen doorgeven, ik ga binnen 30 minuten het huis beginnen verwarmen en ik verwacht daar X warmtevraag voor nodig te hebben op een periode van 45 minuten, informatie die een slimme thermostaat vandaag reeds heeft.

Maar ik vermoed dat men dit apart gaat houden, de slimme meter is van de distributiebeheerder en de inhouse domotica/thermostaat is van jou. Vraag is enkel hoe ga je die 2 universeel koppelen en hoe hou je dat werkend rekening houdend dat de meeste mensen hier niets van kennen alsook totaal niet geïnstresseerd zijn? (als het maar werkt)
Voor een warmtenet is het niet zo heel interessant of één klant over 30 minuten thuiskomt en dus het huis gaat verwarmen. Zoals je zelf ook zegt, zijn de assets toch te traag en te grootschalig om daar handig op in te spelen. Het soort data dat Eneco nu met hun IoT slimme meter alternatief gaat verzamelen, gaat vooral bijdragen aan het maken van gebruiksprofielen van verschillende clusters in hun netwerk. Daar kunnen ze dan weer op reageren door met de temperatuur van het netwerk te "spelen".

Een belangrijk ding waar Eneco wel op kan sturen en waar je als consument helemaal niks van merkt, is wanneer ze de anti-legionella cycli van de warm tapwater apparaten in aangesloten appartementencomplexen gaan draaien. Die kunnen ze nu mooi dynamisch en gespreid door het netwerk gaan plannen, in plaats van dat ze allemaal standaard op maandagnacht 03:00 draaien omdat dat de default van de fabriekssoftware was.
Bij Eneco hebben ze blijkbaar nog niet gehoord van het welbekende hacker-gezegde: "the s in iot is for security".
Ik denk dat ze meer oog hebben voor het Toon model. Wil je lokaal gegenereerde statistieken inzien van je milieu bewuste apparaten dan mag je daarvoor maandelijks betalen.
Ze weten IoT groen en the cloud termen wel weer leuk samen te breien tot een PR geheel.
De sensoren die ze gebruiken verbinden via LTE, ook niet onmogelijk te hacken, maar je thuisnetwerk blijft redelijk veilig.
Goed initiatief. De klanten hebben er niet direct voordeel van, hooguit in lagere kosten voor netwerkbeheer, maar voor Eneco lijkt het goed te werken. En milieutechnisch helpt het ook als men echt zoveel kan besparen.
Kennen jullie Quby nog uit Amsterdam ? De maker van Toon, met in het begin 1 van de grootste klanten Eneco. Die hebben ze eerst overgenomen. Vervolgens opgeheven en alle medewerkers naar Eneco. Vervolgens hebben ze tijdens corona de kantoren in Amsterdam deels gesloten en alle medewerkers uitgenodigd op hun eigen kantoor.

Blijkbaar zijn er dus veel meer plannen voor het IoT team.
https://nieuws.eneco.nl/quby-wordt-100-dochter-eneco/
Quby is wel een heel ander type bedrijf dan TWTG. Ik denk dat TWTG zich niet zo maar laat dressuren door Eneco.

En ik hoop heel erg dat ze bij Eneco zijn gaan beseffen dat om het spul in de lucht te houden er ook geld nodig is.
Quby bestaat niet meer, dat is nu een afdeling binnen Eneco. Waarschijnlijk werkt die dus samen met TWTG.
Hopelijk hebben ze een beetje goeie mensen daar ivm security.
‘Met de groei in de vraag naar duurzame warmte’.. leuk gebracht natuurlijk die geforceerde duurzaamheid. Mensen worden min of meer gedwongen hier in mee te gaan. Net zoals een bericht als ‘er wordt steeds minder met cash geld betaald’ als je door lockdown zorg dat fysieke winkels dicht moeten en door allerlei truuks als limieten aan cash opnames ervoor zorg dat mensen wel moeten pinnen. 



Dat hele duurzaamheidsverhaal is leuk voor de publiciteit, maar totaal ongeloofwaardig als je vervolgens die duurzaam opgewekte Eneco energie gebruikt voor datacenters ipv huishoudens…

Uiteindelijk moeten burgers de kosten gaan dragen van de verduurzaamheidsmanie die vanuit de EU aan ons opgelegd wordt.
Vind het jammer dat dit weer een complete walled garden lijkt te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.