Advertorial

Door Tweakers Partners

Opkomst NVMe vergroot snelheidsverschil portable ssd’s en hdd’s

25-03-2021 • 08:00

45

Mede door het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis kende het aantal verkochte portable harddrives het afgelopen jaar een opleving. Ondertussen zet de opmars van solid state drives door, signaleert fabrikant Western Digital. “In 2021 zal de populariteit van portable ssd’s groeien.”

Western Digital

Zo’n tachtig procent van de markt voor portable harddrives bestaat uit hdd’s. Toch neemt de populariteit van portable ssd’s toe. “Dit heeft vooral te maken met het feit dat het prijsverschil enorm is afgenomen”, zegt Fabrizio Keller, product marketing manager voor Western Digital. “Zo’n vier jaar geleden was ssd-technologie nog acht tot tien keer zo duur als hdd.”
Wel is het zo dat hdd’s vooralsnog de consumentenbehoefte aan grote opslagcapaciteiten bevredigen. ‘Solid states’ adresseren echter andere wensen, zoals het sneller opslaan van data, en meer robuustheid. Ssd’s bevatten immers geen kwetsbare bewegende onderdelen.

Van 5MB op een ‘koelkast’ tot flash drive

Western Digital heeft al veel trends meegemaakt op het gebied van storage media. IBM kwam in de jaren vijftig met ’s werelds eerste harde schijf, de Model 350 Disk Storage Unit (ook wel bekend als de Ramac). “Hij was zo groot als een koelkast, woog bijna een ton en er kon ongeveer 5MB aan data op. Naar de standaarden van vandaag gemeten kon er dus één mp3’tje met muziek op worden opgeslagen.” De eerste portable harddrive verscheen in 1963; de IBM 1311 had zes 14-inchdisks en een capaciteit van 2,6MB. De divisie die beide uitvindingen deed werd in 2003 verkocht aan Hitachi’s Global Storage Technologies (HGST) en daarna volgde in 2012 een overname door Western Digital.

De eerste commerciële flash-ssd verscheen in 1990 en was het resultaat van samenwerking tussen Western Digital en SanDisk (toen nog SunDisk). Bijna vijfentwintig jaar later zouden deze partijen fuseren. Inmiddels is SanDisk een merk onder de paraplu van Western Digital, dat zich hiermee vooral richt op het segment van content creators zoals fotografen. Mobiliteit, portabiliteit en snelheid zijn voor deze groep heel belangrijk, evenals robuustheid. “De meeste producten zijn dan ook IP55 gecertificeerd voor water- en stofbestendigheid.” SanDisk is één van de vier pijlers in het portfolio van Western Digital. Met WD richt het zich op mainstream consumenten, met G-Technology op het segment van professionele gebruikers, met Western Digital op enterprise en datacenters, en met WD_BLACK op gamers.

NVMe in portable storage

WD_BLACK is ontstaan uit WD Velociraptor, een groep producten die vooral bestond uit interne harddrives. Behalve een groeiende behoefte aan de snelheden van interne ssd’s is er ook een markt ontstaan rondom portable drives voor gamers. Voor consoles als de PS4 en Xbox One zijn talloze uitbreidingen mogelijk. Hoe dit er voor de huidige generatie gameconsoles uit gaat zien is nog even afwachten. “Wij zien dat veel gamers behoefte hebben aan mobiele storage, zodat ze hun gaming library overal mee naartoe kunnen nemen. Gebruikmakend van NVMe (Non-Volatile Memory express) kunnen ze beschikken over harddrives met hoge prestaties.” De NVMe-technologie past het bedrijf ook in andere delen van het portfolio, zoals SanDisk, veelvuldig toe.

De komst van NVMe is een belangrijke ontwikkeling in de markt voor portable storage. Het is een opslagtoegangs- en transportprotocol voor flashgeheugen en ssd’s. Voordelen zijn een hoge doorvoersnelheid en snelle responstijden voor allerlei soorten workloads. Het communiceert tussen de opslaginterface en de processor van bijvoorbeeld een pc, met behulp van snelle PCIe-sockets. De technologie presteert aanmerkelijk beter dan het SATA-protocol dat veel ssd’s en hdd’s gebruiken.

Vierbaans snelweg voor geheugen

“We gebruiken NVMe om de veranderende consumentenbehoefte te bevredigen, maar het is ook een evolutie in technologie”, vervolgt Fabrizio. “NVMe stelt je in staat om lees- en schrijfsnelheden van meer dan 2GB per seconde te bereiken. En theoretisch nog veel meer, tot 10GB. Met SATA daarentegen heb je te maken met een theoretische maximumsnelheid van 600MB, en in de praktijk haal je maximaal 550MB.” De verandering in technologie betekent daarnaast ook een vereenvoudiging waar het gaat om de gebruikte protocollen. “Bij SATA heb je te maken met een aanvullende taal om de verbinding te maken tussen de computer en ssd, maar bij NVMe gaat het alleen om het NVMe-protocol. De nieuwe technologie kan bovendien 64 series tegelijk aan, met in totaal 64.000 commando’s. Bij SATA is dat één rij van maximaal 32 opdrachten.” Wel is het natuurlijk zo dat je bij portable harddrives gebonden bent aan maximale overdrachtssnelheden. De NVMe USB-controller en de controller aan de zijde van de devices zijn bepalend voor de snelheid.

Portable ssd’s van Western Digital met NVMe-technologie zijn compatible met vrijwel alle bestaande interfaces (al dient opgemerkt te worden dat je een snelle interface, bijvoorbeeld Thunderbolt, nodig hebt om de voordelen te benutten) en moederborden. Er zijn daarop maar weinig uitzonderingen, maar de high-end gamedock WD BLACK D50 Game Dock is er een van. “Daarvoor moet je gebruikte hardware USB3.2 Gen2 ondersteunen. De markt beweegt zich namelijk wel steeds meer naar deze technologie.” Met NVMe in brede zin is de markt overigens al veel verder, ziet Fabrizio. “De marktadoptie is overal en de populariteit neemt toe. Er is zeker een groep gebruikers die bereid is meer te betalen voor NVMe-ssd’s.”

Valbestendig en versleuteld

In 2021 zullen portable ssd’s aan populariteit blijven groeien, verwacht Fabrizio. Het verschil in prestaties tussen ssd’s en hdd’s neemt daardoor nog verder toe. Maar daarnaast gaat het om meer dan alleen snelheden. “Onze SanDisk Extreme Pro portable SSD’s zijn valbestendig gemaakt, ze moeten een val tot zeker twee meter overleven. Dat geldt uiteraard ook voor de data op de harddrive. Het vertrouwen dat we hebben in onze producten komt ook terug in de garantie tot vijf jaar. En op het gebied van security kun je je data beschermen met wachtwoorden en encryptie. Zo hebben we een softwaresuite genaamd WD Discovery op de My Passport SSD’s. Daarmee regel je snel zaken als back-ups, wachtwoorden en encryptie en heb je de beschikking over diagnostics en smart tests om de kwaliteit van je harddrive en data te monitoren.”

Naast de steeds hogere snelheden is ook de toename in opslagcapaciteit een ontwikkeling. Tijdens de technologiebeurs CES 2021 werd een portable ssd met een capaciteit van 4TB getoond, die in april op de markt komt. Het gaat hier aanvankelijk om de producten van de merken WD, SanDisk en WD_BLACK. “Ook op het gebied van storage wordt het verschil met een portable hdd steeds kleiner”, zegt Fabrizio. “De vraag naar ssd-opslagmedia met een hoge capaciteit komt vooral van high-end professionals, zoals mensen die met video en foto’s bezig zijn. Het is op dit moment nog een kleine markt, maar dat zal veranderen. Ter illustratie: op dit moment is de meest verkochte capaciteit 1TB. Eigenlijk verdubbelt het ieder jaar. Vorig jaar was het nog 500GB en nu zien we ook de populariteit van 2TB snel toenemen.”

Grote vraag door thuiswerken

Overigens was de vraag naar portable drives het afgelopen kalenderjaar anders dan in de voorgaande jaren, als gevolg van de coronapandemie en het vele thuiswerken. “Normaliter zien we per jaar een afname in het totaal aantal verkochte portable harddrives op de markt. Maar het afgelopen jaar was er juist sprake van een toename.” Dat er in de voorgaande jaren juist sprake was van een afname wil daarbij niet per se zeggen dat mensen minder gebruikmaken van portable harddrives. “Voor het gebruik van portable hdd’s voor back-ups betekent de populariteit van harddrives met een steeds hogere capaciteit dat mensen ze minder snel vullen. Dat heeft zijn weerslag op de vraag. En wat portable ssd’s betreft is er juist een grote behoefte onder consumenten om over hun eigen data te kunnen beschikken zonder daarbij afhankelijk te zijn van netwerkconnectiviteit.”

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Western Digital en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen.

Reacties (45)

45
44
14
1
0
26
Wijzig sortering
"op dit moment is de meest verkochte capaciteit 1TB. Eigenlijk verdubbelt het ieder jaar."

Ik heb toch wel bedenkingen bij deze uitspraak. Ik kocht in september 2016 een Samsung 750 EVO van 500 GB voor ongeveer 120 EUR. Hoeveel SSD koop je nu voor dat bedrag? In ieder geval niet 8 TB (a.h.v. 4 keer verdubbelen). En het lijkt me niet dat mensen plotseling veel duurdere SSD's zijn gaan kopen.
Voor 120 euro heb je max 1TB in de pricewatch. 2TB begint bij 163 euro (Seagate) en 180 euro (sandisk, wd blue)
Nee dat verwacht ik inderdaad ook. Ik zit ook een beetje te kijken naar een portable SSD, maar wil daar niet veel meer dan 100-125 voor uitgeven. Dan zit je nu rond de 1Tb met meestal SATA; er zijn een paar NVME schijven die in bereik komen, maar die zijn rond de 500 Gb.

[Reactie gewijzigd door gwystyl op 23 juli 2024 10:02]

Wellicht was jij toen één van de weinigen, en dat veel mensen nog met 256GB usb stikies aan het rommelen waren?
“Wij zien dat veel gamers behoefte hebben aan mobiele storage, zodat ze hun gaming library overal mee naartoe kunnen nemen. Gebruikmakend van NVMe (Non-Volatile Memory express) kunnen ze beschikken over harddrives met hoge prestaties.”
Wat een snake-oil. De ps4 pro heeft usb 3.1 met een maximale theoretische snelheid van 625mb/s, daar pas een sata ssd perfect op. Meer snelheid winst ga je toch niet behalen.
Latency is wel aanzienlijk lager met nvme vs sata. Scheelt weinig bij grote transfers, maar bij veel kleine bestanden maakt het zeker verschil.
De Playstation 5 heeft een 10Gbps c-poort voorop en 2 10Gbps a-poorten aan de achterzijde.
Dit zijn uiteraard theoretische en maximale snelheden. Gek genoeg staat op de site van Microsoft dat hun Xbox Series X gebruik maakt van 3 USB 3.1 gen 1 poorten, wat zou betekenen dat de maximale snelheid gehalveerd is ten opzichte van de Playstation.

Microsoft probeert je daarnaast nog een oor aan te naaien met die proprietary ''Seagate for xbox ssd expansion card'' of een usb 3.1 hdd.
Daarintegen is de interne SSD van de series wel weer te vervangen/repareren als je een beetje handig bent.
Ik vraag mij af of gamers blij zijn met het dataverlies als ze lange tijd de ssd/nvme niet aansluiten.
Helaas: afhankelijk van diverse factoren kan de data na een paar jaar zonder stroom, toch echt verloren gaan op een SSD. Net als een USB stick.
Helaas: afhankelijk van diverse factoren kan de data na een paar jaar zonder stroom, toch echt verloren gaan op een SSD. Net als een USB stick.
"Na een paar jaar"

Dat ga je in de praktijk dus amper tegenkomen.
Dat is dus niet "verliest geen data als deze langere tijd niet is aangesloten" :z
Dat klopt, maar over het algemeen zal een externe (of interne) SSD echt niet jarenlang ongebruikt blijven liggen. Theoretisch is het een probleem, in de praktijk zal dat praktisch niet voorvallen.
Erm watblief, ik heb zat schijven waar ik van verwacht dat ze het na 2 jaar nog doen, ik schrik hier van.. ik had geen idee dat een ssd zo snel data kwijt is en ga dan ook heel snel oude schijven controleren
ik heb in de eerste lockdown mijn werk pc in huis gezet en mijn eigen pc aan de kant gezet (zonder stekker in stopcontact) na een half jaar pc weer aangesloten en jawel hoor opstart ssd (Samsung SSD 830 serie) had dataverlies waardoor het systeem niet meer stabiel was en veel data op de schijf corrupt. Reinstall moeten doen om het te fixen.

Dat kan dus heel snel gaan!
Had me bij de vorige discussie hierover (een paar dagen geleden) even ingelezen en het is dus wel iets wat vrij snel op kan treden.

De belangrijkste factor schijnt de temperatuur te zijn bij het schrijven en de temperatuur bij opslag.
Heel tegen-intuitief is een hogere schrijf-temperatuur bevorderlijk, omdat de cellen dan "meer lading" krijgen (weet niet helemaal of "lading" de juiste term is hier).
Lagere temperatuur bij storage is dan wel weer bevorderlijk voor de opslagtermijn.
Oftewel een SSD in een warme laptop is dan zeg maar "beter" beschreven dan een externe USB SSD die niet zo warm is bij het schrijven.

Best wel interessante materie en eerlijk gezegd wist ik het een week geleden ook niet.
Is dus best wel een puntje van aandacht voor dit soort stukjes.

Worst-case scenario is namelijk al redelijk snel (kwestie van dagen/weken) waarbij dataverlies op kan treden.
Best case scenario is jaren, maar zoals gezegd is het dus best wel heel erg afhankelijk van de temperatuur tijdens schrijven.

[Reactie gewijzigd door TD-er op 23 juli 2024 10:02]

Dat is hoofdzakelijk een theoretische kans en vind ik eerder een non argument.

Een HDD kan ook zomaar kapot gaan ook meegemaakt goed weggelegd en 2 jaar later tijdens aansluiten de geest gegeven... de data kan je alleen recoveren in een cleanroom met specialistisch apparatuur dan.

Maar wie gaat nou data opslaan op een SSD voor meerdere jaren niet aanraken daarvoor heb je tape drives en DVD,s echter DVD,s heb je ook te maken met DVD rot, en tapes hebben ook geen eeuwig leven.

Net als die "beperkt" "beschrijfbaar" data op SSD begrijp ik ook totaal niet er is nog nooit iemand tegen de limiet aangelopen tenzij je bewust dagelijks loopt te stressen en benchmarken, maar dat hebben we op werk ook meegemaakt bij HDD,s op printers bij regelmatig naar bepaalde clusters schrijven die waren na 2 jaar ook kapot, 20 printers waarvan 15 printers allemaal de 2,5 inch hdd gesneuveld.

Backups/belangrijke data moet je altijd op 2 plekken opslaan en regelmatig testen, echter dat testen gebeurd vaak niet in praktijk, waarom op 2 plekken?

Simpel bij aansluiten kan er ook zo een cryptovirus overheen vliegen dan ben je alsnog de boel kwijt of de schijf is alsnog stuk gegaan, je hebt nergens 100% garantie dat het nog werkt na x jaar zeker niet bij HDD en ook niet SSD.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:02]

Niemand die zijn filmcollectie op een tape doet zetten of wel? nee bij mij liggen die met zen tienen in een la... oude hdd's van 10, sommige zelfs 20 jaar oud doen het nog gewoon op een enkele kapotte sector na. Ik denk dat heel veel mensen er van uit gaan dat een ssd minstens zo lang meegaat zeker omdat deze geen bewegende delen bevatten waardoor deze als betrouwbaar overkomen voor een leek, immers het beweegt niet dan zal het ook minder snel kapot gaan... dat is normaal de ervaring voor mensen.. ik vind dat men best mag waarschuwen voor datarot na 2 jaar geen stroom
Dat doet een SSD wel, een SSD moet zijn cellen om de zoveel tijd verversen. De cellen verliezen namelijk -langzaam- hun lading. Als je een SSD schijf een aantal jaartjes op de plank laat liggen, is de kans aanwezig op corrupte data. Het verschilt per merk en type SSD een beetje hoe lang dit kan duren. Corruptie kan al binnen een jaar beginnen op te treden.

Een HDD, tape of floppy kan je op de plank leggen en is tot ~70 jaar -theoretisch- nog uit te lezen (al zal dat voor die nieuwe hdd's die layers over elkaar heen leggen waarschijnlijk veel minder zijn) voordat het magnetisch veld te zwak wordt om uit te lezen. Al is dit ook afhankelijk van de kwaliteit, sommige jaren 80 floppies zijn hun magnetisme al kwijt aan het raken en niet meer uit te lezen of hebben corrupte data.

SSD's zijn zeker nog niet aan te raden om te gebruiken als cold storage.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 10:02]

HDD,s houden het in praktijk zeker geen 70 jaar vol, wel iets meer dan SSD idd.
Maar alleen tapes zijn geschikt voor cold storage voor lange tijd.

Ik ben regelmatig bezig met retro computers maar de 80 mb hdd,s en kleiner wat ik tegen kom zijn vrijwel altijd kapot, zeer zelden dat nog 1 werkt en dan is het met bad sectors, de meeste jaren 80 hdd,s zijn ook wel stuk en begin jaren 90 vertonen ook al problemen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:02]

De 5.25" floppies uit de jaren 80 die ik heb liggen zijn nog prima leesbaar.

Maar ja, de data dichtheid is dan ook erg laag: 40 tracks, double density; 180 KB per zijde.
Hier 5,25" de 1,2mb versie vrijwel allemaal stuk, ook de 1,44mb diskette,s een groot aantal zijn stuk bad sectors, en in donker bewaard(De lezer is wel goed en meerdere geprobeerd).

Maar men moet er niet vanuit gaan dat de zaken een eeuwig leven heeft zo af en toe overzetten is veel beter en natuurlijke dubbele kopie.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:02]

Het eeuwige leven heeft geen enkel medium. M-Disc is wel een redelijke optie momenteel als je data langer wil bewaren.

Met floppies heb ik het idee dat hoe ouder ze zijn, hoe hoger de kwaliteit.

Ik heb veel floppies uit de jaren 80 die nog allemaal werken, zowel de 360KB 5.25" als de 1.2 MB 5.25" versie. Ook nog 720KB 3.5" exemplaren die nog prima werken. Laatst nog voor de lol eens Concurrent DOS 386 geïnstalleerd onder Virtual Box en de installatie diskette uit eind jaren 80 werkte nog prima. De 1.44 MB Setup diskette, geleverd bij mijn IBM PS/2 L40SX uit 1991 werkt ook nog steeds.

Maar diskettes van na 2000 zijn allemaal brak, dus ik vermoed dat gedurende de jaren 90 de kwaliteit achteruit gehold is.
maar dat lijkt me meer een theoretisch probleem dan een praktisch probleem, want een SSD gaat echt niet jarenlang ongebruikt in een hoekje liggen over het algemeen.
Assumption is the mother of all fuck-ups
Dit is wel een tricky aanname. Ik heb mijn game PC inmiddels al bijna een jaar niet gebruikt. Ook veel HDD's liggen soms heel, heel lang te niksen. Met bijvoorbeeld hele oude backups. Ik gok dat ik over een jaar of 10 geen nieuwe HDD's meer koop (misschien eerder zelfs al) maar dat het wel ooit gaat voorkomen dat ik iets van een hele oude ssd wil afvissen. En dus kan juist zoiets wel reden zijn om af en toe de stekker in het stopcontact te doen. :)
:) bij mij staat onder het artikel, bij "Lees meer" een 3,5" WD Black HDD...
Het is een advertorial, er moet verkocht worden.
Vertrouwen komt te been en gaat te paard. Mijn ervaring met Sandisk SSD's lijkt een beetje op die van Seagate HDD's. Slecht dus. Bedrijven die met een in mijn ogen bedrijf samenwerken worden daarmee vooral naar beneden getrokken naar mijn mening. Daartegenover staat WD zo hoog in aanzien dat ik nog steeds met vertrouwen hun HDDs koop.

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 10:02]

WD HDD staat bij mij ook niet hoog. Die gaan hier steeds stuk.
Mijn HGST HDD's zijn nog steeds niet stuk.

Het is maar net welke ervaring je met producten hebt.
Ik gebruik al jaren Samsung SSD's naar tevredenheid, maar de Samsung TV en wasmachine komen hier niet meer in huis.
Hier het zelfde wat betreft Samsung TV en Wasmachine. Helaas heb ik toch een oven van Samsung gekocht waar ik ook weer niet tevreden mee ben. Ik zal zelf proberen om Samsung te meiden, ongeacht het producttype.

Seagate scoort in de Blackblaze tests wel vaker slecht.
Test 2019
Test 2016 vooral het plaatje 2013 tot 2016 is heftig!
Wat betreft Seagate is mijn gevoel dus wel onderbouwd. HGST en Toshiba scoren relatief goed. WD inderdaad juist niet. Het gaat natuurlijk ook om het gebruik, als er bij de Seagates een hoge spreiding in zit (de helft gaan bij 2 jaar kapot, andere helft pas bij 8 jaar), vs een lage spreiding bij WD (alles gaat bij 4 jaar kapot) dan kan WD slechter scoren (4 jaar gemiddeld vs 5 jaar voor Seagate) maar als ik mijn schrijven na 3 jaar wissel dan merk ik niets van de WD failures maar wel van Seagate.

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 10:02]

Elke fabrikant heeft zo zijn brakke HDD serie gehad. De IBM 75GXP en 60GXP deskstar (aka Deathstar,) kan ik me nog goed herinneren. De 120GXP die daarna kwam was echter probleemloos.
WD was ooit erg goed, maar ben al heel wat jaartjes geleden overgestapt op HGST, totdat deze niet meer leverbaar waren en ik op Seagate Ironwolf Pro schijven ben overgestapt. Nooit gedacht dat de dag zou komen dat ik Seagate hardeschijven zou gebruiken. Maar de Ironwolf Pro schijven doen het (tot op heden) erg goed.
Je weet dat bijvoorbeeld de SanDisk Extreme PRO NVMe SSD identiek is aan de WD Black?

Dus het is niet erg zinvol om merken op die manier uit te sluiten.
Ik heb het over HDD's van WD, niet over SSD's van WD. ;)

Wat je zegt wist ik niet, maar ik nam blind aan dat WD Sandisk SSD technologie zou gebruiken. Je begrijpt dat ik op grond van mijn Sandisk SSD ervaring liever de WD SDD's links zal laten liggen.

[Reactie gewijzigd door klonic op 23 juli 2024 10:02]

Ik lees met verbazing sommige reacties:

Het verschil tussen SATA en NVMe ga je in de praktijk toch niet merken.

SATA is 550MB/s read
en de samsung NVMe is 3200MB/s read.

Ik merk het als ik een audio sample library van 32GB in mijn interne geheugen laad.
Zou het bij games dan ook niet zo zijn ?
Staat een leuk vergelijkend filmpje op Youtube van Linus waarin er een blinde test wordt gedaan bij games. Drie verschillende ssd's. SATA, M2, en Gen4.

En het antwoord is dus inderdaad nee, het lukte ze dus niet om aan te wijzen in welke machine welke ssd zat.

https://www.youtube.com/watch?v=4DKLA7w9eeA
Ik merk het als ik een audio sample library van 32GB in mijn interne geheugen laad.
Zou het bij games dan ook niet zo zijn ?
Een audio sample van 32 GB? In je hele geheugen? Wablief?
Bent u audio-engineer?
ja, Ik ben audio engineer.
En het is een library dus meer samples.
Ah ja, het verschil tussen SATA en NVMe wordt idd een stuk beter merkbaar als je een workstation draait
Licht sterk aan de game of software wat je gebruikt, ik heb zeker wel toepassingen wat gigantische snelheidwinsten vertoond games houden veelal nog rekening met hdd,s en daardoor zie je minder snelheidswinst bij SSD,s.

In de toekomst zal de verschillen steeds groter worden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 10:02]

Zo’n tachtig procent van de markt voor portable harddrives bestaat uit hdd’s.
waar zou de overige 20 procent uit bestaan?
Om nog maar even terug te komen op dit artikel. Blijkbaar hangt hier ook een cookie aan. Elke website krijg ik nu reclame over de Wd.

Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn
Mijn advies Ik persoonlijk zou nooit encryptie gebruiken bij back-ups maken (cold storage) als daar wat fout gaat of je wilt het na x jaar toch weer bekijken loop je mogelijk tegen problemen, het hoort goed te gaan maar in praktijk gaat het toch regelmatig fout waardoor het niet meer toegankelijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.