Advertorial

Door Tweakers Partners

Beste stuurlui op de bank met Samsung Smart Home

03-02-2021 • 08:00

30

Met het SmartThings-platform zijn duizenden slimme apparaten aan te sluiten en vanuit één app in te stellen. Niet alleen Samsung-apparatuur, maar ook smarthome-apparaten van derde partijen, zoals Philips Hue en IKEA Trådfri. Uniek is dat de gekoppelde apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Daar kan de gebruiker zelfs scènes en automations voor instellen. In dit eerste artikel in een serie van twee introduceren we SmartThings. Daarbij laten we zien dat er ook ruimte voor creativiteit is voor de tweaker die net iets meer nodig heeft.

Tegenwoordig is smarthome plug&play. Althans, dat is volgens product manager Victor Verweij de boodschap van Samsung. “Waar domotica en home-control tot een paar jaar geleden alleen wat voor de techies was, is het nu echt een alledaags iets aan het worden.” Voor elk huishouden is een smarthome binnen handbereik. Iets wat volgens Victor nog makkelijker wordt gemaakt dankzij de SmartThings-app van Samsung.

Samsung

Alles vanuit één app

De SmartThings-app is ontstaan uit de SmartThings-startup. Bij Samsung zag men dat veel merken een eigen aansturing met bijbehorende apparaten hebben waarmee de consument zijn of haar eigen smarthome creëert. Dat is niet erg gebruiksvriendelijk volgens Samsung. Zo heeft IKEA de Trådfri-lijn, Philips heeft Hue, er is Google Nest en zo zijn er nog tal van andere domotica-systemen die allemaal hun eigen aansturing gebruiken. Al deze systemen hebben een eigen app die de aansturing van de aangesloten apparaten regelt. Wanneer de consument verschillende apparaten van diverse merken in huis heeft, moet hij dus meerdere apps gebruiken. Terwijl hij ze ook vanuit een app vanaf de smartphone, tablet, de tv of de Family Hub kan aansturen. Je hebt hierbij toegang tot de verschillende settings van devices en bent niet beperkt tot het alleen aan- of uitzetten van een apparaat, zoals dat wel het geval is bij andere platformen.

De app is natuurlijk heel handig, maar er is ook nog de hardware zoals de hub en de sensoren. Vooralsnog is de hardware in Nederland niet te koop en het is ook niet bekend of dit op een later moment wel gaat gebeuren. Er zullen gebruikers zijn die de hub bijvoorbeeld via Amazon uit het buitenland hebben gehaald. De hub is niet per se nodig, want ook zonder werkt de SmartThings-app en heeft hij een dashboard waarmee de gebruiker alle apparaten in de app kan koppelen.

Smarthome-ready

Bij Samsung legt men liever de nadruk op de toegankelijkheid van het concept achter SmartThings. Victor: “Onze focus is op product-to-product-connectivity binnen het Samsung-portfolio, maar het is ook een open systeem waarin de consument andere producten via onze software op de smartphone kan aansluiten. Dat is het uitgangspunt.” Voordat het zover is, moet het apparaat van de derde partij zijn voorzien van het ‘Works with Smart Things’-vinkje. Die apparaten worden in het Smart Home Lab van het Customer Service Centrum getest en geverifieerd, vertelt Victor. Medewerkers van SmartThings testen de producten onder andere op stabiliteit, gebruikersgemak, koppeling en onboarding om te checken of ze voldoen voor de certificatie. “Inmiddels zijn al meer dan 5.000 ecosystemen van meer dan 2.300 partners door middel van het SmartThings-platform aan te sturen.”

Community

Toch kan het voorkomen dat er producten zijn die het ‘Works with SmartThings’-vinkje nog niet hebben. Daar ligt een uitdaging voor met name de smarthome-enthousiasteling die bereid is nét iets verder te kijken. Voor hem is er de SmartThings Community. “Dat is het speelveld voor de echte tweaker. Het is waar je de gebruikers zult vinden die product X hebben gekocht, dat nog niet geverifieerd is en het vinkje nog niet heeft. Maar in de community zitten de knappe koppen die het apparaat al hebben kunnen koppelen aan het SmartThings-platform en het daarmee dus wel werkend hebben gemaakt, zonder het vinkje.” Victor heeft daar zelf ook enige ervaring mee. “Ik had zelf een lamp van de IKEA Trådfri-lijn. Deze lamp is inmiddels geverifieerd, maar destijds was er nog geen ondersteuning door ons platform. Via een device handler, een stukje script, kon ik de koppeling maken met het online dashboard. Daardoor herkende het dashboard de koppeling met de IKEA-lamp. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn de Trådfri-apparaten van IKEA toegevoegd aan SmartThings.”

De community heeft inmiddels 63 miljoen gebruikers wereldwijd. In de Benelux waren er in oktober 3,1 miljoen gebruikers, terwijl er in januari 2019 nog 1,3 miljoen leden waren, vertelt Tom de Vos, corporate marketing director bij Samsung. “Dit is een significant aantal mensen die elkaar kunnen helpen om content uit te wisselen. Samsung nodigt iedereen uit om de community te verkennen en vooral om er je expertise op los te laten.” Natuurlijk zijn er ook vragen over security die worden besproken. Met al die koppelingen en integraties vraagt de tweaker zich immers af of het allemaal wel veilig is. Volgens Tom de Vos hoeft men zich geen zorgen te maken. In het volgende artikel gaan hij en zijn collega hier iets dieper op in.

Scenes

Tot slot mag duidelijk zijn dat de SmartThings-app verder gaat dan het aansturen van gekoppelde apparaten. De gebruiker kan de apparatuur ook met elkaar laten samenwerken. Victor: “Je kunt bijvoorbeeld instellen dat als je de tv aanzet de gordijnen sluiten en de vaatwasser op de stille stand gaat. Een ander voordeel is dat de beschikbare instellingen veel verder gaan dan alleen aan en uit en dat vanuit de SmartThings-app veel meer variabelen zijn te bedienen.” Volgens Tom de Vos gaat het nog een stapje verder en kan de gebruiker eigen scenes instellen. “Want binnen die product-connectiviteit werken deze het beste. Bijvoorbeeld in het geval van home-entertainment. Hoe organiseer je de perfecte filmavond? Dat doe je bijvoorbeeld door met lampen de perfecte sfeer te creëren, ook al zijn ze niet van Samsung. Er zijn tientallen verschillende scenario’s en onze hoop is dat de klant hier zijn creativiteit op los zal laten en ermee gaat spelen.” Naast de scenes kan de gebruiker ook automations inbouwen. De zogenoemde ‘If This Than That’s’ (Ifttt). Hoe dat werkt, komt in een volgend artikel aan bod.

In het volgende artikel gaan we dieper in op hoe het werkt, hoe de connecties aan de softwarekant tot stand komen, of er wel of geen hub nodig is, en hoe het zit met de security op het platform.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Samsung en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (30)

30
30
18
4
0
10
Wijzig sortering
Uniek is dat de gekoppelde apparaten met elkaar kunnen samenwerken.
Nou zo uniek is dat niet. Er is een hele waslijst hubs die dit mogelijk maken. Het niveau van plug&play verschilt wel enigszins per platform.

Een mooie recente vergelijking: https://www.youtube.com/watch?v=NNpko9jUZo8

Edit: Zelf gebruik ik Home Assistant,super tevreden over.

[Reactie gewijzigd door AdeZ op 24 juli 2024 03:41]

Goede, overzichtelijke vergelijking. Ik mis wel Domoticz in het filmpje, maar dat is volgens mij vooral populair in Nederland.

Wat betreft Home Assistant kan ik hem alleen maar gelijk geven. Het is extreem snel en krachtig, maar er is wel een steile leercurve. Ik ben aan het overstappen van Domoticz naar HA en het kost aardig wat tijd.
Zo grappig om dat vaak te lezen. Ik heb Domoticz nooit begrepen en vond het extreem lastig te gebruiken. Ben daarna over gestapt naar HA en dat was 3x klikken en klaar. Nu inmiddels wat gevorderd in HA. Maar zelfs daarna nog eens Domoticz geprobeerd en ik kom er gewoon niet doorheen.
Ha, grappig inderdaad. Domoticz is inderdaad ook niet meteen duidelijk, het integreren van allerlei hardware is in elk geval lastiger en minder visueel dan in HA. Ik ben eigenlijk aan het vertrekken bij Domoticz omdat de community en vooral de updates de laatste tijd wat minder worden.
In Europa is Homey ook een belangrijke speler.

De compatibiliteit van een generieke (cloud) app is verre van uniek en naar mijn mening ook niet wenselijk. De delay tussen een sensor trigger en uitgevoerde actie via verschillende cloud diensten is veel te traag en foutgevoelig.

SmartThings is leuk om mee te beginnen als je een paar smart home apparaten hebt, maar voor de meeste gebruikers zijn er betere alternatieven.
Mooi artikel, zeker als je net komt kijken leer je er wat van.
Wat ik graag zou zien in het vervolg artikel zijn de garanties over hoeveel jaren ondersteuning er zijn.
Ik ben in zijn algemeenheid huiverig voor smart home gezien de meeste fabrikanten beperkte termijnen hanteren van ondersteuning. Dus graag in het vervolg artikel inzicht hoe en hoe lang Samsung dat garandeert.
Kijk eens naar HomeAssistant, werkt perfect.
Werkt super ja, maar ik zou het never nooit adviseren voor familie en vrienden. Niet in de huidige staat tenminste.....

Dus een soort oplossing die tussen een gesloten systeem zit (a la Hue) en volledig open maar ingewikkeld.... Zou best welkom zijn.

Maarja, als je als fabrikant wel reclame maakt voor de app, maar gelijk meld dat het onbekend is of de hardware hier ooit gaat komen... Why bother advertising?
Be benieuwd wat jouw ervaring dan is. Ik heb al sinds 2018 de smartthings hub draaien die zowel Zigbee als Zwave als WiFi ondersteund. Zeker nu de classic app volledig vervangen is door de nieuwe app werkt het prima. Ik vind het zelf veel beter dan Google Home die ik ook gebruik, het zit stuk logischer in elkaar, zeker de routines. Ook is de ondersteuning qua merken enorm uitgebreid en als tweaker kun je ook via de community met custom device handlers aan de slag voor als je het net even anders wil aansturen of er nog geen support is. Maar als je weinig affiniteir met smart home hebt raad ik naast de Smarthhings ook de Google Home app niet aan, je zoekt je soms een ongeluk. Het blijft echt een hobby waar je tijd in moet steken en soms moet debuggen. Ben benieuwd naar volgend artikel en hoe ver dat de diepte in gaat.
Ik zou home assistant niet aanraden :+ smart things heb ik geen ervaring mee... Maar klinkt meer gebruiksvriendelijker
Of Domoticz :)
Ik snap wel dat dergelijke oplossingen niet persee voor de gemiddeld gebruiker heel handig op te zetten zijn.

Wat @Waah ook zegt, ik weet niet of ik een dergelijke oplossing zou adviseren voor familie en vrienden, want als er wat fout gaat je toch vaak wel wat kennis moet hebben om eea weer aan de praat te krijgen/ te debuggen. In ieder geval bij Domoticz, ik heb geen ervaring met Home assistant.

Daarnaast heb ik voor sommige zaken wel zelf een plugin moeten schrijven voor de integratie met Domoticz om dat die er simpelweg niet was :)

Moet ook wel weer zeggen dat nu het eenmaal draait zoals ik het wil hebben het ook stabiel blijft en ik er geen omkijken naar heb.

Zolang deze systemen nog niet 100% set en forget zijn is het denk ik geen oplossing voor de gemiddelde gebruiker.
Jij houdt wel van ‘wij van wc eend’ artikelen?
Er staat Advertorial voor in de titel, dus dan lees ik het ook door die bril, maar dat het een advertorial is hoeft niet te betekenen dat er geen zaken van toegevoegde waarde in kunnen staan. Blijkbaar heb jij het artikel interessant genoeg gevonden om het te lezen, en de commentaren te lezen, en er op te reageren. Dus blijkbaar heeft dit artikel ook jou leven verrijkt. Mijn visie, het glas is half vol.
Het stukje alles vanuit 1 app, toch jammer dat je een tv van Samsung met geen mogelijkheid in hun app krijgt, en dan heb je een tv van 2400€... (55KS8000) de oude app van de afstandsbediening deed het prima, koppelen in Smarthings daarin tegen...
Inderdaad, zo goed werkt het momenteel (nog) niet. Ook jammer dat er advertenties in het menu van bijna alle Samsung TVs getoond worden, weerhoudt me ervan om de apps te gebruiken want who knows wanneer daar ads in komen. Als ze ads durven te tonen in mijn €2k+ QLED, dan is de app een kleine volgende stap.
Hadden ze beter kunnen doen. Alle advertenties in één app. Weet je meteen welke app je nooit hoeft te gebruiken.
Ik ben benieuwd hoeveel tevreden tweakers er zijn die dit gebruiken. Een paar geleden dit spul voor werk getest. Het was traag, redelijk duur en lelijk plastic spul. Verder ook niet alle integraties. Verder staat Samsung nu sowieso op de zwarte lijst bij mij met hun advertenties in TV’s. De software op de telefoons is altijd al slecht en onbetrouwbaar geweest, enkel de specs waren goed. Tijd om dit merk te ontwijken tot dat ze inzien dat ze moeten stoppen met hun rare machtstrekjes en slechte software.
Het was een antwoord op Apple HomeKit in een tijd dat er nog niet veel alternatieven waren (en ook HomeKit nog in de kinderschoenen stond overigens). Probleem was meteen dat er extra hardware voor nodig was en daardoor al meteen gediskwalificeerd was wat mij betreft. Als ik het artikel zo lees is de hub inmiddels geen vereiste meer en kan je bestaande devices met de app dienst doen (een beetje zoals Apple daarvoor je thuis aanwezige Apple TV of iPad kon gebruiken als "hub").

Maar wat Samsung vooral parten speelt is dat Google inmiddels Google Home heeft en dat door vele malen meer fabrikanten ondersteund wordt. Logisch, want door Google Home en HomeKit te ondersteunen bereik je 99.9% van alle consumenten en niet slechts een consument omdat de enige vereiste is: "heb je een mobiele telefoon, maakt niet uit welke?"

Waar is dan nog de ruimte voor Samsung om in te opereren?
Google home heeft weinig tot geen mogelijkheid voor logica en automatisering. Het is een prima app en voice Assistant, maar het begint echt achter te lopen op Alexa en HomeKit.

SmartThings probeert het gat te vullen, maar de verbeteringen zijn marginaal at best en simpelweg het geld nieuw waard.
Met de opkomst van eenvoudige opensource technieken wordt de markt van SmartThings steeds kleiner en het is nog maar de vraag hoe lang ze het vol gaan houden.
Die rotzooi werkt niet geweldig.. Laat ze eerst eens zorgen dat ik mijn 2020 qled tv goed kan bedienen vanaf Google home. De tv aan zetten werkt 99% van de tijd niet en ik moet regelmatig smart things opnieuw configureren en toevoegen aan Google home om het überhaupt te laten werken.

Jammer op een tv van 1800 euro waarbij werd gezegd dat het goed zou werken met Google home. Misschien dit marketing budget toch even gebruiken voor de (door)ontwikkeling van het systeem?
De app is 'open' met het idee andere non samsung apparaten te kunnen gebruiken.
Samsung devices kun je met concurrerende domotica systemen alleen via internet bedienen en niet met een lokale api.

Samsung lijkt wat mij betreft vooral open te staan om mensen te lokken naar hun systeem, en niet voor lokale open apis zodat mensen hun voorkeur domotica systeem kunnen gebruiken met samsung smart home producten.

Jammer, maar dit is natuurlijk een reclame artikel.
Adverotial, overduidelijk:
... De app is natuurlijk heel handig...
Ik heb de app en het heeft nauwelijks meerwaarde en beschouw hem als een noodzakelijk kwaad om mijn soundbar aan te kunnen zetten via mijn telefoon en voor het updaten van de firmware van de soundbar. De app is groot, log, biedt niet voldoende integratie en support is om te huilen.

Heb je een TuneIn account en lukt het via de app niet om in te loggen, dan wijst Samsung erop dat Smartthings geen support wordt gegeven.

Ik zie het als een slechte poging om een nieuw standaard platform te maken om al die andere platformen te vervangen die hetzelfde pogen.
Een smart home app is zo 2018 ;)

Smart home spullen moeten juist automatisch werken met zo min mogelijk gebruik van een app.
Uniek is dat de gekoppelde apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Daar kan de gebruiker zelfs scènes en automations voor instellen.
Dit is niet zo heel erg uniek te noemen :P
SmartThing is wat mij betreft de het beste eco/IOT systeem wat er is. Ik kan vanaf mijn smartphone in Spanje thuis in Nederland de tv volledig bedienen, het licht zowel binnen als buiten aan doen en zelfs onderweg de oven of wasdroger aanzetten.

Binnenkort wordt SmartThings een onderdeel van Android Auto.

Mercedes heeft Samsung SmartThings volledig geintegreerd in haar MBUX Voice Assistant. Geen Android Auto of Appel Carplay nodig.

'Hey Mercedes, zet de temperatuur thuis op 22 graden', 'Hey Mercedes, open de poort en doe de oprij verlichting aan'.
https://www.cnet.com/road...lass-samsung-smartthings/

[Reactie gewijzigd door NietVerplicht op 24 juli 2024 03:41]

Absoluut. en met Groovy kan je je suf programmeren.:
https://docs.smartthings....tarted/groovy-basics.html

Als op lokatie 1 een waterlekkage is, knipper dan op lokatie 3 met die en die lamp.
Als buitentemperatuur onder de min 5 graden is EN er is niemand in huis, EN dit is al twee dagen zo, zet dan dan de CV ketel aan en zorg voor een watertemperatuur van de CV van 30 graden.
Check of de deur naar de buitenkelder dicht is, zodat de koude wind er niet in kan.
Met de Fibaro schakelaars stuur ik airco en elektrische verwarming aan.
Overal temperatuur sensoren.
Mis nog wel een Groovy forum in het Nederlands en/of een club alhier.

Woon zelf ook o.a. in Roemenie.

Gebruik al honderd jaar Smartthings. Op 3 verschillende lokaties moet ik vrij veel dingen bijhouden. Om maar wat te noemen: lekkages, doet de koelkast het nog? Loopt er iemand of iets door het huis? Staat de buitenverlichting aan? Webcams. Inbraak uiteraard.

Ik vraag me wel af of al die home troep zinvol is als je netjes iedere avond thuiskomt op dezelfde plek.
Behalve Philips Hue adviseer ik eigenlijk niemand home automation. Je kan ook zelf de gordijnen dichtdoen.
Maar met op zijn minst een verkansie huisje is dat al meteen anders.
3 dagen vantevoren zet je dan de kachels aan.
hahaha. Ben er verslaafd aan.

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 24 juli 2024 03:41]

Ik dacht dat je met een Tweakers abonnement ads afkoopt? Waarom zie ik deze ellende nog dan?

Ik hoef deze troep niet en daar betaal ik voor...
wacht ff... De link heeft een eigen icoontje, er staat ADV. voor de titel... En toch kies je ervoor om te klikken en te reageren? why?

De ads die je afkoopt zijn de blokken.... dit is een advertorial :P
Haha, resultaat van dag in dag uit thuiszitten waarschijnlijk. :+

(Hij is wel opeens uit de lijst met nieuwsberichten verdwenen voor abonnees, top! :) )

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 24 juli 2024 03:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.