Advertorial

Door Tweakers Partners

Norton 360: antivirus met extra beveiligingslagen, waaronder cloudback-up en vpn

20-01-2021 • 08:00

66

Cyberdreigingen zijn geëvolueerd en het antiviruspakket van weleer is niet meer afdoende. Norton 360 biedt een pakket met meerdere beschermingslagen, waaronder een firewall en secure vpn. Om onder meer ransomware-aanvallen tegen te houden, worden verschillende technieken toegepast die dreigingen vroegtijdig signaleren. En mocht het echt nodig zijn, dan is er een speciale functie voor cloudback-up.

Het gebruik van antivirussoftware is al sinds jaar en dag een standaardmaatregel om je computer en data veilig te houden. Dit gold al in de tijd dat we nog met 3,5-inch-floppydisks gegevens uitwisselden, en dat is nog onverminderd zo.
De naam Norton is sinds 1991 vertrouwd in deze markt. Het softwarebedrijf maakt als b2c-merk deel uit van het meer op de zakelijke markt gerichte Symantec. In 2019 werd de b2b-afdeling daarvan overgekocht door Broadcom. Als maker van b2c-producten gaat Symantec tegenwoordig door het leven als NortonLifeLock.

Wat zit er allemaal in Norton 360?

Norton 360 biedt meerdere beschermingslagen. Naast de bekende bescherming tegen virussen, malware, spyware en ransomware bevat het pakket de volgende onderdelen als het gaat om apparaatbeheer: een wachtwoordmanager, firewall, cloudback-up en ouderlijk toezicht. Daarnaast zijn er twee features die de online privacy verbeteren: Secure VPN en een beheerder voor je webcam, genaamd SafeCam.

Drie versies

Het pakket is er in drie versies. De instapversie bevat alle features, behalve ouderlijk toezicht. Wie een ‘familiepakket’ zoekt, kiest daarom de Deluxe- of Premium-versie. Deze uitgebreidere pakketten bieden bovendien vpn-ondersteuning voor meerdere apparaten, en meer cloudopslag.

Vpn en ransomware-bescherming

Norton 360 is een ‘one-stop’-softwarepakket dat meerdere beveiligingsmaatregelen biedt, waaronder een firewall, ips (intrusion prevention system), AV, vpn en back-up, zonder dat je daarvoor verschillende losse applicaties hoeft te downloaden en te installeren. Tegelijkertijd hou jij wel de controle. “Als je dieper in het systeem wil duiken, kan dat nog steeds’’, zegt Dave van der Starre, verantwoordelijk voor sales en marketing in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. “Met instellingen en configuratie-aspecten stellen wij gebruikers in staat om hun niveau van real-time bescherming te customizen door hun eigen regels en uitzonderingen toe te voegen.’’

Als bescherming tegen ransomware gebruikt Norton 360 verschillende technieken. “We detecteren kwaadaardige scripts, de structuur en het gedrag van verkeer via ID/ips en onze firewall, en on-device file-encryptieactiviteiten die duiden op een ransomware-aanval. Als het device al versleuteld is door de malware kunnen we niet veel meer doen, maar logischerwijs hopen we de aanval al direct bij het begin te stoppen.”

Peformance

Het overgrote deel van de klanten zal Norton 360 - in welke versie dan ook - installeren om er vervolgens nauwelijks nog naar om te kijken. Waar voorgangers van het pakket nog weleens een groot deel van het beschikbare werkgeheugen in beslag namen, belast dit pakket je systeem nauwelijks. “Als je de ervaring uit het verleden hebt dat je antiviruspakket een te grote belasting was voor je resources, zou ik zeggen ‘probeer het nu nog eens’. Je merkt nauwelijks dat het actief is.”

Cloudback-up met encryptie

Een uitdaging die Van der Starre ziet is om gebruikers aan te moedigen alle functies te ontdekken. De pc-cloudback-up bijvoorbeeld, op het Norton Storage Platform. Beveiligd met AES-256 encryptie, gebaseerd op AWS S3, maak je hier een back-up mee van al je belangrijke bestanden. “Deze back-upfunctie maakt gebruik van een cloudopslag die niet vergeleken moet worden met filesharing-producten zoals Dropbox of OneDive. Hij is puur gericht op back-up, disaster recovery en bescherming.”

De wachtwoordmanager moet gebruikers helpen om sterkere wachtwoorden te hanteren en ze beter te beveiligen. De functie is uitgerust met tweefactorauthenticatie (2FA) als extra beschermingslaag. De vpn-functie zal voor een breed publiek een uitkomst zijn, maar nog steeds blijft het mogelijk je favoriete vpn-dienst te gebruiken als deze je voorkeur heeft. “Ondertussen beschik je met Norton 360 ook over een gratis vpn-dienst van een vertrouwd merk. Met een no-log policy, geïntegreerd in onze securitysuite, multi-platform, met het blokkeren van ad-trackers, geen beperkingen voor bandbreedte en support voor onze klanten.” Voor de vpn-dienst heeft Norton eigen vpn-servers, op 79 locaties verspreid over dertig landen. Bij gebruik hiervan routeert het internetverkeer van gebruikers door het eigen no-log-netwerk. Dit betekent dat Norton je oorspronkelijke IP-adres niet opslaat wanneer je verbindt, en je daarom niet kan identificeren.

Ook voor gamers en applicaties

Een andere in het oog springende functie is SafeCam. “Dit is een softwarematige tool die in de gaten houdt wat er met je camera gebeurt. Hij zorgt ervoor dat deze niet zonder toestemming beelden verstuurt en je kunt ook zelf per website deze toestemmingen beheren.” Voor de serieuze gamer is er overigens een functie om de prioriteit voor automatische updates laag te zetten. “Die worden dan waar mogelijk uitgesteld wanneer je aan het gamen bent. Als er echt een grote aanval plaatsvindt en wij hebben daar een oplossing voor, dan ontvang je die nog steeds direct.”

Up-to-date virusbescherming

Naast dit alles is de antivirusfunctie uiteraard zeker niet vergeten. “Wij hebben bij Norton onze honeypots waarmee we altijd proberen om als eerste gehackt te worden. Daarmee simuleren we bestaande devices in een onderzoeksomgeving en laten we toe dat ze worden aangevallen, terwijl we het gedrag van de aanval onderzoeken en real-time bescherming ontwikkelen met behulp van geavanceerde machinelearning.”
Volgens Van der Starre is er veel aan gelegen om snel te reageren op nieuwe dreigingen, zodat apparaten die zijn beschermd met Norton 360 zo snel mogelijk security-updates krijgen.

Norton was op 7 november 2020 aanwezig bij de Digital Tweakers Meet-up Privacy & Security. De eerstvolgende Digital Meet-up, met als onderwerp Artificial Intelligence, vindt plaats op 11 februari 2021. Wil je de Digital Meet-up AI bijwonen? Reserveer dan hier je gratis ticket.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Norton en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (66)

66
62
28
4
1
27
Wijzig sortering
Anoniem: 454358 20 januari 2021 09:19
Voor mij een typsisch geval dat je een merk bijna kan haten door iets van 15-20 jaar geleden. Al jaren geen ervaring meer met norton, maar destijds was het zo irritant dat ik er levenslang een bijsmaak bij krijg.
Benchmarks uit 2020 laten echter zien dat het nog steeds een serieuze impact heeft op sommige taken:
https://www.youtube.com/watch?v=pzeKPiwEfXk
al jaren fan van en tevreden gebruiker.

Maar 1 *groot* probleem mee: de prijs van een verlenging van bescherming is duurder dan een nieuwe aanschaffen, wat absurd is. Bestaande klanten worden immers bestraft ipv een beloning te krijgen...
Online licentie kopen. Is een schijntje van wat de automatische verlenging kost. Ik doe het al jaren (zie post stukje hierboven).
doe ik ook, probleem is dat je die licentie niet kan gebruiken om te verlengen, enkel "nieuwe" install.
Aangezien ik men licenties verdeel over men ouders/schoonouders moet ik daar ook elke keer een nieuwe install doen.
Moesten ze al voorzien dat je via een key een verlenging kan doen was ik ook al gelukkig.
Ik verleng wel gewoon elk jaar met een nieuwe key voor 10 PC's, zonder opnieuw te installeren. Voorheen kon dat centraal via een portaaltje, nu moet je de key op elke PC opnieuw invullen, maar 't kan nog steeds :)
Klopt omdat Norton er geen moeite voor hoeft te doen. En resellers moeten wel moeite doen voor klanten. Dus die gaan dan maar met korting strooien/marge. En dan hopen dat je opnieuw bij hun koopt om nog enigszins iets van winst te maken.

Het is voor dat soort producten een sad story. Maar weinig vendors geven een goede kickback/rebate over verlengingen. En vaak is er sprake van hybride model. Jij mag zelf een x periode mails sturen. Reageert de klant dan is deze van jou. Reageert de klant te laat, dan gebruikt de vendor zelf in en gaan hun emails verzenden en met kortingen strooien. Want alles boven de 1 euro is winst voor hun.
Het is voor dat soort producten een sad story. Maar weinig vendors geven een goede kickback/rebate over verlengingen.
wat een onzin

Ik laat al jaren mijn licenties lopen bij: eset internet

En ik krijg steeds gewoon een slordige 10 ofzo procent korting bovenop de staffelkorting wegens het verlengen

Dan ben je ineens nog maar ~100 kwijt voor 4 devices per 3 jaar

Ik heb me daarbij altijd afgevraagd wat de meerwaarde is van een app als dit want Norton heeft voor mij vanuit het verleden nog steeds een beetje een vieze smaak
Ik heb het over de resellers niet end consumer. Eset is wel 1 van de weinige die eerlijk altijd een rebate geeft.
De meerwaarde is toch precies dezelfde als van Eset, Kaspersky, McAfee, enz?

Norton is een prima product. Ik gebruik het inmiddels al bijna 20 jaar denk ik. Ooit begonnen met CA eTrust Antivirus en na een paar jaar een laptop gekocht waar Norton op zat. Sindsdien elk jaar gekocht/verlengd. Nooit problemen met de software; uitstekende Nederlandstalige klantenservice, makkelijk in te stellen en gewoon goed en veilig. Kan Norton iedereen aanraden.

Jouw vieze smaak lijkt een beetje op de afkeer die mensen van Medion, Acer, Aldi of Lidl hebben. Ook met die bedrijven heb ik louter goede ervaringen.
ik heb ook ervaring met medion, acer packardbell en soortgelijke merken, Acer is daarbij de enige die in het midden-segment normalitair redelijke- tot goede- producten maakt. Maar de service is in alle gevallen abomenabel al is acer weer een beetje een uitzonderintg op die regel, ik heb namelijk wél goede ervaringen met hun premium-warrenty programma (de zogenaamde 3 en 5 jaar garantie uitbreidingen).

Acer heeft daarbij goed afgekeken bij bedrijven als Dell en Apple die hun extra betalende klanten ook ineens fatsoenlijk gaan behandelen.

maar mijn vieze smaak met norton komt toch vooral door de ervaringen van norton 2003 op eigen hardware en later (rond 2005~2008: de ervaring die ik had met het uitrollen en updaten van hun software op enkele zakelijke netwerken. In ongeveer diezelfde tijd heb ik ook te maken gehad met software van Fprod en McAfee die het beiden beter deden.

soms zeg je dan wel eens: als je éénmaal van het paard valt, klim er gelijk weer op, want anders blijf je bang voor paarden; maar ik duf te beweren dat die vlieger voor anti-virussoftware niet opgaat.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:35]

Leuk filpje van Linus Tech Tips:

The CHEAPEST Legit Gaming Laptop
https://www.youtube.com/watch?v=kRAGtV-WpIg

De laptop zelf boeit niet zo, maar het blijkt tijdens het benchmarken dat de laptop maar een batterijduur heeft van 1.5 uur. Nogal slecht dus. Toen kwamen ze erachter dat Norton er nog op stond en hebben ze de test herhaald, waarna de laptop ~6 uur batterij had.

Advies dus, gebruik gewoon de standaard anti-virus die in jouw systeem zit en mocht je een vendor-onafhankelijke cloud backup willen, kijk dan bijvoorbeeld naar pCloud.
Het kan ook zo zijn dat de installatie specifiek op die laptop gewoon niet goed was, ik draai hier Norton op 2 laptops en de accuduur met en zonder Norton is vrijwel hetzelfde.

Ik ken dat filmpje van Linus, deed mij meteen aan denken toen een vriendin van mijn zus accu problemen had met haar laptop, bleek dat Avira (gratis versie) gewoon onodig veel de cpu ging belasten door paar Windows updates die niet helemaal goed zijn gegaan.

Schone installatie heeft dat probleem toen gewoon opgelost.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 18:35]

Actie op 6:28

Zou me niet verbazen dat zowel Windows Defender als Norton aan het draaien was.
Omdat de installer van Norton Windows Defender niet deactiveerde 🤦🏻

De quote "By using the best piece of software Norton makes¹, we're able to increase the battery life of this thing with nearly 6 hours." spreekt boekdelen.

¹ Norton Software Removal Tool

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 18:35]

Advies dus, gebruik gewoon de standaard anti-virus die in jouw systeem zit en mocht je een vendor-onafhankelijke cloud backup willen, kijk dan bijvoorbeeld naar pCloud.
Dus voor windows laptopje is defender genoeg ?
Lijkt me toch niet het beste advies.

Maar zou wel willen weten in jou voorbeeld hoe andere anti-virus scanners er vanaf komen qua beïnvloeden van accuduur.
Anoniem: 316512 @bbob20 januari 2021 09:34
En waarom is dat niet het beste advies?

Volgens deze website doen ze het bijvoorbeeld hartstikke prima. Voor iemand die een Windows licentie heeft, betekent dat geen extra kosten en installaties. Ik vind dat best een goed advies, eerlijk gezegd.
De kwaliteit van een AV pakket is echt een 'moving target' waarbij het een jaar geleden als beste uit de bus kwam, kan het nu behoorlijk slecht zijn. Wat betreft websites, ik kan je websites laten zien waar ze 'wetenschappelijk bewijzen' dat de aarde plat is... Dus zo een linkje is relatief nietszeggend, als je even verder klikt dan zie je dat die 'tests' ook redelijk ondiep zijn. Hier gaan ze over het algemeen wat dieper in op testing: https://www.av-comparatives.org/consumer/

Er wordt echter vanuit verschillende hoeken geroepen dat verschillende van dit soort test sites 'gesponsord' worden door AV fabrikanten en dat je de resultaten met een flinke emmer zout moet nemen. Persoonlijk pak ik echter meerdere van dit soort sites mee, (historische) informatie over de bedrijven zelf en natuurlijk je eigen ervaring van deze pakketten.

Ik zou eigenlijk pakketten van Norton/Symantec en McAfee eigenlijk niet meer willen aanraken, zelfs niet met een hazmat pak. De consumenten versies van Bitdefender en Kaspersky ook eigenlijk niet meer omdat ik in het verleden best wel grote issues heb gehad met de software zelf op diverse privé PCs (wat voor onzin hebben ze dit jaar weer bedacht) en support van Bitdefender was echt om te huilen! Maar omdat ik toch licenties krijg bij mijn abo van XS4ALL voor F-secure gebruik ik nu F-secure op de privé machines en daar best wel tevreden mee. Ik kijk dan voornamelijk naar hoeveel compremises er zijn voor een AV oplossing: https://www.av-comparativ...n-test-july-october-2020/ Dan scoort MS Defender niet slecht, maar ook niet perfect.

Zakelijk krijg ik enigszins rolberoertes zodra ik Norton/Symantec of McAfee zie staan op een server of op de PCs. Kaspersky is mooi als het draait, maar een berg hoofdpijn als je het er af moet halen. Ik ben best wel te spreken over de Bitdefender of Kaspersky AV engine als deze wordt gebruikt in een RMM oplossing.
Als je het een goed advies vind, vooral doen zou ik ik zeggen.

volgens vele andere websites, en ja links zijn er honderden te vinden zijn er betere oplossingen. Maar vooruit ms defender is beter dan niets maar er zijn natuurlijk betere en uitgebreidere oplossingen.
Kan je uitleggen wat dan zo verkeerd is aan Windows Defender? Het werkt hier prima en tegenwoordig biedt het ook bepaalde ransomware beveling.

In het verleden heb ik ESET, Kaspersky en Bitdefender gedraaid (niet naast elkaar). Al die pakketten maakte mijn systeem langzaam en zaten vol met bloadware. Waarom moet ik met een antivirus backups kunnen maken? Waarom moet er een VPN in die potentieel data van mij kan lezen? Waarom antispam? Waarom een wachtwoordkluis? Daar heb je allemaal prima (opensource) alternatieven voor.

Ik denk niet dat veel gebruikers zich beseffen wat de nadelen zijn van een antivirus, zeker op het gebied van privacy, vendor locking en dus performance impact. Het grootste probleem is de gebruiker, die opent onveilige mails, installeren troep op hun mobiel (leuke spellen voor hun kinderen, delen van onveilige bestanden, etc.) en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Met de opkomst van streaming diensten (p0rn meegerekend) zijn er zaken t.o.v. 10 jaar geleden ook veranderd. Niet dat virusscanners overbodig zijn, maar de manier waarop is veranderd (o.a. met persoonlijke ransomware).

Mocht je trouwens linken naar testresultaten, vergeet niet dat daarbij antivirusmakers betalen om er goed uit te komen, hetzelfde met dit artikel eigenlijk. ;)

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 18:35]

Behalve ouderlijk toezicht welke bloadware zit er dan op eset?

Voor mij is het niet meer dan + firewall + banking

En dat zijn alle3 best handige features

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:35]

Veel uitgebreider dan Defender ATP ga je niet vinden..... ok, dan héb je ook wel een M365 met alle security licenties nodig, maar dan héb je wel wat.
ik heb helaas nog geen ervaring met Defender ATP, maar ik wist ook niet dat die voor consumenten (of tweakers) beschikbaar was?

f
Ligt eraan of je via het werk een licentie kan regelen bijv. Je kan het als Tweaker dan gewoon gebruiken hoor ;)

Gaat erom dat het framework 'Defender' gewoon prima is. Het is niet één pakket .. het heeft een scala aan mogelijkheden mits je er voor wil betalen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:35]

Voor sommige mensen kan Defender genoeg zijn, maar het valt mij op dat te veel mensen roepen dat Defender altijd genoeg is.

Ik ken paar mensen die zo "goed" met hun pc omgaan dat Defender bij lange na niet genoeg is, en dan is een AV hebben in mijn ogen wel een noodzaak.

En het hoeft niet perse Norton te zijn, keuzes zijn er zat qua betaalde AVs, en eigenlijk alleen als je de gratis route wil bewandelen kan het echt lonen om te kijken wat je bevalt (want daar komt het vooral op neer, een gratis AV vinden die je niet gestoord maakt met popups en die voldoende functionaliteit bied)

Don't get me wrong, Defender kan voldoende zijn in combinatie met andere tools, maar ik ken zat leken voor wie dat niet genoeg is, en die ook nog "super veilig" online hun tijd spenderen, aka click everything that is shiny enough (en dan kun je uitleggen tot je een ons weegt dat ze dat niet moeten doen, en toch bewust en onbewust doen ze dat, omdat niet iedereen het verschil ziet in wat scam/virus is of niet)

Voor iemand zoals ik zou Defender genoeg zijn, alleen ik ben zelf geen fan van hoe Defender in elkaar steekt dus gebruik ik deze persoonlijk niet.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 18:35]

Defender is gewoon een antivirus product zoals de meeste AV producten. Het is geen EDR, maar dat is denk ik ook een andere discussie (dit artikel oogt mij als gericht op de thuisgebruiker).

Ik vraag mij wel af welk betaald AV product volgens jou beter is dan Defender, en vooral waarom. Belangrijk hierin is dat je dus zaken zoals EDR achterwege laat omdat de vergelijking wel eerlijk moet blijven.
Welke? Want Windows Defender speelt gewoon mee met de beste AV software op de markt:

https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/
https://www.av-test.org/e.../business-windows-client/
https://www.av-test.org/e...oft-defender-4.18-204017/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 22 juli 2024 18:35]

Heb je ook een bron voor jouw anecdote?
Defender is een framework. Ja de huis- tuin- en keukengebruiker komt niet verder dan de default in Windows (die weliswaar snel nieuwe functies krijgt en stevig doorontwikkeld wordt...) maar als zakelijke gebruiker kun je Defender echt wel fatsoenlijk inzetten. Je hebt dan ATP en met de Azure AI erachter die trending doet en incident tracing kan doen e.d.
Hij heeft wel gelijk.

Beste is gewoon de standaard windows beveiliging en daarnaast een anti-malware programma.

De anti-virus definities voor windows beveiliging is gewoon goed.

Tuurlijk kun je er ook voor kiezen om een alles in een te pakken met een van bovenstaande.
Maar qua antivirus is er niet veel verschil met windows defender.
Heb er nog maar net Norton op staan en merk niet echt een verschil in de Accu duur.
Als je het filmpje ook kijkt blijkt dat Norton word getriggered door iets wat de Benchmark doet.
Zo. En nou iedereen roepen hoe zwaar Norton je systeem belast en dat Defender ook goed is.

Gebruik het nu zelf al wat jaren, is me wel wat te uitgebreid en te conservatief aan het worden in wat het voor mij bepaalt.
Het probleem met Norton is echt niet alleen dat het je systeem belast.

Norton heeft ook nog steeds een hoog aantal false positives en vergeleken met andere antivirussen vangen ze echt veel minder.

Daarbij mislukt het verwijderen van bepaalde virussen vaak bij Norton, en dan moet je wel andere tools gaan gebruiken om het alsnog weg te krijgen. En dat voor nou niet bepaald een goedkope antivirus.

Norton is de Ziggo van AV. Ooit waren ze goed, tegenwoordig zijn ze vergeleken met de concurrentie helemaal weggevaagd en proberen ze het op te poetsen met marketing
Hetzelfde hier, buiten de uiterst irritante pop-ups "wil je X(VPN bijv) niet uitproberen?" merk ik niet dat Norton draait en draai ik het naar tevredenheid op vijf verschillende desktops/laptops. Qua prestaties heb ik geen moeite om mijn Norton abonnement te behouden qua pop-ups echter sta ik soms wel eens op het punt om het op te zeggen.

Windows Defender: Als ik naar diverse tests kijk presteert Windows Defender goed voor een gratis pakket maar laat het nog wel de nodige steken vallen (ook op het gebied van overhead/performance) in vergelijking met de betaalde pakketten.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:35]

Die testen zijn (helaas) niet helemaal objectief, veelal wordt er betaald om goed voor de dag te komen.

Ik zeg niet dat WD een perfecte scanner is, maar het is prima genoeg als de gebruiker geen gekke dingen doet.
Helemaal met je eens, bij mij staat Norton er sinds kort weer op omdat Defender problemen gaf.

Had Norton tot ze met die stomme pop-ups kwamen al jaren, maar moest iedere keer me Moeder uitleggen wat die pop-ups waren en wat er mee te doen.

Ik gebruik de VPN en Wachtwoord beheer niet niet, maar dan krijg je dus eens in de zoveel tijd een pop-up, gelukkig wel minder als eerst, maar nog vind ik als ik klik op "niet meer vragen" dan moet het ook gewoon niet meer in beeld komen, en niet gewoon een maand later weer met die stomme pop-up met de zelfde vraag komen, Nee is gewoon Nee bij mij.
Dit was in het verleden (10 jaar terug) wel het geval en was voor mij toen een reden om Norton weg te doen.
Maar met de systemen van tegenwoordig die dusdanig krachtig zijn en de software dat een stuk beter is maakt het allemaal niet zoveel meer uit. al denk ik dat het op devices op batterij (telefoon/tablet/laptop) wel effect kan hebben op de batterijduur.

Gebruik zelf al jaren naar tevredenheid ESET (NOD32) Internet Security, mede omdat ik het elke keer voor een prikkie weer met 3-5 jaar kan verlegen voor de hele familie.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 22 juli 2024 18:35]

Hier ook al jaren, prettig product voor een (online) prettige prijs. Wat ik erg vervelend vond is dat bij mijn laatste 1-jaar verlenging ik er niet aan ontkwam om een credit card te moeten invullen voor automatische verlenging van het abonnement (waar je de hoofdprijs voor betaald). Die kon ik pas weer een paar dagen later verwijderen.
Sorry, maar Norton gaat erbij mij nooit in komen. Ze hebben het imago van begin 21ste eeuw nooit van zich af kunnen schudden en er zijn nog steeds verhalen dat Norton meer kwaad doet dan goed.

Vandaag de dag zie ik nog steeds laptops waar het standaard op mee is geleverd en het eerste wat ik doe is Norton eraf knikkeren.
Ze hebben het imago van begin 21ste eeuw bij mij nooit van zich af kunnen schudden
Als ik een nieuwe laptop binnen krijg gaat er eerst een schone install op.

Het volgende dat er op gaat is Kaspersky. Nooit Norton of een andere Amerikaan.
Windows 10 voorziet overal standaard al in... waarom dan nog een softwarepakket met weet-ik-hoeveel overhead op je machine zetten die alles dubbel gaat doen :|
Dit dus, tegenwoordig voorziet windows 10 al standaard in alles wat een antivrius ook doet. Een vpn is ook alleen zinvol in bepaalde situaties.
Je kan altijd nog het internet browsen in een VM als extra laag.
Op zich eens, maar na een persoonlijke ervaring toch maar ESET van stal gehaald. Windows Defender zag bij mij virussen op een systeem, maar kon er helemaal niets mee. Meerdere keren Defender zijn gang laten gaan, maar no joy. ESET heeft het vervolgens wel opgelost.
Omdat WD netjes uitgaat zodra er een fatsoenlijke AV wordt geïnstalleerd

Van dubbel doen is dus geen sprake
Technisch heb je gelijk, maar ik bedoel meer: waarom zou je betalen voor een pakket als Norton terwijl alle functionaliteit al native in Windows zit?
persoonlijk heb ik véél betere ervaringen met zowel de firewall als de antivir én anti malware opties in Nod32... Detecteren gaat ongeveer even goed maar bij het verweideren gaat het Eset wat beter af.

en als ik voor +/- 120 euro in totaal 5 systemen 3 jaar lang kan beschermen dan praten we dus over 8 euro per pc per jaar, er zijn apps op je mobiel die duurder zijn dan dat (fantastical bijvoorbeeld, of todoist)
Sinds wanneer moet dat dit in een antivirus software dan? Cloud backup zit er al in met OneDrive, voor VPN heb je tig aanbieders (al is het nut hier in NL wellicht gering).
Sinds wanneer zit Onedrive *niet* meer in Windows? En VPN zit er altijd al in, IPsec, L2TP etc.

Ok, misschien geen VPN áánbieder, die mag je zelf nog uitzoeken :) maar support voor VPN's is er wel gewoon. Daar heb je geen heel anti-viruspakket voor nodig.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:35]

ik neem aan dat die vpn in dat antivir pakket om een aanbieder gaat.

het is niet fair om dan te zeggen dat je dat niet nodig hebt omdat er al l2tp support in windows zit want dan heb je eerst nog een host nodig om mee te verbinden.

en onedrive zit dan wel in windows (als je een microsoft account hebt), maar de opslaggroote van onedrive is uiterst beperkt. (vroeger had ik 25gb gratis (na eenmalige afkoop van een klein bedrag), en zou ik die 25gb levenslang houden. MS is op die belofte teruggekomen en hoeveel ik nu heb weet ik niet eens meer (ik gebruik nu een stack account met 1250gb opslag voor +/- 3 euro )...

nu wacht ik alleen nog op een 'legale' / officiële window10 versie van LibreOffice in de windows store zodat ik via die weg kan updaten/doneren ...
Norton was ooit goed, totdat ze op het briljante idee kwamen om van floppy toch even de harddisk aan te spreken bij het opstarten van de antivirusdiskette. Dat is dus meer dan 20 jaar geleden. En praat me al helemaal niet over Norton Utilities. De problemen begonnen pas na het installeren daarvan.
Anoniem: 310408 @djs90920 januari 2021 09:42
Dat is dus meer dan 20 jaar geleden.
En dat was dus je laatste ervaring met Norton?
Ook al heb je de software (nog) niet aangeschaft, het staat nog altijd op veel laptops samen (McAfee is ook zo een) als je deze nieuw koopt of het OS reinstalled. Het kan goed zijn dat je toch ervaring ermee op hebt gedaan, ook dus als je er niet om hebt gevraagd.
"Cloudback-up"... "Peformance"... Klinkt stoer, maar kennelijk stond de spellingscontrole niet aan.
Norton.

Nee, nee, nee.

Zodra Norton in de buurt van een installatie is geweest, is de enige zinvolle optie een volledige herinstallatie.
Defender is prima voor IT-savvy mensen. Voor de rest zijn de meeste prima,maar uiteindelijk valt er niet te beschermen tegen de kwetsbare mens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.