Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Advertorial

Door Tweakers Partners

Review-recapvideo: Wat vindt het testpanel van de tv-ontvanger van KPN?

11-12-2020 • 08:00

58 Linkedin

Drie tweakers ontvingen onlangs een oled-tv, een soundbar en de nieuwste KPN tv-ontvanger. Deze Arris VIP5202 heeft voor KPN-klanten een aantal interessante functies in petto, zoals 4k, hdr, Dolby Atmos en een opgefriste gebruikersomgeving met een nieuwe zoekfunctie. De geselecteerde testers deden in het forum al uitgebreid verslag van hun ervaringen. Geen tijd om die volledig te lezen? Kijk voor een samenvatting van de belangrijkste bevindingen naar de review-recapvideo.

De testpanelleden kregen van Tweakers en KPN de taak om gedurende twee weken veelvuldig naar tv-programma’s en videostreams via Netflix en Amazon Prime Video te kijken. Op 17 november werd alle testapparatuur bij de testers thuis afgeleverd. Na uitgebreid testen lieten de tweakers hun gepeperde mening achter in het forum. Presentator Mark Wijsman neemt je in de review-recapvideo mee langs de belangrijkste aandachtspunten.

Bluetooth-afstandsbediening
De compacte behuizing van de Arris VIP5202 viel bij de testers goed in de smaak. Aansluiten was met de meegeleverde kabels zo gepiept, waarbij tester kingofkamikaze het tv-kastje dankzij de meegeleverde bluetooth-afstandsbediening nu moeiteloos in het tv-meubel kwijt kon. Klanten plaatsen de tv-ontvanger dus desgewenst uit het zicht, want het is niet meer nodig om op het kastje te richten. Over de afstandsbediening gesproken: die heeft een vernieuwde indeling en een Netflix-knop.

Vlot navigeren
De Arris VIP5202 beschikt in de vorm van een Broadcom BCM72604B0 8500Dmips-dualcoreprocessor en 2GB DDR4-geheugen over behoorlijke specificaties, en dat was volgens de testers duidelijk te merken. Opstarten en configureren ging erg rap, waardoor de tweakers steeds meteen aan hun kijkavontuur konden beginnen. Ook KPN’s vernieuwde gebruiksomgeving reageerde vlot op opdrachten van de afstandsbediening. De reviewers navigeerden zonder vertragingen door het menu, waarin zowel lineaire televisie als on-demand-diensten op één plek beschikbaar zijn. De verbeterde zoekfunctie verdient hierbij speciale aandacht. Met één trefwoord zoeken klanten voortaan onder meer in tv-zenders en streamingdiensten als Netflix.

Beeldkwaliteit
Met ondersteuning voor 4k, hdr en Dolby Atmos zet KPN met zijn nieuwe Arris VIP5202 een stap voorwaarts. Jammer genoeg ervaarden de reviewers dat het overgrote deel van de televisiezenders nog niet met de genoemde technieken overweg kan. Zo ondersteunen alleen de zenders LoveNature, InSight en Xite momenteel 4k, mits het juiste KPN-abonnement is afgesloten. Overigens probeerden de testpanelleden de verbeterde video- en audiomogelijkheden van de tv-ontvanger wel uit met Netflix, YouTube en Amazon Prime Video. Dat beviel in de praktijk prima. Kingofkamikaze zegt hierover: “Op het gebied van films stelde de tv-ontvanger absoluut niet teleur, want de stap van full hd naar 4k met hdr geeft een wereld van verschil.” Casparz en Niek_Luinge mistten in de gebruikersomgeving nog wel een paar apps, zoals Plex en Disney+.

Meer lezen?
Ga voor gedetailleerde reviews naar het forum.

Reacties (58)

Wijzig sortering
Vlot navigeren.... Iets bij bij de huidige ontvangers met de nieuwe software ver van normaal is. Gezien de ontvangers gehuurd worden zal KPN heel veel omruilverzoeken gaan verwachten....
inmiddels al drie omruil acties verder en eindelijk zonder bij te betalen de nieuwe ontvangers gekregen. Mijn advies blijven bellen en zeuren dat de oude kastjes niet werken en vraag naar de VIP5202. Bij mij zijn vervangen.
Mijn vrouw voelde eens aan de ontvanger, megaheet. Meteen KPN gebeld, die meteen een nieuwe opstuurd.
Helass idd traag en het menu is geen verbetering . . . .
Ik heb een oude ontvanger (zwarte vierkante met rechte hoeken) met de nieuwe software. Echt megatraag.

[Reactie gewijzigd door noobz op 11 december 2020 09:13]

Werkelijk? Mijn ervaring is dat de nieuwe interface een stuk beter werkt dan de oude. Vooral sneller.
Het KPN forum regent klachten. Nu kan het natuurlijk zijn dat daar zich alleen gebruikers melden met klachten. Maar het werkt zeker in vele gevallen alles behalve soepel.

Zo ook hier. Soms gaat het na een hard reset even goed, maar nooit heel lang...
Het was mijzelf (en ook bij broer en ouders) niet opgevallen maar je hebt gelijk, ik zie inderdaad veel klachten op het KPN forum. Ik had het idee dat de nieuwe interface dit maal wel goed getest was, voorheen werden nieuwe versies redelijk snel uitgerold en zat het vaak nog vol met fouten. Hopelijk vinden ze snel een oplossing!
De oude interface is echt vele malen sneller dan de nieuwe. Dat was klikken en je ging meteen over naar de zender of je on-demand programma. Nieuwe interface zit hier toch wel 2 seconden vertraging in.

Welke ontvanger heb jij?
Ik heb er 3, allemaal even snel voor mijn gevoel. Althans niet langzamer dan voorheen.
Een 2260, 2952 en een 2952 v2. Via glasvezel.
Dan heb je erg veel geluk denk ik :)
Vreemd, ik heb al 2 van deze nieuwe ontvangers gekregen in september, toen ik om schakelde naar Hussel van KPN. Was letterlijk €2 goedkoper dan mijn toenmalige abbo voor exact hetzelfde. Had geen idee dat ze ZO nieuw waren!

Maar ze bevallen uitermate goed! Ze zijn echt een stuk vlotter dan de oude ontvanger, de BT afstandbediening werkt ook top, maar zit nog niet in mijn systeem.....onbewust richt je alsnog richting tv haha. Je moet dit wel eerst activeren via de ontvanger, doet hij niet standaard.

Hij kan ook in een diepe sleep mode, waarbij opstarten 20sec duurt. Vind ik prima, heb geen haast. Liever minder stroom in standby :)

Ik heb geen 4k abbo of tv, dus daar kan ik niets van zeggen.

Tevens nooit van KPN instructies gehad hoe ik de oude moet terug sturen, dus heb nu 4 werkende ontvangers....

[Reactie gewijzigd door Slider82 op 11 december 2020 08:28]

Ik heb hetzelfde gedaan, maar ik heb wel heel veel moeite moeten doen om deze ontvangers te.. ontvangen. Heb aangegeven bij het verlengen ( / overstappen naar hussel) dat ik wel graag de nieuwe kastjes zou ontvangen omdat wij 2015 hardware hadden staan. Heb die vervolgens niet gekregen, heb erover moeten bellen -> kregen we na veel moeite nieuwe kastjes, maar waren het alsnog de vorige generatie -> nog eens over gebeld, probeert die kerel mij te vertellen dat er niks nieuws is aan de kastjes, maar uiteindelijk toch wel opgestuurd.

Maarrrr het was 100% de moeite waard! De nieuwe kastjes zijn echt lekker snel en nu kunnen we eindelijk ook fatsoenlijk youtube casten naar die dingen, met onze vorige was dat een ramp.
Let wel op als KPN een batch draait dan kunnen ze zien hoeveel ontvangers je hebt aangesloten en de kastjes zijn niet te koop alleen te huur voor 5 euro. KPN kan zo opeens na een half jaar de kosten in rekening brengen en je kan daar dan niet op terug komen.
Geen nood, heb geen 4 TV's. Dus de 2 oude liggen stof te happen :)
Die nieuwe 4K settopbox heb ik ook sinds een paar maanden maar heb er toch regelmatig problemen mee...."hangend" beeld terwijl het geluid doorloopt, soms zo erg dat m'n LG Oled artifacts toont...
Het rare is dat dit zich alleen na 17.30 uur voordoet met de meeste hangers tussen 19.00 en 20.00 uur, soms in een mate dat er met goed fatsoen niet naar te loeren is.
Kabels vervangen, router gereset, ontvanger als enige gebruiker aan de router, het maakt allemaal geen verschil.
Gisteren de software opnieuw moeten installeren omdat de box crashte bij het stoppen van een opname die ik bekeken had.
Daarna was de zender-info pisse en ook de gids werkte niet meer.
Kreeg een time-out foutmelding van de server.
Herstart van de ontvanger hielp niet, software opnieuw inladen loste het op.
Anders gezegd: mooi klein apparaat maar ik ben er niet onverdeeld gelukkig mee....
Ik vraag me af waarom is het niet mogelijk de IR van de tv te gebruiken om het kastje te bedienen?? De tv ontvangt het IR signaal en verstuurd dat iver de hdmi naar de decoder. Veel meer kostenbesparend dan bt.

[Reactie gewijzigd door 1x3xc-12 op 11 december 2020 09:20]

Waarom heb je een kpn “ontvanger” voor netflix en amazon of andere steamdiensten ? Dan heb je kpn juist niet meer nodig.
KPN TV heeft weinig te bieden wat interessant genoeg is om het pakket af te nemen. Sinds de verhoging van het abonnementsgeld ergens in 2019 ben ik overgestapt. Als je durft te beweren dat de service verbetert en je ondertussen informatieve zenders schrapt, maar 538TV meuk toevoegt, dan gaat er iets goed mis.

Dus sinds die tijd overgestapt op NLZiet en daarmee ook afscheid genomen van een fysiek kastje.

En daarmee is het juist ook voor mijn vader (bij hem thuis ook geregeld) heel handig. Geen extra kastje, maar 1 homeknop op de TV afstandbediening waar de 5 apps die hij gebruikt zitten (Netflix, Disney+, NLZiet, Youtube, NPO). Gewoon 1 afstandsbediening die alles oppikt.

@Tweakert2020 Uiteraard en wellicht net zo belangrijk: ook blijven ondersteunen. Maar daar is al veel over geschreven. Ik zou eigenlijk nog steeds het liefst een domme TV willen met een eigen, provider onafhankelijk en upgradebaar kastje.

[Reactie gewijzigd door HuJuh op 11 december 2020 10:25]

Maar dan moet je TV natuurlijk wel die apps ondersteunen.
1 kastje die alles oplost, niet kutten met een chromecast of wisselen naar smart-tv apps.

Mijn moedertje is dolgelukkig dat ze met haar KPN kastje ook Netflix kan kijken, gewoon 1 afstandsbediening die alles oppikt. Ik hoop dat ze videoland snel toevoegen voor haar.
Omdat niet iedereen (alleen) aan Amazon, netflix etc zit? Overigens heb je via de webinterface ook niet toegang tot alle zenders, zeker veel die in de extra pakketten zitten. Dan heb je echt een ontvanger nodig.
Hier staat de Arris VIP5202 ook gewoon onder de TV.

Positieve punten
- Afstandsbediening biedt ondersteuning voor de TV zelf
- Klein formaat ontvanger, makkelijk uit het zicht te plaatsen.
- Bluetooth afstandsbediening. Je zet de ontvanger dus écht uit het zicht.

Negatieve punten
- Afstandsbediening begaf het al binnen een maand
- Soms lopen de apps vast en moet je de stekker eruit trekken
- Toch nog wel weinig apps. Ik zou graag nog Disney of Videoland willen zien, maar ook NPO
- Mogelijkheid om zelf apps te uploaden is er niet
- Aansluiting via WIFI is niet mogelijk
- Weinig mogelijkheid tot het aanpassen van de standaard blauwe interface
Een aantal punten snap ik niet waarom die negatief zijn, het product wordt ook niet in de markt gezet met die opties:
- Toch nog wel weinig apps. Ik zou graag nog Disney of Videoland willen zien, maar ook NPO
- Mogelijkheid om zelf apps te uploaden is er niet
- Aansluiting via WIFI is niet mogelijk
- Weinig mogelijkheid tot het aanpassen van de standaard blauwe interface

Dat ze wenselijk zijn en een meerwaarde heb dat geloof ik wel ja.
Ik denk dat er een verschil is tussen must-haves en nice-to-haves.

Aansluiting via WIFI zou echt wel wenselijk zijn. Ik snap dat niet iedereen natuurlijk even goede WIFI in huis heeft, maar ik heb het wél en voor mij zou het een uitkomst zijn in plaats van het trekken van kabels door de hele woning. Als je dit voorlegt aan KPN dan zeggen ze dat je ook gebruik kunt maken van de App en kunt casten naar je tv. Dat is zo, alleen werkt het niet voor alle zenders.

De rest is misschien nice-to-have. De blauwe interface is verschrikkelijk: je wordt gewoon bamm meteen met een felblauw scherm geconfronteerd en dat had best anders gekund. Het mag wat mij betreft allemaal wel wat minder opvallend.
Er moet gewoon een optie komen voor een darkmode :)
Ja, dan waren we er al inderdaad. Ik heb tegenwoordig alles op de dark mode :) Behalve dus de TV.
Hier nog gebruiker van de oudere Arcadyan HMB2260 (v2) prima ding en zelf niet perse 4k, Dolby Atmos nodig. Ik ben overigens nog oud Telfort glasvezel klant 50/5.

Bugs sinds laatste software update voor de decoder:
- Soms geen programma informatie beschikbaar (gisteravond o.a.)
- Sporadische automatisch software /zender check. Maandje terug eerste keer ineens tijdens kijken rond 17.40 uur als ik mij niet vergis.

Nog steeds uitstaande wensen:
- Automatisch naar volgende aflevering gaan nadat je een aflevering hebt gekeken van een serie bij KPN Pluspakket via decoder (zoals die ook al enige tijd kan in de iOS app) zoals ook geregeld (hier o.a.) wordt aangekaart in het afzonderlijke topic
favorietenlijst aanmaken in KPN Pluspakket en deze kunnen benaderen op een snelle manier via de decoder zoals ook hier benoemt door een andere gebruiker 1 jaar geleden.
- Profielen van KPN Pluspakket beschikbaar maken op zelfde wijze als Netfllix denk ook aan kids profiel. Zie ook mijn post van een jaar terug hierover.
- Amazon Prime soortgelijk laten werken als Netflix dus eerst de mogelijkheid bieden wel profiel te wilt gebruiken (waarbij volwassen profielen met eenmalig wachtwoord bij openen) zie ook mijn post in het afzonderlijke topic
- Zenders in een eigen volgorde kunnen sorteren zodat ook de glasvezel zenders makkelijk vooraan kunnen staan of bijv. de Belgen en Engelse publieke zenders direct achter NPO 1,2,3 te zetten zijn.
NPO Start (Plus) (en stiekem ook VRT Nu, BBC iPlayer al kan dat waarschijnlijk niet vanwege rechten beperkingen) als zender ala Netflix / Amazon Prime Video. Ik weet dat dit ook ook al diverse malen is aangekaart in diverse topics op KPN forum en dat deze wens bekend is bij KPN, maar wilde m toch even in mijn lijstje benoemen.
Ik vind het altijd jammer dat providers zo laat komen met opties die al jaren in het “grijze circuit” gebruikelijk zijn.
  • Apps voor alle soorten diensten
  • Een overall zoekfunctie
  • Een Netflix knop
Waarom maken ze niet gewoon een ultieme kpn itv app voor Android en brengen ze een rappe Android box uit? Maak je heel veel mensen blij mee en je hoeft het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden....

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 11 december 2020 09:16]

Waar moeten ze dan nog op verdienen ?
Als ze die Android boxen in bulk kopen kunnen ze er zat op verdienen. Trekken ze misschien wel klanten binnen die ze nu niet hebben vanwege de missende features en de brakke gebruikservaring en wordt de overall ervaring beter lijkt me.
Hoe zit het met de privacy eigenlijk? Welke gegevens houdt KPN bij met het kastje.
Je volledige kijkgedrag natuurlijk.
Ook KPN’s vernieuwde gebruiksomgeving reageerde vlot op opdrachten van de afstandsbediening. De reviewers navigeerden zonder vertragingen door het menu,
Dan hebben ze geen product getest die bij de mensen thuis wordt neergezet, wat een traag apparaat is het zeg. Vloeiend en zonder vertragingen is er in de normale programmagids niet bij.

Ze zijn sneller dan het oude kastje met nieuwe software, maar het oude kastje met oude software blijft qua programmagids velen malen beter.

Hopelijk maakt de de (aangekondigde?) update van gisteren de ervaring wat beter.

Qua afstandsbediening, fijn dat die bluetooth heeft, kan het kastje uit het zicht, maar zou nu dan wel een app willen op de telefoon :)

Verder zitten de pauze, voor en achteruit spoelen knoppen niet echt op een ergonomische plek, die hadden wel bovenaan mogen blijven zitten.

[Reactie gewijzigd door Tweakert2020 op 11 december 2020 08:58]

Gebruik nu al maanden het nieuwe kastje en een nieuwe afstandsbediening. Ik vind de oude afstandsbediening veel logischer. Het switchen van kanalen gaat wat omslachtiger dan de vorige afstandsbediening. Toetsen zitten idd niet op een logische plek. Je houdt de afstandsbediening onderaan vast maar je gebruikt de toetsen die bovenaan staan. Kan de oude afstandbediening nog gebruiken en ben er zuinig op. Mijn kinderen vinden de oude afstandsbediening ook prettiger en dat zegt al veel. Om de week loopt het kastje vast en start automatisch opnieuw op. Ik weet niet of het nieuwe kastje en update echt een verbetering zijn. Liever een stabiel systeem dan al die toeters en bellen.
De snelheid van het openen van de gids is verbeterd sinds de update (scheelt een seconde) maar het is nog steeds niet naar wens. Het geluk is dat Ziggo nog erger is, anders is dit voor mij en vele anderen een reden om over te stappen.
Als KPN verstandig is, rollen ze snel de nieuwe hardware uit of brengen ze een lite variant van de software uit voor de oude kastjes.
of brengen ze een lite variant van de software uit voor de oude kastjes.
Geef ze nou geen hoogtechnische ingewikkelde ideeën met je "Lite" versies. Wat ze nu al proberen klaar te spelen is al te veel hooi op hun vork.
Straks kan ik wéer een nieuw kastje ophalen omdat hun superieure programmeurs er weer eens een meuk van gemaakt hebben door dit soort fanatieke stunts.

Het *is* gewoon te moeilijk voor hun. Dat is al te zien aan het feit dat elke media box die ze uitbrengen ontelbare problemen met de software/afstandsbediening hebben.
Constante herstarts, constant data kwijt, constant tv-gids leeg, de lijst houd niet op met constante problemen. Om nog maar niet te spreken over de chronische problemen die een paar updates weg zijn, maar dan opeens weer de kop opsteken.

Duidelijk is dat ze verschillende compilers gebruiken, verschillende testprojecten, forks en bundels samen gooien en dan maar hopen en bidden dat ze het goed gedaan hebben. En hebben ze het fout gedaan? Dan bieden ze je een omslachtig proces aan waarbij je volgende week een nieuwe box hebt die je nog even bij een ophaalpunt moet ophalen.

Bah KPN, dit soort ads staan jullie niet goed. Iedereen keek er dwars doorheen.
Ik denk dat ze bij mij hebben getest, hier is de nieuwe software namelijk wel duidelijk sneller dan de vorige versie :Y) Helaas zijn op het KPN forum veel meldingen over de trage software te vinden...
Ik heb liever dat KPN investeert in een goede Apple TV of Android TV app net zoals Ziggo dat heeft gedaan.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 11 december 2020 09:06]

Ik heb 2 lg tv's in huis en gebruik de app om tv te kijken. Super werkt het. Die ontvanger heeft geen eens wifi, dus had anders weer kabels moeten trekken. Ik hoop dat ze blijven ontwikkelen aan de apps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True