Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Welke techcadeaus raad jij je medetweakers aan voor de feestdagen?

04-11-2020 • 13:00

112 Linkedin

Een heleboel zaken gaan dit jaar anders dan anders, maar sommige dingen vinden gewoon doorgang. Zo ook onze jaarlijkse Gift Guide voor de feestdagen, van de community, voor de community. Ook dit jaar gaan we samen met jullie op zoek naar de beste suggesties voor de leukste techcadeaus.

Sinterklaas en kerst worden dit jaar waarschijnlijk minder groots gevierd dan normaal, maar zullen bij velen toch doorgaan, desnoods (deels) virtueel. Dat betekent cadeaus voor vrienden en familie kopen en natuurlijk ook zelf wat suggesties op een lijstje zetten. Daarom publiceren we sinds 2014 elk jaar een Gift Guide gericht op techcadeaus om jullie van inspiratie te voorzien. In het begin was dat vooral vanuit de redactie, maar tegenwoordig op basis van community-input, waardoor we een scala aan originele tips boven water weten te krijgen. Zo komt die ene tante niet weer met een paar sokken aanzetten, maar met die leuke gadget waar je echt blij van wordt.

Het idee is dit jaar als vanouds. We hebben op het forum een speciaal topic geopend waarin je jouw suggestie kwijt kunt. Hoewel we natuurlijk allerlei leuke techsuggesties verwachten, hoeft het niet per se om iets met een stekker te gaan. Heb je bijvoorbeeld een boek gelezen waarvan je denkt dat je medetweakers het heel tof zullen vinden? Zet het er vooral bij.

De suggesties zien we graag vergezeld van een korte beschrijving van het product en een alinea over waarom je juist dit product graag aanraadt aan je medetweakers. In onze ervaring zijn het vooral de persoonlijke onderbouwingen die de cadeautips leuk maken. We hanteren net als vorig jaar een maximumprijs van driehonderd euro. Dat doen we niet omdat we verwachten dat velen van jullie zulke dure cadeaus uitdelen, maar de decembermaand is voor velen ook een moment om toch dat cadeautje voor henzelf te kopen van geld dat is overgebleven. In de Gift Guide zullen we duidelijk onderscheid maken in de prijscategorieën.

De spelregels

 • Het product mag niet meer dan driehonderd euro kosten (exclusief verzenden).
 • Het moet op het moment van publicatie online verkrijgbaar zijn. Of dat bij een Nederlandse, Duitse of Chinese webshop is, maakt niet uit.
 • Als je een suggestie doet, geef dan ook een duidelijke omschrijving en onderbouwing van je keuze. Wij kunnen zelf wel wat bedenken, maar uiteindelijk zijn het jullie aanbevelingen en hoe persoonlijker de onderbouwing, hoe leuker. Probeer je medetweakers te enthousiasmeren voor jouw suggestie.
 • Alle suggesties graag via het forumtopic. We zullen de reacties onder dit stuk ook bijhouden voor mensen die deze post niet goed gelezen hebben maar het verzamelen gaat een stuk gemakkelijker als het allemaal bij elkaar in het topic staat.

Reacties (112)

Wijzig sortering
Dat is niet heel erg efficient, je kan beter vloerverwarming nemen.
Eigenlijk is het juist wel effectief. Het is hele gerichte warmte, zonder dat er al te veel verloren gaat. Daarnaast kost het geen elektriciteit of gas. Kosten kunnen na 9 maanden wel oplopen als je niet veilig "verwarmd".
Of leidingwerk om de warmte van je voeding/CPU/GPU naar je voeten te blazen. Dat lijkt me in deze context meer op zijn plaats.
Dat kan anders best een hoop brandstof kosten.
Moet je wel iemand hebben die het wil delen met je. *Daoka is nu depressief :'( *. Nu komt het idee van @Hennie-M wel van pas.

https://tweakers.net/plan...ction=15155466#r_15155466
Alleen jammer dat het voorverwarmen zoveel tijd kost....
Ik wilde net de speech van Morpheus quoten 8-)
Penguins denken daar anders over. Als ze in een grote groep elkaar verwarmen, is dat zó efficient dat de penguins in het midden naar de buitenkant moeten lopen om oververhitting te voorkomen. (bron: Stephen Fry van QI)

Ik weet alleen niet of mensen dit ook kunnen. In coronatijd lijkt het me iig niet verstandig ;(
Als wespen worden belaagd door een horzel, gaan ze hem met z'n allen zo efficient knuffelen dat hij overkookt. (bron Qi twitter account :P )
Hoewel 'mensenhandel' niet expliciet als verboden in de algemene voorwaarden van Tweakers staat lijkt mij dit alsnog geen goede cadeautip...
Als je zelf mens bent kun je het geven zonder je in duistere handel te begeven.
Mits je natuurlijk in hetzelfde huishouden woont, anders is warmte geven op 1,5m vrij inefficiënt.
Dit is denk ik ook het enige wat mogelijk is op dit moment. Er zijn bijvoorbeeld genoeg ZZP'ers die het nu moeilijk hebben of mensen die hun baan hebben verloren door corona, die nu _even_ geen geld hebben voor (dure) techcadeaus.
Doet Tinder het nog een beetje tijdens corona? :)
Yubikey, niet te duur, erg handig.
Yubikey is wel echt het meest onvriendelijke tech toy dat ik ooit gehad heb. Wat is die manager ongelofelijk traag, Linux-ondersteuning valt tegen en de interface is een puinhoop als je niet bekend bent ermee.

Nee, dan gebruik ik ook liever een passwordmanager zoals @GoldenLeafBird aangeeft of een extra app voor 2FA (die nu veel worden aangeboden).
Ik kan mij daar totaal niet in vinden. Linux support is ook uitstekend. U2F, TOTP en GPG werkt allemaal vlekkeloos (in GUI prompts en commandline). Ook de Yubikey manager GUI werkt prima (helemaal niet traag), maar die heb je ook alleen nodig als je andere dingen doet dan alleen U2F en TOTP. Voor die 2 is het kinderspel met bijvoorbeeld Google, Facebook, Github, Gitlab, Nextcloud, etc.

Maar dit kan wellicht distro specific zijn. Ik gebruik een Yubikey al voor zo'n 4-5 jaar op Fedora.
Misschien handig om ook een kleine uitleg te geven waarom? Ik zie alleen zo snel een soort USB stick die je als wachtwoordmanager gebruikt?
Als je klikt op de hyperlink, dan zie je het volledige overzicht :)
Klopt, dat kan ik prima lezen. Maar mijn vraag blijft: waarom?
Je raadt de Yubikey aan als niet duur en handig, maar wat is het? Waarvoor is het handig? Waarom ben jij fan? Dat beetje eigen gebruikservaring maakt het een stuk waardevoller als cadeautip dan enkel "yo je moet dit hebben" zonder enig verhaal.
Meer dan die website van Yubikey zelf heb ik er niet echt aan toe te voegen. :) Je kan er wel meer "nerdy" dingen mee doen, maar zelfs zonder dat is het het al waard. Maar als die website niet voldoende overtuigt, dan is dat helemaal prima natuurlijk.
Nou niet echt. Het is meer voor de 2FA van je wachtwoordmanager. Ook kun je de Yubikey gebruiken om OTP codes te generen, zoals Google Authenticator of Authy dat doet.
Xiaomi Roborock S5 Max Zwart - wat een fantastisch ding, kan er niet genoeg goede dingen over zeggen. China weet alleen wel je vloer layout, maar verder perfect.
Voor mensen die niet weten of dat een robotstofzuiger of een speelgoedmuis voor katten is, misschien handig om dat erbij te zetten :)
allebei... al blijven mijn katten wel op >10, >1 m afstand...
300.-? Das best scheutig in mijn ogen. Bij mij in de familie houden we het op 50.- per persoon zodat het vooral om de gezelligheid draait.

Misschien een idee van Tweakers om verschillende categorieën te maken? 0-50.-, 50-100.-, 100-300.- zodat het wat beter aansluit bij ieders budget?
Van 300 euro schrok ik ook even. 50 euro ook eigenlijk. Ik ben blij dat we dat met mijn familie niet doen. In de praktijk krijg je altijd iets wat je niet nodig hebt, zelfs niet als je aangeeft wat je wilt hebben (verzin maar weer iets..). Alles wat ik echt nodig heb heb ik al gekocht. Financieel kan ik die 50 euro(!) beter voor wat anders gebruiken, het geld groeit niet op mijn rug helaas. Het kost je een hoop geld, je huis raakt vol met dingen die stofhappen en naar mijn mening maakt het de feestdagen niet gezelliger of leuker. Toen we het wel deden legde iedereen zijn/haar cadeaus aan de kant om weer gezellig te kunnen praten en eten. En dat vind ik nou zo leuk aan die feestdagen: de gezelligheid!
Mooie en waardevolle reactie die het hele nieuwsbericht eigenlijk overbodig maakt. Dat is precies waar dit soort dagen om draait. Het samenzijn, gezelligheid, realiseren en waarderen dat je elkaar nog hebt.
Niet een winkelkar vol met boodschappen waarvan een deel de prullenbak in gaat, geen dure spelcomputer, als je al iets wilt kopen, koop dan een langere tafel waar meer mensen aan kunnen zitten.
50.- is nog steeds niet niks, zeker als je een huishouden hebt met kinderen waarbij de economische last geheel door de hulp-Sinten moet worden gedragen.

Bij mij thuis hebben we allemaal een voltijd baan dus het kan wat ruimer. De 50.- is voor ons ook de balans waarbij het nog enigszins mogelijk is om iets te vragen wat je nodig hebt: Ik heb de Sint o.a. om een boek en een douchegordijn gevraagd. Ook zijn we vrij alert op het niet geven van meuk... Bij ons is het sinterklaas lootje (wat al 5 jaar digitaal gaat) vooral een lijst van hyperlinks naar de artikelen die we willen.

Maar inderdaad, de cadeaus zijn secondair en het gaat veel meer om de gezellige avond samen en de gedichten.
Precies. Het zal me wat met die cadeautjes. Als ik iets wil hebben, dan koop ik het gewoon. Als iemand anders dus iets voor me koopt, dan is dat dus iets waar ik geen behoefte aan heb. Kerst wordt gewoon veel te keihard vercommercialiseerd.

Het gezelligheidsaspect van kerst mag op zich best uitgebuit worden (door horeca vooral), mits dat dit jaar verstandig is, maar al die aanbiedingen van speelgoedwinkels en warenhuizen en electronicaboeren? Ik vind het allemaal maar overdreven. Kerstversiering doe ik dus ook niet aan, dat is niet wat de gezelligheid maakt. Gezelligheid maak je met het juiste (de naam zegt het al...) gezelschap.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 4 november 2020 16:33]

Dat is inderdaad een goed bedrag, maar een zekere Katholieke Romeinse goedheiligman uit Spanje kan is er ook om bekend dat hij ook wel eens de kinderen van een huishouden een spelcomputer geeft (gezamenlijk dan). (even los van onze meningen of dit wel of niet de 'bedoeling' van het feest is, enz. enz. enz.)
Bij ons heeft de goedheiligman altijd extra aandacht gestoken in de gedichten. Nu kan ik begrijpen dat hij drie jonge kinderen best een Switch wilt geven, maar bij ons thuis gaat het vooral om nieuwe ovenwanten en dergelijke. We zouden ook van gekheid niet weten wat we de Sint zouden moeten vragen.
Ik ben persoonlijk ook meer van de gedichten en ovenwanten. (zeker als er een leuke anekdote achter zit). Met kinderen kan het al snel anders worden. Maar in principe geeft iedere hulpsint er zijn of haar eigen draai aan en dan kan ik me voorstellen dat er suggesties tot 300 worden aangegeven.
Er staat ook specifiek 'de feestdagen'. Sommige mensen willen natuurlijk ook wel is zich door een import-inuit met vliegende gespleethoefde dieren, laten verwennen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat iedereen er een andere draai aan geeft :)
Wat grappig is, want Kerstmis is voor mij een religieus feest, met alle voor- en nadelen die daarbij horen, terwijl Sinterklaas het feest is van gezelligheid en cadeaus.
Bij ons is kerst het feest van midwinter, met een kampvuur, eten, vrienden en familie. Sinterklaas is het feest van cadeautjes.
Bij mij is het opzich wel hetzelfde. Kerst is voor de warmte en het mooie samenzijn. Sinterklaas gaat 100% zeker nog steeds om de gezelligheid maar dan vooral het grappige samenzijn met cadeaus. Sinterklaas was altijd het meest leuke moment van het jaar met de overgrootmoeder, oma en partner, mijn ouders, mijn broers en vier(!) ooms met partners met allemaal hele bijzondere surprises en natuurlijk gedichten. Ik vond kerst altijd het mooiste feest van het jaar maar Sinterklaas is toch wel het meest gezellige.
Ik vind zowel kerst als sinterklaas wel leuk, maar dan wel op onze manier. Als je met kerst een groot kampvuur hebt, is het al snel goed. Ook de kinderen vinden dat leuk. BBQ aan, kampvuur, flessen wijn en bier en mede, plus fris voor de kinderen en mensen die moeten rijden. Dan met sinterklaas heb je zwarte piet die op het raam bonst, zakken met cadeautjes. Gewoon leuk. Zal helaas dit jaar niks van terecht komen ben ik bang.
Kerst is bij ons een feest van gezelligheid en (laten we eerlijk wezen) vreten.
Sinterklaas komt niet bij mij langs :'(

Elkaar cadeautjes geven doen we eigenlijk alleen met verjaardagen. Iets verzinnen is altijd moeilijk, en als je iets aan elkaar geeft (ook al zijn het goeie cadeau's) hou je er per saldo eigenlijk niets aan over, want je krijgt "evenveel" als dat je geeft.

We zijn verder niet religieus, dus valt ook weg :)
Hey, vergeet je geen lof te geven aan die hardwerkende elfjes die op de noordpool nu hard bezig zijn om jouw kerstcadeau in elkaar te zetten? Toch knap dat ze niet-van-echt-te-onderscheiden merkartikelen kunnen maken.
Bij ons heeft de goedheiligman altijd extra aandacht gestoken in de gedichten.
Misschien is het om dat ik Belg ben, maar ik had nog nooit van een sinterklaasgedicht gehoord. De Sint is vooral een cadeautjesbrenger...
De auteurs van dat artikel hadden kennelijk zelf ook weinig inspiratie.
Ik scheel wel wat jaartjes met mijn jongste broer. Dus toen die man nog langskwam voor mijn jongste broer, ging ik en mijn andere broer in onderhandeling met mijn ouders om een aantal feesten samen te leggen voor een grotere (lees duurdere) set Lego.
Ook kregen we ooit een brief van die man, dat we eigenlijk toch wel een beetje stout waren geweest, maar dat die ons goed in de gaten ging houden, en misschien in het voorjaar nog wel iets vond in zijn magazijn. Bleek gewoon dat mijn ouders een klimtoestel met schommel in tuin wilden plaatsen, maar dat is in de winterperiode natuurlijk nergens te krijgen. Dus in het voorjaar kwam er dan een vrachtwagen een hoop houten palen en balken afleveren, rechtstreeks uit het magazijn in Spanje ;)
Volgens is dat precies wat ze elk jaar doen. Verschillende categorieën en verschillende prijsklasses.
Er wordt niet gevraagd om kado's van 300 euro, maar van maximaal 300. Als jij iets tofs weet van 30 euro is dat natuurlijk hardstikke welkom :)
Dan wel eentje met het Tweakers logo anders is er niets tech aan :P
Ze zijn er met LED erin :+

https://www.wish.com/prod...de_install=true&share=web

Edit: i.v.m. veiligheid: Bovengenoemd product ken ik verder niet en is dus ook geen aanrader. Doe je huiswerk voor je zo iets koopt. (naar aanleiding van @stijnvankampen deze disclaimer toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 4 november 2020 13:18]

Niet bijzonder handig als je deze wil uitwassen, wat na elke keer gebruik wel nodig is.
Die 2 ideeën kunnen gecombineerd worden: https://www.abc.net.au/ne...walking-on-backs/12567506.
Of je genoeg Kiribati bereid kunt vinden en of ze dat ook doen zonder ceremonieel welkom is natuurlijk twijfelachtig....
er mag nog wel een led-lampje op...voor veiligheid in het donker ofzo
Wow... Het Tweakergeschenk voor mijn schoonzus is alvast gevonden!
Ja want zonder mondkapje zijn je lippen ook verlicht? :D
Ok een 5G-gebaseerde locatietracker. }>
Wel eentje met flexibele oled scherm die live je mond nabootst zodat minder gehorige mensen je nog kunnen verstaan.
Leuk low tech speelgoed van hout voor de kinderen, of lego om lekker creatief mee te spelen zonder dat tech bedrijven alles kunnen volgen. ;)
Voor de hightech variant voor kinderen www.tinkercad.com

Mooie instap software voor 3D Technisch ontwerp (e.g. handig voor product design en 3D printing) en Electro-simulaties (schakelingen bouwen, arduinos programmeren!
Dus een figuurzaagmachine, een adresje voor het betere/nettere hout + houtbewerkingmateriaal en een beetje nette werkplek om samen met de kids lekker te kunnen knutselen.
Bose QuietComfort 35 II

nog steeds mijn beste aankoop sedert jaren.
Super kwaliteit, superhandig te bedienen (voor zowel bv spotify als telefoon), neemt niet veel plaats in in z'n etui, kan met 2 toestellen tegelijk verbonden zijn, super batterijduur, laadt snel op, ... alleen maar voordelen imo....
Is de bouwkwaliteit in orde? Mijn ouders hebben twee Bose headsets kapotgekregen al weet ik niet welk type. Krakend plastic houdt mij weg van de Sony mx3. Zelf gebruik ik een Beyerdynamic DT770, beste koop die ik ooit gedaan heb.
Mijn QC 35 II is over twee weken alweer drie jaar oud. Ik gebruik hem dagelijks zo'n 8 uur wat wil zeggen dat hij inmidels al 8000+ uren gewerkt heeft. Hij doet het nog steeds uitermate prima! De batterij zit nog op ongeveer 70% van z'n originele capaciteit. Ja hij is voor een gedeelte van plastic maar dat merk je zeker niet. Wel zijn de kussens elke 12 maanden aan vervanging toe.
De bouw kwaliteit vind ik best wel goed. Die van mij gaat nu al ruim 2,5 jaar overal mee naar toe, in mijn laptop tas zonder extra bescherming.
Kan zelfs meer toestellen aan, maar hij heeft een paar nadelen ook vind ik. Het is mijn enige toestel met micro usb aansluiting. Een beetje vervelend voor het laden dus. Ik heb ook lag bij het kijken van YouTube filmpjes. Ik weet niet of dit door de Bluetooth versie komt, alhoewel je met wireless altijd wel een beetje lag hebt natuurlijk.
Raspberry Pi 400!
Ik denk zelf dat de Pi 400 het zeer goed zal doen rond de feestdagen. Geweldig apparaatje voor kinderen om mee te leren programmeren/tweaken. En er zijn stiekem ook genoeg volwassenen zoals ik die dit ook op de verlanglijst hebben staan.
Ik zet hem op mijn lijstje! O-)
Een rijtje:
mini printer voor op reis
Google home nest audio
Google thermostaat, de voordelige
Een oorwarmer met koptelefoon
Een pi, de nieuwe computer voor € 99,-
Een paar krasloten
Serieuze vraag, waarom wil je een mini printer meeslepen op reis? Kun je dan niet beter een powerbank meeslepen en alles zoveel mogelijk digitaal doen? Ik heb nu al 5 jaar geen printer, foto's laat ik wel ergens anders printen. :)
Nintendo shii.

Neej Twinkly clusterverlichting oid lijkt me wel leuk of iets geavanceerders voor mij.

En een Nora Rabbit voor haar ofzo.

[Reactie gewijzigd door Flooperke op 4 november 2020 13:34]

"En een Nora Rabbit voor haar ofzo."

Kun jij haar niet bieden wat ze nodig heeft? ;)
Ja maar niet als ik met de kerstverlichting aan het spelen ben. Dat boeit haar niet, zo kan ik haar toch laten lachen op de bank.
Heb het hier ook voorgesteld..
Ze had toch liever vlees dus koop ik haar maar een kilo kippepoten.
Zit daar bluetooth op dan? Dacht het niet..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee