Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

De uitslagen van de European Hardware Community Awards zijn binnen

04-11-2020 • 12:00

41 Linkedin

Vorige maand riepen we jullie op te stemmen voor de European Hardware Community Awards. Een verkiezing van de European Hardware Association, waar Tweakers tegenwoordig bij hoort, door techliefhebbers uit maar liefst tien verschillende landen in Europa. Inmiddels hebben we de uitslagen binnen, dus lees snel verder.

Stemmen konden uitgebracht worden in maar liefst 33 productcategorieën, waarbij we zowel specifiek de uitslagen noteerden voor jullie stemmen, als de uitslagen voor alle deelnemende sites uit heel Europa. Daarbij zien we in 21 verschillende categorieën dat de Nederlandse opvatting overeenkomt met die van de andere stemmers uit Europa, maar in de andere categorieën zijn er verschillende winnaars uit de verkiezing gerold.

Zo zien we onder meer dat Sennheiser Europees gezien op meer steun kan rekenen met zijn (gaming)koptelefoons, terwijl ook ASUS/ROG met meer prijzen naar huis gaat op Europees niveau. Dell doet het dan weer beter binnen onze landgrenzen, net als bijvoorbeeld Logitech. Op smarthomevlak wordt Google Europees breed verslagen door Amazon, terwijl Google in Nederland aan het langste eind trekt. Niet zo gek, aangezien Amazon-smartspeakers bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Spanje te koop zijn, maar niet in Nederland.

Als het aankomt op de basiscomponenten van een pc, zien we vooral veel consensus, waarbij de prijzen voor processors, videokaarten en moederborden telkens naar dezelfde winnaars gaan. AMD heeft duidelijk punten gescoord met zijn Ryzen-cpu's, Nvidia's RTX-kaarten konden ook op de meeste stemmen rekenen en ASUS/ROG maakt volgens zowel alleen de Nederlandse als alle Europese stemmers de beste moederborden.

Dank voor iedereen die gestemd heeft en alle winnaars gefeliciteerd.

Categorie Winnaar NL Winnaar EU
Beste cpu's AMD AMD
Beste moederborden ASUS/ROG ASUS/ROG
Beste geheugenmodules Corsair Corsair
Beste gpu's Nvidia Nvidia
Beste videokaarten MSI ASUS/ROG
Beste cpu-luchtkoelers Noctua Noctua
Beste cpu-waterkoelers NZXT Corsair
Beste custom waterkoeling EKWB Corsair
Beste casefans Noctua be quiet
Beste harde schijven Western Digital Western Digital
Beste sdd's Samsung Samsung
Beste behuizingen Fractal Design Fractal Design
Beste voedingen Corsair be quiet
Beste monitoren LG ASUS/ROG
Beste NAS-apparaten Synology Synology
Beste externe opslag Samsung Samsung
Beste muizen Logitech Logitech
Beste toetsenborden Logitech Logitech
Beste gamingheadsets Logitech Sennheiser
Beste hoofdtelefoons Sony Sennheiser
Beste speakers Bose Bose
Beste routers Ubiquiti ASUS/ROG
Beste VR-producten Oculus Oculus
Beste gamingstoelen DXRacer DXRacer
Beste mini-pc's Intel ASUS
Beste gamingdesktop-pc's Dell/Alienware Dell/Alienware
Beste non-gaminglaptops Dell Dell
Beste gaminglaptops Dell / Alienware ASUS/ROG
Beste 2-in-1's Microsoft Microsoft
Beste smartphones Apple Samsung
Beste wearables Apple Apple
Beste smarthomeproducten Google (Home) Amazon
Beste tv's LG LG

Reacties (41)

Wijzig sortering
De winnaars van speakers, stoelen, toetsenborden, VR producten, ea bewijzen nog maar eens dat populariteit en kwaliteit niet per se overlappen.
Anoniem: 1463186
@Xxana4 november 2020 12:30
Maar dat is het per definitie denk ik wel, ook omdat heel veel producten persoonlijke voorkeur zijn. Daarom zijn reviews van geluidsproducten bijvoorbeeld ook altijd zo'n slagveld in de comments, sommige mensen horen iedere kraak en willen duizenden euro's uitgeven, anderen zijn met 30 euro prima voorzien.

Uiteindelijk zijn zulke verkiezingen altijd populariteit en moeten, samen met cijfers van reviews, ook nooit als absolute feiten worden bekeken. Maar dat neemt niet weg dat het niet nuttig is, want je krijgt wel een beeld van wat er vooral wordt gebruikt. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat Amazon überhaupt een ding was in de EU.

Maar is dit de go-to guide voor kwaliteit, nee, maar die is er ook niet. Al is het maar omdat iedereen naar iets anders zoekt in een product. Pure kwaliteit is lastig te bepalen, ga je kijken naar bouwkwaliteit? Dat kan, maar dan laat je dus het functionele gedeelte liggen. Ga je puur kijken naar functies, kan ook. Uiteindelijk is het aan de persoon wat belangrijk is. Wil jij een toetsenbord wat gebouwd is als een tank en vindt je het niet erg dat je daardoor met een kabel van 1cm doorsnee zit, dan is dat voor jou een verkooppunt.
Als ze de benoeming van "beste" naar "populairste" veranderen, is voor mij het probleem opgelost.
Anoniem: 1463186
@Xxana4 november 2020 12:53
Maar ik zie dat niet als iets wat anders is. Als het namelijk het meest populaire product is, dan is het dus het beste product voor de meeste mensen.
Mensen kopen producten op basis van heel veel dingen, ook budget etc. Het product wat het meeste wordt gekocht past dus het beste bij de meeste mensen. Zoals bij veel verkiezingen is de winnaar niet een spectrum, maar wordt er één winnaar uitgeroepen die het beste het algemene beeld weergeeft.

Het product is dan misschien voor jou niet het beste, maar over de hele populatie gezien is dat dus wel het beste product. Wat mij betreft is een product namelijk het beste als het de eisen van de meeste mensen bevredigd, dat is uiteraard een mening, maar dat is wel hoe verkiezingen werken. En daarom vind ik 'beste' niet slecht, alleen als je niet in de standaard groep valt is het niet het beste.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1463186 op 4 november 2020 12:53]

Populair is niet per se het beste. Niet iedereen zal 1000 euro extra aan een stoel uitgeven, terwijl die stoel misschien op alle vlakken beter is. Natuurlijk is de prijs ook een factor, maar dan nog zegt het niks over 'beste' en 'kwaliteit'. Het enige wat je weet, waar ook een woord voor is, is populariteit.

Het is mijn ogen onzin om een product dat het meest gebruikt wordt als beste te bestempelen, simpelweg omdat het het meest verkocht is. Daar is al een woord voor: populair! Beste dekt de lading niet. Sterker nog, wat mij betreft kun je die term niet eens in algemene (absolute) zin gebruiken. Die term werkt alleen relatief (binnen een bepaalde categorie, prijsklasse, featureset etc).

Ik zie graag dat we woorden niet door elkaar gaan gebruiken. Populariteit is een woord dat exact die lading dekt.
Anoniem: 1463186
@Zenomyscus4 november 2020 13:47
Nouja ik ben het dus niet eens dat beste niet de juiste benaming is, zeker omdat beste onmogelijk te definiëren is. Beste in de absolute van Dale zin, mee eens, maar beste wordt in de volksmond nu eenmaal niet alleen gebruikt voor het product met de beste specificaties (ook omdat dat dus niet bestaat, als jij het perfecte toetsenbord maakt maar voor 10k verkoopt dan ben je niet de beste in mijn ogen).

Voor de meeste mensen is beste een logische benaming, populairst dekt namelijk ook niet helemaal de lading vind ik.
De meeste mensen stemmen gewoon voor hetgeen ze in huis hebben dan wel hetgeen dat ze graag in huis zouden willen halen (als ze nu een nieuwe zouden kopen). Beste Marketing is dus de accurate benoeming. Het product hoeft daarvoor absoluut niet de beste te zijn.

Kijk eens naar de voedingen: Corsair en be quiet, allebij prima maar objectief voert er geen weg om Seasonic heen als je echt de beste voeding wilt hebben. Ze leveren doorgaans de zuiverste stroom met de hoogste efficienties. Dat valt gewoon objectief te bewijzen, en wat het nog beter aantoont: Corsair gebruik ge-relabelde Seasonics voor zijn top-of-the-line producten. Daarmee is alles wel gezegd.

Of kijk naar de VR-categorie. Aan de top-end kan niemand tippen aan de Valve Index maar de meeste mensen (die een VR headset bezitten) hebben een Oculus en zijn daarmee blij en stemmen dus daarop als beste.

Veel van de andere categorieen zijn ook helemaal niet objectief te beoordelen en dus worden het gewoon populariteits contests en die win je gewoon door het bekendere brand en meer marketing.
Maar zelfs bij het voorbeeld wat je geeft, dan reduceer je een PSU dus tot alleen de stroom die er uit komt en verder niks. Terwijl consumenten ook kijken naar prijs, uiterlijk, geluidsproductie en ga zo maar door. Dus zelfs in die zin is beste nooit vast te stellen, omdat beste afhangt van waar je naar kijkt. Een industriële stroomomvormer zal veel betrouwbaarder goede stroom leveren bijvoorbeeld, maar maakt dat hem beter dan een Corsair voeding?

Daarom denk ik dus dat in de volksmond is beste inderdaad de goede benaming van deze verkiezing. Is het het beste product qua specificaties? Nee, dat zijn consumentenproducten zelden.
Maar juist omdat het een volksstemming is, is populair de gepaste term. Beste suggereegt iets meetbaars.
Bij jouw voorstel zal AMD dus altijd minder scoren dan Intel; want hoe definieer je "populair"? Algemeen gangbaar is "meest verkocht"... En met al die laptops voorzien van een i3, nog steeds razend populair in het bedrijfsleven zie ik de bui al hangen...
Inderdaad, vooral Corsair als winnar in kategorie "Custom water koeling" in de EU is vreemd. Zal enkel door populariteit komen, want kwalitatief gezien is het minder dan EK (dat al geen hoogvlieger is). Qua kwaliteit zou Bitspower toch echt op nr. 1 staan.
Je hebt kwaliteit maar als consument is een goede prijs/kwaliteit verhouding denk ik beter. Bitspower mag dan technisch gezien beter zijn maar als je voor bij wijze van spreken voor het dubbele bedrag slechts 20% extra koeling krijgt weet ik wel waar de community voor kiest.
Ook dat gaat niet op. Als je kijt naar dit soort pols waar cpu's en gpu's specifiek genoemd worden, dan zie stevast de snelste genoemd worden doordat deze in de reviws het snelst zijn. De beste bang for the buck is meestal een hele andere. Kortom de meeste stemmers zijn zeer beinvloed door marketing en reviews, maarkopen gemiddeld niet de snelste ivm prijs. Kortom veel van de producten waar we over stemmen hebben we niet fysiek aangeraakt, noch getest maar stemmen er wel over met een mening. Kortom leuk voor de bune.
En dan is dat dus ook geen beter product naar mijn idee.

Iedereen kan een duur product maken wat het beste presteert.

Het beste product is het product dat 90% van diezelfde kwaliteit kan leveren voor 50% van die prijs.

Net als een Ferrari of een Dacia, ik vind het 10x knapper om een hele lijn auto's op de markt te kunnen brengen met hoge kwaliteit dan dat Ferrari weer volgende "supersport" auto op de proppen komt.
Welke zou jij dan als winnaar zien in de VR Producten categorie? Ben ik wel nieuwsgierig naar dan...
Valve index, zonder twijfel.
Daar ben ik het zo niet mee eens. Kijk naar verkoop aantallen en naar marktbezetting. Dan heeft Oculus het echt 100 keer beter gedaan met de Rift, Rift S en de Quest (2). Alleen al prijs/kwalitiet verhouding, die Valve Index is technisch wellicht beter, maar met zijn prijskaartje voor de gemiddelde casual gamer echt onbetaalbaar.
"De winnaars van speakers, stoelen, toetsenborden, VR producten, ea bewijzen nog maar eens dat populariteit en kwaliteit niet per se overlappen."

Met jouw argument:
"Kijk naar verkoop aantallen en naar marktbezetting. Dan heeft Oculus het echt 100 keer beter gedaan met de Rift, Rift S en de Quest (2)."

Dat is dus precies zijn punt. Oculus is populairder, niet beter.
Maar is een beter product niet erg vaak duurder? Dat is mijn punt...
Hm, tsja. Beetje moeilijk te zeggen vind ik. Wanneer is iets beter? Kijken we bijvoorbeeld puur naar wat iets kan? Dan wint de Index. Kijken we ook naar wat iets kost? Dan zou een Oculus best beter uit de bus kunnen komen: wat krijg je "per Euro". Daar waar het prijsverschil is, moeten we wel kijken naar de verplichting van een FB profiel. Hoeveel is jouw data je waard?

Ik ben overigens niet volledig objectief: ik heb een Index :+ Met de verplichting van een FB account viel Oculus direct af, terwijl het technisch een prima product is.
Een beter product is vaak duurder, maar je hebt een punt van diminishing returns, waarbij je plots veel meer betaalt voor nauwelijks verbetering. Zeer duidelijk bij videokaarten bv.

Andere duurdere producten zijn per definitie zelfs slechter, zoals een soundbar vs een simpele stereo setup met receiver. Of Bose vs gelijk welk ander merk.
Mensen moeten een product wel kopen om er achter te komen of het de beste is. Blijkbaar is het product van Valve niet interessant genoeg.

Het product kan wel het beste zijn. Maar als merk is Valve niet het beste. Beoordeeld door het grote publiek.

Ander voorbeeld: zijn AMD processors subjectief beter? Niet te zeggen, maar het merk wordt gewaardeerd en dat is een samenkomst van product, prijs, promotie etcetera. Dus AMD wordt als beste merk voor CPU's beoordeeld.

Ik ben het met je eens dat deze verkiezing weinig nuttige informatie geeft behalve of een merk zich goed weet te verkopen en dus populair is.
Maar dan moet je gaan kijken naar reviews of andere bronnen.
Klopt, het is als consument ook enorm lastig om een objectief beeld te krijgen van alle producten binnen een categorie. De meeste mensen kopen (mogelijk na wat huiswerk) maar één van deze producten en hebben dus nooit (lang) een concurrent in handen gehad. In de meeste gevallen ben ik daarom ook voorstander van een juryprijs of een hybride variant hiervan omdat jury's (hopelijk) wel alle producten getest hebben.

Ik hecht daarom meer waarde aan een uitslag van een organisatie zoals de Consumentenbond, Kassa, Hardware.Info, Radar of ander testpanel die alle pruduct (indien nodig blind) getest heeft met een goede testopzet en transparante score(matrix).

Wat ook nog eens meespeelt is dat onbewust je toch een voorkeur hebt voor wat jij gekocht hebt omdat je anders (onbewust) toegeeft dat je een foute aankoop hebt gedaan.
Het waarde hechten aan uitslagen wordt sowieso steeds moeilijker. Consumentbond klinkt leuk maar soms hoe ze testen of de conclusies die ze trekken, kan het niet volgen. Jury klink ook leuk maar ik krijg bij veel awards en testen toch steeds meer het idee dat er commerciële belangen achter zitten, beïnvloeding om een award te kopen of goede review.

Ik kijk uiteindelijk liever naar reviews uit verschillende landen (sommige kunnen ook nep zijn) dan vooral slechte reviews en hoe die onderbouwd zijn. Het wordt echter steeds moeilijker en moeilijker om objectief goede antwoorden te krijgen vanwege de steeds grotere belangen van bedrijven.
Dat zie je alleen al aan het feit dat er alleen grote namen op staan. Agreed!
Dat je dit soort lijstjes überhaupt nog serieus neem. Op nl niveau zijn ze al zo voorspelbaar en saai geworden. Het zijn uiteindelijk nietszeggende lijstjes die bedoeld zijn voor marketing en bedrijven weer leuk kunnen pronken, al dan niet dat ze via marketing zelf er voor zorgen dat je op ze stemt.
Wat dacht je dan van Western Digital.
Beste HDD bij lange na niet (wel veel verkocht).
Hoe kan nou Logitech de beste gaming headset award hebben gewonnen in Nederland? het komt soms niet eens in de buurt van Sennheiser. :|
Tussen een degelijke Sennheiser en een Logitech (gaming) headset zit toch al gauw 150 euro verschil, veel consumenten zullen geen 300+ euro uitgeven aan een headset. Maar ik ben het wel met je eens, kwalitatief is Sennheiser imo beter dan Logitech, zowel qua bouwkwaliteit en geluid.

Zo schrok ik ook dat Bose als beste speakers gekozen is, heeft ook vast te maken met de lagere prijs en het feit dat je ze bij vrijwel elke electronica winkel kan kopen.
Mijn G933 doet anders niet veel onder voor de veel duurdere sennheiser gaming headset, in tegenstelling tot mijn X2HRs die zijn wel een stuk beter voor minder geld dan de sennheiser ;)
Geeft tweakers nu 2x in het jaar awards uit, tijdens de European Hardware Community Awards en de eigen Tweakers awards louter 3 maanden later?

[Reactie gewijzigd door Frozen op 4 november 2020 12:07]

De Tweakers Awards zijn we opnieuw onder de loep aan het nemen, deels in verband met Covid-19 en het feit dat we er altijd een fysiek feestje bij hadden. Dat zal later in 2021 worden en dat geeft ook de tijd om te kijken hoe we dit in 2021 in elkaar zouden kunnen schuiven :)
misschien via Teams :*) :*) :D :D sharing screens.....

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 4 november 2020 13:17]

Hmm, jammer dat jullie ook niet vermelden wat België net gestemd heeft op de verschillende categorieën :)
Ik vroeg me ook af, bedoel ze NL-stemmen of Tweakers-stemmen?
Heb weer eens de bron moeten opzoeken.
https://www.eha.digital/a...s-2020-winners-announced/

Weinig landen zijn vertegenwoordigd in deze award,
As of June 2020, the members include KitGuru from the UK, PurePC from Poland, Geeknetic from Spain, CowCotLand from France, io-tech from the Nordics, Lab 501 from Romania, Hardware Upgrade from Italy, Hardware. Info from the Netherlands and HardwareLuxx from Germany.

[Reactie gewijzigd door wica op 4 november 2020 12:22]

Waar gaat deze verkiezing nu over? Wat de populairste merken zijn of beste hardware? De merken die ik in de lijst zie maken zowel low and high end producten, en er worden niet echt specifieke producten genoemd.
ASUS/ROG is in de landen buiten NL blijkbaar veel populairder in de diversiteit..
toch de verkeerde moederboard gekocht :( balen zeg...

ik heb een MSI x570 gekocht, was opeens 30,- goedkoper.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee