Advertorial

Door Tweakers Partners

KVK werkt aan developersportaal: "Meer selfservice voor klanten"

22-10-2020 • 12:00

41

Als fullstackdeveloper werkte Coco Huissoon (31) in de afgelopen twee jaar aan verschillende projecten van KVK. Hij hield zich onder meer bezig met een applicatie voor sollicitanten, het developersportaal en applicaties die koppelen met het nieuwe UBO-register. Hierdoor maakte hij kennis met verschillende kanten van softwaredevelopment, zowel backend als frontend.

kvkMet zijn team Peerleaders was Coco, samen met andere leden van het scrumteam, waaronder een senior developer en scrummaster, in de afgelopen maanden verantwoordelijk voor het developersportaal van KVK. Dit is het portaal waar klanten kunnen aansluiten op de api’s van KVK. “Wij hebben hier verschillende verbeteringen in aangebracht. Een daarvan is het stroomlijnen van het aanvraag- en aansluitingsproces. Maar ook zijn we met een pilot begonnen om te kijken of we het portaal, dat een aanbesteed pakket is, zelf kunnen opzetten met een betere configuratie. Ik ben een fullstackdeveloper en vind Angular fijn werken, maar in het afgelopen kwartaal ben ik voornamelijk bezig geweest met de frontendwerkzaamheden. Daardoor ben ik me in React gaan verdiepen, wat me een mooi beeld heeft gegeven van wat daar goed en tof aan is.”

Developersportaal

Het developersportaal heeft als doel om ontwikkelaars informatie te laten vinden over de werking van KVK-API’s en deze vervolgens gemakkelijk te kunnen laten aansluiten. Binnen het Peerleaders-team heeft Coco mee ontwikkeld aan een nieuw developersportaal, dat straks het huidige https://developers.kvk.nl gaat vervangen. Op dit moment zijn er twee (REST-)api’s, waarmee klanten kunnen zoeken op bij KVK geregistreerde bedrijven of een (beperkte) informatieset kunnen binnenhalen over ondernemingen. Het gaat hierbij om openbaar beschikbare data in JSON-formaat (deze informatie is immers ook beschikbaar in het uittreksel). “Het portaal zelf is gebouwd op Docker-containertechnologie. Dit biedt extra flexibiliteit, omdat een Docker-container op allerlei platformen kan landen.” En omdat KVK al een designsysteem heeft waarin grafische componenten zoals menu’s zijn opgenomen, kiest de organisatie voor een framework waarin deze componenten gemakkelijk kunnen worden hergebruikt. “Er is gekozen voor een oplossing waarin deze componenten zowel serverside als clientside kunnen worden gebruikt. Serverside-rendering biedt voordelen met betrekking tot seo (zoekmachineoptimalisatie) en clientside-rendering biedt meer flexibiliteit in het aanpassing van schermen zonder dat deze opnieuw moeten worden opgehaald door de browser.”

Het developersportaal valt binnen een bredere beweging naar meer selfservice voor klanten, waar verschillende teams bij KVK aan werken. KVK gebruikt een groot aantal technieken om de verschillende elementen te bouwen. “Koppelingen tussen de backend en de frontend praten met REST-services die de functionaliteit bieden om bijvoorbeeld klanten aan te sluiten. Verder testen we geautomatiseerd. We maken hierbij gebruik van verschillende opensourceframeworks en -technieken, zoals .Net-core, Spring Boot, Spring Webflux, Newman, JMeter, Cucumber, Selenium, Spock en JUnit.”

Omscholingstraject

Dat Coco nu met iets als frontend softwareontwikkeling bezig zou zijn, had hij enkele jaren geleden nog niet kunnen bedenken. Destijds was hij net afgestudeerd in toegepaste psychologie, een vakgebied waarin de banen op dat moment niet bepaald voor het oprapen lagen. “Ik ben daarom eens om me heen gaan kijken. Een goede vriend van mij raadde me aan het in een heel andere hoek te zoeken. Ik ben mezelf gaan verdiepen in JavaScript en ben begonnen aan een omscholingstraject, Make IT Work. Op een banenmarkt maakte ik kennis met KVK, die mijn omscholing tot developer deels heeft gesponsord, waarna ik er aan de slag ben gegaan.”

Vanwege coronamaatregelen werkt Coco nu vooral thuis in plaats van op kantoor in Utrecht. Wat hij vooral belangrijk vindt aan een werkplek? “Genoeg beeldschermen. Thuis heb ik nu 24- en 27-inch monitoren staan. De hardware die voor mij is geregeld, is krachtig genoeg om vlot te kunnen werken. In mijn geval is dat een laptop met een Intel i7-processor en 16GB ram. Qua software werk ik het liefst op Windows, dat ben ik nu eenmaal gewend. Als ide is IntelliJ bij ons redelijk standaard voor backend werk, al ben ik voor React wel tijdelijk overgestapt naar Visual Studio Code. Op zich ook een hele toffe ide, heel lichtgewicht, maar ik miste daarin de ruimte om te personaliseren. En, heel stom en simpel, de standaard shortcuts zijn een stuk fijner in IntelliJ.”

Agile scrum

Bij KVK is Coco inmiddels net begonnen in zijn derde team. “Aanvankelijk werkte ik in Woerden in een traineeteam. Daarna ben ik doorgestroomd naar Peerleaders en ging ik naar Utrecht. Anderhalve week geleden ben ik opnieuw van team geswitched, naar de All Blacks. Dit team heeft meerdere applicaties onder beheer, die veel samenwerken met het nieuwe UBO-register waarin eigenaren van ondernemingen zich als gevolg van Europese regels moeten registreren.” De teamnaam heeft overigens niks te maken met de uit het rugby ontleende term scrummen, weet Coco. “Nieuw-Zeeland was toevallig het favoriete vakantieland van de drie eerste leden in het team en het nationale rugbyteam van dat land heeft als bijnaam de All Blacks. Maar ja, we werken bij KVK wel volgens agile scrum. Daarmee ben je flexibel en doordat je vaak checkt bij stakeholders of je nog goed bezig bent, kun je als het nodig is snel van koers veranderen.”

Komt in het omgaan met verschillende stakeholders de alfa-achtergrond van Coco toch nog goed van pas? “Dat kun je wel zeggen. Neem bijvoorbeeld het developersportaal, dat verschillende lagen kent voor verschillende groepen gebruikers. Zo is er de eindklant die snel aangesloten wil worden, maar er zijn ook onze eigen collega’s die aan de achterkant klanten moeten registreren en gegevens moeten controleren. Het gesprek met die verschillende groepen maakt mijn vak als developer interessant. Werken aan software is natuurlijk de eerste prioriteit, maar dan wel door in gesprek te gaan met je stakeholders over wat zij eigenlijk precies willen. Die wensen boven tafel halen zie ik als een uitdaging.”

Terug naar backend werk

Waarin zou Coco zich nog verder willen ontwikkelen? “Bij Peerleaders heb ik van veel dingen kunnen proeven. Ik heb verschillende taken opgepakt, zowel frontend als backend, en ook ops-werkzaamheden met onder andere containerisation. We pakten op wat op ons pad kwam en dat zal ik ook deels wel blijven doen, maar ik ben ook naar de All Blacks gegaan om me verder te ontwikkelen. Daarbij wil ik graag in mijn fullstackdeveloper-rol blijven. Ik vond het frontendwerk heel interessant en het was goed om dit te leren, maar nu is het ook wel weer fijn om terug te gaan naar Java. In het afgelopen kwartaal heb ik niet veel backendwerk gedaan en het wordt tijd die kennis weer aan te scherpen. Dit is wat mij betreft ook typerend voor werken bij KVK: je krijgt hier veel ruimte om je ideale baan in te richten''.

Ben je benieuwd naar wat KVK IT’ers te bieden heeft? Kijk dan hier voor interessante IT-vacatures.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij KVK en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (41)

41
36
22
13
4
11
Wijzig sortering
Anoniem: 111703 22 oktober 2020 21:38
Geweldig hoe men spreekt over “klanten”, terwijl er gewoon sprake is van een wettelijke verplichting om je bij de KvK in te schrijven. Net zoals we zeker “klant” zijn bij de belastingdienst, of bij de Waterschappen.

Jammer dat T.net zich hiervoor laat lenen trouwens. Echt te kansloos voor woorden als je het mij vraagt om te gaan adverteren voor (zwaar) gesubsidieerde overheidsinstellingen.
Misschien moeten ze eens stoppen met je gegevens te verkopen. Dan wil ik wel eens interesse hebben in wat de KVK te melden heeft.
Misschien moeten ze de registers maar eens gewoon echt open gooien en niets achter een betaalmuur.

Het kromme wat al jaren aan de gang is, is dat het kvk een openbaar register is. Iedereen mag dus inzage hebben hetgeen ook goed is. Daarvoor moet je om dat gratis in te kunnen zien wel naar de kvk van de regio toe waarin het bedrijf gevestigd is. Dan kun je gratis inzag krijgen in jaarstukken en andere gegevens.

Via internet moet je voor al deze informatie betalen. Onze vriendelijke overheid heeft daar zelf een uitzondering voor gemaakt. Op die manier kun je zonder betalen niet zien wie er achter welk bedrijf zit, de jaarstukken dus verlies winst niet inzien.

In België heeft men geen kvk daar loopt alles gewoon via de overheid, kruispunt bank. Je boekhouder kan je daar inschrijven en andere zaken regelen. Je kan alles gewoon inzien inclusief jaarstukken, deponering, kost niets. Zo kan het dus ook.

De kvk is ondertussen een achterhaald instituut geworden. De vele kleine regio's zijn gelukkig al samengegaan want ieder had een eigen kantoor, directeur alles dubbel. Het is nu gewoon een dienstverlener geworden waar je voor al het andere gewoon moet betalen. De overheid stopt er echter nog wel heel veel belastinggeld in.

Bekend zijn ze natuurlijk om hun eigen data bv waarmee ze data aan iedereen verkopen die er maar voor wil betalen. Ondernemers worden dan weer lastig gevallen.

Maar goed ook op tweakers betalen ze dan weer om positief in het daglicht te komen. Het blijft voor mij een te dure achterhaalde organisatie die geen meerwaarde heeft behalve de verplichte registratie. De rest wat zie bieden kunnen andere organisaties ook aanbieden.
Misschien moeten ze de registers maar eens gewoon echt open gooien en niets achter een betaalmuur.

Het kromme wat al jaren aan de gang is, is dat het kvk een openbaar register is. Iedereen mag dus inzage hebben hetgeen ook goed is. Daarvoor moet je om dat gratis in te kunnen zien wel naar de kvk van de regio toe waarin het bedrijf gevestigd is. Dan kun je gratis inzag krijgen in jaarstukken en andere gegevens.

Via internet moet je voor al deze informatie betalen.
In hoeverre is dit anders als een ander openbaar register zoals b.v. het kadaster? Ook daar moet je voor (vrijwel) alles betalen.
Patent database openbaar
Merken register openbaar

Zoals gezegd in België is het openbaar in te zien
Kijk ik naar UK compagnies house openbaar in te zien

Nederland, c.q onze overheid kiest er voor om inzage via internet achter een betaalmuur te zetten. Dat is voor openbare registers niet meer van deze tijd. Sterker nog via belastingen betaal je al voor de kvk om dat nog een keer te moeten betalen voor inzage.
De KVK is al gestopt met de verkoop van gegegeven van ZZP'ers. Ook is een telefoonnummer niet meer verplicht (kun je als ZZP'er zelf aanpassen door in te loggen). Wat ik veel vervelender vind is het misbruik van bedrijfsgegevens door malafide bedrijven die je (vooral) energiecontracten proberen aan te smeren. Daar kan de KVK an sich niet veel aan doen.
Overigens ben ik 't eens dat de KVK nauwelijks bestaansrecht heeft. Veel diensten stammen uit een tijd voordat bedrijven vindbaar waren via internet. Daarentegen is 't wel prettig om te weten of je met een bedrijf zaken doet dat ergens ergens formeel geregistreerd staat.
Er wordt een heleboel onzin gespuid over blockchains, maar de KvK is nu net zo'n organisatie waar het wél relevant zou zijn. Al die jaarverslagen kunnen prima in een blockchain opgenomen worden: openbaar, digitaal en geauthenticeerd. Daar heb je geen "developersportaal" voor nodig.
Daarentegen is 't wel prettig om te weten of je met een bedrijf zaken doet dat ergens ergens formeel geregistreerd staat.
Het zou nog mooier zijn als je zoals het zou moeten zonder te betalen inzage hebt in de openbare gegevens over dit bedrijf. Wie zit er achter, waar is het gevestigd of zijn ze in 2 jaar tijd al 10x verhuisd en andere personen.
Jaarstukken, hoe gezond zijn ze.
Daar moet je nu allemaal voor betalen terwijl het openbare registers zijn.
Basisinfo kun je opvragen maar veel meer niet. Geen jaarrekeningen, bestuurders en dat soort zaken.
Het kwaad is al geschied.
Nee joh, dat is een goede business. Deze portal stelt jou (en hun) nu simpelweg in staat om de zelfde gegevens up te date te houden voor tele-marketeers ;)
Onder "selfservice" versta ik altijd "Dezelfde mogelijkheden, maar nu moet je het zelf doen in plaats van dat wij het voor je doen."

Ik "mag" nu al m'n bankzaken zelf regelen via de app, ik "mag" zelf m'n boodschappen afrekenen, en nu mag ik bij de KvK ook mezelf bedienen. Dus ik doe eigenlijk het werk dat een medewerker eerst deed, maar ik betaal nog evenveel als eerst.

Ga ik ook korting krijgen voor het werk dat ik nu zelf doe en waarmee ik een KvK-medewerker dus weer wat tijd bespaar? Zou wel zo eerlijk zijn toch?
Krijg je in de supermarkt dan ook korting bij de zelfscankassa? Of korting op je betaalpakket omdat je internetbankieren gebruikt? Even los van de KvK, de kosten en werkwijze waar ik het overigens ook niet mee eens ben (zelf ZZPer dus helaas ook mee te maken), maar je vergelijking slaat nergens op.

Doorgaans zorgt self-service voor een tijdsbesparing aan jouw kant, en ik vind mijn eigen tijd toch echt veel belangrijker dan een KvK medewerker, kassiere of bankmedewerker. Met die redenering zou je zelfs kunnen stellen dat bij self-service er een "self-service fee" bovenop komt als vergoeding van de tijdsbesparing die het je oplevert.
Nee, dat krijg ik bij de supermarkt of de bank ook niet, en dat klopt eveneens niet.

Je argument dat er een fee bovenop self service zou kunnen komen omdat je als klant tijd bespaart slaat natuurlijk nergens op; extra kosten zijn alleen logisch als de aanbieder extra werk/kosten heeft door de dienst. Dat is niet zo; je neemt ze zelfs kostbare tijd en personeelskosten uit handen. Maar je betaalt nog evenveel. Krom, nietwaar?
Mensen betalen voor dingen waar ze waarde in zien. Persoonlijk zie ik waarde in het besparen van tijd waardoor ik meer tijd overhoud om dingen te doen die ik leuk vind. Als ik achterin de rij sta bij de supermarkt sta heb ik er gerust een fee van een euro voor over om direct aan de beurt te zijn.

Het is jouw goed recht om naar een bankfiliaal te gaan, bij een kassa met kassiere te gaan staan of naar een KvK kantoor te gaan om daar geholpen te worden als jij voor je gevoel dan meer waar voor je geld krijgt. Maar ik kies dan toch liever voor self-service, zelfs als dat wat meer zou kosten (zolang dat maar tijdsbesparing oplevert).
Ik was net een dag ingeschreven en werd al plat gebeld door goedkope energie leveranciers.
Insert sarcasme "Dank je wel KvK goedkoper energie vind je nergens".
Inmiddels is de kvk gestopt met de verkoop van gegevens van zzpers en je kunt als zzper je telefoonnummer inmiddels ook verwijderen uit 't register. Als je al ergens op 'n oude lijst staat word je helaas nog steeds lastiggevallen.
Mijn vrouw heeft zichzelf begin juli ingeschreven bij de KvK, daarvoor nooit last gehad van verkopers en nu wordt ze iedere week meerdere malen gebeld. Toeval? Ik denk het eerlijk gezegd niet.
Ik sta nu ongeveer een jaar ingeschreven en word inderdaad ook meerdere malen per week gebeld door 'spam' nummers. Voor mijn inschrijving ben ik nog nooit telefonisch benaderd door verkopers van energiecontracten.
De KvK maakt 'Gebruik' van een wettelijke verplichting om je als ondernemer in te schrijven bij de KvK, die vervolgens doodleuk je gegevens verkoopt aan 'klanten'. Dit soort advertorials voelen dan heel zuur......
Mee eens. Sinds ik er sta ingeschreven word ik zeker 3 keer per week gebeld door callcenters. Gelukkig geeft mijn telefoon aan dat het onbetrouwbare partijen betreft. Voor mijn inschrijving ben ik nog nooit telefonisch benaderd door verkopers van energiecontracten.

Erg jammer.
Wat doet het KvK ook al weer?
Je gegevens als ZZP-er verkopen aan irritant "collectieve energie inkopers" die je vervolgens maandelijks lastig blijven vallen met ongevraagde telefoontjes |:(
Nog steeds inderdaad. Afgelopen november ZZPer geworden en wordt elke week meerdere malen gebeld over mijn energieaansluiting :/
Ik merk er in de praktijk nog bijzonder weinig van :'(
Het is echt bloedirritant.
De link achter "Kijk dan hier voor interessante IT-vacatures" werkt niet (about:blank).
En omdat KVK al een designsysteem heeft waarin grafische componenten zoals menu’s zijn opgenomen
Ik moest gelijk denken aan macromedia dreamweaver 8)7
Haha dat is echt jeugdsentiment, of bestaat het nog?
OT: ook hier nare ervaringen met spamcalls sinds de inschrijving bij de KVK. En om nou te zeggen dat ik ooit wat aan ze heb gehad?...
Er staat een knop bovenin genaamd 'zoeken' op www.kvk.nl
Ik zou die proberen :+
Je kunt natuurlijk ook een (tijdelijk) nummer opgeven bij KvK en dat vervolgens dumpen of niet gebruiken. Dit trucje heb ik ook ooit toegepast om telefoon spam te voorkomen.

Daarnaast snap ik niet waarom mensen het zo nodig vinden om alles maar te kunnen achterhalen van iemand. Hier zit namelijk ook nog een privacy aspect aan vast. Met bijbehorende risico's dat je als persoon achter en bedrijf op manieren benaderd gaat worden waar je niet voor gekozen hebt. Ook al heb je een bedrijf, je hebt ook nog recht op privé en privacy. Dat geld zeker ook voor de jaarcijfers. Waarom willen mensen die zo nodig inzien? Klinkt mij in de oren als in andermans tuin willen zien hoe groen het gras is en/of jaloezie.

Het "ter controle van" argument is niet juist. Dat is niet aan de burger, maar aan de instantie zelf. Tuurlijk mag een burger ook wel controleren, maar hoeft daarvoor niet alle gegeven maar op te kunnen vragen. Dat laatste werkt ook weer veel meer in de hand dat je nog meer last van al die spam gaat krijgen.

Buiten dat, dit soort mooie opgeklopte verhalen heeft niets te zoeken op Tweakers. Pure reclame en mooipraterij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.