Door Femme Taken

Architect

Iwill stelt moederbord beschikbaar voor storage testplatform

14-04-2005 • 01:18

18 Linkedin

In de afgelopen anderhalf jaar heeft Tweakers.net met succes gebruik gemaakt van een AMD-8000 dual Opteron-platform voor het testen van harde schijven en RAID-adapters. De moederborden die hiervoor gebruikt werden, aanvankelijk een MSI K8D Master-F en later een Tyan Thunder K8S, waren zeer betrouwbaar en leverden in vergelijking met de nieuwste dual Xeon-chipsets van Intel een uitstekende PCI-X-bandbreedte. Omdat de AMD-8000-chipset, specifieker de AMD-8111 Hypertransport I/O hub, geen ondersteuning heeft voor ATA/133, Serial ATA II en USB 2.0 moest er voor tests van hardware met deze interfaces uitgeweken worden naar losse PCI-adapters. Die oplossing is verre van ideaal, want de meeste gebruikers sluiten hun harde schijven aan op de geïntegreerde controller van de chipset. De controllers die op losse PCI-adapters worden gebruikt, zijn meestal verschillend van de geïntegreerde controllers in chipsets op moederborden. Vaak presteren ze slechter dan de nieuwste geïntegreerde controllers van de chipsetfabrikanten.

Chenbro SR-103 behuizing (klein)Het huidige testsysteem bestaat uit een single Opteron 240 (1,4GHz) op een Tyan Thunder K8S met een Promise FastTrak TX4000 ATA/133-controller, een Silicon Image Sil 3124-1 SATA II phase 1-controller, een Belkin USB 2.0-controller (NEC-chipset), een Belkin Firewire 400-controller (VIA-chipset) en een Tekram DC-390U4B Ultra320 SCSI-controller. Met de SCSI-controller is niets mis, LSI Logic is leider in de markt voor Ultra320 SCSI-controllers en de LSI 53C1030-chipset op de Tekram DC-390U4B is nog steeds de laatste chipset van het bedrijf. De andere componenten zijn om verschillende redenen wel aan vervanging toe.

De Opteron 240 vormt een bottleneck voor de prestaties van hostbased RAID-adapters in configuraties met grote RAID 5-arrays. Vanwege de CPU-intensieve berekening van pariteitsgegevens zitten die nu aan een

Vanwege onze goede ervaringen met het Opteron-platform, zowel qua performance, stabiliteit als compatibliteit, en de komst van de Storage Review zijn bezig met een upgrade naar een nieuwe testplatform gebaseerd op een dual Xeon-systeem met PCI Express en de Intel ICH6R-soutbridge. Met afwijkende platformen kunnen beide sites voor de gebruiker breder georiënteerde testresultaten afleveren.

De belangrijkste fabrikanten van dual Opteron-moederborden voor de Nederlandse markt zijn Iwill, MSI en Tyan. MSI heeft nog geen nForce Pro-moederbord met alle door ons gewenste features. Tyan's Thunder K8WE is de overweging waard, maar heeft als minpunt het ontbreken van onboard VGA. SLI met twee PCI Express x16-slots is leuk maar niet bijzonder nuttig voor een toepassing als testmachine voor harde schijven en storage adapters. Dit werk is grafisch totaal niet intensief, het liefst hebben we daarom een moederbord met onboard video, zodat de ruimte in de behuizing zo open mogelijk blijft. Dat is praktisch bij het verwisselen van kaarten. Het andere nForce Pro-moederbord van Tyan, de Thunder K8SRE, is enkel geschikt voor rackmounts.

Iwill DK8ES layout
Iwill DK8ES

Iwill bleek wel het perfecte moederbord in zijn assortiment te hebben. De Iwill DK8ES beschikt over twee PCI Express-slots, drie 133MHz PCI-X-slots, onboard video, dual gigabit ethernet, vier SATA II-poorten, 10 USB 2.0-poorten en twee ATA/133-kanalen. De twee PCIe-slots zijn uitgevoerd in een exemplaar met 16 lanes en een exemplaar met twee lanes. De overige PCIe-verbindingen (de nForce Pro 2200 heeft er standaard 20) worden gebruikt door twee Broadcom gigabit-controllers. Een bijzondere feature van de Iwill DK8ES is het gebruik van digitale voltage regulators, wat volgens Iwill de stabiliteit moet verbeteren. Het moederbord heeft geen traditionele electrolyt condensators. Deze willen nog wel eens lekken of bol gaan staan. Een prachtig moederbord dus, maar het verhaal werd nog mooier toen Iwill Benelux zich bereid toonde om een exemplaar van de DK8ES te sponsoren. Gezien de prijs van dit moederbird van ruim 650 euro zijn we daar erg blij mee.

Inmiddels is het moederbord bij ons gearriveerd. Na het uitpakken van de inhoud valt meteen op hoe schoon de layout van de DK8ES is. De heatsinks op de twee digitale VRM's prijken hoog boven het oppervlak van het moederbord uit, maar verder treffen we geen hoogbouw aan in de vorm van electrolyt condensators. Het moederbord is voorzien van twee EPS12V-aansluiting die zich op beide zijden van het moederbord bevinden, zodat de ATX-kabel altijd op een geschikte plek aangesloten kan worden. De twee aansluitingen kunnen overigens niet tegelijkertijd gebruikt worden. De nForce Pro en de AMD-8131 worden passief gekoeld, wat altijd prettig is voor het oor.

Iwill DK8ES PCI Express en PCI-X slots
PCI Express- en PCI-X-slots

Iwill DK8ES gigabit poorten/controllers
Netwerkpoorten en Broadcom gigabit-controllers

Iwill DK8ES VGA-aansluiting en USB 2.0-poorten
VGA-aansluiting, USB 2.0-poorten en heatsink van digital VRM

Iwill DK8ES AMD-8131-chipset en USB 2.0 headers
AMD-8131-chipset en USB 2.0-headers

Iwill DK8ES SATA II- en ATA/133-aansluitingen
SATA II- en ATA/133-aansluitingen

Iwill DK8ES CPU0 -> DIMM traces
Traces van CPU naar DIMM-slots

In de komende weken zullen we de overige onderdelen van het nieuwe testplatform bij elkaar brengen. De nieuw toe te voegen onderdelen zijn onder andere een Opteron 148-processor, een LaCie FireWire 800-controller en een LSI Logic Serial Attached SCSI-controller. De LaCie FireWire-controller ondersteunt 64-bit 33MHz PCI zodat de PCI-bus geen bottleneck zal zijn. Deze kaart is gebaseerd op een veelgebruikte chipset van Texas Instruments. LSI Logic heeft toegezegd dat het een van zijn nieuwe SAS host bus adapters zal opsturen zodra deze in april of mei beschikbaar komen. De behuizing, de koeler en het geheugen zullen worden overgenomen uit het huidige systeem. Naast een update van het testplatform zullen we ook een update van onze benchmarks uitvoeren. We willen graag weten van welke toepassingen, taken of gebruiksscenario's je disk benchmarks wilt zien. Binnenkort zal over dit onderwerp een .plan verschijnen.

We zijn Iwill Benelux bijzonder dankbaar voor het beschikbaar stellen van de DK8ES. Het logo van Iwill zal binnenkort toegevoegd worden aan de sponsorbalk onderaan de pagina's.

Reacties (18)

Wijzig sortering
Onder de lange heatsink zit de nforce 2200 chip, die is langer en lager dan normaal om niet voor problemen te zorgen met langere PCIe kaarten.

Mvg,

David / Iwill Benelux
http://www.iwill-benelux.com
even een offtopic vraagje:

dat plaatje met "Traces van CPU naar DIMM-slots" Waarom zijn die printbaantjes altijd in van die omwegen(haarspeldbochten), waarom niet gewoon rechte baantjes ?
omdat het allemaal paralelle verbindingen zijn wil je er voor zorgen dat elk bitje op zoveel mogelijk de zelfde tijd aankomt. Dus stukken waarbij je minder afstand hoeft af te leggen naar het geheugen zul je moeten verlengen tot ze de zelfde lengte hebben als de lange stukken.
Op zich wel logisch, maar ik wist niet de snelheid van electronen door een draad bij een bepaalde spanning, dacht dat het wel verwaarloosbaar was ;)
Bij snelheden van miljoenen klokpulsen per seconde is zelfs de afwijking door de afstand belangrijk ;)

Laten we er vanuit gaan dat electriciteit zich ten allen tijde verplaats tegen z'n maximale snelheid: de lichtsnelheid of zo'n 300 000 km/s
Dat betekent dat in 1 klokpuls op een 400Mhz bus (400 000 000 klokpulsen per seconde) de "bit" zich 0,00075 km of 75 cm verplaatst.

Stel nu dat zo'n spoortje 5cm langer zou zijn dan het naastliggende, dan is, in deze optimale omstandigheden, de bit op het langere spoortje al meer dan 1/15 van een klokpuls later. En dan ben ik in m'n voorbeeld uitgegaan van ideale omstandigheden op een bus die "maar" aan 400 Mhz tikt, in een tijdperk dat men ons met de Ghz'n om de oren slaat :)

Je kan je voorstellen dat als alle bits op verschillende tijdstippen toekomen, het een hels karwij wordt om uit te dokteren welke bits nu eigenlijk bij elkaar horen.

Dit hele verhaaltje is trouwens ook exact de reden waarom seriële verbindingen weer zo intrek zijn voor high-speed connecties: bij een seriële verbinding valt het probleem gewoon weg, omdat je slechts 1 lijn hebt waarop data gezet wordt...
Dat is verwaarloosbaar als we praten over enkele MHz bussen, maar niet wanneer we tegen de GHz'en aan zitten. Dan is de tijd tussen de electronen zo klein, dat er naar dit soort oplossingen gegrepen moet worden. :)
Echter moet je dan voor een 16 bits bus, de bitjes 16 keer zo snel over hetzelfde lijntje pompen, om dezelfde snelheid te houden. Dit is dus wel een van de nadelen van een seriele bus. Dit gaat op termijn ook parten spelen, maar ik gok dat parallel en serieel altijd naast elkaar zal blijven bestaan, omdat er voor verschillende toepassingsgebieden verschillende omstandigheden zijn. Zo kan je er vanuit gaan dat processoren etc. nog geruime tijd parallel zullen werken, omdat dit gewoon de gemakkelijkste oplossing is om veel bandbreedte te realiseren (je hoeft in feite enkel wat extra spoortjes te etsen, waar je simultaan een stroompje over laat lopen, simpel gezegt). :)
@the_stickie: Let wel op dat die 75cm dus de maximum afstand is die de baantjes lang mogen zijn bij die kloksnelheid.

Je berekening klopt op zich wel, maar de baantjes mogen zeker korter zijn dan c/kloksnelheid. Alleen langer gaat niet lukken.
Heeft ook met golflengte te maken.
Dat is zeker weten een mooi bordje! :9

Als ik het goed begrijp zit er een sata controller onboard met Native Command Queuing?
Jep, NCQ en SATA/300. Als het goed is kan NCQ uitgezet worden dmv de driver zodat de prestaties van nieuwe schijven met NCQ zoals de Maxtor DiamondMax 10, Seagate Barracuda 7200.8 en Hitachi Deskstar 7K250 op dezelfde controller vergeleken kunnen worden met en zonder NCQ. Tot nu moest ik vergelijken tussen een Silicon Image Sil 3124 met NCQ en een Promise FastTrak S150 TX2plus zonder NCQ. Omdat de prestaties van beide controllers ook zonder NCQ marginaal verschillen kun je daar geen goede NCQ / non-NCQ vergelijking mee doen.
Echt een super mooi bord dit! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een moederbord gezien heb wat er zo netjes en degelijk afgewerkt uitziet. Zelfs borden van bijv Tyan vind ik vaak wat rommelig overkomen.

Thumbs up voor de engineers van Iwill!
Opvallend dat alles op het moederbord passief gekoeld wordt. Wordt de Nforce4 pro zoveel minder heet dan de Ultra of SLI versie van deze chipset. Ik had begrepen dat het niet mogelijk is de dekstop versies van deze chipset passief te koelen (dat is: zonder te hoeven grijpen naar exotische heatsinks). Passief is imho een zeer groot voordeel; niet alleen is het natuurlijk stiller, maar in mijn ervaring gaan die kleine chipset-fannetjes nogal makkelijk defect.

PS: wat zit er eigenlijk onder die hele grote heatsink in het midden?
Lijkt mij de NForce Pro
Hier is de DK8ES in de pricewatch te vinden :)
wanneer kunnen we een review verwachten van de sata-II schijven t.o.v. raptor (ide/scsi)

ben erg benieuwd naar de snelheidsveschillen B-)
dit ziet er minstens uit als een waar 'powerbeest'
en ik ben zowaar jaloers op de beheerder van dit mooie stukje techniek...

@ bartvb -
dan is het hier natuurlijk wel direct de vraag, wat je van je snelheden verlangt, en heb ik me wel eens laten vertellen (correct me if im wrong) dat software raids een behoorlijk verlies aan accesstime hebben, wat me juist voor een database server toch vrij belangrijk lijkt.
Hmm, ziet er idd interessant uit. Ik ben in de markt voor een nieuwe dual Opteron DB server en heb eigenlijk vooral nog naar Tyan zitten kijken. Ook maar eens het aanbod van Iwill doorlopen...

Ik ben dus voornamelijk geinteresseerd in DB server achtige benchmarkt. 300MB/s boeit me echt totaal niets, het enige dat ik interessant vind is caching, transacties/seconde en CPU load door de disks/RAID.

Na het kopen van een dual opteron server is er niet echt budget voor een dure hardware raid kaart of scsi disks. Op het moment is het plan dat er 4 Raptors komen die in RAID10 gaan draaien via Linux software RAID. RAID10 vraagt (lijkt mij) vrijwel niets van de processor, geen parity data, gewoon verdelen over de disks. Dat zou dus redelijk hetzelfde moeten kunnen presteren als een dure hardware RAID 5 of RAID 10.

Een vergelijking tussen software en hardware RAID is dus ook zeer welkom dan kan ik kijken of het de moeite is om rekening te houden met de aanschaf van hardware RAID of dat software ook in de toekomst voldoende is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee