Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Tweakers zoekt een techredacteur voor de nieuwsredactie

07-09-2020 • 09:24

101 Linkedin

Zoek jij altijd alles uit rond tech en volg je de laatste ontwikkelingen, of het nu om pc-componenten, consumentenelektronica, software of maatschappelijke techzaken gaat? Kun je snel en accuraat schrijven, lastige materie helder uitleggen en de juiste mensen en andere bronnen vinden om meer te weten te komen? Dan komen we graag met je in contact, want we zoeken een techredacteur voor de nieuwsredactie van Tweakers.

Wie wij zoeken

…iemand die:

 • een passie heeft voor technologie
 • het technologie- en internetnieuws op de voet volgt
 • de vaak complexe techonderwerpen helder uiteen kan zetten
 • nieuws als startpunt ziet voor uitgebreidere verhalen
 • enthousiast onderwerpen voorstelt en uitwerkt
 • contact opneemt met deskundigen om onderwerpen uit te diepen
 • snel, foutloos en accuraat kan schrijven
 • ervaring heeft met schrijven voor internet
 • affiniteit heeft met de doelgroep van Tweakers

Wat doe je als Tweakers-techredacteur?

Je komt te werken in het nieuwsteam van de Tweakers-redactie. Samen met je directe collega’s zorg je voor de publicatie van artikelen over actuele onderwerpen. Dat kunnen zowel nieuwsberichten als achtergrondartikelen zijn. Je neemt contact op met deskundigen, bedrijven en anderen om accuraat over de onderwerpen te berichten en tot artikelen te komen die de lezer duidelijk maken wat er werkelijk speelt. Als redacteur heb je daarnaast veel contact met de community.

Je komt te werken in een hecht team van redacteuren die net zo enthousiast over tech zijn als jij. Samen met hen kun je belangrijke technologische ontwikkelingen uitdiepen en brainstormen over de beste manier om de lezer van informatie te voorzien. Tweakers richt zich daarbij op de echte techliefhebber die plezier uit technologie haalt en er alles over wil weten.

Wat wij bieden

We bieden je een contract voor een voltijdfunctie (38 uur), met een salaris conform de cao voor het Uitgeverijbedrijf.

De redactie van Tweakers bevindt zich aan de Jacob Bontiusplaats 9 in Amsterdam. De huidige coronacrisis maakt thuiswerken de norm, maar op termijn is het streven het redactiekantoor tenminste voor een deel weer te bevolken. Sommige collega’s werken er al regelmatig.

De sfeer bij Tweakers is los, maar ook gedreven. We proberen onze bezoekers het ultieme techplatform te bieden dat ze verdienen.

Tweakers is onderdeel van DPG Media, uitgever van onder andere de Volkskrant, Trouw, AD en Het Parool. Daardoor heb je toegang tot een uitgebreid intern opleidingsprogramma waarin jaarlijks tientallen leerzame cursussen worden aangeboden.

Reageer!

Wil je reageren op deze vacature, stuur dan een sollicitatie met motivatie en cv naar olaf@tweakers.net. Je kunt ook mailen als je meer informatie wilt.

Reacties (101)

Wijzig sortering
Wat bedraagt "een salaris conform de cao voor het Uitgeverijbedrijf. :?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 7 september 2020 10:17]

Functie lijkt me schaal 6, en schaal 6 is €2200 tot €3100. Zonder ervaring is een schaal lager ook een optie zo te zien, dus net geen €2000.

Lijkt me vooral mooi voor mensen die vanuit hobby/persoonlijke interesse met tech bezig zijn, niet ervaren IT'ers die schrijven wel leuk vinden. 'Onderbetaalde functie!' roepen is een beetje krom. Een politiek redacteur bij de NOS krijgt ook niet het salaris van een Kamerlid, toch?
Het salaris hangt uiteindelijk van een heleboel zaken af, vandaar dat we daar niet heel specifiek over worden in de vacature. DPG hanteert een aangepaste schaalverdeling t.o.v de standaard CAO, die begint bij €2.974 en gaat tot €4.686 euro.
Verwijzen naar een CAO die het loon 35%~50% lager inschaalt dan wat jullie bieden zou ik niet omschrijven als 'niet heel specifiek' zijn.

Nog los van het geld schrik je dan ook mensen af die... 'slecht met onduidelijkheid kunnen omgaan'. Toch geen kleine groep binnen de pool van tech-enthousiastelingen waar deze redacteur uit moet komen.

Maar wellicht heb ik het helemaal verkeerd en is iedereen die niet ver genoeg heeft gezocht (ik dus ook!) naar de salarisschalen per definitie ongeschikt voor de functie
Dat je het niet enkel voor het geld moet doen maar ook voor de naam, de events, de community en mogelijkheden om met veel coole tech in aanraking te komen.

Dat is wat ik er tussen de regels in zie.

Edit:
- Salaris conform de cao = gemiddeld/minimaal in die sector
- Representatief Salaris = meer als gemiddeld met ondertoon dat ze wel wat terugverwachten
- “ above market renumeration” = zie ik soms in jobs die recruiters doorsturen, maar dit is dan in Dubai of Israel. Je doet dit enkel voor het geld en al de rest wordt dan bijzaak (ook verwachting werkgever dat je er altijd zal zijn)

[Reactie gewijzigd door miyapow156 op 7 september 2020 10:33]

Dat je het niet enkel voor het geld moet doen maar ook voor de naam, de events, de community en mogelijkheden om met veel coole tech in aanraking te komen.
Dat klinkt voor mij zo meer als een onderbetaalde functie, versierd met excusen in plaats van extra's.

Tip voor iedereen die solliciteert:
Trek je niet al te veel aan van 'functiehuizen', 'salarisschalen', 'CAO conform salaris', etc. Geef een salarisindicatie voor wat je wilt ontvangen en laat je potentiele toekomstige werkgever het uitzoeken hoe ze dat intern regelen. Al wil je echt de ladder beklimmen, dan doe je dat door een andere functie aan te nemen of bij een ander aan de slag te gaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 september 2020 11:59]

Ja klopt, dat is ook mijn achterliggende gedachte maar voor sommige is dat genoeg.

Ikzelf ben ook niet meer warm te krijgen met een pooltafel/playstation op kantoor om lekker hip te klinken of een peperdure nieuwjaarsreceptie om ons allemaal 1 avond in luxe te wanen en te vergeten dat je in feite onderbetaald bent.
Ikzelf ben ook niet meer warm te krijgen met een pooltafel/playstation op kantoor om lekker hip te klinken
Waar je toch geen tijd voor hebt om er gebruik van te maken. Als je dat namelijk wel doet dan wordt je bij grote organisaties al snel gezien als lui of 'onproductief', zeker door mensen van buiten de groep/afdeling. Bij kleine clubs gaat het vaak wel, omdat iedereen elkaar kent en weet dat het werk toch wel gedaan wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 september 2020 11:38]

Bij sommige kleine clubs heb je er ook geen tijd voor, klinkt allemaal heel mooi in het gesprek maar als je het toch nooit kan gebruiken.. 8)7 Snel geleerd afgelopen tijd
Ligt eraan. Als de club zo klein is dat je het zelf opbouwt en deze cultuur zelf schept dan komt het wel goed.
In plaats van eerst te focussen op wat het verdient, is belangrijker om te kijken naar wat het werk inhoudt. Want doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent voor je werk is bijna 'priceless' - daar kan meestal geen salaris tegenop. Ik neem graag genoegen met minder, als ik daar een wereldbaan voor terugkrijg.

En laten we wel wezen: bij Tweakers werken op de redactie lijkt me voor velen een wereldbaan. In plaats van alleen het nieuws te lezen en volgen kun je al je kennis en kunde inzetten om het nieuws te verzamelen (wat je toch al deed), maar ook contact leggen met producenten en het nieuws 'maken' voor de Nederlandse markt. En dat allemaal omdat je de tech boeiend vindt. Dat is best wel vet, lijkt me.
Plezier hebben in je werk is één ding, maar de 'betaal mij maar minder' houding zorgt voor een race naar de bodem.
En laten we wel wezen: bij Tweakers werken op de redactie lijkt me voor velen een wereldbaan. In plaats van alleen het nieuws te lezen en volgen kun je al je kennis en kunde inzetten om het nieuws te verzamelen (wat je toch al deed), maar ook contact leggen met producenten en het nieuws 'maken' voor de Nederlandse markt. En dat allemaal omdat je de tech boeiend vindt. Dat is best wel vet, lijkt me.
The Joker had het door. Als je goed bent in wat je doet, moet je ervoor zorgen dat je er goed voor betaald wordt (marktconform + eigen waarde).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 september 2020 13:47]

Dat kan je gewoon op Google vinden :

https://www.uitgeverijbed...&article=871#.X1XwKYtcL8A

m.a.w. dit is wat je kan verwachten, en misschien krijg je nog wel wat extra's erbij..
En dan nog weet je nu nog steeds niks want ze zetten de schaal er niet bij waarin deze functie valt.
Staat in het artikel daarvoor.. Webredactie is schaal 6.
Volgens mij staat er voltijdfunctie (38 uur). Daarbij is een 'carrière' als begrip best groot en ruim. Deze functie kan zeker een onderdeel van je carrière vormen. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden die geboden worden :
Tweakers is onderdeel van DPG Media, uitgever van onder andere de Volkskrant, Trouw, AD en Het Parool. Daardoor heb je toegang tot een uitgebreid intern opleidingsprogramma waarin jaarlijks tientallen leerzame cursussen worden aangeboden.
Dat kan interessant zijn voor mensen die zich willen ontwikkelen. Gelukkig kunnen dat tegenwoordig meer en meer mensen zijn dan enkel pas afgestudeerden.
Bijbaantje? Staat toch duidelijk "voltijdfunctie (38 uur)"
Er zijn altijd zoveel mensen in de reacties te mauwen over wat er allemaal niet deugt aan de artikelen dat jullie binnen een uur een geschikte kandidaat moeten hebben gevonden :D die mensen weten het allemaal zó veel beter dat ze prima geschikt zijn voor de taak. (Vinden ze zelf ;) )

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 7 september 2020 10:18]

Ik denk niet dat er ook maar 1 IT-er is die warm loopt voor zelfs het salaris in de hoogste schaal van de CAO van het Uitgeverijbedrijf. Het zal echt je passie moeten zijn, net zoals in de zorg bijvoorbeeld.

En daarnaast is kritiek leveren en dat ene foutieve detail uitvergroten 100x eenvoudiger dan zelf een stuk schrijven natuurlijk ;)
Ligt eraan, ik bén IT'er en die hoogste schaal klinkt wel goed! :) Toegegeven, ik heb niet de ambitie om een hoge manager bij één van de grote bedrijven in NL te zijn.. ik werk voor een dienstverlener, klein bedrijf, maar wél in de functie die ik leuk vind. Maar van alleen mijn salaris kom ik niet rond nee.
ok ok, ik ben misschien wat bevooroordeeld. 12 jaar geleden toen ik voor het laatst in loondienst werkte zat ik al 1500 boven de hoogste schaal uit deze CAO. Maar denk wel dat we het erover eens kunnen zijn dat het geen vetpot is (je zal ook niet instromen op de hoogste schaal vermoed ik zo)
Neuh dat denk ik ook niet. Ik woon echter ook niet in de randstad en wil niet voor een grote toko werken als anonieme medewerker.. dan lever je vanzelf al het nodige in, kennelijk.
Ligt er ook aan in welke branch. Detachering vanuit een kleine partij geeft je ook veel voordelen op dat vlak. Je bent niet een nummertje en je hebt vrij leuke voorwaarden.
Je bent inderdaad bevooroordeeld. Het gemiddelde bruto inkomen in Nederland is ongeveer 2700 euro per maand. De hoogste schaal hier is dus al 1,5 keer modaal. Het varieert nogal wat mensen geen vetpot vinden. Jouw levensstandaard is gebaseerd op jouw inkomsten en jij vindt het weinig. Toch zijn er zat mensen die blij zijn met 4500 euro per maand en daar zeer riant van kunnen leven.
Het varieert nog al wat je betaald voor waar je woont of wil wonen...

Voor hetzelfde geldt heb je buiten de randstad een flinke eensgezinswoning tot misschien wel een vrijstaande woning en binnen de randstad een tweekamer appartementje...

Met dit salarisgaan ze er kennelijk vanuit dat je al op de hei zit of er graag naar toe wilt.
We hebben het hier alleen wel over een functie in amsterdam right? Over het algemeen liggen de lonen daar een stuk hoger en trekken ze het landelijk gemiddelde ook behoorlijk omhoog. Cost of living is ook een stuk hoger. Als een beetje tussenwoning in zuid al een miljoen of meer kost dan kun je dat niet zomaar even bekostigen. Met 4500 bruto gaat je dat niet lukken iig.
Vergeet niet dat er in de IT ook een hoop verandert. Er is veel vraag naar programmeurs, maar die vraag is voor een groot deel de zogenaamde "blue collar programmeur". Een soort digitale bouwvakker. Ik zie best veel programmeurvacatures langskomen met een salarisaanbod van zo'n €2500 bruto per maand. Dan kan je dus beter bij Tweakers aan de slag.
Maar van alleen mijn salaris kom ik niet rond nee.
Geef je misschien teveel uit? :X
Neuh. Van mijn salaris kunnen we de hypotheek betalen en de zorgverzekeringen en de privé-auto zo ongeveer*, en van het salaris van m'n vrouw de boodschappen, overige lasten en de leuke dingen ;)

Ach ja. Had ik maar een vak moeten leren. M'n vrouw zit in het onderwijs, die verdiend ongeveer het dubbele van wat ik heb.

* Hypotheek valt nog mee, maar wel een luxe EV voor de deur en een heule goeie verzekering met alles erop en eraan hoor ;)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 7 september 2020 16:29]

Voor het eerst dat ik iemand online blij ziet zijn met zijn 'luxe verzekering', alsof dat daadwerkelijk levensgeluk toevoegt :)

Nouja, wellicht heb jullie er een hoop minder stress om. Ik blijf bij het aloude stramien van 'wat je zelf kan bekostigen (blijf sparen!) moet je nimmer en nooit verzekeren', tenzij je iets weet wat de verzekeraar niet weet, dus dat je effectief verdiend op je verzekering.
Levensgeluk misschien niet maar wel degelijk peace of mind.
Die ga je alleen niet kunnen strikken voor "een salaris conform de cao voor het Uitgeverijbedrijf". Zoals @Voet01 schrijft bedraagt dat "minimaal 1670 en maximaal 4500 euro per maand afhankelijk van schaal en ervaring".
Van de CAO site
minimaal 1670 en maximaal 4500 euro per maand afhankelijk van schaal en ervaring - ik heb zelf 8 jaar gewerkt als redacteur (bij IDG) geweldige baan, maar mager salaris.

[Reactie gewijzigd door Voet01 op 7 september 2020 10:39]

Hey R(?)!

IDG stond inderdaad niet bekend als degene met de hoogste salarissen. DPG doet het wat dat betreft een stuk beter qua ondergrens.
Hoi Wilbert, ja ik ben die R van Rogier inmiddels werk al jaren in de IT.
4500 euro voor een redactiebaantje zou ik niet afslaan.
De huidige coronacrisis maakt thuiswerken de norm, maar op termijn is het streven het redactiekantoor tenminste voor een deel weer te bevolken.
Ook hier een indicatie dat het niet meer zal zijn zoals voor de crisis. Het is wel goed dat het straks meer geaccepteerd wordt dat men vaker thuiswerkt. Een goede balans is belangrijk.

Wel is het verstandig om kantoorruimte in huis in te richten. Voor veel IT functies zal dat in de toekomst de norm zijn. Vergelijk het met het hebben van een rijbewijs. Strikt genomen niet verplicht, maar oh zo handig.
Ik hoop dat straks thuiswerken de norm blijft, of in ieder geval meer dan het pre-corona tijdperk. Scheelt enorm in kosten, , beter voor het milieu en positief voor het woningen-te-kort probleem.

Kosten voordeel zit hem in reiskosten (waardoor de auto misschien weg kan, dus nog meer voordeel). Kleiner kantoorruimte nodig, dus goedkoper voor werkgever en kan het plaats maken voor woningen.

Beter voor het milieu want minder auto’s op de weg.
Als alleenstaande vind ik het thuiswerken echt niks. Althans: soms een dagje thuiswerken is heerlijk, maar ik ben nu al sinds maart niet op kantoor geweest. Mis de sociale contacten (formeel en informeel) erg. Dus ik hoop persoonlijk dat veel dingen binnenkort weer zijn zoals voorheen en thuiswerken niet de norm wordt.

Dat gezegd hebbende, hoop ik inderdaad wel dat thuiswerken en video-meetings meer geaccepteerd wordt/blijft. Minder filevorming, goed voor het milieu, vermoedelijk goed voor werk-privé-balans (al hoor ik ook verhalen over mensen die niet meer kunnen stoppen met werken als ze thuis bezig zijn).

Ik ken mensen die voor een enkele vergaring 'even naar de andere kant van de wereld vliegen'. Dat heb ik altijd al bizar gevonden, en over milieu- en tijdwinst gesproken...
Ik ken mensen die voor een enkele vergaring 'even naar de andere kant van de wereld vliegen'. Dat heb ik altijd al bizar gevonden, en over milieu- en tijdwinst gesproken...
Geen vliegreizen hier, maar voor mijn OR werkzaamheden hadden we elke maand in een vestiging een overleg.
Het bedrijf heeft van noord naar zuid vestigingen, en van mijn adres naar de uiterste was gewoon zo'n 250Km enkele reis, en met bijbehorende files bijna 4uur reistijd.

De meetings gaan nu via Teams, en ik hou er wel van, uurtje of 2 overleg, en daarna weer door.
Voorheen gewoon een hele dag 'kwijt' voor die dingen
Ja exact. Voor dat soort dingen is Teams veel efficiënter. En dan een keer in het kwartaal/half jaar/jaar wél een gezamenlijke bijeenkomst. Zo zie ik het dan voor me.
De negatieve effecten zijn nog niet heel goed zichtbaar of zelfs onderzocht. Ik verwacht op meerdere vlakken wel nadelen: isolement, arbo-technische zaken zoals een fatsoenlijke werkplek (niet in een washok op een kruk bijv.), afname van efficiëntie op team/afdelingsoverstijgende initiatieven, verborgen ongeoorloofd ziekte-verlof, slechtere sociale band met collegae wat weer leidt tot verharding in discussies, etc.

De balans nu is zoek.
Er loopt bij het TNO wel een groot onderzoek naar de effecten van thuiswerken. Ben benieuwd naar de uitkomsten. Ook intern (organisatie met ongeveer 550 man personeel) doen wij er onderzoek naar, maar niet zo wetenschappelijk als TNO.

Werkplek is wel een goed punt. Ik heb het geluk dat ik echt een prima werkplek thuis heb, aparte kamer, dubbele schermen, verstelbaar bureau enz. Maar ik werk en woon in de Randstad en die luxe heeft echt niet elke collega.
Dat heb ik hier ook als alleenstaande. Daarnaast ben ik erachter dat we in de koffiecorner en tijdens rookpauze best veel werken. Je bespreekt dan zaken met collega’s en komt op nieuwe ideeen. Dat soort tijd moet ik nu inplannen. En thuis vergeet ik ook vaak pauze te nemen.
Dus grote kans dat ik straks 2 a 3 dagen in de week wel thuis werk en niet meer 5 dagen naar kantoor ga.

Het thuiswerken kost mij ook meer aan stroom en gas als alleenstaande. Rond de 53 euro aan elektriciteit per jaar.. en in de winter schat ik dat mijn gas verbruik als alleenstaande verdubbelt (normaal alleen verwarmen tot 19,5 graden tussen 1800-2230) en dus als extra kostenpost voor mij 319 euro gaat kosten (450m3 meer gas). Voor gezinnen is die kostenpost een stuk lager, omdat die overdag normaal het huis al verwarmen. Die kosten die ik heb compenseert mijn werkgever ook niet.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 7 september 2020 11:14]

Ik merk ook dat ik letterlijk dingen mis om op aan te haken. Normaal hoor je bij koffiemachine iemand over project X spreken, waar ik dan op kan inhaken. Dat is nu allemaal een stuk formeler en dan mis je dus kansen om bij het begin van een project betrokken te zijn (wat voor mijn functie vaak erg relevant is).

Wij ontvangen overigens nog wel steeds reiskostenvergoeding, om kosten van het thuiswerken te dekken. Deze maand komen ze met een meer permanente oplossing, een echte thuiswerkvergoeding. Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien. Want het gebeurt nu wel dat overleggen op kantoor worden gehouden, maar daarna word je weer vriendelijk verzocht om thuis te gaan werken. In de praktijk betekent dit dat collega's soms op 3 dagen per week een uurtje op kantoor zijn, maar die reiskosten maak je toch. Of je daar nou een hele dag of een uurtje bent...
Ik begrijp u volkomen, ik ben helaas voor de derde keer geheel afgekeurd ( 2 x tegen het advies van het ziekenhuis en de toenmalige GAK eruit gestapt.
Niet voor het geld want ik had een prima baan gehad met de nodige vakopleidingen.
Maar ik miste gewoon het ritme en de sociale contacten.
Dat heeft mij privé een flinke smak geld gekost, maar ik heb er geen dag spijt van.
IK kan mijzelf in de spiegel aankijken en besef dat ik mijn uiterste best heb gedaan om volwaardig mijn steentje aan de maatschappij bij te dragen.
Ik heb wel het geluk dat ik wel mijn "rechten"op de eerste WAO heb gehouden.
Maar ik was liever gezond, en heb het uiteindelijk na circa 30 jaar kunnen/leren accepteren.
Mee eens. Je valt wel een beetje in een isolement zo. Ik heb mijn collega's sinds 12 maart al niet meer gezien. Ik spreek ze regelmatig wel via Discord/Webex etc. maar het is toch leuker om mensen in het echt te zien.

Ook is het heel apart om geen werk/privé grens meer te hebben. Normaal stap je in de auto (of OV of wat dan ook) en heb je even rust voordat je thuis komt, nu ga je achter de computer weg en je bent gelijk thuis. Ook als je voor privé zaken achter de computer zit voelt het net alsof je aan het werk bent.

Volledig op kantoor werken hoeft van mij ook niet (ik had altijd al 1 thuiswerkdag) maar 1 of 2 dagen zou ik wel fijn vinden.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 7 september 2020 11:46]

Moet je een vriendin zoeken. Pauzes zijn nog nooit zo goed geweest als afgelopen half jaar
Nou, graag. Heeft die van jou nog een leuke zus/moeder? ;)
Zelfde verhaal hier. Voor de crisis, een dag thuiswerken; leuk. Maar nu sinds 17 maart niet meer op kantoor geweest. Het begint vreemd te worden, ik merk bij mezelf dat ik tegen de katten begen te praten. Can't be good :+

Maar alle geheid op een stokje, mijn werkgever heeft al aangegeven dat working from home de norm blijft, ook als een een eind zou komen aan de crisis.

Naar de andere kant van de wereld ( India ) voor een dag en half meeting heb ik ook al gedaan en op zich ook bizar gevonden in de zin dat dit perfect via Teams kan.
Ach, jij hebt tenminste katten. Ik was al lang blij dat ik gisteren een muis in de keuken zag lopen; leven in huis! :+

Ik moet zeggen dat ik bijna elke dag wel een collega uitgebreid spreek. Ook over privé-dingen. Net weer bijna een uur gekletst over van alles en nogwat. Dat helpt wel (als je een klik hebt met iemand). Maar ideaal is het niet. Dat alleen lunchen ben ik nu ook wel zat aan het worden.

Je geeft aan dat thuiswerken hoe dan ook de norm zal blijven bij jou. Hoe vind je dat? En mag een werkgever dat überhaupt zo maar beslissen? Geen idee hoe dat werkt.
Goh, ik "krijg" van tijd tot tijd een dode half afgeknauwde muis als prooi lol Kan dat ook? De poezen zitten hier overdag buiten en gaan snachts jagen, en 's morgends vind ik vaak een "geschenk" in de voederbak 8)7

Ja bij een recentje teammeeting is dat ter sprake gekomen dat thuiswerken de norm blijft. Kennelijk is vastgesteld dat de productivity niet te lijden heeft onder thuiswerken, in tegendeel. De werkgever kan dat beslissen omdat het geen verplichting is. De deur van kantoor staat wagewijd open en zal dat in de toekomst ook blijven. Maar het wordt erg onaangenaam en onpractisch zodanig dat niemand dat doet. Het ziet er naar uit dat naar kantoor komen iets zal worden dat je doet voor een team meeting of dergelijke, maar niet om mooi 8 uur op de stoel te blijven zitten als voorheen.

Prive gesprekken dat komt jammergenoeg minder en minder voor. tijdens officiele meetings wordt dat niet geapprecieerd, en ik merk ook dat niemand er tijd voor wil maken. Ik vermoed dat co's socializen" elders en daar geen nood meer aan hebben bij collegas.

Allemaal een beetje dubbel he; Ik herinner me jaren geleden dat ik dat ergens hoopte, ik wou gewoon de job van thuisuit kunnen doen; dat was toen bij een vorige baan toen ik gedetacheerd was bij een klant 1.5 uur enkele rit met de auto. Nu het zover is ... "Be carefull what you whish for" zeggen ze wel is. ;)
Mwa, de kosten verschuiven, dan heb je geen reiskosten meer, maar wel opeens meer gas, water en licht kosten omdat je meer verbruikt. Dus beter voor het milieu is zeker relatief. Daarbij kan ook niet iedereen thuiswerken. ;)
Nee dat is niet relatief hoor. Met een ritje van een uur in een relatief zuinig benzine wagen kun jij met gemak een paar dagen je huis van energie voldoen.

Even voor jouw beeld. Met 10Kwh kun je in een EV zo’n 50-60 Km rijden. Om met benzine op hetzelfde te komen Qua vergruikte energie moet je 1:40 rijden. Dat is niet realistisch natuurlijk. Zelfs als je 1:20 rijd verbruik je dan zo’n 20KWh. Daar kun jij je huis een kleine 3 dagen mee van stroom voorzien.

Je bespaart netto echt enorm.
Dat is alleen als je kijkt naar het stroomverbruik. Nu heb ik gewoon een CV ketel op gas en zullen er vast ook gezinnen zijn die dagelijks meer water verbruiken dan ik dat doe (als alleenstaande) die s middags een TV aan hebben staan omdat de kinderen thuis zijn van school. Het is echt maar net waarmee en hoe je het vergelijkt.

Ik heb alleen geen zin om er verder over te discussiëren met je, maar zo zwart/wit zoals je het nu brengt, is het simpelweg niet en mijn mening gaat daarin ook niet veranderen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 7 september 2020 11:26]

Voor een appartement is het gemiddeld per dag 2,5 m³ aan gas volgens energiesite.nl (en dat is nog hoog). Kijk je even naar de energiedichtheid van een kuub aardgas dan is dat ongeveer gelijk aan die van een liter benzine: 31,7 MJ

Dat geeft ons dan een kleine 79,25 MJ aan gas voor de hele dag.

Qua stroomverbruik gaat het om 4,1 KWh dat is 14,76 MJ.

tellen we dat bij elkaar op zitten we op 94,01 MJ. En dat is op 24 uur, stel dat je gemiddeld de thermostaat aan zet vanaf een uur of 8 en s'avonds om een uur of 22 weer af dan hebben we het over 14 uur, waar je er 8 van werkt. Met 6,715 MJ/uur is dat 53,72 MJ in 8 uur

Qua water bespaar je onderaan de streep ws niets, want je drinkt niet per se minder toch?

53,72 MJ in liters benzine is gelijk aan 53,72/32 = 1,68L
53,72 MJ in liters diesel is gelijk aan 53,72/36 = 1,49L

Ik weet niet hoeveel reisafstand je zelf hebt, maar het gemiddelde ligt volgens CBS tussen 15-35 KM (woon-werk afstand 2016 22,7km gemiddeld hemelsbreed). Een gemiddelde afgelegde afstand is dan dus ±50 km retour. Ik weet niet hoe zuinig jij rijd, maar dat gaat em niet worden, met die ±anderhalve liter. Zelfs als je 1:18 rijd (benzine) of 1:25 (diesel) (wat met de huidige 100Km/h regels best wel realistisch is).

De grap is dan ook nog dat dit alleen werkt voor alleenstaanden. In het geval van een gezin (waar jij het over hebt heb je het verbruik hoe dan ook. Ook als jij er zelf niet bent. Dan is het feit dat jij aanwezig bent slechts marginaal van impact en spaar je netto dan ook veel meer uit. Dan is vrijwel iedere kilometer extra verbruik.
zullen er vast ook gezinnen zijn die dagelijks meer water verbruiken dan ik dat doe (als alleenstaande) die s middags een TV aan hebben staan omdat de kinderen thuis zijn van school. Het is echt maar net waarmee en hoe je het vergelijkt.
Dat is dus hoe dan ook niet relevant, want die activiteiten zouden anders ook niet op je werk gedaan worden toch? Dat zou hoe dan ook thuis gebeuren en dan is het energieverbruik al helemaal niet niet meer gerelateerd aan jouw aanwezigheid. Het is niet alsof dan de verwarming uit staat.

Een auto is ontzettend inefficiënt als het neerkomt op verbruik. Ik heb nu namelijk nog niet eens de transport en productiekosten meegenomen in de energie berekening. Voor het produceren van een Liter benzine is er bijvoorbeeld 1,5KWh aan stroomverbruik. Dat is dus al 5,4MJ. Dat is dus al 10% van je energiebudget om thuis te werken.
Ik heb alleen geen zin om er verder over te discussiëren met je, maar zo zwart/wit zoals je het nu brengt, is het simpelweg niet en mijn mening gaat daarin ook niet veranderen.
Heb je het er dan over dat het niet zo zwart-wit is? want ja daar heb je in principe wel gelijk in hoor. Feit is alleen wel dat niet in de auto stappen vrijwel altijd beter is.
Is het niet zo dat 'het huis' (laat ik het zo maar noemen) marginaal meer slijt als je thuiswerkt ten opzichte van op kantoor werken? Als je niet thuis bent staat alles op 'idle', wat misschien wel slechter is (ook voor het milieu, immers dit komt bovenop het gebruik in kantoor) in economische zin.

Om nu als maatschappij tijdelijk te switchen naar thuiswerken is niet heel gunstig voor het milieu, maar stel dat we allemaal thuis blijven werken en kantoren langzaamaan echt grotendeels overbodig worden, dan is daarmee best veel winst te behalen lijkt me zo.
Maar iets van 24% van de banen in Nederland is een kantoorbaan.
Als een groot deel van deze mensen thuis blijft werken, heeft het grote gevolgen voor de banen in de dienst verlening.
Tja, daar moet dan iets op gevonden worden. Lijkt me meer een sociaal-politiek probleem dan een klimaattechnisch probleem. Omscholing zou een oplossing kunnen zijn, maar misschien ook het instellen van een basisinkomen. In Nederland is het nog wel houdbaar, maar als de wereldpopulatie blijft toenemen is dit probleem, dat al bijna twee eeuwen bekend is, een desastreuze wending voor de toenemende welvaart, ook of juist van achtergebleven landen. Dat gaat ten koste van het milieu.

Verduurzaming van de kantoren lijkt me in vergelijking met thuiswerken geld verbranden, zeker nu we zien dat thuiswerken wel kan. Ook al zou maar 30 a 40% van de kantoorbaan-arbeidskrachten thuis werken, dan nog denk ik dat er voordeel te behalen valt.
De kosten verschuiven zeker. Want voor je woon-werk verkeer krijg je meestal een reiskostenvergoeding. Maar een vergoeding voor de kosten van een behoorlijke thuiswerkplek? Daar kan je veelal naar fluiten. Je hebt niet alleen over GWE en koffie, maar over ook een bureau, goede stoel en vooral: de ruimte in huis.

[Reactie gewijzigd door ATS op 7 september 2020 13:42]

Er zijn veel bedrijven die daar wel wat tegenover zetten. In veel gevallen kun je apparatuur lenen (zoals scherm, stoel en zelfs bureau) en/of krijg je een vergoeding voor Internet. Veel bedrijven kunnen nu in samenspraak met de belastingdienst bruto/netto regelingen treffen waardoor je dus belasting vrij aankopen kunt doen voor je werk die je zelf ook mag gebruiken.

Je zult dit soort dingen ook zelf even aan moeten geven. Meestal is je werkgever wel bereid om dit te doen, want het kost ze vrijwel niks, maar levert jou een hoop op.
Ik had inderdaad nog niet eens verder gedacht dan GWL/GWE. Bedankt voor de aanvulling!
Je gaat toch niet beweren dat reiskosten minder zijn dan het beetje gas/water/licht dat je thuis verbruikt? Heb je het wel eens uitgerekend?
Ik zeg niet dat het een minder is dan het ander, ik zeg alleen dat er kosten verschuiven en dat is niet alleen GWL, trouwens. :) En afhankelijk van de reiskostenvergoeding die je hebt, kan het wel degelijk verschil maken. Ik ga nu met de fiets naar het werk en heb geen reiskostenvergoeding, zou ik thuis gaan werken, heb ik dus wel meer kosten. ;)
Als iedereen zou kunnen fietsen is er echt milieuwinst te behalen :P
Ik werk inmiddels zo'n 7 jaar thuis. Ideaal als je het mij vraagt. Om de week een dagje naar kantoor de afgelopen paar jaar (ok ik ben dan ook wel gelijk 5 uur onderweg in totaal) en dat bevalt me goed. Wel moet je zorgen dat je thuis ook écht ongestoord kan werken. M'n vrouw en kinderen zijn natuurlijk met name 's middags ook vaak thuis maar ook m'n kinderen weten dat ik er simpelweg 'niet ben'. Ik ben aan het werk en kan dus niet voor vanalles gestoord worden. Pas als ergens zwarte rook uit komt wil ik eventueel wel even komen kijken wat er aan de hand is (gecombineerd met het wandelingetje naar het koffieapparaat wat je op het werk ook gewoon zou doen) maar verder niet. Ja, soms een pakje aannemen bij de voordeur maar liefst ook zo min mogelijk.
Wat je wel merkt is dat je echt bewust voor beweging moet zorgen. Normaal loop en beweeg je op het werk vanzelf regelmatig, al is het maar tussen meetings door of liever nog met een rondje om na de lunch. Ik heb van m'n leven nog geen serieuze RSI-klachten gehad (inmiddels 35 jaar fanatiek typende) maar dat speelt de laatste maanden ineens op. Het is gewoon niet gezond als je er geen sport bij doet, of niet dagelijks een stuk loopt of fietst.
Zeker weten. Ik ga dan ook elke dag minstens een uur wandelen ‘s avonds. Eventueel aangevuld met sporten. Ik heb twee uur minder reistijd op een dag dus heb tijd zat om dat te doen. Onderweg beetje reageren hier of ff trainingsfilmpje voor werk pakken en je kunt het nuttige met het aangename combineren.
Klopt. Daarom noem ik ook de gebruikelijke 'wandelingetjes' door het huis wat je normaal ook zou doen. Sowieso is sporten en bewegen belangrijk, ook bij een klassieke kantoorbaan :)
Een beetje energiek het huishouden doen (stofzuigen, dweilen...) schijnt ook flink bij te dragen aan de dagelijkse dosis beweging. Ideaal als je even tegen een blokkade aanloopt.

(Als ik hier om me heen kijk, zie ik dat ik die wijze raad zelf nodig eens in de praktijk moet brengen, lol)

[Reactie gewijzigd door Randfiguur op 8 september 2020 12:58]

(Hier ook hoor, dat laatste :) maar daar heb ik een robotstofzuiger voor).

Nee gewoon tussentijds wat door het huis lopen, 2x de trappen op en af. Extra koppie koffie halen. Dat soort dingetjes..

Als je in de auto naar je werk zou zitten beweeg je immers ook niet. Dus alles wat je 'daarbuiten' doet is sowieso altijd al mooi meegenomen.
Elke kilometer niet gereden is beter voor het milieu.

Maar goed, als je de discipline niet op kan brengen om als je thuis geacht wordt te werken ook écht aan het werk te zijn houdt het snel op ja. Je zoekt dus eigenlijk meer een soort sociale werkplaats dan iets anders?
Toch een leuke instapfunctie voor een jongere die fatsoenlijk kan schrijven en een passie voor tech heeft? Als je dan nog redelijk in de buurt woont zul je er best wat aan overhouden, staat leuk op je cv. Het is mooi dat er een contract wordt aangeboden en geen "13 cent per gepubliceerd woord" contract.

Enne, beste toekomstige redacteur, er mag best meer "blinden tech" op Tweakers hoor :) Er zijn hele leuke technische ontwikkelingen met miniatuur ocr- en objectherkenning, in- en outdoor navigatie, stemherkenning, taststokken met ultrasone afstand bepaling, braille etc. (Mag toch hoop hebben he?)
Dat zou wel leuk zijn, maar ben bang dat dat niet zo snel zal gebeuren, er zijn maar weinig mensen die hiermee te maken krijgen. Ik heb redelijk wat ervaring met brailleleesregels, brailleprinters en JAWS, maar die mogelijkheden zijn nauwelijks bekend in de gewone wereld.

Maar het zou wel een leuk artikel kunnen zijn, want die hulpmiddelen zijn wel geweldig (en geweldig duur ook, helaas) en wel zo belangrijk voor een grote groep mensen.
Inderdaad, die prijzen... Leuk om een mede Jaws genoot hier te treffen (zit in mijn Fusion pakket / Focus40 gen 3 gebruiker). Nu zijn er al tenminste twee klanten die Tweakers kunnen "masseren" voor meer artikels op dit gebied te plaatsen :D
Ik gebruik het niet :) Ik ken het van mijn vorige werkgever, daar hadden we de nodige blinde/slechtziende werknemers. Maar het stoort me wel dat er weinig tot geen aandacht voor is. Ik heb gezien wat voor verschil zo'n pakket of apparaat kan maken, want zelfs met de huidige hulpmiddelen in Windows 10 en Mac OS is het echt nog behelpen, ookal zijn ze een stuk bruikbaarder dan in de Vista/w7 tijd
Niemand van de HWI redactie kunnen strikken hiervoor?
Volgens mij was de insteek van het samengaan van HWI en T.net dat men alsnog zou groeien. :)
Met alle respect naar tweakers /DPG toe maar het blijft een nieuws/community site.
Moet je qua salaris niet teveel van verwachten als je het mij vraagt.

Plus het is ook de functie natuurlijk, denk dat het management iets meer verdiend :P

Ik hoop dat jullie een zeer geschikte persoon voor de functie kunnen vinden waardoor Tweakers/HWI verder kan groeien, succes!

[Reactie gewijzigd door Jeroenzer op 7 september 2020 11:14]

Plus het is ook de functie natuurlijk, denk dat het management iets meer verdiend
Terwijl een redacteur de site kan maken of breken, terwijl management niks maakt en dingen alleen maar kan breken.. Is het dan niet logischer dat juist de redacteur een goed salaris ontvangt?
Nee. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als je voor dit bedrag een goede redacteur kunt strikken, waarom zou je dan meer betalen?
Dus als er geen animo voor is dan lost het probleem zich op door de prijs te verhogen? Je kan vraag en aanbod niet direct koppelen aan de 'prijs', zeker niet in dit geval.
jaa klopt, maar dat is hetzelfde met een recycle perron, de heren/dames die er staan werken elke dag hard om je wijk/stad schoon te houden door met vrachtwagens rond te rijden en bakken te legen etc en de managers erachter bijvoorbeeld lang niet zo hard werken maar wel meer geld krijgen eind van de maand.

Dat is nou eenmaal zo.
Grappig dat je precies dat noemt. Strontzuigen kan je in sommige gebieden $250000 per jaar mee verdienen.

[Reactie gewijzigd door Xzorby op 7 september 2020 14:23]

Niet bij een nl gemeente
Jammer dat je het gratis uitzicht over het IJ er niet meer bijkrijgt :'(
Anoniem: 562971
7 september 2020 09:35
De sfeer bij Tweakers is los, maar ook gedreven. We proberen onze bezoekers het ultieme techplatform te bieden dat ze verdienen.

En geven vaak de lezers/Tweakers een "kijkje in de keuken" en laat dat vooral niet verdwijnen :)
Maar hopen dat het iemand wordt met een technische achtergrond, die het verschil weet tussen versnellingen en krachten. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee