Door Tweakers Partners

Slimme huizen tijdens de Digital Tweakers Meet-up Smarthome

19-08-2020 • 08:00

54 Linkedin

De term smarthome raakt meer en meer ingeburgerd. En dan hebben we het niet alleen over een slimme thermostaat of om tuinverlichting die aan gaat als het donker wordt. Slimme technologie raakt steeds meer verweven met alle facetten van wat we thuis graag doen. Tijdens ons digitale evenement op woensdag 30 september informeren we je uitgebreid over alle ontwikkelingen, bespreken we de nieuwste hardware en software, en delen diverse sprekers hun kennis en ervaring op het gebied van smarthome. Jij kunt er gratis bij zijn!

Voor de Digital Meet-up Smarthome hebben we een gevarieerd programma samengesteld waarmee de online bezoeker zich kan oriënteren en laten inspireren door verschillende soorten slimme software- en hardwaretoepassingen. Daarnaast zijn er diverse specialisten om naar te luisteren en om mee in discussie te gaan. Wat kun je met de getoonde soft- en hardware doen? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe werkt de installatie en configuratie? Hoe gaat het programmeren, de bediening en visualisatie in zijn werk? Al deze topics passeren de revue.

De data van je slimme huis

Een van de aanwezige sprekers is Paulus Schoutsen - oprichter van Home Assisant, een van de populairste softwareplatforms voor smarthomebesturing - die met zijn talk ‘De data van je slimme huis, waar gaat het heen?’ het thema privacy aankaart. Zijn toegankelijke talk gaat over smarthomes die vol met slimme producten zitten die informatie verzamelen. Informatie die een verhaal vertelt over ons en ons leven. Wat doen die producten met die informatie en met wie delen zij hem? En hoe kunnen we ons slimme huis zo inrichten dat je zelf bepaalt waar de data heen gaan en hoe je ze gebruikt?

Het programma (onder voorbehoud)

18:00 - Inloop
18:15 - ‘Zaal’ 1: Femme Taken - Over het bouwen van een smarthome.
‘Zaal’ 2: Rondetafelgesprek met als host Koen Crijns
19:00 - Pauze
19:30 - Partnertalks
20:15 - Pauze
21:00 - Paulus Schoutsen - De data van je slimme huis, waar gaat het heen?
21:45 - (Digitale) borrel
22:00 - Einde

Tijdens de pauzes is het mogelijk om digitaal 'rond te lopen' bij diverse partners die demo's en presentaties geven over de nieuwste producten. De eerste partner die zich heeft aangesloten bij de meet-up is Homey.

Oproep rondetafelgesprek

Ben jij of ken jij iemand die helemaal thuis is in smarthome? Iemand die zijn huisautomatisering heeft opgebouwd rond een basisstation van Homey, Home Assistant, Domoticz of Fibaro? Wij zijn op zoek naar geschikte kandidaten die willen deelnemen aan het rondetafelgesprek. Stuur een e-mail naar concepts@tweakers.net met als onderwerpregel 'Meet-up Smarthome'.

Blijf voor meer informatie de Meet-ups 2020-pagina volgen.

Gratis registreren

Zin om hierbij online aanwezig te zijn? Registreer je dan nu voor een gratis ticket, zodat je straks niks hoeft te missen over de laatste trends en innovaties op het gebied van smarthome. Wij gebruiken Let's get digital als platform voor het organiseren van onze Meet-ups. Hiervoor hebben wij een Q&A opgesteld voor mogelijke vragen.

Edit: datum in eerste alinea gezet.

Reacties (54)

Wijzig sortering
Woensdag 30 september dus.. de datum is wel zoeken.
Ik heb de datum nu ook in de eerste alinea gezet!
Wilde ook wel kijken, agenda erbij.. ehm wanneer dan?

Ook best vreemd: Paulus Schoutsen en Femme hebben netjes een foto op de ticketpagina, Koen mag het doen met een simpele naamsvermelding.
Snap eigenlijk niet waarom in de smarthome discussies nooit KNX wordt bij betrokken.
OK, het is minder "snel eens ff je huis automatiseren" en het is ook iets duurder als Home Assistent etc, maar het heeft ondertussen ook alle koppelingen naar vrijwel alle protocols van andere zaken.
En je hoeft niet elke x-jaar een deel van je hardware te vervangen wegens niet meer compatibel of krachtig genoeg.
Tevens kan je zelf kiezen of je je data lokaal op een systeem bewaard, intern op de verschillende componenten, of een cloudservice wil gebruiken.
Omdat KNX in bestaande bouw eigenlijk niet te doen is. En in nieuwbouw is het niet alleen duur omdat KNX duur is, maar ook omdat je veel extra leidingwerk nodig hebt en een idioot grote meterkast.

Daar komt nog bij dat het lastig achteraf te verwijderen is (zonder wederom je hele woning overhoop te trekken) en dus mogelijk nadelig is voor je verkoopwaarde. Want niet iedereen zit te wachten op die snufjes.

En "alle koppelingen naar vrijwel alle protocols" is ook gewoon niet waar. Er is echt genoeg dat niet met KNX werkt. Moet wel toegeven dat er veel is dat WEL met KNX werkt, alleen zolang het niet echt alles is ontkom je toch niet aan een open systeem zoals Home Assistant.
Dat het duur is klopt zeker, maar lastig achteraf te verwijderen is niet perse waar. Veel leidingwerk, en een grote meterkast is ook niet waar.

KNX bus kabel is 4 aderig, en kan ook voor andere bus systemen gebruikt worden.
Als je zin hebt om volledig om te schakelen naar bijvoorbeeld Niko Home control, dan kan dat zonder je bekabeling opnieuw te trekken. Deze bus kabels kan je, zoals het hoort, gewoon aftakken, zonder voor elke schakelaar een kabel te moeten trekken vanuit de meterkast. Een grote meterkast heb je ook zeker niet nodig, het neemt niet meer plaats in dan eender welk domoticasysteem.

Zelf is mijn huis ook uitgerust met KNX.
Dit is gekoppeld met Home assistant met behulp van een knx module die je knx signalen op een LAN netwerk plaatst (werkt mbv UDP dacht ik?)
Door deze combinatie heb ik het voordeel dat ik uit een grote selectie knx hardware kan kiezen van verschillende fabrikanten, en mijn eigen automatisatie kan toepassen op deze hardware.

[Reactie gewijzigd door MitchVL op 19 augustus 2020 10:35]

Voor een puur knx-systeem kan de hoeveelheid ruimte die nodig is in de verdeelkast meevallen. Dit vanwege het bussysteem waardoor je in de meterkast geen modules nodig hebt om bijvoorbeeld drukknoppen en aanwezigheidssensoren op te hangen. Bij de plc-achtige systemen die een simpel 24V stuursignaal gebruiken voor digitale ingangen en uitgangen gaat er meer kabel naar de verdeelkast en zijn er ook meer I/O modules in de verdeelkast nodig.

Verder hangt het een beetje af van de hardware die je allemaal naar je verdeelkast gaat. Ga je voor inbouwleds met centrale voeding en dali- of dmx-gestuurde drivers dan heb je al snel veel ruimte nodig voor voedingen en drivers. Dit levert je wel weer ruimtebesparing op aan de andere kant van het draadje zodat je minder inbouwruimte nodig hebt voor de verlichting.
Een geïntegreerd bedraad systeem leg je aan met het idee om het comfort en ook de waarde van de woning te verhogen. Nou heeft een puur knx-systeem ten opzichte van zelfbouwsystemen met centrale softwarematige besturing op een single board computer wel als voordeel dat het helemaal autonoom en in principe onderhoudsvrij functioneert. Je moet zo'n knx-systeem meer zien als een verlichtings- en klimaatautomaat die een vrij simpel programma uitvoert. Als je er geen foutgevoelige afhankelijkheden met de buitenwereld in stopt (zoals api-koppelingen met meuk uit de cloud die snel door de tijd wordt ingehaald) kan zo'n systeem heel goed zelfstandig zijn werk doen en langdurig betrouwbaar zijn. Je Home Assistant-installatie draag je niet zo snel over aan de nieuwe eigenaar tenzij je er een onderhoudscontract bij levert of de nieuwe eigenaar net zo'n nerd is als jezelf.

[Reactie gewijzigd door Femme op 19 augustus 2020 10:42]

Ik durf te stellen dat er genoeg kopers zijn die de waarde van een woning omlaag waarderen als ze weten dat er een soort van computer in de woning is die alle lampen regelt. Het gebruikt stroom, het kan stuk, het is complex (niet elke elektricien kan dat zo even fixen). Mijn ouders zouden bijvoorbeeld zo'n systeem niet willen. Mijn vrouw ook niet :-)

Daar komt nog bij dat je je vraagtekens kunt stellen bij een volledig uitgerust KNX systeem dat verder geen enkele afhankelijkheden van API's of de buitenwereld heeft. Dan kom je immers niet heel veel verder dan 'lampje uit na 20 minuten', 'lampje aan bij zonsondergang', etc. Is die prijs dat comfort dan waard?

Komt bij dat als iemand gewoon niet wil dat z'n lampje aan gaat om 5 uur, dat er alsnog iemand met verstand van KNX bij zal moeten om de programmering aan te passen. Daar zit gewoon niet iedereen op te wachten.

Zelf gebruik ik Z-Wave.. Toegegeven, het is niet heilig (het lagged nogal bij aansturen van veel modules tegelijkertijd of snel achter elkaar) maar het grote voordeel naar mijn idee is wel dat het relatief simpel verwijderbaar is.

Verder gebruik ik allerlei zaken zoals Somfy voor lamellen en Slide voor gordijnen. Werkt top, maar niet iedereen is fan.. Want je kunt je gordijnen niet gewoon even open doen met de hand en je kunt je lamellen niet even met het touwtje regelen. Domotica is gewoon niet voor iedereen.
Duidelijk nog nooit KNX gebruikt dus.

Retrofit: Met KNX kan je perfect retrofitten. De buskabel is volledig topologie onafhankelijk dat je elke structuur ermee kan maken. Dus even een gaatje boren hier, wat onder het plakwerk leggen daar en je komt al een heel eind. Verder heeft KNX ook een wireless variant als je toch ergens met de buskabel niet kan komen.

Plaats in de kast: die DIN mounted aktoren zijn gebonden aan de specs. 1U, 2U.... misschien dat sommige wel iets kleiner konden zijn, maar ik zie hier eigenlijk geen probleem mee. Weet ook dat heel wat aktoren als UP (unterputz) verkrijgbaar zijn. Zo heb ik zelf een aantal zaken gewoon in de muur verwerkt, achter een spiegel, achter een schakelaar. Zo kan je heel makkelijk je kast offloaden.

Verder bestaan er prima OS libraries om alles met KNX te doen wat je wil. Je krijgt een 100% open API in alle KNX componenten. Dat was alleszins voor mij dé reden om voor KNX te kiezen en daar heb ik nog geen moment beklaagt. Bestaat het ding niet dat doet wat ik wil dat het doet? No problem. paar regeltjes code op de RPI en hop, done.

KNX is gewoon een erg volwassen systeem waar je alle mogelijke out of the box componenten kan voor vinden in alle vormen, kleuren, design zondat je zelf moet zitten knutselen. Dingen die ook na jaren zonder stroomuitval nog perfect hun werk doen zonder bugs, zonder rariteiten, dat is toch ook wel wat. Als je wel graag knutselt (en dan vooral qua hardware) of je wil het gewoon zo goedkoop mogelijk dan is KNX misschien niet de beste keuze.
"Perfect retrofitten" en dan vervolgens komen met "wat onder het plakwerk leggen". Ik weet niet in wat voor plaggenhut jij woont, maar de meeste Nederlandse woningen zijn van beton of kalkzandsteen. Daar zaag je niet "even" een leiding in. Dat is een behoorlijke klus. Bovendien kun je dan nog steeds niet horizontaal iets aanleggen, want dan zul je een keer je vloer moeten open breken.

Als ik KNX in mijn wonign zou willen aanleggen gaan alle muren er aan (alsin, frezen) en kunnen alle dekvloeren er uit. Dat is niet 'even retrofitten', dat is een investering van makkelijk 30k als daarna ook weer alles netjes gemaakt moet worden. (Nieuwe dekvloer, nieuwe vloerbedekking, wanden opnieuw gestuced, etc).

Kortom, KNX TP is helemaal niet te retrofitten naar mijn idee.
KNX RF is leuk, maar is beperkt. Is relatief weinig voor te krijgen.
Haha, vloer openbreken? Jij hebt duidelijk nog niet veel ervaring. In jouw huis zijn er geen plafonds ofzo? Volgens mij hebben de meeste moderne huizen toch echt wel stucwerk op de muren of eventueel één of andere plaatconstructie. Een buskabel kan je ook nog ontdoen van zijn plastic mantel dan heb je echt maar een paar mm ruimte nodig. Zelfs al heb je een écht betonnen huis waar je de industrial look van wil behouden kan je volgens mij gewoon direct in de beton slijpen. Op een paar mm heb je ook helemaal geen staal zitten ofzo. Met een flex + afzuig zo gepiept. Het gaat over enkele mm! Of ben je zo iemand die dan de slaap niet kan vatten omdat het kabeltje niet 30cm in de beton loopt?

Stel, je hebt een lichtpunt in de living en wil in de buurt een KNX rookmelder. Helaas geen buskabel lopen. Als je, je huis goed bekabelt hebt, dus alles in ster met min. vob5g naar oa je lichtpunten, kan je in je kast de bus aansluiten op het vrije paar naar je lichtpunt. Daar kan je dan vervolgens een paar meter in het plafond slijpen. Hopla, KNX bus (hoewel er ook prima RF melders zijn, maar goed). Natuurlijk is dat dan 1 koper paar voor één sensor, ik zou er ook geen misbruik van maken en het is een apart leg in de KNX topologie, geen enkel risico naar andere componenten toe enz.

Ik denk eerlijk gezegd dat met een beetje ervaring, nadenken, TP + RF KNX best flexibel is om te retrofitten. Wat zou dan volgens jou beter zijn? Vereisten zijn wel: bus systeem, open API, geen batterijen zooi enz

[Reactie gewijzigd door miitjohn op 31 augustus 2020 21:33]

Ik denk dat ik meer huizen gebouwd heb dan jij, maar goed. Ik heb inderdaad stucwerk op me muren, ongeveer 1mm met daar onder kalkzandsteen en in vorige woning prefab beton elementen. Maar het maakt ook niet wezenlijk uit of het 1mm of 1cm is. Daarna is je muur lelijk en moet je het opnieuw stucen. En buskabel zonder mantel in je muur plamuren is geen oplossing. Dus of het nou hout, stucwerk of beton is.. Het maakt niet uit. zodra je er een leiding in gaat frezen is je muur lelijk. met 1 wand nog wel te doen, maar als je KNX in je hele woning wil leggen haal je dus letterlijk elke muur open en mag je daarna elke muur gaan repareren/stuc'en/behangen/sausen/etc.

En wat maakt een plafond uit dan? Je kunt wel leidingen in je plafond frezen wou je zeggen? dat moet je dan toch ook weer dichtstuc'en? Ik heb geen verlaagd plafond als dat je opmerking is. Mijn plafond is gewoon beton (breedplaatvloer). Ik denk eigenlijk, nu ik er over nadenk, dat je daar niet eens in mag zagen omdat de constructie dan wordt aangetast.

Jouw oplossing (2 losse aders in los stucwerk frutselen) is hoe een amateur het doet. Geen enkele installateur zal dat op die manier aanleggen. Ik snap wel dat je het op die manier KAN doen, maar geen enkel professionele installateur zal die manier van installatie willen doen. en dat is met goede reden, want het is niet conform normering, is niet later te vervangen en maakt kans op storingen groter.

KNX achteraf aanleggen in een woning op een professionele manier betekent heel simpel complete renovatie van de volledige elektra incl. nieuwe leidingen frezen. Daar zitten gewoon hoge kosten aan verbonden. Dat je het ook kan doen door een combinatie van losse aders achter het behang plakken en combinati met een verdwaalde KNX RF module, prima. Maar op die manier leg ik geen installaties aan. En zeker een professionele installateur zal dat niet doen.

En nog steeds heb je dan geen oplossing voor horizontaal transport. Je zult toch van kamer A naar kamer B in een vloer moeten. Als ik jou zo hoor leg je de kabel dan onder het tapijt.. Dat vind ik dus geen acceptabele oplossing.

Buskabel mag volgens de norm niet samen met 230 in 1 buis zitten. En ZEKER niet door gebruik te maken van extra losse draden zonder dubbele isolatie. Dus jouw oplossing met een rookmelder werkt misschien, maar voldoet niet aan de norm. In ieder geval niet aan de Nederlandse norm. jij komt zo te lezen uit Belgie.

Het vreschil tussen jouw 'kan wel' en mijn 'kan niet' is de mate van kwaliteit. jij knutselt wat onder het behang en vind het gezegend. Ik bedank daar voor.

Voor jouw eisen pakket zijn wellicht weinig alternatieven. Maar ik kan ook zo'n lijstje met eisen noemen zodat alleen Z-Wave of iets van X10 er uit komt.

In mijn woning gebruik ik Z-Wave. Ik heb momenteel ongeveer 50 inbouw modules achter schakelaars. Toegegeven, dat is niet heilig gezien de beperkte bandbreedte. Maar KNX is ook niet bijzonder snel met 9600bit/s. Ook heeft Z-Wave aanzienlijk minder integraties dan KNX. Z-Wave is veel meer huisdomotica (lampjes, schakelaars, etc) terwij lKNX meer gebouwautomatisering is.

Het grote plus van Z-Wave in bestaande bouw is echter dat je het kan plaatsen zonder je hele woning overhoop te trekken (lees: op een professionele manier!). Z-Wave is ook aanzienlijk goedkoper. Ik heb denk ik zo'n 2000 euro aan modules uitgegeven, en daarvoor heb ik bij Z-Wave net een basissetje voeding, IP router/interface, paar tasters en een actor. Dan laat ik ETS software nog even achterwege.

Anyway, ik heb dus Z-Wave met HomeAssistant en ik heb daar eigenlijk echt niets over te klagen. Elke schakelaar heeft een actor naar de lamp, zodat ook wanneer de centrale aansturing uit staat of niet werkt ik nog steeds alle lampen lokaal kan bedienen. HomeAssistant voegt dus alleen automatisering toe (lamp aan indien 5 uur en iemand thuis, etc) en is niet noodzakelijk voor werking van lichtpunten. KNX heeft wat fraaiere tasters (met LCD schermpjes, etc) en aanzienlijk meer integraties met bv. klimaatbeheersingsystemen. Dus KNX heeft zeker voordelen.. Maar in mijn woning (welliswaar nieuwbouw, maar wilde niet nog eens 15k uitgeven aan installatiewerk) geen optie.

Ik blijf er dus bij dat KNX niet te plaatsen is in bestaande bouw. Dat jij daar anders over denkt is prima.. Maar moet je niet zeggen dat ik weinig ervaring heb als ik geen losse koperdraadjes onder het behang wil wegsmeren.
>Ik heb inderdaad stucwerk op me muren, ongeveer 1mm

Sorry hoor, maar je hebt nog nooit zelf een huis gebouwd als je dit zegt. 1mm? Jouw metser en stucker zijn dan eigenlijk hartchirurgen in disguise ofzo? 1mm is de dikte van je verflaag misschien. Als je met beton werkt of panelen kan dit wel, maar waarom zou je een muur dan stucken?

> zodra je er een leiding in gaat frezen is je muur lelijk.

In huis op gestuckte muren zelf A/C leidingen in gelegd waar ik 30cm breed en 20cm van heb weggehaald. Uiteraard, je moet even opnieuw stucken, dat is een uurtje werk als handig bent. Je hebt immers aan beide kanten het niveau, je hoeft geen profielen. Nadien moet je verven, dat klopt. Afhankelijk van de kleur ed kunnen er dan wel kleine kleurverschillen optreden. Als je pech hebt moet je de muur in zijn geheel verven. Maar als je retro-fit met KNX is die paar K voor je huis opnieuw te laten verven toch peanuts. Je wacht tot alles klaar is en dan hop alles gelijk in een ander kleurtje dan is moeder de vrouw ook weer blij.

> Jouw oplossing (2 losse aders in los stucwerk frutselen) is hoe een amateur het doet.

Als je de kans hebt om KNX te leggen in het begin dan doe je dat uiteraard niet. Maar het gaat hier over retro-fit. In dat geval is dit een pragmatische oplossing voor een probleem zonder enig nadeel. In mijn woordenboek = een goede oplossing. Noem mij één nadeel? Let wel: ik praat enkel over KNX, niet over elektriciteit. Als je een volledig "analoge" elektriciteits installatie hebt zonder ster en met kabel naar de schakelaar, goed, dan is een totaal renovatie de enigste zinnige oplossing. Ik had het hier over een soort migratie van een niet bus gestuurd oplossingen (bv. PLC gestuurde of andere) naar KNX.

>elke schakelaar

Weer zo iemand die domotica niet begrijpt. Ik heb zo goed als geen schakelaars in huis maar overal dimbare lichtpunten gestuurd door aanwezigheidsmelders ifv lichtsterkte. Natuurlijk, in bepaalde ruimten zijn wel tasters nodig, maar die kan je op één hand tellen: slaapkamers, living, eethoek en keuken.

Verder herhaal ik jouw belangrijkste keywords in de slot paragraaf: "beperkte bandbreedte", "minder integraties", "KNX heeft wat fraaiere tasters en aanzienlijk meer integraties" + "maar wilde niet nog eens 15k uitgeven aan installatiewerk) geen optie". Exact. KNX is beter, mooier, sneller en uitgebreider, maar ook duurder ;-) Nu goed, Z-Wave is leuk om te knutselen, dus ieders wat wils zullen we maar zeggen.
Echt gast, als je mij niet kent doe dan niet alsof je het allemaal beter weet. Mijn muren zijn van kalkzandsteen. Daarover heen zit een stuclaag om de oneffenheden weg te halen, dat is niet meer dan 1mm en op sommige plekken zit zelfs helemaal geen stucwerk. Dat heet "behang klaar" en is een standaard term in de bouw.

Dan krijg je dus zoiets als dit:

https://encrypted-tbn0.gs...dnmnfaG7mzB-6bmg&usqp=CAU

Dat kun je dan afwerken met sausklaar stucwerk, dan komt er nog een keer een mm bij op. Maar een KNX buskabel is +/- 8mm die je eigenlijk ook fatsoenlijk in een PVC buis behoort te drukken en niet los in de muur. Dus je hebt gewoon een diepte van minimaal een centimeter nodig om dit netjes te doen.

Jij noemt het "even stuc'en", "even verven". In praktijk als je je hele woning overhoop haalt om er KNX aan te leggen dna moet je dus nagenoeg je hele huis opnieuw stucen. Dat is niet "even". Dat kost je zo 10k als je dat laat doen.

Verder is het probleem dat jij 2 losse draadjes achter het behang plakken een acceptabele retrofit oplossing vind. Dat jij dat goed vind is mooi, ik vind het geen porum en er is geen professionele installateur die dat zal aanleggen. Dat jij het met "houtje touwtje" het op die manier weet te realiseren is mooi.. Maar als iemand een mooie vrijstaande villa heeft gekocht en daar KNX in wil, dan moet gewoon 't hele huis overhoop. KNX is niet een systeem dat je in een rijtjeswoning zal vinden, en iemand in een villa van 1,5 miljoen gaat niet akkoord met kleurverschillen. Dat betekent dus in praktijk dat de hele wand opnieuw geverfd moet worden.

En daarom blijf ik er bij dat KNX niet (betaalbaar) achteraf in te bouwen is. Nogmaals, dat jij het achter het behang weet te plakken is prima. Voor een professionele installatie is dat geen optie.

En omdat het zo duur is en niet op een acceptabel niveau achteraf in te bouwen is is KNX dus niet altijd een optie en daardoor ook niet altijd de beste oplossing. In bestaande bouw is iets als Z-Wave veelal een veel betere optie, simpelweg omdat je veel minder hoeft te breken.

En de opmerking dat tasters niet nodig zijn.. Tsja, ik bedien mijn lichtpunten ook zelden handmatig, maar het komt toch wel voor. Soms is je schema toch anders of wil iemand gewoon even wat anders. Bij mij gaat bijvoorbeeld de sfeerverlichting aan als ik de TV aan zet, maar als je bezoek hebt met daarbij een TV op de achtergrond dan wil je misschien wat meer verlichting. Dan komt toch de taster weer om de hoek kijken. Of als er iemand spinrag aan het weghalen is dan wil diegene wellicht de lampen even vol aan, zodat alles goed zichtbaar is. Komt toch ook weer de taster naar voren.
Naast dat ik je toon behoorlijk negatief en onvriendelijk vindt, klopt een hoop van wat je zegt gewoon niet voor een hoop situaties. Fijn dat het jou gelukt is om nieuwe leidingen te plaatsen zonder je halve huis te herbouwen maar dat betekend niet dat dat overal kan/mag/zinvol is. Ik woon op dit moment in mijn 3e nieuwbouw huurwoning op rij en op een enkel tussenwandje na zijn hier alle muren, plafonds en vloeren van keihard beton.

Als iemand het niet eens is met jouw keuze voor KNX, om wat voor reden dan ook, respecteer dat gewoon en kom eventueel met redelijke tegenargumenten ipv te roepen dat iemand niets van woningbouw of domotica snapt.

Ja, ik ben een enorme prutser met mijn huurwoning waar ik zelfs probeer te voorkomen dat ik gaten in de muur boor om iets op te hangen. En ik ben heel blij met wat spotgoedkoop zigbee en wifi spul en een raspberry met Home Assistant in de meterkast. Maar ik ben in ieder geval een stuk gezelliger...
[edit: typo correctie]

[Reactie gewijzigd door SqyD op 29 september 2020 12:01]

Femme z'n hele huis is KNX dus ik denk niet dat het een onder geschoven kindje wordt op deze meet-up ;)
Femme heeft helemaal geen knx in zijn huis, hoe kom je daarbij?
Dacht het me te herinneren, maar zie nu dat hij PLC's en DMX gebruikt als ik het goed heb (het filmpje waar ik het een paar jaar geleden uit dacht te hebben kan ik op het werk niet kijken). Dus helaas toch geen KNX, maar het antwoord zal toch zijn dat de extra bedrading veel mensen afschrikt. Zeker als het achteraf moet.
Ik ken mij dat ook herinneren. Kan zo snel niet het filmpje terug vinden.

Is al wel wat jaartjes geleden volgens mij.
Neen hoor, toen ook niet. DMX voor de lichtsturing, dat wel, maar dat is helemaal iets anders.
De sturing is centraal dmv een wago plc, met daarbovenop ip symcon.

[Reactie gewijzigd door teaser op 19 augustus 2020 11:34]

Toevallig ken ik iemand die dit wel in zijn nieuwbouw huis heeft laten plaatsen, maar zelf heeft hij hier geen kennis van. Dus zover mij bekend moet hij dan voor elke wijziging opnieuw contact opnemen met de KNX installateur om dat te regelen.

Hoeft geen probleem te zijn maar, handig is anders.
Tja dat gaat met elk systeem hetzelfde zijn, als je er geen kennis van hebt moet je iemand inschakelen voor aanpassingen.
Het is zo dat knx traditioneel vrij gesloten lijkt. De knx organisatie richt zich traditioneel tot fabrikanten en installateurs, en niet tot doe-het-zelvers. Ook de licentie voor ETS (de configuratiesoftware) schrikt veel mensen af. Echter is knx een open systeem, niet-fabrikantgebonden en zeker niet te moeilijk voor niet-professionals om ermee aan de slag te gaan.
Bijna elk (van origine) PLC merk heeft tegenwoordig goede platforms met voor/nadelen en mate van ingewikkeldheid. Maar het is precies wat je zegt men wil ff snel het huis automatiseren en dan valt er simpelweg al veel af.
Zelf heb ik de combinatie KNX + Home assistant wat voor mij heel goed uitkomt.
Toegegeven, de hardware is duur, maar je kan uit een heel grote selectie kiezen, van verschillende fabrikanten.

Mits een module die je knx signalen op LAN zet (en omgekeerd), kan je alles zelf automatiseren en aanpassen. Door Home assistant te gebruiken, is de grens tussen KNX, automatisatie en mijn eigen hardware (esp8266 voor bvb waterniveau te meten, raspberry pi, ...) vervaagd, en kan ik vrijwel alles doen.

Een groot nadeel van knx is dat je een licentie moet aanschaffen voor het programmeren van je domoticasysteem. Want KNX gaat er van uit dat alleen een installateur dit normaal programmeert. Wat echt belachelijk is als je het mij vraagt. Ook is de programmeer omgeving enorm ingewikkeld, en moet je al bijna een opleiding volgen om het te kunnen gebruiken. Zelf ben ik een professioneel programmeur, en door er veel mee bezig te zijn, heb ik het ondertussen onder de knie.

[Reactie gewijzigd door MitchVL op 19 augustus 2020 11:00]

Als je gewoon meer op protocol-niveau inkoopt gaat er niet opeens magisch planned obscelence spelen hoor. Hier al jaren tevreden HomeAssistant-gebruiker. Heerlijk dat je met een Zigbee-stick niet al die onzinnige gateways nodig hebt, die heb ik dus ook nooit hoeven kopen. Een bonte mix van 433 Mhz, Zigbee (Hue, Tradfri en Osram), WiFi en het werkt allemaal mooi samen, eveneens bedienbaar met de Google Home.

[Reactie gewijzigd door MsG op 19 augustus 2020 08:22]

Wat voor data krijgt Google dan van je wanneer Google home in hass.io zit?
Vooral bediening van lampen (helderheid en kleuren) en het uitlezen van temperatuursensoren.
Daar heb je dus openhab of Domoticz voor. En koop geen cloud rommel.
Hoezo? Ik heb al 6 jaar Loxone, waarom zou ik iets moeten vervangen wat goed werkt? Het werkt onafhankelijk van Loxone zelf, ik connecteer remote via eigen VPN en er zit een serieuze firewall tussen.
Al mijn lichtpunten, stopcontacten, ventilatie, waterput, weer sensors, rolluiken, lichtsensors, bewegingsmelders, alarm, audio (Sonos), Hue, poorten, deuren, brievenbus, autoladers, TV, aansturing PC's, ... zijn allemaal verbonden via de Loxone.

Ik zie niet in waarom ik niet nog 10 jaar verder kan met die setup. Nog geen enkele module stuk gegaan. En heb een homeserver module klaarstaan als backup die ik gewoon in 1 minuut van vervangen. Ik noem nu Loxone, maar dit geldt voor verschillende oplossingen als je het goed aanpakt. Als Loxone morgen niet meer bestaat, heb ik daar geen enkele last van.
Dat is vooral het geval bij nieuwe producten, merk ik. De eerste lampen en hub bijvoorbeeld, maar nu we wat iteraties verder zijn en men de nadelen heeft ontdekt en opgelapt, is dit minder van toepassing. De grootste valkuil ligt overigens nog wel in de ondersteuning van die apparaten. Zonder beveiligingsupdates, wordt je al wel snel doelwit, maar het is geen zekerheid dat een nieuw product die support wel goed voor elkaar heeft. Ik hoop dat de EU/NL eens opschiet met de wetgeving op langere ondersteuning.
Leuk! Tof ook dat Paulus aanwezig is :)
Nu nog 45 minuten zien te vullen 8)7
Dat moet vast goed komen! :) Erg relevant ontwerp, privacy. Het is een van de punten waarom ik naar Home Assistant ben overgestapt.
Jammer dat het beperkt is tot deze 4 platformen. Ben zelf druk met (voorbereidingen op) Loxone
Ter info, er komt in september iets nieuw uit van Loxone. Ik denk enkel dat dit iets meer cloud gebaseerd gaat zijn.
Als ik je een tip kan geven als je Loxone kiest (goed spul hoor); zorg dat je je kabels zo legt dat je altijd terug kan naar een ander systeem. Hun tree systeem van laatste jaren is meer een vendor lock-in. We hebben alles individueel van punt naar centrale kast gelegd, dat is de enige manier dat je later nog kan switchen naar eender welk ander systeem. Je gaat iets meer werk hebben en iets meer kabels moeten kopen, maar achteraf veel flexibeler.

Als je voor Loxone Air gaat (opbouw) is dit natuurlijk niet van toepassing.
Worden de sessies ook opgenomen?
Het is een nieuw platform waar we mee werken. We gaan uiteraard ons best doen om de talks ook op te nemen, maar we kunnen deze garantie nog niet geven. We zijn er in ieder geval wel mee bezig.
Jammer dat ik ergens anders moet registreren, dat zou Tweakers toch zelf moeten kunnen.
Evenement registratie lijkt eenvoudig maar onderschat niet hoe lastig het in de praktijk is. De ontwikkeltijd die je er voor nodig hebt om het zelf te bouwen en te onderhouden weegt zelden op tegen het inzetten van een goedkope bestaande oplossing. Zeker als het niet je core business is, zoals de paar evenementen per jaar die Tweakers organiseert.
Jammer dat basic info over de meeting ontbreekt.
Waar (online dus via het platform Let's Go Digital, verwarrend dat er over 'zalen' wordt gesproken...)? Wanneer (staat alleen bij ticket selectie, maar dus 30 sept)?

Edit: de antwoorden inmiddels gevonden...

[Reactie gewijzigd door Flitsing op 19 augustus 2020 08:24]

geregistreerd, maar mijn Firefox blijft in stap 3 hangen op "Loading" na dat ik op de submit knop heb geklikt.

Tickets wel via mail binnen, maar de browser had het er moeilijk mee
Kan ik in VR rond lopen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee