Advertorial

Door Tweakers Partners

Data-analytics zorgt voor sneeuwbaleffect in pensioenwereld

19-03-2020 • 08:00

13 Linkedin

Als data-analist of data-scientist werk je bij pensioenuitvoerder TKP met rijke datasets, waarmee je voor vernieuwing zorgt binnen een maatschappelijk thema dat ons allemaal raakt. Data lead Arjen Cats vertelt over zijn werk en het sneeuwbaleffect dat hij hiermee soms ziet ontstaan bij pensioenfondsen. “Het voordeel van de rijke data waarmee wij werken, is dat we niet snel hoeven te vervallen in het doen van aannames.”

Als data lead is Arjen Cats (46) bij TKP verantwoordelijk voor de afdeling die zich bezighoudt met data & analytics. “Wij pakken alles op wat datagerelateerd is en leveren inzichten die onze klanten kunnen doorvertalen naar acties. Ook leveren we oplossingen waarmee mensen grip krijgen op de problemen waar zij mee te maken krijgen.” De gebruikers van de diensten en oplossingen van Arjen en zijn team zijn onder meer directe TKP-collega’s (“bijvoorbeeld de afdeling Communicatie, die campagnes plant op basis van data”), maar bevinden zich ook buiten de organisatie. “Zoals de pensioenfondsen die willen weten hoe ze hun eindklanten het beste kunnen bedienen. Ook zetten we data-analyse in voor fraudedetectie, om te achterhalen of er bijvoorbeeld meerdere uitkeringen naar één rekening gaan.”

Rijke datasets met veel kenmerken
De data waar het team Datamanagement & Analytics mee werkt, zijn in eigendom van de pensioenfondsen waarvoor TKP de pensioenadministratie verzorgt. Deze data worden grotendeels aangeleverd door werkgevers. “Het zijn rijke datasets met allerlei kenmerken van pensioendeelnemers, waardoor we niet hoeven terug te vallen op aannames en openbare bronnen zoals social media. Dat laatste willen wij ook niet. Ethisch handelen is voor ons belangrijk, het gaat immers om persoonsgegevens. Met de data die we hebben, kunnen we onze dienstverlening op een hoog peil brengen en daarnaast goed uitleggen waar we mee bezig zijn.”

Het werk gaat veel verder dan het schrijven van scripts en modellen, legt Arjen uit. “In ons team is veel pensioenkennis aanwezig in combinatie met data- en technische kennis, waardoor we een goede gesprekspartner zijn. We proberen steeds de vraag achter de vraag te achterhalen, om te begrijpen hoe wij het beste kunnen helpen. Daardoor kunnen we oplossingen en ideeën voorleggen die opdrachtgevers soms helemaal niet verwachten. Zo kunnen we bijvoorbeeld voorspellen wanneer pensioendeelnemers contact op gaan nemen met de klantenservice, wat kan helpen bij onder meer de capaciteitsplanning.”

Op zoek naar aha-momenten
Een van de mooie dingen in zijn vakgebied is het sneeuwbaleffect dat Arjen soms ziet ontstaan. “Op elke oplossing of ieder inzicht van ons volgen vaak weer vijf nieuwe vragen. Je zorgt regelmatig echt voor een ‘aha-moment’ bij de opdrachtgever. Bijvoorbeeld over de manier waarop de pensioendeelnemer het liefst wil dat wij met hem of haar communiceren en wat het effect is van bepaalde life events, zoals een nieuwe baan, trouwen of scheiden. Maar we kunnen ook precies zien waar werkgevers fouten maken bij het opgeven van pensioeninformatie, zodat we meer gericht kunnen helpen. Dat zijn soms mooie inzichten, maar daarin schuilt ook direct een gevaar. Want ook al kun je overal de diepte in, het operationaliseren en kunnen doorvertalen naar actie op deze inzichten blijft een uitdaging op zichzelf. Mensen moeten er in hun dagelijkse werk wel wat mee kunnen. Bovendien zitten we niet bepaald om werk verlegen, dus dat sneeuwbaleffect breng ook risico’s op overvraging met zich mee.”

Op dit moment bestaat het team van Arjen uit dertien medewerkers. “Het is een mix van ervaren business intelligence-specialisten, data-engineers en jonge, soms net afgestudeerde data-scientists. We groeien snel en een van onze uitdagingen is om alles wat we ontwikkelen verder door te automatiseren. Een voorbeeld daarvan op het gebied van datavisualisatie is Tableau, een tool waarmee je dashboards met grafieken kunt maken. Dit heeft een hoog selfservice-gehalte waardoor gebruikers zelf interactief aan de slag kunnen met onze data.” Met name op het gebied van data-science is er veel ‘artistieke vrijheid’ voor teamleden. “Deze collega’s moeten de ruimte hebben in de keuze voor hun modellen, omdat ontwikkelingen heel snel gaan. De wereld kan er volgend jaar op dit gebied heel anders uitzien en daarin willen wij kunnen meebewegen. Dat doen we door zo veel mogelijk met opensource-tooling te werken.”

Toffe uitdagingen
Hoe is het om te werken binnen data-analytics en data-science bij TKP? “Er ligt hier veel ruimte om je eigen pad te kiezen, met de nodige autonomie om de rol te pakken die jou ligt. De datasets waar wij mee werken, zijn heel rijk en er is veel te ontdekken. Wij zoeken vooral naar een onderzoeksmentaliteit en naar mensen met een brede interesse in hoe dingen werken. Ben je zo iemand, dan denk ik dat je hier als data-analist, -scientist of -engineer toffe uitdagingen gaat vinden.”

De diepte in met intelligente datamodellen? Bij TKP vind je serious tech voor ICT’ers met ambitie. Kijk voor meer informatie op https://www.werkenbijtkp.nl/vakgebieden/tech/data-analytics

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (13)

Wijzig sortering
Ik lees dit met mijn analytische insteek, en zie enkel enge dingen over het zoeken van patronen in het gedrag van de pensioengerechtigden. En een strooisel van buzzwords zonder samenhang met enige toepassing.
Schrijf dan: TKP zoekt personeel. We bieden services die de kosten rond pensioenadministratie maximaal verhogen. Daarvoor doen wij enge dingen met persoonlijke data, die de pensioengerechtigde niet verwacht, en die voor de keuzes in beleggingen van het pensioenfonds niet relevant zijn. Dit geeft jou de ruimte creatief te zijn in een wereld waar de middelen en de klant je niet belemmeren.
"TKP zoekt personeel". Dat is wel optimistisch. Ik vermoed dat deze advertentie al even voorbereid is. Want de hele pensioenwereld is natuurlijk net zo'n 100 miljard kwijtgeraakt.
Wat goed is om te weten TKP zit in Groningen en heeft een kantoortje in Utrecht.
Het heeft 8 vacatures open staan:Het bedrijf heeft een 5 reviews op Glassdoor Daar komt naar boven dat:
 • "modern bedrijf met Noordelijke Nuchterheid"
 • "Fijne collega's
 • "Met loopt wat achter met inspirerende werkplekken, ict en thuiswerken"
 • "Veel mogelijkheden persoonlijke ontwikkeling"
 • "veel management en strategie wisselingen"
 • "dus veel carrierekansen"

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 19 maart 2020 08:36]

Anoniem: 120539
@3x319 maart 2020 08:49
Het bedrijf heeft een 5 reviews op Glassdoor Daar komt naar boven dat:
Opvallend dat de reviews die met het Nederlandse filter naar voren komen allemaal van redelijk recente datum zijn. Dat zijn er maar 3 overigens.
Klinkt als het gevolg van een oproep. (Wat niet erg is en aansluit bij de wervingscampagnes.)

Gezien het aantal reviews is het gevaarlijk om daar een algemene indruk van het bedrijf; er zijn 2 positieve, en 1 nogal negatieve.
Neem je het filter 'Engels' er bij dan zit daar nog 1 review bij die daar een beetje tussen hangt. De 5e review is van 2016, en mogelijk niet meer representatief.

M.a.w.: ik weet niet of je een betrokkenheid bij TKP hebt, maar Glassdoor is in deze wellicht niet de meest geschikte site voor informatie.

V.w.b. het werken voor TKP zelf als 'externe': Ik vond de IT afdeling een hele leuke club met mensen, maar ook mijn ervaringen dateren nog uit een ver, ver verleden.
Zelf heb ik geen betrokkenheid bij TKP, ik woon zelf aan de andere kant van het land Wel affiniteit met de financiële sector en IT.

Bovenstaande post is vooral bedoeld om een informatief overzicht te geven van welke vacatures het bedrijf open heeft staan (bij deze campagne) de locatie duidelijk te maken (Groningen is ver voor tweakers in Limburg of Brabant) en een beeld te geven wat andere mensen dan de PR-medewerker van het bedrijf vinden.
Hartelijk dank 3x3, ik zat al te kijken, maar Groningen is wel een eindje weg ;)
[quote]
Wat goed is om te weten TKP zit in Groningen en heeft een kantoortje in Utrecht.
Het heeft 8 vacatures open staan:Die ervaren communicatieadviseur was in deze ook al geen overbodige luxe geweest. Maar dit stoort stukjes op Tweakers laat veelal een nare nasmaak over...
Vraag me af of deze activiteiten allemaal wel akkoord zijn volgens de AVG.

Met name deze twee quotes:
Ook zetten we data-analyse in voor fraudedetectie, om te achterhalen of er bijvoorbeeld meerdere uitkeringen naar één rekening gaan.
en
Deze data worden grotendeels aangeleverd door werkgevers.
Volgens mij is dit een soort van Syri, alleen dan van een particulier bedrijf.
Weet niet of alle werknemers blij zijn dat zulke gegevens doorgesluisd worden naar een derde partij.
Weet niet of alle werknemers blij zijn dat zulke gegevens doorgesluisd worden naar een derde partij.
Hoe moet een pensioenuitvoerder dan zijn taken uitvoeren? Je krijgt geen data van de klant, maar moet voor deze totaal onbekende klant wel een uitkering regelen? Leg eens uit hoe je je dat voorstelt.

Overigens kun je vaak ook afzien van een pensioenaanspraak door een afstandsverklaring te tekenen. Dan is dat het enige wat er naar de pensioenuitvoerder wordt gestuurd. Dit om te voorkomen dat je jaren later alsnog komt aankloppen om geld...
Werknemergegevens ten behoeve van pensioenpotje opbouwen/uitkeren is een heel ander doel dan systemen aan elkaar koppelen om fraude te detecteren. Mijn bezwaar zat hem vooral in het koppelen van gegevens zonder dat er een grondslag voor is.
Hoezo ander doel? Het gaat hier om uitkeringsfraude die de pensioenuitvoerder zélf raakt. Dit is data uit hun eigen administratie, de administratie waarin staat welke uitkeringen ze naar welke bankrekening overmaken. Als je niet wilt hebben dat jouw data in deze administratie komt, claim je gewoon geen uitkering bij de pensioenuitvoerder.

Ik zie ook geen overeenkomst met Syri, daar werden hele wijken veroordeeld voordat er überhaupt iets aan de hand was. Het voorbeeld van verschillende uitkeringen naar dezelfde bankrekening, komt in de praktijk zo weinig voor dat het zelfs geen realistisch voorbeeld is. Het is alleen wel heel stom wanneer je dit over het hoofd ziet en daarom wordt het genoemd. Criminelen weten dat dit bij volwassen organisaties al jaren niet meer werkt.

Vergeet niet dat een pensioenuitvoerder veel meer doet dan alleen maar pensioenpotjes opbouwen en na pensioendatum uitkeren. De fraude waar het hier over gaat, heeft mogelijk betrekking op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Daar wordt wel de nodige fraude mee gepleegd.
Jammer dat geadverteerd wordt met data analist / data scientist, maar dat er op dat vlak geen vacatures open staan. Wellicht de advertentie in het vervolg aanpassen op de vacature vraag.

Plus: alle vacatures zijn in Groningen. Geen enkele in Utrecht...

[Reactie gewijzigd door Madje op 19 maart 2020 09:37]

Ik ben maar een simpele developer, dus ik heb niet heel veel kaas gegeten van data activiteiten, maar hoe kan data van pensioendeelnemers in dit geval helpen om pensioenen te verbeteren? Ik had tot nu toe altijd het idee, dat de pensioenen veel meer onderhevig zijn aan de beslissingen van de centrale banken en de staat van de aandelen markt.

Persoonlijk vind ik trouwens cursussen in het buitenland ook niet erg aantrekkelijk klinken, helemaal niet als het naar India of Istandbul is, maar dat zal wel aan mij liggen ( iemand die PDS heeft :P )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee