Advertorial

Door Tweakers Events

Arjan Hoffer: over een paar jaar praten we allemaal tegen onze koffiemachine

12-06-2019 • 12:00

113 Linkedin

Hoe maken slimme koelkasten, wasmachines, koffiemachines en andere huishoudelijke apparaten je leven gemakkelijker en leuker? BSH demonstreert binnenkort tijdens de Meet-up Smarthome verschillende toepassingen. Producttrainer Arjan Hoffer geeft alvast een paar voorbeelden.

Als het gaat om smarthometoepassingen voor huishoudelijke apparaten, valt er nog een wereld te winnen. In zijn trainingen voor witgoedwinkels krijgt producttrainer Arjan Hoffer (BSH) regelmatig als eerste reactie: "Wat heb je daar nu aan?" Zo ook bij zijn demonstratie van Home Connect, een app van Bosch en Siemens. Als de app via wifi wordt gekoppeld aan een nieuw type koelkast of wasmachine van Siemens of Bosch, levert dit een groot aantal voordelen op ten opzichte van ‘traditionele’ koelkasten, wasmachines en andere huishoudelijke apparaten. "Sommigen vinden het op het eerste gezicht maar flauwekul. Zeker als mensen bedenken dat ze bij een wasmachine het wasgoed er bijvoorbeeld nog altijd zelf in moeten stoppen en uit moeten halen. Na de demonstratie van Home Connect zien ze dat dit toch wel handige voordelen met zich meebrengt."

Nooit meer een vergeten was

Iedereen herkent het wel, het vele lopen naar de kelder of zolder om te kijken of de was al klaar is. Vaak ook nog eens voor niets. Arjan legt uit dat deze ergernissen met Home Connect tot het verleden behoren, want via deze app kun je de wasmachine, door middel van wifi, koppelen aan de telefoon of tablet. Vervolgens krijg je automatisch een notificatie zodra je was klaar is. “Je kunt de was starten met je telefoon als je niet thuis bent of een pushbericht ontvangen zodra je was klaar is." Zeker bij snelle 'wasjes tussendoor' heeft die laatste functie Hoffer al regelmatig geholpen. "Vroeger kwam ik er weleens drie dagen later achter dat ik nog iets in de trommel had laten zitten. Nu gebeurt me dat niet meer."

Home Connect

Home Connect maakt het mogelijk om een groot aantal huishoudelijke apparaten efficiënter te gebruiken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een koelkast of wasmachine met wifi, de Home Connect-app en een tablet of telefoon. De app geeft je relevante informatie op elk moment dat deze nodig is. Dit gaat veel verder dan alleen het aan- en uitzetten van machines; ook het selecteren van programma's, aanpassen van timers en instellen van ecomodi behoren tot de vele mogelijkheden. Met koppelingen gaan de mogelijkheden zelfs zover als de verbeelding reikt. Koppel bijvoorbeeld Home Connect met ifttt en laat je creativiteit de vrije loop. Mag je koffiemachine een kopje koffie bereiden zodra je een bepaald aantal e-mails verzonden hebt? Moeten lampen in je woonkamer oplichten zodra een wasprogramma klaar is? Het kan allemaal. De koppeling met spraakassistenten zoals Amazons Alexa of Google Assistent maakt het ook nog eens mogelijk je huishouden 'aan te sturen' terwijl je je handen vrijhoudt.

Hebben we genoeg cola in huis?

Er zijn nog meer van dergelijke voorbeelden. Zo geeft de app ook wasadvies voor verschillende kleding en soorten vlekken, zodat je altijd het juiste programma kiest. In de app kun je dan direct het programma instellen dat wordt geadviseerd. “Handig bijvoorbeeld als je de favoriete knuffel van je dochter wilt wassen zonder deze te beschadigen.” Een functie die Arjan ook tijdens de Meet-up Smarthome zal demonstreren, betreft een koppeling met Philips Hue-verlichting. "Zodra het wasprogramma voltooid is, krijgt de verlichting een andere kleur. Als je dus thuis op de bank zit, zie je precies wanneer de was klaar is."

Behalve over een slimme wasmachine vertelt Arjan ook over de slimme koelkast die hij zelf thuis heeft. "Deze is voorzien van camera's aan de binnenkant. Als ik in de supermarkt loop en wil weten of ik nog genoeg cola in huis heb, kan ik dat direct zien. De software voor deze toepassing wordt trouwens steeds beter. Sinds de laatste update herkent deze namelijk ook producten. Als ik tomaten in de koelkast leg, krijg ik het advies dat deze langer goed blijven als ik ze buiten de koelkast bewaar. Een courgette buiten de groentelade? Mijn koelkast herkent hem meteen en stuurt me een melding." Op dit moment wordt gewerkt aan de volgende update. “Je koelkast ziet straks welke producten je in huis hebt en komt met een recept voor het avondeten. Je kunt dan ook automatisch producten op het boodschappenlijstje zetten of zelfs laten bezorgen. Ideaal als je geen inspiratie hebt voor het avondeten of geen zin in boodschappen.”

Praten tegen je koffiemachine

Gevraagd naar zijn eigen favoriete smarthomefuncties noemt hij de slimme koffiemachine. "Met Google Assistant kun je voor collega's, vrienden, familie of buren hun favoriete koffierecept invoeren. Dan hoef je alleen nog maar te zeggen 'OK Google, koffie voor Arjan', waarna de machine meteen begint aan de dubbele espresso met een toefje zus of een scheutje zo. Handig voor als je steeds vergeet hoe iedereen zijn koffie wil!" Een dergelijk voorbeeld met spraaksturing komt ook van pas bij een slimme oven. "Stel je wilt je oven voorverwarmen, maar je staat net met je handen in het gehakt. Dan roep je 'OK Google, oven voorverwarmen op 220 graden' en ga je gewoon door met balletjes draaien. Nu vinden veel mensen het misschien nog gek om tegen apparaten te praten, maar dat is al aan het veranderen en de technologie wordt steeds beter."

Fan van alles wat met smarthomes te maken heeft? Kom dan op donderdag 13 juni naar onze Meet-up Smarthome in Zwolle. Tijdens deze tweede Meet-up van het jaar duiken we dieper in de wereld van slimme apparaten en toepassingen die jouw huis én je leven een stuk makkelijker maken.

Koop je ticket

meer-informatie-button


Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (113)

Wijzig sortering
In zijn trainingen voor witgoedwinkels krijgt producttrainer Arjan Hoffer (BSH) regelmatig als eerste reactie: "Wat heb je daar nu aan?"
Je zou toch denken dat het kwartje een keer moet vallen? :-)

Bizar verder hoe het binnen je huis moeten -bewegen- om bv je was uit de machine te halen als een 'ergernis' gepresenteerd wordt. Goed, dat mag je als financieel belanghebbende bij automatisering vinden, maar dan mag ik als gezondheidspsycholoog ook zeggen dat het gebruiken van je lichaam een noodzakelijke voorwaarde voor gezondheid is. Het is juist onze redding dat we 'moeten' bewegen. Er is ook jong publiek op Tweakers en ik vind het niet goed dat simpele dingen als het ophangen van de was logischerwijs een irritatie moet zijn... Dan ben je het spoor toch een beetje bijster?

Nog los van het feit dat de industrie niet heeft laten zien verantwoordelijk om te kunnen gaan met gebruikersdata. Slimme, aan het internet gekoppelde machines waar ik bij moet inloggen en die nog meer gedrag van mij gaan monitoren en vermarkten komen er dus niet in.

En in plaats van de jeugd hier te brainwashen dat het niet normaal is om tevreden je was op te hangen en dat we met z'n allen blij mogen zijn dat slimme machines dat gaan overnemen zie ik liever een ander geluid.
Een notificatie als je wasmachine klaar is, is toch wel super handig hoor. Vergeetachtig als ik ben vergat ik nog wel eens dat ik er iets in gedaan had :+
Die van mij maakt dan een tyfysherrie. Miele, er is geen betere :+
Ik wou net zeggen.. die van ons piept een aantal keer. Niet te missen :+

En wat die koffie betreft: Je zal toch echt zelf steeds de kopjes moeten verwisselen, tuutje er in houden en dergelijke.

Begrijp me goed, ik zie wel kansen voor Internet of Things achtige zaken en domotica, maar dan denk ik eerder aan zonneschermen die op tijd omhoog gaan als het gaat regenen of een deur die van het slot gaat als ik voor de deur sta. Zaken die in technisch opzicht al lang kunnen maar de praktijk vaak idioot duur of te complex om toe te passen zijn.
Ook handig als de kinderen al slapen en je niet het hele huis bij elkaar wilt tetteren als de was klaar is.
Techniek en Ethiek zijn zaken waar makkelijk aan voorbij wordt gegaan. Er wordt kortzichtig gedacht en puur gekeken naar innovatie met betrekking tot techniek alleen.

Mijn vrouw wordt er echt niet blijer op als ik meer praat tegen mijn koffie apparaten terwijl zij rustig een boek zit te lezen.
Mijn vrouw wel :)
Ze praat namelijk zelf graag mee om licht bij te stellen zonder uit haar stoel te hoeven komen.
Het went bijzonder snel om tegen je huis te praten.
Mee eens, wat uit zijn gewouwel over witgoed vooruit komt, men moet maar minder de brains gebruiken en al het gemak in huis via spraak laten gaan.
Heeft hij een bord voor zijn oren en ogen? O nee advertorial verhaal is het gewoon, niks meer en niks minder.
Laat hem maar kletsen tegen zijn wasautomaat, volautomatische wc etc., ik druk t knopje wel in, zo heb ik nog wat beweging :D
En mijn kinderen (30/25 en 18) doen dit ook zelf, want eerlijk, als de stroom wegvalt, heb je niks aan al die shitzooi die online moet zijn voor "belangrijke updates". Wie kan er nog op de hand wassen? Zelf brood maken? Bepaald gemak is handig, maar ik wil geen mak lammetje worden die alleen maar commando`s moet geven aan alle apparatuur
Als de stroom wegvalt doet mijn wasmachine het ook niet meet :+
Bizar verder hoe het binnen je huis moeten -bewegen- om bv je was uit de machine te halen als een 'ergernis' gepresenteerd wordt.
Eigenlijk niet. Tijd is geld.

Wat ik een wassen neus vind is: "over een paar jaar".

Ik wil niet arrogant doen, maar het idee van een slimme koelkast of slim koffiezetapparaat had ik begin jaren '00 al (o.a. het verhaal van de Russische systeembeheerder die via TCP/IP koffie zet, en de IPv6 hype om IoT van de grond af te krijgen met als voorbeeld de slimme koelkast). Begin jaren '00 kun je ook "over een paar jaar" noemen. Dat zegt werkelijk niets. Concreet weten we dat deze technieken eraan komen, en dat weten we al vele jaren. De vraag is wanneer.

En een andere belangrijke vraag is: hoe zit het met m'n privacy? Een simpele ctrl/cmd+f leert mij dat de auteur van deze advertorial dat woord niet noemt.
Precies. Plus dat veel mensen het niet de moeite of de kosten waard vinden.

Een deur die op bluetooth van het slot gaat, is technisch echt niet zo moeilijk en gewoon te koop, maar hoeveel mensen nemen nou helemaal zo'n ding?
Eens, huishoudelijke klusjes zijn juist ideaal: niet moeilijk, je hoeft er niet bij na te denken, je weet hoe lang je er ongeveer mee bezig bent en als het klaar is heb je een schoon huis. Denk ook eens aan de sociale functie van samen kletsen tijdens de afwas... voorkom RSI, weg met die vaatwasser!
Leuk ook al die zooi maar hoe ga je dit allemaal beveiligen, firewall enz is niet genoeg en als thuis gebruiker wil je niet Check Point infinity 2.0 aanschaffen want dat is niet voor consumers weg gelegd. Voor je het weet wil je deur bel 25 dollar in bitcoins anders kom je je huis niet meer in ;)
Alsjeblieft niet! Het laatste wat ik wil is práten tegen mijn apparaten. Ik wil gewoon een knopje indrukken dat resulteert in een bakkie pleur.
Sheesh, nu wil mijn vrouw al dat ik tegen haar praat, straks de koffiemachine ook?
Eens. Elke keer als iemand met het idee van spraak gestuurde computers, game consoles, of witgoed komt, dan vergeten mensen vaak dat dit in 99% van de gevallen helemaal niet sneller of efficiënter is dan een knopje op een afstandsbediening. Dit is het zelfde met motion controllers, het is gewoon niet sneller twee keer mijn armen heen en weer te zwaaien, waar een druk op de knop genoeg kan zijn.

Ook wordt er vaak geen rekening gehouden met omgevingsfactoren. Misschien deel jij je woning met anderen en hebben die er helemaal geen zin in hebben om wakker te worden van jouw gepraat. Of wat dacht je van jouw collega's die zich proberen te consenteren terwijl ik mijn Word document aan het typen ben via spraak herkenning... het lijkt dan sterk op een potje zeeslag.

Om maar niet te beginnen over alle risico's van vendor locking, data analytics, en planned obsolescence die er gepaard gaan met dit soort producten.
Helemaal mee eens. De man begint het artikel dat mensen overtuigd moeten worden door middel van handige voorbeelden. Geen van de voorbeelden lossen een noemenswaardig probleem op.

- Het aloude probleem van voortdurend naar je wasmachine lopen? Geen idee op welke planeet deze guru woont maar niemand doet dit. Wasmachines hebben een timer. Je weet hoe lang het nog duurt. Dat kun je gewoon onthouden, een basisfunctie van onze hersenen, en na een paar honderd keer dit te doen zou dat toch wel moeten werken. Nog even los van de luide pieptoon die het afgeeft.

- In de supermarkt staan en je koelkast die doorgeeft dat de cola op is. Lekker efficient. Je kunt ook gewoon vooraf een lijstje maken van alles wat bijna op is, dat werkt honderd keer sneller. En is ook routine, omdat mensen altijd minf of meer hetzelfde kopen. Welke idioot staat nou in een supermarkt en weet niet wat op is? En wat doe je met produkten buiten de koelkast? Wat doe je met visite die komt?

- Soortgelijk met al die handige lamp functies. Geen enkel algoritme is efficienter dan ikzelf. Ik heb een lamp aan in de ruimte waar ik ben. Ik kwam de ruimte binnen en liep langs de knop. Ik verlaat de ruimte en kom langs de knop. Wat is de verbetering? In plaats van een knop op een muur een handeling die omslachtiger is uitvoeren?

En nog een andere invalshoek. Er is zogenaamd nog een "wereld te winnen". Staat er dan niemand bij stil dat we in een klimaatcrisis, ecologische crisis, bevolkingsoverschotcrisis, enz zitten? En wat doen we? We gaan bij miljarden mensen het hele huis volhangen met elektronische onzin die geen enkel probleem oplost.

Als je een probleem wil oplossen, neem minder apparaten. Efficientere apparaten.
Mijn wasmachine is klaar als ik hem niet meer hoor centrifugeren :P en als ik een extra spoelprogramma aan heb gezet doet ie dat nog een keer.

Nee, speech recognition is inderdaad totaal niet interessant voor de gemiddelde consument. De markt voor gehandicapten (bejaarden?) daarentegen lijkt me wel aanwezig en om de ontwikkeling voor die doelgroep te versnellen is het natuurlijk geweldig als iedereen eraan meedoet.

Wat mij betreft is speech recognition handig:
- In de auto, en dan alleen bij het plegen van telefoongesprekken of het instellen van de navigatie. Andere zaken zou je uberhaupt niet moeten doen in een snel rollend moordwapen dat meer dan een ton weegt.
- Als je door een beperking niet met reguliere bedieningsmogelijkheden overweg kunt.


Verder compléét eens met je pleidooi dat deze ontwikkeling weer een belachelijke overhead aan electronische apparaten en electriciteitsverbruik creëert, en op termijn weer bijdraagt aan de afvalhoop aan electronica waar men binnen een paar jaar op uitgekeken is.
In het praten tegen een koffiemachine en dan zelf nog een cupje moeten vervangen etc zie ik ook niks. Wat mij wel handig lijkt is dat de koffie automatisch gezet wordt als je 's morgens beneden komt voor je ontbijt. (en dat je ook geen cups of pads moet vervangen)

Belangrijker nog, ik denk dat machines als drogers en wasmachines die verbonden zijn met het internet helpen bij het tegengaan van het (mogelijk) naderende energietekort op piektijden. Door deze te laten draaien op daluren kan de energiecapeciteit beter worden benut. Vooral ook electrische auto's kunnen hier aan bijdragen.
En als je in de ochtend even iets pakt van beneden, begint dat apparaat koffie te zetten en toast te bakken terwijl je nog niet klaar bent voor ontbijt.
Hmmm kauwe koffie en lauwe toast.
Dus moet je terwijl je naar beneden loopt schreeuwen "Hallo ROBOFFIE STOP koffie zetten" en "Goedemorgen AUTOAST HALT toasten" en "Hoi EIERCOOKER staak koken"

Vind ik omslachtig kan aan mij liggen
In het praten tegen een koffiemachine en dan zelf nog een cupje moeten vervangen etc zie ik ook niks. Wat mij wel handig lijkt is dat de koffie automatisch gezet wordt als je 's morgens beneden komt voor je ontbijt. (en dat je ook geen cups of pads moet vervangen)

Belangrijker nog, ik denk dat machines als drogers en wasmachines die verbonden zijn met het internet helpen bij het tegengaan van het (mogelijk) naderende energietekort op piektijden. Door deze te laten draaien op daluren kan de energiecapeciteit beter worden benut. Vooral ook electrische auto's kunnen hier aan bijdragen.
Inderdaad, imho is smart ook alleen smart als het rekening houdt met de omgeving, ipv de individu
Momenteel is alle 'smart' op de individu toegepast
"ik wil koffie"
Daarbij inderdaad geen rekening houden met evt. anderen die geen koffie willen, of het willen aanhoren
Wil je in de morgen koffie hebben, als je in de keuken komt, bestaat er al sinds de jaren '80 de timers.
Ik heb een Nespresso staan ( en andere cup/pad oplossingen zijn het zelfde )
Aanzetten, cupje inschuiven en de startknop indrukken - 45 seconden later een prima kop koffie
Smart fridge - super interessant om te weten wat er in staat, en wat je er mee kan maken, maar boodschappen moet je zelf doen.
( leuk automagisch boodschappen invoeren en laten bezorgen, maar niet iedereen heeft een oneindige bankrekening voor dat soort grapjes )

Met daarnaast de wispelturigheid van de gebruiker, wij zijn een slecht gezin daarin ;)
gebeurt regelmatig dat we 2x op de dag besluiten iets (anders) te eten dan voorzien, of één van ons eet niet mee, of juist wel ( Horeca & onregelmatige diensten )
Dus schuift het op maar morgen
Laten we ook niet vergeten dat speech recognition vaak slecht werkt. Zit je jezelf 5 keer te herhalen en moet je je woorden geforceerd op een bepaalde manier zeggen voor dat die herkent worden.
Erger nog: straks wil de koffiemachine -in navolging van je vrouw- dat je ook nog luistert!

Niet luisteren? Dan ook geen koffie!
Die gast loopt onzin te praten alles watin het verhaal staat kan al. Nespresso had pak em beet 4 jaar terug al bluetooth machine waarmee je op afstand een kppje kon zetten enkel. Hervullen capsule ontbrak dat moest nog handmatig.
Iedereen herkent het wel, het vele lopen naar de kelder of zolder om te kijken of de was al klaar is.
Ehm....
Als het wasprogramma 3 uren duurt, dan zet ik gewoon een timer op mijn telefoon voor 3 uren. En om hip te zijn zeg ik tegen mijn horloge: hey Siri, set a timer for 3 hours.

Scheelt weer aanschaf van een Home Connect app.

Ik ben erg pro-automatisering, en ben ook best wel een nerd, maar het moet niet onzinnig worden. Zolang koelkasten zichzelf niet aanvullen met boodschappen en wasmachines niet mijn was automatisch drogen en vervolgens in de kast terug leggen heb ik voor die apparaten echt geen slimme vervanger nodig.
Sowieso, is het nou zo'n drama om af en toe eens een keer voor Jan L naar de wasmachine te lopen? Mijn hemel zeg, dit is zelfs voor een First World-problem te genant voor woorden...
Typisch geval van "Oplossing zoekt probleem".

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 12 juni 2019 12:20]

Of je hangt er net als mij een smart plug tussen, meet het verbruik, en via een scriptje in je lokaal draaiend domoticasysteem geef je net zo goed een melding. Ook leuk, mijn ouderwetse wasmachine gaat mooi verder waar deze gebleven is nadat de stroom er af is gegaan. Dus de smart plug laat me ook mooi een klaargezet wasje starten als het mij uit komt (om bijvoorbeeld de was na het werk op te hangen).
Volgens mij is het punt juist dat je het straks niet meer zelf aan elkaar hoeft te knopen. De electronica kost de fabrikant een paar cent. Het is een kwestie van tijd voordat alle wasmachines dit soort opties hebben.

Het gegeven voorbeeld vind ik eigenlijk ook wat mager en slecht gekozen. Ik kan bijvoorbeeld mijn wasmachine op afstand aan zetten als de zon schijnt. Zo kan ik optimaal gebruik maken van de zonnepanelen. Natuurlijk moet de was er al in zitten.
Dit soort smart-grid functionaliteit is ook erg handig voor een boiler/cooker, koelkast en airco. Dit soort apparaten kunnen best even op pauze als je een waterkoker aan zet.
Mensen bewegen al te weinig, extra lopen is juist gezond!!!
Ja, maar als we allemaal steeds gezonder worden gaat het overbevolkingsprobleem ook nooit opgelost worden :+
Ow, hoe dan ook: De mensheid maakt zichzelf wel kapot. Alleen is het fijner voor iedereen om dat in gezonde toestand te doen.
Of instellen dat de droger een signaal afgeeft bij droogcyclus klaar. Bij een niet basic droger zal die optie er toch wel op zitten.
Precies, als ik dit lees, maar ook het vorige promo artikel voor deze meet-up, dan krijg ik wel de indruk dat het nogal zoeken is naar problemen bij de oplossingen. Mijn droger heeft een piepertje die afgaat als ie klaar is. Werkt helemaal top. Echte probleem lijkt me dat als je het al als een groot probleem ziet om naar de droger te lopen om te kijken of ie al klaar is, je vast ook geen zin hebt om de was vervolgens op te vouwen.

Om eerlijk te zijn vind ik deze voorbeelden ook allemaal geen 'smart' home. Als alle logica bestaat uit 'if-then' regels die je expliciet moet programmeren, dan is het geautomatiseerd maar zeker niet slim. Dat verhaal met koffie zetten na x verzonden mails uit het artikel bijvoorbeeld. Als dat nou de waarde is die je aanhaalt als leverancier? Ik zou het business plan nog maar eens kritisch doornemen.

Zelfde met die spraakassistenten, Zolang je een heel specifiek riedeltje moet uitspreken om iets te doen gaat het nooit wat worden. Je wilt dat het systeem je intentie gaat begrijpen en dat je er in natuurlijke taal mee kan spreken. Los van het feit dat ik het zelf nog altijd extreem ongemakkelijk vind om via spraak dingen te bedienen.

Wel medelijden met de beste man. Je zal dit soort nutteloze scenario's iedere dag moeten demonstreren en mensen ervan moeten overtuigen dat ze dit echt nodig hebben.
Ik praat al jaren tegen mijn apparaten, vooral als ze niet werken.

Ik zal het gebruikte vocabulaire hier maar niet herhalen.
Gelukkig is de tijd van fysieke agressie tegen de beeldbuis verleden tijd.
Ja want met de bouwkwaliteit van tegenwoordig is het meteen kapot als je dat nu nog doet.
De beeldbuis was wel een van de weinige stukjes apparatuur waar dat nog kon helpen ook.
Onze oude beeldbuis thuis moest je op een gegeven moment op de kop zetten om z'n roodbalans weer goed te krijgen, waarna je weer een uur kon gamen voordat de boel prut was.

Tegenwoordig heb ik flux op mijn display om hem 's avonds minder blauw te krijgen, ergens wel grappig, vroeger een bug/defect, tegenwoordig een feature :P
Dat hadden we met de PS1, ding in een hoek op de kop anders wilde het CD'tje niet meer spinnen.
Ik heb al decennia lang smart-apparaten: als het gepruttel ophoudt is de koffie klaar, en als het geluid van de wasmachine wegvalt is de was klaar. Dat weet ik dus allemaal zonder app. Sterker nog, ik weet zelfs of ik iets voor in de koelkast nodig heb door gewoon 's morgens de koelkastdeur even open te trekken.
Mijn wasmachine is zo slim, die begint zelfs een pieptoon te geven als het wasgoed klaar is :D
Als hij daar een weddenschap van wil maken gaat hij die verliezen. Geen Alexa's, Google Home's, Siri's of Bixby in huis/in gebruik en het gaat niet gebeuren ook. En iedereen kan hard roepen dat de apparaten niet constant meeluisteren, maar ik geloof daar helemaal niets van. Hoe moeilijk is het trouwens om de wasmachine aan te zetten, het programma te kiezen (duurt een uur bijvoorbeeld) en je timer of alarm te zetten als je bang bent dat je voor niets loopt?
Fabrikanten willen ons laten geloven dat alles beter word met Voice control. Ze zoeken alleen maar manieren om ons meer onzinnige spullen te verkopen.
Is leuk dat ik tegen mijn koffiemachine kan praten, maar pakt hij ook het kopje uit de kast? En maakt ie zichzelf schoon? Bij mij krijg je zwarte koffie en melk en suiker er naast, kun je je eigen recept maken. Geen frappacino hazelnoot o.i.d. Als je wat anders wilt: Starbucks is wel ergens te vinden.
En geen cola in huis? Mooi, pak maar een glas water. Lijkt me iets beter als je toch niet meer zoveel zelf doet.

Ik zie met deze toekomstvisie alleen maar te dikke mensen permanent in rolstoelen liggen en verder niet meer hoeven te bewegen.

Zoals in de film Wall-e

https://www.awesomegifs.c...pecies/wall-e-fat-people/

[Reactie gewijzigd door gjmi op 12 juni 2019 12:59]

Ook te overwegen, in elke ruimte van je huis een microfoon... (niet dat je er nu niet een bij je draagt)
?? Ik snap je reactie op mijn commentaar niet.
Fabrikanten willen ons laten geloven dat alles beter word met Voice control. Ze zoeken alleen maar manieren om ons meer onzinnige spullen te verkopen.
Elk apparaat wat voice control heeft zal ook een microfoon moeten hebben om te luisteren. Dat is ook een bijkomstigheid waar je misschien niet op zit te wachten.
Zolang het geen verbinding geeft met iets, is dat geen issue. Zelfs als je geen keuze hebt of er een microfoon in zit, je hebt altijd nog de keuze om zo’n apparaat niet aan een netwerk te hangen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 13 juni 2019 16:01]

Het volgende bericht nog geen twee uur later is wel frappant:
nieuws: NCTV: kans op maatschappelijke ontwrichting door afhankelijkheid tech...
Straks hebben we thuis ook minder analoge terugvalopties.
Hoe minder smart, hoe beter. Zo zit ik erin als echte ICT'er.

Er worden in het stukje problemen geschetst die voor mij niet of nauwelijks bestaan.
De was vergeten? Gebeurt amper en dat is geen probleem.
Hoeveel cola staat er in de koelkast? Dat heb ik mn hoofd zitten en is ook geen probleem.

Ik zie veel van dit soort "smart" integraties als een nieuwe laag die kapot kan gaan of gek kan gaan doen, dus ik zet de welbekende joker even in.
We hebben thuis een Philips TV die redelijk "smart" is en dat ding geeft me al genoeg zorgen juist vermoedelijk door deze functies.
Wat een hoop negatieve reacties zeg, generatie dingetje misschien? Ikzelf ben 31, heb thuis alleen maar m'n tv en soundbar aan de Google home mini gekoppeld. Als ik hoor hoe m'n dochter er al mee omgaat is dit denk ik (in privé sferen) toch echt de toekomst.
Ik lust dan geen koffie maar kan het me goed voorstellen dat als je lekker op de bank zit met een (e-)boek, je tussendoor even roept dat je koffie wilt en zodra ie gezet is even het bakkie halen en weer verder gaan met lezen.
Wat een hoop negatieve reacties zeg, generatie dingetje misschien? Ikzelf ben 31, heb thuis alleen maar m'n tv en soundbar aan de Google home mini gekoppeld. Als ik hoor hoe m'n dochter er al mee omgaat is dit denk ik (in privé sferen) toch echt de toekomst.
Ik lust dan geen koffie maar kan het me goed voorstellen dat als je lekker op de bank zit met een (e-)boek, je tussendoor even roept dat je koffie wilt en zodra ie gezet is even het bakkie halen en weer verder gaan met lezen.
Daar heb je toch je partner voor? :+

En daarnaast "zitten is het nieuwe roken" dus af en toe op staan en bewegen is alleen maar goed.
En daarnaast "zitten is het nieuwe roken" dus af en toe op staan en bewegen is alleen maar goed.
Ja, maar daar heb je toch een stappenteller voor?
En die koppel je dan met Ifttt aan de loopband zodat deze automatisch inschakelt als je nog niet genoeg gelopen hebt.
Je Hue verlichting gaat vervolgens afwisselend paars en rood knipperen en elke spraakopdracht aan je koffiezetapparaat wordt via je home spreaker beantwoord met een "Eerst een stukkie lopen, lui zwijn!"

En als je handig bent knutsel je die loopband ook nog samen met een paar robostofzuigers zodat de loopband naar jou op de bank toe komt rijden als het tijd is om je stappen te zetten.
Ideaal!
8-)
Moet je er eerst naar toe lopen om het kopje onder je apparaat te zetten. Kun je meteen op start drukken :)
Daar hebben we de robot waar @HuisRocker het over heeft voor 8)7
En had u er ook graag nog een robot bij willen hebben om u de koffie te brengen meneer? Dat is toch zo heerlijk gemakkelijk!
Ik combineer de zaken. Ik roep naar mijn dochter dat ik koffie wil...
Gelukkig kan zij er dan ook een nieuw cupje in doen en kopje onder zetten. Zelfs naar mij brengen werkt :)
Ik lust dan geen koffie maar kan het me goed voorstellen dat als je lekker op de bank zit met een (e-)boek, je tussendoor even roept dat je koffie wilt en zodra ie gezet is even het bakkie halen en weer verder gaan met lezen.
[...]

xxx: (and the oscar goes to) fucking-coffee.sh - this one waits exactly 17 seconds (!), then opens a telnet session to our coffee-machine (we had no frikin idea the coffee machine is on the network, runs linux and has a TCP socket up and running) and sends something like sys brew. Turns out this thing starts brewing a mid-sized half-caf latte and waits another 24 (!) seconds before pouring it into a cup. The timing is exactly how long it takes to walk to the machine from the dudes desk.

[...]
https://github.com/NARKOZ/hacker-scripts

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee