Advertorial

Door Tweakers Partners

'Quantumcomputing binnen handbereik'

02-04-2019 • 12:00

9 Linkedin

Quantumcomputing staat voor een doorbraak die een 'explosie aan innovatie teweeg gaat brengen', stelt Mark Mattingley-Scott, quantumambassadeur voor IBM. Het it-bedrijf nodigt iedereen uit om gratis te experimenteren met de technologie. "Alleen met een grote community kunnen wij quantumcomputing verder ontwikkelen."

​Mark Mattingley-Scott is een elektro-ingenieur en computerwetenschapper die als quantum ambassador voor IBM bedrijven helpt zich klaar te maken voor quantumcomputing. De in 1961 geboren Brit leeft en werkt al sinds het einde van de jaren tachtig in Duitsland, waar hij nauw betrokken was bij het ontstaan van onder meer het world wide web, eCommerce en tal van innovatieprojecten namens IBM. Daarnaast is hij betrokken bij een aantal wetenschappelijke instituten en doceert hij aan de Universiteit van Frankfurt. Op 4 april is hij de afsluitende spreker tijdens de Tweakers Meet-up over quantum- en nanotechnologie, op de High Tech Campus in Eindhoven.

In Eindhoven zal Mattingley-Scott ingaan op de potentie van quantumcomputing en de gebieden waarop de ontwikkeling de meeste impact heeft. Ook laat hij zien hoe makkelijk het is om nu al met een echte quantumcomputer te werken, al staat de technologie nu nog in de kinderschoenen. "Als je gaat speculeren over quantumcomputing in de ideale staat ervan, is het een prachtige machine die allerlei problemen in de wereld zou kunnen oplossen. Voor allerlei ziektes is een behandeling mogelijk en veel minder mensen leven in hongersnood. Dat is echter de toekomst en we weten niet hoe snel de ontwikkeling gaat. Misschien hebben we over tien jaar deze mogelijkheden al of pas over vijftig jaar." Om te illustreren hoe lastig het is om hierover voorspellingen te doen, trekt de wetenschapper een vergelijking met de opkomst van transistortechnologie in de jaren vijftig. "Niemand had toen kunnen voorspellen dat we een halve eeuw later naar video's op YouTube zouden kijken. Met quantumcomputing is het net zo lastig om voorspellingen te doen."

Quantumcomputer benadert supercomputer

Belangrijker dan speculeren over de toekomst is kijken naar de mogelijkheden van quantumcomputing vandaag de dag, vindt de Brit. Deze benaderen inmiddels het potentieel van de snelste supercomputers. "Het IBM Summit Power System in Oak Ridge, de snelste supercomputer ter wereld, is in staat om meer dan vijftig qubits te simuleren. De snelheden van quantumcomputers komen daar al bij in de buurt." Universiteiten, overheden en bedrijven doen er daarom goed aan alvast te bekijken hoe de technologie werkt en wat de gevolgen zullen zijn voor hun businessmodellen en gebruikte applicaties. "En dat betekent dat zij daadwerkelijk quantumcomputers moeten gaan gebruiken."

Een quantumcomputer gebruiken, hoe doe je dat eigenlijk? Mattingley-Scott verwijst naar de IBM Q Experience, een initiatief waarbij iedereen algoritmen en experimenten kan draaien op IBM's quantumprocessor in de cloud. Inloggen hierop kan door middel van een third-party authentication via bijvoorbeeld LinkedIn, Google of Github. "Pak hier je api-key en begin gewoon." Enige kennis van de programmeertalen Python en Rust is overigens wel een voordeel. Omdat dit echter talen zijn waarmee veel organisaties hun toepassingen ontwikkelen, denkt IBM’s quantumambassadeur dat het bereik breed zal zijn. "Wij willen mensen bekendmaken met quantumcomputing en laten zien wat er mogelijk is. Tegelijk willen we een netwerk opbouwen van mensen die quantumcomputing gebruiken, van start-ups tot corporates en publieke organisaties. Alleen met een grote community kunnen we quantumcomputing verder ontwikkelen."

GET YOUR TICKETS ⟩

Grote sprongen in machinelearning

Wat bedrijven kunnen bereiken met quantumcomputing, verandert snel. "Als ik twaalf maanden geleden een statement hierover zou hebben afgegeven, zou ik iets anders hebben gezegd dan ik nu doe. Vooral de mogelijkheden voor het berekenen van chemische samenstellingen en op het gebied van machinelearning zijn in het afgelopen jaar sterk verbeterd. Momenteel liggen de sweet spots voor quantumcomputing in de chemische sector, financiële dienstverlening, logistiek en toepassingen met machinelearning." Tijdens zijn presentatie in Eindhoven wil Mattingley-Scott in ieder geval twee dingen benadrukken. Het eerste is dat quantumcomputing voor een doorbraak staat en dat als dit gebeurt, het een explosie aan innovatie zal opleveren. "Het zal alles veranderen, net als de uitvinding van de transistor." En het tweede is dat het nu al een toegankelijke technologie is. "Je kunt het nu al gebruiken en er bekend mee raken. Dat is iets wat elke organisatie serieus zou moeten overwegen, want de impact ervan zal enorm zijn."

Meer weten over de Tweakers Meet-up over quantum- en nanotechnologie? Kijk hier voor meer informatie over de sprekers, het programma en tickets.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (9)

Wijzig sortering
Ik begon in 1986 met mijn studie informatica. Toen werd er al volop onderzoek gedaan naar de quantum computer. Maar ik ben blij dat ik me er toen niet op heb gestort. Beetje lullig om meer dan 30 jaar te moeten wachten op "de komst". Ben wel blij dat anderen er stug aan doorgewerkt hebben natuurlijk. Laten we hopen dat het niet nog 30 jaar gaat duren. Maar ik doe ondertussen wel wat anders dan wachten :)
"Als je gaat speculeren over quantumcomputing in de ideale staat ervan, is het een prachtige machine die allerlei problemen in de wereld zou kunnen oplossen. Voor allerlei ziektes is een behandeling mogelijk en veel minder mensen leven in hongersnood. "

Ik krijg altijd de kriebels van dit soort teksten. Het doet lijken als een glad marketingspraatje. Het is dan ook wel een 'Advertorial', maar dan nog. Als het gaat om buzz woorden en zweverige praatjes haak ik snel af. Ik wil conrete ondebouwingen en voorbeelden zien. Op dit moment heeft quantem computing voor mij nog steeds dezelfde status als blockchain. Veel zweverige mooie praatjes maar weinig daadjes.

Ik betwijfel dan ook de gequote tekst enorm. En daarbij komend "Grote sprongen in machinelearning" lijkt mij ook wat overdreven.

Als quantum computing betekend dat enkel een paar complexe problemen sneller (en problemen die eerst niet op te lossen waren voor klassieke computers) opgelost kunnen worden betekend dit dat er alleen een perfomance doorbraak is. En dus geen machine learning doorbraak. En dus geen doorbraak in ziektebestrijding en hongerbestrijding.

Als het gaat om het simuleren van chemische samenstellingen dan zit de doorslag vooral in het ontwikkelen van werkende modellen die daadwerkelijk overeenkomen met de werkelijkheid. Heb je daar veel rekenkracht voor nodig? Ja. Kan quantum computing hier dan bij helpen? Ja. Maar het ontwikklen van de modellen op zich is wat een doorbraak maakt. En quantum computing is daarbij niet per se nodig.

Machine learning is wat mij betreft daadwerkelijk een bewezen en toepasbare technologie. Het ontwikkelen van hardware die de onderliggende vector berekenning sneller kunnen uitvoeren is daarbij de doorslag gevende factor voor echte innovatie. Als quantum computing hierbij kan helpen zou dit mooi zijn.

Daarbij zijn er nog steeds problemen met quantum computing en zal het nog bewezen moeten worden. Ik hoop dat het waar is en dat het werkt. Maar tot die tijd blijf ik sceptisch en wacht ik af op de concrete artikelen die daadwerkelijk onderbouwing hebben.
Oei, veel marketing praat en de meest onduidelijke agenda dat ik ooit gezien heb. Dat gaat niet goedkomen zo, kan wel wat meer aandacht gebruiken deze marketing.

Zal vast leuk worden, maar wat ik lees klinkt ongelooflijk standaard en een beetje als herkauwd nieuws van de afgelopen 2 jaar.
En toch. De mogelijkheden van machines die met q-bits rekenen komen dichterbij. Wanneer zal de treshold zijn wanneer q-bit de binaire bit in gebruik zal overtreffen?
Ik denk dat je de boel hier onderschat. De potentie is in mijn ogen echt immens.

Zeker op medisch (chemisch) vlak! Denk aan het snel kunnen ontwikkekelen van medicatie voor verschillende ziektes. De impact daarvan is echt immens!

De groei die machine learning / AI kan maken is er ook zo een. Jawel, dit kan de wereld zeker veranderen.

Ik denk dat mensen met slimme ideeen opeens veel sneller wereld-veranderende zaken kunnen ontwikkelen. De vraag is dan vervolgens hoe overheden en wetgeving daar allemaal mee om gaan (ik denk dat dit snel een belemmerende factor kan worden).
De qbit zal naar huidige verwachtingen evolueren met een snelheid gelijkaardig aan die van Moore's Law voor klassieke bits. Het zal zeker een nieuw marktsegment aanboren met een mooie explosie, maar daar is het nu nog even te vroeg voor. Over 5 jaar zal het duidelijker zijn hoe quantum computing ervoor staat.

Let wel, dit is een .adv, dus neem de verheerlijking met een korrel zout.
De qbit zal naar huidige verwachtingen evolueren met een snelheid gelijkaardig aan die van Moore's Law voor klassieke bits.
Waar baseer je dat op? Ik heb juist wel eens gelezen dat de verwachting is dat de ontwikkeling bij quantum computers juist aanzienlijk sneller zal gaan. Kan er zo gauw geen bron voor vinden, daarom extra benieuwd naar waar je jouw statement op baseert.
Moore's law gaat over transistors per vierkante centimeter. Dat heeft zeker wel invloed op hoeveel bits er in systemen zitten, maar is geen 1:1 relatie.
Meneer lijkt erg veel op Pim Fortuyn.

Dit is trouwens de beste uitleg die ik ooit heb gezien over wat QC eigenlijk is en kan doen:
https://www.youtube.com/watch?v=wqFOFAY4OQo

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee