Advertorial

Door Tweakers Partners

Drones boven de akker - Hoe 5g de landbouw verandert

03-04-2019 • 16:01

32

De nieuwe generatie mobiele netwerken dient zich vanaf 2020 aan, maar nu al experimenteert KPN volop met toepassingen die hierdoor mogelijk worden. Het gebruik van drones in de landbouw bijvoorbeeld, leidt tot minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Het beeld dat veel Nederlanders van de landbouw hebben, kan wel wat bijstelling gebruiken. Iets wat bijvoorbeeld lang niet iedereen weet, is dat Nederland op het vlak van precisielandbouw vooroploopt. Het gebruik van sensoren, onder meer om de bodemgesteldheid te meten, is onder Nederlandse akkerbouwers al vrij normaal. Ook wordt er zo zuinig mogelijk met gewasbeschermingsmiddelen omgegaan. "Het beeld van de boer die maar raak spuit met bestrijdingsmiddelen, klopt niet", zegt Gerard Hoekzema, bedrijfsleider van twee akkerbouwbedrijven in Drenthe. "De Nederlandse landbouwsector moet het hebben van zijn kennis. We hebben enorm hoge standaarden voor onze voedselproductie en deze willen we nog verder omhoog krijgen."

Drones boven de akker

In zijn akkerbouwbedrijf in Valthermond test Hoekzema samen met KPN een toepassing met drones. Het gaat hierbij om een drone met een multispectrale camera die zeer nauwkeurige beelden maakt van een perceel met aardappelen en wintergranen. De drone verstuurt deze beelden nog tijdens het vliegen via een snelle verbinding naar de cloud, waar ze verwerkt worden tot een zogeheten taakkaart. Deze kaart wordt over het mobiele netwerk verzonden naar een landbouwmachine die zeer precies de gewasbescherming kan doseren. "Een dronevlucht levert al gauw duizenden foto's op", vertelt Hoekzema. "In de huidige situatie verstuurt de drone deze niet in real time, maar laadt de operator een sd-kaartje in op zijn computer. Deze beelden worden door hem naar een cloudomgeving geüpload en het spuitadvies dat hij vervolgens krijgt, wordt door hem op een later moment naar de boer gestuurd: een proces dat al gauw twee dagen duurt. Met het direct versturen via een snelle mobiele verbinding wordt dit proces van analyse en advies tot bijna realtime teruggebracht."

Dit tijdsverschil is cruciaal. In de tussentijd kan het weer veranderen, bijvoorbeeld door regenval, en is het advies niet meer actueel. De test toont aan dat precisielandbouw met drones de landbouwsector nog efficiënter en duurzamer kan maken en dat 5g-technologie hierbij kan helpen. De landbouwer kan zijn eigen specifieke agrarische kennis combineren met adviezen uit data-analyses, maar oplossingen moeten in de toekomst ook echt 'plug & play’ zijn. “Een boer is nu eenmaal geen droneoperator en heeft het toch al erg druk, dus moet het gemakkelijk toepasbaar zijn, zonder dat de boer ingewikkelde handelingen moet verrichten". Ook de eisen aan het netwerk zijn belangrijk. De komst van 5g is daarvoor cruciaal. "Deze toepassing staat of valt met de snelheid en capaciteit van het netwerk om veel data te kunnen versturen."

Steeds data-intensiever

Het 5g-netwerk gaat voor data-intensieve toepassingen zoals precisielandbouw veel betekenen. "De test hebben wij uitgevoerd met een pre-5g-netwerk, met verschillende frequentiebanden voor zo hoog mogelijke datasnelheden", vertelt Hans Bodenstaff, als programmamanager bij KPN betrokken bij het project. "Enhanced mobile broadband is voor de landbouw, maar ook voor veel andere sectoren, heel interessant. Zoals wij het zien, zijn de toepassingen voor klanten leidend en is de technologie daaraan faciliterend. De gebruiker bepaalt de technische eisen van een oplossing. In het geval van precisielandbouw zien we drones nu stukken van 30x30 centimeter fotograferen. Om nog preciezer te kunnen werken zal dit straks 15x15, 5x5 of uiteindelijk zelfs 1x1 centimeter zijn. Dan ben je bezig met precisielandbouw op plant- en zelfs bladniveau, en dat leidt tot een exponentiële groei in data, die allemaal over het mobiele netwerk moet worden verzonden."

KPN bracht voor de test verschillende partnerbedrijven bij elkaar, voor specifieke kennis maar ook voor de hardware, zoals de drones. Daarnaast levert KPN uiteraard de netwerkconnectiviteit. Bodenstaff: "Dan hebben wij het over de onderliggende infrastructuur volgens 5g-principes, maar ook over het inregelen van de edgeomgeving om snelle communicatie met een lage latency mogelijk te maken." De test in Valthermond is kenmerkend voor de manier waarop de digitalisering allerlei maatschappelijke aspecten verandert. "Alles wordt uiteindelijk digitaal en raakt met elkaar verbonden. Nu al raken we meer gewend aan internet of things met machine-to-machinecommunicatie. We zullen daar op een gegeven moment ook op gaan rekenen en vertrouwen. Daarvoor is robuuste connectiviteit nodig, voor het snel versturen, bewerken en teruggeven van grote hoeveelheden data."

Met de laarzen in de klei

Door leidend te zijn met testen in de landbouw, maar ook in andere sectoren, anticipeert KPN op de verdere digitalisering van de maatschappij. "Het is een uitdaging om overal de vragen naar boven te krijgen die pas over vijf jaar gaan spelen, maar misschien ook al eerder", zegt Bodenstaff. De diversiteit aan uitdagingen die spelen aan de vooravond van de komst van 5g, maakt dit werk heel interessant, geeft hij aan. "We zijn bijvoorbeeld ook bezig met een test in de zorg. Daardoor heb je de ene keer bij wijze van spreken een witte jas aan en sta je in het geval van de test in Valthermond letterlijk met je laarzen in de klei. Ook de samenwerking tussen verschillende disciplines, onder meer met experts op het gebied van antenne-, core- en edgetechnologie, is interessant. 5g relevant maken voor klanten doe je echt samen en het is mooi om te zien welke grote veranderingen we nu al samen mogelijk maken."

Meer weten over hoe KPN met innovaties als 5g de landbouw, maar ook andere onderdelen van de samenleving verbetert? En hoe jij daaraan kunt meewerken? Kijk op Fieldlab.nl.

Reacties (32)

32
29
19
4
0
3
Wijzig sortering
net een parrot disco
Het is ook eigenlijk de professionele versie van de parrot disco. Dit is een Ebee van senseFly (onderdeel van Parrot)
Is er al een drone die een paar uur in de lucht kan hangen? Diezelfde boer die niet een drone operator is wil ook niet met 10 drones in de weer gaan omdat 1tje niet de accucapaciteit heeft om het hele land van de boer te bekijken.
Anoniem: 1198266 @Geerbeer943 april 2019 18:58
Deze drone heeft voldoende capaciteit om in een middag dit akkerbouwbedrijf in kaart te brengen :-)
Leuk zo'n advertentie, moeten we het vooral niet gaan hebben over haken en ogen. Maar dit gebied ligt wel in/aan een no-fly-zone (beperkt toegestaan). Hoe zit dit met ontheffingen? Of vliegen de drones gewoon 'in een grijs gebied, want laag, beperkt (gecontroleerd) gebied en meer van dat soort drogredenen'?
Een andere boer, Jacob van den Borne, is hier al sinds 2010 mee bezig. Die heeft onlangs van zijn eigen bedrijf een luchthaven gemaakt, en is daar zelf de luchthavenmeester van. Dat biedt veel meer mogelijkheden om te vliegen.
https://nos.nl/artikel/22...ne-begint-luchthaven.html
https://www.vandenborneaardappelen.com/nl/agri-drones
https://www.pcvpl.nl/nl/r...en-agri-drone-port-reusel

[Reactie gewijzigd door Postman81 op 24 juli 2024 04:24]

Lukt waarschijnlijk ook maar 1 keer door die 'list', maar ik vind het wel een mooi voorbeeld hoe je slim op kunt gaan met de regeltjes. Die boer heeft er zo mogelijk wel een hoop tijd en moeite in gestoken, maar daar plukt die nu de vruchten van en kan dat zo mogelijk exploiteren.

Boer 5G en die pro-dronevlieger met speciale papiertjes mogen niet zoveel in een no-fly zone. Nu weet ik niet of dat in een 'beperkte zone' minder streng is, maar laatst had ik op het forum nog een vraag gesteld wat de opties zijn omtrent ontheffingen en daar kwam uit dat je nog zo'n gecertificeerde dronepiloot bent, je mag nog steeds nergens vliegen waar dat zonder die papiertjes ook niet mag.

En voor dit soort projecten van boer 5G kun je vast bij de gemeente ook wel wat regelen, maar ik heb er dan weer niet zo'n vertrouwen in dat dit ook gebeurd. Net zoals er bij diverse evenementen waar 'leuke plaatjes' worden geschoten ook echt geen vergunning wordt afgegeven simpelweg omdat het zoveel regels breekt op dat moment, maar de plaatjes zijn zo mooi dat niemand daar moeilijk over doet (heb ik het idee).

Maar ik lees graag de verhalen van mensen / bedrijven die overal netjes een ontheffing voor aanvragen en de valkuilen die daar bij komen kijken.
De persoon in het filmpje is een professioneel drone-piloot met een speciaal vliegbrevet. Hij mag hier vliegen als hij een NOTAM indient.
daar gaan ik en andere light aircraft piloten last van krijgen, zeker als ze hoger dan 300 meter komen, tenzij ze een transponder of Flarm krijgen
Anoniem: 1198266 @peter003 april 2019 19:00
In verband met regelgeving vlieg ik met deze drone maximaal 120 meter hoog.
Maar vlieg je binnen of net buiten de laagvliegroute? Binnen de laagvliegroute is 120 meter alsnog te hoog geloof ik.
Anoniem: 1198266 @Bobmeister3 april 2019 19:58
Dit akkerbouwbedrijf is deels in een laagvliegroute. Hier mag op 120 meter gevlogen worden door gecertificeerde bedrijven nadat een "notice to airmen" is gepubliceerd.
Heb je toevallig een voorbeeld van een NOTAM ingediend door jullie? Is het tegenwoordig niet meer zo dat je tot max. 40 (of was het 50) meter hoogte mag binnen een laagvliegroute? En dan alleen met een extra waarnemer?
Anoniem: 1198266 @Bobmeister3 april 2019 20:27
Met welk doel stel je deze vragen? Ik krijg de indruk dat je de antwoorden al weet. Je kunt deze details ook nalezen in de "Leidraad handboek RPAS operaties"
Maar vooruit: Als ROC houder mag ik tot 40 meter(!) in een laagvliegroute komen zonder een NOTAM te publiceren. Omdat de drone autonoom vliegt kan ik een vlucht zelfstandig uitvoeren als PIC. Maar in een gebied met een verhoogd risico -zoals een laagvliegroute- mitigeer je het risico op een botsing door een waarnemer in te zetten.
Ik heb het idee dat je in grijs gebied aan het vliegen bent. Of de drone wel of niet autonoom kan vliegen is niet van belang. De "Leidraad handboek RPAS operaties" spreekt ook over het verplicht zijn van minimaal een PIC en een waarnemer. Ja, die waarnemer kost geld. Een F16 aantikken gaat je echter veel meer geld kosten.

[Reactie gewijzigd door Bobmeister op 24 juli 2024 04:24]

Ik begrijp hieruit dat het mobiele netwerk op het platteland straks het netwerk in de stad volledig achter zich laat qua snelheid en capaciteit...
Het is geweldig dat 5g bijna realtime observaties mogelijk maakt en is een gigantische verbetering tov sd card handmatig uploaden naar de cloud, scheelt een paar dagen volgens het artikel. Maar is er ooit geëxperimenteerd met 4g dan? Daar heb ik niet eerder over gelezen en via 4g naar 5g zou een logische evolutie zijn.
5g is toch op hogere feq?

Heb je in het buitengebied niet zoveel aan (afstanden). Of gaat kpn op elke silo en windmolen antennes plaatsen? Goed voor de plantjes!
Offtopic: Worden advertenties van telecomboeren - die normaal hevig bekritiseerd worden door tweakers.net en haar tweakers - wel gewaardeerd onder diezelfde tweakers? Persoonlijk vind ik het nogal ver gaan dat we in het ene artikel lezen dat het door KPN overgenomen XS4ALL haar prijzen verhoogd heeft (who would have guessed!), terwijl we nu een ovenschotel KPN-verheerlijking op ons bord krijgen.

Het zal best dat deze advertenties niet door de normale redactie geschreven worden maar door een los team van tweakers-marketers, maar de manier waarop deze advertenties getoond worden (enkel onderscheiden met een subtiele ".adv" in de titel) duidt op een doelbewuste contaminatie van de nieuwsfeed met deze inherent onbetrouwbare artikelen.

Ik snap het wel, tweakers.net moet haar geld ergens vandaan halen en dan mag er best geëxperimenteerd worden met andere vormen van adverteren dan louter banners en trackers. Maar dat kan ook prima met een extra hokje in de rechter kolom, zodat de ervaren integriteit van de echte artikelen op tweakers minder in het gedrang komt.
Daarvan was ik inderdaad al op de hoogte, maar het ging me meer om de manier waarop de advertenties geplaatst worden tussen echte artikelen, alsmede welke bedrijven adverteren op de site.
.adv is al jaren advertentie, net zoals .geek en .plan artikelen, als je dit sneaky vindt dan ben je nieuw op tweakers
Het sneaky zit hem niet in het feit dat ".adv" gebruikt wordt. Het zit hem erin dat het nu dagelijkse kost is en er totaal geen moeite door tweakers.net wordt gedaan om duidelijker aan te geven dat het een advertentie is in plaats van betrouwbare inhoud. Die .adv is eenvoudig te overzien en dat is precies waarom enkel die indicator gebruikt wordt - marketing.

Bewerk: Dat men kan lezen betekent niet dat men iets niet meer overziet. En dat weet Tweakers.net heel goed. Als ze écht duidelijk onderscheid willen maken met echte content, hadden ze dit wel gedaan met duidelijkere plaatsing of kleur - of wat dan ook om duidelijk verschil in één oogopslag te maken. Kleine moeite die doelbewust niet genomen is.

[Reactie gewijzigd door Lapjespoes op 24 juli 2024 04:24]

Je kunt toch lezen...Als je het begin van de titel al mist dan stel ik voor om je tekstgrootte te verhogen..
Ik wil je verzoeken om niet iedere .adv te gebruiken om deze discussie te voeren. Daarvoor is ruimte genoeg binnen Tweakers, maar onder het artikel is niet de juiste plek, daar hoort het te gaan over de inhoud van het artikel of de post. Je noemt het zelf al offtopic, dus volgens mij snap je wat ik bedoel.

Als je een keer uitgebreid van gedachte wilt wisselen over de hoe en waarom van onze keuzes dan nodig ik je van harte uit op HQ. Hopelijk geeft dat je de inzichten waarom we dingen doen zoals we doen en voor mij is het altijd goed om uitgedaagd te worden op ons beleid. DM me maar als je dat wilt.
Geen Huawei Drone? Het is alweer even geleden dat we elke dag nieuwe Adv. van Huawei hebben gekregen.

Kom maar lekker met al die minnetjes. :P
hoef je geen gordel om?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.