Door Tweakers Partners

Laat je netwerktalent zien en win een reis naar Dell EMC in Ierland

20-11-2018 • 08:00

62 Linkedin

Ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen open networking? Los dan ons netwerkvraagstuk op en maak daarmee kans op een uniek bezoek aan het technische hart van Dell EMC in Dublin, Ierland!

De concrete praktijkuitdaging draait om het zo goed mogelijk beantwoorden van een netwerkvraagstuk met een one pager. Behoort jouw inzending bij de tien beste oplossingen van deze prijsvraag, dan win je hiermee in ieder geval een cadeaubon ter waarde van €100,-. Samen met de andere gekwalificeerden neem je bovendien deel aan een speciaal voor jullie samengesteld programma tijdens het Dell Technologies Forum op 4 december in Utrecht. Je woont de sessie van IT creation bij en gaat de strijd aan tegen de andere gekwalificeerden in een quiz over networking.

it creation

In deze quiz staat nogal wat op het spel. Weet jij de vragen als één van de drie beste deelnemers te beantwoorden, dan win je daarmee een bijzondere tech-reis naar Ierland. Je bezoekt hier o.a. Dell EMC en krijgt daar tijdens een rondleiding een unieke kijk in de keuken. Je beleeft het technische hart van deze wereldwijde technologische ontwikkelaar in een paar mooie dagen. Op de website van IT creation, dat met Dell EMC de reis mogelijk maakt, is meer informatie te vinden.

De tweakers-community mag de tech-reis naar Dell EMC overigens – zij het op afstand – meebeleven. Tweakers maakt van de trip een inhoudelijk videoverslag, die na afloop in twee delen op de frontpage zal verschijnen.

Prijsvraag

Benieuwd geworden en al zin om je koffers te pakken? Beantwoord dan de volgende prijsvraag:

Voor een sterk groeiend bedrijf met de connectiviteit voor 40+ bijkantoren (inclusief wan) en 325 mobiele werkers moet het netwerk vernieuwd worden. Dat moet op basis van de nieuwste technologie, dus gevirtualiseerd en open. Hoe zou je dit kostenefficiënt en naar de toekomst toe ook qua beheer zo efficiënt mogelijk inrichten?

Het antwoord op de vraag kun je insturen per e-mail itcreation@tweakers.net en moet uitgewerkt zijn in een one pager. Dit betekent hooguit één pagina met tekst en een visualisatie van je oplossing. Een jury zal de one pagers beoordelen en de tien gekwalificeerden selecteren.

Algemene voorwaarden

• Je Tweakers-account moet voor 19-11-2018 actief zijn.
• Meedoen kan tot en met 26-11-2018, door een one pager per e-mail in te sturen naar itcreation@tweakers.net.
• Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen.
• Je kunt één keer deelnemen aan de prijsvraag.
• Winnaars krijgen uiterlijk 27-11-2018 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
• Winnaars worden geselecteerd op basis van het juist beantwoorden van de prijsvraag. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
• De winnaars zijn beschikbaar op 4-12-2018 om het event van Dell EMC bij te wonen.
• Er wordt een video opgenomen op het event.
• De uitnodiging voor het event is strikt persoonlijk en kan niet worden overgedragen.
• Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in februari/maart deel te nemen aan de reis naar Ierland.
• Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.
• Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
• Medewerkers van Tweakers, IT creation & Dell EMC zijn uitgesloten van deelnamen.
• Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
• Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.
• Winnaars ontvangen een Coolblue cadeaubon ter waarde van €100,-.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (62)

Wijzig sortering
Met deze vraagstelling kun je hoch helemaal niets ?

Hoeveel gebruikers want de opgave spreekt enkel over een aantal mobiele gebruikers.
40 kantoren ? In 1 land ? Welk land ?
Welke sector ?
Welke applicaties ?
Centraal / decentraal serverpark ?
Geen cloud / hybrid / cloud ?
HA of niet-HA ?
Huidige network statistics ?
Security vereisten ?
Wie bepaalt er wat “kostenefficiënt” is ?
...
En dit alles op 1 pagina :?

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 20 november 2018 08:24]

Het detailniveau in de vraagstelling is wel realistisch. Ja, alle zaken die jij noemt zijn nodig. Maar ik ben nog geen klant tegengekomen die die informatie heeft op het moment van de vraagstelling. Uitdaging voor de prijsvraag is dus om een zo goed mogelijk antwoord te geven op de gestelde vraag. Het is net de werkelijkheid.
In de praktijk ga je dan doorvragen lijkt me. Direct aanbevelingen doen lijkt me wat lastig. Als je A aanbeveelt terwijl er bepaalde wensen X en Y zijn die incompatible zijn met A, dan had je als je je onderzoek goed had gedaan dus B moeten aanbevelen.

Ik weet niet, maar als mensen mij om advies vragen zorg ik dat ik eerst beter weet welke wensen er zijn vóór ik het hele plan opstel. :P Scheelt ook flink wat werk als achteraf blijkt dat ze iets anders wilden he. :) Direct een advies opstellen is dan gebaseerd op allerlei aannames... Assumption is the mother of all fuck ups. ;)

Maar hee, dit is slechts een prijsvraag dus ik zou zeggen: laat je fantasie lekker op de loop gaan, verzin wat eisen en prop die in je oplossing. Gebruik die praktijkervaring om nu iets realistisch te maken ondanks de detailloze vraagstelling. :)

Trouwens, misschien vinden ze het juist top als je niet direct aanbevelingen doet maar een pagina opstelt met vervolgvragen zodat je, indien beantwoord, een degelijk advies kan geven. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 20 november 2018 10:28]

Zo kijk ik er ook naar. Wees blij dat je bij dit soort prijsvragen geen boekwerken hoef te maken om tot een inzending te komen. Volgens mij gaat het om de insteek en ligt het aan je eigen kennis om hier op een goede manier op te antwoorden. Ierland lijkt mij trouwens wel leuk om een keer mee te maken.
In theorie heb je onbeperkt geld en kan je dus wel degelijk de nieuwste van het nieuwste halen. Echter leert praktijk dat je een budget hebt en het daarmee moet doen. De vraag is idd te summier, waardoor het lastig is om een complete structuur te maken. Moet je bijv. van 1 vendor alles gebruiken, of heb je de keuze om verschillende vendors te gebruiken? Ook de vraag luid dan, hoeveel mensen zijn er totaal in dienst en hoeveel mensen werken er per kantoor?

Moet er rekening gehouden worden met de hoeveelheid zendkracht van de AP's. of mag je een Yagi antenne gebruiken?

Daarnaast mis ik toch ook de vereisten voor de documentatie o.a.:
- voorblad
- voorwoord
- automatische inhoudsopgave
- Engels of Nederlands geschreven?
- bronvermeldingen
- Prijslijsten
- grafieken

Als we het goed doen, doen we het goed:
- Haalbaarheidsrapport, hoe haalbaar is het project?
- Plan van Aanpak
- Functioneel Ontwerp
- Technischt Ontwerp
- Contract voor het uitvoeren van het project

Als Tweakers met zo'n opdracht op mijn school was gekomen, waren ze de klas nog niet ingegaan, of ze moesten de opdracht al verbeteren xD

Ook is de structuur onduidelijk m.b.t. het bestuur, hoeveel mensen zitten er in het bestuur en hoeveel daarvan hebben daadwerkelijk kennis om je plan goed te keuren?

Maar zo te lezen moet het op 1 A4'tje, iets wat met dit soort dingen vrij slecht is, met dit soort dingen kom je er al gauw op een pagina of 300, als je alles goed gaat uitwerken (subnets, security, commands, etc.).

Ik werk in de networking branche en heb collega's die alles volgen, mag je dan ook het in samenwerking doen, of moet je dit alleen doen? :P
Volgens mij zit jij nog gewoon op school en neem je dit iets te serieus.

De vraag in kwestie is duidelijk zat en een "one pager" is voor het bedrijf al genoeg.
Wat kan hun het schelen welk subnet je gaat gebruiken en dergelijke, het is een prijsvraag. Geen project.

Het gaat hier ook helemaal niet zo zeer om de technische informatie maar wat je doet met informatie je is gegeven. Als je daarmee iets moois kunt laten zien dan ben je zeer waarschijnlijk een van die 10.
Volgens mij zit jij nog gewoon op school en neem je dit iets te serieus.
Ik heb afgelopen februari mijn diploma behaald en ben op het moment werkzaam als network field engineer.
De vraag in kwestie is duidelijk zat en een "one pager" is voor het bedrijf al genoeg.
Wat kan hun het schelen welk subnet je gaat gebruiken en dergelijke, het is een prijsvraag. Geen project.
Het is belangrijk om de technische aspecten binnen een project op papier te zetten, zodat je collega's het kunnen raadplegen als jij afwezig bent, of als de klant vragen heeft. Ook al betreft het een prijsvraag, als je er goed over nadenkt, dan is het heel lastig om alles op 1 A4'tje te schrijven met alles erop en eraan. Als je goed zou nadenken, dan komen er nog veel meer vragen erbij, waardoor het sowieso niet op 1 A4'tje geschreven kan worden.
Het gaat hier ook helemaal niet zo zeer om de technische informatie maar wat je doet met informatie je is gegeven. Als je daarmee iets moois kunt laten zien dan ben je zeer waarschijnlijk een van die 10.
Documenteren is zéér belangrijk, het toont aan dat er van te voren is nagedacht over het ontwerp, de behoeftes van de klant, de kosten en baten én het toont aan dat je professioneel bezig bent. Zonder een goede documentatie, kan jij je keuze niet beargumenteren, omdat je geen bewijslast levert (waarom vendor x beter is dan vendor y, ook al is vendor y goedkoper).

In het bedrijfsleven is documenteren een vereiste, op die manier kan bijv. iemand anders de status van een ticket inzien (als deze bijgewerkt is met de juiste informatie). Zo houd je je collega's up to date en hoeven ze niet aan jouw te vragen wat en hoe.

Daarnaast is een One Pager wel voldoende als je je keuze gaat pitchen, maar als het bij de directie / bestuur komt... Dan moet je echter wel heel goed nagedacht hebben over je keuze / aanpak. Als jouw documentatie niet op orde is en de kernbehoeftes niet volledig zijn uitgewerkt, dan zal de directie / bestuur jouw plan / keuze links laten liggen, omdat het onduidelijk gedocumenteerd is.

Tweakers had hier ook een goede opdracht van kunnen maken en diegene die het beste heeft gedocumenteerd, zijn documentatie online plaatsen (uiteraard met toestemming van de auteur). Op die manier zou Tweakers ook een leerplatform worden, waar we binnen de community elkaar kunnen helpen om de documentatie beter te maken, zowel technisch als taalkundig.

Maar goed, documenteren is iets wat lastig is en blijft. Naarmate de eisen & wensen van de klant veranderen, verandert de document ook en klopt je planning niet meer en moet je dus harder werken om de deadline te behalen.
Idd, je neemt het veel te serieus. Je bent net van school, en denkt nog teveel in je theorie omgeving.
Draadloos wordt naar -1 gemodereerd.
Zoals gewoonlijk wanneer je niet superduper optimistic en vrolijk en onnozel bent.
Maar hij heeft wel gelijk.

Het mag maar 1 pagina zijn.
Dat is de key.
Anders krijg je upper management nooit overtuigd.
En die zetten de handtekening voor de betaling, ten slotte.
Dus dan doe je het enige wat je kunt: 1 pagina vol buzzword soep.
Jij verwoord idd beter wat ik bedoel :-)
Nou zou me aan de NL wet houden.

Maar ze willen een one-pager, anders is het veels te veel lezen. Veder mis je super veel info. ik denk dat je die zelf kan invullen
Gelukkig, ik dacht even dat het aan mij lag. Sowieso al bij het aantal mobiele gebruikers en dan geen aantallen gebruikers op de locaties stopt het al... Dan kan je een super mooi plaatje maken die in de praktijk totaal de plank misslaat maar wel antwoordt op de vraag geeft :')
Je neemt het te lettelijk. Met mobiele gebruikers bedoelen ze flexplekken en dus geen gebruikers met een mobiel device (telefoon/tablet).
Mobiele gebruikers zijn toch ook laptop gebruikers?
Ik dacht eerder aan gebruikers die van overal, op de baan en thuis moeten kunnen werken.
In de trend "dan hoeven we niet veel tijd te besteden om een winnaar te kiezen". :+
Meermaals iets vergelijkbaars gedaan hebbende (maar met veel meer kantoren) is het verhaal redelijk realistisch. Of beter gezegd: je kunt (moet?) een infrastructuur zo ontwerpen dat de door jouw aangehaalde punten flexibel worden ingevuld.

Het komt vaak voor dat lokaties onderling erg verschillen. Grotere kantoren hebben vaak betere redundantie, nettere SLA's, meer eigen apparatuur, etc. dan de kleinere kantoren. Dit soort verschillen en prioriteiten zullen zijn weerslag moeten hebben in een ontwerp.

Enfin. Het gaat hier om Dell EMC. Ongetwijfeld zien die graag hun eigen apparatuur terug in het voorstel. Dus dan kom je als snel uit bij een meer gecentraliseerd ontwerp met iets van een private cloud vanuit waar je wat standaard diensten levert aan de bijkantoren.
Enfin. Het gaat hier om Dell EMC. Ongetwijfeld zien die graag hun eigen apparatuur terug in het voorstel. Dus dan kom je als snel uit bij een meer gecentraliseerd ontwerp met iets van een private cloud vanuit waar je wat standaard diensten levert aan de bijkantoren.
Misschien op basis van puur ijzer, echter zijn hun software oplossingen verre van open.

Nevermind, ik zie dat ze bijdrages leveren aan openstack en copprhd :9~

[Reactie gewijzigd door powerboat op 20 november 2018 20:47]

In feite is jouw antwoord dus "om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag zou ik graag het volgende willen weten" en dan jouw lijst met vragen. Goed doorvragen, waarbij je niet alleen de IT afdeling betrekt maar ook zeker gebruikers (wat niet gelijk staat aan managers) is wat mij betreft de sleutel tot een kostenefficiënte en toekomst bestendige oplossing.
Leuke actie helaas!

"Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in februari/maart deel te nemen aan de reis naar Ierland."
@Bart Zoetmulder Betekend dit dat het eind februari / begin maart is of kan het ook eind maart zijn?

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 20 november 2018 10:34]

@HKLM_ Helaas is de precieze datum van de reis nog niet bekend, het is in overleg met de partijen die mee gaan. De verwachtingen liggen nu rond half februari, mocht dit toch niet lukken dan zal het waarschijnlijk eind februari/begin maart worden inderdaad. Eind maart verwacht ik niet!
@Timb0slice dit kun jij beantwoorden denk ik?
Alles "Software defined" was toch hip, al is dat dan natuurlijk wel de vraag bij een hardware boer :+.
Dell/EMC doet ook wel iets met virtualisatie... :)
VMware NSX is het antwoord :P
Nou, ik lees gevirtualiseerd (idd bijvoorbeeld NSX), maar ook open... Dus ik denk dat dat dan gedeeltelijk een antwoord is of kan zijn.

Als ik tussen de regels door lees, dan zie ik daar een aantal dingen staan, Dell EMC, virtualisatie, open (networking), meerdere vestigingen, sterk groeiend, kostenefficient, efficient in beheer (dan denk ik dat ze eigenlijk schaalbaar/beheersbaar bedoelen, omdat het sterk groeiend is). Volgens mij zijn dat dan de raakvlakken waar ze naar op zoek zijn.

Het lijkt op een aanvraag van een klant die een specifieke voorkeur heeft en wil zien wie er iets van af weet, dus eigenlijk op zoek naar een elevator pitch o.i.d.

Edit: dat is dan wellicht het marketing gedeelte. Of mensen zich laten verdiepen in de oplossingen die ze te bieden hebben, kan ook onderdeel van de marketing zijn natuurlijk. Door de summierheid denk ik niet dat dit een goedkope manier is om een whitepaper te krijgen, waarschijnlijk hebben ze die bij Dell EMC genoeg en dan nog gevalideerd en getest ook.
Anyways, ik denk dat er moeilijker wordt gedacht dan hoeft. Het is een prijsvraag, je kan iets winnen, je moet niet meedoen, maar het mag wel.

[Reactie gewijzigd door MR2DEVIL op 21 november 2018 10:42]

En netwerk design je inderdaad om de workload heen als het dermate "gevirtualiseerd en open" moet zijn.
Het _moet_ op basis van de "nieuwste technologie"? Vernieuwen omdat het moet met alle early adaptor issues er omheen? Waarom? Wat nu wanneer het juist oudere technologie is die voor deze workload het beste zou werken? Is dat dan geen optie?

Dit is echt het klassieke voorbeeld van hoe het _niet_ moet. Zo beleg je geen case in ieder geval.
Tuurlijk. Eigenlijk is dit een recruitment actie, en je deelname is eigenlijk stiekem een sollicitatie, Ze willen weten of je op de hoogte bent van moderne ontwikkelingen in het vakgebied.
Even voor de duidelijkheid: Tweakers geeft aan dat het een marketingactie is en géén recruitment! Zie de reactie van Bart Zoetmulder.

[Reactie gewijzigd door mr_obb op 20 november 2018 10:24]

Ik ga liever naar een Whiskeystokerij in Ierland :+
En St. Patrick's Day, als het dan toch in maart kan zijn ;)
@Vlugge Japie @hooibergje Leuke input! Ik ga eens kijken of we het mee kunnen nemen :) ;)
Precies. Als je daar toch zit... Misschien is het te combineren 8-)
Het goed antwoord moet de volgende keywords bevatten:
cloud
vmware
sdn
sddc
sd-wan
virtualisatie
vmware nsx
Free Range Routing (FRR)
BGP

Mag absoluut niet bevatten:
docker, containers, kubernetes
cisco, nuage, juniper, arista


Voor de oplossing, zou ik zeggen:
alle applicaties gevirtualiseerd, draaien in de Data-Center (DC), op vmware
een routed network, zowel in het data-center als in de wan
allemaal whiteboxes van Dell, met FRR erop, zowel in de DC als in de wan
DMVPN in de sd-wan
geen layer-2 switching, geen vlans (fuck bridging)
fabric draait is-is
overlay draait bgp-evpn
in de hypervisors draai je FRR
(met is-is naar de fabric, en bgp-evpn tussen alle hypervisors)

Ik weet dat bgp in de fabric populairder is
en dat de meeste data-center techneuten denken dat alleen bgp goed genoeg scaled in de DC
Maar dat is natuurlijk fout. :)
Dat Petr het deed, wil nog niet zeggen dat het de beste oplossing is.
IS-IS is beter. :)
(Misschien dat de FRR implementatie van IS-IS nog een paar optimizaties nodig heeft).

Beetje overkill misschien.
Maar dit design gaat in de toekomst scalen naar een miljoen gebruikers.

Buzzword soup. One page. Win.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 20 november 2018 12:54]

Denk eerder dat je in de richting van openstack moet kijken en copperhd (moet open en gevirtualiseerd zijn).
Veel plezier.
Leuk reisje, maar buiten mijn competentie.
En over een paar weken zie je de antwoorden terug in de vorm van producten :+
Ze zoeken een mooi white paper voor hun verkopers, liefst goed doorspekt met de juiste marketing termen die nergens op slaan maar het bekt wel lekker. Het moet wel gevirtualiseerd en open zijn. Kortom zorg dat het allemaal via internet te bereiken is het virtueel mag je verder zelf creatief invullen maar gebruik veel VPN en VLAN in je paper en je komt er wel. Ben zelf geen schrijver en te recht door zee, dus succes met deze tips.
Zou een voorstel op basis van Cisco Meraki gewaardeerd worden? }>

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee