Door Daniel Kegel

Aankondiging nieuwe forumsoftware GoT

10-06-2002 • 14:41

116 Linkedin

Het is een publiek geheim dat wij de afgelopen maanden druk bezig zijn geweest met de ontwikkeling van nieuwe software voor het forum. Om geen verkeerde verwachtingen te wekken hebben we echter niets losgelaten over het product, de features, eventuele partners en de datum van oplevering. Daar komt nu een beetje verandering in .

Parse LogoDe nieuwe software heet React en is ontwikkeld in samenwerking met Parse, een jong softwarebedrijf uit Haarlem. React bevat vrijwel alle features van Topix en een groot aantal extra functies en verbeteringen. Verdere ontwikkeling wordt door Parse en Tweakers.net in nauwe samenwerking verricht, zodat nieuwe features, updates en bugfixes sneller kunnen worden geimplementeerd.

Naar verwachting zullen de GoT-gebruikers begin volgende week voor het eerst gebruik kunnen maken van de nieuwe software. Als laatste testfase hebben we besloten een deel van het forum tijdelijk al over te zetten naar de nieuwe softwareomgeving, om het systeem ook onder hogere load aan de tand te kunnen voelen. Hiervoor worden twee dedicated servers toegevoegd aan het serverpark, om niet heel GoT plat te leggen als het onverhoopt fout loopt. Afhankelijk van de resultaten van deze laatste test wordt bepaald op welke termijn heel GoT overgezet kan worden.

Uiteraard is deze planning onder voorbehoud, onverwachte problemen kunnen nog roet in het eten gooien. Klagen als het langer duurt heeft geen zin, wij vinden het net zo vervelend als jullie .

Reacties (116)

Wijzig sortering
Ik snap niet waarom er geen gebruik word gemaakt van Vbulletin, de performance hiervan is goed te noemen in combinatie met gzip (traffic beperking) en de Alternative PHP Cache, wij gebruiken het op een AMD Duron 800 + 512 MB RAM, en trokken er gister 70.000 bezoekers mee zonder enig probleem.

Daarbij kost VBB relatief weinig, krijg je gratis updates en kun je alles zo aanpassen als je wilt, de software is goed doorontwikkeld en is volgens mij ook vrj veilig te noemen, verder is het handig en zijn veel mensen er al aan gewend omdat ze het op andere sites ook gebruiken...

Ik neem aan dat jullie dit ook al overwogen hebben, ben alleen zeer benieuwd naar de argumenten om dit nieuwe forum te gebruiken, wat ik overigens niets bijzonders vind...
70.000 bezoekers tegenover GoT is gewoon niks. Kijk maar. GoT heeft nu al over de 700.000 bezoekers gehaald, hoe wil je dan weten hoe vbulletin zich gedraagt onder dergelijke omstandigheden (ja, het is mogelijk om zoveel bezoekers te genereren met de juiste programma's).
Ik neem aan dat jullie dit ook al overwogen hebben, ben alleen zeer benieuwd naar de argumenten om dit nieuwe forum te gebruiken, wat ik overigens niets bijzonders vind...
En waarom de overstap van Topic naar React :? Heel simpel: Topix wordt op GoT niet meer ondersteund door Android en voldoet niet meer aan de gewenste en toekomstige features die er ingezet willen worden.
Ik weet niet hoeveel pageviews we hebben gegenereerd het zal ongetwijfeld een meervoud zijn, en ik twijfel ook niet aan de deskundigheid van de Tweakers admins, ik vind alleen dat het nieuwe forum erg karig is vergelijken bij VBB, en volgens VBB draait hun software ook op forums met meer bezoekers/users dan Tweakers.net maargoed op wat voor server park dat loopt weet ik niet.

Ik weet wel dat je met VBB veel kanten op kunt, en evt er veel functies uit kunt slopen, en/of misschien alleen voor een beperkt aantal gebruikers kunt enablen (betalende mensen?)

edit:

Overigens gebruiken jullie ook een PHP cache systeem ? APC is open source als ik me niet vergis
Nope, dat zijn 2 procase bakken met een Athlon XP proc etc.
Die morgen aangestoken worden.
Zo dan, de VBB jehova heeft gesproken. Ik vraag me toch echt af wat er zo karig is aan ons forum product ivt VBB. Verder hebben jullie nog totaal geen idee hoe het er voor GoT uit gaat zien. Het enige wat jullie gezien hebben is forumsoftware.nl en ons bedrijfsforum.
even puntsgewijs aflopen:
GoT doet dagelijks zeker zo'n 500.000 pageviews/bezoekers.

We gebruiken ook gzip, maar traffic beperking is nou niet de allergrootste drijfveer erachter.
APC gebruiken we niet, o.a. omdat we er nog weinig vertrouwen in hebben en je dan niet zomaar je productieservers om gooit.

Hoe goed doet APC het tegenwoordig met classbased zaken?
Overigens maakt APC het gebruik van Zend-encoded software onmogelijk, dus dat is ook een nadeel.
En die ene keer dat ik APC testte was het niet sneller dan de zend-optimiser gebruiken....

VBB bevat verder gewoon teveel opties, lang niet alle opties zijn zinvol en dat is dan weer lastig eruit slopen.

Zodra je die functies eruit moet slopen krijg je allemaal lelijke oplossingen die de boel er niet sneller op maken ;)

De karige software (zo lijkt het) is dus zeker niet perse een gebrek, eerder een keuze.
Zie bezoekers ook als geregistreerde USers of heb je het over page-views?
In het geval van page-views slaat jhe argument helemaal nergens op.
De vermoedes waren hier al aanwezig :)

Ik vind het eik wel interressant wat Mike vraagt. Stel dat er ongeveer het zelfde zich zou voordoen met Arjen/ Jorma. Wat gaat er dan gebeuren?
Als de overeenkomst afgelopen is, is het afgelopen. Maar als de samenwerking nou deze keer goed verloopt dan zal Parse wel door blijven met het ontwikkelen van hun forum.

En dit is ook meteen een goeie ontwikkeling voor het forum van Parse zelf, want niet elke forum-ontwikkelaar krijgt de kans om hun eigen forum te testen op een hele grote community zoals T.net

Ook denk ik dat GoT zelf deze keer ook beter heeft opgepast met betrekking tot de overeenkomst zelf, want zoals het met Android (de makers van Topix) is verlopen is toch iets minder.
Dan vindt er een contract breuk plaats.

En je mag zelf bedenken wat je in dat soort gevallen allemaal kan/mag doen.
We gaan er uiteraard van uit dat dat niet gaat gebeuren ;)
En wie was de 1e die dit wist....me, hehe!!

Het kan zo grappig lopen...

* Ik wilde een Cobalt kopen, en zag er een te koop staan op t.net.
* Ben naar verkopers gegaan, bleek dus parse te zijn.
Ik heb wat 'vooronderzoek' gedaan om te kijken of het wel een betrouwebaar iemand was...kwam op de site van parse terecht. Daar stond dat ze bezig waren met forumsoftware voor "een van de grootste sites van NL met 1.000.000 views per dag"
* Even nagevraagd toen ik daar was om de server op te halen. Ze konden konden niet zeggen dat het niet zo was :)

Natuurlijk gelijk gepost in LA, maar topic verdween ineens spoorloos, hehe! }>

Maar goed, was weer een leuk verhaaltje tussendoor, puur om te bewijzen dat stom toeval bestaat! ;)

Veel succes met het nieuwe forum jongens!
ik zie geen topics van jou over parse in de trashcan staan eerlijk gezegd :)
Anoniem: 14842
@DSmarty10 juni 2002 21:09
Nee, natuurlijk niet.

Ken je dat vernietigingsprotocol van de CIA (7×0 + 7×1 schrijven naar je HD) ?

Nou, dat valt hierbij in het niet. Kees is persoonlijk naar de server gelopen om dat topic "fysiek" te verwijderen. Vervolgens is hij bij alle IP nummers die dat topic hebben bekeken langsgeweest en heeft hij daar ook even huisgehouden }> }>

:P ;)
leuk voor je!

en bedankt :)
Ik zal ff een samenvattingkje geven van wat vragen hier:
-react is niet te downloaden, iig niet gratis :P
-een featurelijst komt er ooit nog wel eens, de tags in de FAQ van forumsoftware.nl is niet compleet, en niet alle tags zullen op got actief zijn
-fok gaat react (nog ;)) niet gebruiken
-de user accounts worden naar mijn weten niet op non-actief gesteld, of op wat voor manier dan ook gewijzigd
-ALLE data gaat gewoon mee
-er zit een poll in, maar die is heeel simpel (geen beveiliging whatsoever)
-een rating systeem is niet aanwezig, hierover is door de GvF'ers al over gepraat en wat daar uit is gekomen zou ik eens moeten opzoeken
-ik ben ook wel bekend als chem op got :)
ik geloof dat het nieuwe forumpje up is (alleen de huischkamer that is)!!! ziet er leuk uit. vooral de ookmakrs en quickreply zijn een uitvinding!
Wordt Topix nou inclusief users overgezet dan, of moeten we ons allemaal opnieuw gaan registreren (met kans dat iemand anders er met jouw nickname vandoor gaat) :?
van wat ik begreep zullen alle users worden overgezet inclusief oude posts.

maar wat er wel zal moeten gebeuren is dat de users hun accounts re-activeren. Dit is ook bedoeld om te functioneren als instemmning met de policy van GoT, zowel het banbeleid alswel de privacy-policy.

het nieuwe forum zou volledig gaan conformeren met de wet registratie persoonsgegevens en zou ook mogelijkheden bieden voor users om eventueel (mogelijk wel tegen betaling) hun notes in te zien, zoals de wet vereist.

maar dat is mijn eigen interpretatie en dat zou bevestigd moeten worden door een daarvoor werkelijk verantwoordelijk persoon.
zie ook deze threads op GoT:
vraag mbt \"notes\"
GoT, de gebruikersgegevens en de wet.
Ik denk niet dat de databse van GoT zomaar wordt gedumpt (met alles wat er instaat over ons, het forum en t.net zelf (dus de "gevoelige", non-public informatie. Ja, een backup is mogelijk maar onwaarschijnlijk bij het gebruik van de nieuwe software) :P
Hoe is de licentieovereenkomt precies geregeld?
Weer van die leuke ZEND encoded code? ;)
De inhoud van het contract is voor Tweakers.net, Parse en evt de notaris/advocaten.

Niet voor anderen/derden :)
We willen _zelf_ zend encoded sources op de productie servers draaien overigens, maar hebben we gewoon toegang tot de source.
... maar hebben we gewoon toegang tot de source
als de rechten bij Parse liggen dan mag je toegang hebben wat je wilt, veranderen mag dan niet en maakt je enorm laakbaar, danwel inbreuk op merkrecht (voeren van een ander forum onder de naam react danwel de naam verwijderen en dan terecht beschuldigd kunnen worden van diefstal van code)

feitelijk heb je bij een contract-beeindiging ook met source geen enkele mogelijkheid tot aanpassing.
dat 'zend'-excuusje is enkel er ingeslopen op LA om feature-request af te wimpelen;
wat dat betreft ontstaat een nieuwe periode in LA, nieuwe feature-requests kunnen niet meer worden afgewimpeld of simpelweg doorgestuurd, maar zullen serieus besproken worden (misschien een specifiek vastgesteld beleid hiervoor?)
rondom android/topix was juist de houding van beide partijen hierin de reden tot het mislopen van de samenwerking.
als de rechten bij Parse liggen dan mag je toegang hebben wat je wilt, veranderen mag dan niet en maakt je enorm laakbaar, danwel inbreuk op merkrecht (voeren van een ander forum onder de naam react danwel de naam verwijderen en dan terecht beschuldigd kunnen worden van diefstal van code)
Eens, maar dat kan je heel mooi vast leggen in een contract. En ik ga er vanuit dat ze deze clausule goed hebben besproken.
dat 'zend'-excuusje is enkel er ingeslopen op LA om feature-request af te wimpelen;
Hoe kom jij aan deze info??? Of is het gewoon een vermoeden?
ACM wie ben jij nou eigenlijk? (is geen flame ofzo)
Je weet zo te zien veel van t.net.
HGM Devschuur®)
Niet zo gek dat ACM er redelijk veel van af weet.. hij is min of meer serverbeheerder/programmeur/modje.

--En toen was Nielsz me voor ;(.
Ik ben ook maar sinds oktober betaald systeembeheerder/developer/kees' sidekick

dus niet zo gek dat je me niet kent :+
Ach ik heb je wel eens zien posten, maar dit is echt inside info.
:X
Je weet best waar ik op doel ;)
Ik bedoel gewoon: loopt het nu niet straks weer zoals met topix :P
Dus die 2 dedicated servers zijn dus die 2 IBM bakken die laatst ineens op een foto stonden?
Neen. Dat zijn de load balancers.
Kunnen we ook een andere layout cq. kleuren e.d. verwachten, of wordt daar ook nog niets over los gelaten? ;)
Ik ben iig erg benieuwd!
Het is met React mogelijk om meerdere template-sets in het forum te gooien. :)
De software kent een template engine, waar we zowaar zelf veranderingen in aan kunnen brengen ;)
Ik geloof dat Femme nog bezig is aan een nieuw concept voor Tweakers.net. Dat zou dacht ik ook inhouden dat de kleuren veranderd worden. Als dat zo is dan zal GoT ook wel de nieuwe kleuren krijgen. Wellicht niet meteen.
Anoniem: 32081
10 juni 2002 15:58
Heeft dit tot gevolg dat Fok! ook dezelfde switch gaat maken?
Nee, want Jorma en Arjen (uit mijn hoofd de makers van Topix) zijn zeer nauw betrokken bij Fok!.
Ik denk het niet. Fok! heeft niet zoveel behoefte aan andere software denk ik. Ik weet niet precies wat ze daar gebruiken, maar als daar geen problemen mee zijn kan ik me heel goed voorstellen dat ze daar een tijd mee wachten. Het nieuwe forum is ook grotendeels geschreven voor GoT, met de features die GoT wil gebruiken. Denk niet dat dat zomaar overal op toepasbaar is...

Fijn! Ik had niet gedacht dat het al zo snel klaar zou zijn. Ik ben heeel erg beniewd :9~
Natuurlijk niet, zij moeten zelf weten wat ze draaien.

Maar door de verbondenheid van Arjen/Jorma daar krijgen ze nog wel support.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee