Artikel 1 'Politie vangt boeven met datascience'
"De zedenzaak met Robert M. heeft bij de politie het besef gebracht dat we anders met grote hoeveelheden bewijsmateriaal moeten omgaan en dat datascience hiervoor heel bruikbaar is." Dominique Roest, coördinator forensische data-analyse bij het team digitale opsporing van de politie, noemt de geruchtmakende zaak uit 2010 als belangrijk ijkmoment als het gaat om de 'doorbraak' van datascience binnen de opsporing.
Bij het analyseren van bewijsmateriaal zat de politie indertijd met grote aantallen foto's. "Een opvallend detail was dat er op de achtergrond een kerktoren te zien was. Om de locatie te bepalen waar die beelden waren gemaakt, moesten we toen alle foto's van kerktorens in Nederland opzoeken en handmatig vergelijken. Deze gebeurtenis deed ons beseffen dat we onze opsporingscapaciteit veel beter konden benutten als we dit soort taken zouden automatiseren.”
Lees hier het volledige artikel.
Artikel 2 'Politie wil hulp van burger bij bestrijden cybercrime'
Het gezicht van criminaliteit verandert. Bendes van oplichters en fraudeurs opereren steeds vaker vanachter een toetsenbord en bevinden zich meestal in het buitenland. Dit maakt cybercrime lastig, maar niet onmogelijk, om te bestrijden. De politie heeft daarbij wel de hulp van burgers nodig. Vrijwilligers helpen onder meer als surveillant op het dark web.
Steeds vaker worden Nederlanders slachtoffer van cybercriminelen. Het kan je opa zijn, die met één klik op een 'betaalverzoek' al zijn spaargeld kwijt is. Je nichtje, die gechanteerd wordt met privéfoto's die bij een data breach zijn buitgemaakt. Of je kunt zelf ineens niet meer bij al je bestanden, waaronder al je foto's van de afgelopen tien jaar. Allemaal dingen waarvan je niet wil dat ze jou of anderen overkomen. De politie, die er is om de burger te beschermen, zet daarom ook in op de bestrijding van cybercrime. In regionale en landelijke teams, die nauw samenwerken met collega's in het buitenland, werken verschillende soorten specialisten. It'ers, maar ook door de wol geverfde politiemensen met een achtergrond in verschillende opsporingsgebieden.
Lees hier het volledige artikel.
Artikel 3 'Kunstmatige intelligentie moet politie helpen bij cold cases'
De Nationale Politie heeft het druk. Zo zijn er bijna 1800 ernstige zaken die, soms al dertig jaar, wachten op een oplossing. De ontwikkeling van een ai-tool moet in de toekomst zorgen voor doorbraken in deze 'cold cases'. Op de kortere termijn ziet de politie er een manier in om objectiever te bepalen welke oude zaken heropend worden.
Wanneer je denkt aan de politie zijn de eerste beelden die bij je opkomen waarschijnlijk reflecterende uniformen, zwaailichten, handboeien en wapenriemen. Logisch ook: dit is de agent in het straatbeeld. Maar politiewerk heeft veel meer aspecten, ict bijvoorbeeld. Om aansluiting te houden bij de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt in de samenleving, zijn er verschillende initiatieven opgezet. Zo is er bijvoorbeeld sinds enkele jaren een aantal 'Q-teams' actief binnen de politieorganisatie. Dit zijn teams die zich richten op kortcyclische experimenten en die de ruimte krijgen om te werken aan innovatie.
Lees hier het volledige artikel.