Advertorial

Door Tweakers Partners

Politie vangt boeven met datascience

19-11-2018 • 08:00

31

"De zedenzaak met Robert M. heeft bij de politie het besef gebracht dat we anders met grote hoeveelheden bewijsmateriaal moeten omgaan en dat datascience hiervoor heel bruikbaar is." Dominique Roest, coördinator forensische data-analyse bij het team digitale opsporing van de politie, noemt de geruchtmakende zaak uit 2010 als belangrijk ijkmoment als het gaat om de 'doorbraak' van datascience binnen de opsporing.

Bij het analyseren van bewijsmateriaal zat de politie indertijd met grote aantallen foto's. "Een opvallend detail was dat er op de achtergrond een kerktoren te zien was. Om de locatie te bepalen waar die beelden waren gemaakt, moesten we toen alle foto's van kerktorens in Nederland opzoeken en handmatig vergelijken. Deze gebeurtenis deed ons beseffen dat we onze opsporingscapaciteit veel beter konden benutten als we dit soort taken zouden automatiseren.”

IT bij oom agent

Een gesprek met Roest en haar collega René Melchers, teamchef business intelligence, geeft een interessant inkijkje in wat er inmiddels bij de politie achter de schermen gebeurt. De politie blijkt een verrassend veelzijdige organisatie te zijn als het gaat om it. Van legaal hacken en het aanpakken van cybercrime tot het ontwikkelen van realtime-intelligenceoplossingen en het beheren plus beveiligen van infrastructuur: het gebeurt allemaal bij de hermandad.

De afdeling van Roest richt zich op het veiligstellen en analyseren van forensische digitale sporen, terwijl Melchers met zijn team informatieproducten ontwikkelt waarvan de rest van de politie profijt heeft. Zo blijkt het in de praktijk vrij goed te voorspellen waar en wanneer veelvoorkomende misdrijven, zoals woninginbraken en fietsdiefstallen, plaatsvinden. Iedere aangifte verrijkt de data en maakt voorspellingen accurater.

"Datascience kan helpen criminaliteit te voorkomen in plaats van het achteraf op te lossen", legt Melchers uit. Na jarenlang als it'er werkzaam te zijn geweest in de financiële sector koos hij enkele jaren geleden voor een loopbaan bij de politie, waar hij werkt aan de 'voorspelmachine’ van de politie, oftewel het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS). "Ik heb it altijd interessant gevonden, maar ik was toe aan iets nieuws. Dat vond ik in een combinatie van technologie en toegevoegde waarde kunnen hebben voor de maatschappij." Zijn vakgebied, predictive policing, omvat het ontwikkelen van voorspellingsmodellen die gebruikmaken van open data. Dat zijn bijvoorbeeld CBS-cijfers en informatie uit de politiesystemen, zoals aangiftes. Met deze data worden zelflerende algoritmen gebouwd die de politie helpen haar schaarse middelen, voornamelijk mensen en voertuigen, beter in te zetten.

Thema's

Dit artikel gaat in op hoe de politie gebruik maakt van predictive politie en datascience in de aanpak van criminaliteit. Maar ook op andere terreinen zijn IT’ers van onschatbare waarde voor de politie, denk aan legaal hacken of het ontwikkelen van realtime intelligence oplossingen.

Lees meer op it.kombijdepolitie.nl.

Bouwen op open source

Als het gaat om dataonderzoek en politie, bekruipt burgers al snel een big-brothergevoel. Een begrijpelijk sentiment, maar hier is allerminst sprake van. Roest heeft een achtergrond als criminologe, maar aan 'profiling' doet haar team niet. "Wij zijn zaakgericht bezig, opereren binnen wettelijke grenzen en moeten altijd kunnen uitleggen hoe wij aan onze data zijn gekomen." Daarbij noemt ze als voorbeeld het filteren van data uit dertig telefoons die door de recherche in beslag zijn genomen in het kader van een onderzoek naar wapenhandel. Om dit te kunnen doen, bouwt haar team tools op basis van opensourcesoftware. "Google kan bijvoorbeeld al jouw foto's filteren op huisdieren, maar doet dit niet standaard voor vuurwapens. Wij bouwen de tools die dit wél kunnen.”

Dat laatste is nog een flinke uitdaging als het gaat om de specifieke manier waarop criminelen doorgaans met elkaar communiceren. Zo is de ai-oplossing van IBM, Watson, getraind om medische artikelen te interpreteren. Berichten vol straattaal, bijnamen, afkortingen, typefouten en versluierend taalgebruik zijn wat dat betreft heel andere kost. Toch is er in de opensourcegemeenschap al veel software ontwikkeld waarmee politiewerk te automatiseren is. Melchers: "Inhoudelijk kan ik er weinig over kwijt, maar wij zijn bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een model dat op basis van text search classificatie toepast, waardoor wij in registraties kunnen herkennen of er ergens misschien sprake is van kindermishandeling." Roest maakt melding van een tool die het terugkijken van tweehonderd dagen aan videobeelden voor de recherche kan terugbrengen tot twee dagen. "Dat kan een onderzoek naar bewijsmateriaal aanzienlijk versnellen."

Niet iedereen is supertechnisch

De datascienceteams van de politie staan ’midden in de operatie’, zegt Melchers. "Dat is gaaf, want zo worden wij dagelijks geconfronteerd met de effecten van ons werk. We overleggen veel met rechercheurs en agenten. Die interactie is ook nodig, want als informatiespecialist bij de politie ben je constant op zoek naar de achterliggende redenen van criminaliteit."

Het team Business Intelligence & Kwaliteit, zoals het team van Melchers voluit heet, bestaat uit verschillende rollen om die verbinding naar de operatie goed te kunnen maken. "We hebben data-analisten met een statistische achtergrond, maar ook developers en it-beheerders." Ook het team van Roest is multidisciplinair. "We werken met techneuten en data-analisten, maar bijvoorbeeld ook met een rechercheur met veertig jaar ervaring die het politiewerk goed kent. Niet iedereen bij ons is supertechnisch en dat is ook niet nodig. Wel moeten we ons kunnen inleven in de operatie om de vertaalslag naar technische oplossingen te maken."

De sterke arm der wet is continu op zoek naar nieuwe programmeurs; vooral backend- en frontenddevelopers met kennis van Java en Python zijn gewild, maar bijvoorbeeld ook dataonderzoekers. Op de website it.kombijdepolitie.nl is te zien wat de politie doet op it-gebied, waaronder predictive policing, de aanpak van cybercrime en realtime-intelligence. Ook zijn hier alle it-vacatures te vinden. Daarbij zoekt de politie overigens niet alleen naar specialisten die in een vast dienstverband willen werken. Ook werken als vrijwilliger is een mogelijkheid, bijvoorbeeld voor it'ers die in het bedrijfsleven zingeving missen en zoeken naar een maatschappelijke meerwaarde.

Vacatures

Datascientists, programmeurs, developers, BI-specialiste. Duizenden IT’ers achter de schermen helpen Nederland veiliger te maken. Jij ook? Check de vacatures op it.kombijdepolitie.nl.

In de laatste jaren is de politie een stuk slimmer geworden als het gaat om het aanboren van kennis. Een voorbeeld daarvan zijn de drie PhD-studenten van de Universiteit van Amsterdam die op dit moment promotieonderzoek doen in het team van Roest. De deur staat ook wagenwijd open voor stagiairs datascience, kunstmatige intelligentie en informatica, stelt Roest. "Ben je student en op zoek naar een mooie onderzoeksopdracht, dan hebben wij er wel een paar voor je klaarliggen."

Specialist in de lead

De politie hoeft niet de innovatiefste organisatie te zijn, stelt ze, maar moet wel openstaan voor experimenteren en samenwerken. Samenwerkingen met universiteiten zijn daarvan een voorbeeld. Op het gebied van ai wordt met steeds meer universiteiten samengewerkt. Ook onderling willen de it-teams bij de politie hun krachten meer gaan bundelen. Het bij elkaar brengen van kennis en databronnen kan veel recherchewerk helpen, maar vraagt wel om een ander organisatiemodel, niet vanuit de hiërarchie, maar vanuit het netwerk. In de politieorganisatie is men van oudsher gewend dat de hoogste in rang beslist, wat bijvoorbeeld bij het organiseren van de veiligheid rondom een voetbalwedstrijd ook heel logisch is. Het ontwikkelen van informatieoplossingen vraagt om een andere benadering, waarbij de specialist in the lead is, omdat hij de meeste kennis heeft van het onderwerp.

Zij-instromers als Melchers vertegenwoordigen deze cultuuromslag bij de politie. "Er is hier veel veranderd. We zijn bijvoorbeeld overgegaan naar één landelijk korps en werken daardoor niet meer als elf verschillende regionale organisaties naast elkaar. We hebben een gezamenlijke, landelijke werkomgeving en dat is gaaf, want daardoor kun je ook codes uitwisselen. Als iemand in Limburg iets slims bedenkt en de code in Github zet, dan beschikken wij in Amsterdam daar ook meteen over."

Artikelenreeks werken bij de politie

Dit artikel is onderdeel van een artikelenreeks in samenwerking met de politie. In deze reeks behandelen we verschillende methodes die IT'ers gebruiken bij de politie om misdaad op te lossen. In het volgende artikel gaan we het hebben over Artificial Intelligence.

Reacties (31)

31
26
14
2
0
5
Wijzig sortering
Allemaal leuk en aardig. Ik zit een beetje naar de salarissen te kijken. Maximale schaal van 4200 p/m voor een HBO functie?. Dat moet moet minimaal verdubbeld worden om een beetje mensen te trekken.
Allemaal leuk en aardig. Ik zit een beetje naar de salarissen te kijken. Maximale schaal van 4200 p/m voor een HBO functie?. Dat moet moet minimaal verdubbeld worden om een beetje mensen te trekken.
Dan kijk je niet goed genoeg, want ik vind er genoeg die tot 5200 gaan, zoals die voor data scientist. En dat is wellicht niet het dubbele van 4200, maar 8400 als salaris is wel een beetje een belachelijke voorwaarde, denk je niet?
als men het heeft over ai en complexe vormen van programmeren zal dat ook een prijskaartje bij horen. Je hebt natuurlijk altijd mensen die met minder genoegen nemen en het voor een goed doel doen.

Blijft natuurlijk dat in veel gevallen onze overheid op dat gebied totaal belachelijk bezig is. Kan men de mensen bijv niet krijgen dan huurt men ze wel in tegen een veelvoud. In dienst nemen tegen dat veelvoud kan dan weer niet door de regels. Het mag trouwens wel dat bij de publieke omroep en mensen rondlopen die 250-500k verdienen. Hiermee wil ik zeggen uitzonderingen zijn schijnbaar wel mogelijk maar onze overheid is en blijft vrij star op dat gebied.
Ik vind €72.000 per jaar en 2/3de bijdrage aan een middelloon pensioen met een werkweek van 36 uur helemaal niet zo gek. Als ik dat omzet naar 40 uur en zonder dertiende maand is het al €6200/maand. En dan nog een bijdrage van €800 (schat ik) aan pensioen en je komt op €7000/maand.
Blijft natuurlijk dat in veel gevallen onze overheid op dat gebied totaal belachelijk bezig is. Kan men de mensen bijv niet krijgen dan huurt men ze wel in tegen een veelvoud.
Dat is in het bedrijfsleven niet anders. Maar je hebt wel een punt dat een echte specialist best wel een schaal hoger zou mogen zitten.
Je kunt over het algemeen je contract ook op 40uur zetten en dan kiezen tussen of 110% loon of meer vakantiedagen. Daarnaast werk je bij de overheid ook echt de hoeveelheid uren die in je contract staan en anders krijg je het tijd voor tijd terug. Ik ken weinig werkgevers in het bedrijfsleven die dit zo doen. Sterker nog ik ben nog geen enkele in mijn IT carrière tegen gekomen.
Misschien mis je op die manier bepaalde mensen ja, maar salaris is niet de belangrijkste drijfveer voor mensen die zich met deze maatschappelijke IT vraagstukken willen bezighouden. Er spelen veel meer factoren mee voor mensen die willen werken bij de politie.

Ik heb zelf ook werkzaamheden verricht in een team dat verwant is aan de werkzaamheden in dit artikel, en het was inderdaad erg fijn samenwerken en een hele interessante opdracht.
Klopt, werken bij de overheid is niet zo aantrekkelijk financieel gezien.
Je moet het leuk vinden en je moet willen Nederland veiliger te maken zegt men dan.
Tegelijkertijd zijn er heel veel (top)functies die een veelvoud hiervan verdienen of multinationals die gesteund moeten worden want anders vertrekken ze naar het buitenland kon het niet laten :)
Verdubbelen is misschien wat overdreven maar ik ben het met je eens dat de salarissen in vergelijking met de markt wel wat aan de lage kant zijn. Als goede IT-er met een bak ervaring kun je op andere plekken gewoon veel meer verdienen. Het zou me oprecht een leuke uitdaging lijken maar het gat is gewoon te groot.
Natuurlijk is bij dit soort functies ook de maatschappelijke factor een drijfveer voor veel mensen maar nu hou je toch wel beel mensen buiten de deur lijkt me. En gezien de toename van online criminaliteit zou je juist de allerbeste mensen aan boord willen hebben bij de politie.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 24 juli 2024 18:02]

Met een kerktoren zou https://images.google.com/ ook moeten werken. Grote kans dat je in een paar minuten weet waar de foto's zo ongeveer zijn genomen.
Ik weet niet of het zo simpel bij google werkt, jij geeft een foto of deel van foto van kerktoren, misschien zelfs uit een andere hoek om dan een hit te krijgen.

Maar je moet verder denken, google heeft streetview en als je met die database kan linken en zoeken kan het nog veel beter.
De beelden van streetview worden ook doorzocht. Daar staat een kerktoren vaak uit meerdere hoeken op.
Veel torens van kleinere kerken lijken ook wel op elkaar. Dat levert dan een overvloed aan mogelijke locaties op. Daar mogen de rechercheurs dan hun tanden op stuk bijten. Met één mandag is dat nog wel door te werken. Op zijn slechts zijn er dan in elk geval veel kerktorens uit te sluiten.
Hou het al een paar maanden in de gaten, maar in Rotterdam komt bar weinig qua vacatures beschikbaar, zo ongeveer de omgeving waar ik zou zoeken. Is het team daar het kleinst of gewoon alles al ingevuld? Zie veel meer vacatures in Driebergen e.d. voorbij komen.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 24 juli 2024 18:02]

Ja, in Driebergen zit volgens mij het Leeuwendeel. In Amsterdam zit ook een groot kantoor, in Rotterdam ben ik nooit geweest dus geen idee wat daar zit en hoe groot ze zijn. Maar gezien de maat van de stad zou dat toch wel vrij fors moeten zijn.
Hoe sluit dit aan bij wat Jack Maple in the US met CompStat heeft geprobeerd?

NB: Even afgezien van de negatieve effecten die dat systeem lijkt te hebben gehad.
De titel 'politie vangt boeven' had ook nieuws kunnen zijn :+
Op het jeugdjournaal met streepjespakken en al?
Hoe heet die film ook alweer?
Minority report?

Begint er wel wat op te lijken, patronen in inbraken lijken me redelijk te doen, misschien als je een daderprofiel hebt kun je zedenzaken ook sneller oplossen en daarmee meer ellende voorkomen.

Goede zaak dit, zolang de privacy van de meerderheid maar gewaarborgd blijft.
Juist, die film.

Maar, niet alleen de meerderheid hoor. 'ik heb niks te verbergen'
Goede zaak dit, zolang de privacy van de meerderheid maar gewaarborgd blijft.
Dat laatste is het geval als de data uit openbare bron of bij inbeslagname verkregen is.

Probleem is dat onze overheid via de aivd ongericht kan tappen en dus ook ongerichte data in de toekomst wel eens door dit soort filters gehaald kunnen worden. Jou data dus ook.
Er is natuurlijk ook data van camera's boven de weg.

Het is op zich leuk dat dit kan maar de grens met privacy van "onschuldige" burgers komt wel heel dichtbij.
Je weet ook dat de aivd data met buitenlandse diensten kan uitwisselen, ook ongerichte data.
Zie daar, data gaat naar de USA, die tipt de Nederlandse politie, die netjes meld tip uit de USA gekregen te hebben. Zo was je data helemaal legaal wit.
Die hoeven helemaal niet via USA. De AIVD kan een ambtsbericht naar de politie sturen met info.
Maar dan nog KAN de politie niets met de data van de AIVD. De politie zal ZELF onderzoek moeten doen. Dit onderzoek moet binnen de wettelijke kaders worden uitgevoerd. Dus niets sleepnet,massaal aftappen of wat voor onzin dingen dan ook.
https://www.ad.nl/politie...-met-buitenland~a56d31db/

Toch wel, Nederland krijg ook tips vanuit het Buitenland bij bepaalde zaken. Op basis daarvan kan men ook onderzoek instellen. Dat gebeurt nu met terroristen, dat verkoopt namelijk goed.

De Nederlandse politie weet niet hoe die buitenlandse dienst aan de informatie komt en kan dat ook niet controleren. Er kan dus gewoon data vanuit Nederland op die manier worden witgewassen.
Meer "predictive boeven".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.