Oprichter Dolby Laboratories is overleden

Geluidspionier Ray Dolby, die audiobedrijf Dolby Laboratories oprichtte, is donderdag overleden. De uitvinder stond aan de basis van meerdere technologieën die het geluid van films verbeterde, zoals een ruisonderdrukker, Dolby Surround en Dolby Digital Surround.

Dolby-logoDolby, die 80 jaar is geworden en overleed aan de gevolgen van acute leukemie, begon Dolby Laboratories in 1965. Het bedrijf introduceerde een technologie waarmee de ruis op bandopnamen kon worden verminderd. Die technologie werd al snel populair bij platenmaatschappijen, maar in de jaren zeventig begon ook de filmindustrie de technologie van Dolby te gebruiken.

Bekendheid bij het grote publiek kwam met Dolby Stereo, waarmee films konden worden opgenomen met vier geluidskanalen. Hoewel films met meerdere geluidskanalen geen noviteit waren - 20th Century Fox had bijvoorbeeld dertig jaar eerder al een dergelijk systeem - maakte het systeem van Dolby Digital het veel goedkoper voor bioscopen om films met stereogeluid af te spelen. Star Wars en Close Encounters of the Third Kind waren de eerste films die Dolby Stereo gebruikten.

In de jaren tachtig introduceerde het bedrijf Dolby Surround, en in het digitale tijdperk volgde Dolby Digital Surround. Ray Dolby, die meer dan vijftig patenten op zijn naam heeft staan, bleef tot 2009 aan als bestuursvoorzitter, en trok zich terug uit het bestuur in 2011.

Door Joost Schellevis

Redacteur

13-09-2013 • 08:06

41

Submitter: CoolGamer

Reacties (41)

41
40
25
1
0
11
Wijzig sortering
Ik vond Dolby C (en zelfs B ) maar niets... ben altijd fan geweest van dbx (maar blijkbaar is dat niet afkomstig van Dolby, maar van het bedrijf dbx). Spijtig genoeg moest je voor dbx opnames ook een player hebben met dbx ondersteuning (in tegenstelling tot Dolby opnames welke je ook kon afspelen zonder Dolby).

[Reactie gewijzigd door r2504 op 22 juli 2024 15:02]

Anoniem: 382732 @r250413 september 2013 12:30
Voor het goed afspelen van dolby opnames had je wel een dolby player nodig. Het geluid werd er niet beter van als je het zonder afspeelde.
Dolby A is studio gebruik
Dolby B is goedkope thuisconstructie
Dolby C is betere thuisconstructie
Dolby SR is opvolger A voor pro gebruik (studio en bioscoop)

Voor C heb je afspeelapparatuur nodig die het snapt, anders klinkt het bepaald niet goed... Voor B heb je uiteraard ook voor beste ervaring compatibele afspeelapparatuur nodig...

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 juli 2024 15:02]

Dolby B "maar niets" vinden kan niet. Het dynamisch verschil tussen het op te nemen geluid en de badruis werd gewoon vergroot tijdens de opname en het totaal weer verkleind in de weergave. Hierdoor kwam de muziek (of ander geluid) op het juiste niveau door en de bandruis werd verzwakt. Heel simpel en had geen enkel effect op de kwaliteit van het geluid (mits fagespeeld op Dolby B-compatibele apparatuur). Tenzij je bandruis geweldig vindt, is het niet mogelijk om Dolby B "niets te vinden".
De man heeft zijn naam wel alvast vereeuwigd!
Eerlijk gezegd wist ik tot vandaag niet dat er een mijnheer Dolby bestond. Uiteraard klinkt de term Dolby Surround bij mij wel als muziek in de oren.
DAT PUN... :o

Ook ik wist dat niet inderdaad, of beter gezegd: ik heb het me nooit afgevraagd of uberhaupt over nagedacht.

Deze man heeft er dus 'eigenhandig' voor gezorgd dat het geluid bij alle spektakel films zo fijn dwars door je heen dreunt, Hulde!

Laten we hopen dat hoewel zijn leven ophoudt, de ontwikkeling doorgaat. Wie weet wat er nog te winnen is!?! :)
Anoniem: 491285 @biglia13 september 2013 09:14
Idem. :)
Zucht, weer een audio pionier die het leven laat... Twee maanden na Bose: http://en.wikipedia.org/wiki/Amar_G._Bose . Erg jammer allemaal, ik hoop dat in onze generatie ook zulke geniën zullen opstaan.
Ongetwijfeld, al zal het tegenwoordig met de toename van complexiteit niet zo snel meer 1 persoon zijn die "pioneert".
Elon Musk is anders goed op weg.

[Reactie gewijzigd door panomi op 22 juli 2024 15:02]

Hm... mede-uitvinder. ;)
Je vergeet Fritz Sennheiser. Die is ook al dood.
RIP Dolby. Je naam is in ieder geval vereeuwigd en hopelijk kan iemand anders je goede werk voortzetten en voortborduren op je innovatieve ideeën.
Dat "iemand anders' gebeurd al jaren natuurlijk. Gezien zijn leeftijd zal hij de laatste jaren niet zo heel veel meer gedaan hebben binnen het bedrijf.
Wow, dat is wel apart om te lezen zeg.. Als je kijkt wat Dolby voor de audio industrie heeft betekend. Een van de meer vergeten helden van de afgelopen jaren. Mensen nemen audio te snel voor lief, en denken er niet bij na wat voor innovatie en werk hier achter heeft gezeten om het zo ver te krijgen.
Dolby was en is gewoon een begrip in de audio industrie heel eenvoudig. Ik beschouw het toch wel als een groot verlies dat de beste man ons nu heeft verlaten. Zijn ontwikkelingen daarentegen zullen nog lang tussen de mensen blijven.
Dolby was idd in de Bioscoop legendarisch, vooral het Omninversum had een interessant stuk geluids techniek in huis. Daarvan heb ik ooit wel eens een Bas-kanon gezien van 6 meter lang. Dit was de subwoofer in het surround gedeelte gebouwd door Bose.

Zelf heb ik in de jaren 80/90 veel gebruik gemaakt van Dolby C voor cassetes dat maakte veel verschil :9
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolby
Vanaf begin jaren 90 was mijn eerste 5.1 receiver ook met Dolby surround, thuisbios !

Voor de man is 80 jaar een respectabele leeftijd maar acute leukemie is hem beslist niet gegund ;(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 22 juli 2024 15:02]

Deze man was een pioneer, als je ff bij stil staat en dan ziet hoeveel producten dobly gebruiken....dat zijn er miljarden. Deze man heeft geluid voorgoed veranderd, hulde! R.I.P
RIP Ray Dolby echter, je creatie leeft voort _/-\o_
Ik hoop dat zijn kennis genoeg mensen hebben overgenomen. En kunnen vanaf dat punt verder met de ontwikkelingen. Hopelijk blijft het dus niet stil staan maar blijven we vooruit lopen.
Mensen die worden overgenomen door kennis?
Hoewel de woordvolgorde ongebruikelijk is, kan je die zin toch echt maar op 1 manier lezen.

Ik ga ervan uit dat de beste man al jarenlang een heel leger ingenieurs voor zich had werken, dus met die kennis zal het wel goed zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.