Japanse winkelgigant brengt streaming-videodienst naar Europa

Het Japanse concern Rakuten wil in Europa gaan concurreren met bedrijven zoals Netflix en Amazon met een eigen streaming-videodienst. De winkelgigant zal de dienst, die Wuaki wordt genoemd, als eerst in het Verenigd Koninkrijk uitbrengen.

Op de Britse website van Wuaki wordt vermeld dat de eerste 75.000 klanten een abonnement voor 2,99 pond per maand kunnen afsluiten. Klanten die zich daarna aanmelden moeten het dubbele betalen. Overigens heeft Rakuten nog een bèta-label aan zijn videodienst hangen. Uiteindelijk moet de dienst ook naar de rest van Europa komen, waardoor een release in Nederland mogelijk is. Rakuten stelt ongeveer anderhalf tot twee jaar nodig te hebben voor de release in andere Europese landen.

Met Wuaki kunnen gebruikers tv-series of films bekijken, waarbij overigens voor recente releases soms nog een extra bedrag moet worden bijbetaald per film of tv-serie. Het is ook mogelijk om zonder abonnementsvorm een bedrag per film of serie te betalen. Vooralsnog is de dienst alleen op Windows of Mac te gebruiken. Compatibiliteit met gameconsoles, smart-tv's en mobiele apparaten staat nog op de planning.

In Europa zal Rakuten moeten gaan concurreren met bedrijven zoals Netflix en Amazon, die ook onlangs zijn begonnen aan een Europese uitbreiding. Overigens begon Wuaki als een Spaanse startup, die vorig jaar door Rakuten is overgenomen. In Spanje heeft Wuaki al een klantenbestand van meer dan 600.000 opgebouwd.

Rakuten is in thuisland Japan een groot bedrijf met verscheidene activiteiten in online retail. De afgelopen jaren is het concern begonnen met een uitbreiding naar Europa voor verscheidene diensten.

Door RoD

Admin Mobile

12-07-2013 • 19:27

53 Linkedin

Reacties (53)

53
47
33
0
0
3
Wijzig sortering
Kan iemand mij vertellen hoe deze streaming dienst precies werkt? Ik hoop dat in tegenstelling tot Netflix het mogelijk is om video's te downloaden in plaats van ze te bekijken via een door het bedrijf eigen gebouwde video speler.

De reden waarom ik dat vraag is omdat ik zelf een grote fan ben van www.trakt.tv en alles scrobbel via de mediaspeler XBMC wat ik aan films en tv series bekijk. Maar bij Netflix is dat niet mogelijk helaas.
Netflix heeft gewoon een xbmc plugin
En ze hebben geen eigen player het is gewoon een silverlight stream.
Moonlight werkt ook dus het is gewoon te gebruiken op linux met iedere player

Dus ik snap je probleem niet helemaal.
Waarschijnlijk is het gevalletje gebruikers error
Bijna iedere player. Op mijn Raspberry Pi werkt het niet.
Anoniem: 307286
@JAVE13 juli 2013 14:24
Ook geen ondersteuning voor m'n Nespresso Magimix M100, schandalig gewoon!
Het heet niets voor niet streaming, als ze je een film laten downloaden zijn ze wel heel slecht bezig vind ik.
Ik zit met hetzelfde maar dan voor MediaPortal. Voor zover ik kan nagaan is het webbased via een Flash player. Bron: http://uk-help.wuaki.tv/e...llscreen-How-do-I-fix-it-

Er is een Rent en een Buy optie, waarbij in het eerste geval de content binnen 48 uur is te bekijken. Dit zal als cloudoplossing worden aangeboden via de Library. De Buy content is 3 jaar beschikbaar.Vraag me dan af of een TV Series episodes dan ook 48 uur beschikbaar is bij de Rent optie. Lijkt me lastig om een heel seizoen aan afleveringen binnen dat tijdsbestek te bekijken.

Voor dat luttele bedrag p/m ga ik niet meer downloaden via Usenet, maar dan moet de content bij voorkeur wel in MePo te bekijken zijn. En deze moet betaalbaar zijn. Zag wat prijzen varierend van GBP 2,49 tot GBP 11,99 (Toy Story 3). Dat is best fors, heb er toch hooguit 1 of 2 Euro voor over. En er zijn maar liefst 8 gratis films...

Voorlopig gaat het dus nog wel een paar jaar duren.

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 12 juli 2013 20:53]

Waar halen de mensen de tijd toch vandaan?
Op de kabel zitten al meer zenders die ik aankan. Dan moet ik ook nog "gewoon" computeren, en naar de sportschool enz.

Maar blijkbaar is er wel vraag naar. UPC heeft ook video on demand, xs4all , ziggo. Vergeet ik er nog een paar. Oh ja, uitzending gemist.

Denk dat er snel een verzadiging gaat optreden, met nog lagere prijzen.
Er zijn ook mensen die (bijna) geen TV kijken, leuk dat je 50+ zenders hebt. Maar je kan nog steeds niets kiezen wat je precies wilt zien, op sommige momenten is er gewoon niets intressants te zien op TV (of je moet allemaal dure extra zenders hebben).
Op TV durven ze zelfs op zondag ochtend het zelfde uit te zenden als zaterdag avond (discovery, animal planet etc).

Afgelopen jaren ben ik ook steeds minder tv gaan kijken, staat nu vrijwel alleen nog aan om sport te kijken. Series en films zijn veel fijner als je zelf beslist waneer je ze kijkt en niet alleen kan kijken als het toevallig word uitgezonden op tv.

En het is vrij logisch dat elke provider een apparte on demand dienst heeft, beetje vreemd als je via Ziggo opeens naar XS4ALL Video on demand moet gaan kijken toch...
Dan is het juist vreemd dat ze allemaal hun eigen branded dienst hebben, en niet gewoon gezamelijk iets op starten waar iedereen gebruik van kan maken. Toch?
Maar je kan nog steeds niets kiezen wat je precies wilt zien,
Daar zijn nou juist de harddiskrecorders voor: abonnement op de kabel (bijvoorbeeld), harddiskrecorder aan voor de zaken die je wil zien, en je kan zien wat je wil zien, op de momenten die voor jou het beste uitkomen.
Kan het beter? Ja, daarom denk ik dat diensten als Netflix en Wuaki best populair zullen worden. Maar daar hangt heel veel af van de content, zoals terecht door veel mensen opgemerkt.
Er zijn anders steeds minder mensen die regelmatig tv kijken. Zelf heb ik het al een aantal jaar helemaal gehad met de traditionele tv die alleen maar troeo uitzend en om de 15 minuten reclame. Ik heb al een hele tijd geen tv abbo meer. Dit soort diensten vervangen gewoon de oude media. Net zoals cd's steeds minder populair worden.
Ik ontvang ook tien miljard zenders, maar ik kijk hoog uit 1 keer per week Doctor Who en heel soms nog De Rijdende Rechter. Misschien raken mijn keuzemogelijkheden wel wat verzadigd, maar het is niet alsof ik het allemaal ook gebruik. Wel kijk ik iets meer series via internet. Een goed deel ervan moet ik illegaal kijken, gezien in Nederland The Big Bang Theory pas sinds vrij kort te zien is (en ik er dus vroeger voor lange tijd mee naar illegale bronnen moest om überhaupt het te kunnen zien). En zo zijn er nog wel series die waarschijnlijk nooit legaal naar Nederland zullen komen.

Die ondemand dienst van providers is ook niet altijd geweldig. We kunnen digitaal films huren van de KPN, maar je zit wel aan 720p materiaal waarvan het meeste een 3/10 scoort op IMDB. Driemaal raden waar ik dus niet mijn films vandaan haal. KPN zal wel het idee hebben gehad dat ze toch met de tijd mee moesten, dus even vlug een digitale videotheek in elkaar geflanst en opgevuld met het eerste het beste materiaal dat ze konden vinden. Je kan er leuk mee marketen, maar verder stelt het niets voor.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 13 juli 2013 14:39]

Als ze (op den duur) ook Linux support aan gaan bieden, en een groot genoeg aanbod hebben stap ik misschien wel van piraterij af. Maar voordat ik echt van piraterij afstap moeten ze wel zonder bijbetaling naast het abonnement (of heel goedkoop per episode zonder abonnement, zeg een of twee euro of zo) series als The Big Bang Theory aanbieden. Het liefste ook Doctor Who en Sherlock, en ook omdat ik het anime kijken nog niet helemaal ben verleerd Hunter X Hunter (in tegenstelling tot waar de tekenstijl op lijkt niet iets dat ik aan een kind zou tonen, gezien er zo nu en dan wel een onthoofding in beeld is, aangezien dit een Japans concern is is daar meer kans op dan bij Netflix). En natuurlijk moet van elke serie maximaal een dag na release op TV de episode online staan. Daar wil ik wel 10-15 euro per maand aan uitgeven. Desbetreffende anime natuurlijk met ondertiteling. De illegale bronnen leveren dit alles gewoon, dus als Rakuten er niet aan kan voldoen kan ik niet anders dan hun dienst als minderwaardig beschouwen en bij piraterij blijven.

Als je het mij vraagt is de prijs die ik bereid ben te betalen vrij royaal. Hoeveel meer betaal je nu voor een behoorlijk uitgebreid TV pakket? Dat is misschien 50 euro voor een alles in een? Dan ben ik toch bereid een behoorlijk deel van wat een alles in een pakket kost te betalen voor die paar series.
Die tv-series op tv worden grotendeels door reclame betaald. Je zult echt wel op minimaal 2 dollar per aflevering komen als realistische kostprijs voor een serie.

Om aan te geven wat een realistisch bedrag per maand is voor een tv-kanaal zonder reclame: kijk naar HBO. Daar betaal je dus rond de 15 euro/dollar per maand.
En natuurlijk moet van elke serie maximaal een dag na release op TV de episode online staan. Daar wil ik wel 10-15 euro per maand aan uitgeven. Desbetreffende anime natuurlijk met ondertiteling. De illegale bronnen leveren dit alles gewoon, dus als Rakuten er niet aan kan voldoen kan ik niet anders dan hun dienst als minderwaardig beschouwen en bij piraterij blijven.
Reken daar maar niet op. Volgens mij zijn er alleen complete Seasons online beschikbaar. Ik heb even gecheckt of de "Under The Dome" serie van Stephen King beschikbaar is op Wauki, maar helaas. Is nu on air in de VS met als laatste Episode 3. De content is de volgende dag al beschikbaar op Usenet, meestal compleet met NL ondertiteling door de community. Van een populaire serie als The Borgias is alleen S1 en S2 beschikbaar, terwijl S3 al 3 maanden on air is.

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 12 juli 2013 21:19]

Die timmeren hard aan de weg, die hebben toch ook de populaire play.com overgenomen. Ik juich concurrentie in deze markt alleen maar toe. Hopelijk wordt het aanbod groot zoals in de US, ik zie dit graag, Goede films schaf ik graag aan, alleen valt het aanbod in de EU nogal tegen, zie iTunes, het aanbod in de US store is vele malen groter. Ik zie me wel als een veel gebruiker als het aanbod maar toereikend is.
Jeetje, maar wel jammer dat ze dan zo'n standaard Magento Webshop pakken + een theme eroverheen en klaar.. Dat kan elke malloot.
Wat ik niet begrijp is dat dit soort bedrijven,zonder 'eigen' films wel binnen korte tijd kunnen uitkomen
En sony met hun video unlimited al in 2009 zou uitkomen in europa,
Maar anno 2013 nog steeds niets heeft
Hoe groter het bedrijf, hoe trager het op de markt reageert, en hoe trager het nieuwe projecten opstart. Sony is te groot om ooit een belangrijke rol in videostreaming te gaan spelen. Voor innovatie moet je bij kleine startups zijn, niet bij logge multinationals.

Komt nog bij dat Sony teveel bezig is met het verdedigen van hun eigen copyright. DRM op de eerste plek, daarna bedenken hoe je klanten in je DRM-systeem kunt proppen.
Ik zie dat de HD variant niet altijd beschikbaar is en indien wel tegen een meerprijs van GBP 1. Rest is standaardresolutie. Het geluid is in alle gevallen Stereo 2.0. Heb toch liever meerkanaals DTS-HD. Episodes zijn niet direct na on-air beschikbaar. Je wordt uiteindelijk geen eigenaar van Buy content. Hele TV Series seasons moet je binnen 48 kijken met de Rent optie? Ik weet niet of dit een succes gaat worden, maar 600k leden in Spanje is toch best veel.

-edit: maar dat zijn vast allemaal Spaanse leden van het eerste uur die 2,99 p.m. betalen, de rest betaalt nu 6,99 p.m. Hoeveel zullen er daarvan afhaken? Veul denk ik. In NL hebben we genoeg aanbieders die via een andere digitale weg hetzelfde bieden via een dichte breedband beschikbaarheid onder de bevolking.

[Reactie gewijzigd door F0nz0 op 12 juli 2013 22:01]

Geweldig, meer concurrentie is beter voor ons. Hoop dat het betaalbaar wordt en er recente content beschikbaar komt, dan wordt ik zeker klant!
Concurrentie is in dit geval niet per se beter, aangezien ze allemaal hun eigen rechten aankopen. Dat wil zeggen dat je binnenkort, als je tegen betaling even makkelijk en snel die ene film wil zien, abonnementen bij een stuk of 4 diensten moet hebben. Want ze zullen meestal een exclusief contract hebben met bepaalde distributeurs, waardoor de rest die films of series dan dus weer niet heeft...
Anoniem: 256386
13 juli 2013 00:01
Aan zulke tarieven hebben we niks aan als je voor recente films nog moet bijbetalen. Hoeveel extra dan?
Ik vind het wel stom dat ze de concurentie opzoeken en niet andere landen opzoeken (zoals NL) waar je dit soort diensten gewoon niet kunt krijgen.
Als je bv je ziggo abbo kunt downgraden. Minder zenders (eventueel iets lager internet) dan heb je het snel terug verdient.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee