Arduino voorziet Yún-bordje van wifi

Het Italiaanse Arduino heeft een ontwikkelbordje onder de naam Yún aangekondigd. De Yún beschikt over een Atmega32U4-processor en een wifi-soc. De wifi-module kan aangestuurd worden door middel van Linino, een fork van OpenWRT.

De Arduino Yún moet het mogelijk maken om allerhande toepassingen te ontwikkelen waarbij de Arduino-hardware via wifi met internet kan communiceren. Naast de Atmel ATMega32u4-microcontroller bevat het bordje de Atheros AR9331. Deze wifichip ondersteunt de 802.11n-standaard en kan direct aangestuurd worden via Linino, een fork van de OpenWRT-distributie.

Arduino Yún

De Yún kan niet alleen bedraad maar ook via wifi worden geprogrammeerd. Verder is het bordje voorzien van een usb-aansluiting en een micro-sd-kaartlezer. Het bordje krijgt een adviesprijs van 69 dollar en is vanaf eind juni leverbaar.

Op Kickstarter is begin deze maand een project gestart dat sterk lijkt op de Yún: het Spark Core Board. Naast een Arduino-chip bevat ook dit ontwikkelsysteem een wifi-soc. Het project heeft inmiddels meer dan 300.000 dollar opgehaald, terwijl de developers 10.000 dollar zeiden nodig te hebben.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

19-05-2013 • 16:00

47

Reacties (47)

47
47
30
2
0
12
Wijzig sortering
Ziet er veelbelovend uit! Arduino wordt volwassen.

Link: http://blog.arduino.cc/20...ining-arduino-with-linux/

Dat Spark Core ding is natuurlijk ook leuk en handig, maar fundamenteel anders, een ARM uC vs een ATMega32u4, en heel andere footprint natuurlijk (dus voor mensen met weinig ruimte en veel prestaties is die Spark Core beter, maar voor de gemiddelde educatieve toepassing kun je beter voor de Yún gaan).

Trouwens: prijs staat ook op Arduino blog, is 69$ + taxes.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 18:06]

Het is juist andersom. De Yu'n beschikt over een MIPS SoC waar Linux op draait. Die is veel krachtiger dan de ARM M3 controller van de Spark Core. Bij de Yu'n wordt de Atmel controller alleen voor de IO gebruikt waarbij je je bestaande Arduino sketches kan blijven gebruiken. Alle complexere en minder tijdkritische dingen laat je door Linux op de MIPS uitvoeren. Op de Sprak Core zal je alles door de controller uit moeten laten voeren. Die is dan wel iets krachtiger dan de Atmel maar de WiFi hardware zorgt alleen voor communicatie. Je ziet dat ook in de prijs terug. De Arduino Yu'n kost bijna het dubbele van de Spark Core.

Wat de beste oplossing is hangt sterk af van wat je wilt doen. Als je de extra performance en mogelijkheden van een geintegreerd Linux systeem niet nodig hebt is de Spark Core beter. Als je die wel nodig hebt is de Arduino Y'un de beste keuze. En kost ongeveer hetzelfde als een Raspberry Pi plus Arduino. Alleen heb je het dan op een enkel board.
Aha, ze werken met twee uC's, de Yún is overigens gewoon een Leonardo voor de rest dus de normale uC is wel degelijk een Atmega32u4!

Je dus voor de rest ongelijk, de main core is de atmega32u4 en geen ARM, de ARM zorgt alleen voor het Wifi deel, itt de Spark Core / Teensy 3.0 / Arduino Due allemaal een ARM als processor hebben waarop de code draait. In feite is de Yún net zo iets als de Leonardo + Electric Imp, alleen in één print.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 22 juli 2024 18:06]

Anoniem: 311760 @jopiek19 mei 2013 22:50
De electric imp is hier een onhandig voorbeeld omdat de wifi op de imp niet voor eigen doeleinden te gebruiken is, de wifi wordt alleen gebruikt om te praten met de imp infrastructuur in de cloud.
@jopiek Jij ziet de Atmel op de Y'un als de main core. Ik zie de 400MHz MIPS24 processor van de AR9331 als de main core. Die is vele malen krachtiger dan welke ARM M3 controller dan ook. Ik heb ook nergens gezegd dat er een ARM op de Y'un zou zitten. Dus waar je dat ongelijk vandaan haalt is mij een raadsel.
"En kost ongeveer hetzelfde als een Raspberry Pi plus Arduino. Alleen heb je het dan op een enkel board."

Alternatief wellicht een Pi met Gertboard? Ook "1" bord :)
Dat ligt er maar aan wat je onder 1 bord verstaat ;-). De prijs van een Pi oplossing met Gertboard is natuurlijk weer hoger. Maar dan heb je ook weer meer IO en een motor driver er bij. Wat ik al zei, het ligt er aan wat je wilt doen.

Zelf heb ik een Mele-A2000 waar ik de SATA dock door een Arduino nano heb vervangen. Precies om een zelfstandig systeem met programmerbare IO te krijgen waar ik via ethernet bij kan komen. Dat hoef ik nu niet meer te doen met deze nieuwe Arduino oplossing.

Overigens was ik al eerder overgestapt naar de Beagle bone black. Die is goedkoper dan deze Arduino en wat processor betreft ook krachtiger. Alleen wat minder IO en geen WiFi, wel bedraad ethernet.
Dat staat gewoon in het artikel.
Het bordje krijgt een adviesprijs van 69 dollar en is vanaf eind juni leverbaar.
Is de sparkcore dan niet goedkoper en allicht de betere optie?
ja op zich wel, liever overigens een Teensy 3.0 met Wifi
Anoniem: 500749 19 mei 2013 19:47
je hebt de opgeblazen Raspberry Pi (waarschijnlijk om zijn prijs) en wat ander goedkoop speelgoed
maar we horen/lezen weinig over het Pandaboard of het nieuwe Exynox5 Arndale board of hardkernels ODROID enz

ik vraag mij echt af waarom?
volgens mij is het echt nog een kleine groep mensen die er interesse in hebben terwijl ARM steeds interessanter word en zeker met support uit de linux community (ubuntu, linaro, ..) en een groeiend aanbod in zgn. "development boards" e.d.

edit.
sommige zijn ook zgn. modulair en hebben expansion boards
en anderen hebben wlan on-board
er zijn zelfs mogelijkheden voor 3G en/of display eventueel met touch

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 22 juli 2024 18:06]

Ik denk dat ondersteuning door/van XBMC er veel mee te maken heeft. Een groot deel van de mensen die een Pi aangeschaft hebben doen dit om XBMC te draaien.
Anoniem: 338569 @Zer020 mei 2013 11:06
Er zijn tal van sticks / boardjes die XBMC veel beter draaien dan de Pie
denk bijvoorbeeld aan die android sticks. pie is namelijk veel te traag om als een echte pc te gebruiken er zijn tal van boardjes in omloop die een dikke dual core met hogere clocks hebben die als media player veel geschikter zijn.
de pie is bedoeld als hobby pc / project of als controller maar dan wel met een interface

Arduino is eigenlijk bedoeld puur als een controller / regelaar en heeft een programma om wat simpele instruckties uitvoeren.

Vaak zie je ook dat mensen de 2 combineren een Pie voor de interface en complexe programma en die stuurt dan de arduino aan best of both worlds

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 338569 op 22 juli 2024 18:06]

Nou simpel? Ik heb de arduino aardige complexe sketches zien draaien hoor...
Waarom zou je media speler een dikke dual core nodig hebben? Hier werkt openelec gewoon vlot op mijn raspberry pi. En hoeveel kosten die boardjes met hun dikke dual core?
Voor 69 Dollar/Euro zijn er een aantal alternatieven. BeagleBone, Raspberry PI. Beide zonder WiFi, maar dat is met een simpel USB stickje op te lossen.
Waar ligt dan de uitdaging? Zowel met de Raspberry Pi als BeagleBone heb je dusdanig veel resources tot je beschikking zodat je weinig moeite hoeft te doen om een leuk project in elkaar te zetten. Met een Arduino is de uitdaging groter omdat je een lagere kloksnelheid hebt in combinatie met erg weinig geheugen zodat je code goed geoptimaliseerd moet zijn en je de hardware goed moet doorrekenen en testen.
Daarnaast zijn de BeagleBone en Raspberry Pi gewoon volwaardige computers terwijl de Arduino eigenlijk niet veel meer is dan een IC op een bordje. (En voor 8 euro koop je een Arduino zonder bordje maar met alleen de allernoodzakelijkste hardware.)
Anoniem: 311760 @WimTenBrink19 mei 2013 23:08
Uitdaging ? Sommige mensen willen iets aan de praat kijgen voor een leuke prijs zonder allerlei gedoe om de beperkingen van de Atmels te omzeilen.

Je ziet steeds meer dat de Arduino alleen de basale IO regelt voor een apparaat maar dat de bouwer er wel nog graag de "Arduino" kreet gebruikt omdat het herkenbaarder is voor de noobs.
Ja, maar om een volwaardige computer te gebruiken om twee LEDs en een servo te besturen gaat mij ook weer te ver. De BeagleBone en Raspberry Pi moet je als volwaardige computers beschouwen omdat ze een toetsenbord, muis en monitor kunnen aansturen en je met Linux op die dingen kunt werken. Ideaal dus voor de grote projecten.
Maar als je gewoon je eigen game-controller wilt maken, of een simpele afstandsbediening dan is een Arduino met zijn beperkte middelen veel beter. Geen overkill aan resources, wat zeker handig is als je een aantal sensoren wilt aansturen. Daarnaast kun je een Arduino ook combineren met een Raspberry Pi voor de echt grote projecten.
Uiteindelijk hangt het gebruik gewoon af van het doel dat je wilt bereiken. Een Arduino is gewoon niet meer dan een Atmel IC op een bordje. De headers op dat bordje communiceren rechtstreeks met de pinnen op de IC zelf zodat je rechtstreeks communiceert met de processor. Verder heeft het bordje nog wat extra hardware om b.v. de stroomtoevoer te regelen, of de communicatie via USB of Internet. Maar de meest kale Arduino is gewoon een IC met een kristalletje, twee weerstanden, een LED lampje, twee condensatoren en een drukknopje. Echt het minimale.
een aantal alternatieven. BeagleBone, Raspberry PI.
Waarom blijven mensen de Arduino vergelijken met een Bbone of RPI. Het zijn totaal andere oplossingen. De Arduino is een microcontroller, zowel de Bbone als RPI zijn vrijwel volwaardige pc's. Een Arduino is dan ook geschikt voor realtime werk, waar de Bbone en RPI slecht tot niet geschikt voor zijn.
Dat schuift echter steeds verder in elkaar dus, het is heel logisch dat mensen het met elkaar vergelijken. Voor een robotje aansturen zijn er misschien minder overeenkomsten, voor domotica toepassingen zijn ze wellicht inwisselbaar.
de prijs is overigens $69 + taxes, aldus het originele bericht
Het lijkt erop dat de laatste tijd die Arduino spullen steeds meer ready-made prefab dingen aan het worden zijn. Net als met lego tegenwoordig. Nog even en je hoeft alleen maar een paar componenten tegen elkaar te plakken en klaar...

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 18:06]

Je hebt al veel langer bordjes voor een €25 die voorzien zijn van een Atmega 32u4, LAN, SD kaart, XBee en NRF24L01+ en TFT/LCD headers.

Het maken van een draadloos sensor netwerk is dus nu al goed te doen, en best goedkoop als je een Nano neemt voor €10 en een NRF24 voor €2.

Met wat libraries kun je dus heel snel heel veel doen, in een simpele IDE en geen moeilijk gedoe met Linux. Besef dat Arduino gemaakt is/was voor mensen met beperkte technische kennis!
.... en geen moeilijk gedoe met Linux ...
Voor heel veel dingen geldt dat Linux het juist makkelijker maakt. Het grote verschil wat mij betreft is de bochten waarin je je moet wringen om iets realtime(achtig) te krijgen.

Hierin gaat echter de nieuwe generatie CPU's verandering in brengen; als je bijvoorbeeld naar de Vybrid controllers van Freescale kijkt, heb je een dual core oplossing waar op de ene snellere core Linux draait met een Cortex-M4 microcontroller er naast voor de realtime besturingstaken.

Best of both worlds :)
Tja, een Arduino vergelijken met een Raspberry Pi vind ik hetzelfde als een brommer vergelijken met een Harley Davidson. Een enorme wereld van verschil maar voor iemand die beiden niet kent is het verschil niet zo groot. Twee wielen, een motorblok, een stuur en het heeft allebei benzine nodig. Maar ja, de Harley brengt je snel van Amsterdam naar Rotterdam terwijl de brommer prettiger is voor de korte ritjes van huis naar school, of zo.
Verder, of er nou Linux op draait of dat je direct met de bootloader van Arduino werkt maakt naar mijn mening weinig verschil omdat je in beide gevallen code moet produceren om de boel werkende te krijgen. De voorkeur ligt dan meestal toch wel bij C/C++ als programmeertaal omdat het lekker low-level mogelijkheden biedt. Alleen heb je bij de Raspberry grote hoeveelheden geheugen tot je beschikking plus diverse libraries om complexe zaken mee uit te voeren terwijl de Arduino al snel tegen de grenzen van zijn beperkingen aanloopt.
Even Pacman programmeren op een Raspberry is dan ook veel makkelijker dan op een Arduino... :-)
Tja, een Arduino vergelijken met een Raspberry Pi vind ik hetzelfde als een brommer vergelijken met een Harley Davidson.
Je zult zien dat die twee steeds dichter bij elkaar in de buurt gaan komen door de toenemende vraag naar snelheid en features. ( connectivity, UI, etc )

Nu al wordt heel vaak een Linux gebaseerde oplossing gepakt voor vanalles en nogwat, puur omdat het ecosysteem er omheen gigantisch is.


Een HD verschilt trouwens niet zo veel van een brommer ... :P

[Reactie gewijzigd door farlane op 22 juli 2024 18:06]

Het verschil zal blijven dat je bij de Arduino code schrijft die rechtstreeks de processor aanstuurt terwijl onder Linux tussen de code en een processor nog een operating system zit die voor de aansturing van de diverse hardware zorgt. En ja, de Arduino heeft een bootloader maar om dat nou een volwaardig besturings-systeem te noemen?
Wel komen er steeds meer libraries voor de Arduino om extra hardware mee aan te sturen, zoals SD cardreaders, LCD-schermen en monitoren, uitlezen van muizen en toetsenborden, internet, Bluetooth en nog veel meer. Maar die libraries zeggen nog steeds dat er op pin 5 een signaal van 5 volt moet en pin 6 naar 0 volt, en de volgende kloktik gaan beiden naar 0 volt, enzovoorts. Dit om over de pinnetjes te communiceren. Met de Raspberry Pi zit je al op een hoger niveau te werken en gaat zelfs de aansturing van de GPIO pinnen gewoon via het besturings-systeem zelf in plaats van dat dit rechtstreeks de processor in gaat.
Anoniem: 382732 @_Thanatos_19 mei 2013 19:52
Op zich is zo'n concept niet nieuw. Zo'n 20 jaar geleden maakte ik al totaaloplossingen samengesteld uit industriele PC moederbordjes (met een '86 of '286) uitgebreid met allerhande add-on boards. Het enige verschil is dat het kleiner en goedkoper is dan destijds.

Ik weet niet meer hoe de leverancier van de dat spul heette, maar je kon echt vrijwel voor iedere functie een add-on board vinden (digitale I/O, analoge I/O, 4-20mA ingangen, etc).
Hier zaten toch een hoop mensen op te wachten.
Normaal waren steeds shields nodig om het geheel aan je netwerk te koppelen.
Buiten het feit dat daar hier en daar wat kleine compabiliteits probleempjes waren bij sommige versies, maakt dit het toch wel een heel stuk compacter (en zuiniger)

Samen met de ATMega32u4 (die dus ook op de Leonardo zit) is dit toch wel een erg fraaie combinatie :)

Jammer dat ze dit niet iets eerder hadden uitgebracht, had mij toch wel een hoop tijd gescheeld :P
Maken van een aquariumcontroller, huisinstallatie ed, wordt nu wel erg gemakkelijk :D
Nu hoop ik stiekem of ze dit bordje NOG wat kleiner kunnen maken (zoals de NANO versies)

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 22 juli 2024 18:06]

ja, ik zat er op te wachten helaas is de IO wat summier:
14 digital input/output pins (of which 7 can be used as PWM outputs and 12 as analog inputs), a 16 MHz crystal oscillator and a micro USB connector
Dit lijkt me toch wat prijzig.

Voor 20-25 euro heb je een TP-Link TL-703N, met 32 MB ram, 4 MB flashgeheugen, een 400 MHz cpu, ethernet, WLAN, USB 2.0 en 30 I/O pins (een aantal al in gebruik).

OpenWRT erop en gaan.

Het voordeel van de Arduino is misschien een makkelijke IDE, maar voor het prijsverschil kun je een gewone arduino of een -kloon kopen en die aan dit bordje hangen!
Tja, en voor een paar euro meer kun je ze zelfs met 16MB flash / 64MB ram krijgen... (handgesoldeed door een aardige chinees...)

En daarmee maken mensen - gebruik makend van een seriele verbinding of zelfs i2C - hele leuke dingen icm een Arduino bordje.

Voordeel van dit is natuurlijk wel weer dat de Bridge library het waarschijnlijk een stuk makkelijker maakt om te communiceren, en dat dit ook de standaard wordt...

Als dat ook bij OpenWRT erbij komt, dan krijgt ook de 703N / Arduino combi een boost denk ik!
Anoniem: 428562 19 mei 2013 17:08
Leuk artikel, maar het lijkt wel heel erg op een arstechnica item dat een paar uur eerder is gepubliceerd met dezelfde informatie over de yun en de spark core ...

http://arstechnica.com/ga...-in-the-immediate-future/
Tja, behalve de link naar de Arduino blog staat er geen andere bron vermeld. Was inderdaad sjieker geweest om Ars Technica even als bron te noemen.
Ik denk dat een sandwich van een arduino met een RasPi Model A en (al dan niet) een USB wifi dongle een stuk minder kost en je meer features oplevert. Onder andere een veel beter te customisen linux distro met stukken meer opslag waar je voor debug doeleinden zo nodig een console aan kan hangen.
Maar ik heb mijn Arduino's niet omdat ik meer features wil. :-) Ik wil juist een minimalistische werkomgeving. En Linux vind ik een beetje overkill als het gaat om het aansturen van twee wieltjes en een tiental lampjes en sensoren. Voor 8 euro koop je een ATMega plus extra onderdelen waarna je alles op een printplaat met elkaar kunt verbinden. Levert het te weinig rekenkracht op dan kun je overwegen om nog een ATMega te kopen, beide IC's met elkaar te laten communiceren en iedere IC zijn eigen deel laten aansturen. Nog meer nodig? Voor 64 euro heb je in totaal 8 van die IC's die allemaal met elkaar kunnen communiceren, als je dat wilt. Vind maar eens een Quadcore Raspberry Pi met hyperthreading voor dat bedrag...
Ik verwacht eigenlijk binnen niet al te lange tijd producten op basis van dit

Hierbij wordt een Cortex-M3/M4 gecombineerd met een WiFi PHY van Broadcom, en stelt je in staat om zonder een Linux based syteem er naast WiFi enabled producten te maken.

Ik vraag me echt af waarom er zo veel mensen zijn die vastklampen aan de Atmel 8bitters, welk voordeel hebben die dingen nog?
Het verschil tussen een brommer en een motor. Voor de 70 kilometer tussen Amsterdam en Rotterdam is een stevige motor ideaal. Voor het ritje naar de supermarkt op 2 kilometer afstand is de brommer practischer en zuiniger.
Ik heb thuis een Alienware laptop met 32 GB RAM en een Quadcore processor. Als ik dat ding alleen zou gebruiken om mijn facebook profiel bij te werken en hier reacties te plaatsen dan zou ik heel wat geld over de balk gegooid hebben omdat ik hetzelfde kan met een goedkope tablet of Chromebook...
Idem met electronica. Waarom een dure processor en hardware kopen als ik twee LED lampjes en een knopje wil aansturen? Ja, okay... Voor een Wifi systeem is de keuze iets lastiger, tenzij ik over Wifi twee LEDs en een knopje wil aansturen...
Een ATMega is ideaal om met een MOSFET en een RF-Receiver mijn keukenlamp aan te sturen. Ik kan daarnaast een Raspberry Pi, Cortex M4, Beagleboard of een Alienware computer inschakelen die dus Wifi heeft en met een RF transmitter dus alle ATMega processors in mijn huis opdrachten kan geven. Kan ik over het Internet ook meteen alles bedienen...
Jammer dat het dan nog zoveel geld moet kosten. Had liever een goedkope oplossing gezien met gewone ethernet aansluiting. Een Arduino bordje plus ethernet shield heb je samen ook voor 25 euro wel. Dan toch daar maar even bij blijven

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.