Electronic Arts kondigt FIFA 14 aan

Uitgever Electronic Arts heeft FIFA 14 aangekondigd. Het nieuwste deel in de voetbalspelfranchise waarvan jaarlijks een nieuw deel verschijnt bevat opnieuw een reeks gameplay-veranderingen. Daarnaast is scouten in de Career Mode veranderd.

FIFA 14 is in ontwikkeling voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de pc en verschijnt in de herfst van dit jaar, zo maakte Electronic Arts woensdag bekend. De uitgever meldde daarbij dat er later dit jaar meer informatie zal volgen over eventuele andere platformen waarop FIFA 14 te spelen zou kunnen zijn, waarmee het bedrijf de deur naar de next-gen consoles open houdt.

Net als FIFA 13 kent FIFA 14 in de eerste plaats een aantal nieuwe features binnen de gameplay. Zo introduceert ontwikkelstudio EA Sports 'Pure Shot' en 'Real Ball Physics', twee features die moeten leiden tot realistischere schoten en vooral een meer accurate weergave van spelers op het moment dat zij schieten. In FIFA 13 zagen schoten er volgens EA nog hetzelfde uit, maar in FIFA 14 zullen gamers bijvoorbeeld het verschil kunnen zien tussen goed en slecht getimede schoten.

Ook heeft EA Sports gewerkt aan de intelligentie van de teamgenoten van de spelers. Dat moet leiden tot strakkere mandekking en betere beslissingen van de door de kunstmatige intelligentie bestuurde verdedigers in het spel. Aan de andere kant zullen aanvallers beschikken over nieuwe wapens, zoals een vooractie om een verdediger op het verkeerde been te zetten, en horizontale loopacties om snelheid te maken zonder in buitenspelpositie te komen. Daarnaast zullen spelers aan de bal korter kunnen draaien terwijl ze op snelheid liggen en komt er meer variatie in balcontacten tijdens een dribbel.

De uitgever maakte verder bekend dat er een nieuwe manier van spelers scouten in de carrièremodus zal zitten. Via het nieuwe Global Scouting Network kunnen spelers hun scouts het hele jaar aan het werk zetten om geschikte spelers te vinden die in het eerstvolgende transfersysteem binnen kunnen worden gehaald. Daarnaast zullen er ook veranderingen doorgevoerd worden in de Ultimate Team-spelmodus en zal er een nieuwe online spelmodus zijn, maar daarover heeft EA Sports tot nu toe nog niets bekendgemaakt.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

17-04-2013 • 14:06

33 Linkedin

Reacties (33)

33
29
9
1
0
9
Wijzig sortering
Op GoT is alweer een topic geopend voor iedereen die verder over deze nieuwe titel wil discussieren ;)

[Multi] FIFA 14
Gameplaytechnisch lijken me dit prettige veranderingen.

Zaken die ik hoop dat ze aanpassen met betrekking tot de career mode:
- mogelijkheid voorkeur aangeven team/competitie als manager/speler (bv. jaar lang met Grasshopper gespeeld, nu voorkeur voor Duitse competities en Championship)
- internationale palmares zichtbaar
- fix voor "looked at your recent accomplishments" (oid) bij een afwijzing van andere teams om daar te coachen; ik werd finalist van de Champions League met een viersterren Zürich en coachte tegelijk België, maar een half seizoen later wilde Leicester City (Championship) me niet hebben
- mogelijkheid om ook van andere competities te zien wie daar geregeld spelen of bankzitter zijn; dit maakt het makkelijker om goedkoop goede spelers te halen
- spelers beschikbaar voor loan en transfer listed opvoeren; veel teams hebben spelers die ze nooit gebruiken of die best uitgeleend kunnen worden, nu is het teveel werk om die te vinden

Online heb ik weinig gespeeld sinds FIFA 11, teveel disconnects wanneer je meerdere goals maakt in de eerste helft.
Ik koop al jaren om de 2 jaar een nieuwe fifa. moet zeggen fifa 13 heeft mij en mijn vrienden op de bank al genoeg plezier opgeleverd, de 50E meer dan waard. Wij geven niet heel veel om de juiste mensen in het team, dus op de transfers letten we niet.

Het steeds meer uitbreiden met nog meer mogelijkheiden heeft ook nadelen: namelijk dat wij (lees mijn vrienden en ik) die af en toe maar spelen, niet echt top zijn en zeker niet allemogelijkheden uit het spel halen. Toch zal ik op de 2 jaar een game blijven kopen, puur uit grafische overweging.
Ligt het aan mij of volgt het menu gedeeltelijk het metro-designlanguage?
Dat opzij scrollen voor volgende menu's, de grote vlakken? Zie er in elk geval strak en fris uit :)

Ben benieuwd naar deze FIFA. 13 heb ik overgeslagen, 14 gaan we weer vanouds grijsspelen!
Ligt het aan mij of volgt het menu gedeeltelijk het metro-designlanguage?
Dat opzij scrollen voor volgende menu's, de grote vlakken? Zie er in elk geval strak en fris uit :)

Ben benieuwd naar deze FIFA. 13 heb ik overgeslagen, 14 gaan we weer vanouds grijsspelen!
Niks om benieuwd naar te zijn, bijna hetzelfde spel als 11-12-13 alleen is deze te weer voor de volle 60 euro in plaats van de budget bak.
Dat klopt maar hier zit dan ook jaren tussen, die overgang bij fifa komt per jaar. Niet veel verschil dus.
Wat ik mij eigenlijk afvraag waarom elke keer een nieuwe game uitbrengen? Je zou hiervoor toch iets van een DLC kunnen toepassen zodat je weer up to date bent. Dit natuurlijk wel tegen een vergoeding. Ik sla FIFA dit jaar wel over en koop het volgend jaar wel weer.
Maar een DLC levert lang niet zoveel geld op als een nieuwe game ;) En laat geld nou net het gene zijn waar al het andere voor moet wijken. Beetje jammer maar helaas wel de waarheid.
Ja, al deze verbeteringen had ik voorspeld voor een patch...nu wordt het weer een volledige game kopen :S
Dat moet leiden tot strakkere mandekking en betere beslissingen van de door de kunstmatige intelligentie bestuurde verdedigers in het spel.
Ernstig irritante 'bug' als de spelers van Bayern constant kunnen counteren omdat mijn verdedigers (Real Madrid) hun mannetjes wel extreem makkelijk laten lopen. Het verpest een potje tegen de Bayern-speler iets te vaak. Enige oplossing is om de laatste man te selecteren en 'handmatig' de achterste linie naar achteren te trekken.....

Ik snap best dat je af en toe een nieuwe game uitbrengt met veel nieuwe features maar dit lijken mij toch vooral bugfixes om het spel te verbeteren.
Geld.

[Reactie gewijzigd door Remcoder op 17 april 2013 14:14]

Inderdaad, geld.

Ik zou het me voor kunnen stellen als de engine radicaal veranderd zou zijn, maar dat lijkt me niet het geval, meer een kwestie van wat variabelen aanpassen. En al was het nog het geval, dan is het gewoon een kwestie van bestanden downloaden en kopiëren, gewoon de mapinhoud mirroren.

Maar even los daarvan vraag ik me af waarom ze niet met een licentiemodel werken voor de gamers. Dat je gewoon een jaarabonnement neemt en altijd up to date bent. Zo is de gebruikerspoel voor online potjes ook altijd het grootst en hoef je niet Fifa X tot Y te blijven ondersteunen op verschillende servers.

Of zeg ik nu iets heel geks?
Klinkt mooi, maar dat betekent dat EA een vaste jaar inkomen heeft en het hele jaar shit kan update en als nog kan geld innen.
Nu moeten zij elk jaar mensen zien te prikken door met iets nieuws aan te komen, niet dat ze dat nu wel doen...
Het zure is dat er geen goeie concurrent is en daarom kunnen zij doen en laten wat ze willen, ik kan me ook namelijk niet voorstellen dat ze daar een jaar over gedaan hebben!
Nou Fifa13 brengt continu updates (qua statistieken en etc) en dlc's gratis uit.
Het enige minpunt vergeleken PES is dat wat ze nu gaan verbeteren. Realistische schoten.

Verder ben ik benieuwd naar de andere tot zover bekende vernieuwingen wat Tweakers meld.
Een soort MMO-achtige subscription zou meer bij deze games passen. Enige probleem is dat veel mensen geen online verbinding hebben op hun consoles.
Omdat de game gewoon heel erg goed verkoopt. Zo lang daar geen kentering in komt, kan EA dit zo blijven doen.
Lalala geld. Dat vooral. En iedereen koopt het toch wel.
nais, al veranderd er niet veel. gaat een beetje de call of duty reeks op; de grootste innovatie is al geweest en nu zijn het slechts wat extra features en optimalisaties die er jaarlijks bijkomen. fifa13 is nog steeds genieten en dat zal bij fifa 14 niet anders zijn. maar als fifa14 op de nextgen komt verwacht ik er graphisch veel meer van, dus met deze aankondiging lijkt het erop dat fifa14 in eerste instantie voor de huidige consoles uitkomt.
Het is fifa, dat veranderd nooit veel. Je kan ook niet een heel nieuwe gameplay gaan introduceren immers moet het voetbal blijven.
Dus bij iedere Fifa versie passen ze de gameplay een beetje aan dat het zogenaamd moet verbeteren en dat word dan dik in de verf gezet zoals nu 'Pure Shot' en 'Real Ball Physics'. Precies alsof ze iets baanbrekend hebben gedaan en het weet niet wat is. Maar veel stelt het allemaal niet voor.

Maar de fanbase wilt ieder jaar een nieuwe Fifa want de teams en spelers moeten kloppen met wat in het echte voetbal gebeurd. En ze betalen daar 50 euro voor dus natuurlijk gaat EA ieder jaar een nieuwe fifa uitbrengen.

Grafisch gezien, ik ga niet zeggen dat het slecht is zeker niet. Maar baanbrekend heb ik het ook nooit gevonden. Al helemaal rekende houdend dat het spel niet bepaald veeleisend is aan de basis, de maps (voetbalveld) is niet bepaald groot te noemen, grafische elementen als vuur en explosies en water komen niet voor (deze zijn grafisch veel eisend), het aantal personen dat gerenderd moet worden is altijd gelijk en ook niet spectaculair veel (namelijk iedereen op het veld, toeschouwers worden niet gerenderd of nauwelijks).
En als ik dan naar de screenshots hierboven kijk vind ik de graphics niet slecht maar ook zeker niets meer dan dat. En als ik dan nog rekening houd met wat ik net geschreven, tjah ga je mij niet warm mee krijgen.

Maar veel mensen genieten van Fifa en ik gun het ze van harte. En als zij hiervoor ieder jaar 50 euro willen neertellen ga ik ze zeker niet tegenhouden! Probleem is alleen dat EA dan de indruk krijgt, als het met fifa lukt dan lukt het met "vul maar zelf in" ook wel.

En ik zou eerder zeggen dat call of duty de richting van Fifa uitgaat. Immers is dit met Fifa al veel langer bezig. Immers Fifa 14 wordt de 22ste! Fifa game en dat is exclusief Fifa world cup (4 in totaal), Fifa Uefa EK (4 in totaal), Fifa street (ook 4) en Fifa manager (10 in totaal).
Dus alle soorten Fifa in totaal 44 games!

[Reactie gewijzigd door sprankel op 18 april 2013 09:48]

Zelf ben ik een PC-gamer die voornamelijk games speelt voor de singleplayer-ervaring (ben misschien wel van een uitstervend ras). De FIFA reeks bevat echter enkele eigenschappen die mijn speelervaring compleet vernaggelen waardoor ik inmiddels afgehaakt ben als klant.
 • Inferieure kwaliteit ten opzichte van andere platformen
 • Terugkomende bugs die het spel onspeelbaar maken (ben identieke bugs tegengekomen in elkaar opvolgende games die de carrièremodus onspeelbaar maken)
 • Voortrekken van de computer door de scheids
 • Enorme luckfactor die oh zo frusterend werkt
Deze game zal ik niet aanschaffen, en ik hoop dat er meerdere PC-gamers zijn die mijn initiatief volgen om aan te geven dat dit zo niet langer kan. Men brengt gewoon een product op de markt dat niet klaar is. Hetzelfde gold volgens mij ook voor de 2013 versie van de Wii U. EA had het gore lef om de game van het voorgaande jaar met vernieuwde menu's aan te bieden tegen nieuwprijs.

http://www.gamer.nl/nieuws/392967/fifa-13-voor-wii-is-fifa-12-met-nieuw-logo

[Reactie gewijzigd door Defnox op 17 april 2013 16:35]

De PC versie is al sinds (nuja al) 2012 dezelfde als console versie.

En inderdaad, fifa 2013 voor Wii-U is 2012 met nieuwe database en een gebruik van de tabletcontroller.
Ik koop elk jaar de nieuwste FIFA. Waar ik in de afgelopen jaren ben achter gekomen is dat de PC-versie de beste ervaring geeft. Niet alleen om de minder laadtijden (dit veranderd natuurlijk als de next-gens komen), maar ook grafisch ziet het er allemaal beter uit. Maar de hoofdreden is toch de mods die FIFA zoveel beter maken en problemen aanpakken waar EA niet aan gedacht heeft.

Er zijn bijvoorbeeld mods voor de career-mode beschikbaar, missende licenties, betere/realistischer gameplay, etc.

Hopelijk wordt deze FIFA versie (14) nu wel uitgebracht "zonder" bugs en vervelende downtimes. Maar bij EA is het helaas elk jaar afwachten of dit verbeterd.. :(
Het is ea, je geeft je eigen antwoord al. Ik denk dat iedereen het hier wel met mij eens is dat ea alleen maar geld ziet. Zolang iedereen elk jaar braaf weer fifa koopt veranderd er niks.
Ik ben benieuwd of de controller op een pc nu fatsoenlijk in te stellen is, ipv die controllers die ze zelf aanraden.
Mooi, en wanneer krijgen we de screenshots die niet in Photoshop bewerkt zijn te zien?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee