In tegenstelling tot bij Office 2010 mogen gebruikers van de stand-alone-versie van Office 2013 de kantoorsuite niet verwijderen en op een ander systeem zetten: Microsoft bevestigt dat de licentie is gebonden aan de eerste computer waarop de software geïnstalleerd wordt.
Microsoft blijkt bij Office 2013 enkele significante aanpassingen te hebben doorgevoerd in zijn gebruiksvoorwaarden. Waar in die voorwaarden bij Office 2010 nog stond dat een gebruiker de licentie voor de software zo vaak als gewenst kon toewijzen aan een ander systeem, mits er telkens 90 dagen tussenzat, is deze passage geschrapt bij de nieuwe kantoorsuite. In tegenstelling staat er nu dat de softwarelicentie permanent gebonden is aan de computer waarop de software gezet wordt. Het gaat hierbij om de stand-alone-versies van Office, niet de abonnementsvarianten.
De aanpassing, waar The Age als eerste over schreef, zorgt ervoor dat een gebruiker een geheel nieuwe Office 2013-licentie moet aanschaffen als hij een nieuwe computer koopt. Microsoft heeft dit bevestigd aan Computerworld. Of Microsoft coulant omgaat met gebruikers van wie het systeem kapot gaat, gestolen wordt of kwijtraakt, zei het softwarebedrijf niet.
Wel wijst het bedrijf erop dat het in zijn marketinguitingen duidelijk aangegeven heeft dat gebruikers die Office op meerdere systemen willen gebruiken een abonnement op Office 365 moeten nemen en dat Office 2013 gelicenseerd is voor één apparaat. Microsoft maakte echter niet duidelijk dat de enkele licentie voor Office 2013 ook voor altijd gebonden is aan één specifiek systeem. Duidelijk is dat Microsoft klanten probeert te bewegen voor een Office 365-abonnement te kiezen, waar gebruikers een jaarlijks bedrag voor betalen. Office 365 Thuisgebruik Premium biedt bijvoorbeeld licenties voor vijf systemen in een huishouden. De aanpassing van de gebruikservaring is overigens niet van invloed op zakelijke gebruikers met een volumelicensing-overeenkomst.