Nokia brengt eigen browser voor Windows Phone uit

Nokia heeft zijn eigen browser uitgebracht voor Windows Phone. Dataverkeer loopt via een proxy, waardoor de browser minder data verbruikt dan Internet Explorer. De browser blijkt ook sneller in testen van Tweakers.

De browser roept pagina's op via een server van Nokia, waar onder meer afbeeldingen worden gecomprimeerd. Daardoor is het dataverbruik van de Xpress-browser lager en zou de browser vooral bij langzamere verbindingen sneller pagina's moeten laden.

In de Nokia-browser zit ook een datateller om te kijken hoeveel data is gebruikt en bespaard. Daarnaast heeft de browser een ingebouwde vertaalfunctie, die werkt via Microsoft Translator. Zoeken in de browser werkt via Bing, maar niet via de standaard Zoek-app van Windows Phone. In plaats daarvan verschijnt een nieuw tabblad, waarin de zoekresultaten onder een advertentie en een beeldvullende lijst suggesties worden neergezet. Video's op websites kunnen automatisch naar Microsofts webopslag Skydrive worden overgezet zonder gebruik van data.

Daarnaast biedt de Xpress-browser een Flipboard-achtige functie aan, waarbij rss-feeds worden omgezet in een 'magazine-lay-out'. De browser is nu nog in bèta en de testversie kan door gebruikers van Nokia Beta Labs vanuit Marketplace worden geïnstalleerd.

De browser is op sommige fronten fors sneller dan Internet Explorer, zo blijkt uit een korte test van Tweakers op een Nokia Lumia 920. Het openen van diverse sites ging iets sneller op de Nokia-browser dan in de standaardbrowser voor Windows Phone. Dat betekent echter niet dat de browser ook prettiger werkt: schermanimaties verlopen vaak schokkerig en de rendering van pagina's verloopt niet altijd goed. Daardoor voelt de browser trager aan dan Internet Explorer.

Bovendien lijken sommige functies op pagina's niet te werken, omdat ze door de proxy zijn uitgeschakeld. Browserbenchmarks als Peacekeeper en Kraken werkten daardoor niet op de browser, maar de eigen Frontpage Laden-test bleek wel te werken - al heeft de browser geen autorefresh, waardoor de pagina elke keer handmatig moest worden ververst. De browser kwam in oktober uit als testversie.

Frontpage laden op Nokia Lumia 920
Gemiddelde (seconden)
Nokia Xpress
****
0,27
Internet Explorer
**********
0,75
Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone Nokia Xpress-browser voor Windows Phone

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-12-2012 • 15:40

65 Linkedin

Reacties (65)

65
56
38
4
0
7
Wijzig sortering
Ik zag hem gisteren ook staan. 2 minuten geprobeerd en er meteen weer vanaf gegooid. Wat een bagger ding zeg. Op tweakers staat de cookie banner midden in beeld en gaat niet weg (bij IE10 blijft ie tenminste aan de onderkant plakken, ook in landscape mode). Veelal krijg je de mobile variant van de websites. En laden van tweakers front page (in 6 sec!) ging bij mij echt wel trager dan met IE10. Je kan niet instellen welke search engine je wil gebruiken, zelfs dat kan bij IE10. Heck, je kan alleen instellen welke kwaliteit de plaatjes moeten hebben. Nokia heeft nog een lange weg te gaan met deze browser.
Op een Nokia lumia 800 staat deze banner de eerste keer ook in beeld maar na een klik op de banner komt deze bij mij niet meer terug. Dit onder WM 7.5. Browsen gaat eigenlijk best wel lekker hier. Verschil een gevolg van de hardware (en software) waarop deze browser gebruikt wordt misschien? Heb geen last met de banner met de versie vanaf de beta site (0.9.8.0) of vanaf marketplace (1.0.12.0).
Kunnen jullie dit ook testen met Opera Mini of Opera Mobile met Turbo ingeschakeld, op een telefoon met vergelijkbare hardware? Die hebben namelijk ook een proxy, maar dan van Opera.

Opera is natuurlijk al langer op de markt, en daarom vraag ik me af of ze met meer ervaring de proxy functie ook een betere proxy hebben. Ik denk wel dat het soepel aanvoelen wel goed zit, aangezien ik met mijn Desire HD en Opera Mobile nog nooit lag heb. Ook werken transitions, en animated gifs (wel wat traag bij heel veel gifs zoals in het gifs topic).
Ik heb moeite met het artikel:
 • Nokia xpress is uit beta (dus gwn in de marketplace te downloaden)
 • tweakers.mobi ziet er gewoon lelijk uit in Nokia xpress, terwijl dit in IE en surfcube gewoon lekker gaat. Vermoedelijk is dit dus getest met de desktop homepagina.
 • de meeste pagina's zien er gewoon niet uit met deze browser
De datacomressie is een heel welkome aanvulling, maar helaas niet uit te schakelen voor wie dit niet nodig acht (vb. op een wifi verbinding). Heel jammer want afbeeldingen zien er gewoon spuuglelijk uit met deze compressie, zelfs als de kwaliteit op 'high' staat.

Ik keek rijkhalzend uit naar deze veelbelovende browser, maar ben eerder ontgoocheld. Ik zal er zeker later na een update nog eens naar terugkijken, maar voorlopig laat ik hem denk ik nog even links liggen.
Ok dat ziet er wel mooi uit. zeker hoe je op internet kan zoeken (bing, wikipedia, youtube etc, hopelijk kan je zelf sites toevoegen, zoals bijv. op tweakers zoeken of google in plaats van bing plaatsen). doet me een beetje aan opera denken met de compressie van data ook. Ik denk dat mijn volgende telefoon toch weer een nokia wordt zo te zien, ook al ben ik nu niet tevreden met mijn brakke N97.
ook al ben ik nu niet tevreden met mijn brakke N97
Als je nu nog een N97 hebt en er min of meer mee uit de voeten kan dan heeft Nokia veel moois voor je. De N8 was al heel veel beter, en latere symbians nog weer beter. Tot aan het onsymbians vloeiende af zelfs. En Windows Phone is heel anders maar ook heel vooruitstrevend. Een software achterstand heeft Nokia niet meer, een hardware achterstand hadden ze al niet (nog niet de extreme batterij killer CPUs nodig die concurrenten moeten inzetten om hun logge Android toch nog tot acceptabele prestaties te brengen), alleen nog een imago achterstand. Maar met de recente beveiligingslekken in Android, een nieuwe iPhone waarvan het grootste nieuwtje toch wel flink hoge prijs is komt ook dat wel goed.
Anoniem: 145867
@mashell29 december 2012 12:42
Ohjah die recente beveiligings lekken.. Je weet dat die verhalen allemaal wij van wc eend verhalen zijn he? Er bestaat namelijk anti-virus software op Android telefoons. En die moeten natuurlijk als zoete broodjes over de toonbank gaan. Daardoor verspreiden ze graag al die onzin info.

Maar nu je het over batterij killer hebt. Daar heeft Windows Phone natuurlijk ook veel last van. Ook hardware matig bij Nokia. Kijk de Lumia 800 die in no time leeg is. Of 3th party apps die Windows Phone toestellen in no time leeg trekken.

Groot marktaandeel is gewoon ook meer aandacht en ook meer negatieve verhalen. Denk je soms dat als Windows Phone 75% aandeel had dat die hetzelfde niet had? ;) Hint: Tuurlijk wel. Net zoals Windows op je desktop altijd aangevallen werd en je verhalen hoorde over virussen en dat dat bij Apple minder tot nagenoeg niet voorkwam. Hoe zou dat nu komen? Hmmm misschien door lage marktaandeel wat niet interessant is voor hackers?
Denk er maar eens over na en misschien valt het kwartje.
Die datacompressie is echt wel handig, vooral op websites die niet goed ontwikkeld worden met plaatjes van een paar megabyte. Maar goed, Opera Mini kan dat ook en werkt tenminste multiplatform.
Maar goed, Opera Mini kan dat ook en werkt tenminste multiplatform
Maar niet voor Windows Phone....
Helaas is er geen opera mini voor Windows phone :'(
Op het WP platform is het een welkome aanvulling denk ik
Voor de liefhebbers met een nokia:
http://betalabs.nokia.com/trials/nokia-xpress-internet met de browser van de telefoon. "Try it" in het tabblad en dan de link onderaan met "Install Nokia Xpress Browser Beta from the Windows Marketplace. Dan wordt je naar de goede marketplace pagina geleid en kun je hem installeren.

Misschien moet je wel geregistreerd en ingelogd zijn op die beta site, maar dat kan ik zo effe niet meer testen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 december 2012 16:41]

gwn 'nokia xpress' intikken in de marketplace op je lumia en 'installeren' klikken lijkt mij voldoende ;)
Er staat een ouder versie op Betalabs dan op het "normale" marketplace. Ik heb ze nu beide geïnstalleerd staan maar het lijkt me dat je de ervaringen op gaat doet met de laatst uitgegeven versie en die komt niet vanaf Betalabs.
Ah ok, mja ik kreeg hem niet gevonden, dus vandaar de link.
Ik hoop wel dat deze software, net als IE, direct vanaf het homescreen te openen is zonder dat alles weer opnieuw geladen hoeft te worden.

Daarnaast hoop ik ook dat deze browser de layout van sites iets beter intact houdt. Vooral het fenomeen dat verschillende onderdelen van 1 plaatje op verschillende plekken op een website gebruikt worden door middel van background-position, daar kan Opera mini helemaal niet mee overweg, waardoor een site als m.nu.nl er niet uit ziet.

Daar wordt dit plaatje gebruikt:
http://m.nu.nl//static/img/buttons/buttonsprite.png
Soms gebeurt het dan dat je de helft van 2 knoppen te zien krijgt, in plaats van een hele.

Cruciaal punt: Is dit voor WP7 of alleen voor 8?
Dat van die plaatjes is inderdaad het geval.. Zie maar 1 kwart van de plaatjes in de hoeken en dergelijke.

En het is voor 7.x en 8. Heb het draaien op mijn Lumia 800 welke wp7.8 draait :)

[Reactie gewijzigd door eeNer op 27 december 2012 16:21]

Dat is niet voor 8 want die snapt wat die background-size is. 7.8 en de hele 7 range werkt met IE9 en daar heb je het probleem ook. IE10 heeft weer wat meer html5 (en dus css3) ondersteuning en daar zie je hem wel gewoon goed.

Veel mobiele sites hebben bij sommige dingen trouwens alleen webkit ondersteuning. Die zullen binnenkort ook wel weer meer ondersteunen, maar voorheen hielden ze alleen met ios en android rekening.

In Windows 8 gaat het ook al een stuk beter en zul je met de meeste websites nu geen problemen hebben. Er zijn nog wel een aantal sites die echter lak hebben aan de standaarden of multi-browser ondersteuning (voornamelijk fan-sites) en dan zul je wel wat missen. Maar verder gaat het prima.

Als deze browsr IE9 als engine gebruikt, zal ie idd van IE10 verliezen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 27 december 2012 18:50]

Ik heb deze een tijdje gebruikt, ook tijdens de beta. Het idee is leuk en browsen gaat inderdaad vrij vlot, maar op mijn lumia 800 doet de app er 3-4 seconde over om te laden. Voor 'even snel opzoeken' heb ik liever IE. Als je op de WC zit en een tijdje gaat rondkijken scheelt het wel :Y)
Tjah, als je de keuze hebt tussen snel opstarten maar langzaam data binnenharken, of langzaam opstarten en snel data binnenharken, dan doe mij die laatste maar voor het meeste browsen. Lijkt me ideaal voor onderweg namelijk, want het verlies met opstarten, maak je vervolgens wel weer snel goed.
Wat mij enigsinds stoort is dat alle verkeer verplicht door een proxy loopt waardoor de privacy van de eindgebruiker in het gedrang kan komen. Het is dan namelijk zeer eenvoudig om te een profiel van de eindgebruiker op te stellen. Stel dat een kwaadwillende partij toegang weet te verschaffen tot deze gegevens?
Zonder de proxy wordt het lastig compressie toe te passen. Wie moet dat anders gaan doen?

Overigens heeft Microsoft een betere techniek ontwikkeld, waarna dit bij de provider gebeurd. Maar daarvoor moet het netwerk bij de provider (net als voor bepaalde zaken voor de iPhone) worden aangepast.

Denk dat binnen Nederland bv KPN ook visual Voicemail van wp8 (waarbij de Voicemail als bestand naar de telefoon wordt gestuurd ipv alleen een notificatie), en deze data compressie wel gaat ondersteunen.
Het zelfde zie je ook bij Blackberry gebruikers gebeuren. Daar hoor je niemand over ;). No fun intended omdat gebruikers aantallen flink terug gevallen zijn...
Deze browser is dan weer niet beschikbaar voor de Lumia 610.
Wat natuurlijk best apart is! Okey, het is een budget telefoon met lage specs.
Maar een browser is denk ik niet zwaarder dan Nokia Drive?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee