Japanners introduceren multifunctionele usb-drive

Een Japanse fabrikant heeft een usb-drive speciaal voor Android-telefoons uitgebracht. De drive heeft niet alleen een standaard formaat usb-poort, maar beschikt tevens over een micro-usb-aansluiting, zodat de drive aan Android-telefoons gekoppeld kan worden om zo de opslagcapaciteit eenvoudig uit te breiden.

Het Japanse bedrijf Sanwa noemt de flashdrive een Smartphone U-disk en mikt met de 600-GUSD4G en 600-GUSD8G dan ook specifiek op smartphonegebruikers met een Android-telefoon. Middels een adapter is elke usb-drive weliswaar als extern opslagmedium voor Android-telefoons bruikbaar, mits de telefoon daartoe geschikt is gemaakt, maar Sanwa maakt het de gebruiker makkelijker met een micro-usb-aansluiting naast de gebruikelijke reguliere usb-aansluiting. Zo kan de drive direct in het micro-usb-slot van een telefoon gestoken worden en kan de opslag met een ietwat magere 4GB of 8GB uitgebreid worden.

Meer opslag is eveneens mogelijk: een microsd-kaartje kan tevens in de usb-drive gestoken worden. In Japan wordt die extra functionaliteit onder meer door de smartphones uit Samsungs Galaxy-serie, zoals de Notes en de S II en S III ondersteund. Sanwa levert naast de usb-drives ook een verloopkabeltje van micro-usb naar micro-usb mee, zodat een beschermhoesje geen belemmering vormt bij het bereiken van de poorten. De 4GB-versie kost omgerekend ongeveer 17,50 euro en de 8GB-drive kost 22 euro. Over verkrijgbaarheid in Europa wordt met geen woord gerept, maar wellicht zullen andere fabrikanten met grotere capaciteiten volgen.

Door Willem de Moor

Redacteur

26-12-2012 • 16:37

49 Linkedin

Reacties (49)

49
47
34
1
0
2
Wijzig sortering
4 of 8 GB is wel heel mager ja, je hebt al telefoons met 64 GB en de meeste hebben toch wel 16 of 32, bovendien kun je sommigen nog uitbreiden met een sd kaartje.

En dan heb je ook nog zo'n lompe USB stick aan je USB poort hangen, ik snap niet wie zoiets nou zou kopen.
Even gauw iets erop zetten en aan een vriend geven bijv. Niet alle telefoons hebben snelle draadloze doorvoer van data.
Ja maar als je dit gedrocht mee gaat lopen zeulen kan je ook net zo goed de pc-usb kabel meenemen. Dan kun je het direct van zijn/jou computer op de mobielo zetten en vice versa.
Zols mkools24 al zei, dit bied nouwelijks meerwaarde.

De S3 bvb. heeft intern al 16/32GB opslag en kan uitgebreid worden met een micro-sd kaart van max. 64GB (welke nauwelijks nog verkrijgbaar zijn tegen relevante prijzen)
De S2 ondersteunt t/m 32GB aan micro-sd en van de note 1/2 weet ik het niet maar neem aan dat dat ook respectievelijk 32 en 64gb zal zijn.

Al om al is dit dus een compleet niet-product. Would not buy.
Waarom hebben ze dit product nu niet even echt AFgewerkt???

als ze er nu even wat batterij in hadden gestopt (al is het maar 1000 mAh; zodat je toch een paar uur verder kan) dan had dit écht een nuttig product geweest...

dit product werkt nu namelijk enkel op een beperkt aantal phones (usb host mode) en die hebben meestal al snelle wireless transfer mode; OF je gebruikt gewoon software om via WiFi (ipv bluetooth!) data over te sturen; ik denk bv aan File Expert waarmee je je phone in een fileserver kan veranderen (ftp / web) om data via wifi toegankelijk te maken.

al moeten we wel eerlijk zijn; 8 gb data transferen via een stick zal véél minder energie kosten dan het via wireless te doen...

deze stick kan wel bv handig zijn als je muziek wil 'verspreiden' over een aantal telefoons ofzo, of als je data naar je pc wil krijgen zonder je phone aan je pc te moeten koppelen of het kaartje uit je phone te moeten halen...

er zijn wel degelijk situaties waar dit toestelletje handig kan zijn; zeker als je een gemodde firmware hebt die usb host mode ondersteunt;
inderdaad... koop voor minder geld een USB "on the go" kabeltje en gebruik dit in combinatie met een universele 64gb USB stick.

4 of 8 gb... niet de moeite waard!!
@Ayporos : het aanbod van 64GB micro-SDXC kaartjes is inderdaad erg klein.

Ze zijn echter wel goed te verkrijgen :

pricewatch: Sandisk Ultra microSDXC 64GB

Ze zijn als "Ultra" en "Mobile Ultra" variant te krijgen. Om eerlijk te zijn zie ik niet veel verschil; de "gewone" Ultra is zo ver ik weet class 10x, de mobiele variant 6x. Qua prijs zit er amper verschil in.

Wat betreft de prijs; ik vind het nogal meevallen. Als je de prijs pér GB gaat berekenen zul je zien dat deze vergelijkbaar zijn met standaard USB 2.0 USB-sticks.

Bij de Mediamarkt krijg je een "SANDISK Cruzer Switch USB" (32GB) voor € 24,99. Omgerekend is dat € 0,78 pér GB.

De "Sandisk Mobile Ultra microSDHC Class 10 USH-I" (64GB) + SDcard adapter kost € 59; wat neer komt op € 0,92 pér GB. In de pricewatch staat een hele lijst met webshops die 'em hebben.

Kortom; de 64 GB kaartjes zijn prima te verkrijgen en hebben prijzen die vergelijkbaar zijn met die van gewone USB-sticks.

Daarbij komt nog eens dat micro-SDXC kaartjes van het class 10x type veelal betere prestaties op touw zetten dan simpele USB-sticks. Waar ik met zo'n Cruzer USB stick tussen de 5 en 10 MB/sec. behaal (op een goede dag) schrijf ik gegevens met zo'n 20 MB/sec. weg naar het betreffende class 10x micro-SDXC kaartje.

Als je dat in de prijs meerekend is het verschil van prijs / prestatieverhouding (in dit geval capaciteit x snelheid) eigenlijk te verwaarlozen tussen deze twee geheugentypes.
In Japan hebben veel mensen niet eens een computer on huis hè? Alles in Japan is "on the go"

Als je het bekijkt vanuit het oogpunt van hoe de Japanse samenleving werkt, dan is het zeker een goed en interessant product.
beetje android smartphone heeft daarvoor wifidirect (oid)

wel een goed idee, verlengkabeltjes heb je zo niet meer nodig. de opslag is allen wel echt heel veel te klein
De vraag is, maakt die kabel uit? Je sluit al bijna nooit een USB stick aan op je telefoon, doe je dat toch dan maakt die kabel niet meer uit, het is maar voor even en de uitwerking veranderd niet, want deze laat je echt niet in je telefoon zitten.

Ik vraag me dan ook echt af wat ze hiermee proberen te bereiken, ja het is leuker dan een normale USB stick, maar gezien de meeste van ons zwemmen in die dingen en sinds die alleen werkt met Android (waar je gebruikelijk al een MicroSD slot op hebt), zie ik hier gewoon geen echte markt voor.

Persoonlijk gebruik ik eigenlijk ook nooit meer een USB stick, in de afgelopen paar maanden heb ik hem maar 1 keer gebruikt en dat was voor een boot USB voor Windows 8. Voor alle andere dingen gebruik ik Skydrive.
Ik heb 4 USB-sticks en ik gebruik ze allemaal meerdere keren per week. Ze hebben elk hun eigen thema, om het zo maar te zeggen. In sommige gevallen is het gewoon handiger om informatie uit te wisselen.
Ik vind het wel heel erg duur, zeker voor een stick die (als ik op de afbeeldingen af moet gaan-) enkel het 2.0 protocol ondersteund.

€ 22 voor een 8 GB USB-stick komt neer op € 2,75 pér GB.

Ik gebruik een micro-SDXC kaartje van 64 GB i.c.m. mijn Galaxy S3, waar ik ongeveer € 55 voor heb betaald.

€ 55 voor 64 GB komt neer op € 0,86 pér GB.

Bovendien heb ik het voordeel dat het kaartje in mijn toestel zit. Ik zal nooit een dergelijke stick uit mijn telefoon laten steken. Die micro-USB aansluiting is tenslotte al fragiel genoeg. Als ik gegevens (zoals muziek) op mijn telefoon wil zetten doe ik dat via de micro-USB kabel of desnoods via de Wifi verbinding.

Conclusie voor deze stick : veel te duur, onpraktisch (draagt niks bij) en twijfelachtige bouwkwaliteit (kijk maar eens naar het plaatje met het zijaanzicht waar je de normale USB stekker ziet; die zit helemaal scheef op het PCB gesoldeerd).

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 26 december 2012 22:46]

Inderdaad. Ik zie hier geen enkele toevoeging voor. Heb zelf een half jaar geleden een 32GB MicroSD in mijn Android toestel gestopt. Een Class 10 (dus niet de meest goedkope) voor maar 28 euro. En voor zover ik weet zijn bijna alle Android toestellen wel uit te breiden met (micro)SD geheugen dus ik zie zelf geen enkele meerwaarde voor zo'n dure uitstekende puist aan je telefoon.

En wat mij als eerste opviel inderdaad (wederom) is de, zo op het oog, slechte bouwkwaliteit. Niet alleen de normale maar ook de micro USB stekker zit gewoon scheef. Je zou haast denken dat dit zo'n naamaak USB stick is van 256GB die in werkelijkheid maar 4GB is.
Of dit practish is of niet valt nog te bezien, maar er zijn natuurlijk genoeg mogelijkheden voor, vooral voor telefoons met weinig opslag ruimte

Zet er bijvoorbeeld een paar films op, en je kan in het vliegtuig lekker filmpjes kijken, zonder dat je de ruimte op je telefoon moet opofferen.
Of je koopt een SD kaartje met nog veel meer ruimte voor minder geld die niet uitsteekt uit je telefoon. Voor zover ik weet kan elk Android toestel makkelijk uitgebreid worden met zo'n SD kaart. Het uitwisselen van gegevens zal misschien iets minder praktisch zijn maar nog steeds kinderlijk eenvoudig. Dit was het idee van mijn betoog ;)
beter lezen voordat je post

"Meer opslag is eveneens mogelijk: een microsd-kaartje kan tevens in de usb-drive gestoken worden."

opzich wel duur, je betaald nu voor een 16GB stick zo'n +-€16

maar het idee is leuk
Remmes_NT: Als je wilt lachen moet je af en toe eens de Mediamarkt binnenlopen. Die hebben veelal acties betreffende USB-sticks. Ze gooien je er bijna dood mee.

Een paar maanden terug hadden ze een aanbieding; een 16 GB Sandisk Cruzer (zo'n kleintje) voor € 10,- Dat is € 0,625 pér GB. Die prijzen zijn soms hilarisch :-)

Goed; je moet geen super hoge snelheden verwachten van die stickjes. Met een MB of 5 á 6 per seconde heb je het veelal wel gehad. Foto's en muziek op te zetten gaat prima, maar als je grote filmbestanden over wilt zetten om mee te nemen naar vrienden / familie, geniet een mobiele HDD (of een hele snelle USB 3.0 stick) toch de voorkeur.

Ga je toch voor een nieuwe USB stick, informeer dan online over de lees- en schrijfsnelheden. Als een USB stick met veel capaciteit voor een scheet en drie knikkers wordt aangeboden, is daar in de regel wel een goede reden voor. Daar tegenover staat wel dat dure sticks niet per definitie betere prestaties leveren dan goedkope.

Je zult je daar echt even in moeten verdiepen, anders loop je kans om de spreekwoordelijke kat in de zak te kopen.
Nou weetje,? mijn HTC Desire heeft nog zo'n 20 mb over... met weinig apps en zoveel mogelijk naar sd-kaart geschreven...
@diondokter : Alleen de nieuwere smartphones ondersteunen geheugenkaarten van 64 GB. De Desire heeft sowieso niet zo veel opslag; volgens mij 512 MB of iets in die trend. In jouw telefoon passen (volgens de specificaties) micro-SD kaartjes tot 32 GB.

Ik bedoel; daar moet je toch een heel eind mee komen. Je zult een manier moeten uitvogelen om apps standaard naar de micro-SD kaart te laten installeren. Ik weet niet of dat gaat; zover heb ik me niet in die materie verdiept.

Het grappige van mijn Galaxy S3 was wel dat ik, na het installeren van de 64 GB micro-SDXC kaart en het starten van de camera, een melding kreeg waarin ik de keus kreeg welk opslaggeheugen gebruikt moest worden voor foto's. Werkt prima allemaal.

Het enige zwaktepunt dat de S3 in mijn ogen heeft is het krappe werkgeheugen van 1 GB (833 MB volgens de RAM-beheerder). Aangezien er een hoop niet-verwijderbare bloatware wordt meegeleverd die zich standaard in het geheugen laadt, blijft er niet veel meer over. In de praktijk heb ik zo'n 250 - 300 MB vrij RAM geheugen om applicaties te laden.

Wat helemaal bizar was, was dat ik na het rooten en het eruit slopen van al die onnodige meuk (Chaton, Yahoo Shares en al dat soort troep) exact dezelfde hoeveelheid geheugen vrij had als ervoor ... Anyhow, een toestel met een prijskaartje van zo'n € 500 had toch minstens 2 GB mogen hebben.

Het zure is dat er wel 2 GB versies te krijgen zijn in Canada en Japan, maar die zijn niet (volledig) compatibel met onze GSM / datanetwerken. Maar goed; de Amerikanen komen er nog slechter van af; die krijgen ook 1 GB en moeten het met een dual-core i.p.v. een quad-core doen. De ene S3 is dus de andere niet...

Maar goed; ik dwaal te veel af ;-)

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 27 december 2012 01:34]

Middels een adapter is elke usb-drive weliswaar als extern opslagmedium voor Android-telefoons bruikbaar, mits de telefoon daartoe geschikt is gemaakt,
wat ik mis aan het artikel is dat er heel leuk wordt gezegt dat je toestel er geschikt voor gemaakt moet zijn, maar noem dan ook een paar toestellen waar dat zo is...

ergo welke toestellen ano nu hebben een usb host port.. zijn er bijv midrange toestellen die dit hebben, afaik mijn desire hd iig NIET (maar dat is dan ook gene nieuw toestel meer)

[Reactie gewijzigd door i-chat op 26 december 2012 16:54]

maar met stickmount kunnen de meeste toestellen voor zover ik weet het dan weer wel.
staat ook in het artikel vermeld
In Japan wordt die extra functionaliteit onder meer door de smartphones uit Samsungs Galaxy-serie, zoals de Notes en de S II en S III ondersteund
dmv custom roms kan je het ook werkend krijgen op de meeste andere telefoons meen ik

[Reactie gewijzigd door bauke1994 op 26 december 2012 17:23]

Interessant! Zijn er toepassingen voor deze smartphone add-on waar we niet gelijk aan denken?
 • Indien een smartphone wordt gebruikt als payload voor een UAV, kan dit ervoor zorgen dat je snel de foto's kan wisselen, maar dat is niet echt wereldschokkend.
 • Waarschijnlijk is het niet mogelijk het tegelijkertijd aan gewone USB te hangen, anders zou je het misschien kunnen gebruiken als communicatielink naar een laptop.
 • Een OS op een stick kan nu wel wat sneller worden getest op een smartphone.
Ik dacht ook al aan je 'communicatielink' idee. Dan is het alles: opslag, oplader, datatransfer...
jamaar hoe ga je dan je telefoon benaderen vanf je laptop? er zit immers nog opalg tussen dus ik denk dat zowat iedere computer standaard eerst de USB drive aanspreekt.windows kan ook nog eens gaan klagen dat de stick teveel stroom trekt als je telefoon eraan legt en hij hm daardoor afkoppelt.
Met een ingebouwde usb hub zou het kunnen. Maar je telefoon zou maar een van de 2 tegelijk kunnen aanspreken denk ik. Maar denk dat de opslag voor de telefoon ook overbodig is. Veel handiger als je hem ook als oplader kan gebruiken, maar dan denk ik dat je usb poort op je telefoon naar binnen de kortste keren kapot is, je tel hangt dan aan die usbstick. Ze kunnen wel een kort kabeltje eraan maken.

Oke welke tweakers wilt voor mij solderen? 64gb usb stick met kort micro usb kabeltje om je tel op te laden. Ik zou hem dan meteen kopen! Met een kleine accu erin om on the go nog wat bij te laden zou nog beter zijn :D
Anoniem: 455734
26 december 2012 18:20
Voor 4€ heb je al een usbverloopstekkertje van USB Female > USB Micro male waarmee je het zelfde kan mits extra usbstick (Pricecheck Sandisk Cruzer Fit 8GB = €6,43 ) Dus voor iets meer als een 10tje heb je al hetzelfde en voor 22€ kan je zeker tot 32GB gaan en misschien een 64GB aanbieding. Ik zie dan ook geen toegevoegde waarde aan dit object buiten japans design
Hetzelfde is weer meer objecten, en geen SD drive. (Genoeg android telefoons die geen SD slot hebben).

Het gaat grotendeels om gemak.
Ik vind het nogal vrij groot uitgevallen, zeker als je bedenkt dat je tegenwoordig al van die gigantisch kleine usb sticks hebt waar je tot 32gb kan op pleuren.
Ja inderdaad, je hebt tegenwoordig USB sticks van 16 à 32 gb die maar hooguit 2mm uitsteken van de USB port, voorbeeld: pricewatch: Sandisk Cruzer Fit 32GB Zwart
Ik denk niet dat de bedoeling is om de drive permanent eraan te laten hangen.
Het zal meer het idee worden van een usb stickie voor je telefoon. Foto's, muziek, videos ed. over en weer zetten.
Wat ik nu meestal doe is het micro sd kaartje eruit halen, is een flink gepiel met redelijk grote handen.
Ik vind hem toch nog wel flink aan de prijs!
Iedereen lijkt voorbij te gaan aan het feit dat er dus ook micro-sd kaartjes in kunnen.
M.a.w. de interne opslag is dan maar 4 of 8 Gb echter als je nog een 32Gb kaartje hebt liggen die niet meer in je One X kan bij een gebrek aan kaartslot is het best grappig.

Je kan het ding zodoende ook nog als veredelde SD card reader gebruiken om data over te zetten van naar PC etc.

Ik vind het best een leuk idee :Y)
Is mss handig om films op te pleuren voor ook je tablet oid als je op vakantie gaat en genoeg films mee wil nemen voor in het vliegtuig/ verveelde uurtjes op vakantie.
Ik vind het iig handig dat het er is, mocht je er ooit is behoefte aan hebben :)
Ik vind het wel handig omdat de microSD kaart erin kan. Je hoeft dan niet perse een extra card reader te kopen. HIermee ben je eigenlijk direct helemaal klaar. De prijs zal hem dan ook wel zitten in de functionaliteit en niet in het geheugen omdat dat tegenwoordig toch niet zoveel meer kost. Ben dus blij met een ontwikkeling als dit, maar sla het door de prijs en onbekende merk toch even over.
Leuk een permanente opslaguitbreiding aan je telefoon hangen wat er uit steekt.

Die verschillende aansluitingen is ook niet iets wat je met een verloopstekkertje niet op kan lossen.

http://tinyurl.com/buufbvt
Dit is natuurlijk ook niet bedoelt om voor altijd aan je telefoon te hangen. Zie het als een externe hdd voor de pc waar je bijv backups op hebt staan of films en foto's

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee