Vodafone laat Windows Phone-gebruikers apps via telefoonrekening betalen

Klanten van Vodafone kunnen applicaties in de downloadwinkel voor Windows Phone betalen via de telefoonrekening. Volgens de telecomprovider is de optie over enige tijd ook beschikbaar voor het Android-besturingssysteem van Google.

Vodafone heeft informatie vrijgegeven over het instellen van de functionaliteit, die binnenkort wordt uitgerold voor Nederlandse klanten. Die kunnen dan bij de aankoop kiezen voor de Vodafone-telefoonrekening als betaalmethode. Het is vooralsnog onduidelijk of bij de introductie meteen alle versies van Windows Phone worden ondersteund. Wel ondersteunt Vodafone al het aankopen van apps via de telefoonrekening voor BlackBerry World en de Ovi Store.

Tegenover Nu.nl laat Vodafone weten dat de functionaliteit ook naar Android komt. Binnen enkele maanden moet het kopen van apps via de telefoonrekening voor Googles mobiele besturingssysteem mogelijk worden. In andere landen heeft Vodafone de feature al uitgerold en in Nederland ondersteunt Hi al het op rekening zetten van apps.

Microsoft heeft eerder al laten weten de mogelijkheid om apps te kopen via de telefoonrekening verder uit te willen rollen. Het bedrijf begon vorig jaar al met het aanbieden van deze functionaliteit, maar moet met elke telecomprovider apart om de tafel om afspraken te maken. Vorige maand kondigde de Belgische telco Mobistar aan ook carrier billing te zullen ondersteunen.

Door RoD

Admin Mobile

10-12-2012 • 22:46

66 Linkedin

Reacties (66)

66
63
37
5
0
9
Wijzig sortering
Ik vraag mij af waarom ze per provider apart om de tafel moeten gaan zitten? Ik neem aan dat elke provider zich grotendeels dezelfde regels heeft waar zij zich aan moet houden wat er in een land is opgesteld; Dan lijkt het mij een peulenschil.
Het gaat niet om regels, maar om geld. Providers willen graag bank spelen, er wordt al jaren gepraat over allerlei betaal services. Parkeren, pinnen, bellen naar frisdrankautomaten alles heeft de revue gepasseerd. Dat gaat potentieel om veel geld.

Wat als muziek en video wordt verkocht via de Android play store? Er zijn geen regels voor de marge die Vodafone mag vragen op een betaling. Per dienst kunnen die sterk verschillen, muziek, games, navigatie, abonnementen en complementaire aankopen. Zodra dit van de grond is bestel je pizza's in je app store, het wordt voor veel meer zaken aantrekkelijk als betalen makkelijk genoeg is.
Het lijkt mij ook een formaliteit qua bedragen, immers zullen ze bij alle providers dezelfde deal sluiten. Natuurlijk moeten wel alle systemen met elkaar gaan werken.
Anoniem: 382732
@CuBras11 december 2012 10:50
Als het verrekend moet worden met de rekening die de klant bij de provider heeft, moet je het wel per provider regelen. Iedere provider heeft immers een ander billing systeem. Je zou er nog een broker tussen kunnen zetten, maar dat werkt weer prijsverhogend.
Wat een slim alternatief voor credit-cards.
Het is nu wel heel gemakkelijk om je telefoonrekening de pan uit te laten rijzen.
Ik denk dat ze hier wel een limiet op zullen zetten. Er zijn veel jongeren waarbij het abonnement op naam van één de ouders staat danwel betaald wordt door één van de ouders.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door contrast op 11 december 2012 00:25]

Eheh, dezelfde limiet die ze zetten op SMS betalingen? Of dure telefoon nummers?

Oh nee, daar zitten geen limiets op en dat is al jaren zo, eveneens als de klachten door mensen die met toren hoge rekeningen zitten al dan niet door hun eigen stomme fout.

Mijn gok is dat deze optie:

1. Zeer duur zal zijn in betalings kosten.
2. Geen bescherming van de consument kent
3. Door kinderen en andere zonder inzicht in kosten zal worden gebruikt om de telefoon rekening hoger te maken dan het maand salaris.

Het is voor een micro transactie in een spel misschien "maar" een euro per keer (trouwens in Planet Side 2 kost een wapen al gauw 5 dollar, dat vind ik niet "maar" meer) maar euro's stapelen zeer goed. Heb zelf in de game industry gewerkt en accounts gezien waar bedragen werden betaald via SMS van een paar honderd euro en meer.
Net zoals bij premium sms diensten en premium telefoon nummers zal dit ook mogelijk worden om te blokkeren, hoogst waarschijnlijk gewoon via je persoonlijke pagina op Vodafone.nl en anders via de klantenservice.

Blokkeren van premium sms diensten

Blokkeren van premium gesprekken kan via de provider zelf.
En VF kennende zal de mogelijkheid 'diep' verstopt zitten op de myvodafone site.
Het zal wel standaard "aan" staan, en totdat er klachten komen, die de BN'er raakt, zal je als gewone consument een tijdje mogen aanmodderen.

Maar ik juich het idee toe, voor NL iig een goede stap naar meer appaankopen, omdat de meesten gewoon geen CC willen, ofwel willen vrijgeven aan een appstore.
Kijk, tenminste iets wat ze als eerste krijgen :P Nu nog zorgen dat die dingen normaal leverbaar gaan worden :)

Maar hoe werkt dit dan met Apple? hebben die dit helemaal niet?
In de App Store kun je afrekenen met je creditcard of met Click'n Buy. Dat laatste is een dienst die je machtigt om betalingen van je rekening af te halen. Dat kan dus iedereen met een gewone bankrekening.
En een iTunes kraskaart natuurlijk. Lijkt mij de veiligste optie.
De veiligste optie is een credit card juist, daarmee zijn al je aankopen verzekerd.
Wel de duurste... Creditcards betaal je een vast bedrag per periode voor. Voor mij een beetje zonde, omdat ik er niks mee zou doen (buiten misschien een paar apps kopen).

Dat het straks mogelijk is via de telefoonrekening te kopen juig ik toe: geen extra kosten om een app te kopen, gemakkelijke betaling en qua rekening: daar ben je zelf bij. Lijkt me trouwens ook redelijk veilig via de telco, en daar bovenop zijn ze al gemachtigd om af te schrijven.

Voor het gevalletje kinders, en gematigd zuinige mensen zoals ik zou er dan wel een optie moeten zijn bij de provider om deze betaalopties aan of uit te zetten.
De veiligste optie is op de hei gaan wonen, in een hutje ;)
Al het andere is met die gedachten automatisch onveilig.
In de App Store kun je afrekenen met je creditcard of met Click'n Buy. Dat laatste is een dienst die je machtigt om betalingen van je rekening af te halen. Dat kan dus iedereen met een gewone bankrekening.
Moneybookers / Skrill geeft je een Mastercard, prepaid voor 10€ per jaar, die kan je aan PP koppelen, welke net als ClicknBuy van je rekening afschrijft.

Ik stort maandelijks een apptegoed op zo'n kaart, en mijn kids krijgen die als "zakgeld"
10€ elke maand, zijn genoeg (in)app aankopen, op=op, willen ze een dure game, ouderwets sparen.
Het wordt tijd dat ze het voor Android in orde gaan maken, dat is al 1,5 jaar geleden aangekondigd...
Ja daar dacht ik ook al aan. Gelukkig gebruik ik al een hele tijd een virtuele creditcard daarvoor.
Dat is waar, maar wel heel klantonvriendelijk. Daarnaast vindt ik het sowieso al beschamend dat je niet je Google Checkout account niet kan koppellen aan je bankrekening of tenminste kan opwaarderen met iDeal.. Een van de grootste bedrijven ter wereld hebben we het hier over..
Het wordt nog veel gekker: ik heb een Adsense account bij Google. De inkomsten uit advertenties worden gestort op mijn Nederlandse bankrekening. Ze hebben dus mijn geverifieerde bankgegevens. Maar ik kan niet via die bankrekening betalen in de Play store.
ik wacht ook nog steeds op de giftcards. in amerika zouden ze er al zijn, maar hier zijn ze ook wel welkom.
Er zijn al websites ervoor opgezet. Helaas niet door Google maar ondernemers die daar brood in inzien. Jammer genoeg is dan ook de giftcard van Google nog niet beschikbaar waardoor ze 'nog niet verkrijgbaar' moeten verkopen. Wel een goed initiatief om mee te gaan met deze ontwikkeling en ervoor een website op te zetten en de cards met winst door te verkopen digitaal. Er zijn wel heel veel androisgebruikersdie op de giftcards wachten denk ik.
Het enige probleem wat zich voordoet (voor zover ik weer) is dat de US cards niet in de NL store gebruikt kunnen worden. Tegen de tijd dat de kaarten ook in euro`s te krijgen zijn en ze die ook kunnen verkopen kan je ze denk ik ook al in de winkel kopen.

Maar dit is inderdaad te beschamend voor woorden, alle ontwikkelaar lopen weg bij android omdat het platform niet winstgevend genoeg zou zijn. Maar hoeveel apps ik al wel niet links heb laten liggen/gepirate heb omdat google simpelweg geen makkelijke mogelijkheid bied is schandalig.

Daarbij staan veel mensen in mijn omgeving nog met open ogen te kijken als ik magisch een app van t internet pluk voor ze. Want ja, wie wil er nou helemaal naar de pomp fietsen/rijden om zo`n kaart aan te schaffen voor 2 euro meer. hem dan helemaal te activeren, en dan vervolgens ook nog telkens de nieuwe gegevens invullen in de play store.

Nee, dat gelul van iedereen dat mensen maar piraten omdat het zo makkelijk is is volgens mij kul. Ik denk dat ze de helft van de europese markt missen simpelweg omdat mensen niet kunnen betalen.
Bovendien is een pre-paid creditcard ook nog geen algemeen bekend begrip, en zeker nog niet altijd even makkelijk.

De schuld ligt niet bij alle mensen die maar kwaadwillend piraten en op hun centen zitten, de schuld ligt bij Google, die verwacht dat mensen +-45minuten willen spenderen aan het aanschaffen van een pre-paid creditcard.
Maar dit is inderdaad te beschamend voor woorden, alle ontwikkelaar lopen weg bij android omdat het platform niet winstgevend genoeg zou zijn. Maar hoeveel apps ik al wel niet links heb laten liggen/gepirate heb omdat google simpelweg geen makkelijke mogelijkheid bied is schandalig.
Bulls##

ergens als je lang zoekt, zal je gelijk (willen) krijgen, maar er is niet 'geen' manier ...

eenmalig een 3V of andere virtuele CC aanschaffen, om de apps te betalen.
Waar praat je over, een app is aan je google account gekoppeld, dus op elk toestel/ device wat je daaraan koppelt, is de app beschikbaar.

Ik heb 6 of 7 android devices, en allemaal draaien ze Nova Launcer, Rommanager en nog een (flinke) lading aan spellen.
Allemaal 1x betaald, en pijnloos updaten, en spelen.

de drogreden dat het allemaal niet kan, is zó afgezaagd, ik snap niet dat men wél de nieuwste apparatuur / software wil hebben, maar qua betalen blijft steken in 1999 ...
Maar er is maar 1 mannier om te betalen nu. De creditcard...

Ik wil helemaal geen creditcard, ik heb een pinpas kan met iDeal betalen en heb paypal en ook nog contant geld. Deze combinatie is genoeg om in 99,9% van de gevallen in Nederland te kunnen betalen.

Alleen Apps voor de telefoon is onmogelijk op een van die manieren te betalen
Het klinkt handig, maar ik voorzie alweer klanten die gaan roepen "Hoe kan dat nou, dat heb ik helemaal niet uitgegeven?" en boos worden op de provider. Beetje hetzelfde verhaal als de spookverhalen die je hoorde in de jaren dat mobiel internet groter werd en gebruikt begon te worden door Jan en alleman. Wie kent ze niet, Jan (en alleman) die na de vakantie wordt verrast door een telefoonrekening van een paar 100 euro (tot zelfs een paar 1000 euro in de extreme gevallen) vanwege datagebruik in het buitenland?

Aan de andere kant mag ik toch aannemen dat ook de providers daarvan hebben geleerd en dat bij aankopen via de telefoonrekening de klant (per aankoop?) bevestigt dat hij op de hoogte is dat het bedrag van die specifieke aankoop achteraf via de telefoonrekening gefactureerd zal worden.

Weet iemand hoe dit mogelijke risico wordt voorkomen door de provider(s)? Er zal vast al iets over bekend zijn, aangezien Hi deze service al biedt (en Vodafone ook trouwens, op BB en Nokia).
Destijds kreeg je geen melding van de hoge kosten in het buitenland. Je kreeg 1x een smsje als je de grens over ging en dat was het. Als je dan zo stom bent om zelf je internet niet uit te zetten of zelfs actief gebruik te maken van internet is dan jammer. Tegenwoordig is daar wel een beetje bewustzijn voor, maar voor de meeste mensen kwamen die kosten er onbewust bij. Was je er wel bewust van dan zette je internet namelijk wel uit.

In dit geval moet je helemaal naar marketplace gaan waar je vervolgens op een grote knop "buy" klikt. Vervolgens kun je dus aangeven dat het bijgeschreven moet worden op je telefoon rekening.

Het lijkt me dan heel sterk dat het 'onbewust' voor kosten zorgt.
In dit geval moet je helemaal naar marketplace gaan waar je vervolgens op een grote knop "buy" klikt. Vervolgens kun je dus aangeven dat het bijgeschreven moet worden op je telefoon rekening.

Het lijkt me dan heel sterk dat het 'onbewust' voor kosten zorgt.
Ik weet niet hoe het op WP werkt, maar in Android en IOS 'schreeuwen' de apps intern toch vaak met mooie gekleurde knoppen om op gedrukt te worden.
Aangezien ik kinderen heb, die die spellen spelen, is er zo nu en dan wel eens een inapp aankoop gedaan die ik niet wilde ( 1 á 2x )
De oudste er op gewezen, dat het centen kost ( vandaar zijn 'eigen' CC tegoed ) en die houdt er rekening mee ( 11 jaar )

Maar de ander, is 4 ... probeer het maar uit te leggen ....

Ik ben wijs genoeg om google te gebruiken, en uiteindelijk na de 2e keer de restricties erop te zetten, zodat er of geen toegang is, OF een pincode gevraagd wordt, vóór de aankoop.

Dat was niet zo snel, en duidelijk te vinden, zonder extern in te lezen, dus de spreekwoordlijke jan, en alleman zullen die niet zomaar aan hebben staan.

Daar zullen dan ook de kosten uitvloeien, niet uit de market/appstore whatever
Waar zal je nu moeten aankloppen als je binnen 15 minuten je refund wilt hebben. Bij Vodafone of Google?
Ga jij ook bij ING aankloppen als je iets bestelt en betaalt via iDeal?

Nee dus. Je gaat een overeenkomst aan met Google, dus klachten moet je bij Google deponeren.
Nee dus. Je gaat een overeenkomst aan met Google, dus klachten moet je bij Google deponeren.
Maar je provider stuurt wel de factuur, dus als er iets niet klopt zal dat daar aangepast moeten worden lijkt mij. Daarom worden hier ook afspraken over gemaakt:
Het bedrijf begon vorig jaar al met het aanbieden van deze functionaliteit, maar moet met elke telecomprovider apart om de tafel om afspraken te maken.
Verder is het wel belangrijk om te weten dat je geen aankopen kan doen als je over je limiet bent:
You must be in good standing with your carrier and have not exceeded your carrier’s cap on monthly spending. http://support.google.com...er.py?hl=en&answer=167794
Ga jij ook bij Visa aankloppen als je iets bestelt en betaalt via je Credit Card?

Ja dus*. Visa zal bij een klacht een charge back uitvoeren waarbij de leverancier of een boete krijgt en het geld terug moet betalen of moet aantonen dat de klacht ongegrond is.

Ga jij ook bij Vodafone aankloppen als je iets bestelt en betaalt via SMS?

Ja dus*. Vodafone heeft 1-2 jaar geleden de bewijs last omgekeerd, bij een klacht over een SMS betaling moet de leverancier bewijzen dat de klacht onterecht is.

iDeal is allesbehalve (stomme naam overigens, moeilijk op te zoeken). Alleen bij gerenomeerde betrouwbare partijen gebruiken want inderdaad, de Nederlandse banken beschermen hun klanten totaal niet.

* Natuurlijk neem je altijd eerst contact op met de leverancier maar als die het probleem niet oplost is de volgende stap om terug te vallen op de partij die de betaling verwerkt.

PayPal heeft dit trouwens ook. iDeal is ECHT de uitzondering op de regel.
Ik zou een klacht over een Windows Phone app toch echt bij Microsoft deponeren. :+
Ik ga ze bij RIM deponeren :p
Niet, voor zover ik weet geld op de gekochte producten geen teruggave bij MS
Lijkt mij dat dit voor wp7.8/8 mogelijk is net als bij de Marketstore van Windows 8. Als je app echt niet bevalt of buggy is, kan je hier contact met ze opnemen (Klantenservice Live chat).

[Reactie gewijzigd door vali op 11 december 2012 00:54]

Dan zit je er toch mooi naast :) Je kunt gewoon reclameren (in geval een app bv niet werkt of niet naar behoren werkt) Precies hetzelfde als bij Apple dus bv.
ik zou zeggen probeer Google..... ik wens je succes, dat is alsof je naar radio 3fm smst voor "raad het geluid" van Q-Music
refund bij een EUR 2.50 aankoop?
Ongelofelijk inderdaad. Als het nu ging om -ik noem maar een voorbeeld- TomTom of Navigon navigatie apps a la €79 dan snap ik het, maar zelfs voor een knaak gaan we ons tegenwoordig in moeilijke bochten wringen om het terug te vorderen. Typisch Nederlands om je daar druk over te maken :)

Overigens kan ik me voorstellen dat het een principe-kwestie is, maar dan nog.

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 11 december 2012 09:38]

Ik voel al weer wat aankomen dat piracy wordt goedgepraat omdat de refund procedure voor een euro te ingewikkeld is....
refund bij een EUR 2.50 aankoop?
Ja, waarom niet ?
Je wilt bij Google aankloppen voor een refund op een app uit de Windows Phone Marketplace? De meeste apps hebben trouwens gewoon een trail periode.
Ik kan via Hi helemaal nog niet afrekening middels betalen met telefoonrekening. Of het is nog niet ingevoerd, of ze voeren dit langzaam en niet alle gebruikers tegelijk in...
jou hi abo is toch niet van vodafone? of vergis ik me nu?
Lezen: en in Nederland ondersteunt Hi al het op rekening zetten van apps.
Ik heb ook Hi, maar ik kan ook nergens vinden hoe ik op telefoonrekening kan betalen...
Anoniem: 394888
10 december 2012 23:41
In het verleden voor een app (android) creditcard toegevoegd aan google checkout maar weer verwijderd. Dit is de manier hoe ik apps aanschaf voor Androis. Persoonlijk heb ik toch iets waarbij ik denk van ik download even de app en verwijder me creditcard weer. Weet niet of meer android gebruikers dat hebben en ben er ook benieuwd naar eerlijk gezegd. Gezocht naar alternatieven, maar giftcards zijn niet in Nederland verkrijgbaar. Er is wel een soort eenmalige digitale creditcard. Daarom hoop ik dan ook dat Vodafone en andere providers z.s.m. betaling via de rekening zullen introduceren.

Ik denk dat MS door met providers samen te werken door via de rekening app kosten te verhalen mensen zal aanzetten tot meer aankopen. In Nederland zijn er toch nog behoorlijk mensen die geen creditcard hebben. Hierdoor bereik je toch opeens alle gebruikers van een smartphone i.p.v. een klein deel creditcard gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 394888 op 10 december 2012 23:46]

De 3V creditcard is overigens bij iedere primera te koop voor 21 euro (1 euro toeslag) en is binnen 10 min te regelen/ op te zetten
Zojuist getest en het werkt inderdaad ! Ik ben hier wel blij mee, want ik heb geen Credit Card en met Paypal betalen werkt alleen op de Windows 8/RT Store
Nice, kun je dus gewoon aan het eind van de maand de paar euro die je over hebt in apps omzetten, zal ze (vodaphone) op deze manier best wel wat geld kosten, ik zou als ik bij vodaphone zat nooit meer meer dan een een euro onder m'n budget blijven op deze manier
deze kosten komen hoogstwaarschijnlijk gewoon op een rekening naast je normale bundel, ben ik bang...
Dat gaat niet gebeuren, want dat komt neer op gratis weggeven. Die belminuten kosten een schijntje van wat jij er voor betaalt. Jouw niet gebruikte minuten zijn onderdeel van het mistige verdienmodel van de telecomboeren, die krijg je echt niet meer terug.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee