Twee jaar na de invoering van een duur 'studenten-informatiesysteem' op de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam, bestaat er nog steeds grote onvrede onder docenten en studenten. Het systeem kostte bovendien veel meer dan begroot.
Het studententijdschrift van de UvA en de HvA, Folia, schrijft in zijn nieuwste editie over de problemen met het Studenten Informatie Systeem, kortweg SIS. Het systeem werd bedacht in 2004 en zou in 2008 uitgerold moeten zijn, maar pas in 2010 werd begonnen met een gefaseerde uitrol. Hoewel er twee jaar na dato de nodige verbeteringen zijn doorgevoerd, bestaat er nog steeds grote onvrede over het systeem.
Het systeem is bedoeld om in één omgeving allerlei informatie over studenten te kunnen opslaan, waaronder studieresultaten. Ook kunnen studenten zich met behulp van het systeem inschrijven voor vakken. Volgens Folia werkt het systeem echter zeer langzaam, loopt het vaak vast, is het soms totaal niet te gebruiken en zijn er klachten over de gebruikersvriendelijkheid. Dat terwijl het niet bepaald een goedkope aanschaf was: volgens documenten die in het bezit zijn van Folia kostte SIS de HvA 14,6 miljoen euro, waar 5,5 miljoen euro was begroot; voor de UvA zouden de kosten zijn opgelopen tot 25 miljoen euro, hoewel het tijdschrift niet weet te melden hoe hoog de UvA de kosten oorspronkelijk had ingeschat.
Studenten en docenten bevestigen tegenover Tweakers dat er nog flink wat onvrede bestaat over het systeem. "Er is zeker veel gemopper", bevestigt een docent. Een andere docent van de HvA: "Het idee achter SIS is goed, de uitvoering ervan is slecht. De student en docent zijn daarvan de dupe." Arnout Veenman, student rechten, is het daarmee eens: "Het systeem is qua gebruiksvriendelijkheid nog steeds een draak. Dat is het grootste probleem." Daarnaast is het systeem soms traag. "En als je je ergens voor inschrijft, volgt de definitieve bevestiging pas na vele uren of een dag." Als het vak vol zit, kan het voor een student dan al te laat zijn om zich nog voor een ander vak in te schrijven.
Ook zouden er nog steeds bugs zitten in het systeem. Volgens de rechtenstudent wordt op de UvA de 5,5 zelfs niet meer meegeteld als voldoende, omdat het systeem daarmee niet overweg zou kunnen. Dat blijkt uit een brief van het College van Bestuur. Eerder dit jaar waren er ook al veel problemen met de verwerking van cijfers; toen kregen sommige studenten per abuis geen diploma vanwege de problemen met het systeem.
Sissy Westerhuis, studente Media, Informatie en Communicatie aan de HvA, stelt dat het systeem wel toegevoegde waarde heeft, maar dat ze de hoge prijs een raadsel vindt. "Dat je op één plek je in- en uitschrijvingen kunt bekijken is handig, maar ik snap niet dat het zoveel moest kosten", zegt ze. Ook ergert ze zich ze aan de gebruikersinterface en had de opleiding studenten volgens Westerhuis beter kunnen voorlichten over de werking van het systeem.
Yasha Lange, woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam, herkent zich niet in het beeld dat Folia schetst. "Misschien hadden we ons een jaar geleden herkend in dat beeld. Als je het stuk van Folia nauwkeurig leest, zie je dat alle informatie een halfjaar oud is", zegt Lange. "Ik zal de laatste zijn die ontkent dat er aanloopproblemen waren en dat er heel veel intern op gevloekt is." Ook erkent hij dat het systeem niet perfect is, onder meer het gebied van de interface. "Ziet het er zo gelikt uit als een nieuw product van Google, en loopt het zo soepel? Nee, niet echt. Wij zouden het ook wel mooier willen, en sneller. Maar de basisfunctionaliteit werkt goed."
Volgens Folia zijn de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam deels verantwoordelijk voor de problemen: zo werd in de beginfase niet duidelijk op papier gezet waar het systeem aan moest voldoen. Ook werd gekozen voor een softwarepakket, Oracle Campus Solutions, dat in Nederland nog nooit was gebruikt. Concurrerende software die wel in Nederland werd gebruikt, werd terzijde geschoven. Het bedrijf dat Campus Solutions moest gaan aanpassen voor de Nederlandse situatie, Atos, bakte er volgens Folia bovendien weinig van. Atos was niet bereikbaar voor commentaar.