De Nederlandse hostingprovider Antagonist wil kwetsbaarheden in websites van klanten automatisch gaan patchen. Tot en met het eerste kwartaal van 2013 zal dat gratis zijn, daarna moeten klanten die de automatische patches willen inschakelen, gaan betalen.
De provider zal niet zozeer complete updates van software installeren op de websites van klanten, maar zal fixes doorvoeren voor kwetsbare stukken code in die software. Dat vertelt de oprichter van Antagonist, Wouter de Vries, tegenover Tweakers. Daardoor zou collateral damage van updates als plugins die opeens niet meer werken moeten worden voorkomen: alleen de kwetsbare code wordt gepatcht. "We wachten eventjes, en als de klant geen update uitvoert, ondernemen we zelf actie", aldus De Vries.
De automatische patchfunctionaliteit werkt ook als klanten zelf software installeren. Populaire content management-systemen als Wordpress en Drupal worden ondersteund, maar ook winkelsoftware als osCommerce en ZenCart en forumsoftware als phpBB. Maar ook andere software zal worden gepatcht als er regelmatig kwetsbaarheden in voorkomen, belooft De Vries.
Bestaande klanten kunnen de nieuwe functionaliteit aanvankelijk gratis gebruiken, in ieder geval tot en met het eerste kwartaal van 2013. Daarna zullen klanten voor de functionaliteit moeten gaan betalen; hoeveel precies, is nog niet besloten. De Vries claimt dat zijn hostingprovider de eerste wereldwijd is die de automatische patches zal uitrollen, en wil daarom niet al te veel details vrijgeven over de werking van het systeem. Duidelijk is wel dat de provider van plan is om de dienst aan andere providers te gaan aanbieden.
De hostingprovider zegt op het idee van de autopatches te zijn gekomen door de toename van beveiligingslekken. "Wij doen onze best om servers veiliger te maken. Maar vervolgens is de applicatielaag zo lek als een mandje. Dat is dweilen met de kraan open", aldus De Vries. "De meeste webmasters zijn te onwetend of te laks om patches uit te rollen." Hij noemt Diginotar daarbij als 'treurig voorbeeld'. Zondag werd bekend dat de hacker van die Nederlandse certificatenverstrekker zou zijn gehackt via een niet bijgewerkt cms.
Dit artikel is per abuis maandagavond korte tijd online geweest, terwijl het pas dinsdagmorgen online had moeten gaan.