LG Nexus 4 bevat niet-functionerende lte-chip

LG blijkt in de Nexus 4-smartphone een chip te hebben ingebouwd die geschikt is voor communicatie met 4g-netwerken op basis van lte. De chip is niet functioneel en de Nexus 4 werd aangekondigd zonder lte-ondersteuning, wat de vondst opmerkelijk maakt.

De bewuste chip werd ontdekt door iFixit, die de Nexus 4 uit elkaar haalde. Het gaat om de WTR1605L-chip van Qualcomm, die wereldwijd lte zou moeten ondersteunen; er kan met de chip op zeven verschillende frequentiebanden verbinding worden gelegd met een lte-netwerk. De chip is echter in de Nexus 4-smartphone niet actief.

Qualcomms WTR1605L-chip werd in juni dit jaar ontdekt toen de chipfabrikant deze ter goedkeuring bij de Amerikaanse FCC indiende. Uit de specificaties blijkt dat Qualcomm met de chip alle mogelijke frequentiebanden voor 4g wil ondersteunen die in de VS beschikbaar zouden zijn. Het is aannemelijk dat een van deze frequentiebanden ook gebruikt zal kunnen worden in Nederland: de Nederlandse providers hebben nog geen definitief deel van het spectrum gekozen om een landelijk dekkend lte-netwerk op te zetten. Het huidige 2,6GHz-netwerk, dat verscheidene providers gebruiken, zal waarschijnlijk niet voor een landelijk dekkend netwerk worden ingezet.

Het is opvallend dat LG een voor lte geschikte chip heeft ingebouwd. Officieel heeft de Nexus 4 geen ondersteuning voor de 4g-netwerktechnologie en zowel LG als Google hebben geen melding gemaakt van het bestaan van een dergelijke chip in de behuizing. Het is onduidelijk of de lte-chip op termijn nog geactiveerd zal worden.

Het moederbord van de LG Nexus 4; het lichtgroen omcirkelde deel toont de lte-chip

Door RoD

Admin Mobile

18-11-2012 • 12:50

55 Linkedin

Reacties (55)

55
52
34
8
3
7
Wijzig sortering
Ik snap niet dat Ifixit niet weet, dat deze chip gewoon een eindversterker is. Deze is idd geschikt om LTE te doen...

Deze WRT1605l is efficienter met werken waardoor de accu langer meegaat, dan de oude chip die alleen in 3g telefoons gebruikt werd.. Dus je zou er blij mee moeten zijn dat ze deze chip erin hebben geplaatst!

Maar er is geen ondersteuning voor LTE aanwezig.. als de modem zelf dit niet kan...

[Reactie gewijzigd door flyspy_nl op 18 november 2012 13:20]

Het is zeer waarschijnlijk dat LTE nooit mogelijk zal zijn:
First, there's no guarantee that the device even has an antenna that supports this radio. Should that not be an issue, iFixit found no LTE power amplifier on the board. That's the part in a phone that takes electricity and turns it into radio waves. It's also the principal reason your device gets hot enough to fry an egg. Basically, it's important, and the Nexus 4 only has a UMTS power amplifier inside. We also know that devices like the T-Mobile Galaxy S III have permanently disabled LTE chips inside. Even if everything else was sorted out, the chip could still be dead.
http://www.androidpolice....at-you-probably-cant-use/

De vetgedrukte zin laat Tweakers gewoon weg. Ruikt erg naar sensatiejournalistiek dit.

[Reactie gewijzigd door HallonRubus op 18 november 2012 15:52]

In dat geval helpt een custom rom en een hardware mod voor een antenne dus niet...

Inderdaad zal het modem ook LTE moeten kunnen doen. Een eindversterker alleen heb je niets aan.

Wel positief is dat ze deze chip inzetten ook al kan hij meer dan gebruikt wordt, om wille van het lagere stroomverbruik.
De chip is gewoon een all-round RF baseband welke 2G, 3G en 4G ondersteunt op meerdere banden.

http://apps.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7021921420

Het verhaal schiet wel een beetje te kort in mijn mening, het doet lijken alsof het een simpele kwestie is van een schakelaar omzetten en je hebt 4G, dat is natuurlijk niet zo. De versterker, filter en antenne zijn de bepalende factoren van welke frequenties wel en niet worden ontvangen, pas daarna mag de baseband chip het signaal gaan bewerken. Als de voorgaande 3 niet zijn ontworpen om 4G frequenties te ontvangen dan kan je de 4G techniek wel aanzetten in de RF chip maar dan heb je er nog niks aan.

De Nexus 4 heeft een Avago ACPM-7251 versterker welke wel LTe ondersteunt maar alleen op band 1 (2100 MHz) en band 5 (850 MHz) ondersteunt, geen van beide worden in Nederland gebruikt.

http://www.avagotech.com/...ower/multiband_multimode/

Het gebeurt trouwens vaker dat fabrikanten hun producten ontwerpen met chips/functionaliteit die niet wordt gebruikt. Moederborden die wel de chip voetjes hebben maar niet de chip zelf of dat ze in de chip bepaalde functionaliteit uit zetten omdat ze het niet gebruiken.

Uit het oogpunt van massaproductie kan je je product goedkoper maken als je het maar zo universeel mogelijk houdt, dit heeft tevens als neveneffect dat je ontwikkel tijd korter wordt, iets wat al in de auto-industrie goed wordt toegepast. Dat is een trucje wat Samsung al met veel succes had toegepast en nu doet LG hetzelfde maar gaat een stapje verder door zelfs universele chips te gebruiken.

Ik denk niet dat LG ooit LTe aan zal zetten op de toestellen die dat niet hebben en dat het tevens ook technische niet mogelijk is om dat te doen. Wat we wel zullen zien is dat dit toestel in de toekomst terug zal komen met een wel of niet andere behuizing, dat toekomstig product zal waarschijnlijk wel 4G ondersteuning hebben.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 18 november 2012 23:52]

Dit lijkt me een geval waar de providers hun macht hebben gebruikt om Google te dwingen geen LTE te ondersteunen in hun eigen telefoon.

Als meer mensen Nexus telefoons gaan kopen, en Google kan deze mensen overhalen om de telefoons via hun online winkel aan te schaffen, dan verliezen de telecom aanbieders omzet. En als mensen LTE willen dan kunnen ze alsnog een 4.x Android telefoon kopen, alleen niet rechtstreeks via Google maar gewoon via de telecom aanbieders.

Misschien iets voor de FCC om te onderzoeken?
hoezo verliezen ze dan inkomsten? mensen moeten naast de telefoon toch echt nog een abbonement hebben, en zelfs voor providers is de winst hoger als ze geen telefoon hoeven mee te leveren..
Google's telefoon zit nauwelijks marge op, dus daar valt weinig met de operator/reseller te delen.

Vervolgens is hij ook nog eens unlocked, dus de klant propt er in een pre-paid kaartje in ipv. een wurg contract van 2-jaar te ondertekenen. Operators verdienen meer aan contracten dan aan pre-paid, ondanks dat pre-paid tarieven vaak iets duurder zijn.

Daarnaast zijn contracten in de VS vaak ingewikkelder dan in Nederland en werken ze met meerdere "lines" op een enkel contract, etc. Alles om je maar zoveel mogelijk grip op je hebben en je vast te houden.

Operators hebben dus een hoop te verliezen. Vandaar ook dat iPhone's elke keer eerst alleen met contract verkocht worden (officieel in elk geval**) en pas na 4-6 weken unlocked beschikbaar komen bij Apple.

(** De iPhone 5 blijkt een beetje een apart geval. De Verizon versie wordt unlocked verkocht en de AT&T versie kan unlocked worden door een restore te doen. Dat is, als je de verkoper kan overtuigen je de telefoon zonder contract the verkopen.)
Anoniem: 449164
@DJMurtz18 november 2012 13:32
Lijkt mij een beetje te achterdochtig, het zal wel een andere oorzaak hebben maar ik ben wel benieuwd wat die is.
Misschien wordt deze specifieke chip op grotere schaal geproduceerd/ingekocht en is het daardoor in verband met schaalvoordelen goedkoper om dit type te plaatsen dan een "ouder" type?
Ik heb net even het artikel van iFixit bekeken: De blauw aangeduide chip die rechts naast de lichtgroene zit is een chip die GSM/EDGE/UMTS ondersteunt, daarnaast zit nog een GSM modem op de andere kant van het mobo. De lichtgroen aangeduide chip is dus wel degelijk enkel bedoeld voor LTE. De goedkoopste oplossing was dus deze chip volledig weglaten, hij lijkt voor niets anders nuttig te zijn.

Ik vermoed dat, zoals DJMurtz hierboven al zei, het gaat om gelobby met providers.

[Reactie gewijzigd door Sorcix op 18 november 2012 13:02]

Bijzonder, ook al doet Google dit vaker. De eerste 2 nexus telefoons hadden bijvoorbeeld wel de mogelijkheid om FM radio te ondersteunen maar dat deden ze niet, omdat er geen software voor was geschreven terwijl de hardware het wel aan zou kunnen.
Anoniem: 449164
@KiDoNL18 november 2012 14:56
Of zit deze standaard ingebouwd op de Qualcomm Snapdragon S4 Pro? Bij de normale S4 zat deze er wel standaard in geloof ik.

nieuws: Qualcomm: tekort S4-smartphonechips duurt tot eind dit jaar

Er zit denk ik standaard 4g in.
Het 4G noemen is misschien wat verwarrend. In de VS worden HSDPA+ en DC-HSDPA vaak als 4G verkocht en zijn er voor LTE aparte sims/contracten.
Wat ik me dan echt af vraag, waarom wordt dit er dan in gebouwd? Als het niet gebruikt wordt, en mogelijk niet gebruikt gaat worden (aangezien er niet mee geadverteerd wordt of niks over gezegd is) kost dit alleen maar geld? Beetje zonde lijkt me? EDIT: Of wordt de chip ook nog voor andere dingen gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Cheap Apps op 18 november 2012 12:54]

Wat een mogelijkheid is, is dat deze chip op deze plek ook in andere ontwerpen van LG wordt gebruikt. En misschien heeft LG besloten dat hergebruik van het beproefde ontwerp goedkoper is dan een nieuw ontwerp.
Waarmee wellicht verklaard is waarom de telefoon de chip bevat. Echter hiermee is nog niet verklaard waarom de chip niet gewoon geactiveerd wordt, aangezien dit gratis extra functionaliteit zou betekenen.
Op The Verge stond een artikel waarom Google besloten heeft geen 4g in zijn nexus 4 te willen, dat zou de markt versplinteren. Aldus The Verge zou er voor de amerikaanse markt al minstens 77 verschillende nexussen uitgebracht moeten worden om alle markten te bedienen. te gefractioneerd is, en te veel controle bij de carriers legt (zie hieronder) . Ik denk dat ze daar hun vingers niet aan willen branden.

http://www.theverge.com/2...us-4-does-not-have-4g-lte

--edit--

Excuus, ik lees net dat ik het the verge artikel verkeerd geinterpeteerd heb. Het blijkt zo te zijn dat je als je in amerika verbinding wil hebben met 4g markten je direct contact meot hebben met de carriers, en de carriers verbieden direct nieuwe firmware te pushen.
Google wants direct control of the software on Nexus devices with no carrier intervention. That alone means Google can't sell an LTE device, as there's simply no access to LTE networks without working with carriers in one way or another: Verizon and Sprint's LTE networks still require compatibility with their 3G CDMA systems, and there's essentially no such thing as an unlocked CDMA device.

[Reactie gewijzigd door windwarrior op 18 november 2012 20:07]

Maar dan is het plaatje nog niet compleet;
[quote]Uit de specificaties blijkt dat Qualcomm met de chip alle mogelijke frequentiebanden voor 4g wil ondersteunen die in de VS beschikbaar zouden zijn.[/quote]
Dus dan zie ik niet waarom er 77 verschillende nexussen uitgebracht zouden moeten worden i.v.m. 4g, als alles al ondersteund wordt in één chip? (er van uitgaande dat deze info klopt).

EDIT: De edit verklaart nu wel een hoop :)

[Reactie gewijzigd door Cheap Apps op 18 november 2012 20:21]

LG gaat niet met de nexus 4 tegen zijn eigen telefoons concurreren, ik ga er van uit dat de optimus G het zelfde moederboard bevat en die ondersteund wel LTE.
LG is ook niet dom om de carriers in de wielen te gaan rijden met de nexus 4, carriers zijn heel belangrijk voor telefoon ontwerpers.
Ik denk niet dat de Nexus 4 met LG's telefoons concurreert, simpelweg omdat LG's telefoons (relatief gezien) nauwelijks verkopen. Zoals het er nu naar uitziet is de Nexus 4 het beste dat LG in lange tijd is overkomen. Mensen die LG normaal gesproken niet eens zouden overwegen doen dat nu wel en zijn onder de indruk.
Zal met politiek of geld te maken hebben he :) Dat is ook de reden dat er dure en goedkope versies van alle toestellen zijn...
Misschien dat er bepaalde licenties moeten worden betaald aan LG om de extra features te mogen gaan gebruiken. Waarvan de meerprijs dan niet opweegt tov de extra marketingwaarde van het toestel.
De Nexus 4 is natuurlijk gebaseerd op de LG Optimus G en dit toestel is wel voorzien van 4g.
Ik neem aan dat het goedkoper is de LTE chip te laten zitten ipv een aangepast mainbord te maken.
Bovendien betekend het niet meteen dat als er een LTE chip in zit je er ook gebruik van kan maken... het lijkt me ook handig om een LTE antenne te hebben .... maar zover ik weet zit deze er niet in. Dus helaas, ondanks de chip geen LTE.
In dat geval is het nog altijd goedkoper om wel dezelfde PCB te nemen, maar niet te bestucen met dit extra component, iets wat vaker wordt gedaan in de elektronica business. Daarbuiten, telefoons worden niet bepaald per stuk geproduceerd. De kans dat die telefoons dezelfde PCB hebben lijkt mij kleiner dan 1%.
Een goedkopere chip met identieke pin layout lijkt mij inderdaad logischer. Wellicht dat LTE altijd in de planning heeft gezeten, maar op een laat moment is geschrapt.
Anoniem: 449164
@ronka18 november 2012 13:31
Misschien dat je het later via een update voor geld kan laten updaten of dat het standaard wordt meegeleverd in de volgende update.
Dit lijkt mij stug. Een simpele custom rom die de activatiecode ingebouwd heeft zou je dan gratis toegang geven. Wat ik wel zie gebeuren is dat wanneer deze via providers verkocht word, simlocked toestellen wel toegang krijgen tot deze chip. Echter zou je ook hier met een custom rom omheen kunnen komen, maar het is een stuk aannemelijker als later tegen betaling toegang krijgen via LG of Google zelf 8)7 .
Dat lijkt mij weer stug.
Je zal toch iets van drivers of een api nodig moeten hebben om er gebruik van te kunnen maken. Het lijkt me niet dat ze die er wel in stoppen.
Maar misschien later wel met een update, maar ik denk niet tegen betaling.
Het antenne / filter / versterker ontwerp schijnt erg complex te zijn voor LTE (zeker voor 7 verschillende frequentiebanden) dus het zou zeer verrassend zijn als dat allemaal al in de Nexus 4 zit.
Of course, what gets left out is LTE support, and the reality of that choice is a device completely detached from carrier involvement. The realities of engineering hardware to support both LTE Bands 17 and 13 (for both AT&T and Verizon in the USA, respectively) basically necessitate at least two SKUs, and I have a feeling that Google just wasn’t ready to make that commitment. Band 4 (AWS) could essentially be supported with the power amplifiers and transceiver that already are onboard the Nexus 4, but again it ultimately comes down to a particular OEM choice whether these get supported. The rest of the LTE band support situation is similarly complicated,

[Reactie gewijzigd door Jaaap op 18 november 2012 15:36]

Als die antenne / filter / versterker hardware niet in de telefoon zit, waarom zouden ze dan wel zo'n chip in de telefoon stoppen? Dan heb je een half, onbruikbaar systeem, en dan kost het alleen maar extra geld voor een chip die nooit gebruikt zal kunnen worden.

Het zou dus juist raar zijn als ze een half systeem wat niet kan werken in de telefoon zouden inbouwen.
Ik weet niet of het zo is maar zou het kunnen zijn dat ze er officieel geen LTE op hebben gezet om de kosten te drukken? Moet men namelijk geen extra kosten betalen om LTE in de gsm te kunnen bouwen?
Als ik dit lees, denk ik dat tijdens de ontwikkeling van de Nexus 4 er dus een stap terug is gezet omdat de internationale standaarden voor lte nog niet goed gedefinieerd zijn. En in dat opzicht ligt Nederland nog eens achter op de VS, waar zeker in de grote steden al voldoende dekking is. Mocht de chip over een tijdje nog geactiveerd worden maakt dat dit toestel voor zware mobiele internetgebruikers een goede keus.
Wat is er niet goed gedefinieerd aan lte? Dat er verschillende frequentiebanden in gebruik zijn heeft niets met niet goed gedefinieerd te maken.
Anoniem: 470078
18 november 2012 14:12
Ik las in verschillende comments op Engadget dat de chip zelf inderdaad wel aanwezig is, maar dat er geen antenne aanwezig is specifiek voor lte, waardoor je dus bijna op tien meter van een zendmast zou moeten staan om ontvangst te hebben..
Dus naast een custom rom ook een hardware mod nodig om het functioneel te maken...
In dit artikel staat dat LG die chip zou "ingebouwd" hebben, maar is het niet correcter om te zeggen dat dit gewoon ingebouwd is in de Qualcomm S4 SOC: http://www.qualcomm.com/chipsets/snapdragon
Als LG beslist om die SOC te gebruiken hebben ze gewoon geen keuze dan die LTE chip er bij te nemen.
Anoniem: 16328
@chaola18 november 2012 15:13
SoC's kunnen vaak een hoop maar het is aan de fabrikant zelf om te bepalen waar ze gebruik van maken. Tenminste waar het op aansluitingen aankomt :).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 18 november 2012 15:13]

Ik had op Engadget gelezen dat de telefoon waarop de Nexus 4 gebaseerd is wel LTE heeft. Het was waarschijnlijk goedkoper om het moederboard hetzelfde te houden inplaats van de chip eraf te halen.

Alleen gek dat ze hem dan niet activeren...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee