Verkoop iPhone 5 gaat van start in Nederland

Vanaf vrijdagmorgen is de iPhone 5 ook te koop in Nederland. Voor het nieuwe apparaat moet tussen de 660 en 860 euro worden neergelegd. De wachttijd is in Apples eigen online-winkel inmiddels opgelopen tot drie à vier weken.

Apple logoOm acht uur 's ochtends ving de verkoop van de iPhone 5 aan in Apples eigen winkel aan het Leidseplein; de wachtenden, hier en daar vijf rijen dik opgesteld, stonden tot aan het Vondelpark, een afstand van honderden meters. Een uur daarvoor startte een Hi-filiaal al met de verkoop van de nieuwe iPhone.

Wie via het internet wil bestellen, zal geduld moeten hebben; in Apples eigen online-winkel is inmiddels een wachttijd van drie à vier weken. Wel is nu duidelijk wat de officiële adviesprijs van de iPhone 5 is: 660 euro voor het lichtste model, met 16GB aan opslagruimte. Voor het model met 32GB moet 760 euro worden betaald; het 64GB-model kost 860 euro. Eerder doken al de prijzen bij providers op.

De iPhone 5 beschikt onder andere over een langer scherm dan zijn voorgangers, evenals een snellere cpu, maar beschikt voor de rest over weinig grote vernieuwingen. De verkoop van de iPhone 5 ging vorige week al van start in een aantal andere landen, waaronder Duitsland.

Lees ook de review van Tweakers.net over de iPhone 5.

Door Joost Schellevis

Redacteur

28-09-2012 • 08:11

316 Linkedin

Reacties (312)

312
262
118
5
0
33
Wijzig sortering
De Samsung Note2 is ook vandaag uit. Geen lange rijen bij de mediamarkt, geen newscoverage , geen artikel op tweakers. Geen video review hier ook.
Wel advertenties in de metro, spits (zelfs een front cover )
Maar de iPhone heeft wel lange rijen & volledige nieuws coverage.
En de enige Apple advertentie is een mail met ; he, ik ben te bestellen.
Wie hyped nu wat?
De Note2 is een nicheproduct, niet te vergelijken met een iPhone.
Als het over de Samsung Galaxy S3/S4 zou gaan zou het verhaal wel opgaan.

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 28 september 2012 10:03]

Dan zou het verhaal ook nog steeds niet zo groot oplopen. Apple is qua marketting natuurlijk geniaal. Ze hoeven zelf nauwelijks meer te adverteren, omdat iedereen het toch wel 24/7 over hen heeft. Ikzelf ben een niet al te groot van van Apple (Ze maken prima producten, maar voor mij bijna nooit beter dan de concurrent) en maak me er ook schuldig aan dat ik toch wel elke keer weer klik op de Apple artikelen die hier langs komen. Als de hatoers dan toch een punt wilt maken moeten ze dat ook niet meer doen. Anyway, overal krijgt de iPhone wel aandacht. Zou me niks verbazen als vanavond Alexander Klöpping weer aan de tafel bij DWDD zit om daar iets over te vertellen. Op het nieuws zullen er ook wel beelden komen van lange wachtrijen en elke nieuwssite heeft er ook wel een verhaaltje over (Waar dan ook nog een keer hele bult reacties bij staan). Dat valt bij het uitkomen van Samsung producten toch wel wat tegen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor DE NIEUWE IPAD!11!11!!!!! of... de Nexus 7.

Uiteindelijk blijf ik het zo vreemd vinden dat mensen een telefoon zo kunnen hypen. Daarnaast worden alle slechte punten zo veel daargelaten. Dat soort mij toch vooral aan het Apple publiek. Ook daar zitten gewoon fouten in en een tal van beperkingen... maar die beperkingen worden dan juist als pro-Apple argument gebruikt en die fouten.. Meh, daar hebben we het liever niet over. Al met al is de iPhone gewoon een boegbeeld geworden. Zelf ben ik meer een fan van Samsung, die voor allemaal verschillende markten losse toestellen maakt. Bij Apple heb je dat niet. Alle producten uit een serie zien er hetzelfde uit (één lijn met laptops, één lijn met tablets, één lijn met telefoons), waardoor ze nu eenmaal heel herkenbaar zijn. Daarnaast is die jaarlijkse release van de iPhone vaak ook iets 'unieker' dan de Android fabrikanten die enkele maanden na hen toptoestel een nog iets sneller model uitbrengen.
Dit zou je verwachten als de Note een nicheproduct was. Wat ik eerst ook dacht, maar de Note schijnt het enorm goed te doen: nieuws: Samsung verkoopt tien miljoen Galaxy Note-smartphones. Het is inderdaad raar dat er aan een product dat zo goed verkoopt zo aandacht wordt besteed.
Tsja de note2 is maar 1 van de 300 toestellen die Samsung uitbrengt. Dus logisch dat het niet zo interessant is. Bovendien verkoopt ie in vergelijking met de iPhone niet veel...
660 euro voor het lichtste model, met 16GB aan opslagruimte. Voor het model met 32GB moet 760 euro worden betaald; het 64GB-model kost 860 euro.
Zitten er ook nog andere verschillen in de modellen dan alleen de opslagruimte? Want 100 euro voor respectievelijk 16GB en 32GB extra lijkt me nogal wat overdreven. Is het dan niet handiger om gewoon het goedkopere model te kopen en een los geheugenkaartje erbij?

660 euro vind ik nog net wel gaan voor een high-end smartphone (hoewel ik eigenlijk alles van meer dan 500 euro wel overdreven vind), maar 860 euro is wel echt belachelijk veel geld. Ik denk niet dat ik dat ooit over zou hebben voor een telefoon (wat voor model dan ook).

Ik begrijp dat liefhebbers dat er zonder meer voor over hebben, maar los van echte Apple fans zal toch niemand zoveel geld neertellen voor een telefoon?
Zitten er ook nog andere verschillen in de modellen dan alleen de opslagruimte? Want 100 euro voor respectievelijk 16GB en 32GB extra lijkt me nogal wat overdreven. Is het dan niet handiger om gewoon het goedkopere model te kopen en een los geheugenkaartje erbij?
Ja, dat zou idd handig zijn
Maar zo'n CCK is nogal onhandig in het dagelijks vervoer, als het aangesloten blijft ...


Misschien verstandig om onderzoek te doen voor je een opmerking plaatst ?
CCK?

Simpele dingen als het niet uitbreidbaar maken van geheugen en het gebruiken van afwijkende connectors maken mijn afkeer tegen Apple groter. 100 euro voor 16GB extra, dat iemand zich daarmee zo laat naaien en er zelfs voor in de rij gaat staan verbaast me enorm.

In m'n 2 jaar oude Galaxy S kon ik er na een tijdje gewoon 32GB bijmikken in de vorm van een microSD-kaartje, super handig toch?
Camera Connection Kit, waarmee SD kaartjes gebruikt kunnen worden. FreshMaker was ongetwijfeld ook al redelijk sarcastisch bezig toen hij die vermeldde :-)

Het leuke van die 32GB microSD is dan nog dat die jou maar pakweg €40 gekost heeft in plaats van € 200 meerprijs, en dat die ook nog eens mee kan naar je volgende S IV of zo zonder opnieuw te betalen.
Nee, geen verschil. Je betaalt dus 100 euro meer voor 16GB extra.
Ook niet-Apple fans hebben het. Mijn vader, die is schilder, heeft er zelfs eentje gehaald een tijdje terug. Het is ook een beetje gek maken, "iedereen heeft er een" bij veel mensen. En als je dan wat geld over hebt koop je zo'n ding wel. Nu zijn er zat mensen die ook zo'n ding uit een rationele overweging halen, maar ook veel die helemaal op gaan in de Apple gekte.
uh. kan geen geheugen kaart in. dus tja die mensen laten zich graag. ....
Is het tegenwoordig een sport om in de rij te staan? ;-) Succes aan alle kopers vandaag. Hopelijk was het wachten niet voor niks (en geniet er van).
Ik had het er vanmorgen nog over met mijn vriendin dat het inderdaad een sport lijkt te worden om in de rij te staan. Zelfs bij de launch van een game gaan mensen midden in de nacht in een rijtje staan. Ga dan lekker naar een pretpark of zo.
Waarschijnlijk weet je het niet of ben je het vergeten, (leeftijd check,) ja wellicht ben je het vergeten, maar vroeger kon je concertkaarten alleen bij het postkantoor kopen. Je wilt niet weten hoeveel mensen er vroeger voor de deuren stonden/lagen te wachten om een kaartje van bijvoorbeeld Madonna, Janet Jackson, Michael Jackson, The Backstreetboys, New kids on the block of Take That te bemachtigen.
Begin jaren 90 was dat vreemd, maar in 2012 is het fenomeen wat mij betreft nagenoeg hetzelfde, je wilt er bij zijn en het liefst als eerste.

Als ik een dergelijk toestel zou willen, dan wacht ik wel tot hij goed beschikbaar is.
Toch iets heel anders. Van die tickets zijn er maar een beperkt aantal en op is op... Dus ja dan moet je er snel bij zijn.
Van de iPhone zijn er zo te lezen ook maar een beperkt aantal.. waarbij geldt op=minimaal maand wachten
een maandje wachten is toch echt iets anders dan niet kunnen gaan naar een once in a lifetime concert.
Verschil is wel dat als je bij concertkaarten te laat was je er ook echt te laat was
haha ik ben zo iemand :) om 12 uur midden in de nacht call of duty modern warfare 2.. waarom? omdat het kan :Y)
Het is leuk om een keertje mee te maken zo'n midnight launch. Jammer dat het hier niet zo'n event is als bijv. in Amerika
Niet? Een rij van honderden meters voor de Apple Store? Lijkt me anders een redelijk groot event, zeker voor Nederland.
Event vertaal je toch met "gebeurtenis"? Wat gebeurt er dan behalve dat je stil staat in een rij? Op het station staan ook elke dag duizenden mensen te wachten, allemaal events?

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 28 september 2012 09:59]

Sommige mensen gaan in de rij staan voor een winkel, sommige mensen gaan naar Haren voor een niet-bestaand feestje. Als er media-aandacht voor is, doen mensen de gekste dingen.
Laat die mensen bij die winkel dan maar lekker staan, die doen tenminste niemand kwaad (tenzij de winkel besluit voortijdig met de verkoop te stoppen, zoals in China natuurlijk)
Nu denk ik meteen aan Rain Event van George Carlin - de clou zit op het einde :)
Het is een telefoon, geen gaarkeuken in tijden van oorlog... Het word steeds dwazer hier.
volgens mij doen de mensen van gamekings bij "grote" games altijd een midnight launch event bij de MM in rotterdam. Als je dan de foto's terug ziet mag je het best wel een groot event noemen, afgelopen maandag hebben ze daar nog een groot WoW even georganiseerd.
De meeste pretparken zijn niet open midden in de nacht.

Enne, voor C&C2 destijds, heel vroeger, was 't ook al een sport. 0:00 deden we de zaak open. En druk dat 't was.

Niets nieuws.
Tja, met zoveel mensen in de rij, en dan niet eens een behoorlijke korting kunnen afdingen? Haha, daar moet ik wel om lachen hoor :)
rara en waar gaat de meeste tijd in pretparken aan op? precies, in de rij staan;)

een Iphone heb je voor jaren, een achtbaan 1 minuut
Ik had het er vanmorgen nog over met mijn vriendin dat het inderdaad een sport lijkt te worden om in de rij te staan. Zelfs bij de launch van een game gaan mensen midden in de nacht in een rijtje staan. Ga dan lekker naar een pretpark of zo.
Ieder zijn hobby, en zo kom je wel hoop mensen tegen die dezelfde interesse hebben, en zijn ze ook eens keertje avondje achter die pc of console vandaan. :D
660 euro hebbedingetje en vijf rijen dik om 8 uur; hoezo crisis? ;)
660 euro hebbedingetje en vijf rijen dik om 8 uur; hoezo crisis?
Waarom wordt deze smartphone eigenlijk zo vaak hebbedingetje of gadget genoemd?
Als ik zie waar mensen tegenwoordig een smartphone allemaal voor gebruiken (ikzelf inclusief) en hoe erg dit een onderdeel van je leven is geworden, kan ik dit echt geen hebbedingetje meer noemen.
Misschien ben ik al te oud :) Ik denk juist steeds vaker, wat heb je eigenlijk aan dat ding. Berichtje sturen of even bellen is wel handig, maar de rest... elke keer als ik internet gebruik op m'n telefoon word ik er weer aan herinnerd hoe irritant dat werkt en dat ik over 15min m'n laptop wel even opensla... dan bedenk ik me ook dat die laptop bijna even duur is als een telefoon.
Misschien ben ik al te oud :) Ik denk juist steeds vaker, wat heb je eigenlijk aan dat ding. Berichtje sturen of even bellen is wel handig, maar de rest... elke keer als ik internet gebruik op m'n telefoon word ik er weer aan herinnerd hoe irritant dat werkt en dat ik over 15min m'n laptop wel even opensla... dan bedenk ik me ook dat die laptop bijna even duur is als een telefoon.
Daarom hebben we apps die op een eenvoudige en snelle manier doen wat je wilt.
Bijvoorbeeld de treintijden opzoeken, zien naar welk perron je moet etc, dat kan op de NS website maar da's niet handig, doe je dat met de NS app (of de Trein app), dan heb je heel eenvoudig en snel je antwoord.
Met 1 druk op een icoon heb ik de weersvoorspelling voor de komende 7 dagen, dat had ook via de KNMI website gekund, maar de app is handiger.
't grappigste is dat de iPhone 5 in de pricewatch nog eens 100,- (voor de 16gb), 140,- (voor de 32gb) en nog eens140,- (voor de 64gb) duurder zijn!

Beetje triest imho. Een telefoon die al te duur is, nog eens voor dubbel te duur aanbieden... Geldwolven zijn 't!
Geldwolven zijn 't!
Tja, dat kun je ook over Ferrari zeggen. Sommige dingen zijn gewoon duur om duur te zijn, waarbij er geen relatie meer is met de prijs van de onderdelen, de arbeid en de R&D die erin is gestoken. Of dat voor de iPhone ook geldt weet ik niet, maar puur gelet op hoeveel winst Apple maakt vermoed ik van wel.
@Zoijar: in dat opzicht is de iPhone een stijl-icoon, in hetzelfde rijtje als Prada, Vuitton etc. Al die spullen worden in seatshops gemaakt en hier tegen gruwelijke winstmarges verkocht, puur zodat de kopers kunnen showen dat ze rijk zijn (ofja, rijk minus de aanschaf van het geshowde product. Iemand in een Ferarri is zeker 5 ton armer dan ie had kunnen zijn als ie die auto niet had gekocht, maar ja, dan ziet niemand dat je rijk bent). Ik zou mijn rijkdom heel anders investeren (bijvoorbeeld in greentech startups) of het compleet afbouwen van uitstaande schuld, maar ja, dat is logica proberen in te brengen in een puur subjectief speelveld. Als niemand komend oudjaar vuurwerk koopt, maar in plaats daarvan dat budget gebruikt om zijn hypotheek verder af te lossen, dan is binnen een paar jaar het landelijke hypotheekprobleem sterk verminderd. Maar goed, iets met roepen en woestijn en compleet offtopic ;).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 28 september 2012 09:38]

Sterker nog, iets dat bijvoorbeeld ooit naar voren kwam in een interview met de marketing van Diesel was dat als ze hun spijkerbroeken goedkoper maakten ze minder verkochten. Dus niet alleen minder winst maakten, maar ook daadwerkelijk minder broeken verkochten. Dat gaat tegen alle economische basisprincipes in: een grotere vraag als het product duurder wordt.
Klopt, dit zijn zogenaamde Veblen goederen. Bij een hogere prijs neemt de vraag naar deze goederen toe in plaats van af. http://nl.wikipedia.org/wiki/Veblen-goed
Ja maar het vreemde is dat het bij Veblen-goederen om status gaat. Dit aspect is er bij de iPhone niet, aangezien half Nederland met een iPhone rondloopt.

Dus het lijkt erop dat men voor de gek wordt gehouden, of dat men zichzelf graag voor de gek houdt.

Edit: volgens mij gaat het hier om het "Bandwagon effect":
http://en.wikipedia.org/wiki/Bandwagon_effect

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 28 september 2012 13:43]

Geldwolven zijn 't!
markt van vraag en aanbod, m'n waarde. een heel oud principe.
Hoezo aanbod. Je hebt toch nu ook keuze uitbijvoorbeeld een S3.
Voor het model met 32GB moet 760 euro worden betaald
En en 32 GB Nokia Lumia 920 kost over een maandje 100-160 euro minder en biedt dan ook nog eens een optisch gestabiliseerde camera die veel beter is, een supersensitief touchscreen dat je met handschoenen aan zelf kan bedienen, rich sound recordings met 3 microfoons waardoor je eindelijk eens normale geluidsopnames heben bij je video's en ook een feature voor draadloos opladen en een scherm met zeer hoge resolutie en zeer hoge pixelrefrshrate.
... zonder iOS en zonder een bijzonder goed gevulde App Store. Zonder de gebruikservaring die Apple toch wel prima weet te creëren.

Een product is meer dan puur de technische specificaties. Hoewel de Lumia ongetwijfeld een capabele smartphone is, zal het prijsverschil toch ergens in zitten (lagere productiekost, extreem lage winstmarge, ...)
maar met de goed gevulde app marketplace, en met de moderne, niet gedateerde gebruikservaring van Windows Phone en met MS Office en met gratis off line navigatie app waar je op een iPhone 50 euro voor mag neerleggen.
Gelukkig heeft dezelfde legio nav pakketten beschikbaar in alle prijs categorieën.
Persoonlijk gebruikte ik google maps niet en apple maps dus ook niet, mis er niets aan.

dus of die "niet gedateerde gebruikservaring" echt als een pluspunt gaat werken moet je nog maar afwachten. ik denk dat die livetiles je een stuk sneller gaan vervelen eerlijk gezegd. (lees: die red het geen 5 jaar).
De gebruikservaring op iOS is ook niet gedateerd, gewoon anders. Of het beter is laat ik in het midden, dat is iets persoonlijks.

iPhone heeft trouwens ook gratis navigatie, zij het niet offline.
MS Office op een smartphone is misschien iets waarmee MS wil uitpakken, ik zie mezelf nog geen Excel spreadsheets van 100000 lijnen en honderden kolommen op een smartphone gebruiken...
Is toch beter dat wij geld uitgeven voor ons eigen vermaak ipv naar Griekenland opsturen terwijl je goed weet dat het geld nooit terug zou komen.

De overheid moeten gewoon ophouden sinterklaas te spelen met ons geld. Willen ze geld sturen naar Griekenland of Afrika? Prima, kunnen ze toch doen met hun eigen salaris.
Offtopic: als de overheid hun eigen salaris op stuurt naar Griekandland is het alsnog ons geld.
Ik moet er niet aan denken om in een rij te staan voor een smartphone. Lekker thuis laten bezorgen want het is niet specialal of zo dat je er zo snel bij moet zijn.
In plaats van de Efteling gaat men tegenwoordig liever naar de Apple store.
Ik zou ook liever een aantal uur in de rij staan voor een telefoon dan voor een Ritje van 45 seconden maar goed dat is een ander verhaal.
Ik heb vorige week in New York mensen op klapstoelen en met slaapzakken in de rij zien liggen. Tickets voor een once-in-a-lifetime meet&greet met een of andere grootheid? Nee, voor een telefoon die je ook gewoon online kunt bestellen en die ook zeker nog een jaar te koop blijft. Je moet wel echt een heel suf leven hebben (of goed gesponsord worden, zag veel shirtjes met opdruk in de rij staan) als je zoiets doet.
De rijen van Apple Apple Store in NY waren kunstmatig. Als je zei dat je voor een iPhone kwam moest in de rij en kreeg je een bonnetje. Je kon ook gewoon de Applestore binnenlopen en zonder enige wachttijd een iPhone halen. Was behoorlijk in de media. Duidelijk dat er een hype van niks wordt gecreeerd. Schijnt ook dat Apple voorbereid was op 10.000.000 iPhones in het eerste weekend. Er schijnt ook kunstmatig schaarste gecreeerd te worden. Daarnaast is het Aandeel Apple alweer terug in de 680, nadat het na de aankondiging omhoog was gegaan boven de 700.
Ondanks dat Apple gewoon een goed draaiend bedrijf is denk ik dat Apple wel aan zijn top zit, tenzij ze de concurrentie uit kunnen schakelen via rechtzaken.
Anoniem: 26447
@TDeK28 september 2012 16:51
Ik weet nog van lang geleden, dat wij voor het verkooppunt van de toenmalige PTT lagen, om te wachten op het nieuwe T65 toestel :Y
Nog geen maand terug lagen er studenten met slaapzak en stoelen 3 nachten te wachten op nieuwe sneakers... Dus voor de iphone tja kan me voorstellen dat dat blokken vol mensen zijn die wachten.
Alleen die sneakers waren een limit edition dus daar moest je wel voor naar de winkel. Die kun je nu waarschijnlijk voor het dubbele op ebay kopen.
En hier heb je precies precies het punt te pakken. Mensen willen iets op een bepaald moment en zijn bereid daar iets voor te doen.

Minder cryptisch. Je hebt twee knoppen waar je aan zou kunnen draaien. Tijd en geld. Als je die sportschoenen (we zijn hier in Nederland, dus zullen we gewoon Hollands praten) wilde hebben, dan moest je ofwel dagen van te voren gaan liggen ofwel ze kopen van iemand die wel bereid was om dat te doen en dan de hoofdprijs betalen.

Met deze iPhone is het precies hetzelfde. Als ik hem NU wil hebben kan ik ofwel ervoor in de rij gaan staan ofwel vanavond op eBay of Marktplaats kijken en hem voor €1000 aanschaffen. Alleen heb ik in dit geval het voordeel dat ik er ook voor kan kiezen om hem niet nu, maar over twee weken aan te schaffen en dan gewoon de Apple store binnen wandelen en vijf minuten later weer buiten staan voor het normale bedrag.
Wat dat betrft kan ik op verschillende manieren aan de knop tijd draaien.

Wat mij stoort is de manier waarop hier gereageerd wordt. Niet alleen bij dit artikel, maar in het algemeen.
Even voor de duidelijkheid: Ik heb afgelopen week een iPhone 4S gekocht. Waarom? Omdat de 5 een aansluiting heeft waar mijn wekkerradio en mijn nieuwe auto niet (goed) mee overweg kunnen. Ik kijk over twee jaar wel weer. Mijn 3GS heeft het ook 3 jaar uitgehouden en is nu mijn zakelijke telefoon geworden. Maar als ik de iPhone 5 had willen kopen en ik was daar vandaag al de hele dag voor in de rij gaan staan, wat zou dat? Ik verdien genoeg geld om hem te betalen en ik moet ieder jaar moeite doen om mijn vrije dagen op te krijgen. Met welk recht roepen hier mensen constant termen als zielig, belachelijk of nog veel ergere benamingen. En dat geldt niet alleen voor Apple producten, maar ook voor Android, Windows, etc. etc. etc. Een mening hebben, wil niet meteen zeggen dat je die ook moet ventileren. Laat de ander in zijn waarde en hou gewoon je mond als je niets constructiefs toe te voegen hebt.
Ik denk dat er wel degelijk een steekje los zit bij deze mensen. Ik noem het logica.
Ik heb hetzelfde meegemaakt bij de opening van de Media Markt hier in de stad. Openingsdag een kijkje gaan nemen: rijen tot ver in het winkelcentrum. Ik en mijn pa iedereen voor gek verklaart en weggegaan. Ik ging de volgende dag nog eens een kijkje nemen en ze hadden de aanbieding waar ik op af ging nog volop in voorraad. Zonder uren erop te wachten. :)

Je tijd op aarde is beperkt, wie uren/dagen lang in een rij gaat wachten voor iets materialistisch, heeft een steekje los zitten. Maar ok, dat is dan weer mijn persoonlijke visie :) En als we deze niet mochten ventileren, zouden fora en reacties geen bestaansrecht hebben ;)
Ik begin soms banger te worden voor Apple fanaten dan voor religekkies, maar dat even tussendoor.
Nee, die mensen worden gesponsord door andere bedrijven met het idee dat 'de rij bij de Apple store' veel media aandacht krijgt en de shirtjes met logo opdrukken zo gratis publiciteit op de (inter)nationale tv krijgen. Free publicity zogezegd. In China is het trouwens een fenomeen dat rijke mensen arme(re) mensen inhuren om voor hen in de rij te gaan staan. Daarom waren er een tijdje terug ook rellen toen Apple de store in China afsloot wegens drukte: die mensen kregen namelijk pas hun geld als ze met een iPhone retour kwamen :).
Iedereen die daar in amsterdam uren in de rij ( of in duitsland ) heeft toch wel een klein beetje een steekje los als je het mij vraagt.

Het is een TELEFOON, waarvan je een gelijkwaardige (bv de SGS III) gewoon bij elke zaak (goedkoper) kan halen.

Nu wil ik niet zeggen dat je geen iPhone 5 mag kopen. Maar om ervoor in de rij te gaan staan is in mijn ogen wel iets TE.
Anoniem: 415197
@Kevinp28 september 2012 12:09
Als je naar de verhouding van het scherm tov de body kijkt zou ik liever de galaxy hebben.
De iPhone 5 heeft, vergeleken met de grootte van de telefoon, maar een klein scherm. Er zitten vrij grote "loze" ruimten boven en onder het scherm.

Kijk maar eens naar dit plaatje, dan zie je meteen wat ik bedoel:
http://cdn2-b.examiner.co...8d028af5e8d957c273ee0.jpg

Edit: het plaatje is niet op schaal, maar het gaat mij natuurlijk om de verhouding scherm tov rand.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 28 september 2012 12:50]

Dat is een persoonlijke voorkeur. De iPhone 5 en SGS III zijn zeker wel gelijkwaardige telefoons als het gaat om functionaliteit.

Iedereen heeft zijn voorkeur, maar om nu te zeggen dat de SGS III zoveel beter is omdat het scherm groter is... :O
Klopt, het is helemaal een persoonlijke voorkeur, maar gezien alle ophef rond de iPhone krijg ik wel de neiging om die te uiten. Qua design doet de dikke rand boven en onder het scherm van de iPhone mij een beetje denken aan het scherm van de eerste laptop:

http://www.crackajack.de/...s/2008/05/gridcompass.jpg
(nee dit is niet als belediging bedoeld, dit is gewoon het gevoel dat het ontwerp oproept)

Er zullen wel andere constraints zijn, maar voor wat betreft het design an sich zou ik tegen de designer willen zeggen: je hebt de ruimte, waarom gebruik je die dan niet?

De verdere afwerking van de iPhone vind ik wel mooier dan de S3 trouwens. Echter, het ontwerp van de iPhone is nogal vlak en recht, en dus "an-organisch". In een broekzak zit de ge-curve-de s3 toch een stukje lekkerder, lijkt mij.

Verder snap ik ook niet dat iPhone gebruikers het fijn vinden om maar 1 knop onderin te hebben. Vooral een "back" knop vind ik vrij essentieel, maar okee, dat is ook persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 28 september 2012 12:51]

Die enkele knop doet het verder wel prima, ik heb zelf tot nu toe nooit de behoefte gehad aan een "back" knop (iPhone4S gebruiker, daarvoor een 3GS) omdat deze functionaliteit meestal in de software zit (waar het zinvol is).

De home-knop bij iOS heeft trouwens meerdere functies, afhankelijk van hoe je deze indrukt: 1x kort = naar home, lang inhouden = Siri, 2x kort = multitaskbar weergeven. In dat opzicht doet die ene knop eigenlijk best wel veel.
Andere dedicated knoppen zoals een gesprek beantwoorden of beëindigen gebeuren binnen iOS via het scherm, wat uiteraard een prima oplossing is.

Het blijft allemaal erg persoonlijk, maar ik vind het vaak jammer dat mensen die nog nooit met een iPhone gewerkt hebben het toestel afschilderen als overpriced en overhyped. Zo'n ding werkt erg goed en betrouwbaar, en dat is in mijn opzicht nog het belangrijkste.
Ja met die home-knop kan je dan wel verschillende dingen doen, de vraag is of dat handig is.
Ik heb ooit gelezen dat er een Airbus was neergestort met als oorzaak, je raadt het al: een enkele knop die meerdere functies had!

Edit: ik kon het exacte bericht zo snel niet terugvinden, maar volgens mij gaat dit over het betreffende incident:
On January 20th 1992 an A320 airliner crashed while coming in to land at Strasbourg airport. There was a lot going on. The pilot had had to change to a different approach at the last minute. The pilot gave the autopilot a fast speed to descend of 3300 feet/minute. He thought he was entering a shallow angle of descent of 3.3 degrees. He was confused about which mode the autopilot was in. 87 people died; only 6 survived. The crash was later attributed to poor user interface design in the software.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 28 september 2012 17:05]

of je kan ook gewoon even wachten en 2 maand later 800 euro spenderen. Je oude Iphone trekt het dan nog wel tot dan!
Dat is ook waar ik altijd aan denk als ik rijen zie.
Het zijn twee dingen die het hem doen:
1. De patsfactor om een gadget (c.q. iPhone 5) als een van de eersten aan de have-nots te kunnen tonen.
2. De eigenaardige trots op de ervaring dat je ook in de rij hebt gestaan voor dat gadget.

Het eerste punt kennen we maar al te goed. Vaak worden daar ook premium bedragen voor neergeteld.
Dat tweede punt zie je ook vaak bij premieres van 'topfilms' (vaak sequels, prequels), zelfs als daar geen acteur of regisseur zich laat zien.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 28 september 2012 11:53]

Anoniem: 408591
28 september 2012 08:39
De 4s was niet vernieuwend, de 5 is niet vernieuwend...waarom blijven mensen dit zo massaal kopen. En iedereen maar klagen over crisis. Het zal allemaal wel. Veel plezier met de nieuwe iphone aan iedereen die hem koopt. Voor mij is het too much...best leuk speelgoed, maar ik sla ff over.
Ik raad je aan om met logische beredeneringen te komen tegen iets wat jou volstrekt onlogisch lijkt. Jij zegt dat het niet vernieuwend is. Maar dat hangt ervan af hoe je er naar kijkt. Was je vorige telefoon geen smartphone dan wel. Was je vorige telefoon een oude iPhone 1ste, 2de, 3de of 4de generatie of een andere oude smartphone dan wel. Had je hiervoor een ander merk dan ook. Waardeer je het merk eb beleef je dagelijks enorm plezier van de techniek, filosofie en eco-systeem van de telefoon mag je toch wel enthousiast zijn?
De iphone 5 heeft wederom teleurstellende specs. Hoe je het ook bekijkt er zit geen enkele vernieuwende techniek in. Tuurlijk kun je vanuit verschillende kijkhoeken anders tegen zaken aankijken of het vernieuwend is, maar ik had toch de indruk dat ik hier op de tweakers website een opmerking plaatste. Voor menig tweaker is er niets vernieuwend aan de nieuwe iphone. Oh ja, het scherm is groter...jippie. Dat hadden andere telefoons nog niet. En ja, iedereen mag hier enthousiast om zijn. Ik gun het ook iedereen. Daarom wens ik ook iedereen die er 1 koopt veel plezier ermee.
Want een telefoon moet een 12 core prosessor hebben en 200gb ram? Is dat nodig in een telefoon. Nee dus de specs zijn prima
Je hebt inderdaad een punt, maar het is toch een product waarvan mensen het waard vinden deze te kopen, zelfs in een economisch slechte tijd. Daarbij komt dat velen geen idee hebben van technische specificaties en gewoon graag het nieuwste van het nieuwste willen hebben.
Mensen blijven dit soort dingen kopen puur en alleen door marketing.
Zolang Apple (of elk ander bedrijf) maar hard blijft roepen en in events en presentaties, filmpjes, blogs, gekochte reviews aangeven dat dit "nieuwe" product een x factor beter is dan de vorige en al helemaal de concurrentie zullen mensen hierin trappen.

Hoewel hij helemaal niet zo vernieuwend is (zie review op Tweakers) geloven sommige mensen anders, dit zijn de mensen die al vanaf 5 uur voor de deur staan te wachten bij verschillende stores. Vooral omdat ze dan vaak het idee hebben dat ze op een bepaalde manier superieur zijn op de rest, of gewoon het nieuwste en beste willen hebben.

Mediamarkt doet al jaren hetzelfde met reclames, WIJ ZIJN DE GOEDKOOPSTE schreeuwen en mensen geloven het. Terwijl een simpele pricewatch zoektocht vaak uitwijst dat het tegendeel zeker waar is.

Verder ben ik persoonlijk van mening dat iedereen lekker zelf moet weten waar ze wel of niet voor in de rij gaan staan en hoeveel geld ze voor iets als een nieuwe telefoon uit willen geven, maar ik zal het niet zo snel doen.
Ja want als iets niet vernieuwend is is het een waardeloos stuk stront. 8)7

Wat verwacht je dan?

Dat Apple elke keer het wiel opnieuw uitvind?

Dat ze de hele interface omgooien naar iets anders alleen maar om anders te zijn want makkelijker zal het niet werken.

Dat ze overstappen op Intel CPU's alleen maar om te kunnen zeggen dat er een totaal ander merk in zit?

Dat ze AMOLED gebruiken die Samsung niet eens voldoende kan leveren puur om te kunnen zeggen dat ze een nieuw type scherm gebruiken?
Bijna 700 euro voor een telefoon en volgend jaar moeten ze weer de nieuwe hebben terwijl wat ze hadden nog perfect voldoet en strikt genomen functioneel gezien weinig nieuws wordt aangeboden ivm een 3gs? Hmm.
Wie zijn 'ze' ?
En als ze kunnen betalen laat ze toch lekker, wat is het probleem?
En dat gaat net zo met samsungs, htc e.d. Alleen heb je daar zoveel keuze uit modellen zodat mensen niet in de rij hoeven te staan voor dat ene model en dan valt het ook niet op.
Op de Nederlandse Apple site, staan de volgende prijzen:

16GB € 659
32GB € 759
64GB € 859

In Nederland is het toestel dus goedkoper dan in België en Duitsland.

De 4s is 100 euro goedkoper en volgens mij een interessantere keuze, de 4s is wel compatibel met bestaande apparatuur en kabels. Het grootste nadeel van de 5 vind ik de verplaatsing van de audio plug.

Waarom heeft Apple die eigenlijk naar de onderkant verplaatst ?
Goedkoper....? Niemand die even nadenkt dat misschien over 3 dagen het BTW tarief omhoog gaat? :)
Geen idee of het de reden is maar wanneer je die op de kop in je binnenzak of broekzak steekt en je hem eruit haalt heb je hem wel meteen goed vast.
Dat zou een ontwerp reden kunnen zijn. Qua gebruik vind ik het een stuk minder handig, ik stop zelf mijn telefoon of ipod vaak in mijn broekzak en merk dan dat het onderste boven invoeren regelmatig voor problemen zorgt met de aan/uit knop.
Mensen pakken hun telefoon aan de onderkant beet. Dus is het logisch dat je de telefoon met de bovenkant naar beneden in je broekzak doet. Bij mijn Sony Ericsson phone zit de koptelefoonaansluiting aan de bovenkant dus pak ik mijn toestel altijd verkeerd beet als ik 'm uit mijn zak haal. Het is maar een klein detail, maar juist details maken het verschil.
Anoniem: 468992
28 september 2012 10:00
Als een ware kruistocht keert de massa zich tegen Apple gebruikers. Met hand en tand worden keuzes verdedigd, waarbij op de man gespeeld wordt, gescholden wordt en mensen belachelijk worden gemaakt.

Smartphones, religie voor het plebs.
"Smartphones, religie voor het plebs."
Nu ik eraan denk kan ik je niet ongelijk geven.
De smartphone is hét statussymbool voor sommige mensen. Niet alleen de mensen die nu in de rij staan voor een iPhone, maar ook mensen die met zoveel mogelijk moeite tegen mensen ingaan die een andere smartphone keuze hebben. Dit laatste is duidelijk te zien op het internet, zelfs kijkend naar reacties op Tweakers.net. Hoewel reacties meestal goed verwoord zijn en op z'n minst netjes geschreven zijn, is de ruzie goed te zien.
De 'plebs' beelden hun status uit door materiaal. Ook voor het smartphone tijdperk goed te zien door de jongeren die zo groot mogelijk een logo op hun shirt hadden staan, of het nu G-Star was of een bandnaam.
Niets mis mee natuurlijk, maar met het argument 'het werkt' heb je aan een 4S, die nu een stuk goedkoper is(/wordt), of een Lumia 610 genoeg.

Ik kan hier meer over doorpraten, maar het punt is dat ik jouw punt zie. De mensen met eenzelfde telefoon zien elkaar als groep, ze gedragen zich inderdaad als een religieuze groep. Door het woord te verspreiden en hun groepskeuze te verdedigen, maar ook door massaal naar een beginpunt te gaan om hun hostie te ontvangen.
Ik zie de gezichten nog voor me toen ik een Psion 3MX zakcomputer (met software packs) tevoorschijn haalde op de basisschool, samen met een heuse discman, dat was helemaal de bom....

Je hebt drie soorten smartphonekopers:
1) Average Joe: "Leuk telefoontje, doet WhatsApp en Angry Brids, ziet er goed en modieus uit. Henk en Ingrid hebben hem ook, moet wel goed zijn.".

2) De Tweaker: "Meh, 200MHz lager geklokt en geen NFC, waardeloos.".

3) De Apple-devotee: "Brrr... toch wel koud hier in Amsterdam, nog 14 uur en dan bezit ik de 8.315.896ste iPhone 5, drie weken eerder dan de online-kopers. Totally worth it.".

Iedere doelgroep heeft zo zijn eigen gedachte over een smartphone....

[Reactie gewijzigd door donny007 op 28 september 2012 12:20]

misschien mis je nog een doelgroep, want in deze 3 pas ik echt niet :)
Anoniem: 476079
28 september 2012 08:34
Als ik ergens triest van wordt, dan zijn het wel de mensen die in de rij gaan staan voor een mobieltje. Als eerste een IPhone in je bezit te mogen hebben is blijkbaar een ongekende prestatie, wat nog eens wordt benadrukt door het 'enthousiast klappend' personeel als ze binnen komen en de winkel weer verlaten. Dit is echt zóóóóó zielig... |:(

Wanneer komt trouwens de nieuwste Senseo uit? Ik kan niet wachten :)
waarom zou je daar triest van worden? leven en laten leven hoor ;)
hetzelfde zie je bij kaartjes voor popconcerten, ook dikke rijen met mensen, niets triest aan.
Dat is iets anders. Als je niet in de rij gaat staan dan kan je niet gaan. iPhone kan je nog altijd over 2 weken kopen.
Sorry hoor maar de toppers zijn er volgende week ook gewoon weer.
Als eerste een IPhone in je bezit te mogen hebben is blijkbaar een ongekende prestatie, wat nog eens wordt benadrukt door het 'enthousiast klappend' personeel als ze binnen komen en de winkel weer verlaten.
Die allemaal zelf eerste keus hadden natuurlijk, want family & friends ... daar draait het om :+

Je bent als klant nooit "de eerste" die zoiets heeft.
Was dit ook niet met de lancering van de Xbox? en de lancering van de PS? en hoeveel spellen hebben dit al niet meegemaakt?

Mensen zijn ongeduldig en willen er dus snel één hebben. Tuurlijk, het gaat niet 'op' maar 4 weken wachten is voor een bepaalde groep mensen gewoon niet leuk.

Ik heb dat ook, als ik eenmaal ergens mijn zinnen op heb gezet wil ik ook liever niet wachten. Hoeveel mensen gaan al niet vier winkels af als hun spel ergens uitverkocht is? is vergelijkbaar. Alleen weet je nu dat als je pas 's middags komt dat het overal is uitverkocht.

Al sta ik nu niet in een rij hoor :)
Inderdaad, er zijn vaak genoeg rijen en speciale nachtopeningen voor een produkt. Maar als je nu ziet hoeveel mensen er in de rij staan om bij jou een dure telefoon te kopen behandel ze dan als volwassenen en sta niet als een stel randdebielen te high-fiven, klappen en joelen. Je voelt je als klant toch niet serieus genomen als je zo begroet wordt of is dat het Apple-gevoel?
tja hun hebben wel als eerste in nederland de duurtste iphone. want over een week is ie al goedkoper. maar ja je zal maar de eerste zijn.
De iPhone wordt niet goedkoper tot het volgende model wordt aangekondigd...
Helemaal eens! Haha...over senseo gesproken...tijd voor een bakkie!
zelfs de eerste personen kregen via de online store een levertijd van 3 a 4 weken te zien. Dus de levertijd is niet echt opgelopen naar deze periode omdat dit al vanaf het begin gemeld was. ik heb hem om 6:40 besteld (white) met dus ook een levertijd van 3 a 4 weken

[Reactie gewijzigd door willyfreak op 28 september 2012 08:17]

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur van toestel, ik heb op dit moment zelf ook een iPhone.
Nu kun je gewoon zien hoe goed bepaalde producten gehyped kunnen worden.

Maar dat betekent niet dat ik daar 2 dagen of meer voor in de rij ga sta.

Ik wens de mensen veel plezier met de telefoon, mogen ze er net zo gek mee zijn als dat ze zijn om zo lang in de rij te gaan staan ;)
Dat mensen een bepaalde telefoon kopen, prima. Dat ze er uren voor in de rij staan.... *proest* 8)7
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee