Onderzoek: smartphonegebruikers bezorgd over beveiliging

Smartphonegebruikers maken zich zorgen over de bescherming van hun persoonlijke gegevens op telefoons. Ze zijn vooral bang dat persoonlijke informatie en mobiele activiteiten uitlekken, zo stelt marketingbureau NPD na een onderzoek.

Het meest wordt gevreesd dat creditcardgegevens worden buitgemaakt, gevolgd door het buitmaken van de activiteiten op de telefoon. Ook vrezen mensen dat apps onopgemerkt malware installeren en de telefoon beschadigen, zo staat in het onderzoek dat in juli onder ruim duizend personen is afgenomen.

Over de hele linie blijkt dat Android-gebruikers iets bezorgder zijn over hun veiligheid dan iPhone-gebruikers. "Hoewel iPhone-bezitters minder vrezen voor de veiligheid dan Android-gebruikers, maken ze zich niet minder zorgen. Het is waarschijnlijker dat ze bang zijn dat hun iPhone wordt gestolen of beschadigd raakt, dan dat ze vrezen voor schadelijke of ongewilde activiteiten", concludeert vice-president Stephen Baker van NPD in een verklaring.

Het aantal smartphonegebruikers dat beveiligingssoftware installeert, ligt bij Android aanzienlijk hoger. Zo'n 35 procent van de iPhone-gebruikers weet niet hoe ze aan beveiligingssoftware moeten komen. Bij Android is dat aantal 25 procent, merkt NPD op. "Consumenten zijn zich er niet van bewust dat er beveiligingssoftware voor hun toestel is en als ze zich er wel van bewust zijn, zijn ze huiverig om ervoor te betalen", aldus Baker.

Angst voor...
Alle toestellen
Android
iPhone
Verliezen van creditcardgegevens 43% 46% 38%
Onopgemerkt volgen van activiteiten 43% 45% 42%
Hackers die persoonlijke informatie stelen 42% 46% 37%
Het verliezen van het toestel
41% 42% 45%
Virussen en spyware 40% 43% 37%
Apps die schadelijk zijn voor de telefoon 38% 43% 34%
Het ontvangen van gevaarlijke spam of tekstberichten 38% 39% 38%
Het ongewild volgen van de locatie 37% 38% 34%

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

23-09-2011 • 15:09

61

Submitter: player-x

Reacties (61)

61
52
25
4
0
6
Wijzig sortering
Alles is relatief.

Verliezen van creditcardgegevens 43%. Als die angst groot genoeg is, gaan mensen vanzelf geen creditcard transacties meer doen via hun mobiel, maar kiezen ze voor een andere betalingsvorm. Dit is en blijft gewoon de minst veilige manier van betalen.

Onopgemerkt volgen van activiteiten 43%. Dit is geen angst die alleen mobiele gebruikers hebben. Dit kan en gebeurt overal en er zijn oplossingen voor.

Hackers die persoonlijke informatie stelen 42%. Dit is inderdaad een risico. Daarom is het goed om na te denken over welke informatie je op je mobiele apparaat wilt zetten. Zo zou ik zou iedereen afraden een bestand met wachtwoorden op zijn smartphone te bewaren, of je pincode.

Het verliezen van het toestel 41%. Dat heeft niets te maken met smartphones. Dit kan ook gebeuren als je niet goed op je adresboekje past. Of portemonnee. Vooral verstrooide mensen hebben hier last van.

Virussen en spyware 40%. Niet meer (eerder minder) dan bij een niet-mobiel apparaat dus.

Apps die schadelijk zijn voor de telefoon 38%. Oplossing: Geen vage applicaties downloaden waarvan je niet weet wat ze doen. Schadelijke apps hebben bijna altijd root toegang nodig. Het is niet voor niets dat je normaal gesproken geen root access hebt.

Het ontvangen van gevaarlijke spam of tekstberichten 38%. Ongegronde angst. Hoe ziet dat eruit? Tekstberichten zijn niet gevaarlijk.

Het ongewild volgen van de locatie 37%. Klik dan 'nee' als je applicatie hier toestemming voor vraagt. Dit lijkt me niet zo moeilijk, maar - bedenk dat wanneer je jezelf mobiel in een netwerk hangt, je IP/netwerkID/etc. altijd globaal je locatie verraadt - ookal broadcast je niet. Als je onzichtbaar wilt blijven, neem je geen smartphone.
Aardig verwoord, alleen gaat het hier om het algehele gevoel van de eindgebruikers ipv dat de genoemde onderdelen specifiek.

Met de populariteit van de smartphone's is het omarmd door de massa.
Hier ziet een hele grote groep tussen die net als op de computer "volgende, volgende OK" klikt, zolang het maar gratis ,cool, vet noem maar op is. Men ziet een app, en wil het ook, neem als voorbeeld Angry Birds.

Door dit gedrag, en ondanks waarschuwingen die je getoond worden voor o.a. het gebruik van locatiegegevens, is men toch ongerust blijkbaar (noem het onderbuikgevoel) wat hun smartphone allemaal kan, als men kwaad wil.

Een mooi voorbeeld zijn dingen als wachtwoord kluis app's, en de populariteit ervan (iedereen wordt gek van al die gebruikersnamen en wachtwoorden die ze moeten onthouden), men denkt er blijkbaar wel over na wat er zou gebeuren als dat soort gegevens, alsmede andere persoonlijke gegevens op straat zou komen te liggen.

Probleem is dat ze er vervolgens weinig tot niks aan doen, aangezien ze hun smartphone en de bijbehorende diensten niet op willen geven.

Op zich positief dat men zich zorgen maakt, maar anderzijds ben ik bang dat kwaadwillenden nu juist gebruik gaan maken van deze terechte zorgen.

Geen nieuw probleem dus, maar wel een van de zorgelijke na de opkomst van de smartphone's e.d. De zwakste schakel blijft de eindgebruiker, en die is helaas te makkelijk. Er zal een gedragsverandering moeten plaatsvinden voordat dit gaat gebeuren, en aangezien dit bij pc gebruik over de jaren niet of nauwelijks is verbeterd in mijn eigen ervaringen, ben ik bang dat hier het ook eerst een paar keer goed fout moet gaan in de persoonlijke omgeving van gebruikers voordat ze echt actie nemen.
Ook dan is het vaak tijdelijk, daarna verwatert het weer tot het zich herhaalt etc.
Anoniem: 420037 23 september 2011 15:16
Ik zelf gebruik al een paar jaar smartphones en eerlijk gezegd ben ik nog nooit bezorgd geweest qua veiligheid. Enige probleem zou kunnen zijn dat je het toestel verliest en men alle gegevens kan lezen, maar virussen, etc... nee
Als je het artikel had gelezen dan had je begrepen dat dit eigenlijk vooral NIET om virussen gaat, maar om je persoonlijke gegevens die eventueel op straat kunnen komen te liggen. Er zijn zat mensen die van alles aan gegevens op hun toestel hebben opgeslagen; pincodes, bankrekeningnummers etc. Creditcard aan accounts gekoppeld... dit gaat dus eigenlijk over de kwaadaardigheden waar je in principe niets van merkt tijdens gebruik... een virus is meestal gericht op het slopen, niet op het verzamelen.
Op de iPhone staan geen creditcard gegevens opgeslagen dat is al een dooddoener.

je iTunes account staat op een server van Apple. enige wat zou kunnen is dat men achter je iTunes account kan komen. en deze gebruiken om dure iPhone spulletjes en AppStore apps te kopen. Maar dan moeten ze nog steeds achter je wachtwoord komen.

Daarnaast staat ook op je bakpas, bank voorwaarde e.d. dat je nergens je pincode of kaart nummer mag opslaan. dus het is wel heel erg dom als je dat alsnog doet. Daarnaast adviseer ik iedereen wel die een SmartPhone heeft om het home screen van een pincode te voorzien.. scheelt al een hoop als ie gejat wordt. Als je bij mij 8 een wachtwoord invoert maakt wipe mijn iphone zich.
Het is mij gebeurd dat op onverklaarbare wijze voor meer dan 400 Euro aan apps/in-app-purchases zijn gedaan in 2 dagen. Het mag dan volgens jouw misschien het 'enige' zijn, maar toch erg vervelend kan ik je meedelen. Ik heb uiteindelijk na een telefoontje met Apple het vrij simpel en snel kunnen oplossen.
Grappig om te zien dat iPhonegebruikers banger zijn om hun toestel te verliezen dan Androidgebruikers, en dat ze over het algemeen blijkbaar meer vertrouwen in het 'systeem' hebben van hun iPhone.
Mensen die Android gebruiken zijn over het algemeen beter op de hoogte qua technologie en dus ook over de veiligheid en dus de gevaren ervan. Ik denk dat het vooral daarom is dat de android gebruikers 'banger' zijn.

[Reactie gewijzigd door asx245 op 24 juli 2024 00:42]

Mensen die Android gebruiken zijn over het algemeen beter op de hoogte qua technologie
Waar haal je die wijsheid vandaan ?
De mensen die ik ik ken die een Android apparaat hebben gekocht hebben dat allemaal gedaan omdat die goedkoper zijn dan iPhones en allemaal zeggen ze dat de iPhone een betere keuze zou zijn geweest.
Grappig om te zien dat iPhonegebruikers banger zijn om hun toestel te verliezen dan Androidgebruikers
Ik weet niet precies wat de foutmarges zijn, maar als ik even snel naar die percentages kijk (42% om 45%), dan zou dat best eens statistisch insignificant zijn. En zelfs al is het een statistisch significant verschil, dan nog ligt het zo dicht bij elkaar dat ik in de praktijk op dit punt geen onderscheid zou willen maken.
Dat komt wellicht, omdat het verliezen van de iPhone ook een dure aangelegenheid is ;) (Gemiddeld android toestel 400 euro? iPhone ongeveer 600 euro? ;))
Anoniem: 384777 @e_balk23 september 2011 15:22
allebei duur, what's your point ?
iPhone is duurder, dus zijn banger om 'm te verliezen
iPhone wordt gezien als het duurste populaire toestel die er is
Dat klopt. Gelukkig zijn er android toestellen die ook 600 euro kosten.

Want die keuze hebben we :)
In Z Korea zijn iphones goedkoper en kost een Samsung Galaxy SII +/- 600 euro. Tis maar hoe je er tegen aan kijkt.
Kun je geen verschil zien tussen 400 en 600 euro?

Een rijke man met een Ferrari en een twingo maakt zich toch ook eerder druk om en krasje op zn ferrari dan op zn twingo.

De prijs van iphone verklaart dus waarom iphone eigenaren meer angst heeft om zn/haar iphone te verliezen
Volgens mij is het eerder zo dat de iPhone-bezitter weet dat zijn geval populair is en daarom meer bezorgd is dat deze gestolen wordt en mogelijk ook meer bezorgd is deze te verliezen omdat hij bij dat toegeven meer zijn gezicht verliest als bij een minder populair toestel.
En welke beveiligingssoftware stel jij voor voor bijvoorbeeld iPhone gebruikers?

Volgens mij staat iOS geen systeem brede toegang toe en draait iedere app in een eigen sandbox achtige omgeving. Dit zou beveiligingssoftware wel redelijk in de weg staan lijkt me.

Maar goed het idee dat we privacy hebben is ondertussen allang vervlogen tijd.
Java draait ook in een sandbox omgeving, net als Adobe reader X en toch bestaan er voor beiden exploits die je systeem kunnen beschadigen. Sandbox is geen wondermiddel dat je beschermd.

Enkel al het feit dat je de iPhone kan jailbreaken is een bewijs dat je het iOS kan "aanvallen".
Dat kan wel zijn, maar daarom staat het beveiligingssoftware nog wel in de weg... Of stel jij voor dat beveiligingssoftware 'gebruik' gaat maken van exploits om zijn werk te doen?
Onderzoek: Android gebruikers meer paranoïde dan iPhone gebruikers.
Paranoide ben je pas als je 'onterecht' bang bent voor iets...

Misschien is het wel terecht ;)
Just because you're paranoid doesnt mean they are not after you ;)
Ik vind het percentage "Apps die schadelijk zijn voor de telefoon" weinig van elkaar verschillen. Ik had gedacht dat iPhone gebruikers over het algemeen hier niet bang voor zijn omdat Apple toch vrij streng is met het toelaten van apps.
Nee dat zijn alleen de verstokte fans die alles slikken van Apple, maar een echte gebruiker prikt daar toch doorheen, uiteindelijk ligt de beveiliging ergens (bij jezelf of bij een bedrijf), het kan dus altijd fout gaan, doordat een mens fouten kan maken en een bedrijf uit mensen bestaat :)
Bekijk het aantal malware rommel wat voor Android of iOS is uitgekomen en je zult zien dat het voor Android toch beduidend hoger ligt dan iOS.

Het voordeel van 'het gesloten' systeem is gewoon dat je minder (ik zeg niet geen) kans hebt om verkeerde software geïnstalleerd te krijgen.
Het voordeel van 'het gesloten' systeem is gewoon dat je minder (ik zeg niet geen) kans hebt om verkeerde software geïnstalleerd te krijgen.
Het voordeel van een open structuur zoals bij Android is dat ik gewoon af kan lezen of iets verdacht is of niet :) Ik zal verkeerde software niet installeren, want ik lees de rechten!

Bij iPhone hoef je maar op een verkeerde site te komen die een PDF aanbied (zie je ook daar kan het bij de gebruiker liggen) en je iPhone is gejailbraikt, met alle gevolgen van dien :)

Er mag dan wel meer malware voor Android uitkomen aan malware maar uitkomen en besmetten is iets totaal anders...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 00:42]

Denk je dat je via een exploit in Android niet ook dat venstertje mist van 'hee jij mag dit niet' dus je dus dubbel kans hebt?

Aangezien er geen controle is kan je ook wel via de niet officiële wegen om 'data vragen' waardoor het venstertje niet verschijnt.
Ik ben wel heel benieuwd hoe de vraagstelling was. Ik vind de percentages wel heel hoog als ik kijk naar dit onderzoek. Ik denk dat de vraagstelling uiteindelijk meer tot inzicht heeft geleid dan de zorgen die mensen echt hebben. Als ik random aan mensen vraag of ze zich zorgen maken om spyware weet de helft niet eens dat dit mogelijk is op een smartphone...
Is er dan beveiligingssoftware te downloaden voor de iPhone?
Ik dacht dat door de Appstore je juist geen beveiligingssoftware nodig had.
Anoniem: 126717 @XNL07323 september 2011 15:20
Websites kunnen nog altijd gevaarlijk zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de jailbreak site. Die doet niets ongewenst, maar andere sites?
Ik denk dat het er eerder over gaat dat je gegevens op straat liggen op het moment dat iemand jou toestel in zijn klauwen krijgt. Op mijn werk hebben we via MobileIron een policy op alle iphones en ipads waarbij je telkens het scherm op zwart geweest is een pincode moet intikken.
Dus eigenlijk, als we de veiligheid van beide systemen buiten beschouwing laten is een android veiliger.
Je kunt je beter zorgen maken dat iets niet veilig is, en er ook iets voor installeren (anti-virus etc.) dan dat je helemaal niks doet :P

Er zijn diverse gratis virusscanners voor android die op community feedback gebaseerd zijn oa. Financiering gebeurd gewoon via reclame dingetjes :)
Geen idee of er ook zulke dingen voor de iphone bestaan... Ik heb namelijk geen iphone :)
Ik vind het een kromme conclusie: "als je de veiligheid buiten beschouwing laat, is een Android veiliger" - dan zijn ze allebei toch net zo veilig (of juist helemaal niet!)

Tja, niks is 100% veilig. Zoals met een jailbreak: elk lek die daarvoor wordt gevonden, is in principe een veiligheidslek. Echter merk je het als er van zo'n lek gebruik wordt gemaakt en is het nog nooit voorgekomen dat het voor malware is gebruikt (wel bij Android). ;)

Één groot ander ding: mensen zijn soms wel maanden op zoek naar een lek voor een jailbreak. Je hebt er in dat geval ook al zeker 100 ervaren gebruikers opzitten, en misschien nog duizenden die eigenlijk maar wat proberen. Er zijn in verhouding maar weinig personen bezig om echt een virus te maken voor iOS (of Android wat dat betreft).

Zo open ik eigenlijk alle mails die binnenkomen op m'n smartphone, zelfs met gekke titels. Op de PC zou ik denken "tja, laat maar".
Ik vind het een kromme conclusie: "als je de veiligheid buiten beschouwing laat, is een Android veiliger" - dan zijn ze allebei toch net zo veilig (of juist helemaal niet!)
Ik bedoelde dat als je de daadwerkelijke veiligheid qua OS buiten beschouwing laat dat dan Android relatief veiliger is.

Een zeer groot deel van de beveiliging is namelijk altijd de persoon die het apparaat bedient.
Je kan je apparaten super goed beveiligen, maar iemand met veel ervaring in het besmetten van systemen zal er toch iets op weten te zetten. De kans dat het hem gemakkelijk af gaat is wel velen malen kleiner door beveiligings pakketten te installeren :)
Er zijn in verhouding maar weinig personen bezig om echt een virus te maken voor iOS (of Android wat dat betreft).
Klinkt als een uitspraak van een Apple gebruiker.
Jammer genoeg zijn er nog altijd personen die er mee bezig zijn, en daarbij maakt de verhouding niks uit.
Als er 1 miljoen mensen bezig zijn om kwaadaardige software te schrijven, en slechts 1% doet dat voor iOS en Android, dan zijn dat er nog steeds 10.000 potentiele gevaren... dat vind ik er toch wel aardig wat :+
Anoniem: 238539 23 september 2011 16:16
Daarom heb ik ook een BlackBerry altijd terug te vinden met je blackberry account :)
Voor iOS is dit ook standaard aanwezig en onder Android voor HTC ook standaard.
Je telefoon terug vinden is 1 ding, maar al je persoonlijke informatie die op je telefoon staan en anderen er dan makkelijk gebruik van kunnen maken is natuurlijk wat anders.

Daarnaast weet ik niet of je met een BlackBerry ook je data kan wissen. Met HTC Sense kan dit grotendeels wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.